Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 4 November 2010

Ketagihan ayam penyek ?

 

Dulu aku tak tau apa itu ayam penyek .. Adakah hidung ayam itu penyek ? Atau daging ayam itu dipenyek penyek ? Hurm ... Malas bertanya sesat jalan bukan ?

Ada sekali tu , aku g makan kat KLCC ... aku ternampak la kat food court KLCC tu ada jual ayam penyek ..Pe lagi kan ? Cuba je la .. Hurmm... Sejak tu , aku ketagih lak nak makan ayam penyek kat situ .. Ayamnya lembut dan sambalnya pedas giler .. Tapi tang mana penyeknya ??  Menurut kawan aku yan giler makan ayam penyek , sedapnya ayam penyek tu terletak pada ayamnya yang dah direbus dan dagingnya dah lembut abis ..

Betul ke ?? Kalau begitu , hilanglah khasiat yang ada dalam ayam tu kan memandangkan ayam tersebut telah direbus.. kan kan ? Jadi apa yang bagusnya makan ayam penyet ?? Ada sesiapa tau ?

Samada berkhasiat atau tidak , aku rasa aku dah ketagihan ayam penyet ..Menurutnya ayam penyet popular di JB .. yeker ?? Dan ada satu di Cyberjaya yang sedap gak .. hehe.. nak serbu la kat sana nanti .. amacam ? Nak follow ?

Tak kisah la.. buat masa skang , aku suka g makan kat ALI BISTRO di Precint Diplomatik tu ha.. Kenapa aku suka g sana ? Sbb pantas .. hehe ..

Cerita Padil ..

aku dah bukak new page untuk dijadikan online shop dimana aku menjual pakaian yang bersaiz besar untuk mereka yang extraordinary macam aku jugakk.....setakat ni stok tak banyak lagi..Insyallah dalam masa terdekat...aku tambah lagi barang kt kedai X-tra L aku tu...kepada mereka yang senasib dengan aku..sering kali pegi SALE kat mane2 tapi tak dpat nak beli pape pon (sbb takde saiz)...boleh la singgah ke kedai aku...Korang juga boleh REQUEST barang yang korang nak...contohnye kalau nk Levi's saiz besa or jersey bola besar..just tinggalkan komen kt ruangan komen or email trus kt aku...Insyallah aku coba carik..harga jgn risau...memang berbaloi-baloi...

Cerita Amirrah Zawani

Emak aku pun pernah cakap, kalau kita mimpi yang berkaitan dengan air yang banyak, kita akan mendapat duit. Contoh air yang banyak ni macam mandi sungai, mandi laut, banjir dan ect. Yang ni lah yang aku mimpi semalam. Haha! Aku mimpi nak bot dengan adik-adik aku. Kitorang pergi Tasik Dayang Bunting. Then, aku terjun mandi kat tasik tu. Kalau betul lah maksudnya dapat duit, gembira lah saya. Hehe! :)

Selamat berkenalan ...

Jangan salah faham yer ...

 

Niat aku kebelakangan ini adalah sessi kenal mengenal blogger .. Kalau dulu aku buat JELAJAH BLOG tapi rasanya kali ni aku tak larat nak buat sbb masa tidak mengizinkan ..

Tujuan utamanya adalah untuk memperkenalkan blogger blogger yang rajin mengupdate blog kepada blogger lain .. Cara yang aku fikirkan selain dari blogwalking ..

Cara yang aku guna pakai skang adalah PILIHAN BLOG dan juga  2+1 iaitu di dalam setiap entri terkini aku akan aku masukkan juga entri dari blog pilihan peribadi aku .. InsyaAllah aku akan pilih tanpa pilih kasih.. InsyaAllah .. Semua berpeluang asalkan 'tunjuk muka' kat aku.. kalau tak camana aku nak sedar kewujudan blog tu kan ?

Jadi aku harap takde sapa salah faham bahawa dengan cara aku ini akan menaikkan trafiknya .. Tu salah anggapan.. Naik atau turun trafik adalah haknya .. Segalanya terletak di jarinya sendiri ... hehehe .. Semoga berjaya ..

" kadang kala ak tertanya sendiri..  adakah abang posmen sudah mula cuti? kenapa posmen macam malu2 kambing nak dtg umah ak? adakah kerana kesilapan semalam buat abg posmen malu nak dtg? adakah hari ini abaang posmen akan buat kesilapan cam semalam? abg posmen, kamu rindu saya x? agak2 abg posmen sampai umah saya hari nih kul baper ek? mungkinkah.." .. lanjut di sini ..

Galas ... BN Tewas akhirnya ..

 

image

Hurm... Undi cyber menunjukkan BN bukan pilihan mereka .. Peringatan ! Mereka ini bakal  memangkah pada PRU akan datang .. Lihat berapa ramai yang tidak mahu mengundi serta sengaja merosakkan undi .. Jika kedua dua ini mengundi BN pastinya PAS akan tewas .. Mereka ini tidak pasti sapa yang ingin mereka sokong.. Sapa yang benar dan siapa yang patut diundinya ?? Parti politik kena lebih jujur dan telus lagi bila berkempen ! Semoga berjaya !!

" Assalamualaikum...Salam sayang buat semua . Nak tau tak..LM selalu dengar orang kata jangan makan Burger King sebab tak halal..tapi LM tak jumpa apa-apa bukti . Pernah juga berbahas dengan Encik Suami pasal dia tak mau makan kat sana...tapi bila dia nasihatkan..terus LM tak makan sampai la ke hari ini...Alhamdulillah kerana benda tu tak jadi darah daging LM ".. lanjut disini > LM

Idea terbaik dari ladang .. Amacam ? Berminat ?

 

Aku tengok setiap kali aku post entri , ada je yang tinggalkan komen walaupun aku tak balas.. Bagus tul .. tu la sikap blogger yang tak kenal erti jemu.. Sikap begini aku tengok dari blogger yang sebelum ini dah pon berjaya menempatkan diri di dalam kelompok masing masing.. Merangkak bagi mereka cuma sehari dua jer kemudian dah berjaya berjalan tanpa bantuan sesiapa pun .. Semuanya kerana berkat usaha sendiri berkawan dengan blogger blogger lain ..

Ok .. aku terpikir ... sehari aku akan perkenalkan 5 blogger... lama lagi la kan turn kawan kawan lagi .. maka aku bercadang nak buat satu entri 2 + 1 .. hehehe .. faham tak ? Tak faham ??  hahah.. tak pe.. nanti korang faham .. Tapi aku hanya pilih blog yang tinggalkan komen di blog aku .. erk , yang ok ok je maksud aku .. 

Hurm... bila nak mula kan ? entah .. hahahah .. tunggu je la.. nanti korang perasan sendiri punya .. kan kan ?

" 500 yen tu boleh makan dinner or lunch, kat cafe, lauk biasa2 je, kalau ambil lauk simple dan amount sedikit, 500yen tu bolehlah survive untuk lunch and dinner, nasib baik kami bawa bekal... dah jimat... memandangkan tak banyak makanan yang boleh dimakan di cafe tu..."  ... cerita lanjut di sini ..

Blog-blog yang menarik perhatian ku ..

 

Apa yang menyebabkan aku tertarik ialah dari segi penyampaian yang bersahaja , cerita yang mudah difahami serta susun atur blognya .. Kali ni aku pilih 5 blog saja ..

Blog blog tersebut ialah :

5 dulu .. aku pilih berdasarkan komen harian mereka .. aku membalas setiap komen mereka dengan kembali ke blog mereka .. Itu cara yang aku lakukan kerana kesudian mereka menjengah ke blog aku ini ..

InsyaAllah , di kelapangan masa aku akan jengah dan cuba ketengahkan blog blog yang fresh dan terbaik dari ladang.. sama sama kita memberi sokongan pada mereka dan juga blogger2 yang lain ..

Suami tak sihat isteri jumpa doktor ..

 

Tu la yang berlaku pada kami .. Kami tu aku ngan wife aku la .. Rakan rakan di blog aku ni sedia maklum yang aku tak sihat hari ni sbb tekanan darah aku naik .. Hurm..

Tengahari tadi aku dapat panggilan dari wife aku .. dia bagitau yang dia tak sihat sangat... sakit kepala dan sejuk sejuk badan .. Hurm... Sepatutnya dia kena g N.9 sbb ada keje luar tapi dapat excuse dari bos dia disebabkan kesihatannya itu ..

Dalam tengahari tadi , aku g amik dia .. Sampai rumah terus tidur dia.. dia kata sangat sangat kepala dia.. Hurm..bab sakit kepala ni jangan main main ...

Aku yang mulanya plan nak g klinik untuk jumpa doktor , akhirnya dibatalkan .. aku suruh dia je jumpa.. Maka petang tadi , aku bawak dia ke klinik...

Sampai dalam 435 gitu.. doktor takde lagi.. tak masuk.. dalam kul 5 gitu katanya.. Tunggu jelah .. takkan nak blah atau g klinik kerajaan lak .. Kalau g sana , entah berapa lama lak nak tunggu , kan ?

Doktor sampai .. Muda belia lagi ..Nama dipanggil .. dia masuk .. Tak sampai 10 minit dia keluar .. Menurutnya doktor suspek denggi (harap harap takde kaitan langsung ).. bukan suspek 100% .. kalau tak baik gak dalam masa 2-3 hari , dia suruh g hospital kerajaan .. Suh amik darah .. Maklumlah , PUSAT PENTADBIRAN NEGARA ni dah banyak kes denggi .. Huh.. Camana tu ?

Aku ? takde mc..g keje nanti , isi borang cuti la gamaknya .. huhu.. skang , giliran aku lak jaga wife aku ... Jawabnya esok .. basuh baju.. jemur baju.. kemas rumah .. mop rumah ... oh tidak ! Blog ??? Cuti la esok eh.. Deepavali ... ahaks..

Huih.. sapa la aku tak nak layan korang ..

 

Semalam aku buat satu gerak gempur .. ehehe.. Gerak gempur aku ni ialah add semua rakan rakan blogger yang ada di KELAB BLOGGER .. Memula aku nak add diorg diorng ni tapi aku segan .. segan tak dilayan .. mana la tau kan .. aku ni kan dah tua gitu.. yang aku nak add semua muda muda yang terdiri dari lelaki dan perempuan.. hehe ..

Tapi respon yang aku terima sebaliknya .. Erk.. diorg pulak yang terkejut dan terharu lak .. Ayoyo.. awat lagu tu ??? Selama ni ingat aku sombong ke ??? Heloooo.. aku bukan artis tau .. orang nak add , dengan gembiranya aku accept.. Bertambah rakan rakan dalam FB aku .. haaa... kan kan ..

Ok.. ni aku bagi tiga port aku selalu lepak di FB

Erk.. tiga ke tu ???  Cukup la tu kan .. Jangan malu malu add saya yer .. KELAB WANITA tu untuk wanita je yer .. hehehe

Nak dijadikan cerita la kan .. dulu pernah la aku add satu blogger popular malaya ni .. Add FB dia .. Memula dia accept aku la .. wah.. bangga aku .. tak lama kemudian dia delete aku balik .. hahahha .. adoi.. mentang mentang la aku tak setaraf dia .. hahaha.. tak pe la... nak buat camana kan ... Aku dalam FB dia pon bukan nak buat onar pon .. saja je aku add ..

Alhamdulillah .. dalam FB aku pon ramai gak artis ... diorg accept aku tanpa banyak cerita gak .. ada yang siap pernah aku berborak lagi.. Bagus la kan .. Ni ??? Baru blogger berlagak artis ! Poyosss .. 

Marah ? Dak aaiihh .. hangpa jangan perangai lagu tu noo bila hangpa dah popular nanti tau !! Jangan lupa cheq ni tauu... huk huk.. cedey...

Keputusan UPSR dan minta SPM ditunda

 

PUTRAJAYA: Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2010 akan diumumkan Khamis depan.

Lembaga Peperiksaan Malaysia, dalam satu kenyataan hari ini, menyatakan semua calon boleh mendapatkan keputusan mereka di sekolah masing-masing selepas jam 10 pagi.

Seramai 494,493 calon menduduki UPSR tahun ini di 8,192 pusat pemeriksaan di seluruh negara.

image SHAWL TERKINI dari ISLAMICOPARADISE

 

Kerajaan diminta tunda SPM jika banjir berterusan

KUALA LUMPUR: Kerajaan dirayu supaya menunda peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kerana banjir terburuk yang kini melanda Kedah dan Perlis dibimbangi boleh menjejaskan persediaan calon di kedua-dua negeri berkenaan.

Presiden Persatuan Kumpulan Ibu Bapa Bertindak Untuk Pendidikan (Page), Datin Noor Azimah Abdul Rahim, berkata kerajaan wajar memberi peluang kepada mangsa banjir terdiri daripada calon SPM membuat persediaan lebih rapi bagi menghadapi peperiksaan itu yang dijadual bermula 23 November ini.

"Saya dapat merasakan kesusahan mereka kerana terpaksa mengulang kaji dalam keadaan yang berpindah randah, buku-buku pula mungkin ada yang hilang atau basah terkena air. Justeru, perkara ini sedikit sebanyak menjejaskan perhatian pelajar dalam membuat persediaan untuk SPM.

"Kerajaan perlu sensitif kerana situasi yang tidak kondusif mampu menjejaskan peluang pelajar untuk cemerlang dalam SPM dan ia turut membabitkan masa depan mereka," katanya ketika dihubungi hari ini.

Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang, bersetuju supaya SPM ditunda kerana banjir menyukarkan calon peperiksaan memberi tumpuan kepada pelajaran, terutama jika terpaksa berpindah ke pusat penempatan sementara banjir.

Katanya, kerajaan juga perlu memberi bantuan kepada calon terbabit untuk memastikan keselamatan dan kebajikan mereka sekeluarga terjamin.
Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Muhammad Faisal Abdul Aziz, berharap Jabatan Pendidikan Negeri di negeri yang dilanda banjir, memberi laporan lengkap kepada kementerian dan pihak berkuasa berhubung situasi sebenar yang dihadapi calon SPM.

"Ini adalah soal kebajikan. Sebagai seorang yang pernah mengambil SPM, saya tahu bagaimana keadaannya kalau tidak mempunyai ruang dan situasi yang kondusif untuk belajar sebab SPM ini 'berat'.
"Jadi saya harap jika banjir terus berterusan, tunda dahulu SPM sehingga keadaan pulih," katanya.

Semalam, Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom, berkata Kementerian Pelajaran bersedia menghadapi sebarang kemungkinan jika banjir berlarutan sehingga SPM berlangsung termasuk memindahkan calon SPM ke sekolah lain bagi kemudahan mereka.

Banjir yang kini melanda Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu menyebabkan 31,000 penduduk dipindahkan ke pusat penempatan sementara. - BERNAMA

-BHARIAN.COM-

Tikus kencing di mana mana ..

 

Memalukan .. Tu satu perkara yang ingin aku cakap dari dulu lagi .. Tikus bukan lagi mainan kucing ! Di Kuala Lumpur , size tikus hampir sama besar dengan anak kucing yang berusia beberapa bulan ! Malah paling best boleh nampak  HAMPIR di mana mana kedai makan sekitar  Kuala Lumpur ..

Rumah lama aku di Cheras , terdapat satu kawasan kedai makan tepi jalan yang popular .. Mmg ramai punya g makan situ  setiap malam .. Ada yang sedap ada yang biasa biasa .. Ikut tekak masing masing la kan ..  Tikus ? Jangan cerita laaa .. boleh muncul depan korang seolah dia tu kucing siam ! Kira tak segan la .. ala ala dia fikir dia comel gitu .. padahal ?

Baru baru ni , ada rakan aku bagitau .. seorang pelanggan kedai makan  disitu dimasukkan ke hospital kerana disyaki terkena jangkitan kencing tikus !! Benar atau tidak berita ini , sepatutnya kita amik tindakan dengan berhati hati .. Jangan sampai terkena pada kita atau ahli keluarga kita mahupun jiran tetanggga ..

Hurmm.. Aku bukan kata semua kedai atau restoran tu kotor .. Segelintir jer ..Tak guna juga kedai yang kita pergi tu bersih manakala kedai sebelah tu kotor ..  Tikus akan datang juga ..  Nak salahkan sapa ?

Jangan makan di kedai ? Hiskh.. aku bukan la kata gitu .. Aku suka gak makan di kedai .. cuma aku berharap pihak berkuasa tempatan ambil berat perkara ini dan juga sikap peniaga yang diharapkan lebih menjaga kebersihan kawasan perniagaan mereka .. Kalau semua orang pakat tak nak datang lagi camana ? Semua pakat masak je kat rumah ? Sapa rugi ? Hurm.. fikirkan je la ye ..

Mmg sikap orang kita pon ..

 

image

Tengahari tadi aku ke PARCEL E skali lagi untu amik wife aku ... Nak balik lunch .. Dari situ ke rumah aku 5 minit jer .. dekat sangat .. Dan kali ni aku tak lepaskan peluang untuk amik gambar yang mana kebetulan aku lalu situ balik ..

Kalau diperhatikan , mmg tabiat orang kita suka meletakkan kenderaan mereka di bahu jalan yang mana aku rasa bukan dikhaskan untuk meletakkan kenderaan .. Tak kira la kat mana mana , korang pasti akan nampak situasi ni ..

Perkara begini boleh mengundang masalah kepada pengguna jalanraya yang lain di mana boleh membawa kepada kemalangan kecil hinggalah ke kemalangan besar ..

Alasan jauh tidak boleh dipakai langsung ! Ini kerana , jika pengguna pengangkutan awam boleh berjalan kaki untuk ke pejabat masing masing , mengapa mereka tidak ? Kalau benarlah dia tu tidak sihat , mengapa datang juga ke pejabat ?

Bagi orang ramai yang berurusan dengan jabatan awam , mungkin mereka tidak tahu memandangkan belum ada papan tanda dinaikkan ..

Dan satu pinta aku untuk PBT dan juga kerajaan , tolong jangan kenakan bayaran !! Yang aku nampak di Stsn ERL Putrajaya , tidak lama lagi akan dikenakan bayaran.. Adoi... Apa kata semua parking termasuk di JPM tak kira pegawai atau kakitangan sokongan termasuk juga menteri menteri dikenakan bayaran ! Kata 1MALAYSIA ??? Mmg rakyat didahulukan ... apa apa rakyat bayar dulu .. kan ?

Blogger baru yang sporting ?

 

Walaah.. ramai wooo .. tapi ni yang sudi meluangkan masa mereka selama  5 minit untuk menjawab tag yang aku sengaja kenakan pada diorg demi membalas geram aku tadi.. huh !

Buat mereka semua yang terkena tu , maaf la yer.. tak janji yang tadi tu last .. insyaAllah akan ada lagi .. hehe ..  Seperti yang aku bagitau dalam entri sebelum ini ... mereka yang ada masa dan sporting tu adalah seperti berikut ..

Ok ..dah dah.. jangan bagi tag lagi buat masa skang .. sakit kepala ni .. kalau bagi gak , ada gak tahun depan baru jawab.. haaaa.. camana tu ? Aku gak dipersalahlkan .. hehe.. guwau jer .. Kalau ada masa , aku jawab yer .. tapi kebanyakkan tag semua aku jawab dah .. tak caya tanya mat gebu.. dia ok.. dia suka layan tag . kan mat kan .. jap aku nak lari ....

Siapa baca dia kena !!

 

Huh .. memaksa namanya ni ..  Aku di tag oleh si KOBEJORDAN secara paksa ! Tak pe tak pee... sapa baca ni , secara automatik aku tag dia lak !!! Korang baca kan ?? Haaa..buat buat !! Tak kiraaaaaa ... Lepas buat , tinggalkan link korang kat sini .. nanti aku buat spesel entri untuk itu.. hehehe ..tqqq

Huh.. sambung geram kat si Kobe nih.. 25 soalan kena jawab eh ? Nape tak buat esei atau tesis terus jer ?? Feveret neh... hahaha.. kata suka bebel.. takat 25 tu , kacang baitu jer ..

  1. nama penuh ? BEN ASHAARI
  2. tarikh lahir ? tak lama lagi
  3. status ? tiga masih kosong
  4. kerjaya ? bebel non stop action
  5. tempat blajar ? skolah rendah dan sekolah menengah.. tadika tak sempat masuk ..
  6. hobi ? tak sure ...
  7. yang ni aku tak sure apa soalannya ? Aku jawab ye je la..
  8. sapa faizal tahir ?
  9. ketagih ngan keyboard
  10. lepak ? lepaking
  11. katakan tidak pada perokok
  12. suka kehidupan di TAMAN MEWAH dan ALAM MEGAH ..
  13. nak beli rumah 100% guna duit NUFFNANG
  14. nak anak dari setiap isteri.. boleh ??? hahahaha.. lariiii ..
  15. suka color apa ? color ais kim paddle pop.. boleh ? hehe..

Dah dah ... nak jawab lebih lebih nanti mak bapak benci ... kalau korang rajin nak jawab lagi , silakan g blog KOBEJORDAN tu .. Aku nak g amik wife kat opis .. dia pon demam .. pastu nak g klinik .. huhuh.. laki bini demam neh ... Dalam demam pon kena dera dek blogger ..huhuhu.. sian kan ? hahahah..guwau jer..

Gaduh di Galas dan mangsa banjir terus meningkat

 

Proses pengundian di DUN Galas dicemari insiden pergaduhan

GUA MUSANG: Proses pengundian bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas hari ini dicemari dengan pergaduhan, dipercayai berpunca daripada provokasi penyokong PAS yang memasuki kawasan khemah Barisan Nasional (BN) untuk meraih undi di pusat pengundian di Sekolah Kebangsaan Seri Wangi, di sini.

Dalam kejadian pada 8.15 pagi, sekumpulan penyokong PAS telah memasuki kawasan di sebelah BN, menyebabkan penyokong BN meminta mereka supaya keluar dari kawasan itu.

Seorang saksi, Mahmud Ismail, 56, berkata keengganan penyokong PAS untuk berpindah ke kawasan khemah parti mereka mencetuskan insiden maki-hamun antara kedua-dua pihak sehingga menyebabkan penyokong PAS mengeluarkan kata-kata kesat terhadap penyokong BN.

"Reaksi daripada kata-kata kesat itu mendorong penyokong BN hilang sabar dan berlakunya pergaduhan antara kedua-dua pihak namun tiada kecederaan serius berlaku berikutan kepantasan polis bertindak," katanya.

Dalam tempoh beberapa minit, polis tiba bersama empat trak kecil dan beberapa anggota Pasukan Penggempur Ringan untuk meleraikan pergaduhan itu.

Ketua Jabatan Pengurusan Ibu Pejabat Kontijen Sarawak Datuk Ahmad Soffian Md Yassin yang juga Timbalan Pengarah Operasi Markas Taktikal Polis (Martek) DUN Galas, berkata pihaknya telah mengarahkan kedua-dua penyokong parti supaya bersurai dan berada di khemah parti masing-masing.

"Kita juga telah menggantung garisan kuning polis untuk membuat sempadan bagi membahagikan kawasan kedua-dua penyokong parti itu dan tiada sebarang tangkapan dibuat," katanya - BERNAMA

Mangsa banjir di Kedah meningkat kepada lebih 28,000

ALOR SETAR: Bilangan penduduk yang dipindahkan kerana banjir di negeri ini meningkat kepada lebih 28,000 orang pagi ini berbanding sekitar 27,000 malam tadi, berikutan keadaan banjir yang semakin buruk di empat daerah.

Kubang Pasu, Kota Setar, Pokok Sena dan Pendang mencatatkan peningkatan jumlah mangsa yang dipindahkan, manakala keadaan banjir di Padang Terap pula semakin baik dan jumlah mereka berada di pusat pemindahan berkurangan.

Di Kubang Pasu, seramai 15,637 penduduk daripada 4,347 keluarga kini dipindahkan, manakala di Padang Terap seramai 3,219 orang masih berada di pusat pemindahan, Kota Setar melibatkan 1,788 penduduk, Pokok Sena (1,259 orang) dan daerah Pendang merekodkan 158 penduduk dipindahkan.

Jurucakap bilik gerakan Majlis Keselamatan Negara berkata, sehingga 9 pagi ini sebanyak 104 pusat penempatan mangsa banjir dibuka dan daripada jumlah itu, 46 di Kubang Pasu, 35 di Padang Terap, 15 di Kota Setar, tujuh di Pokok Sena dan satu di Pendang.

Katanya, keadaan banjir di Padang Terap bertambah baik dengan 774 orang daripada 274 keluarga dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

Keadaan banjir di Kota Setar pula semakin buruk dengan paras air semain naik walaupun hujan telah berhenti.

Beberapa jalan utama di bandar raya Alor Setar pula semakin digenangi air menyebabkan lalulintas sesak.

Selain itu beberapa kawasan kediaman juga berdepan dengan gangguan bekalan air, termasuk terputus bekalan. - BERNAMA

 

-BHARIAN.COM-

Sapa blogger yang berada di Putrajaya ?

 

Aku terperasan , ramai blogger yang berada di Putrajaya .. samada bekerja atau tinggal di Putrajaya .. kan ? Korang perasan tak ? Tak ??? Hurmm.. aku je la yang perah santan ni ..

Kalau ada la kan .. tinggal tinggal komen korang n bagitau korang kat mana .. Kot kot kita ni berjiran ke.. haha.. Yelah , dok p pasar malam setiap ari selasa n jumaat .. berselisih tapi wat tak tau .. dalam blog  baek jee.. kan kan ?

Ok... kalau sudi .. tinggal tinggalkan di ruangan komen tu .. mana tau leh lepak lepak di Precint Diplomatik nanti. .kan kan . heheh..

Sikap orang kita ..

 

Korang pernah g Parcel E , Putrajaya tak ? Perasan tak situ penuh dengan kereta ? Penuh kan ? Nak parking pon susah ... Maka pihak bertanggungjawab pon buat la tempat letak kereta yang baek punya besar .. Kira selesa la ...

Tapi !!!! Ada jugak tuuu yang malas ! Serius .. Diorg kalau boleh , nak parking depan meja pejabat diorng agar bila nak balik nanti , selangkah je ke kereta .. haih...

Tempat letak kereta yang disediakan pon tak nak guna.. Hanya segelintir jer guna .. Ada pulak tu sanggup g parking depan pintu besar yang menghala ke dalam Parcel E tu.. camana tu ? Malas ke atau apa ?

Sikap ni kita boleh nampak di mana mana saja dalam Malaysia ni .. Apakah orang Malaysia ni malas berjalan kaki atau lebih dikenali sebagai senaman ataupon alasan terbaik mereka takut kereta hilang ?? 

Bagi mereka yang menggunakan alasan cukup dah bersenam waktu petang , ni mmg sah malas ! Bukan apa.. senaman bukan sekadar berseluar track dan berbaju t dengan bermain bola , jogging semata tetapi pergerakkan seharian yang betul juga boleh dikatakan senaman ..

Bagi alasan takut kereta kena curi pula , parking la kat mana mana walaupun depan rumah sekali pon ... kalau nak kena curi tu tetap kena curi .. Haih..

Maka .. tolong gunakan kemudahan awam yang disediakan selagi ianya percuma ! Kalau bayar setakat seringgit dua apa salahnya .. ada jugak orang tolong tengokkan kereta tu kan dari parking tak tentu hala dan menyusahkan orang ramai .. betul tak ?

Denda RM35 ribu jika enggan menyusu bayi !!

 

Jakarta wajib ibu susu bayi hingga 6 bulan

 

JAKARTA: Indonesia meluluskan undang-undang baru yang mewajibkan semua ibu menyusui bayi mereka sepenuhnya bagi tempoh sekurang-kurangnya enam bulan pertama selepas bayi dilahirkan.

Undang-undang yang akan berkuat kuasa awal tahun depan itu menetapkan mana-mana ibu yang enggan berbuat demikian akan didenda hingga 100 juta rupiah (RM35,200) dan setahun penjara.

Pegawai Kanan Kementerian Kesihatan, Tari Tritarayati, berkata undang-undang akan memperincikan bagi syarikat yang mempunyai kakitangan daripada ibu yang menyusui bayi perlu menyediakan kemudahan untuk menyusui anak mereka, memerah dan menyimpan susu.

Katanya, ini penting kerana Indonesia kerap dikritik dan didakwa tidak mengambil langkah sewajarnya untuk melindungi hak ibu menyusu yang bekerja. – Agensi

-BHARIAN-

Tua dah aku yer ?

 

Ops .. hari ni hari jadi blogger SITI RAHAYU ABDUL RAHMAN @ http://ruhayurazali.blogspot.com/ .. SELAMAT HARIJADI AYU ..

Tak lama lagi aku akan menyambut ulangtahun perkahwinan ke 2 .. bukan nikah 2 yer .. Seminggu lepas tu , aku punya birthday lak.. erk... 30hb November.. Ada sapa sapa yang sama tarikh dengan aku tak ? leh sambut sama sama .. Hehehe.. Ops..sapa yang berbintang Sagitarius gak ni ? Hahah...

Sepanjang aku bergelar blogger ni , paling melucukan ialah aku dipanggil UNCLE BEN .. Tua benar aku yer.. hahaha.. tak sangka title tu dah aku dapat .. Ala.. baru umur 33 .. lom layak dipanggil Uncle la dik oiii .. Mat Gebu tu layak la.. esok umur dia dah 45 tahun .. tu pon dia kata .. kalau ikut rekod perubatan gigi dia , dia dah 94 tahun .. dia amalkan petua orang dulu dulu .. makan petai mentah mentah .. kan mat kan ?

Selain dari UNCLE BEN ,  BEN10 , CHE BEN , ABE BEN , BERUKBEN , AH BENG , ,S JIBENG , BENG BENG BENG ... dan banyak lagi la.. Tak kisah la apa pon korang nak panggil , asalkan jangan 'buruk' maksudnya dah la yer .. Panggilan nama pon satu doa .. haa.. tau ke tak ? Sbb tu nama kena elok-elok ... okeh ? Dah dah .. g pekena roti canai telur .. perghhh ... sedap tuuu..

Aku dipukul dengan kejam walaupun tiada lipas !

 

Mereka seolah olah tau yang kitorang akan melancarkan perang tak lama lagi .. Apakah mereka telah berpakat untuk berundur buat seketika untuk mengatur perancangan tersendiri untuk mempertahankan diri mereka?

Dalam aku berwaspada sewaktu tidur , aku diserang oleh pakatan aku sendiri !! Wife aku telah mengkarate muka aku !!!!! Waahhh ... apa kes ??? Apa yang dia mimpi sehinggakan dia sanggup mengkarate muka aku ?? Huhu... Aku terus tegur dia ..  " Kot ya benci sekali pon jangan la attack muka !! " .. Lalu dia jawab .. " Ala , bukan sengaja.. Tu pon ok lagi la berbanding kena 'pukul' di malam pertama perkahwinan " .. Erk... hehe..lupa lak aku 'amuk' dalam mimpi aku di malam pertama .. hehe..

Lepas kena karate tu , aku tak lena dah tidur .. Pening kepala aku kembali ... rasanya ubat sakit kepala dah abis kesannya kot .. Ni kang nak kena g klinik untuk amik ubat..

Oklah .. aku nak sambung tidur .. Boss , saya mc ari ni yer .. darah tinggi .. Tqqq ..Bukan pintaku ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI