Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 22 Oktober 2010

Perasan atau tidak ..

 

Adeh .. aku perasan.. hehe.. majoriti yang komen dalam blog aku untuk minggu ni boleh dikatakan 90% blogger baru .. Hurm.. Terima kasih .. Mana g blogger lama ??? Hahaha... mudah jer jawapan .. Aku sendiri tak g komen kat blog diorng , kenapa diorng nak komen kat blog aku kan ?

Neh .. aku tak kisah pon.. Samada komen atau tidak , yang penting dan aku yakin mereka pasti menjengok walaupun dengan sebelah mata .. hehehe ... Terima kasih .. aku sedar sapa aku ini .. Tak sebagus mana pon .. ;)  dan aku tak kisah semua tu .. sbbnya aku menulis apa yang aku rasa dan nak ... bukan ada paksaan pon ..

Ok.. buat semua rakan rakan blogger yang masih baru didunia maya ini , sebenarnya isu isu yang aku keluarkan dua tiga hari ni , mmg dah berkali kali aku keluarkan .. Seperti bab widget , loading , SEO , trafik .. dan banyak lagi .. Kalau korang korek satu satu , mesti jumpa.. tapi takyah la korek sbb ada lebih 3 ribu entri ... susahkan korang je ..

Ok ... kenapa aku tak letak SEARCH , ARCHIVE dan sebagainya kan ? Tujuan adalah satu je.. aku tak nak entri entri lama aku dikorek dan dicari salahnya .. Boleh jadi isu tu kalau mereka berniat jahat .. Cuma jika baca kenyataan di bahagian bawah sekali blog ni , ada tertulis pendapat aku akan berubah sekiranya terdapat fakta atau dalil yg boleh diterima akal dan sahih .. hehe ..

Berbalik pada isu entri ini , kenapa aku asyik bercerita tentang perkara basic ttg blog ? Jawapannya setiap hari , ramai blogger muncul .. Mereka muncul dengan gaya yang sama aku muncul dulu yakni giler mencantikkan blog .. Tapi , dimana blogger blogger yang dah boleh dikatakan 'power ' ? Tiada tegurankah atau tak larat nak tegur untuk rakan rakan blogger yang baru ni ???

Ibarat seorang guru , tiap tiap tahun mesti mengulang tajuk yang sama... kan cikgu kan ? hehehe.. Tak kisah lah... janji ikhlas menurunkan pengalaman ku ini ..

Whoops.. terlebih bebel sudah ni.. Hehe.. dulu aku dengan identiti ' JANGAN BAGI AKU MEMBEBEL' tapi ada yang berminat nak guna trademark aku tu maka .. aku tinggalkan untuk dia.. hehe.. dia lebih layak kot guna..  ;)

Satu pesanan aku .. jika dah berada di atas , jangan tengok yang ada diatas lagi.. ingat ingat yang dibawah ... okeh ??  Takkan sampai kita ke kemuncak tu ..

Senarai yang menghantar jawapan hari ni ..

 

Untuk rujuk soalan .. sini .. untuk curik idea rakan rakan yang dah antar jawapan pada .. sini ..dan untuk hari ini... ada berapa orang eh antar.. sat nak usha maut ..

Jutaan terima kasih kerana sudi sertai ...  ;) .. Bagi yang berminat , cepat yer.. tarikh tutup boleh rujuk di entri soalan...

Ibarat singa ..

 

Setelah setahun aku bergelumang dalam dunia blog , aku masih berada di tahap ... erm... malas nak cerita ...  Tapi tak kisah la kan .. merangkak ke , berlari ke , berjalan ker .. menyelam ke .. yang penting apa yang kita sampaikan .. betui ? Hehe...

Cuba yang aku perasan ialah ... dunia blog ni ibarat kehidupan si singa.. dari lahir hinggalah bergelar raja di rimba ... hehe.. Kenapa yer aku kata gitu ?

Lahirnya sebuah blog , mereka kata mereka masih tak tau apa apa... Ya betul.. mmg lumrahnya gitu.. Kemudian mereka akan bermain dan belajar bersama sama 'ayah'nya ... Cara mengenali musuh .. nak menangkap... pelbagai teknik akan dipelajarinya  sehinggalah mampu mencari 'makan'nya sendiri .. kan kan ?

Apakah yang akan terjadi pada anak singa tadi ?? Bila dah cukup bertaring dan berkuku , maka ditinggalkan keluarganya lalu membina kehidupannya sendiri. Menjadi 'raja' serta dikagumi oleh penghuni penghuni di hutan tersebut .. Memiliki kawasan jajahan mereka sendiri ..  

Persoalannya ... adakah anak singa tadi ingat asal usulnya serta rakan rakan mahupun ahli keluarganya sendiri ? Masakan tidak bukan ? Cuma ... masing masing ada 'ego'nya tersendiri disebabkan 'kekuatannya' ... Tak caya ??? tungguuuu .. 

;)

Psst ... mai jengok sat .. kalau rasa nak jengok la..

 

Hang ada blog ? Ada ??? Ok... cuba p bukak balik .. tengok dalam blog tu .. ada tak menda kat kiri kanan tu .. Ala.. widget yang kata Selamat Datang .. Be My Follower , Ok ?  .. Ada tak ? Rasa rasa senang tak kawan kawan nak klik kat situ atau nak scroll down ? Susah tau... wat berat jaa.. Kalau tanya pendapat aku la kan , aku buang terus .. Cantik mmg cantik .. tapi cam letak mahkota kat atas kepala pastu p jalan jalan kat Jalan TAR masa malam raya ... penatt.. dan berat... wooo..

Satu lagi nak habaq mai .. Ya Allah .. jenuh cari kat mana la follower punya button tu haa... menyorok nyorok... letak la kat tempat senang nak klik... kan ? Sat ja mesti ramai klik... Tak caya ? Cuba la buat ...

Bikin lawak betui arr ..

 

Petang petang ni , terbaca komen kat FB berkenaan satu promosi iklan rokok elektronik milik sorang kawan ni .. Aku tak tau pasal rokok elektronik ni yer sbb aku tak merokok ... Kalau nak tau , boleh la tanya pada penjual tu haa...

Ni ha cerita dia ... jgn ingat 'melucah' lak .. erk ..

Tokey rokok : Ini ada package harga yang menarik tentang rokok elektronik ne
1 kotak = rm 100
2 kotak = rm 200
3 kotak =rm 250

Si A : SME KER NGAN ROKOK TOL???? PE RSE DYE????

Si B : asew rokok idup... hahahaha,...

Si C : Kalo rasa rokok idup memang sah aq xkn beli ..

Maaf.. bukan maksud menghina atau mencari isu ..

Itu la saja .. dalam apa saja topik perbualan , kadang kadang mempunyai dua maksud .. Yang pandai 'membelok' menunjukkan mempunyai 'pengalaman' luas dalam bidang tersebut tapi yang masih 'jahil' atau 'dara' lagi pasti terpinga pinga ... kan kan ?

Yang pasti perbualan 'double meaning' ni membuatkan mereka bawah umur tergaru garu kepala .. adeh ...

Hati-hati bila ambil hak orang ..

 

Gambar dalam internet ni sebenarnya , hak milik orang ramai selagi tidak di daftarkan hakmiliknya .. Tak caya ?? Call tanya SKMM .. MAT GEBU , tokey blog DAPUR TANPA SEMPADAN (DTS) pernah membuat laporang dimana gambar miliknya diambil secara sengaja ke tak sengaja , wallahualam .. tapi telah pon meminta maaf ( menurut tokey tu la ) ...

Bagi aku la.. nak amik tu amik la... tapi jgn la pandai pandai edit buang watermark ( jika ada ) atau paling tidak pon , beri kredit pada tuan punya gambar tu .. Al-maklumlah , penat diorang amik gambar tu .. kan kan ?

Camana nak tau tu milik orang atau tak .. Aku rasa , sebagai blogger mesti boleh kenal gambar tu milik siapa .. kan ? Semasa google ( image ) ada tertulis di mana gambar tu di'tampal'kan di dalam blog .. Haa.. dari situ boleh tau.. adakah dia sendiri amik gambar tu dari web/blog lain , atau sememangnya dia amik sendiri .. Mudah je kan ?

Wahai blogger yang baru merangkak seperti aku ini dan juga rakan rakan yang lain , sukacitalah aku nak bagitau , jaga jaga la hati kawan kawan yang lain.. Seperti yang aku kata di atas tadi tu , bagilah penghargaan .. Bukan susah .. tak yah antar bunga atau kad kawin pon .. cukup la tulis , GAMBAR NI AKU PINJAM DARI .. atau GAMBAR SUMBER : .. haaa... kena bijak bab berkomunikasi ni... kang takde la huru hara dunia blog ni .. kan kan ?

Malas pulak nak g klinik... huhu..

Menyedihkan saja kalau berlakikan lelaki ego ..

 

Makan hasil titik peluh isteri , banggakah wahai suami ? Ada suami bangga.. tak kisah selagi isterinya tak kisah .. tapi dimanakah maruahnya sebagai ketua keluarga ??

Ada pulak suami mencari nafkah semata mata untuk anaknya saja .. Kalau isterinya nak $$ , sila cari sendiri .. ade ke patut ? Erk.. apa ? Ada ke lelaki gini ? Percayalah... wujud di alam nyata kita ini ..

Tu belum lagi bab laki guna duit isteri untuk berjoli sakan .. Isteri membanting tulang siang malam , si laki berpoyoa poya ngan perempuan lain ... hurm..

Ego ke tak berakal sebenarnya lelaki gini ? Hurm....

Beli banyak banyak .. pastu jual.. amacam ?

 

image

Welcome to Kids Secret Wholesale (JM0580815-U). We have collections such as Guess, Hackett, Baby Gap, Carter's, Old Navy, Burbery, Netx and many more. To qualify for wholesale price, a minimum order quantity (MOQ) must be meet.Our MOQ are stated at the bottom of the pictures.

Nak tau dengan lebih lanjut ?? > KSW

Traders vs Royal Chulan : Hotel

image vsimage

Bab makan ... bagi aku sama best ... Bilik ? Masing masing masing ada keistimewaan .. Tapi paling aku tertarik hati dan sangat sangat puashati ialah , di TRADERS ! Murah giler senyuman diorng .. Asyik memberi senyuman dan mengucapkan selamat pada setiap pengunjung tanpa mengira warna kulit !!! Walaupun kita pakai selekeh mereka tetap memberi senyuman dan layanan .. Perghh.. Serius ,susah nak jumpa hotel camni .. Bagi aku la. .takat ni banyak gak la hotel aku dah g tapi ni paling puashati !

Tunggu apa lagi ??? Bantaaahhh !!! Baaanntahhh !!

 

" Saya bercadang nak beli kereta la... susah g keje gini "

" Bantaaaaaaaaaaahhhhhhhhhh .. guna je la pengangkutan awam tu... kan lebih cepat dan pantas ... murah lak tu .. "

Tapi beli gak .... pastu kalut menumpang .. ajak d sana sini .. huh.. duit minyak tak bagi.. duit tol buat dek.. tapi puji kereta tu best.. Camana tu ?

 

" Saya nak kawin la mak .. ngan ..erk .. ibu tunggal anak sorang "

" Bantaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhh ... dah abis ke anak dara ko nak kawin nehh ??? "

Kawin gak. tak kira ... cinta punya pasal.. ada yang bahagia ke anak cucu gak kan ? Tak semestinya kawin anak dara je leh bahagia .. kan kan ?

 

Hurm ... kehidupan sekarang kita ni penuh dengan bantahan dari menyokong.. Belum pun nampak kesan tapi dah bantah dulu.. Bila nampak kesan yang positif , tak nak lak bagi pujian.. duk puji dalam hati tapi kat mulut tetap mengeji.. Camana tu ?

Hurm .. kenapa la ada orang macam ni ..

 

Kerana satu orang punya angkara , seluruh 'cuaca' dalam 'kawasan' tu 'rosak belaka ' .. Sifat pentingkan diri sendiri yang membawa masalah kepada kepada orang lain sangatlah bahaya. Pastinya satu hari nanti akan menghancurkan semangat rakan rakan lain yg akhirnya membawa kepada kemusnahan .

Hurm .. aku cukup pelik .. Di manakah perasaan dia sebagai seorang manusia ? Adakah dia tidak berperasaan ? Atau sememangnya terdapat satu 'sifat dajal' yg ingin merosakkan segala kebahagian yg sepatutnya dikongsi bersama ?

Nak buat apa ? Kalau dia lebih pantas dengan 'mengulam' pihak atasan dan lebih menarik lagi jika ulamannya ditambah dengan sambal belacan yg sudah pastinya membuatkan dia 'selamat' kerana mereka telah terkena hasil 'masakan'nya.

Arghh.. geram ? Tu je mampu dicakap ? Peliknya bila berdepan , layu.. Tak mampu meluahkan kata kata ? Adakah dia.. erk.. fitnah ni .. hurm.. Entahlah .. yang pasti segalanya telah berubah .. berubah kepada mendung yg hanya menunggu hujan atau ribut petir !

 

Lebih RM500 untuk dimenangi !

Kalau dah tak de keje nak buat ..

 

PORTLAND: Seorang lelaki yang dikenali di Portland, Oregon kerana mengenakan tatu pada hampir keseluruhan badannya termasuk lidah, kini mengambil langkah seterusnya untuk menyuntik dakwat ke dalam matanya pula.

Matt Gone memberitahu KPTV beliau sudah hampir 20 tahun mengenakan tatu di badannya untuk menutup kecacatan akibat kelahiran pada anggota badannya.

“Mengenakan tatu di mata adalah yang paling jauh boleh saya buat,” katanya. – Agensi

 

sumber : BHARIAN

Mereka yang telah menghantar jawapan pada hari pertama ...

 

Tengahari tadi , aku telah umumkan satu pertandingan ( link ) dan tak sangka mendapat sambutan amat hangat .. hehe.. Terima kasih pada yang sudi menjengahnya walaupun tak menyertainya ..

Ok .. mari kita tengok mereka yang telah menghantar penyertaannya ..

Wah... ramai gak dah bagi jawapan ... mana satukah yang menarik dan kreatif  untuk hari pertama ? Pandai pandai la beri pendapat yer .. hehehe ...

Pada yang teringin nak join atau tengok entri pertandingan ini , silalah jengah di sini

Aku terjebak di Royal Chulan Hotel ...

 

Ada suka dan ada duka .. korang nak mana dulu ? Ok .. duka ? dulu ?? Betui ??? Ok la .. aku cerita pasal duka ... hurm... arghhh.. malas malas malas. tamo citeerrrr..

DSC_0293 DSC_0295 DSC_0247 Masalah aku bertambah.. ingat hujung minggu ni boleh rehat , tapi tidak !! Tensen aku .. arghhh ..

Maka makan malam aku di situ , mmg tempat aku melepaskan tekanan .. Aku belasah makan segalanya termasuk menelan  wasabi ! Berasap telinga aku !! Baru padan muka aku ... huhu..

Malas nak cerita masalah aku .. huhu.. baik aku g settlekan dengan secepat mungkin.. geram geram geram ..

Ok .. aku nak perkenalkan sebuah blog .. heheh...  SUARA PEOPLE .. Apa menariknya blog ni ? Hehe.. tu kena g tengok sendiri la yer .. Erk.. apa url dia eh ??? Ni ha... http://suarapeople.blogspot.com/

Semoga terhibur .... huhu.. penat giler ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI