Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 18 November 2010

Blogger kering idea ??

image Bosannyeer !

image

Tengok muka dia ni lagi bosan ! Arghhhh...

image

Layan mp3 ? Arghhhh.. bosan bosan .. Lagu metallica gua mak dah delete !! Ada suh layan lagu baba blackship ?????

image

Makan ??? Arghhhh .. lagi bosannn... tembam dah ni !

image

Aku tau ... hehehehhe..

image

Blogwalking !!! Yess.. kot kot ada blogger awek cun ke ? Leh ngorat .. hehehe..  Yearghhhh...

Cerita KREATIF : BLOGGER KERING IDEA ?

Untuk mengetahui pasal segmen ini , klik ( link ) ... Tarikh tutup 18/11/2010 tepat jam 12 malam .. hehe.. Satu hari ni bagi.. hehe..

Berikut yang dah hantar cerita kreatif mereka :

  1. Keyrill Eduardo Willeyhem
  2. ila haron
  3. J.E.F.R.I
  4. Nur Azila Ismail
  5. princeduyong
  6. Ciao's Annin
  7. Ummi Alifya
  8. Tok Esah
  9. Azwan@Mr Money
  10. ♠ aQ.DaN.pUtera.kU ♠
  11. Cik Eka
  12. efa nur
  13. Wan Zulqhairi
  14. iamnerves
  15. unieylovesherself...
  16. Faizal Fredley
  17. ....~MissMarshmalloW..~
  18. cik ciput
  19. NuR fAtIn FaTiHaH
  20. qilarazak
  21. Tomato Gurl's Life
  22. iqbalhakimi
  23. Hanim Mahali
  24. CekLa
  25. Nurfarina Hussein
  26. Shuff Samsuddin
  27. Khel Khaliesah
  28. iLa SaHaR
  29. Xana
  30. Miss Yaty
  31. Maya Ariffin
  32. mush
  33. ☆aDihAys☆
  34. cik dira
  35. M a W a D D a H
  36. Mas
  37. Mr.Ix
  38. AdiaLuze
  39. Mamamiya
  40. CT NoArIzAh ArIs
  41. Ana ayesha
  42. Noor Faezah Mazli
  43. AkuHanyaPenulis
  44. tengkorakemas
  45. Just Me!
  46. .::cEritEra Hati FaTiN::.
  47. kechixx

Segera... ahaks...Berbaloi? Wallahualam... Yang penting kita usaha sama sama .. kan kan ?

Jom singgah sini

Penaja : Chekgu Pincess

Perlukah aku kurangkan ?

 

Aku rasa nak kurangkan entri secara perlahan lahan .. Macam ari ni , aku dah buat 15 entri .. Mungkin ada yang cakap , entri tah hapa hapa atau takde kualiti ... Tak pe la kan .. hak masing masing .. yang penting jangan 'buang sampah' kat dalam blog aku ni.. Aku tak suka nak tengok atau baca ..

Kalau sehari 2 kali ok tak ? Nak update pagi dan malam je .. ok tak korang rasa ? Ala.. aku tanya pendapat .. bukannya jawapan , ikut BEN la mana senang atau tak kisah la ben , kitorg baca jer.. Tamo la gitu .. tak membantu perkembangan minda kanak kanak membesar la weeh... tamo tamo ..

Sementara korang pk tu , g ziarah kawan kawan blogger yang baru lahir 2-3 menjak ni .. hehe.. sian diorng.. dok tunggu dari semalam .. hehe.. Ni baru sempat nak buat.. kat opis tadi tak leh tumpu sangat nak buat entri ( dalam tak tumpu tu ada la 15 entri ) ..

OK .. jom tengok sapa yang kena ..

Ada 3 tu jer .. Ok.. Untuk CERITA KREATIF , aku nak singkatkan masa tutup dia .. kul 10 ni tutup dah yer.. nak terus update .. kalau kul 12 , lewat sangat .. hehee.. esok kije lagi ni... eheheh

Tips : Keyword

 

Haaaa.. cepaatt je mai no ... hehehe...tak per...  Demi korang , aku bocorkan rahsia turun temurun ni .. huk huk .. korang jangan lupa aku bila korang dah berjaya masuk suratkhabar dah la yer.. huwaaa...

image

Gini.. kenapa penggunaan bahasa dalam blog perlu betul dan lengkap ? Sbb bila orang google, dia akan guna perkataan yang penuh .. Contoh la SEBENING KERINGAT .. kalau korang buat SEBENENG K'NGAT atau sbng kgt tu , rasa rasa korang sangkut tak ?

Pada yang nak berjinak jinak dengan SEO ni , mulakan dengan penulisan bahasa yang betul dan tepat ..  Kalau korang perhatikan kat dalam gambarajah tu , macam macam sangkut kan ? Sbb dalam blog aku , aku cerita macam macam .. Ok ? Faham ? Nasi kandar satu okeh ? Aku mau pulang ..

Esok malam , sapa nak lepak kat PRECINT DIPLOMATIK , ALI BISTRO , roger aku.. okeh ?

Yearghhh... dapat ikan besar !!

 

image

4444 .. sekali seumur hidup je nih leh dapat ... Ari tu 3333 , berlaku pada 10/10/10 ... Waahhhh ...sebulan lebih gak eh nak dapat 1 ribu follower nih .. hurm... Leh tercapaikah 5 ribu hujung tahun ni ? Idea idea idea.. mariii !

Okeh... Sapa yang genap 4444 ni .. Orang cina tak suka no ni kan ? Tara ong katanya .. Tak baek wooo.. semua nombor ada ong lhoo... OK... meh tengok sapa yang kenaaaa.... FARRA AIDAH dengan blognya yang tidak asing lagi di muka bumi ini ....  i believe i can fly !!!

http://betterfly83.blogspot.com/

Terima kasih semua .. Tanpa anda , mat gebu tiada guna.. kalau mat gebu tiada guna , maka saya ini pon hanyalah debu .. kan kan ?

Resepi turun temurun : Nasi ..... haaa..

 

image

Ni la salah satu resepi rahsia mak aku .. Mmg sukar la dia nak bagi kat orang .. Bukan pe , resepi ni mak aku kata la  mai dari PENANG .. Kira ala ala mami punya la.. Dah aku pon ada darah tu , nak kata apa kan ? Tu dia kata laa.. aku angguk je la memandangkan masa tu aku lapaq dah .. Kang tak layan , lambat pulak siap ..

Nasi ni nak kata nasi beriani pon tak jugak.. Sebab dalam tu gajus dan ada ayam.. dicampur sekali .. pastu ada ayam dalam tu .. haa.. kira dikukus sekali .. selebihnya adalah rempah ratus mak aku tu..

Lauk pauk pengiring dia ialah ayam masak merah dan sayur jer.. Bila makan , sah sah tak cukup sepinggan.. Kena dua pinggan , mmg tersadai .. 

Masakan ni mmg mak aku masak time raya haji je.. raya lain dia tak leh buat.. Aku tanya kenapa ? Dia kata pantang.. Wah.. pantang ? Eleeh.. tak pon.. malas je tu.. hahahha... Tapi serius ,mmg lazat berkrim... suh wife aku curi resepi dengan belajar ngan dia .. tapi wife aku sama je ngan aku...masuk tinga kanan kuar ikut hidung ... apa mau kata ...

Beribu trafik pon tak reti syukur !!

 

image

Aku le tu .. Kadang kadang aku terlupa.. bukan sebab giler kejar trafik sehingga meter terkeluar keluar tapi nak uji kemampuan aku serta kebenaran kata kata mereka iaitu benarkah 'mereka' dapat sehingga berjuta pembaca sebulan .. Wah ... Kalau 'mereka' itu boleh sudah pastinya kita boleh kan ? Apa bezanya mereka dengan kita .. takde beza .. sama jer cuma yang membezakan adalah kreativiti serta sedikit nasib ..

Aku macam korang gak dulu.. g tengok blog orang .. camana dia boleh ramai online gitu sekali .. Selak sana sini blog dia.. cari kelebihan dia .. Peringatan ! Jangan cari kekurangan dia.. tak guna sbbnya nanti kita jaja kekurangan dia pada orang .. Tak baik tu.. dosa.. kena berprasangka baik pada orang .. nanti orang berprasangka baik pada kita .. kan kan ? Jangan bawak perangai buruk dalam dunia blog .

Apa yang aku buat dulu untuk mendapatkan pengunjung yang senantiasa ramai dan tak putus putus .. Dan paling penting , mereka masuk untuk baca blog kita dan bukannya terjerat dek keyword tertentu .. Tamo lagu tu no.. tak best ! Mereka datang kerana blog kita ... Tu yang sepatutnya ..

Sambung.. apa yang aku buat ialah , g belek mana mana media online .. cari apasal ramai sangat orang kat situ .. apa yang diorg tulis.. segala maklumat .. cerita .. cara penyampaian .. samada dari sudut berita mahupun artikal / rencana..

Pastinya berguna walaupun sebesar kuman .. Yang penting sekali , jangan pilih KLCC atau unta tu.. ok ?

Bagaimana nak dapat komen yang banyak ?

 

Terbaca pada satu entri sahabat di blognya .. Mengakui akan kebenaranya kata kata tu cuma .. hehe... ada satu tips ..

Meninggalkan komen di blog adalah satu tradisi bagi setiap blogger.. Itu ibarat meninggalkan jejak.. kan ? Bila pemilik blog tersebut membacanya , pastinya rasa gembira dan teruja.. Tapi komen bagaimanakah yang mampu membuat blogger tersebut teruja atau gembira ? Menangis jangan la.. sah sah kutuk kaw kaw punya ..tu bukan tahap kasi nangis , kalau boleh ada yang sampai suruh tutup blog .. uhuk.. kejam tul..

Mudah sebenarnya untuk menarik minat pembaca meninggalkan komen di blog .. aku tambah skit eh ..

  • Pastikan blog tu sendiri mudah untuk diloading
  • Isi yang mudah difahami dan paling penting ;
  • Ajukan persoalan yang ringkas tetapi memerlukan jawapan yang padat pada penghujung entri ..

Dengan berbuat demikian , blogger tu sendiri dah wujudkan satu hubungan interaktif diantara pembaca dan dengannya.. Menarik dan mudah bukan ?

BEN ASHAARI.COM dalam 2 ribu blog !

 

Sat.. aku tak caya ! Nganga sat ... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... 2 ribu ??? Baru setahun... 2 tahun ??? 10 tahun ?? Waaaaaaaaaaaaaa... kaya  kayaaa kayaaa .. Kaya mendaa???

 image

Alhamdulillah.. segala penat lelah berbaloi.. Jutaan terima kasih buat semua rakan blogger yang sudi 'meminjamkan' tapak rumah mereka untuk aku menumpang kasih.. hehe..

Patut la ramai hairan eh.. G mana mana ada je nama BA kat dalam blog tu .. Hurm.. Sebenarnya aku tercabar untuk membuktikan kemampuan aku dan terbukti dah.. Dan apakah disebabkan itu , NUFF membenci aku ? Katakanlaahhh .. katakanlaahh NUFF !! Ah.. lantak ler.. tunggu aku beralih arah ehh..

Sasaran aku skang ialah ,

image5000 !!  HUJUNG TAHUN INI ... Mampukah  dicapai ?? 

Isteri terseksa bila suami enggan lepaskan ..

 

Hurm... aku rasa pasti ramai tau kes kes gini kan ? Lebih lagi berlaku di kalangan kita ..

Perkahwinan yang didirikan atas dasar cinta membara akhirnya sejuk membeku kerana tiada lagi romantika d'amor..  haaaaaaa... Kan kan ? 

Masa bercinta duluuuuuuuu .. dia punya kepitt.. kalau boleh , 'meh masuk poket baju kanda.. kemana jua kanda akan usung dinda .. tidak ingin berpisah walau ke jamban sekali pon ' .. haa... gitulah punya hangat !!  Konon sanggup redah lautan api.. Cait... Suh redah laut yang penuh air tu pon lom tentu ! Terkapai kapai tak tau berenang ! Haa..

Tapi kenapa boleh sejuk terus ? Jadi ais batu campur ? Aku pasti ramai akak akak kita serta abang abang kita boleh jelaskan nanti .. Maklumlah, aku kan.. eh.. lupa..kawin dah ..pengalaman setahun jagung orang kata .. nak bagi nasihat , belum pernah dilanda ribut taufan.. setakat angin pus pus tu biasa la kan .. hehe..

Ada banyak kes yang aku dengar sendiri la kan .. Bila jadi kes kes gini , si suami akan pendamkan jer.. wat bodoh keldai kata orang .. dipukul pon wat dek.. dihon kat telinga pon wat doh.. haa.. Tu belum lagi si isteri ajak naik mahkamah untuk lafaz cerai .. Tu mmg tahap kronik dah tu ..

Menurut mereka , puas daaahhh ajak berbincang.. ari ni ok , esok jadi balik .. Ada pulak yang jadikan isteri ni sekadar tempat 'punch card' jer... Jangan tak tau ! Kisah benar neh.. Pastu wat dek.. 'ko pandai pandai la hidup sendiri' .. Sehinggakan bab agama pon si suami tak amik kisah .. Sendiri carik laa.. Boleh ?

Akibatnya , ada yang sanggup cari jalan songsang .. Bukan kemahuan fikiran tapi menurut bisikan syaitan .. Sepi dan sunyi kata mereka .. Si suami ada ,ibarat menikah dengan television.. Rela ngadap tv dari muka isteri .. Tapi bila ' nak ' ? Reti pulak cari isteri eh ? Awat tak dibalun je tv tu eh ? Maaf la yer.. bukan nak melucah tapi tu la dia .. suami yang dah berhati beku..

Bila berlaku kes gini , maka ada pulak yang amik kesempatan .. Sengaja menambahkan lagi bilangan ahli neraka .. Astagfirullah al a'azim .. Mintak dijauhkan ..

Malangnya si isteri .. segala kesalahan atas bahu sendiri .. Diluah salah .. ditelan salah .. Akhirnya , merana diri ..

Hakikat ini berlaku di dunia kini .. Bila maksiat dan zina menjadi raja.. Bila wang ringgit menjadi keutamaan .. agama terkebelakang , dunia dipandang  dan akhirat hanya mainan ... 

BA : Geng.. ni ada kawan blogger baru .. jom g ziarah .. AKUBERSAMACAHAYA

Bila Malek Noor dan Amy Search mengalir airmata ..

Aku sendiri terpukul .. Dua orang yang cukup ternama dalam bidang masing masing mengalirkan airmata saat menceritakan detik detik keinsafan yang timbul dalam diri setelah diberi hidayah oleh Allah SWT.

image

Aku pasti ramai tengok rancangan yang disiarkan di ASTRO OASIS yang dikendalikan oleh pakar motivasi , Dr Fadzilah Kamsah .. kan ? Menarik sekali .. Mmg aku pasti ramai sayu bila mendengar sendiri pengakuan mereka lebih lagi Malek Noor ..

Alhamdulillah .. syukur pada Allah .. Mereka beruntung kerana dapat petunjuk di saat mereka jauh terleka.. Kita ? Apatah lagi yang masih muda ini .. Menunggu saat saat beruban di kepala .. Baru terhegeh nak pakai tudung semata nak tutup uban tersebut ? Atau yang laki dah beruban kalu cari inai nak hitamkan semula agar nampak tampan dan segak untuk terus pikat anak dara ?

Aku sendiri banyak dosa .. Tak kira pada Allah atau pada manusia sendiri .. Alangkah bersihnya jiwa setelah kita benar benar kembali pada Allah.. kembali pada agama.. kembali menyintai Rasulullah...ikuti sunnahnya ..

Bak kata Malek Noor ... apa lagi yang dia nak ? Segala kekayaan dunia ni dah cukup dia rasa namun masih sunyi .. Kembalinya keimanannya pada Allah , terbukti bahawa kehidupan kita ini hanya satu arah saja... ISLAM yang cintai dan dikasihi ..

Pengakuan mereka yang patut kita baca bersama > KOSMO

BA : Tak perlu pilih KLCC atau si unta padang pasir tu ! Geng baru .. HOT MUMMY

Menurut mereka .. artis berbadan langsing kerana..

 

image

image

Rasa rasa kenapa ? Nak tau ??? Jom g tengok sendiri  > AYU PB

Kenapa lelaki jer asyik dipersalahkan ?

 

Perempuan mudah benar kena tipu... lelaki mendua tigakan malah memperempatkan kekasih hatinya ... Bukannya perempuan tidak diberi amaran tentang jenis jenis lelaki yang  bermata buaya bermulut biawak berotak ikan lumba lumba ni ? Dah banyak kali kan ? Tapi mengapa masih mudah terjerat dek spesis gini ?

Bukannya apa.. aku tau .. ramai kata lelaki ni pandai berlakon.. mmg betul .. kalau tak , takkan la lelaki jadi hero je dalam apa apa jua filem kan ? Haa... Perempuan ni bukan tak reti berlakon , reti ! Cuma malas nak tonjolkan bakat tu kan ? Kang kalau tonjol , lelaki lak terjojol ! Susah la kan ..

Cuma tu je la .. perempuan oh perempuan .. di mana pon jua anda berada , percayakan lelaki 5% jer.. selebihnya berwaspadalah .. Aku tak kata pasal suami , tunang ke ayah atau atuk semua tu tapi umum.. LELAKI .. tu jer.. Kang bila jadi apa apa , korang tu perempuan ... lemah lembut.. sopan santun.. sapa susah nanti ?

Zaman sekarang ni bahaya.. Tersalah langkah , kena jual .. Tersilap kata kena pukul .. Tersalah salam , baju entah kemana.. Masa tu nak nyesal pon dah terlambat ..

Dan satu lagi .. hati hatilah dengan dunia maya ini.. Dalam ni , lelaki ibarat pujangga .. Dan perempuan lak , ayu senantiasa.. masalah tul la... haih..

Asal usul 40 orang penyamun ..

 

image

Sememangnya dari kecil dah mmg gini eh ? Patut la dah besar nyuruk dalam tong tu eh..

Mesti tak faham tu kan ? G tengok balik ALI BABA DAN 40 ORANG PENYAMUN .. huh..

Mintak mintak laaa diorng tak datang ..

 

ERL clear !!! Peeewittt... seronok bangett !! Harap harap kat opis kang begitu gak arr... Ramai benar masih makan ketupat kat kampung tu.. Aku tamo dah.. nak start balik rutin aku dulu.. masa untuk membakar lemak lemak tepu yang cam perut mamak roti canai ni haa..

Walaupun tak ramai orang kat stesen ni , aku tak rasa aku boleh duduk kot .. Maklumlah , keutamaan patut diberi pada perempuan .. Tapi kan , perempuan sesama perempuan pon diorng berkira kan ? Kalau ada perempuan yang jauh lebih berumur dari dia , wat dek jer.. haih... Tak boleh la gitu .. kalau rasa tak sihat sangat tu , lain la kan .. nak kata apa dah kan ?

Aku sebenarnya dok pening pening lalat lagi ni.. entah la.. kebelakangan ini asyik mudah pening .. apakah aku ? erk.. ngandung kah aku ? tapi nape tak mual lak ? Atau.. aku .. erk.. oh tidak...

Mode Raya ?

 

Ah..liat giler nak bangun .. tgk jam  , baru 620... arghh... tensen tensen .. Tidur balik ? Tak mungkin... kalau waktu cuti , aku terus bukak laptop sehingga 8 pagi baru tangkap tidur barang sejam dua.. hehe.. buruk perangai.. tapi ok la kan , cuti pon aku keje gak .. haa.. keje apa ? blogging  ni haa.. hehe

Dalam perjalanan g pejabat.. Wife drive dan aku update satu entri.. kang kat opis , banyak kerja .. Rasanya ramai cuti dah memandangkan sekolah pon dah sampai penutup hujung tahun .. Seronok budak budak.. huhu.. nak jadi budak gak boleh ?

Jalanraya pagi ni , setakat ni clear lagi .. tak tau la kang kul 7 lebih.. Putrajaya ni bukan leh caya sangat.. nampak clear tapi haaa... tah mana hala tua tau jammed ..

Hurmm.. pagi pagi ni teringat kat kedua orang tua .. Terimbas segala kenakalan semasa kanak kanak dulu .. Kesian kat diorng kan.. Dah tua tua gini , apalah jasa kita pada mereka.. Haih...

Realiti kehidupan dalam Sebening Keringat

 

Terisi gak malam ni dengan cerita yang penuh pengajaran dan tauladan .. Hurmm... mmg terjadi pon dalam realiti kita ni .. Entahlah , kenapa manusia bila dibutakan mata dek cinta maka tak kira lelaki atau perempuan saling pentingkan diri sendiri asalkan segalanya dapat dituruti .. Jika kalau kerana agama , lain la jugak tapi ni sebaliknya .. hurm...

Buat adik adik blogger yang ku kasihi ... jagalah diri ... jagalah maruah keluarga.. sayangilah mereka .. jangan hampakan mereka .. Tunaikan segala impian mereka barulah dikejar segala keinginan diri .. Yang penting , jaga batasan agama .. Serius , tak berbaloi ikut nafsu ! Cinta nafsu dusta semata ! Tidak ke syurga malah ke neraka ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI