Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 28 Oktober 2010

Mesti pelik punya ...

 

Aku rasa aku nak sambar satu IPAD .. sbb sambil berjalan n shopping pon aku mesti nak update blog .. Cam entri sblm ni .. Er...apa tajuk dia eh ? Sat aku nak p usha balik .. Maklumlah , dah tuaa... Haa... HUIH TERKEJUT GUE , aku sedang menolak troli di dalam TESCO AMPANG .. hehehe... shopping barang dapur arr ... apa lagi ..

Entah la .. nak kata aku ketagih blog , tak jugak .. sbb aku bukan blogwalking sangat .. waktu aku free je baru aku jalan jalan terutama sewaktu tunggu ERL atau nak tidur .. hehe.. kot ada cerita best dari kawan kawan ..

Aku suka update blog .. tu jer .. apa saja cerita , apa saja yang aku tau .. aku nampak pasti aku nak berkongsi dengan kawan kawan lain .. Lagi pon best gak bebel dalam blog ni .. takde sapa nak marah .. Takde telinga sapa nak bernanah .. takde sapa nak sakit hati  .. Erk.. sakit hati ? Part ni aku tak sure .. hehe...

Berbalik pada MESTI PELIK PUNYA isu , ari ni sambil menolak troli , sambil beratur nak membayar , sambil berjalan .. aku pegang netbook.. Nasib baik kecik sizenya .. Giler ke ? heheh .. entah ler.. masing masing punya pandangan .. Ada yang main game sambil berjalan .. ada yang sambil bersms dan macam macam ragam .. Dan aku pulak , sambil update blog.. Aku rasa  tu satu keistimewaan aku.. hehe.. blogging di mana mana ..

Nasib baik aku ada keluarga yang memahami walaupun pada mulanya agak 'janggal' dan pelik dengan perangai aku ni .. Hahaha... Tapi lepas aku tunjukkan cheque demi cheque , tiada sepatah perkataan keluar lagi dari mulut mereka ..

Ada sahabat blogger mengadu pada aku bahawa kawan dan keluarga dia perli mengatakan blogging ni membuang masa .. Hurmm .. Aku harap sahabat aku tu berjaya membuka mata mereka satu hari nanti .. hehehe..

Huih ... terkejut gue !!!

  image image

Setelah seminggu lebih aku cuti gym... kalau g pon main main je.. ni tadi pon main main sbb tunggu wife sampai dari Putrajaya .. Badan pon dah naik berlemak tu .. haih.. nak start diet balik minggu depan .. Mau kasi timbul balik urat urat besi tu.. haahha

Ok.. apa yang terkejut ?? Aku terkejut sbb ramai giler join segmen blog list aku tu sampaikan ada yang naik hairan kenapa sampai begitu sekali diorng berminat nak masuk dalam blog list aku tu ..

Hurmmm .. kenapa yer ? Ada sesiapa boleh bagi jawapan ??

Penat fizikal dan mental ..

...

Alhamdulillah .. dah sampai rumah .. nasib baik la ada kawan yg kerja kat situ yang sudi hantar kitorang ( aku n the geng ) ke lrt ... Tqqq En. Padil ...

Best ke kat situ ??? Panaaaaassss !!! Tak hengen aku kembali ke sana lagi .. huh.. pelik aku orang leh berjalan jalan atas padang golf tu pada waktu tengahari .. Betul la kata orang .. kalau dah minat tu , tak kira apa dah .. sanggup je buat .. Cuba suh jalan kaki ke masjid  ?? Huhu...

Geram ? Hari mmg satu hari geram terbuku di hati.. kenapa ? Haa... malas nak cerita .. saja nak tulis kat dlm entri ni perasaan aku skang iaitu GERAM !

Tapi aku puashati gak la.. aku berjaya mewujudkan satu lagi bloglist yang terdiri dari newbies... heheheh.Terima kasih pada yang sudi mencemar duli ke blog aku yang tak seberapa ini ..

Pada yang berminat nak join bloglist tu , sila la mencari entri yang sebelum ni .. erk.. tajuk apa ek .. Haaa... JOM PROMOSI BLOG .. Ok la.. aku nak g gym.. tapi sebelum tu , nak lelap mata 10 minit... penat sangat mata ni dh....

Persaingan sengit !! NEGERI SEMBILAN bakal tewas ???

 

Waahhh .. makin sengit nampaknya undian di bahagian kanan blog aku ni .. Blog aku ni ramai penyokong KELANTAN  buat masa ini .. NEGERI SEMBILAN mengejar rapat .. Apakah kontroversi si Rita dan Aidil berkait rapat dengan undian ini ???

Ops.. bicara pasal Rita n laki dia tu .. kesian kan ? Bab tang sedap .. besttt jer.. bila dah gitu , suka suka tinggalkan tanpa sebarang perbincangan  yg jelas .. Tau tau , dah mintak hak penjagaan anak..

Tu la... lain kali wahai manusia , jgn tengok rupaaaa jer terus sapu !! tengok la gak latar belakang orang tu .. Keluarga memainkan peranan penting ... jangan membelakangkan orang tua .. Ni pk nak sedap sendiri jer .. Ingat drama ke perkahwinan ni ??

Kalau si Aidil tu lain la.. dia muka lagi.. berstatus duda pon masih hot .. tak rugi apa apa .. Rita ? Aku pasti ramai nak woo.. bukan tak lawa.. lawa... haaaa.. Apa pon aku harap diorng dapat selesaikan secara aman dan penuh dengan kematangan fikiran .. Jangan dibuat kerja giler macam kat Pulau Pinang tu.. Ada ke patut di curah asid kat perempuan tu ???? Bengong.. Sungguh tak bertamadun punya makhluk ! Huh.. Wat malu orang penang jer ... nasib baik aku orang .. erk .. 1 MALAYSIA ...  ;)

Ops.. jangan lupa buang undian tuuu .. esok akan tutup tu.. kita leh tau sapa paling ramai penyokong dalam blog ni .. hehehe... Terima kasih pada yang sudi membuang undi .. Nak bagi duit tu , tak berkemampuan lak aku.. hehehe..

Isteri menduakan suami .. layakkah disepak terajang atau terajang sepak je si jantan tu ?

 

Huihhh... dasyatt... dasyat 13 !! Boleh ke buat anak orang gitu ? Walaupun dah jadi isterinya tapi apakah haknya untuk memukulnya sebegitu ? Geram ? Mmg geram .. tapi boleh ker lepaskan kemarahan tu dengan cara sebegitu rupa ?

Blog aku ni ramai pembaca perempuan , kan ? Apa pendapat korang ? Kalau tak buat gitu , ada yang akan kata si suami tu dayus ... sanggup membiarkan isterinya mencuranginya .. hurmm ..

Ceraikan saja ? Semudah itu ? Nak amik dulu , punya la bersusah payah.. bayar mahal mahal .. Bila dah gitu , senang senang je curang .. pastu nak lepas gitu je ????? ARghhh.. geraaammm ..

Jangan geram !!! Tu bisikan syaitan sebenarnya .. Kalau benar dia curang , bawak ke mahkamah syariah .. sebelum tu , dapatkan bukti ..  Kalau amik tindakan sendiri , tak pasal pasal masuk penjara ! Hilang anak hilang masa depan ! Sapa rugi ? Si isteri tetap tersengih gembira sbb pasti akan dapat bersama si jantan tu.. Si suami tu??? Merengkok dalam penjara sbb bertindak di luar batasan !  Sapa rugi skang???

jOM usha sat ...

 

image

image

Koleksi koleksi terkini buat wanita yang ingin bergaya... boleh dapati di > EQ

Psst .. jom promosi blog ..

 

 

Erk.. khas buat blog yang baru merangkak je yer ... Kenapa baru jer ?  Yang lama tu dah cukup teror dah .. g je mana mana .. sah sah orang kenal blog blogger lama ni .. kan kan ?

Ok .. terus pada isunya.. Aku nk bukak satu lagi bloglist .. Khas buat blogger baru merangkak.. Kalau rasa rasa korang tu blogger baru , dan tengah merangkak .. dan paling penting , berminat nak join blog list baru ni , ikut je petua aku ni ..

1 : HEADER BLOG BEN ASHAARI image

2: TAJUK : JOM PARKING KAT BLOG BEN ASHAARI

3: Tinggalkan link entri korang tu di ruangan komen entri ini.

Peringatan : Bloglist ini tidak kekal ! Akan senantiasa ditukar dan dibuat baru ..Tapi jangka masa pemusnahannya ialah tahun depan la.. lama lagi.. ada 2 bulan lagi untuk korang curik pembaca .. hehe..

Tunggu apa lagi ? Cepat la buat... Akan ditutup tengah malam kang ...

Erk.. yang dah buat tu tak payah la buat.. khas yang baru jumpa blog aku ni jer ... cepat lerr....

Jangan lupa undi di sebelah ni yer...

Sabarlah ... pasti akan datang nanti ..

 

Aku sebenarnya nak lari dari topik $$ ... aku tau ada yang meluat aku dok buat cerita ni jer .. Masalahnya aku bukan nak sangat buat tapi dah ada yang bertanya .. Takkan aku nak sombong lak kan ?

Terpaksa laaa aku mengulang cerita yang sama ... iaitu SABAR ..SABAR dalam menjana $$ dari IKLAN yakni NUFFNANG.. Sampai bila bersabar ??? Nak tanya .. berapa tahun dah blogging ? Aku ni pon dah masuk setahun sebulan.. Iklan Nuff mula aktif setelah 6-7 bulan .. Walaupun trafik aku tinggi sebelum tu tapi iklan yang keluar pon jap jap jer ..

Kalau trafik korang tinggi , aku cadangkan korang buat satu kajian mengenai iklan di ruang maya ni.. Cuba cuba la letak INNITY , MANGGA dan banyak lagi ...

Tak salah mencuba.. dengan mencuba korang akan dapat menimba lagi ilmu dan juga info mengenai syarikat syarikat pengiklanan ini .. Tak leh la diorng kencing korang kan ?

Mana la tau nanti korang dah digelar otai , boleh la cerita kat diorng pasal iklan ni ... ok ? Sabar yer ... tak rugi sabar ni .. Jangan terlampau sangat nak dapatkan $$ dalam masa yang singkat .. Lari dah niat blogging tu .. Biarkan dia datang .. Masa tu , tak larat dah nak tengok duit masuk ... ok ?

Mula mula , tingkatkan dulu kualiti blog korang .. Penulian , maklumat ... promosi ... $$ akan datang selepas itu .. Percayalaaahhhhhhhhhhhhh ... haa..tengok ..tak pasai pasai aku nyanyi dah lagu Siti ....huh !

Cara dapat menjana duit dari Nuffnang ..

 

Hurmm .. aku ditanya tadi tentang NUFFNANG .. Bagaimana 'mereka' boleh mendapat $$ dari NUFFNANG ? Camana nak bagi $$ tinggi eh ? Camana nak register ? Apa itu NUFFNANG ?

Hurm... Dah cuba google cari jawapannya ? Sejak dunia blog ini meletup ( aku rasa fenomena ini muncul bila ada media 'buat cerita ' income seorang blogger popular mengalahkan artis mampu menjana pendapatan melalui blog sehingga RM20K sebulan .. okeh !! Sebulan yer ... diulangi.. SEBULAN .. Erk... Betul ke ? Dengarnya dia dah buat pembetulan di dalam blognya.. Tak la sampai setinggi tu .. hehehe.. Takut yer .. income tax mari ehhh .. hehehe.. no komen yer ... Kalau betul la kan , turunkanlah ilmu ilmu tu pada kami kami yang daif ini .. kan kan ?

Eh.. terlari tajuk.. maaf yer ..Sejak kecohnya pasal tu , maka ramai blogger tumbuh bak cendawan selepas ribut !  Kemudian masing masing mengeluarkan tips tersendiri .. Macam macam ada .. masing masing dengan kreativiti tersendiri .. Kalau rajin google , pasti jumpa .. boleh la curik tips tips tu ..

Kalau korang tanya aku , bagaimana aku dapat $$ dari NUFFNANG , maka dengan rendah diri aku bagitau , tak tinggi pon... cukup cukup lepas beli baju jer..  :)

Tapi tak pe.. aku sudi memberi tips menjana $$ dari NUFFNANG atau syarikat2 yang lain ..  Sangat basic.. hehehe TINGKATKAN TRAFIK !!!Perkemaskan blog ... Pastikan trafik tinggi dari pembaca luar .. Kalau blogger sendiri , berapa ramai akan klik iklan tu ?? Kalau pembaca yg bukan dari kalangan blogger , pastinya akan tertarik dengan iklan tersebut.. kan ?

Itu yang biasa.. ada yang akan dapat iklan berterusan yang dipanggil BUFFERED EARNINGS atau BE ... Yang ni mmg meriah .. $$ masuk tak henti henti.. Kalau mereka ( blogger ) dapat ni , pastinya akan sedaya upaya mendapatkan pageviews yang tinggi .. Setiap pageviews tu akan dibayar , setiap hari yer ... bukan minggu ...

Faham ? tingkatkan pembaca .. pelbagai teknik ada untuk tingkatkn trafik ... G.O.O.G.LE !!

Si Tua gatal !

 

Hurmm .. macamana laa 'dia' ni boleh ada kat sini .. Mmg ari ari aku naik erl ngan dia tapi tak pernah langsung bertegur sapa padahal mmg 'kenal' ..

Kenapa aku tak nak tegur dia ? Pertama kali aku bertugas di VISIT MALAYSIA 2007 , Putrajaya dan dia menyelia booth situ .. Aku perasan yang dia ni hanya akan mesra dengan perempuan jer ... ( Pssstt... iklan sat.. aku kata dah.. tuuu .. dok mula mengatal dah.. haih ...)

Kalau dengan staff lelaki , dia ala ala gitu jer .. hahaha... aku mmg wat tak tau jer. .. Tak kira la dia pangkat besar mana sekali pon .. Kau kuli , aku pon kuli .. hahaha..

Bukan la aku nak bersikap kurang hajar tapi aku hanya 'dingin' dengan dia .. Mmg aku wat tak nampak je... huh.. Orang tua gini , makin tua makin menjadi .. Letih nak layan ..

Tadi  dia baru lalu depan booth unit aku ... dia tak tegur aku .. dia tegur budak budak perempuan yang turut sama bertugas dengan aku.. Kan aku kata dah ... hahaha... Tak pe.. aku tak rugi apa pon .. harap dia bahagia dengan kehidupan dia .. insyaAllah ... doa yang baik baik untuk mereka yang dah berumur ni... hehee...  er..tak kira umur sebenarnya ,dengan sapa sapa kita kena doakan kesejahteraan mereka ..

Apa Jadi Dengan Institusi Agama Kita?

 

Saya melihat laporan media (Malaysiakini) bertajuk “MAIWP mahu lupus 70 penghawa dingin baik” memerlukan perhatian yang amat serius. Perjelasan dan jawapan perlu diberikan oleh pihak berkenaan. Sejauh hal ini berlaku dan ketepatannya?

Sejak sekian lama saya dan beberapa orang lain menyebut tentang adanya perkara yang tidak kena dalam pengurusan harta dan kewangan badan-badan agama di negara ini. Ya, itu telah mengundang rasa tidak puas sesetengah pihak.

Namun, kita terpaksa nyatakan. Apa tidaknya, berbilion wang zakat dan selainnya diperuntukkan untuk umat Islam, tetapi keadaan yang kita lihat terus menyayat hati, sehingga ada keluarga yang terpaksa hidup di bawah jambatan di KL seperti yang dilaporkan media baru-baru ini (Hidup Bawah Jambatan) .

Ke mana pergi segala peruntukan ini. Kita kehairanan, wang zakat ratusan juta, namun si miskin terus menderita. Dapatan zakat berlipat-lipat, si miskin terus merempat.

‘Hantu’ manakah yang mencuri atau menipu wang zakat kita, sehingga yang berhak tidak memperolehinya? Tangan-tangan siapakah gerangan? Jembalang di hutan, atau lebai berserban? yang menggunakan nama syaitan, atau yang menggunakan nama Tuhan? Akhirnya wang umat Islam ketirisan dan kecurian.

Di sini, saya ingin menyebut beberapa perkara, antaranya;

1. Kita perlu memuhasabah semula fungsi zakat dalam negara ini. Sejauh manakah kejujuran, kesungguhan dan ketelusan pengurusan zakat dan selain zakat yang sepatutnya telah lama membangunkan umat Islam. Artikel saya pada tahun 2007 yang bertajuk: “Zakat Berbaki Atau Kita Kurang Bijak Membahagi” rasanya patut dianalisa.

2. Apa yang berlaku di Wilayah Persekutuan adalah isu didedahkan. Kita tidak tahu bagaimana keadaan pengurusan kewangan umat Islam di negeri-negeri lain. Apa yang kita pasti laporan kemiskinan yang menyayat hati terus wujud dipelbagi negeri, sementara kemewahan PUZ juga ternyata di pelbagai negeri. Adakah wujud kesungguhan untuk mereka membaiki keadaan umat Islam? Atau jangan sampai ada mereka yang mengambil kesempatan atas nama asnaf ‘amilin’ (petugas zakat), sedang tugasan tidak setara mana, tapi habuan yang diambil berlebihan.

3. Kewujudan kes-kes yang seperti ini mengikis keyakinan rakyat terhadap pengurusan atau integriti institusi-institusi yang berjenama agama. Ia akan menyebabkan rakyat berfikir mereka tidak patut menyerahkan urusan agama kepada institusi-institusi ini yang sentiasa terdedah kepada pelbagai persoalan yang meragukan.

4. Merubah institusi-institusi ini agar menjelma dalam peranan yang lebih berkesan dan baik amatlah sukar dan bukannya mudah. Ini kait mengait antara satu sama lain. Kepentingan politik, istana, individu dan berbagai lagi. Merubah pemerintahan secara keseluruhan mungkin satu percubaan yang boleh dibuat dalam membaiki keadaan ini. Itupun jika pasukan kerajaan baru mempunyai pemikiran yang bersih, jujur dan terbuka. Jika tidak, hal yang sama akan berulang.

Dr Mohd Asri bin Zainul Abidin (www.drmaza.com)

Live dari CIMB ASIA PACIFIC CLASSIC MALAYSIA

 

image

Ceh.. tajuk beria jer .. Macam nak masuk pertandingan tu jer .. padahal ?? hahahha..

Hurm... alhamdulillah , cuaca buat masa skang , mendung lagi .. Sewaktu nak ke tempat exhibit ni , kitorang masuk melalui Hotel Palace of Golden Horses dan terus ke kawasan perumahan di dalam tu .. Mak aihhhh.. rumah sebijik sebijik... aku rasa mau lebih RM2juta gak ... sbb lokasi satu hal .. pastu rekabentuk sebijik sebijik tu tak sama .. lain lain.. Erk.. sori... gambar tak sempat nak amik ..

image

Ni port kitorang ... hahaha... adeh... mmg sah aku g jalan jalan cuci mata .. Tu la.. aku cakap degil !! Tak nak dengar kata orang berpengalaman !! Kang kata lebey sah sah bergaduh !! Haih ... Tu pon nasib baik aku tak dengar cakap 100% .. kalau tak ??? Mau gak aku bertukar jadi Transformers...

Buat mereka mereka yang dok mencari kerja dan dah dapat kerja tu , diharap ikut ikut la cakap orang lama ... Jangan ingat belajar tinggi mengunung , segala menda dah dalam pala otak ! Yang belajar tu belum tentu sama apa yang bakal dipraktikkan .. Ingat , orang lama penting untuk majukan karier di masa hadapan .. Faham ? Jom main golf !!

Bonus dah mari weh !!

image

Ehem.. bonus apa ?? Ala.. bonus blog lerr.. apa lagi ... on the way dah tu... minggu depan boleh dah enjoy  simpan dalam bank ... hehehe ..

Untuk nak buat kira kira... adakah menguntungkan berblogging ini atau sebaliknya ? Buat masa skang ni , aku nampak cam untung je..tapi tak la tahap jutawan.. boleh la tapau tapau beli hp baru ke.. lens baru ke.. atau down payment rumah.. paling tidak pon kereta .. hehee.. acah je laaaaaaaaaaaaaaaa... jgn la ternganga..

Ok la geng.. aku nak g The Mines dah .. jumpa di sanaaaaaaaa....

Pagi.... Caakkkkk

 

Salam ... Selamat pagi .. Hehe.. ari ni buat keje giler balik..awal pulak g kerja .. baru kul 630 ... biasanya time ni baru nak keluar rumah berlenggang kangkung .. Ni semua disebabkan events tu la.. tapi tak pe.. ni baek punya events... PGA TOURS tuuu ...

Ngantuk ? Sudah tentu .. semlm tidur pon dah kul 1 lebih .. layan update blog .. Giler ? Hurm.. mungkin la kot ... apa nak buat , dah macam keje part time... Tapi tak pe , semua ini akan terhenti jua satu hari nanti ..

Dah lama aku tak merasa duduk dalam  ERL masa g kerja .. pagi ni merasa kembali .. Tu pon ada yang sempat lelapkan mata .. Kul berapa la gamaknya diaorg tidur semalam sampaikan nak tangkap lelap walaupun untuk seketika .. hurm ..

Plan tadi nak bawak dslr aku . Dah siap masukkan dalam kereta .. tapi bila fikirkan risikonya , kensel la... leceh nanti .. nak jaga beg aku lagi.. kamera tu lagi... hurmm ..

Apa pun , bagi yang setia membaca blog aku nanti , tunggu LIVE dari padang golf.. hehehe...

Kebetulankah semua ini ?

 

Hurm .. hurm.. camana nak mula yer .. Majoriti blogger baru , pasti akan singgah satu saat kat blog aku ni .. Maaf yer.. perasankah aku ? Tapi itulah yang aku nampak .. Ada je komentar dari blogger yang aku tak penah nampak .. Terima kasih yer ..

Aku tertanya tanya sebenarnya .. Apakah blog aku ini menjadi perbualan ? Hurm.. kalau yer , kenapa aku tak de lak mendengarnya .. Kalau tak , mmg pon aku jangka .. Cuma , aku nak tau bagaimana blog aku ni leh tersebar dengan meluasnya .. hurmm .. 

Maaf la.. ni bukan entri syok sendiri .. aku nak tau jer .. mana tau berguna untuk aku meluaskan lagi jajahan aku .. hehehe... Yelah , aku sbg blogger picisan ni , perlulah bercita cita tinggi .. Teringin nak jadi cam mat gebu... sehari cecah 6-7K UV .. Kat MAT kan ..

Kalau ada yang sudi berkongsi tu , terima kasih la yer ... aku hargai sangat ...

Kadang kadang

Kadang kadang ..
aku terasa kesunyian
keseorangan diri
tanpa tujuan hidup

Kadang kadang ..
aku tak pasti
apa yang aku cari
di atas dunia ini

Kadang kadang ..
aku terkejar kejar duniawi
walaupun aku tak lupa Ilahi
namun sering tidak pasti
apa yang aku cari ..

Kadang kadang ..
aku tertanya sendiri
dimanakah akhirnya hidup ini
mati itu pasti
namun bagaimana
siapa di sisi ku nanti

Kadang kadang ..
aku berharap
biarlah kadang kadang itu
hilang dibawa angin lalu
agar aku kembali pasti
hidup ini penuh erti ...

Jumlah terkumpul komen sejak mula blogging ..

image

Jumlah komen terkumpul adalah 25,451 sejak Oktober 2009 .. Em.. kalaulah aku berbalas komen , aku rasa maunya 3-4 kali ganda lagi kot ... Leh dapat gout aku weh..

Mungkin la kot aku malas nak membalas komen sbb aku guna broadband  di rumah dan kalau kat opis , masa yang aku ada hanyalah untuk mengupdate blog je .. Kat rumah pon , mana boleh nak melayan sangat.. Lepas update , kena .. haa.. faham faham je la.. bukannya bujang .. hehe .. kang kena jelingan maut si wife tu haa.. Bukan takut bini.. bini yang tak takut aku haaa.. harap ketul je lebih.. hahaha...

Nasib baiklah aku tak seteror MAT GEBU dalam bidang masak memasak ni ... hehehe.. kalau tak ??? Sah sah ... blog aku tak berasap !!

Ye..aku tau .. itu bukan satu alasan untuk tidak membalas komen .. tapi kalau ada komen yang memerlukan balasan , aku balas apa ?? Haa.. atau paling tidak , aku terus buat entri khas .. Lagi dasat kan ? Tak caya .. cuba la bagi komen yang membuatkan aku tergerak jari jemari ni untuk membalasnya  dalam bentuk entri... Pastikan yang tidak menyinggung mana mana pihak yer ...

Okeh.. jgn lupa mengundi tuuu ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI