Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 20 November 2010

Melepak dengan blogger di ALI BISTRO

 

Live kat ALI BISTRO , Precint Diplomatik .. Saja melepak kejap.. lama tak jumpa .. Dulu keje satu tempat pastu sejak aku bertukar kementerian , terputus hubungan .. Tapi disebabkan blog ni , terjumpa kembali .. bagus kan ? hahaha ..

Jadi malam ni , sesi kuliah asas blog .. percuma .. hahaha... Ala..saja saja je jumpa kawan kawan .. nak ajak kawan lain , ramai pulak bz kan ? Mungkin satu hari nanti la kan .. hehehe ...

OK.. bagi yang berkenalan dengan blogger kita ni .. jom ke blognya .. >  TUN HATTA

TOP 10 Cerita Kreatif : Blogger kering idea ?

image Penaja khas : EQ CLOSET ( citarasa shawls terkini )

Berikut adalah TOP 10 CERITA KREATIF : BLOGGER KERING IDEA ?

Maaf yer.. Nama je TOP 10 tapi ada 12 sbb ada undian sama .. hehe.. tak leh buat sudden death .. tak adil ... hahaha.. jadi dimasukkan dalam undian terbuka ..

Kotak undian dinaikkan di sebelah kanan dan pembaca boleh pilih entri yang mereka suka ..

Jutaan terima kasih pada yang terlibat.. Pasni ada satu lagi contest .. hehe... rasanya pasni lagi mencabar .. waaalah... rajin rajin singgah agar tidak terlepas sertai ..

Undian akan ditutup pada 20/11/2010 , jam 10 malam .. hehe..Semoga berjaya.. Kempen bermula sekarang ..

image Penaja Khas : AYUCINTA ( design terkini )

PEMBERITAHUAN : CONTEST AKAN DATANG :

CERITA KREATIF : Aku nak bagi BEN ASHAARI hadiah ..




Camana aku nak diet ??

 

Godaan terlalu kuat ... Sian kat orang rumah .. hehe.. ok tak alasan tu ? Yelah , bila orang rumah ajak makan , takkan kata tak boleh lak kan ? Dah tu , dia nak g makan ngan sapa lagi kan ? Dah tentu la dia ajak suami dia yang sorang ni ... kan kan ?

Petang tadi , dia ajak aku g makan pisang goreng kat pinggiran Bangi tu .. Ni kali kedua dia ajak .. kali pertama dia gagal dapatkan lampu hijau sebab aku malas nak keluar.. Tapi kali ni , keluar la .. hehe ..

image Ni la gerainya tu.. Aku rasa tahun depan gerai makcik ni pasti meletup dan dia pastinya akan bergelar jutawan .. huhuh.. sebabnya ? Ada satu bangunan besar depan gerainya akan siap .. perghh.. masyukkk ..

Kat sini dia ada jual laksa , mee kari , pisang goreng , keropok lekor , air kelapa , nasi ambeng dan pelbagai jenis minuman .. hehehe.. maka aku pon .. er.. wife aku pon order laksa dan pisang goreng ..

image

Makan je la kan .. diet diet gak .. makan tetap makan .. diet tu bukan tak makan kan ? Makanan yang seimbang ... Minggu depan baru aku nak mula semula .. er.. ni kat bawah ..

image Hehehe... tak cukup lagi barang ni.. dok tunggu kelulusan dari bahagian kewangan ni.. hahhahah ...

Sesuatu yang ku belajar mengenainya ..

image

Bagder madu ... hehehe atau dikenali dalam bahasa omputihnya Honey Badger .. Sesuatu yang baru ku tahu mengenai binatang ini ialah , ianya sangat kejam , binatang yang paling tidak kenal erti takut langsung tetapi amat penyayang serta melucukan ..

Serius.. aku ketawa tadi tengok gelagat dia di NATIONAL GEOGRAPHIC di TV1 .. hurm... bagusnya dia , walau pun dia tak reti takut tapi dia tau bila masa nak berundur bila dia tau dia tak mampu tewaskan musuhnya .. hahahha... Sangat penyebuk sehinggalah sarang landak pon dia nak masuk tengok .. Kan dah kena 'tembak' dek landak ..

Cuba masukkan ciri ciri ini ke dalam diri seorang blogger ..

Lelaki vs Perempuan ... Sangat menarik !!

 

image

Lagi 2 jam untuk menentukan sapakah layak bergelar juara CERITA KREATIF 2 .. Buat masa sekarang persaingan sengit diantara GADIS KAMPUG SEPARA BANDAR dengan SHUFF SHAMSUDDIN dan meninggalkan kesemua peserta yang lain .. hehehe...

99  bagi GADIS dan SHUFF ,98 ! Wah.. dari tadi aku perasan diorg kejar mengejar .. Pergh.. cepat cepat .. tepat 10 malam , undian ditutup dan kejuaraan akan ditentukan ! .

Wah.. apa kata...

 

Petang petang yang panas panas suam ni , best kita pekena goreng pisang .. kan kan ? Sambil makan tu pekena ngan coca cola .. best kan ? Erk.. tak best eh ? Ngan kopi selalu sangat dah kan ? Sesekali tukar menu pe salahnya kan ? Haha.. yelaahh.... tak sesuai ngan coca cola kan ?? Ok ok .. ngan pepsi.. diorg kata tak elok minum coke kan ? So pepsi ok la kan ??? Hehehe.

Nak g Bangi ni .. cari goreng pisang .. pastu nak cari port lepak laki bini berjimba jimba.. best kan ? Ingat orang belum kawin bercinta je bleh berjimba jimba ? Pergh.. tak leh tak leh ..

Seharian ni mmg rehat jer kat umah kan .. Ni baru nak keluar .. hehe.. Malam kang insyaAllah g lepak mamak ngan member blogger.. Psst.. sapa kat Putrajaya nak join da club , meh la.. Kat ALI BISTRO je nih... Precint Diplomatik.. Kalau jadi nanti leh aku online dari situ jer.. hahaha.. giler..

Dah dah.. g rehatkan jari jemari tu ... tengok dunia skit .. Yang awek awek tu , g jalan kat taman .. kasi si kumbang cuci mata skit .. hahah...petang petang gini kasi kumbang teruja best gak kan ? Saja sakat si kumbang dok mencuci mata kat taman taman tu haa... Pe salahnya kalau tersangkut kan.. kot kot doktor ker .. cikgu ke... peguam ke.. Janji bukan ahlil muzik dah la yer.. eheh.. guwau jee ar..

ok ok.. cau cin cau.. saaallammm...

Petang petang gini ..boring kan ?

 

Hurm.. tak tau nak buat apa apa ? Bosan ? Ye ar .. aku pon .. tadi dah g jalan jalan sambil baca blog yang masuk segmen terbaru aku tu .. hehe ..bakal panas tak lama lagi ..  Segmen apa ? Ni haa...

CERITA KREATIF : Aku nak bagi BEN ASHAARI hadiah ..

Aku tak blogwalking ? Dulu tak .. skang rajin skit cuma tak tinggal jejak .. tinggalkan bau je dengan jadi follower .. hehe..  Ok.. skang ni ada lagi geng geng baru yang nak berkenalan dengan blogger kita semua .. Kalau tak tau nak buat apa .. join g suai kenal dengan diorng nak ? nak ? nak ? hahaha..

Hurm... blog blog blog ... hujung minggu mengadap blog.. menarik bukan ? Kalau nak keluar g mana ? duit lagi eh ? Hurmm...

Blogwalking.. serius aku tak minat langsung ..

Blogwalking adalah antara cara terbaik untuk mempromosi blog .. betul ? Tapi aku hanya lakukan blogwalking sebulan pertama kemudian aku bosan sbb aku rasa tak berbaloi .. Maaf yer.. sbrnya blogwalking amat berbaloi jika seseorang itu rajin menyapa tuan rumah .. Aku ? masa amat mencemburui aku waktu tu .. dan aku masa tu tak berniat nak serius pon dalam dunia blogging ni .. sekadar menghabiskan masa jer ..

Ada dua tempat aku promosi blog aku .. Pertama , GENGBLOGGER yang mana aku antara admin di situ dan FACEBOOK ( akaun peribadi dan KELAB BLOGGER ) .. Setiap kali aku update blog , maka di situlah aku promosi entri aku tu..

Aku hanya memandang ke online counter jer .. Setiap kali angkanya naik , setiap kali tu aku teruja .. Bila turun ... aku hanya mampu mengeluh .. Apa yang boleh aku buat untuk mereka stay dan membaca entri entri aku yang terdahulu ??? Hurm ..

Mereka kata blogwalking boleh mempopularkan blog .. Aku pernah cuba .. Juga cuba masuk ke blog blog popular dan meninggalkan komen .. Kesannya ? Takde apa apa pon .. Dikunjungi semula pon tidak .. Tapi ada aku kisah ? Tak pon .. bz sangat la tu.. Tak pe.. i'll be back ! ehehhe...

Aku terfikir .. kalau blogwalking mengambil masa yang cukup lama untuk menjual nama blog , apakah cara yang paling mudah , cepat dan paling penting , jimat .. hehehe ..

Aku check statistik aku .. Majoriti pembaca aku adalah dari Malaysia .. Bagaimana aku nak kembangkan ke luar negara ? Hurm .. Takkan mereka yang tinggal kat luar negara tu nak baca blog aku kot ?? Hahahah.. apa kelas diorg kan ? Tapi tak cuba tak tau bukan ?

Maka aku wujudkan segmen DIARI PERANTAU .. Aku baca blognya kemudian amik biodatanya sedikit kemudian aku buat review .. Aku buat satu entri khas untuk blogger tu .. Kemudian , aku g ke blognya , tinggalkan komen untuk mintak izin dan minta mereka check semula entri tu kot kot ada yang salah .. Maka bermula dari situlah blog aku naik sikit sikit.. Inilah yang aku panggil ...

POPULARKAN BLOG ORANG DAN ORANG AKAN POPULARKAN BLOG KITA ..

Timbal balas namanya .. Jika blogger tu bijak , maka dia pon akan membuat entri yang sama samada entri penghargaan atau entri perkenalan .. Secara tidak langsung , dia telah memperkenalkan blog aku kepada pembaca dia dan aku awal awal lagi telah memperkenalkan blog dia pada pembaca aku ..

Kemudian banyak segmen aku begitu .. sehinggalah kini .. Aku hanya blogwalking pd blog yang menarik mata aku kliknya .. namun begitu , sejak dulu lagi .. aku mmg susah nak tinggal komen .. Kenapa ? korang leh search jer kat dalam blog ni .. mesti jumpa jawapan ..

Namun begitu , blogwalking adalah terbaik untuk kita berkenalan dengan blogger lain .. Aku je kurang gemari teknik meninggalkan jejak di ruangan komen blog orang .. atau pon shoutbox .. Jadi follower ok jer ..

;) ngantuk arr... tidur sat ehh ..

Pinjam pandai .. bayar balik tak ??

 

Whoppsss... bukan pinjam duit kat kawan kawan tau .. atau kat PTPTN .. atau kat along .. hehehe .. bukan bukan .. Udah tu kat sapa ??

Em... penah korang kata kat mak korang.. " mak , nak pinjam duit .. nanti bayar balik yer " .. ada tak seingat korang ? Dan seingat korang  tu bayar balik tak segala pinjaman tu ?

Hehe.. ada yang perlekehkan pinhaman tu kan ? Sebab apa ? Ala.. takkan mak ngan anak pon nak berkira kan ? Hehe... Hutang tetap hutang .. janji tetap janji ... Mana tau kan , diorng nak guna duit tu ? Kita nampak je diorng tu macam cukup segalanya padahal ?

Hurm.. apa kata kita cuba selak selak balik kenangan lama kita .. Apakah janji kita pada mereka ... hurm.. dengan kawan kawan kita beria lunaskan segala hutang .. tapi dengan ibu bapa kita ?

Mak ni betul menyusahkan orang la !!

 

Astagfirullah al'azim.. pernah tak secara tidak sengaja perkataan ini keluar dari mulut kita ? Rasanya kan , apakah perasaan mereka bila terdengar ayat tersebut keluar dari mulut anak kesayangan mereka ? Anak yang dia dikandungnya selama 9 bulan ,disusuinya , dibelai dan dimanja sehingga besar namun itulah 'kemanisan' yang diterima mereka ..

Haih .. kesian kan bila teringat orang tua kita .. Kita ni yang dah besar panjang.. malah ada yang kerja bagus bagus namun ada yang berat sangat membalas segala jasa  mereka tu ... haih..

Besar sangatkah permintaan mereka tu ? Dulu mereka jaga kita dari hujung rambut sampai ke hujung kaki tapi bila sampai masa kita , apa yang kita buat ? Berapa kali kita mengeluh bila mereka minta bantuan kita ?

Perhatikan lima batang jari korang .. Bermula dari jari kelingking hinggalah ke ibu jari.. Itulah kehidupan kita sekarang ini ...

image

Kenapa la nak kacau hak orang ..

 

Haih .. pelik tul aku .. eh.. bukan aku je.. aku rasa ramai gak pelik .. Kenapa la manusia ni sering tak pernah puas yer? Dah kaya tapi tak reti reti puas ! Nak jugak dikacau hak orang .. haih .. Bawak bawak la beramal jariah dengan harta tu .. Tak luak laa.. InsyaAllah , Allah tambah tambah lagi rezeki tu berkat doa mereka yang menerima sedekah tu ..

Nawaitu Aidiladha .. lakonan hebat Jalil Hamid beserta beberapa pelakon lagi sangat menarik untuk ditonton.. Hurm.. lagu latar yang benar benar menyentuh kalbu mmg sesuai dengan drama ni ..

Cerita ni mmg ada realitinya .. Wujud di dunia kita .. Ramai antara kita yang makin kaya makin kedekut dan makin haloba sehingga hak milik orang lain pon nak dikebasnya .. Ada tu tak cukup dgn harta malah isteri isterinya sekali nak dikebasnya !! Astagfirullah al'azim .. tak bersyukur betul ..

Entahlah .. mengikut pengalaman aku la kan .. rezeki kita tu , kalau ada lebihnya , tak salah kita berkongsi dengan mereka yang layak .. Makin bertambah lagi ada la.. Tak caya ? Cubalah buat dengan ikhlas .. Ikhlas bererti dengan niat kerana ALLAH TAALA .. Kalau dibalas pon tak semestinya dalam bentuk kita hajati tapi ingat yer .. ALLAH MAHA MENGETAHUI ..

Ni baru 'terotai' !!

 

Godam bank pusat AS

 

Lelaki warga Malaysia mengaku ceroboh sistem komputer, curi maklumat
NEW YORK: Seorang lelaki rakyat Malaysia mengaku menggodam sistem komputer sebuah cawangan Rizab Persekutuan Amerika Syarikat serta kontraktor Pentagon selain didapati memiliki 400,000 kad kredit curi.

Lin Mun Poo, 32, disabitkan oleh juri mahkamah atas empat pertuduhan termasuk menggodam sistem cawangan bank itu di Cleveland, Ohio, dan jika disabitkan boleh dihukum penjara enam setengah tahun hingga lapan tahun.

Dia ditahan 21 Oktober lalu oleh ejen Perkhidmatan Perisikan Amerika, beberapa jam setibanya di sini, ketika menjual nombor kad kredit yang dicuri dengan harga AS$1,000 (RM3,121) di sebuah restoran di bandar raya ini.

“Dalam kenyataannya selepas ditahan, defendan mengakui menceroboh sistem komputer beberapa institusi kewangan dan syarikat terkenal,” kata Pendakwaraya Amerika di Brooklyn, Loretta Lynch, menerusi surat kepada hakim kes berkenaan, Dora Irizarry.

Lin juga mengakui melakukan perbuatan itu selepas mengesan kelemahan dalam sistem komputer institusi kewangan berkenaan.
“Cawangan Rizab Persekutuan di Cleveland mengesahkan rangkaian komputernya digodam pada Jun 2010 yang mengakibatkan kerosakan bernilai beribu-ribu dolar selain menjejaskan lebih 10 komputer,” kata Lynch.

Sebutan di mahkamah bagi hakim menimbang permintaan kerajaan untuk meneruskan penahanan Lin pula ditunda dan tiada sebarang tarikh baru ditetapkan, setakat ini.

Peguam yang dilantik mahkamah bagi pihak Lin pula gagal dihubungi bagi mengulas kes berkenaan.

Mengikut pendakwa, Lin tidak memiliki hubungan profesional atau kekeluargaan di Amerika. Dia tiba di Lapangan Terbang John F Kennedy (JFK) di sini dari Eropah dengan tiket pergi balik serta merancang untuk pulang, lusa.

“Dalam beberapa jam selepas tiba, ejen perisikan Amerika mendapati defendan menjual nombor kad kredit dicuri pada harga AS$1,000 di sebuah restoran di Brooklyn dan menahannya,” kata Lynch.
Katanya, dakwaan ke atas Lin termasuk menggodam sistem komputer kontraktor Jabatan Pertahanan yang membantu operasi pengangkutan tentera.

Dakwaan lain termasuk memiliki lebih 400,000 kad kredit curi dan kad debit dalam komputer riba berkod yang dirampas anggota keselamatan.

“Defendan menjadikan perbuatan menceroboh dan merosakkan sistem komputer milik institusi kewangan, kontraktor pertahanan dan syarikat besar serta menjual atau memperdagangkan maklumat yang boleh dieksploitasi orang lain sebagai satu kerjaya,” katanya.

Beliau berkata, Lin dipercayai merancang mendapatkan lebih banyak maklumat kewangan akaun yang dicuri daripada penggodam lain bagi kegiatan jual beli. – Reuters

-BHARIAN-

CERITA KREATIF : Aku nak bagi BEN ASHAARI hadiah ..

SEGMEN DITUTUP ! 27/11/2010

Hahahha... tak tau laa .. menjelma pulak idea pagi pagi buta ni .. Memandangkan akan berakhirnya serta mengetahui pemenang CERITA KREATIIF : Blogger kering idea malam ni maka aku nak wujudkan satu lagi contest untuk blogger blogger hujung minggu ni... Sama gak cara dia .. hehehe .. amacam berminat tak ? hehehe .. Hadiah seperti biasa la kan .. STICKY POST BLOG SELAMA 24 JAM .. Mahal tau kalau nak bayar !

Mudah je cara dia .. memandangkan harijadi aku minggu depan yakni pada 30hb November ni , maka aku nak hadiah .. Wife aku tanya aku , hadiah apa aku nak ? Inilah contestnya .. Apa yang korang kena buat ialah ....

    1. Header BLOG BEN ASHAARI image
    2. TAJUK : ' CERITA KREATIF : Aku nak bagi BEN ASHAARI hadiah .. '
    3. Karangan korang mestilah tidak melebihi 100 patah perkataan ! Jika lebih dari itu secara automatik , terkeluar ... hehe ...
      • Korang boleh bagi apa jua hadiah yang korang nak bagi ..
      • Sila jelaskan kenapa dan mengapa korang bagi hadiah tu .. hehehe..
      • Pastikan hadiah tersebut mengikut logik akal dan kemampuan anda .. hehehe ..
      • Dari mana korang dapat duit tu untuk beli hadiah tu.. Sila bagitau yer ..
      • Letak gambar sekali arr... sila google.. pastikan korang tak curik gambar dari mana mana blog.. jika ada , berikan kredit .. boleh jadi isu 'perkauman' nanti ..
    4. Pastekan url korang di ruangan komen entri ini ..
    5. TARIKH TUTUP ialah ... hurm... sehingga diberitahu kelak ..
    6. Pemenang akan ditentukan dengan cara ... hehehe.. rahsia...

Ok .. tu jer ... seperti biasa .. pertandingan ni adalah bertujuan untuk suka suka jer .. Menguji kreativiti serta imaginasi para blogger .. Nak gak tau sejauh mana imaginasi kawan kawan kita ni jer.. hehehe .. bukannya aku nak sungguh pon .. saja nak meriahkan harijadi aku ni .. hahahaha.. Maklumlah nak meraikan harijadi aku kali pertama di samping kawan kawan blogger.. Bukan senang wooo ...

Senarai mereka yang telah hantar penyertaan mereka :

  1. nursufi81
  2. Mama Zara
  3. Siti Noraisyah
  4. MamaFaMi
  5. rabiatul
  6. misza
  7. Hishyamuddin
  8. Ummi Alifya
  9. ::Cikgu Akim::
  10. -hanyaaku-
  11. Nia Dhani Nasir
  12. MiSz OnYz
  13. aref seven
  14. ♥NuR SyAFiQah♥
  15. akubersamaCahya
  16. ♥..permysuri_hati..♥
  17. AiMaN
  18. peni anani
  19. Songo
  20. Sya Hassan
  21. Noor Faezah Mazli
  22. Fiqas
  23. ana ayesha
  24. Ummi Zaihadi
  25. Hannan Al Qudsey
  26. ayah_ibu_nasuha
  27. Aisyah AR
  28. apezs shah
  29. razucute
  30. Mila
  31. Sabihah
  32. Apezs
  33. nur
  34. Malek ku
  35. Izamir Ridzwan
  36. wida
  37. efa nur
  38. efa
  39. Cahaya Senja
  40. ijatnuar87
  41. Scarlett O'Hara

Terima kasih pada yang sudi menyertai pertandingan ini ...



TIPS popularkan blog ..

 

Ada blogger tanya aku .. bagaimana nak popularkan blog ? Aku pon kata balik .. blog aku tak popular , camana nak bagi tips gitu , ye tak ?  Kang orang kata lak , blog sendiri tak popular tapi sibuk bagi tips pasal tu .. huhu.. malu weh...  mana aku nak sorok muka , kan kan ?

Dah tu camana blog aku boleh meriah pengunjungnya ? huih.. tu mana aku tau .. yang aku tau , aku update dan terus update sampai la ada yang sampai naik muntah darah baca entri aku .. haa.. apa lagi nak kata kan ? Itulah hakikatnya ... kena la terima yang aku suka update.. sbb tu kot ?

Ada rahsianya bagaimana nak popularkan blog ni .. Tapi cara ni korang akan nampak 'murah' dikalangan blogger lain la.. Nak tau ? Ok .. sila beli e-book aku .. RM5 je satu .. amacam ? Tensen ? Hahaha.. aku guwau jer ..

Tips dia gini .. senang banget .. Kalau nak popularkan blog korang tu , caranya korang popularkan blog orang lain dulu ... Faham tak ? Haa.. sangat mudah .. POPULARKAN BLOG ORANG DAN SECARA AUTOMATIK BLOG KORANG AKAN POPULAR ! Tu jer tips aku.. Cuba fikirkan...

Nuffnang aku dapat 10 sen seminggu tapi ...

 

Frust ? Kecewa ? Trafik tinggi .. ada je orang masuk baca tapi nape dapat 10 sen jer ? Tu la yang aku dapat dulu .. masa aku bergelar newbie.. baru berblog 4-5 bulan .. Iklan keluar cam nak tak nak jer.. kalau keluar pon  3-4 kali pastu esok lak.. haaaa.. amacam ? Tensen tak  ? Tensen weh.. Patah hati terus dengan NUFF .. Ni pon cam nak patah hati je semula.. hahaha .. jgn tamak ! Kasi can pada yang lain gak kan ?

OK .. apa yang aku buat bila kutipan NUFF tidak memberansangkan ? Promosi blog abis abisan .. TIngkatkan trafik dan cuba company iklan lain lak .. Ada banyak company kan ? Cuba je semua tu ... bagi aku , dengan cara tu aku dapat pengalaman .. Mana yang ok mana yang tak .. Maka , korang dah tau la kan mana yang ok ?

Bila blog dah mula dikenali orang , maka $$ akan mula masuk .. Jangan tengok NUFF je .. ada banyak cara lain untuk dapatkan pendapatan dari blog .. bukan hanya dari NUFF je .. ok ?

Bila korang blogwalking , cuba perhatikan persekitaran blog tu .. pastinya korang akan nampak dalam blog tu ada sumber pendapatan sampingan blogger tersebut .. Ini bermakna , blognya tu 'hidup' dan meriah dengan trafik.. Trafik ni pembaca yer ..

Ini satu yang aku pegang dari dulu hingga sekarang .. "IBARAT MENANAM POKOK DURIAN ... BIAR LAMBAT ASALKAN BERBUAH .. "

Nak cuba contest lagi best ? Dapat duit lagi..

 

image

Kontest Anda Tulis,Anda Menang

adalah

Sponsor by

SuaraPeople[Dot]Com & Gempak[Dot]Org.

Anda Seorang Blogger Berbakat? Nak tulis blog dan menang duit?

lanjut hanya di SUARAPEOPLE

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI