Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 17 November 2010

Cerita KREATIF : Blogger Kering Idea ?

 

Yeargh... kembali lagi CERITA KREATIF kita untuk kali kedua .. Kali ni CERITA KREATIF kita bertemakan BLOGGER KERING IDEA ? Cerita mesti ada pengajaran dan juga kelucuan .. Hehe..  Susah ? Tak pon kan ? OK .. Untuk menyertai pertandingan ni , blogger perlu buat satu entri :

  1. Letak tajuk CERITA KREATIF BEN ASHAARI : BLOGGER KERING IDEA ?
  2. Cerita berpandukan gambar gambar yang berikut ( susunan ikut turutan atau boleh ikut kehendak blogger )

imageimage

imageimageimage   image image

Amacam ? Mudah atau mencabar ?? hehehe ... OK.. cara pengundian , ada dua saringan .. pertama , melalui komen di blog ini dan kemudian 10 cerita popular akan dipilih dan dimasukkan ke pengundian  TOP 10 .. Entri terpopular akan mendapat 24 sticky post di blog BEN ASHAARI .. Berminat ? Segera !!

Dah buat ? Tinggalkan url korang kat ruang ni ..

Anda yang terbaik !!

 

Aku tak layak menerima sebarang kata kata penghargaan dari rakan rakan blogger yang lain berkaitan segmen SINGGAH dan JOM BERKENALAN yang aku buat minggu lalu dan minggu ini ..

image

Mereka yang menjayakan segmen inilah yang layak dapat setiap penghargaan itu kerana tanpa mereka , segmen tu tak bermakna langsung..

Serius.. setiap kali ada blogger buat entri penghargaan , aku rasa malu dan segan .. Aku tak buat apa apa pon .. Sekadar menyenaraikan semua nama nama yang berminat untuk sessi berkenalan tersebut.. Dan alhamdulillah , aku nampak dalam tempoh yang singkat mereka telah mempunyai ramai kawan ..dan sekarang terpulang pada mereka untuk mengembangkan persahabatan mereka ..

Maka , aku nak ucapkan JUTAAN TERIMA KASIH pada semua rakan rakan blogger dan pembaca senyap yang sanggup memberikan kerjasama terutama blogger blogger yang aku perasan sejak dulu lagi rajin ikut segala segmen aku secara diam .. hehehe .. aku perasan tu.. hehe.. thanks bro AZRULHISHAM .. Kalau korang nak kenal , dia antara blogger lama yang aku berkawan tapi dia amat low profile tetapi entri dia , pedas kadang kadang .. hehe..

Ada ramai lagi blogger lama yang aku perasan .. tak pe.. nanti satu satu aku perkenalkan pada korang ek.. hehe... best kawan ngan diorg ni.. jangan korek pasal blog je tapi pasal kehidupan.. tu yang terbaik !

Mereka membuatkan aku sayu ..

 

Ngantuk giler pagi tadi.. Selepas subuh tadi , aku tangkap tidur ala ala blogger ditengah malam namun tidak puas ! Syaitan membisik di telinga aku .. " Ala.. sunat je tuuu.. takyah g ... sambung tidur pon best wooo " .. Wah ini Syaitan ... tak leh blah... ko tidur je la sorang sorang .. aku nak g solat.. lagi best ! Layan ko , sampai kiamat tak puas tidur !!!

Cerita banyak takde , terus naik dan mandi .. hasilnya ...

image

Sampai jugak aku kat ..ops.. kitorang iaitu aku ngan wife kat Masjid Besi , Putrajaya ...

image Berposing selepas solat ... Meriah masjid besi hari ni .. Hati aku sayu bila melihat diorg diorg ni .. Warga asing yang terdiri dari pelajar dan pekerja pekerja 'import' .. hehe..

image Meriah giler diorg .. siap bergambar lagi ... Ada sekali tu , diorg kumpul ramai ramai pastu bergambar sambil menjerit , ALLAH HUAKBAR ! ALLAH HUAKBAR ! ALLAH HUAKBAR !  .. Bukan CHEESE tau ! Hehehe..

Cuma tak bestnya , waktu diorg dok beramah mesra sesama mereka , khutbah dok berkumandang lagi .. hehe.. Nak kata apa dah kan .. diorg di perantauan .. Mesti cedey punya kan.. kan ? huk huk .. tisu pls...

Bosannya tv malam ni !!

 

Arghh.. tensen giler ... kalau ada cerita , sampai semua channel best ! Kalau tak best , abis semua tak best !! Erk.. mmg la ada satu dua cam yang boleh layan tapi yang nak gempak dan berbaloi dengan bayaran tu tak de .. hahaha.. hampeh tul aku ...

Nak keluar g jalan jalan pon , esok dah kerja .. haih.. banyak lak kerja esok .. rasanya esok nak 'shutdown' blog sehari sbb nak kasi settle kerja semua .. Minggu depan banyak plan ada .. hurmm.. 22hb.. 28hb.. 30hb.. 2-6hb.. waahh.. mati mati.. Money moneyy...

PERLIS , KEDAH dan PENANG dalam perancangan akan datang .. mau pg sana .. Ops.. sapa kat sana skang ? Keadaan dah ok ker ? Malas nak terperangkap kat situ ..

Ok la ... g mandi pon besh.... ehe.. yerrr.. tau .. mandi malam tak elok.. tapi aku mandi , mandi kerbau.. hahaha...

Masa untuk bersenam ... jari jemari ..

 

Ada lagi kenalan blogger kita yang masih belum dikunjungi.. Sapa ? Sat aku p carik sorang sorang ( sambil makan lemang .. bila kata montel dah , marah ! ..tapi makan tak hingat )

Ok.. jumpa dah .. nindiaa...

Hurm... ada juga yang terkorban dalam kemalangan jalanraya , hari ni yer .. Al-fatihah buat mereka ... hurm...

Insaf terus ...

 

imageAku angin pagi tadi .. hahaha.. adeh.. angin sbb kena pakai sampin .. Bukan apa ... tak selesa ... malas .. Aku bukan jenis berdisiplin nak berkemas cun gini.. rasa terikat dengan protokol.. huhu.. letih ..

Maka aku pagi pagi dah cam moody .. hehe.. sabar je si isteri layan kerenah aku .. Aku nak je pakai baju melayu biasa beserta seluar slack tapi dia berkeras suruh pakai baju tu satu set .. huh..

Aku pon pakai tanpa rela .. hurmm .. Degil degil aku ni ikut gak cakap orang kan .. huh... Tapi sepanjang dalam kereta aku membebel je la.. Walaupun sampai ke masjid , member aku terpaksa tahan telinga sbb aku tak abis bebel lagi..

Ketat ! Aku tak selesa .. Entah bagaimana aku teringat sesuatu yang menginsafkan aku ...

imageHurm.. aku mati nanti aku akan dikafankan begini.. lagi ketat dan keseorangan .. sapa nanti nak tolong longgarkan ??

Cuba fikirkan bersama ... 

Mari Mengundi .. Logo mana yang sesuai ?

image image

LOGO 1 LOGO 2

kita menentunkan .. Logo mana yg sesuai untuk dijadikan LOGO RASMI KELAB BLOGGER - BEN ASHAARI ?

LOGO 1 ATAU LOGO 2 .. Terima kasih.. Peti undi di sebelah ... Mana yang cecah 100 dulu , maka logo tu menang .. ok ?

Universiti perkenal kursus kejayaan Lady Gaga

 

COLUMBIA: Kehebatan penyanyi Lady Gaga nampaknya tidak terbatas kepada bidang seni suara, malah berkembang di bidang akademik.

Terbaru, Universiti Selatan Carolina menawarkan satu kursus dinamakan Lady Gaga dan Sosiologi Kemasyhuran yang akan dimulakan pada musim panas akan datang.

Profesor sosiologi universiti itu, Mathieu Deflem berkata, kursus itu menumpukan kajian mengenai bagaimana Lady Gaga mencapai kemasyhuran dalam tempoh singkat. – Agensi

 

-BHARIAN-

2 Alam RM40 juta ?

 

image 

Huih... dasat dasat ... Nak cipta sejarah ko ? RM40 juta untuk filem 2 ALAM tu .. Alam mayakah ? Atau alam semulajadi ? Hehe.. sori la tokey..  guwau jer .. Tapi kan ... di kala filem Harry Potter keluar serentak dengan 2 Alam , mampukah nak dapat walaupun suku dari sasarannya tu ?? Nak tau gak apakah kekuatan filem tu ? Haaa... Ni taktik dia ni.. hahaha.. Bila orang tertanya tanya .. maka ramai la pakat serbu g panggung.. Kira pakat nak gelak beramai ramai la tu kan .. Apakah benar firasat ku ini ?

Bukanlah nak perlekeh filem dia tapi diwaktu ekonomi cam siput ni mana mungkin ( jauh sekali ) nak capai target begitu apatah lagi filem dia cumalah filem masyarakat..

Tapi betul la.. dia guna teknik blogging ni.. hahaha.. gunakan publisiti untuk tarik trafik..cam si uncle slickers tu haaa... Saja kasi kecoh kecoh pastu meriah blog dia .. huhu.. bijak bijak.. Sama cam filem ni la... saja kasi orang tertanya tanya pastu SERBUUUUUUUUUUU..... pastu gelak... Samada gelak atau tidak , yang penting orang g tengok .. Kalau gitu , mungkin tercapai sasaran dia kot.. best atau tidak , wallahualam.. Kalau tanya aku , nak g tak ? Hahahahha..... tunggu tahun baru cina ni nanti main kat astro.. lalalalal

Amah Indonesia di dera lagi ..

image

AKARTA: Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono, semalam menyuarakan kemarahannya dan menuntut keadilan terhadap kes penderaan luar biasa pembantu rumah Indonesia di Arab Saudi.

Sumiati binti Salan Mustapa (gambar), 23, kini stabil di sebuah hospital di Madinah tempat dia menerima rawatan sejak 8 November lalu selepas cedera termasuk di bibir akibat digunting.

Susilo berkata, beliau akan menghantar pasukan ke Arab Saudi untuk menyiasat kes itu, sehari selepas kerajaan Indonesia memanggil duta Arab Saudi bagi menyuarakan bantahan terhadap kejadian berkenaan.

“Saya ingin merakamkan rasa terkejut terhadap apa yang berlaku ke atas seorang rakyat Indonesia di Arab Saudi,” kata Susilo dalam mesyuarat Kabinet, semalam.

“Saya sudah mengarahkan Menteri Luar mengendalikan kes itu secara serius. “Sumiati mengalami penderaan yang luar biasa. Saya mahu keadilan ditegakkan. “Saya mahu ia dilakukan secara diplomasi,” tambah Susilo.

Sumiati yang digunting bibir dan diacukan seterika panas ke tubuhnya adalah kes penderaan terbaru di kalangan pekerja Indonesia di Asia Barat. Wanita yang berasal dari Dompu di Barat Nusa Tenggara itu menyertai beribu-ribu rakan senegaranya ke Arab Saudi empat tahun lalu untuk mencari pekerjaan.

Seorang pegawai konsul Indonesia di Arab Saudi dipetik oleh akhbar Jakarta Globe sebagai berkata, isteri majikan Sumiati disyaki menyebabkan kecederaan teruk pada wanita itu.

“Berdasarkan gambar pada pasportnya, Sumiati boleh dikategorikan cantik.

“Isteri majikannya menderanya kerana cemburu,” kata Didi Wahyudi. - Agensi

-HMETRO-

Entri #1 Solat Sunat Aidiladha

image

Hehehe... aku nampak berisi.. bukan nampak je tapi mmg berisi.. hehe..tak pe.. tahun depan kerja keras .. huhu...

Skang ni kat umah mak aku ..hehe.. dia nak masak nasi beriani gajus.. ahaks .. ok la kan dari makan nasi kandar mamak .. hahaha...

Rasanya 28hb ni nak ke Perlis ... nak antar adik ipar g politek arau .. hurmm... berjalan lagi.. kalau sampai Perlis , bermakna , satu malaysia dah aku drive.. hehe.. leh tahan gak eh.. Kalau nak tau , aku ni dulu penakut giler ngan kereta .. heheh... nak drive pon pk berkali kali ... huhu.. skang ? Adeh.. pasang GPS je.. g la mana mana sekali pon...

Kebodohan yang tak dijangka tapi ..

 

Manusia.. tidak lari dari melakukan kesilapan .. Kesilapan yang berulangkali dilakukan cuma berlainan jasadnya ..

Tiap kali berlakunya kesilapan itu maka seluruh dunia pasti tahu akan dosa itu .. Tercatit juga di dalam kitab suci kita namun masih juga melakukan angkara tersebut ..

Mengapa ini berlaku ? Perlukah kita seringkali menuding jari pada syaitan ? Pada iblis sedangkan berulangkali kita diberitahu akan kehadiran lahanat lahanat ini ?

Bila terantuk , pastinya baru menyesal.. tapi berapa kali akan kita pandang kebelakang untuk melihat kekesalan tersebut ? Sekali pon susah bukan ? Malah pastinya kita akan melakukkannya lagi sungguhpon sudah melafazkan kata taubat ..

Itulah manusia.. Sampai bila ? Perlukah diusung keranda untuk menyedarkan kita betapa kubur melambai lambai untuk mengapai kita dan api neraka sedang menunggu masa untuk menjilat tubuh badan kita ?

Jom berkenalan .. Khas buat blogger baru ..

{ Sticky Post - Entri terbaru dibawah entri ini }

Minggu lepas punya punya segmen dah selesai.. Maka apa kata kita mula yang baru ? Yang lama tu aku rasa semua dah mula berkawan kan ? Bagus la kan ? Seronok seronok.. aku pon ramai gak dapat kawan baru.. hehe.. Tqqq ...

Ok..tamo buang masa.. Cara yang sama seperti dulu.. Bagi yang berminat ... Sila buat satu entri .. Dalam tu , sila letak ..

  1. Header Blog BEN ASHAARI
  2. Tajuk : JOM BERKENALAN : KHAS BUAT BLOGGER BARU dan linkkan ke entri ini
  3. Berikan kata kata aluan buat mereka yang bakal singgah ke blog anda.
  4. Pastekan url korang kat ruangan komen ini ...

Tu je la.. Tarikh tutup .. sampai aku tak larat buat .. hehee.. Cepat tau..

Opsss.. sapa yang dh join tu , tak yah la lagi.. kasi kat orang lain.. Tapi kalau nak tolong war warkan , terima kasih !!! Aku alu alukan.. hehe...

Senarai yang dah ada :

JOM SINGGAH 1

JOM SINGGAH 2

JOM SINGGAH 3

JOM SINGGAH 4

JOM SINGGAH 5

JOM SINGGAH 6

JOM SINGGAH 7

JOM SINGGAH 8

JOM SINGGAH 9

Terkantoi .. Singgah 9

 

Hurm... balik dari JJ tadi , dari jauh nampak dah jiran tetangga buat bbq.. hehe.. bagus tul diorng .. rajin.. Salah seorang dari mereka ajak aku sertai mereka .. Kebetulan.. lapar .. hahaha.. rezeki tul ..Alhamdulillah ..

Aku jarang duk melepak ngan diorg disebabkan aku selalu balik lambat.. tapi kalau dah lepak , haa... malas nak balik dah .. huhu.. nasib baik esok raya ... huhu .. maka bersurai awal la skit ..

Macam macam cerita.. dari bolasepak sampailah ke internet .. Termasuk la isu Ac Mizal  ( Datuk ? ) ... mmg bantai ketawa bila cerita pasal dia .. lawak lawak ..

OK.. malas amik masa korang .. malam raya ni , kita g beraya kat blog kawan kawan kita eh.. jom .. SINGGAH 9 :

  1. Bicara Gadis
  2. singAsong
  3. Hanim Mahali
  4. titirara
  5. Amirah Adnan
  6. Nss ieyka
  7. MaMaHakim
  8. zianazone
  9. iLa SaHaR
  10. akmal afiqah
  11. Eazy Izzuddin
  12. kak ina mail
  13. Cik Ceri
  14. Fiqas
  15. babybabyku
  16. arra khairiah

Abis dah ???? Heheh.. terbukti... ada lelaki sudi sertai segmen ini sejak dari mula .. Terima kasih.. kerjasama inilah yang diperlukan bagi mengukuhkan lagi persahabatan antara blogger .. !! Selamat menyambut Aidiladha..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI