Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 26 Oktober 2010

Gua Musang “Kampung Wifi” pertama di Kelantan

 

GUA MUSANG 26 Okt — Gua Musang menjadi jajahan pertama di Kelantan menerima perkhidmatan melayari internet tanpa wayar secara percuma melalui program “Kampung Wifi” melibatkan 30 buah kampung dalam jajahan itu.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri, Dr. Rais Yatim berkata, selaras dengan usaha kerajaan memberi kemudahan itu kepada semua lapisan masyarakat termasuk di luar bandar, kementeriannya akan melaksanakan Kampung Wifi secara berperingkat dalam tempoh terdekat.

Beliau berkata perkara itu sudah dirancang lebih awal lagi kerana kerajaan mahu rakyat di semua peringkat sama ada di bandar atau luar bandar menikmati kemudahan terbabit secara sama rata.

"Buat kali pertama di Kelantan kita lancarkan dahulu Kampung Wifi di Gua Musang kerana ramai penduduk menunggu-nunggu perkhidmatan itu,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Kampung Wifi di Rancangan Pemulihan Tanah (RPT) Sungai Terah, di sini hari ini.

Turut hadir calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Galas, Abdul Aziz Yusoff, Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Tan Sri Khalid Ramli dan ADUN Paloh, Datuk Nozula Mat Diah.— Bernama

-UTUSAN ONLINE-

Yer .. aku tau.. aku sedar ...

 

Ye.. segalanya mengikut kemampuan masing masing .. aku tau tuuuu ..

Flash back - Bulan lepas : Dulu aku cukup suka beli baju yang mahal harganya .. Ala.. tak la sampai ratus ratusan ringgit tapi ada la sampai seratus lebih .. Eh , dulu tu tahun 90an tau... haa... tu pon dah kira mahal ... haa..

Baju feveret aku masa tu Levi's .. Kira dah cukup bngga giler la pakai baju tu lebih lagi beli dengan duit gaji .. Nak kira lagi bangga baju mahal yang aku beli tu , buat pakai main bola petang petang .. Haa.. berbaloi tak ?? Hahaha..

Bila dah tua ni , rasa tak berbaloi beli baju mahal mahal... aku suka beli baju murah je skang .. paling murah ialah RM3.99 .. Beli kat myden je tu... sekali beli , borong 10 .. kira pakai buang je la... hehe.. tak laaa... pakai sampai rosak laa..

Bila orang kata dia beli baju mahal harganya pasti aku geleng kepala.. Masakan tidak , baju tu pakai sekali je.. pastu basuh dan simpan .. Rugi la kan ?

Baru baru ni , aku dapat hadiah berupa baju dari luar negara.. Harga dia mmg mahal la... Terima kasih pada yang sudi bagi tu .. hehe .. Bila pakai baju tu , mmg sedap giler .. Lama dah tak rasa 'keenakkan' berbaju mahal ... Baru tersedar perbezaan baju murah dan mahal .. Kualiti kain !

Sama gak masa aku menikah dulu.. Baju melayu yang aku tempah khas dari kain yang aku beli kat Jakel mencecah lebih RM500 sepasang .. Dengar harganya , pasti geleng kepala .. tapi bila memakainya ??? Sedap giler !!! Berbeza dengan baju yang harganya puluhan ringgit ..

Maka jangan hairanlah para artis atau jutawan sanggup berhabis duit untuk membeli barangan branded yang mencecah ribuan ringgit .. Semuanya kerana kualiti di samping jenamanya.. Yelah , sama macam pakai Ferrari dengan Kancil la kan ..

Ops.. sebelum nak komen..

Flash Back tamat :Kembali ke permulaan entri

Segalanya bermula dari , KALAULAH ...

 

Pencapaian yang aku nikmati sekarang tidak langsung boleh dibanggakan lagi .. Serius ! Namun aku bersyukur .. Setidak tidaknya aku naik setangga.. Nak naik setangga lagi , pastinya makan masa.. Cuma ada satu cara jer .. Keluar kat tv / suratkhabar / majalah .. haaa... sekejap je meletup.. Tapi best ke cara gitu ??

Maaf.. byk entri aku hari ni berkisarkan blog .. Aku rasa sekiranya ada pembaca blog aku ni tidak mempunyai blog ,pastinya akan pening dan bosan sedikit .. Maaf yer ..

Ramai yang kata , best kalau dapat trafik tinggi.. Seronok.. Kan ? Percayalah... pegang kata kata aku ni .. Kalau korang berusaha .. gunakan kesemua tips yang diberi oleh blogger blogger lama , korang pasti berjaya !!! Aku yakin 100% !!!

Tak susah pon nak naik .. Korang kena rajin .. Rajin buat kajian.. Rajin kemaskini blog .. Makin kerap korang update blog makin bagus cara penulisan korang .. Kenapa aku kata gitu ? Setiap kali korang update , pastinya akan ada komen .. Komen membina pastinya akan membangkitkan lagi semangat menulis ..

Aku dulu .. aku dok tengok blog blog yang mempuyai puluhan atau ratusan pembaca sekali gus .. Mmg aku idamkan semua itu.. Tapi sekarang , aku dah rasa .. Dan aku nak lebih lagi.. aku nak lebih tinggi.. Ribuan sekali online !! Tapi kenalah berpijak di bumi yang nyata..Bukan mudah .. Bukan senang .. Biar lambat , asalkan berkualiti dan di cari ! 

Dicari ? Maksud aku ialah , bila blog kita naik  pastinya akan ada cakap cakap di belakang .. mereka akan kata begitu begini maka yang mendengarnya akan mencari dan membaca ... Hebahan secara lisan memberi kesan yang amat sekiranya entri kita ada 'umph' ..

Bagaimana nak bagi blog kita ada 'umphh ' ??? Jangan sesekali letak uncang teh dalam blog korang !!! Rosak !! Nak bagi ada umphh , korang kena buat kajian ... dimanakah keistimewaan blog korang .. dari segi apa ? Cuba semua jenis entri ... Kena buat ala ala steamboat..

Ok ? Faham... tak faham nanti cikgu bagi kelas tambahan yer... Murah je yuran... amacam ? hehehe.. Kenny rogers laaaaa ...

Terminal Bersepadu Selatan

Pernah dengar TERMINAL BERSEPADU SELATAN ? Haaaa.. ni la dia stesen bas yang aku rasa bakal dikatakan canggih di Malaysia .. Canggih tu tak tau la betul ke tak tapi cantik tu , mmg cantik ..

Terletak di Bandar Tasik Selatan , Cheras , merupakan bakal menjadi hub bas ekspress ke selatan tanah air .. Dan aku rasa kat sini juga akan jadi stesen bas henti henti Rapid KL ..

Besar giler tu .. Bagi aku terminal ni paling best .. Kenapa ?

image Disini juga tempat pertemuan 3 perkhidmatan pengangkutan awam iaitu ERL , LRT dan juga KOMUTER ..Senang bukan nak ke sini ?

image Bahagian depan TERMINAL BERSEPADU SELATAN ( TBS )

imagePandangan dari atas stesn ERL Bandar Tasik Selatan

image Pandangan sisi TBS

image Tempat letak kereta yang cukup besar disediakan di sini .. InsyaAllah tidak akan timbul masalah buat masa terdekat.. Lagi 50-70 tahun , tak tau la kan... aku pon dah takde .. jad kita serahkan je masalah ini pada bakal PM akan datang .. hehehe

image

Menarikkan ? Segalanya dah terhubung dan menjadi mudah .. Rasanya dulu pasti ada yang menentang pembinaannya kan ? Hehe.. Bila dah siap ????

Rasanya hujung tahun ni kot akan dirasmikan .. ke tahun depan eh ? Tak ingat lak aku ..

Sungguh terharu bila mereka ...

 

Oo... suka melepak kat blog ni yer ... Kenapa eh ? Hehe.. aku tau apa yang nak dijawab.. Tah.. aku pon pelik bila diorng kata blog Ben Ashaari best.. Aku baca biasa je.. Aku pon leh buat cam tu kan ?

Tunggu apa lagi ? Buat ler.. cakap mmg mudah ... nak buat ? Ele.. alasan.. takde masa... atau , malas.. macam macam alasan... Tu la orang kita kan .. Suka mencebik bibir dari ternganga atau mendoakan kejayaan... Suka tengok saudara sendiri tersungkur.. Tapi ada yang bagus !!! Bukan semua kan ?? Alhamdulillah ...

image image

Berbalik tajuk aku sebelum aku balik ni , aku terharu bila jumlah mereka yang meletakkan link url blog aku di dalam blog mereka makin bertambah.. Kalau tak silap aku , bulan lepas baru 1,300 lebih dan skang dah lebih 1,500.. Wow.. terharu.. Kalau setahun lagi, dan 3,000... pergh.. 5 tahun lagi ?? Woowww.. pengsan sat.. hehe..poyo..

Ok... bukan nak bangga.. semua ni adalah kejayaan bersama.. Bak kata blogger dapur popular , Mat Gebu .. " Tanpa anda semua , dapur saya tak berasap ! " Kan Mat kan ?

Maka kesempatan ini saya amik untuk mengucapkan jutaan terima kasih dan ampun maaf sekiranya ada tercalar hati sewaktu membaca entri di blog ini dan juga sudi meninggalkan 'belang' korang bila ketika perlu . Tidak lupa mereka yang tak putus putus memberi sokongan pada BARISAN NASIONAL  BEN ASHAARI ... Ok.. tu je ucapan .. Malam nanti sambung .. nak g amik wife lak.. Kang sampai kat  KLIA ... 3 hari tak jumpa ni.. paham paham je la.. kang malam takde entri tu , sendiri mau hengat la yer ...  Huh.. pk bukan bukan la tuuuu.. G candle light dinner laaaaaa .. aisey.. korang neh. takde menda lain ke nak pikiaq !!

Apasal kau tak suka balas komen eh ??

 

Sombong ? Bukan.. Takde masa ? Pon bukan .. Sombong ?? Laa.. tadi dah jawab kan ??? Bukan laaa...

Dah tu ? S.A.J.A !

Wah.. boleh saja saja tak nak balas komen ke ??? Tak laa.. bukan gitu... SAJA tak nak timbul isu ..

Isu apa lak nehhh ?? Dulu aku balas komen .. tapi bila balas , ada lagi balasannya .. jadi berjela jela la... Aku tulis entri bukan nak jadikan forum atau medan berbalas pantun .. Cukuplah untuk tinggalkan entri 'kenangan' dari pembaca yang daku sayangi ni ( nanti buat gathering kat Putrajaya eh ) ..

Dan aku nak elak isu isu tak berkaitan dengan entri di ruangan komen tu .. Jadi , buat mereka yang tinggalkan komen senantiasa tu , jutaan terima kasih .. aku hargainya ..

Tapi kan.. kadang kadang aku segan nak balas.. sebab .. tah..segan kat korang jer .. Dan lagi .. kalau aku balas , aku kena balas semua .. nak balas semua , baik buat entri je... kan senang gitu ?

Jadi aku amik pendekatan paling best , korang komen .. aku g jengok blog korang ... kalau ada entri best dn sesuai dengan pemikiran logik di kepala aku ni , aku komen la.. kalau rasa entri korang tu terlalu mencabar minda aku , aku hanya sedekah senyuman je la.. boleh eh ?

Kalau ada yang dok kata .. pasal ben tak nak balas komen , aku harap jawapan aku ni dah membuatkan misteri yang menyelubungi dirinya tu terjawab.. Ok ? kalau tak terjawab gak , korang tanya je la kat MAT GEBU di www.tiffinbiru.blogspot.com atau mana mana kedai berhampiran .. Sekian..

Nuffnang oh Nuffnang .. Terlerai sudah kasih sayang kita ..

 

Kenapa ? Why ? Yenadei ?  Apara ? Awat cheq.. pasai pa aku tak dapat buff dah ni ? Dah berminggu berlalu ni... org lain sampai penuh akaun dia ngan buff tapi aku ?? Aku ?? Akuuuuuuuuuuuuu ????? Huwaa.... sedey la cam ni Datuk Buff Nuff ..

Hehe.. sabar yek ? Sabar la ni.. ok. aku sabar seminit je lagi.. tunggu eh.. kot lagi seminit buff masuk .. sapa tau kan ?

59,58,57,56,55,......1, 0 ... jom check ....

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhh..cayaa laaaa .... Masih takde .. Peewwittt... Gua sayang lu laaaa Nuff.. hahaha... 

Rileks la Datuk Nuff.. aku gurau je.. tak kisah kasi ke tak Buff... Kalau kasi , aku amik... jangan 'kasi' aku dah la yer ... Buat mereka yang terbuak buak buff masuk kat blog dia tu , silalah ubah cara blogging anda .. ada cara baekk punya untuk tingkatkan $$ buff anda tu ... Kreatif skit .. hehehe.. skit jeeeee.. tak yah banyak banyak ... hehehe ... Gud luck eh..

Oh ya Datuk Nuff , sesenang singgah la blog ni yer .. asik blog merah tu jeee... lalalala...

Jururawat aniaya pesakit

 

image

JADI BUKTI...Violetta dirakam mematikan mesin sokongan hayat Merrett sebelum ia dipulihkan 21 minit kemudian

 

LONDON: Kecuaian seorang jururawat mematikan alat sokongan hayat pesakitnya berjaya dirakamkan melalui kamera tersembunyi dan membolehkan siasatan ke atasnya dijalankan.

Melalui rakaman berkenaan, jururawat itu, Violetta Aylward, dilihat mematikan suis alat yang disambung kepada Jamie Merrett dan lelaki terbabit terpaksa bertarung nyawa sebelum pasukan paramedik tiba membantu.
Mengalami lumpuh dari leher ke bawah, Merrett, 37, memasang kamera itu kerana bimbang terhadap layanan diberikan ke atasnya.

Insiden itu berlaku hanya beberapa hari selepas kamera itu dipasang tanpa pengetahuan Violetta.

Rakaman itu menunjukkan Violetta mengusik-usik alat sokongan hayat itu beberapa ketika sebelum terdengar bunyi amaran kuat menandakan ia dimatikan kedengaran.

Merrett kemudian kelihatan tercungap-cungap sebelum keadaan itu disedari Violetta.

Melihat keadaan itu, jururawat dari Reading itu segera cuba memulihkannya sebelum pasukan paramedik tiba untuk membantunya dan menghidupkan semula mesin berkenaan.

Bagaimanapun, bantuan itu hanya tiba 21 minit selepas mesin sokongan hayat itu dimatikan, menyebabkan Merrett mengalami kerosakan otak.

Kakak Merrett, Karren Reynolds, berkata sejak insiden itu hidup lelaki terbabit berubah sama sekali.

Sebelum kejadian pada Januari 2009 itu, katanya, Merrett boleh bergerak menggunakan kerusi roda serta berkomunikasi menggunakan komputer yang dikawal melalui suara.

“Kini Merrett tidak mempunyai kehidupan sepatutnya dan dia seperti seorang kanak-kanak,” katanya.

Untuk berkomunikasi dengan Merrett kini, kata Karren, ahli keluarga terpaksa menggunakan bahasa mudah bagi membantu pemahamannya.

Sementara itu, peguam Merrett, Seamus Edney, berkata setakat ini kes kecuaian itu adalah paling serius membabitkan jururawat.
“Tetapi tiada siapa tampil mengaku salah walaupun selepas dua tahun kejadian berlaku,” katanya, semalam.

Sementara siasatan dijalankan oleh Majlis Jururawat dan Bidan Britain, Violetta kini digantung tugas. - Agensi

 

-HMETRO ONLINE-

Aku nak berhenti berblog dah ...

 

Yearghhhhhhhhhh .. ini baru entri 'fake' dan nak curi trafik !!! Yeh yehhhh ... Tapi wat pe ??? Bukan ada buffered pon kat blog aku .. lama dah buff pergi membawa diri dari blog aku ni .. Blog aku bukanlah blog yang bagus untuk Nuff bagi buff tiap tiap bulan .. Kan Nuff kan ?

Ramai ingat aku terasa dengan tafsiran sahabat tu terhadap blog aku .. Ahaks.. Terasa ??? Masih aku terasa .. Hahaha.. Heeeloooooooooo  Ben !! .. Come on !! Jangan jadi budak budak laaa..kata dah lama dalam dunia blog ni ?? Hehe.. aku tak terasa laa.. saja nak berlakon terasa .. Kata nak curik trafik kan ? Maka aku buktikanlah .. Perghh..

Boleh cam tu ? Hahaha... Buat semua rakan blogger yang baru bertatih dalam arena blogging antarabangsa ni , beginilah adat resam dunia maya ini.. Adakalnya kita dicuit.. adakalanya kita dipuji.. adakalanya kita dikritik.. antara mampu hadapi atau tidak je menjadi pertaruhannya..

Jadi, perbanyakkan ilmu di dada serta info info terkini dan terdahulu bagi memperkuatkan lagi setiap entri kita di masa akan datang .. Buat mereka yg gemar mengorek lubang dan mencari lubang tu , tahniah .. mmg patut jadi pengkritik tegar ... Yeargh.. Tanpa anda sapalah kami .. kan ? hehehe..

Kak Yon tanya aku ..

 

Kenal tak tak kak Yon ? Haaa... tak kenal ??? iskh..camana laaa leh tak kenal dia neh ... Kalau tak kenal , g la berkenalan dengan dia .. kat mana ? Kat blog dia la... http://yonshomedecor.blogspot.com/

Masuk dah ? Baca dah ? Haa.. maka aku nak jawab pertanyaan dia kat sini la.. senang .. kat dalam ruangan komen tu terhad  .. hehe.. Mula mula , aku nak jawab.. SAMA SAMA dan Salam perkenalan buat Kak Yon .. dan jutaan terima kasih kerana sudi curi curi masuk blog tak best ni ..

Ok..pertanyaan dia .. hehhe.. kenapa aku tak de shoutbox ?? Maka aku jawab... Blog aku dah ada ruangan komen .. Maka komenlah disitu .. hehehe... Aku tak nak blog aku jadi tempat pembuangan 'risalah tak bermaklumat ' atau tempat mereka jerit " WEHH ... AKU DAH KLIK NUFF KAU .. MEH LA KLIK NUFF AKU... " atau " WOIII.. JOM MAIN KLIK KLIK " dan banyak lagi la.. Maka sbb itulah aku tak nak letak ... Sebarang pertanyaan berkenaan blog aku bolehlah tanya di pusat pertanyaan Planetarium Negara di FACEBOOK atau YM aku...tak pun , email je.. senang kan ?

Ok ke jawapan Kak Yon ? Hehe... Dulu penah letak jap... tak sampai seminit , dah ada komen sakit jiwa kat situ .. maka , buang je la... tak nak nyusahkan diri .. hehe.. Apa pun buat kak Yon , selamat maju jaya.. jgn malu malu singgah di blog usang ni.. tunggu nak roboh je ni.. Tapi bila roboh nak bina banglo terus !!!

Jangan bercinta dengan hantu internet !

 

Laa..korang tak tau ke ada hantu internet ?? Meh aku bagitau .. hantu internet ni , jenis yang wujudnya hanya dalam dunia maya .. Tapi bila ajak jumpa , berjuta alasan dia bagi !

Apa yang korang ada cumalah gambar dan no telefonnya .. Nak dating , cuma dalam internet ..  Jangan mimpilah nak jumpa ... mengarut !

Oleh itu wahai rakan rakanku yang dok bercinta cyber ni , pastilah kewujudan mereka ini sebelum menyerahkan hati ( body jangan !!! ) pada mereka .. Camana nak buktikannya ? Datingkah ? Senang jer... mintak mykad atau lesen memandu dia masa jumpa nanti .. Tu bukan dating .. jumpa jap jap jer.. bawak la kawan kawan ..4-5 orang .. suruh diorng cam si pasangan tu .. kot kot muka passport kegemilangan ke ..

Waspada .. hati hati .. jgn mudah percaya pada 'cinta' internet ni .. Suara mahupun gambar tak leh percaya .. Banyak dah kena tipu .. yang peliknya , apa yang diorg dapat eh selain duit dan habiskan masa ??  Kadang kadang , ada yang tak nak duit .. adakah diorg ni sepi tanpa cinta ? Hurmm..

Psst ... kita patut malu dengan diorang ni ..

 

Pakai skirt, dedah tubuh di Itali boleh didenda RM2,000

NAPLES: Sebuah bandar di pesisir pantai selatan Itali bercadang melarang pemakaian skirt pendek atau pakaian menjolok mata dalam usaha pentadbirannya menjaga akhlak penduduk setempat.

Datuk Bandar Castellammare di Stabia, Luigi Bobbio, berkata jika peraturan itu dilanggar, pesalah boleh dikenakan denda di antara RM97 dan RM2,000.

“Peraturan ini dikhususkan kepada individu yang gemar berperangai buruk atau sukar mengawal diri sendiri,” katanya, semalam.

Castellammare di Stabia adalah bandar terbaru di Itali yang cuba mengawal perlakuan penduduknya daripada kegiatan tidak bermoral, seperti meminum arak di jalanan, bermain bola sepak di tempat awam atau menghina tuhan.

Turut bakal dilarang adalah berjemur di pantai.

Di beberapa bandar lain, amalan bercium dalam kenderaan, memberi makan kucing terbiar dan memotong rumput pada hujung minggu turut dilarang. - Agensi

-HMETRO ONLINE-

Rupanya begitu tafsirannya yer ..

 

Terbaca .. erk.. bukan terbaca ..mmg selalu baca .. cuma kali ni aku agak terperanjat dengan entrinya itu .. Hurm.. nak kata apa kan .. aku ni sekadar blogger , er.. entah aku layak digelar blogger pon tak tau ..

Hurm.. penulisan aku dikatakannya 'fake' atau sekadar mengejar trafik ? Hurm... Ye la kot .. aku kejar trafik .. Tu pasal skang ni trafik aku sehari dah cecah 10 ribu UV dan 100, 000 pageviews .. Dasyat kan ? Ternganga ? Tutup mulut tu.. aku tipu je.. Blog macam aku ni , jgn mimpi nak dapat cam tu .. Apa ? Tak mustahil ? Wallahualam ..

Tiada pengisian dalam entri aku ? Atau aku lebih gemar copy paste sesuatu artikal artikal ? Atau amik dari media online ? Helooo ??? Media sendiri pon amik dari media lain ( BERNAMA , AGENSI dsbnya ) .. Jadi apa masalahnya di situ ??

Kena ingat .. bukan semua blogger 'terlepas tangannya' .. Seperti aku ini , 'tangan aku terikat' .. Salah tulis , aku dipanggil .. Maka cara paling sinis ialah , copy paste artikal.. lebih lagi bab agama .. Aku bukanlah orang yang pandai menghuraikan atau memberi analisa tentang sesuatu isu tapi aku juga bukanlah buta fakta cuma aku tidak dibenarkan melakukannya.. Jangan ingat yang lantang berbunyi tu dah cukup 'meriah' tulisannya .. ;)

Dan akhir sekali .. jgn lupa , dunia tanpa sempadan kita ini ada mata memandang ... Senantiasa diperhatikan .. Jangan sampai tersungkur sewaktu berlari sudah la yer ..

Kadang kadang , mmg sedap bila berkata kata seolah kita yang benar belaka... Jangan lupa , ada hati yang terasa dan hati yang terasa itu memendam rasa ..

Gurauankah itu ?

 

Cuba lihat gunung yang tinggi tu ... Cuba lihat bukit yang menghijau itu .. Cuba lihat lautan yang terbentang luas itu .. dan cuba lihat sungai mengalir deras itu  ..

Masing masing mempunyai peranan tersendiri .. Walaupun kita nampak adakalanya 'merbahaya' pada seseorang itu namun mungkin pada orang lain tidak langsung..

Kenapa perlu lihat yang tersurat sedangkan yang tersirat ternyata di depan mata ? Serampang dua mata .. Kalau benar nak beramal sebenarnya beramal , jangan langsung menyimpang dari niat ..

Dan satu lagi .. jangan mendamba diri bila rasa diri tu terbang bebas tanpa halangan .. bila bila masa je boleh ditembak dek pemburu tanpa mengira tempat dan siapa pemburu itu ..

Buka mata , buka minda .. Yang kecil jangan disangka anak ... Jangan ingat pandai bermain kata sudah bijak mengharungi dunia ! Belum merangkak jangan belajar berlari .. Sudah berlari jangan impikan jaguh dunia .. 

Kak , saya ni tunggul kayu ke ?

 

Lama aku tak g tapaw makanan kat cafe ... Entah apa gatal lak , ari ni aku g beli ... teringin nak makan bihun goreng + telur mata + sambal kerang .. ahaks..

Maka beraturlah ibarat nak beli tiket wayang filem Harry Porter atau lebih bestnya nak beli IPHONE4.. kira ramai la gak dok beratur tu .. Aku dengan penuh kesabaran di dada pon beratur je ler... takkan nak suka suka amik makanan kat situ di sebabkan kenal tokey dia tu.. kan kan ?

Ada la satu perempuan ni.. beratur belakang aku .. sejak dia berada kat belakang aku , mulut dia non stop action ! Rasa cam nak letak je perangkap tikus kat mulut dia tu .. huh ..

Dah la tu , tak nyempat nyempat nak amik makanan ... Aku kat depan dia ni pon lom amik makanan .. dah dok kalut amik.. Bila sampai kat kaunter bayaran tu , dia letak makanan dia .. Aku tengok jee diaa... Yang makanan kat tangan aku ni apa ?? Tak reti nak pegang dulu ke ???

Datang tokey tu , amik la dia punya ... dan kawan dia yang beratur belakang dia tu .. Aku ??? Yang dok beratur depan ni ?? Yang dok penat pegang makanan aku amik dari tadi ni apa kes ??? Nak je aku cakap ... " Tak belajar tourism ke ??? Hormat pada orang lain !! " Tadi aku dengar dia sound kat kawan dia tu cam tu .. " tak blajar tourism ke ? " .. Aku nak je kasi kat dia balik ...

Tapi tah .. aku tak tau .. mulut aku ni senantiasa terkunci untuk mengeluarkan kata kata sinis .. Sbb tu kot aku lebih suka menulis  dari berkata ? Hurm .. tapi kalau dengan org terdekat tu , selamba je aku kata.. sbb dah kenal camana kan ? hehe..

Lepas aku bayar .. aku blah terus sambil menjeling kt dia .. Tarak akai punya orang ! Huh.. malu je jadi perempuan ! Weekkkk

Sangat berbaloi jika blogging mendatangkan hasil begini !!!

Aku menerima sepucuk msg dari rakan maya di FB .. tak pernah berkenalan pon... Suratnya bertulis begini ..

"slm bro Ben yg dihormati.. mcm nk intro syarahan lak. hehe..
sblm sy nk tdo ni.. just nk wish masyeh byk2 sbb sentiasa mengingatkan perkara yg baik setiap hari. sharing is caring kan.
so, bila sy baca 'kalau dh rezeki' tu, ada tcuit di hati kawan ni utk berusaha ke arah kebaikan.... umpama sehari selembar benang.. lama2 mjadi kain kan.. so, masyeh byk2 atas cerita tu & menyedarkan sy betapa hidup ini telah diciptakan bpasang-pasangan..
insya Allah... dgn usaha jari bro ben menaip tu.. moga diberkati Allah & makin dimurahkan rezeki kerana scr x lgsung dpt mmbantu insan2 yg agak hanyut dgn arus duniawi.. alhamdulillah.. kini ku sedar betapa kerdilnya diri ini di sisi Ilahi..
so, masyeh byk2 bro Ben.... "

Alhamdulillah ... ada juga yang faham yang tersirat di dalam entri aku .. Aku seringkali meletakkan yang tersirat dalam setiap entri aku .. biar pembaca memikirkan segalanya .. Nampak entri aku tu ala ala je padahal ??? 

Terima kasih semua !!

Takat tersalah masuk tu , biasa dah ..

 

Baca dah entri BODOHKAH AKU tu ? Sebenarnya bagi aku , tu kecik punya perkara .. Aku pernah buat lagi mengong punya kes wooo ..

Aku penah cerita kat entri lepas .. sat nak korek balik ...ok.. ni ada satu... sini dan sini  lagi ... Sesungguhnya mmg membuatkan aku senantiasa berwaspada sejak berlakunya kes kes gini ..tapi sayang.. dalam berwaspada pon tetap berlaku.. nak wat camana kan ? terima seadanya je la .. hehehe ..

Baca je la yang tu eh.. panjang tu.. hahaha ... jgn gelak lelebih dah la yer ..

10 kementerian, 4 jabatan capai tahap cemerlang dalam pengurusan kewangan 2009: Audit Negara

KUALA LUMPUR: 10 kementerian dan empat jabatan mencapai tahap cemerlang dalam prestasi pengurusan kewangan pada 2009 dengan memperolehi 90 markah ke atas berbanding dengan hanya empat kementerian dan dua jabatan pada tahun sebelumnya.

Kementerian lain ialah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Jabatan Perdana Menteri, Kementerian Kerja Raya, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Kementerian Sumber Manusia serta Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.

Laporan Ketua Audit Negara 2009, yang dikeluarkan hari ini, berkata kementerian yang dinilai cemerlang ialah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi serta Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.

Jabatan yang mendapat markah cemerlang pula ialah Agensi Nuklear Malaysia, Jabatan Mineral dan Geosains, Jabatan Laut Semenanjung Malaysia dan Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia.
Sementara itu, 15 kementerian dinilai sebagai baik dalam prestasi pengurusan kewangan pada 2009 dengan memperoleh markah antara 80 dan 89, manakala 36 jabatan/agensi memperoleh antara 70 dan 89 markah.
Tiga jabatan memperoleh tahap memuaskan dalam pengurusan kewangan dengan markah antara 60 dan 70 bagi tahun 2009.
Pada keseluruhannya, prestasi pengurusan kewangan di peringkat kementerian dan jabatan bagi 2009 bertambah baik berbanding 2008, kata laporan itu.

Semakan Audit selanjutnya terhadap 25 kementerian mendapati secara umumnya, tiga daripada enam kawalan utama berada pada tahap cemerlang iaitu Kawalan Pengurusan, Perbelanjaan dan Terimaan manakala Kawalan Bajet, Pengurusan dan Akaun Amanah/ Kumpulan Wang Amanah dan Deposit serta Pengurusan Aset dan Stor didapati pada tahap baik.

Bagi 44 Jabatan pula, lima kawalan utama kecuali Pengurusan Aset dan Stor mendapat tahap baik. Pengurusan Aset dan Stor hanya mencapai tahap memuaskan.

Laporan Audit itu turut mengesyorkan beberapa cadangan untuk memantapkan lagi prestasi pengurusan kewangan termasuk Pegawai Pengawal/Ketua Jabatan mengambil tindakan "corrective dan preventive" (membetulkan dan mencegah) terhadap kelemahan yang dibangkitkan Jabatan Audit Negara dan mempertingkatkan penglibatan pegawai pengawal dan ketua jabatan secara "hands-on" dalam perkara ini.

Ia juga mengesyorkan tindakan surcaj atau tatatertib dikenakan terhadap mereka yang gagal memungut hasil atau membuat bayaran yang tidak teratur. - BERNAMA

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI