Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 7 November 2010

Nak tau satu rahsia ???

 

Segalanya bagi aku dlm dunia blogging ini adalah satu perlumbaan .. Aku seolah oleh tercabar padahal bukan dicabar  .. Satu persatu aku lihat sebagai saingan aku .. Saingan sihat maksud aku ..

Apa yang aku pandang pada blog tersebut , aku jadikan sebagai satu cabaran .. ' KENAPA DIA BOLEH DAPAT SEBANYAK ITU ? KALAU DIA BOLEH , MENGAPA AKU TIDAK ? '

Ada blogger pandang remeh mengenai FOLLOWER .. Tapi tidak bagi aku .. Aku cuba mengejar satu satu blog yang mana mempunyai ramai follower .. Aku tak kisah mengenai trafik .. Aku kisahkan mengenai kepuasan ! Kepuasan bila dapat menyainginya tanpa disedarinya .. hehe .. Secara tidak langsung itu memberi aku semangat dan mencari idea bagaimana nak meningkatkan lagi 'penjualan blog' aku ini ..

Dari segi ranking ALEXA .. ramai tak tau kepentingan ini .. Yer.. mmg betul tak penting tapi ada kelebihannya.. Ini akan aku ceritakan satu hari nanti.. Aku tak nak blogger blogger baru terubah niat kerana nak berblog .. Takut takut nanti termakan hasutan syaitan .. maka biarkan semua itu mereka mengetahuinya sendiri dari blog lain dan bukannya dari aku ..

Dan akhirnya malam ini , aku berjaya buktikan pada diri aku .. berjaya buktikan bahawa lelaki ini mampu berdiri sama tinggi dengannya ! Aku seorang lelaki yang dh berkawin , bukan lagi muda dan bukan juga tua.. hehe.. nak kena sebut gak tu .. haha.. tapi berjaya membuktikan pada diri sendiri dan semua , aku mampu melakukannya !!! Dengan idea aku dari mula aku berblog , aku buktikan 'gilanya aku ini' berbaloi !!

Dulu mungkin ada yang pandang remeh terhadap segala idea aku ini .. Idea yang hanya digunapakai oleh blogger bawahan .. Sekarang aku buktikan .. PROTON mencipta nama di puncak dunia !! Sapa sangka Malaysia mampu mengeluarkan keretanya sendiri skang walaupun bukan 100% ! Tapi jangan lupa , segalanya bermula dari bawah !!!

Buat yang tak tau .. Meh aku cerita .. Dulu , sewaktu Tun Mahathir bagitau rakyat Malaysia  bahawa dia nak Malaysia mengeluarkan kereta buatan anak watan , ramai ketawakannya .. Sekarang ?

Begitu juga aku ... pada yang mengenali aku dari bawah .. aku bukan setapak maju dari dulu ... Aku telah maju ke depan dengan berlari lari anak !! Dan aku akan pastikan aku terus berlari sehingga satu saat aku berhenti .. aku tersenyum kepuasan .. dan saat itu , aku akan duduk .. melihat kebelakang .. kembali menyusuri jejak jejak peninggalan aku ..

Setahun .. setahun yang penuh dengan pelbagai liku sebagai seorang blogger picisan ..  Dan aku dah buktikan... Usaha tangga kejayaan .. Maka , jangan dicabar lelaki ini ..

Alhamdulillah .. lega ..

 

Selesai dah 3 hari cuti .. lega .. 3 hari ni digunakan sungguh oleh aku untuk melepaskan segala pengalaman aku sepanjang terlibat dalam dunia blog ni ..

Alhamdulillah.. ada blogger yang dah faham .. ada blog yang dah buat perubahan .. Baguslah gitu.. Mengikut bukan bererti menunduk tetapi ambil yang baik tak salah bukan ?

Semua blog yang terlibat dalam segmen hari ini akan aku cuba masukkan ke dalam bloglist aku sbg satu lagi tanda sokongan aku pd semua blogger blogger baru ..

Aku tak pinta apa apa balasan pun dari korang semua cuma jadilah blogger yang menyampaikan pengajaran pada pembaca .. Ingat , tak rugi kita ' bersedekah' walau sekelumit ilmu pada mereka yang memerlukan .. Maka , bercerita yang baiklah dalam blog .. Kalau nak melepaskan amarah sekali pon , biarlah berpada dan berinfo .. Segala cerita perlu ada sempadan dan pengajaran .. Itulah yang terbaik ..

Berakhirnya malam ini , aku tak pasti bila kita akan bersua lagi kerana masing masing akan berada dalam benua yang bakal korang tercipta nanti.. Satu pesan aku , jangan jadi blogger yang besar kepala .. Pandang ke bawah bila berada di atas .. Jangan lupa pada blogger yang baru .. okeh ?

Segmen ini tetap diteruskan selagi ada permintaan ..

Fasa 4 : Sampai berjumpa lagi ..

 

Hurm.. dah masuk fasa ke 4 .. ada lagi ke yang berminat nak join ? Mencabar dunia blog ni kan ? Untuk meniti sesuatu kejayaan bukanlah mudah .. Pelbagai cara pelbagai teknik dan pelbagai usaha dibuat ..

Kejayaan adalah sesuatu yang indah .. Nak mencapainya bukanlah mudah .. Namun tau tak betapa indahnya kejayaan tersebut ? Tapi berapa ramai yang sanggup bekorban demi mengapainya ? Paling penting apakah orang di sekeliling kita memahaminya ? Apa yang mereka faham ialah , bila kita berdiri di saat saat kejayaan berada ditangan ..

Ok.. berikut adalah senarai sahabat blogger yang terkini untuk kita berkenalan :

  1. yanae mohamad
  2. FeeZ~Hafizah~cucuatokaji
  3. BlueberrY CheesE
  4. samsul siji
  5. Miss MiraAida
  6. Epis
  7. senandung hatiku
  8. syashafie
  9. anamizu
  10. murnimahyum
  11. sembil9n

11 saja untuk penutup malam ini .. Bagaimana dengan esok ? Hehe.. Kenapa selamat tinggal yer ? Hehe ..Nanti korang faham ...  ;)

Aku tau makan je ler ...

 

Ehem.. belum makan malam lagi ni walau pun perut dah penuh .. Haih.. seminggu tak g gym.. kena kerja keras balik .. hurm... Penatnyaa... tak g , masalah.. nak g pon masalah.. hahaha.. camana tu ?

Ni semua sbb aku asyik makan jer .. Makan makan makan .. Kebelakangan ni mmg kuat makan nasi .. aku dapat rasakan perbezaannya skang .. Ini bermakna esok aku kena start balik diet .. Diet , makanan seimbang yer .. Bukan tak makan ..

Oh ya.. berkaitan dengan tajuk .. Ada orang tanya dan ingat aku ni seorang pakar masakan atau pangkatnya 'CHEF ' ... No no no.. aku bukan chef .. takde kaitan langsung dengan dapur .. Hanya MAT GEBU je ada kaitan dengan dapur tu ..

Gambar aku berbaju putih tu , gambar sewaktu bersanding dulu .. Nak tengok ke ? Hehehe.. kena tunggu satu hari spesel nanti.. tak lama dah lagi.. ahaha...

Selain dari Chef , ada yang ingat aku pakar psikologi.. Hehe.. aku sendiri pon stress .. hahaha... camana tu ?  Pelakon ? Erk.. toksah laaa.. kalau nak tengok pokok kelapa dalam tv , boleh laaa..

Tu je la penjelasan aku .. Aku malas ke dapur .. makan aku rajin .. tapi kalau kes 'emergency' aku rajin ke dapur .. Jangan ingat malas ke dapur tak reti masak tau !!

Huih .. ada lagi ke ??

 

Ada lagi laa... makin ramai lak ...tak pe , jgn mengeluh .. korang pon gitu .. mula mula gini la . nak g lawat kawan kawan tu bukan senang .. nak kena memandu sana sini .. alamat aku bagi dah .. korang klik je.. hehehe.. korang gak untung kan ? Walaupun bukan hari ni , tapi mana tau esok lusa ...

Ok .. ni dah masuk fasa ke tiga .. Ada dua blogger tadi aku lupa nak letak link.. hehe.. pening tengok banyak url.. hehe.. tu terlepas pandang.. tak pe.. aku ulang tayang kat sini eh.. sian dia .. hehe ..

FASA 3 :

  1. ~@m!_L!y@~
  2. Di@n@
  3. apezs shah
  4. Just Me!
  5. Ms sunsWeetz
  6. oshin
  7. salykin sobry
  8. Khumaera Ismail
  9. alieff
  10. AMANI QASEH IRDINA
  11. Lily
  12. Dilakochan
  13. shima
  14. .::cEriTeRa HatiKu::.
  15. ayucinta
  16. ✖cabbage✖
  17. Qaseh dalia adelia
  18. Shahazrin Saharudin
  19. AiDa
  20. Norfa Lyana
  21. annis
  22. piKOk
  23. Miss Layaleya
  24. akulah gerek nya
  25. cikmawar

Waahhh .. cukup 25.. memula 18 , pastu 20 .. skang 25 ... wawawa.. ramai ramai ... Ini untuk hari ni je tau .. esok ??? Entah berapa ramai lagi .. Tak kisahlah .. janji kita berkenalan.. kan kan ?

Isu lapok tapi masih ada yang ketawa ..

 

image

Akhirnya , cecah gak 4 ribu pada tepat jam 4 petang tadi ..pergh .. Sapa yang dapat no 4 ribu tu ?? Lucky number ?? Neehh... dulu aku mungkin berminat nak cari sapa yang nombor sekian sekian tu tapi kali ni tidak sebab tanpa no pembaca setian nombor 3,999 atau 3,541 , yang no 4 ribu tu tak jadi 4 ribu kan ? Faham tak ni ??? Adeh.. Ok .. sila ulang baca jika tak faham..

Ini bermakna , semua dalam sudi menjadi follower blog ini sama jer .. Kesudian mereka mengharukan aku .. Tak sangka boleh sampai seramai ni .. Dulu aku mula berblog , ingatkan nak dapat seribu pon susah.. Tapi tak sangka la kan ? Kita tak tau 'rupe' rezeki kita .. Yang penting apa ???? Kerjasama ??? Tak la.. usaha ...

OK.. bab follower ni , ramai yang akan kata .. Alaa.. follower tu belum tentu diorg baca blog tu .. kan ? Tapi dari 4 ribu tu , kalau 100 orang baca pon dah kira bagus kan ? Dari takde langsung kan ? Ini semua alternatif kepada pencarian trafik .. Buat yang tak tau tu , ada blogger akan merujuk pada DASHBOARD blogspot untuk mencari entri entri menarik untuk di baca ..

image

Satu lagi kelebihan FOLLOWER ini , pemberi semangat .. Tapi ramainya follower tu belum tentu menunjukkan blog tu popular atau tidak .. bahagian tu , aku tak pasti.. popularnya sesuatu blog tu bukan disebabkan ramainya FOLLOWER .. haa.. tu kena betulkan skit yer ..

Namun bagi aku , makin ramai Follower di blog aku membuktikan blog aku diterima mereka ... Alhamdulillah .. Terima kasih semua kerana sudi meluangkan masa di blog ini dan juga menjadi pembaca setia ..

Bodoh ! Bangang ! Bengong !

 

Huih ! Kejam tajuk kan ?  Pasti ramai masuk nak baca kenapa ngan aku ni kan ? Rileks... cool.. tenangkan diri.. Tarik nafas dalam dalam .. 

Tadi ada satu soalan berkaitan entri idea aku tu.. Aku meluahkan apa saja dalam isihati aku tu kan ? Ya betul .. apa saja yang terbuku dlm hati aku ni ... Tapi ingat !!!  Ingat bahawa 'ada mata yang memandang ' dan menilai kualiti blog dan tulisan kita ..

Aku sendiri pon terbabas bila meluahkan perasaan seperti penggunaan bahasa yang tak sepatutnya aku tulis dalam blog ni .. Tapi bak kata orang , makin lama kita menulis makin memahami kehendak pembaca dan semakin berhati hati .. nak kata bagus tu , tak tau la.. takde cikgu yang tanda dan bagi markah lak kan ? hehe..

Ok... menjawab persoalan tadi tu , boleh meluahkan tapi gunakan bahasa dan perkataan yang enak dibaca .. Kita ingat blog kita ni kawan kita je baca .. mana la tau ada budak budak sekolah baca gak .. Cam blog aku ni , dulu aku target kawan kawan FB je baca .. top top ? Ada gak budak sekolah baca .. haa.. ok la kan ?

Nak luah perasaan tu boleh .. tapi berpada pada .. jangan lupa , blog mencerminkan blogger tu sendiri ... setiap kata yang keluar adalah dari hatinya .. ;)

Blogger baru .. lagi ?????

 

Dalam setahun 2 bulan aku berblog ni , aku dapat lihat generasi blogger saling bertukar ganti .. Ada yang tutup terus .. ada yang berjaya dan ada yang maintain gitu .. Ada contoh ke ? Ada .. hehe.. ramai .. Ada sapa sapa nak mengaku ke ?? Segan tuuuu .. hehe ..

Ok .. fasa pertama tadi dah lepas.. 18 blog telah diperkenalkan tadi di entri ini dan yang ni lak fasa kedua .. aku tak tau la ada berapa fasa.. huhu... Selagi mampu , aku buat ..huhu.. kalau tak mampu , nanti MAT GEBU amik alih lak ... huhu ..

  1. nora amila ghazali
  2. zacky ~786~
  3. pena
  4. Farah Justme
  5. LugieAmir
  6. ~@m!_L!y@~
  7. Di@n@
  8. Faiz Tapit
  9. ~LieynDa LeEn~
  10. Eliyana
  11. rabiatul
  12. L.O.V.E hUnTeR
  13. chentamiera
  14. Ajie Mohd Tahir
  15. IQBAL ZARIN
  16. Amni
  17. Rozuan Ismail
  18. WannZ_AzryN
  19. Syazwana
  20. azzey

OK.. cukup 20 blog dulu .. kang ada yang pengsan lak dok blogwalking .. Alhamdulillah , ada yang kata berbaloi sbb dapat kawan baru .. Syukur .. berguna gak segmen ni .. Kena rajin menjengah untuk dapat kawan kawan .. kalau duduk bawah tempurung , maka gitu jelah hasilnya .. Rajin rajinkan diri tu yer .. Pucuk pangkal sesuatu kejayaan tu datangnya dari diri sendiri ..

Mana aku dapat idea eh ?

 

Tadi ada sahabat blogger tinggalkan mesej di mailbox FB aku .. dia tanya aku bagaimana aku boleh dapat idea yang banyak untuk update blog ? Katanya dia baru offline jap je.. bila online balik , tau tau dah 5 posts .. Erk.. yeker ? Aku tak perasan lak .. hehe ..

Mana datang idea aku ? Idea aku datang dari semua sumber .. kiri kanan atas bawah luar dan dalam .. Apa saja yang mampu membuatkan hati aku bersuara , maka itulah idea .. Apa saja yang aku pandang dan boleh dijadikan isu maka itulah idea .. Apa saja yang mereka cakap , itulah idea ..Dan apa saja yang mereka tulis , itulah idea ..

Bagaimana aku luahkan segala idea tu ke dalam bentuk entri ? Aku menaipnya seolah olah aku sedang bercakap dengan sorang rakan .. Adakalanya aku bercakap seolah olah aku meluahkan perasaan dan mangsanya korang la.. jadi pembaca yang setia .. hehe.. terima kasih yer..

Jadi , jangan hairanlah aku mengupdate blog 24 jam .. Entri aku tak memerlukan sebarang analisa ( kadang kadang je ada ) serta kajian agar lebih santai .. Yang penting , mereka faham walaupun adakalanya aku gemar menulis dalam bentuk sinis .. Double meaning maksud aku.. hehe ..

Ok .. terjawabkah persoalan anda itu ??? hehehe...

Tengok depan ..tengok kiri ..tengok kanan..

 

Bila si suami berjalan ... maka dilihat hadapan... dipimpin tangan anak kesayangannya ..

Dilihat depan ... Wah.. cantiknya....
Dilihat kiri... Wah .. seksinya..
Dilihat kanan.. wah .. gebunya ..
Dan dilihat belakang ... haih... lambatnya dia berjalan ..

Satu tika dulu ...
Si dia yang berjalan lambat inilah si suami memimpin tangannya..
walaupun haram namun digagahi jua ..
sanggup meredah dosa neraka kononnya
demi cinta yang masih belum bersatu
demi kasih yang masih utuh
bukti setia sayang abadi ..

Tapi baru beranak satu ..
Suami depan
dia belakang
langkah panjang
leher jinjang
kalau boleh tambah mata
mau depan belakang ..

Wahai suami ..
bila tidur si dia ..
renungkan wajahnya..
siang malam berusaha
membahagiakan lelaki ..
berusaha agar perut boroi suaminya tidak kembali kempes ..
namun masih tidak langsung mensyukuri kesempurnaannya ?

Apa lagi yang suami mahu ?
Adakah kerana sekarang tidak lagi langsing ?
Buka album lihatlah kenangan ..
Dia dulu seperti yang lelaki gilakan !
Bukan kehendak dia jadi begitu ..
Memenuhi hasrat suami ingatkan waris ..
Namun suami tetap lihat depan , kiri dan kanan ..

Suami , lelaki dan jantan ..
Sunnah nabi nikah 4 jadi pegangan ..
sedangkan yang wajib terkontang kanting ..
ada hajat bersalam lagi dengan kadi ..

Sedarlah wahai suami ..
Dia di belakang itulah
cinta sejati .. kasih abadi ..
dia yang pernah kau cintai
satu tika dulu ..

-repost- tarikh asal di sini

Jangan angin tak tentu pasal ..

 

Alhamdulillah.. ramai sudi sertai segmen berkenalan blogger baru tu .. Dan skang aku dah ada di rumah aku sendiri yakni Putrajaya .. Buat yang tak tau dan nak tau , aku tinggal di Putrajaya , lahir di KL berdarah merah .. Keluarga aku orang Penang .. ok ? hehe.. Orang rumah ? Dia kelahiran Kelantan .. Orang Malaysia ... hehe...

Sewaktu kitorang ( aku ngan wife ) otw balik tadi dari Sg Buloh , terperasan la satu kereta ni.. Dok ikut rapat kereta aku hampir 10 minit..

Aku ingatkan dia nak potong aku .. aku bagi la laluan ... aku masuk ke belah kiri .. Dia pon masuk gak .. adeh ..ni apa kes lak .. Takkan ada penyiasat persendirian ikut aku kot ... tapi dalam kereta tu suami isteri.. hurm..

Aku memandu dengan kelajuan yang biasa je...  Bila berdekatan dengan tol , kereta tu potong aku dan perempuan yang berada di tempat duduk pemandu memandang aku.. Laa.. apa kes lak ni ? Mentang mentang aku bawak Myvi ... slow je la jawabnya kan ? Takkan nak marah aku sbb slow kot ? Aku mula bebel ..

Wife aku pon nak join sekali aku membebel tapi cepat cepat aku tahan .. Jap jap , jangan nak angin tak tentu pasal ! Rasanya mesti ada tak kena ni.. Cepat cepat aku pandang ke pintu kereta aku ..

Erk.. pintu kereta belah aku tak rapat !! Astagfirullah al'azim.. Haih .. nasib baik !! Kalau aku bawak laju tadi camana la gamaknya !! Aku rasa pemandu tu mungkin nak beritahu tentang kecuaian aku tu  rasanya tadi cuma dia tak sempat nak beritahu ..

Buat pemandu tersebut , TERIMA KASIH atas teguran anda itu !

Bukan ku tak sudi ..

 

Aku perasan beberapa blogger senior menjejaki blogger blogger baru dengan menjadi followernya dan antaranya ialah BORAKKOSONG .. Blogger ni aku kenal sejak dia mula mula berkecimpung dalam arena blogging dan skang ni mampu dapat beribu trafik sehari.. Tahniah bro ..

Aku pon gitu gak.. mana yang aku sempat g , aku g .. tapi tu laa... haih... aku ni guna broadband yang mana kelajuan dia kadang kadang cam mountain bike.. kalau jalan ok , laju la.. kalau berlubang lubang , slow laa... nak wat camana kan ?

Ada beberapa blog pelawa aku masuk ke blognya ..Terima kasih .. aku g gak.. tapi ..tapi.. huwaaaa.... browser aku terus hang .. huhu ..terpaksa.. aku terpaksa yer.. tutup terus page tu.. terus ok .. huk huk ..

Wahai sahabat sahabat blogger ku , sekali lagi .. perati balik blog tu.. dan cuba baca entri entri aku yang baru aku post dalam 2 hari lepas.. macam macam boleh dibuat untuk blog korang tu..

Bukan aku tak sudi tapi .. aku terpaksa keluar ..

Geng baru blogger .. psst.. jom ..

 

Seperti yang aku duga , ramai sebenarnya blogger baru yang timbul setiap hari ...  Nak g cari sorang sorang bukan senang kan ? Ada blogger suka main area area tu je kan ? Bukan apa , mungkin selesa g ziarah geng geng dia jer.. Tak pe.. apa kata hari ni kita ziarah geng geng baru kita lak ... ok ?

Berikut adalah senarai blogger-blogger baru :

  1. Nur Azila Ismail
  2. Puteri Iqa Izyan
  3. cikmimmie
  4. syafiqbakhari
  5. Izamir Ridzwan
  6. aku insan lemah
  7. faizah
  8. ila haron
  9. ♠ aQ.DaN.pUtera.kU ♠
  10. Cik Eka
  11. cik siska ^_^
  12. nur choki choki
  13. ezzyra
  14. aYaz
  15. aku pencerita
  16. efa nur
  17. Sofia Karim
  18. momochan

OK.. yang lain , selepas ini .. Pada yang berminat nak sertai segmen ni , sila rujuk entri ini . Jutaan terima kasih pada yang menjayakan segmen ini samada yang baru , yg tengah tengah dan yang dah lama .. hehe ..

Letih nak bicara pasal artis ni ..

 

Bosan.. dulu gaduh pasal laki orang .. dah dapat dah pon .. Maka sesuailah dia ngan pasangan dia tu.. Malas nak ulas pasal lakonan dia.. Tip topkah ? Masing masing punya pendapat ..

image

 image

image 

image

Gambar Fasha Sandha di parti Halloween yang memalukan dan meloyakan tekak di waktu makan tengahari .. huh.. kalau rasa nak kurus , seblum makan , tengok gambar dia .. sah sah ilang mood makan .. hurm..

Kes ni lama dah aku baca di blog sahabat blogger ni , AYU CINTA , cuma tadi aku baca di HMETRO , dan nak luahkan perasaan 'simpati' aku pada dia ..

Fasha , sudah sudah la. tu . bawak bawak insaf dan bertaubat.. Awak tu melayu yang beragama ISLAM .. Takut nanti tak sempat bertaubat , naya kita di dalam 'tu' nanti ..

Cerita pasal tu , boleh korang baca di blog INFOTOSHARE ni ..

Suai kenal blogger .. Berminat ?

 

Makin hari makin ramai blogger baru .. Aku sendiri dah tak terkejar nak bukak entri lama untuk check sapakah kawan baru kita tu .. Maaf yer , ada yang aku terlepas pandang ..

Maka , sekali lagi aku buat hari ini memandangkan hari ni ramai cuti dan malas nak keluarkan ? Mari kita berkenalan sesama kita .. Apa yang aku nak buat ialah , hebahan .. Cara hebahan paling mudah ialah menerusi entri .. Jadi jika rasa rasa korang blogger yang baru dan berminat nak sertai segmen ni.. sila silakan la yer .. Yang pernah buat tu , tak yah la buat lagi .. hehe.. sbb apa , tugas korang ialah g berkenalan dengan diorng .. Kasi sokongan moral skit.. ok ?

Caranya mudah ke ... buat satu entri .. dalam entri tu mesti ada

  1. HEADER image
  2. Tajuk entri  SUAI KENAL BLOGGER .. ANDA BERMINAT ? dan linkkan ke entri yang ini .. entri blog aku ni haa.. ok ?
  3. Dan tinggalkan sepatah kata buat rakan rakan blogger yang bakal mengunjungi anda ..
  4. Tu jer... pastu tinggalkan url entri korang tu kat ruangan komen entri blog akuu ni.. Yang ni tau ! jangan tinggalkan merata rata ..

OK.. bila tamat ? Sampai basi segmen ni tau .. selagi aku tak tutup selagi tu terbuka .. ok ?

Tujuan buat entri adalah cara paling pantas mewarwarkan sesuatu segmen .. Dari satu 'mulut' ke 'mulut' .. Bukan nak kejar glamer atau popular .. Satu lagi tips buat korang ..

Hukum Ucapan Sempena Perayaan Agama Lain

 

dari www.drmaza.com

image

Soalan: Dr MAZA, kita negara yang berbilang agama. Ramai yang mempunyai kawan pejabat, jiran dan lain-lain yang bukan muslim. Apabila tiba hari raya kita mereka mengucapkan selamat hariraya. Masalahnya, apabila tiba giliran hari raya agama mereka pulak, kita rasa macam serba salah. Bolehkah seorang muslim berikan ucapan selamat hari raya agama lain. Saya takut rosak akidah, tapi ramai pemimpin dan kawan-kawan muslim yang lain ucapkan. Saya pun risau juga kawan-kawan bukan muslim kecil hati, tapi saya pun nak jaga akidah saya. Bolehkah Dr Asri berikan pandangan?

 

Jawapan Dr MAZA: Saudara Munif, Alhamdulillah saudara prihatin dengan keadaan akidah saudara di kala ramai yang tidak mempedulikan lagi kebersihan akidah mereka. Akidah adalah pembeza utama antara seorang mukmin dan bukan mukmin. Seseorang bagaimana banyak amalannya pun, tetapi jika akidahnya rosak, maka amalannya ditolak. Maka penting untuk kita mempertahankan akidah dan kesuciannya. Mengenai soalan saudara, ada beberapa perkara yang wajar difahami;

1. Islam mengharamkan seseorang muslim membuat apa-apa perbuatan atau ucapan yang mengiktiraf kekufuran atau kesesatan. Termasuk dalam hal ini membesarkan agama lain dengan mengucapkan ucapan yang mengagungkan atau mengiktiraf kekufuran, atau melakukan amalan ibadah yang mempunyai makna menyembah atau menyeru tuhan selain Allah. Maka, apa sahaja tindakan yang membawa kepada maksud yang disebutkan tadi adalah haram jika dilakukan dengan perbuatan atau ucapan. Jika disertai iktikad bahawa apa yang dilakukan itu benar atau betul, maka dia menjadi kafir. Firman Allah: (maksudnya)

“Sesiapa yang kufur kepada Allah sesudah beriman (maka baginya kemurkaan Allah), kecuali orang yang dipaksa (melakukan kufur) sedang jantung hatinya tenang tenteram dengan iman; akan tetapi sesiapa yang terbuka dadanya menerima kufur maka atas mereka ditimpa kemurkaan dari Allah, dan mereka pula beroleh azab yang besar. (Surah al-Nahl, ayat 106).

2. Dalam masa yang sama, Islam tidak membenarkan kita menzalimi bukan muslim dan Islam menyuruh kita melakukan kebaikan kepada bukan muslim yang tidak memusuhi kita kerana agama kita. Firman Allah (maksudnya):

“Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan memberikan sumbangan harta kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agama (kamu), dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil. Sesungguhnya Allah hanyalah melarang kamu daripada menjadikan teman rapat orang-orang yang memerangi kamu kerana agama (kamu), dan mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu, serta membantu (orang lain) untuk mengusir kamu. dan (ingatlah), sesiapa yang menjadikan mereka teman rapat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim”. (Surah al-Mumtahah, 8-9)

3. Juga, Islam menyuruh kita mengucapkan ucapan yang baik kepada orang yang mengucapkan ucapan yang baik kepada kita. Firman Allah: (maksudnya):

“Dan apabila kamu diberikan penghormatan dengan sesuatu ucapan hormat, maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah dia (dengan cara yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu”. (Surah al-Nisa, 86).

Inilah adab Islami yang tinggi. Ia merangkumi sesama muslim atau kepada bukan muslim. Sehingga Ibn ‘Abbas r.a menyebut:

“Jika Firaun berkata kepadaku ‘semoga Allah memberkatimu, nescaya aku menjawab ‘untuk engkau juga’” (Riwayat al-Bukhari dalam al-Adab al-Mufrad).

Maka sudah pasti mereka yang tidak sejahat Firaun dan tidak memusuhi Islam lebih layak untuk menerima ucapan balas.

4. Oleh kerana dalam masalah mengucapkan tahniah ataupun “congratulating” sempena perayaan agama lain mempunyai unsur seakan mengakui agama lain –secara langsung atau tidak langsung-, dan dalam masa yang sama ada juga nilai berbuat baik kepada bukan muslim yang tidak memusuhi Islam, maka para ulama berkhilaf pendapat tentang hal ini. Bagi mereka yang melihat unsur mengiktiraf kekufuran, mereka mengharamkan ucapan sempena perayaan agama lain. Sementara bagi mereka yang melihat ia bukan berunsur mengiktiraf kekufuran agama lain, sebaliknya sekadar melakukan barr ataupun kebaikan kepada penganut agama lain yang tidak memusuhi Islam, maka para ulama yang berpendapat sebegini mengharuskan ucapan tersebut dengan syarat-syarat tertentu.

5. Tidak boleh dinafikan bahawa selain nas-nas al-Quran dan al-Sunnah sebagai asas, faktor keadaan, zaman dan persekitaran mempengaruhi para sarjana Islam dalam melihat kepada isu ini. Kitab-kitab yang ditulis pada persekitaran muslim begitu dominan dan tiada keperluan untuk melakukan ucapan tersebut kelihatan keras dan mengharamkan ucapan sempena perayaan agama lain. Sementara, ramai juga sarjana terutama di zaman kini yang mempunyai persekitaran yang baru dan keperluan untuk memperlihatkan keharmonian Islam kepada bukan Islam, fatwa-fatwa mereka ini lebih lunak dan mengizinkannya dengan syarat-syarat tertentu.

6. Syeikh Islam Ibn Taimiyyah r.h. (meninggal 728H) dalam karyanya Iqtida al-Sirat al-Mustaqim dan muridnya al-Hafizd Ibn Qayyim al-Jauziyyah r.h (meninggal 751H) dalam karyanya Ahkam Ahl al-Zimmah dengan tegas mengharamkan hal ini. Mereka telah mengemukakan hujah dan alasan mereka dalam mengharamkannya. Teras kepada perbincangan mereka ialah perbuatan tersebut membawa erti menyerupai orang kafir dan meredhai agama mereka. Fokus mereka adalah penyertaan seorang muslim kepada upacara perayaan bukan muslim. Banyak pendapat-pendapat ulama silam yang mereka petik. Pandangan kedua imam agung itu diikuti oleh sesetengah para ulama terutama dari negara yang dominan penduduk muslim seperti Arab Saudi. Maka Lajnah Fatwa Tetap Arab Saudi mengharamkan ucapan selamat sempena perayaan agama lain.

7. Sementara Majlis Fatwa Eropah (The European Council For Fatwa and Research) yang dianggotai oleh ramai sarjana muslim membolehkan muslim memberikan ucapan tahniah atau selamat sempena perayaan mereka (Congratulating Non-Muslims on Their Festive Occasions). Ini lebih dituntut apabila mereka terlebih dahulu mengucapkannya semasa perayaan Islam. Ini berteras ayat dalam Surah al-Nisa, ayat 86 yang kita sebutkan tadi. Pun begitu, mereka tetap mengharamkan muslim menyertai perayaan agama lain. Hanya sekadar ucapan sempena perayaan.

8. Fatwa yang sama yang mengharuskan ucapan sempena perayaan agama lain dikeluarkan oleh beberapa ulama lain seperti Dr Yusuf al-Qaradawi dan al-Mustafa al-Zarqa. Antara hujah yang digunakan oleh al-Syeikh Mustafa al-Zarqa adalah hadis Nabi s.a.w:

“Sesungguhnya telah lalu di hadapan Nabi s.a.w satu jenazah, lalu baginda bangun (untuk menghormati). Lalu diberitahu kepada baginda: “Itu jenazah seorang yahudi”. Baginda bersabda: “Tidakkah ia juga jiwa (insan)?” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim). Kata al-Zarqa: “Bangun tersebut sebagai menggambarkan penghormatan dan kemuliaan, tiada kaitan dengan akidah jenazah tersebut” (Fatawa Mustafa al-Zarqa, m.s 356. Damsyik: Dar al-Qalam).

Ertinya, beliau membandingkan mengucapkan selamat sempena hariraya agama lain kepada penganutnya, bukan bererti mengiktiraf akidah mereka.

9. Dengan ini saya berpendapat, boleh mengucapkan selamat hariraya kepada penganut agama lain sempena perayaan mereka dengan syarat ucapan tersebut tidak mengandungi ungkapan yang syirik atau kufur seperti menyebut ‘anak Allah’ atau tuhan selain Allah. Maka, memadai sekadar ‘selamat hariraya’ atau ‘selamat bergembira’ atau seumpamanya. Hal ini lebih dituntut jika semasa hariraya Islam mereka mengucapkannya.

10. Namun, seorang muslim tidak boleh turut merayakan hariraya agama lain. sebabnya, perayaan agama merupakan upacara agama. Bukan muslim pun tidak patut disuruh merayakan hariraya kita. Perpaduan antara kita sesama rakyat muslim dan bukan muslim bukan dengan berkongsi hariraya, tetapi dengan keadilan, berbuat baik dan tidak menzalimi antara satu sama lain.

11. Apa yang penting, dalam dunia semasa yang Islam dituduh dengan pelbagai tuduhan liar, kita patut menonjolkan imej Islam yang harmoni dan baik. Dalam masa yang sama kita mesti menjaga benteng akidah kita.

Laporan Khas: Lelaki asing ghairah bawa lari gadis tempatan

 

Kes gadis bawah umur hilang semakin membimbangkan

KUALA LUMPUR: Kes warga asing melarikan gadis tempatan ke negara asal mereka semakin membimbangkan dengan purata dua hingga tiga kes sebulan sepanjang tahun ini dengan kebanyakan kes membabitkan gadis bawah umur.

Walaupun kes seperti itu kini agak kurang didedahkan hingga dianggap ‘sejuk’ terutama selepas kes membabitkan lelaki Lombok, Indonesia, namun senario sebenar membuktikan keghairahan membawa pulang anak gadis tempatan tidak pernah pudar.

Jumlah itu hanya berdasarkan laporan diterima polis dan dirujuk kepada Biro Aduan Komuniti Pemuda Umno Malaysia. Jika dikira kes tidak dilaporkan, jumlahnya barangkali lebih besar termasuk kes membabitkan wanita dewasa.

Gadis yang hilang atau melarikan diri itu berusia seawal 14 hingga 24 tahun termasuk yang masih bersekolah dan dianggap terlalu mentah membuat pilihan.

Sejak Januari hingga Jun lalu, Biro Aduan Komuniti Pemuda itu sudah memulakan siasatan terhadap 15 kes termasuk beberapa kes yang sudah diselesaikan.

Pendedahan itu tidak menghairankan kerana berdasarkan laporan Bukit Aman mengenai siasatan kes orang hilang, terdapat 16 kes gadis dan remaja wanita yang dilaporkan hilang dalam tempoh tiga bulan sejak Julai hingga September lalu.

Kebanyakan mereka berusia 14 hingga 30 tahun dan Biro Aduan Komuniti Pemuda tidak menolak kemungkinan ada antara mereka terbabit dalam gejala yang sama, iaitu mengikut teman lelaki atau dilarikan teman lelaki.

Ketua Biro Aduan Komuniti, Datuk Mohd Khairun Aseh menyifatkannya sebagai serius dan jelasnya, berdasarkan pengalaman mengendalikan kes, beliau mendapati warga asing cukup berbangga dengan tindakan mereka walaupun menyalahi undang-undang.

“Biro terima 15 kes melarikan diri bersama kekasih warga asing atau anak gadis bawah umur dilarikan ke negara jiran sejak Januari hingga Jun lalu. Walaupun nisbah kes tidak begitu besar berbanding keseluruhan 300 aduan pelbagai kes, ia berpotensi untuk meningkat.
“Bagi kes bawah umur, secara automatik ia dikategorikan sebagai melarikan gadis mengikut Akta Kanak-Kanak 2001 dan kebanyakan mereka diseludup ke sana secara haram. Mereka jadi pendatang haram di sana dan itu kesalahan besar,” katanya.

Katanya, gadis dewasa akan dibantu dengan memberikan nasihat dan rundingan, tetapi keluarga mereka mesti ada keinginan untuk selesaikan kes kerana ada keluarga yang kecewa hingga berputus asa untuk selamatkan anak mereka.

Biarpun Lombok masih dilabel kawasan paling tinggi kes melarikan gadis Malaysia, Khairun menjelaskan trend semakin berubah dengan lelaki Indonesia di kawasan lain juga terbabit seperti dari Kalimantan, Surabaya dan Yogyakarta , Indonesia.

Ketika ini pihaknya memfokuskan kes gadis bawah umur yang disifatkan mudah terpedaya dengan pujuk rayu hingga terlanjur dengan teman lelaki dan ada yang mengandung anak luar nikah.
Mengikut Akta Kanak-Kanak, mereka berusia bawah 18 tahun akan diberi perlindungan kerana tidak boleh membuat keputusan berdasarkan kemahuan atau pemikiran sendiri. Segala yang berlaku ke atas mereka akan disabitkan seperti gangguan atau serangan seksual.

“Dalam kebanyakan kes terlanjur, biasanya gadis akan diberi bayangan mereka akan mengikut ‘sang kekasih’ ke negara asal dan tidak akan terabai, kononnya untuk menyelesaikan masalah. Sebenarnya itu menambah masalah kerana tidak menggunakan dokumen sah,” katanya.

Difahamkan, kos membawa pulang rakyat Malaysia yang terkandas di sana selepas melarikan diri ke Indonesia termasuk Lombok dianggar mencecah RM30,000 seorang.

- BHARIAN -

 

BA : Jangan buta mata kerana nafsu !

Bahasa alien dan cik adik cik akak

 

Hurm ..terima kasih atas segala komen korang tu.. terharu aku baca.. celik mata tadi terus tengok blog.. hahaha... nak wat camana kan .. kang biar berkarat kat situ , tak best lak ..

Ops.. Salam dan selamat pagi.. hehe..sementara aku masih ingat nak taip apa ni , baik aku taip dulu.. Ada pertanyaan dalam entri lepas , justify , bahasa alien , cik adik dan cik akak tu .. Penggunaan bahasa penting untuk mendidik pembaca  kita terutama buat yang masih belajar .. Kita  tak tau sapa yang blog kita ni ..Jadi penggunaan bahasa standard 'menyelamatkan keadaan' ..

Penggunaan bahasa standard mmg tidak akan membuatkan blog kita tu popular  tetapi ianya juga mampu menjadi SEO yang baik dalam blog kita .. Mampu menjana trafik disebabkan beberapa keywords yang kita 'tak perasan' ..

image

Jangan lupa , bila menjadi blogger , kita sendiri secara automatik menjadi 'pendakwah kepada pembaca .. Segala tulisan kita , yang baik akan mereka 'dengar dan ikut' dan yang buruk mereka jadikan sempadan ..

Ok ? Terpulang pada citarasa blogger masing masing .. Aku bukan nak mengajar atau nak menegur .. Aku sekadar memberitahu apa yang aku tahu .. Nak ikut atau tidak .. blog masing masing ..

Penggunaan widget ni .. Mmg cantik blog .. serius , aku pon suka tengok .. cuma kita kena 'bertimbangrasa' kepada pembaca sbb masalah loading .. Ada pembaca (ramai woo ) mempunyai masalah internet yang lembab .. Bayangkanlah jika ada 'suara suara kecil ' yang memberitahu blog  kita tu best dan 'yang mendengar' tu tertarik kemudian masuk laaaa ke blog korang tuu.. Tapi bila masuk , macam macam 'souvenir' ada dalam blog tu .. Nak amik tak boleh.. tengok je la.. tapi sebelum tu , agak terseksa nak tunggu abis loading..Korang rasa kalau gitu keadaannya , apakah akan mereka kembali lagi ? 

Cik adik dan cik akak tu maksud aku ialah widget awek awek yang berdiri kat kiri kanan blog tu .. Dan banyak lagi la... Serius , ramai akan menekan butang pangkah kalau jumpa blog blog yang banyak widget ni .. Aku tau ada amalkan konsep ' pedulik apa aku.. blog aku ' ... tak kisah .. blog masing masing .. tapi janganlah dok garu kepala ' kenapa blog aku tak ramai orang baca ek ? "  .. Ok ?

Tu je la.. untuk blogger blogger baru .. jap lagi ada satu segmen khas buat korang .. tunggu nanti yer .. Terima kasih kerana sudi singgah sini .. Harap maaf atas 'kekasaran' bahasa aku yg mana mungkin ada yang terasa dengan entri ini atau yang lepas ..

Bukan nak mengajar , bukan nak menegur tapi sekadar berkongsi pengalaman ..

Aku malu .. aku tak layak ..

Niat aku memberi segala tips yang aku tau bukanlah inginkan pujian melambung mahupon kata kata manis dari mereka.. Aku malu bila baca segala komen di blog aku atau di blog mereka .. Malu bila dikatakan 'otai' atau pelbagai lagi ..

Hurm.. aku hargai sangat apa yang mereka ingin sampaikan didalam komen ataupon entri penghargaan mereka.. Aku sangat sangat terharu . Samada ikhlas atau tidak , hanya mereka saja tau tapi bagi aku , mereka ikhlas 100% ...

Kenapa aku sibuk sangat nak bagi segala tips yang aku tau ? Apa yang aku mampu bagi pada mereka yang tercari cari rentak dalam dunia blog ini ? Hanyalah secebis pengetahuan serta pengalaman aku yang seciput ini jer .. Mana lah tau mungkin berguna buat mereka yang baru nak mula melangkah .. Sapa tau bukan satu hari nanti mereka mampu melangkah ala ala BOLT tu .. haaa...

Aku tau perit nak melangkah .. perit sangat bila tengok rumah cantik tapi tiada pengunjung sedangkan pintu pagar di buka luas untuk menerima kehadiran tetamu tetapi bilangan yang mengunjungi amat menyedihkan .. Semangat mati .. Sapa nak bangkitkan mereka ? Sedangkan ada diantara mereka menunjukkan segala kejayaan mereka namun berapa ramaikah menghulurkan tangan mempelawa untuk meraih segala kejayaan bersama ?

Sikap utamakan diri sendiri ini mmg dah lama kita tau .. Sejak lahir kita didunia ini , kita dah tau .. Lepaskan dulu diri kita baru pandang ke belakang .. samada nak hulur tangan atau tidak , hanya hati yang mengetahuinya ..

Berbalik soal 'otai' .. OTAI ini terlalu berat pangkatnya .. Seolah olah Otai ( old timer ) ni cukup mahir dalam selok belok dunia blogging .. Bila ada diantara mereka mengatakan bahawa aku ini otai , maka ramailah akan 'menziarahi' blog aku .. Maka selebihnya aku rasa korang tau sendiri la kan .. Takkan otai macam aku ni kan ??? Lebih lagi aku guna blogspot.. Otai tak guna blogspot.. Dia mesti guna wordpress..baru la otai.. Nak kata apa kan .. malas nak bicara isu ini ..

Aku lebih rela dikatakan blogger baru .. atau sebenarnya aku belum pon layak di gelar blogger disebabkan ilmu penulisan aku langsung tidak mantap lagi .. Aku masih setahun jagung.. Dan aku sedang berusaha untuk memperbaikinya lagi ..

Isu Otai ini boleh menyebabkan mereka mereka yang tidak berpuashati dengan aku , mencetuskan satu isu negatif yang mana aku rasa korang mungkin boleh agak ..

Aku malas nak layan bab bab negatif ni sbb aku ada dunia realiti yang perlu aku amik tahu .. Dunia maya ini cumalah dunia kedua aku di mana disini aku ada ramai rakan rakan blogger di seluruh pelusuk dunia ... Menarik bukan ? Lebih baik cipta kawan dari lawan ..

Ok.. tu je la aku nak bagitau .. Senang dan mudah ... AKU BUKAN OTAI DAN TAK BERMINAT NAK JADI OTAI .. KAU DAN AKU ADALAH SAMA ! KITA SETARAF !

Selamt datang ASHIYA !

Jom GEGARKAN blog ...

 

Berapa ramaikah yang online menggunakan broadband mudah alih ? Ramai setahu aku ..kan ? Berapa ramaikah akan gunakan mobile ( hp laaa ) untuk mengakses ke blog kita ?

image Ok..dari gambarajah tu aku yakin ramai tau yang mana satu os yang digunakan oleh mobile.. Wah.. ada jugak orang guna IPAD masuk ke blog aku ni.. Ni yang buat aku jeles neehhhh ...

Erk.. lari tajuk sat.. OK .. maksud aku , masih ada blogger baru yang tidak prihatin  tentang blognya ..  Bila aku masuk untuk menjengah seterusnya untuk aku ketengahkan , tetapi hasrat aku terbantut ... Kenapa yer ??

Yang pertama ... terlampau banyak aksesori .. Widgeo tolong elakkan .. pastu yang' cik adik cik akak ' kat kiri kanan blog tu kalau korang sudi , tolonglah bagi dia berehat untuk selama-lamanya .. Sian dia berdiri kat situ .. pastu bagi orang cemuh dia ... haa.. dia tak bersalah .. Korang pon tak bersalah.. sila salahkan jiran sebelah rumah korang yer ..

Yang kedua ... AK THAK TAW LARGH KHENAPEW MHEREKER INEW GHEMER GUNER BHESER ALIEN NATION nehhhhh .. Adoi.. aku nak tulis pon susah .. camana diorg leh tulis gitu eh ? Cute ke ?? Mungkin la cute tapi buat mereka yang gemar membaca blog ni untuk mencari infomasi , hiburan dan juga merehatkan minda , ayat ayat gini bisa membakar segala urat urat yang berada di serebelum dan medula oblagata mereka .. Bila dah terbakar , sah sah akan dimasukkan ke hospital .. Sapa lagi nak baca blog korang bila pembaca setia korang dah koma ?? Habaq mai ?

Yang ketiga .. yang ni ada orang tanya tadi.. Sesuai tak guna bahasa atau lorat negeri .. Hurmm hurmmm .. Korang rasa sesuai tak ? Sebaiknya gunakan bahasa universal .. semua orang faham.. Universal maksud aku ni ada dua .. BM dan BI .. kalau korang target pembaca luar negara , sila gunakan  BM ... Kalau target pembaca dalam negara , gunakan BI .. Pertukaran bahasa gitu .. kan kan ..

Yang keempat .. warna warni .. yang ni , alhamdulillah .. sangat kurang dah berlaku .. Dulu ramai buat .. ala ala pelangi blog diorg .. kalau jemput ERIC si DECO DECO tu mesti dia pening nak overhaul blog diorng tu .. tapi kini , bagus.. blogger baru cepat matang .. Tahniah ..

Yang kelima dan terakhir buat malam ini sebelum aku beradu (insyaAllah.. kalau ada idea baru , update dulu ) , ALIGNMENT entri korang tu ... Yang ini aku sendiri pernah ditegur oleh seorang sahabat blogger dulu ..Untuk nampak kemas dan profesionalnya blog korang tu , gunakan JUSTIFIED .. Cantik lagi bergaya gitu ..

Ok , aku tak nak g tegur sorang sorang punya blog .. Sapa la aku nak tegur atau buat review blog korang .. Aku lom ada sijil kelayakan untuk melakukan demikian maka , korang sendirilah yang layak buat gitu.. ade pehe ? Baguih ...

Erm .. Violet , kalu yakin pada diri sendiri .. blog anda sendiri akan berdiri sama tinggi dengan mereka yang anda kagumi itu ... erk.. jgn kagum kat saya lagi.. lom layak...  Dan sorang lagi ni .. Belalang oh belalang .. bila nak bertukar jadi raksasa ??? Lama dah tungu ni ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI