Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 14 November 2010

Dah la bayar tapi pasal apa dok ada gak ?? Singgah 3

 

Pelik ar... bayar bukan murah .. Lambat bayar diorng potong .. Tapi pasal apa makin makin kerap ada iklan kat ASTRO nih ? Bukan ke patutnya tiada iklan  ? Haih..

Mahal tau bayar .. Kitorang bayar bukan untuk tengok iklan .. boring betul giini .. Baru nak 'panas badan' tngok cerita , tau tau iklan .. Ya Allah... Serius.. kalau ada pesaing baru , mmg aku tukar terus !

OK... tukar tajuk ..boring pasal tu.. Skang masuk ke Singgah 3 ... huih.. ada banyak penyertaan eh ...

  1. nurul amira
  2. haswani
  3. KimiCnoL
  4. AuTumN LeaVes
  5. Ieza
  6. tiaris ahmad
  7. syira qahira
  8. Hisyam
  9. FiZ
  10. mokwonik

OK.. 10 untuk penutup malam ni.. kalau ada lagi..esok ehh .. hehehe.. Ramai balik kg raya ni ?

Kenapa aku amik insurans ? SINGGAH 2

 

Hurm... Kenapa aku amik insurans ? Yang paling utama , aku taknak susahkan ahli keluarga aku iaitu isteri dan juga mak bapak aku .. hehe.. Bukanlah satu doa atau permintaan tapi aku kena sediakan payung .. Mana la tau aku sakit .. kena masuk hospital (Alhamdulillah , setakat ni tak pernah lagi tidur situ ) atas sakit sakit yang mana memerlukan perbelanjaan besar .. Sekurangnya adanya insurans boleh mengurangkan beban..

Aku rasa setakat ni ramai kawan kawan pembaca blog ni tau yang aku senantiasa menggunakan pengangkutan awam untuk ke pejabat dan gemar merayau di hujung minggu .. Hurm... maka aku rasa sudah tiba masanya aku lindungi diri aku dengan insurans ..  Apatah lagi sekarang ni usia aku dah semakin lanjut .. kan kan  ? Ok..cukup bab insurans tu sbg intro.. nanti cerita lagi .. hehe ..

image Tudung khas di majlis perkahwinan > lanjut di EQ

Ok... tiba masa untuk singgah menyinggah ke senarai blog terkini :

  1. ♥ kyu

  2. anizsDANbintang...

  13. Zaffadz

  14. cik ainil

  15. uNa da wiTch

  16. AiNiey Bariyyah

  17. cik lya

  18. known as shed cepet

  19. aima in luv

Alhamdulillah ... kali ni awal awal lagi dah ada blogger lelaki yang sudi sertai segmen ini .. Terima kasih buat semua .. Semoga segmen ini memberi kita rakan rakan baru di dunia maya ini ..

Jom jom ... Singgah 1

 

Alhamdulillah... segala urusan hari ini selesai .. bukan semua la tapi yang penting penting seperti urusan insurans , bersihkan tandas dan juga makan .. heheh.. makan tidak ketinggalan yer... Pasal insurans tu nanti aku cerita ye.. tu lain kes ..

Ok... Segmen baru tapi lama , kembali.. Kali ini diberi nama , JOM BERKENALAN : KHAS BUAT BLOGGER BARU .. Blogger baru ni yang baru buat blog la maksud aku .. Yang dah lama tu , tapi tak pernah join segmen sebelum ini, boleh la berbuat demikian.. hehe..

Promosi segmen ini juga ada dibuat oleh beberapa oleh blogger seperti AIN MUSTAZA , Mrs Wani kepada Mr.Khairul , Cik Mimmie , ::.Love Story Cute.:: ,ALL IN ONE dan haniz*eyecandy .Kalau ada yg terlepas pandang tu , tolong bagitau yer.. maaf ..hehe... Sesuai untuk blogger baru menjengah mereka ..

Amaran : Mungkin anda akan dikutuk oleh mereka yang tidak sukakan segmen ini atau mungkin tak suka aku ? Hehe.. kalau tak kisah , silalah join ... hehe..

image Tercari cari kek untuk sambut harijadi atau cupcakes ? Lanjut > sini

Ok .. untuk SINGGAH 1 .. apa  kata kita jengah satu persatu .. Masa untuk menambahkan lagi kenalan blogger ...

  1. BajinganCinta
  2. Apple Sweet
  3. Azwani
  4. ~Athirah's Aunty~
  5. amy shuhada
  6. cikmimmie
  7. ...diriku syazliana...
  8. ♥♥azatiesayang ♥♥
  9. sembil9n
  10. mr.F
  11. Mohamad Yusrizal Yaakub
  12. Mas
  13. ctsamsena@cekdesam
  14. cik ciput (amboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii )
  15. niDa 
  16. Nor'aen
  17. Azwani
  18. kinah
  19. whitecappuccino
  20. chunk kul
  21. PMOfficial
  22. syamimi
  23. norh
  24. masterXperfect

Wah.. tak ku sangka... baru sejam ... dah seramai ni.. Sejam ke ? Aku rasa aku open jam 430 tadi.. hehehe.. berjam dah .. ok la kan ? Hehe... Okeh.. jom kita bina persahabatan ..

Pengaruh widget FOLLOWER terhadap bloggers ..

image

Tak kira blogger baru , tengah , atau lama .. pastinya akan lihat widget  ini untuk mengetahui 'kekuatan' sesuatu blog.. Ini adalah salah satu kesan psikologi pada blogger ..

Aku sendiri mula mula berblog akan lihat widget ini .. Mungkin pengaruh dari FACEBOOK .. Bila lihat betapa ramainya 'kawan kawan ' dalam koleksinya pasti kita akan tertanya , SIAPA DIA NI ?? APA YANG BEST PASAL DIA NI ? atau ARTIS KE ? Tu untuk FACEBOOK ..

Kalau untuk blog .. Bagus atau tidak sesuatu blog itu bukan bergantung pada FOLLOWER tetapi !! FOLLOWER memainkan peranan penting  di sini .. Bila ada pembaca masuk blog kita , mereka akan lihat.. Jika melihat betapa ramainya FOLLOWER  tu , pasti mereka akan meredah membaca blog kita.. Bagus atau tidak .. tu belakang cerita .. Kalau nak tau , selepas habis baca  mereka add follow kita samada secara senyap atau terang terangan ..

Ada yang kata , follower tu belum tentu akan datang kembali , tapi bagi aku la kan .. bila mereka klik FOLLOW tu ibarat mereka KLIK ' I LIKE'  sbbnya aku tak tulis pon kat situ , U FOLLOW ME , I FOLLOW U ' ..

Setiap hari angka FOLLOWER aku tu akan bertambah .. ini menunjukkan blog aku semakin berkembang lagi.. Satu perkembangan bagus untuk aku.. Dan ini membuatkan aku lebih berhati hati dalam bercerita dan juga cuba memasukkan pengajaran di dalam tulisan akuuntuk kesedaran bersama  namun begitu aku tetap akan bersantai dan aku akan tetap post entri setiap kali aku singgah mana mana 'pit stop' .. suka atau tidak , terpulang ..

Buat mereka yg sudi FOLLOW blog aku tu , jutaan terima kasih .. Korang adalah semangat aku !

Arghh.. potong stim betul arr..

 

@Alamanda skang ni .. Dok dengar 'ceramah' pasal insuran.. mmg nak amik dua pon ..satu untuk aku dan satu lagi untuk wife .. Prudential .. hehe..

Semalam , terjadi satu kes.. aku punya seterika buat hal... rosak .. haha.. takde angin takde ribut , tau tau tak nyala dah.. Yesss... Mmg aku dok cari alasan untuk beli baru je sbb tak suka yang ni .. Tak puas bila seterika baju.. ringan kot.. aku suka yang berat.. hehe..

Maka plan ari ni nak g Alamanda untuk cari satu la.. hehe .. Tapi malam tadi , selepas balik dari tengok wayang tu .. segala hasrat aku terbantut ...

Nak dijadikan cerita .. aku bukak peti ais .. Aku pelik.. tak sejuk !! Tiada lampu .. huh.. takkan rosak gak kot ? Oh tidak !! Ni mesti !! Hurmm.. Aku g check kotak suis utama .. Ceh.. patut laaa... 'Tendang' !

Aku 'up'kan semula semua suis dan .. waaallaahh.. ok rupanya.. ceh... Bermakna kena tunggu lagi la jawabnya.. Susah ada 'akauntan' dalam rumah ni.. huh !

Psstt.. aku bawak wife aku jumpa Anne ni ( agen insuran ) ni.. maka dia je la yang dok soal jawab.. aku ? Update blog.. ok ? hahaha.. bukan apa.. wife aku mmg suka bersoal jawab.. kalau aku ??  OK JEEER smuaa !! hahahah.. aku mmg mudah terpengaruh.. Ada sapa sapa nak jual barang kat aku ?

Kenapa kau ni tak cantik eh ?

image Yer .. aku tau aku miskin ...

Yer .. aku tau bukan satu alasan aku untuk tidak mencantikkan diri ..

Yer . aku tau aku tak bekerja ..sbb tu aku miskin dan tak boleh mencantikkan diri ..

Yer .. aku tau aku tak berpelajaran tinggi .. sbb tu aku tak boleh dapat kerja ..

Yerlah... aku sedar sapa aku.. Ramai pandang hina kat orang seperti aku ini ...

Aku nak tanya skit kat kau boleh ? Pandai je pandang hina kat aku , tapi ada ke kau nak sedekah walaupun sepuluh sen kat aku ?

Apa dia ? Cari sendiri ? Kalau aku kena cari sendiri , maka apa layaknya engkau memandang hina pada aku ? Kau bukan memberi dan aku bukan meminta..

Aku tau aku mengemis .. Ke hulu ke hilir dengan bekas tin ini .. Tapi tahu ke kau dengan duit yang aku dapat tak seberapa ini aku sedekahkan juga pada orang lain yang lebih memerlukan dari aku.. Bagi aku , cukuplah sepotong roti dan sebungkus air kosong setiap hari.. Bukannya aku minta pizza huts sbg sarapan pagi dan kenny rogers sebagai makan malam ..

Aku bersyukur.. mungkin kecil je sumbangan aku namun ada yang hargai .. Bukankah itu lebih indah dari tahu membaling batu je ?

Bila mengantuk ..

 

Adeh... Semalam aku penat giler.. Opss.. maaf.. salam dan selamat pagi .. Nasi lemak dan kopi 'o' ... hehe .. Sambung .. Bila aku penat giler , maka otak dan jari aku tak senada .. Apa yang aku pikir dan apa yang aku taip , jadi lain lak.. hahhaa.. bila aku baca pagi ni , ada perkataan yang tertinggal di dalam satu satu ayat tu menyebabkan jadi agak janggal dantergantung.. Moral , tidur kalau dah penat tu ! hahaha ..

Ni jap lagi pon nak sambung tidur balik ni.. jap je celik .. nak post satu entri .. heheh.. biasalah kan .. sapa tak kenal aku ... suka post banyak banyak tapi sayang takde kuali .. eh.. kualiti .. hahahha..

Eh .. tak abis lagi ke ? Lama dah abis.. aku tak kisah apa sekali pon tanggapan mereka terhadap ini blog .. Pandanglah ke arah blog yang masuk paper / majalah tu.. g amik segala kualiti yang ada dalam tu.. kan kan .. jgn baca blog ini haa.. tiada maklumat .. info dan sebagainya .. Tiada harta karun disini ..

Oh ya.. kalaulah blog ini hanya sekadar post kosong maka tidaklah aku terima email email pertanyaan dan juga meminta nasihat .. Hurm ... perlukah aku menyuruh mereka yang meminta memerlukan buah fikiran seorang blogger picisan aku ini pergi ke blog yang berkualiti pemikirannya untuk mendapatkan nasihat ? Ada contoh ..dh letak tadi..aku keluarkn takut sengaja dijadikn isu ..

Banyak lagi aku dapat .. ... Ingat , nak beramal sambil berhibur bukannya mudah dan bukannya payah .. Kena bijak menyelitkan dalam setiap entri kita .. Sapa tau kan , durian yang berbau busuk itu rupa mengandungi pelbagai khasiat dan harga amat mahal di Jepun .. 

Sebelum nak kritik , buka buka mata tu ... belajar membaca yang tersirat !

Arghhh... aku kekeringan idea !!!

 

Ada blogger tanya aku di FB .. Camana aku boleh banyak idea jer ? Maka aku pon jawab la gini ..

"buka mata .. tanya hati ... buka mata ..banyakkan membaca .. proses maklumat. ..jadikan entri... hehe...ok ? "

Kalau buntu , tutup laptop.. rehat.. Keluar dari bilik.. Tidur.. G makan .. G tengok awek sebelah rumah ker .. Keluarkan dslr tu , amik gambar lalat ke .. Buat perkara yang boleh larikan fikiran dari blog sebentar .. Jangan dipaksa ..

Aku sendiri pon garu kepala.. Kekadang buntu lebih lagi bila ada masalah dalaman negara .. Haa .. mmg keras la otak aku .. puas kasi cair.. Jadi cara terbaik , jangan paksa.. Kalau paksa , entri jadi 'sampah' ..

Sebaiknya , banyakkan membaca buku .. majalah .. atau tengok muka awek yang lalu lalang ..Kalau perempuan , shopping tingkap ... Sejuk hati tu kan.. Bila dapat idea , cepat cepat taip dlm handpone.. simpan.. balik keluarkan dan buat entri .. haaa.. senang kan ? Cam wartawan gitu .. catit segala info .. Jangan biarkan ..rugi... lainlah kalau nak buat entri berkualiti .. kenalah peram berminggu lamanya agar lebih masam .. lagi masam lagi best kan ?

No komen.. blog aku blog kuantiti.. Kualiti ? Sila tengok belah kanan side bar aku .. Aku tak tulis pun , I FOLLOW U .. U FOLLOW ME.. Mereka add aku nape yer ? Ada cabutan bertuah ke ? ;)

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI