Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 21 November 2010

Gulp ... ramainyaaaa... BIDH4

 

Huk aloh ... macam tak percaya lak ... adeh...  ramai giler blogger baru eh ? Aku ingatkan ada je dalam 20-30 orang je ari ni .. Dari tadi aku tengok yang antar komen tu makin naik .. huhu.. ok ok.. citer banyak tamo eh.. kita tengok terus sapa yang dah antar entrinya .. BLOGGER IN DA HOUSE 4 :

  1. SitiMardhiahMansor
  2. Sab Buenoo
  3. cik ajaib
  4. aishah
  5. ::Cikgu Akim::
  6. Fa-zlyn
  7. M.a.L.i
  8. akubersamaCahya
  9. akulah gerek nya
  10. cik senah
  11. zieyzain
  12. AiMaN
  13. rabiatul
  14. Hanim Mahali
  15. Khel Khaliesah
  16. natasya
  17. Simplemama
  18. Aqil
  19. Lisa Diyanna

Ramai gak eh ... Terima kasih pada yang sudi sertai segmen ni ... Ok , kalau rasa nak ramai kenalan blogger .. mari kita bersuai kenal...

JUARA CERITA KREATIF 2 : SHUFF SAMSUDDIN

{sticky post - entri terbaru dibawah ini}

imageKeputusan yang diambil tepat jam 10 malam ... dan pemenang di antara pemenang untuk kali pertamanya jatuh pada blogger lelaki sejak aku buat contest ini ..

image

dengan blognya > http://apittsahaja.blogspot.com

TAHNIAH BUAT SHUFF

Contest terkini di sini

Selesai sudah tanggungjawabku.. tapi belum semua.. BIDH 3

 

Haih... lega.. tunai dah janji nak basuh kereta .. hehehe.. bukan liat nak basuh tapi kereta tak kotor.. hahaha.. rugi tenaga je.. OK tak alasan tu ? Hahahah..

Kejap lagi , nak g Alamanda lak .. nak dinner sempena ulangtahun ke 2 kitorang .. ahaks... nak bagi rantai atau gelang , dia tamo .. nak kata apa dah kan ? Syukur je la eh.. hahaha.. jimat jimat.. nak beli umah katakan ..

Hurm.. nampaknya ramai jugak blogger baru eh ? Dah masuk siri ke 3 dah ni .. Hurm.. Ni nasib baik cuti.. kalau waktu kije ? Mau meriah orang ... huhu.. OK.. jom kita tengok sapa lagi rakan baru kita ...

  1. jann sinuja
  2. Qimayra
  3. Cik Ila
  4. AkuHanyaPenulis
  5. - miSs A.R.E.E.N.A.D.I.R.A -
  6. cik aien a.k.a D.A
  7. Azwani
  8. yana

Hehe... nak makan kat Chakri lak .. sedap ke ? Tungguuuuu...

Ah.. sekejap masa berlalu tapi berbaloi .. BIDH 2

 

Alhamdulillah .. berbaloi 2 hari ni .. mmg dihabiskan masa dengan berguna sekali .. Seperti hari ini , berjaya juga mencari rumah idaman setelah sekian lama mencari cari .. 

Kenapa aku berkeyakinan tinggi untuk membelinya kali ini ? Dulu aku agak ragu ragu untuk beli rumah apatah lagi bila melihat harganya yang mengarut jer angkannya.. hehehe.. Korang rasa kenapa ?

Hurm.. sesungguhnya aku percaya apa yan si 'dia' tu berkata .. mmg benar sama sekali .. Jika usaha disertakan dengan minat dan kebijaksanaan maka apa saja yang diidamkan pasti tercapai .. Tapi ingat , perlu ada kesabaran yang tinggi serta ketahanan iman bila melihat angkanya .. Jangan membazir !

Ok .. berikut adalah senarai rakan rakan BLOGGER IN DA HOUSE : 2

  1. hiDAyah_muRNi

  2. luvYOU

  3. Puteri Iqa Izyan

  4. Saia Az

  5. JZ Business World

  6. Shaofie

  7. afiqah yusof

  8. ferry

  9. qilarazak

  10. Fatihah

Ketagihan dengan internet ? BIDH 1

 

Korang rasa korang ketagihan internet ? Sehari berapa jam ngadap monitor ? Apa yang membuatkan korang nak duduk ngadap sampai berjam jam lamanya depan monitor tu ? Hurm.. jatuh cinta dengan dunia internet ?  Wow .. banyak persoalan tu kan .. Tak abis kalau nak tanya bab internet ni ..

Hurm.. benarkah orang yang pandai berkata kata di internet ni kebanyakkannya tidak berkeyakinan bila berdepan dengan orang lain ? Hanya pandai berbicara di internet saja ? Wah.. dasyat sungguh fakta tu eh .. hehehe ..

Dulu aku ketagihan .. tapi alhamdulillah .. lama dah buang.. skang ni kalau online pon semata mata ngadap blog .. Tu pon sbb 'berbaloi' .. kalau tak berbaloi , baik ngadap gym.. hehehe

OK.. berkaitan dengan SEGMEN BLOGGER IN DA HOUSE ni , ada yang tak tau nak buat camana .. cuba tengok blogger blogger yang dah buat entri segmen ni.. tiru je cara dia.. tak salah pon .. digalakkan samada sekali ..

BLOGGER IN DA HOUSE  1 :  Senarai yang berminat .. sila baca entri ini ..

Hurm.. basuh kereta lak .. hehehe.. jangan ngadap sangat komputer tu... tengok tengok dunia skit eh ..

Blogger in da house : Khas buat blogger baru ..


-SEGMEN DAH DITUTUP PADA 25/11/2010 -

Heheh.. Segmen baru .. aku tau .. ramai cuti dah kan ? Pastinya ada yang boring tu maka buat blog .. Ok.. Aku rasa tiap tiap minggu ada segmen kenali blogger baru kan ? Hehe.. Yang lepas lepas tu basi dah .. kita mula yang baru ..

Ok.. bagi yang berminat .. Sila buat satu entri khas :

  1. Letak ni image dan linkkan ke entri ini ..
  2. letak tajuk BLOGGER IN DA HOUSE : KHAS BUAT BLOGGER BARU
  3. Latar belakang blog anda ..
  4. Tinggalkan url entri anda di entri ini ..

Tu je.. tak susah kan ? Ok.. Segera yer ..

Dapat jugak ... mungkin amik kot..

 

Terima kasih pada member merangkap kawan opis wife aku , Puan MIieza dan suaminya kerana sudi melapangkan masa membawa kitorang ke rumah contoh yang kitorang nak tengok tu ..

Pusing pi pusing mai .. akhirnya kitorang berkenan dengan yang ini..

image Terletak di Bandar Saujana Putra , Puchong yang mana jauhnya dari Putrajaya hanyalah 20km saja.. Ok la kan ? Nak beli dekat lagi , mahal lagi wooo...

Yelah , tengok yang lain.. Situ ada banyak pilihan ... tapi wife tak berkenan .. dia berkenan yang atas tu jer .. Aku ? Aku ok jer .. asal boleh baring dan golek golek .. mandi .. ' uuk ' .. dah la kan .. Selesa tak selesa tu mmg la penting .. kena tengok gak dengan pendapatan kan .. Tapi insyaAllah ok sbb kitorang tak de hutang apa pon lebih lagi aku la... hehehe..

Pasni , kena mula jimat cermat.. nak kena simpan duit untuk buat .. eh.. sat .. apa apa pon , sila g buat booking dulu yer.. hehee.. minggu depan baru nak g bayar .. ahaks.. hehehe.. angan je lebih dulu .. Tapi kalau ada duit , rumah tu puashati kalau buat renovation skit .. InsyaAllah ... blog kena kasi upgrade lagi ni .. hehehe..

Tahukah anda .. TIPS n TRICKS

 

Hehe.. ni antara kelebihan penggunaan WINDOWS LIVE WRITER yang aku paling suka sekali !! Hehehe..  Apakah itu ? Cewaahh .. tak sabar la plak nak tau kan ??

Kalau dalam blogspot , nak masukkan gambar kena guna ADD IMAGE kan ? Dalam WLW ada satu kelebihan yang korang takkan percaya punya lah .. ehehhe .. COPY dan PASTE jer .. Camana tu ?

Contoh eh .. Ni aku nak bagi contoh ni..Tengok laaaa... mata tengok sini haaa.. yang g tengok budak laki tu nape laaak .. Aku tak cukup hensem lagi keeee , haaa ?? Hehehe.. guwau guwauuuuu .. Haih..

Ni.. tengok.. aku tunjuk satu contoh mudah ..

image

Nampak tak gambar budak budak main bola tu ? Haaa.. kalau nak 'pinjam tanpa izin' gambar tu biasanya kita akan SAVE dulu kan ? Pastu baru gunakan ADD IMAGE untuk masukkan gambar dalam entri kita tu kan ?

Katakan TIDAK lagi pada ADD IMAGE .. lambat dan buang masa ! Kita kena bergerak seiring dengan masa .. cewahh ..  Cara paling pantas ialah ...

image

Dalam MOZILLA ada fungsi klik kanan dan keluarlah pilihan gitu haa.. seperti yang ada dalam gambar tu .. Browser lain aku tak pasti lak yer .. maaf la yer.. tak sempat nak buat kajian (malas sebenarnya )..

Kemudian pergi ke WLW  , PASTE kan saja.. Tadaaaaaa... Kemudian korang RESIZE ikut suka korang .. takde sapa nak marah punya laa.. serius.. hahah...

image

Haaaa... Senang kan ? Di samping tu , korang leh letak WATERMARK terus dan juga ada pilihan untuk mencantikkan gambar tu dengan letak BORDER pada gambar tu .. Ok ? Fungsi lain , seperti yang korang nampak tu la.. Godek godek la sendiri yer .. hehehe.. Sekiaann..

Ehem.. tak reti keeeee????  Haaa.. camtu laaaaa... sama samaaa..

Agenda syaitan !

 

image

Kita dituntut untuk menjaga mata agar dapat mengelakkan dari melakukan maksiat .. Bila mereka mengeluarkan kenyataan begini , siapakah yang akan menari nari kegembiraan ?

Lebih baik bersenam satu jam di gym dari merenung payu dara wanita walau 1 saat sekali pon .. Cukup terbakar sudah mata tu .. Hurm..

Aku benci hari Sabtu dan Ahad !!

 

Tau tak betapa susahnya nak tunggu hari Sabtu dan Ahad ni ? Betapa nikmatnya bila kedua dua hari ni menjelma ? Kenapa ??? Lepas subuh boleh la tidur balik !! Kan ?

Itulah impian yang dipasang dari hari Isnin hinggalah Jumaat.. bestnya dapat tidur balik ini ! Kan kan .. seronok giler weh.. lebih lagi kalau hujan ..

Tapi bila Sabtu dan Ahad jelma , apa jadi ???? Lepas subuh tak boleh tidur balik !! Geramnyaaa .. arghhh ... rasa nak telan jer semua panadol yang ada .. Kalau bukan sbb tak leh tidur , ada pulak plan pagi hari .. huk aloh ...

Ni skang tak tidur ni ! Kalau esok ??? Mata macam digam gam lagaknya ! Syaitan syaitan ! Kuat benar bisikanmu itu yer...

Bagaimana aku boleh post entri dengan cepat ?

 

Tadaaaaa .. GUNAKAN WINDOWS LIVE WRITER ini.. Ramai blogger baru tak tau lagi kan ? Sila download di siniimage

Kawan kawan blogger baru ku .. hehe.. korang downloadlah WLW ni .. pastinya korang teruja nak update senantiasa .. pantas ! Tak perlu buka browser ! Tulis dan klik PUBLISH ! Settle !!

Pastinya korang akan update di mana mana dengan amik masa 5 minit saja .. hehehe ..

Aku penah bagitau ni dulu pada kawan kawan blogger tapi aku pasti yang baru baru ni tentu tak tau lagi kan ? Tak pe la.. aku ulang cerita jer .. hehehe..

Korang boleh taip dulu entri.. karang dulu..pastu save.. bila dah ok dan ada internet , baru publish.. Mudah kan ?

WINDOWS LIVE WRITER .. pastinya membuatkan anda tersenyum .. hahaha.. Tak jumpa ? Google download WINDOWS LIVE WRITER .. haaaa.. ok tak keyword ? untung untung sangkut kan ?

Pstt ... ;)

 

Jangan lupa tulis semula tajuk entri di dalam entri .. Penting sekali .. Tajuk hanya akan pikat pembaca manakala setiap perkataan akan pikat enjin pencari ..

image

Contoh dalam entri entri aku yang aku cerita pasal bini aku , malaikat turun , puisi cinta , serdang dan banyak lagi ..

Penggunaan perkataan yang lengkap mmg berbaloi sekali .. Blogger  kena pandai bercerita dengan menggunakan perkataan yang 'panas' yang mana tiap tiap hari pastinya akan digunakan untuk mencari maklumat .. Antara contoh lain , kerja kosong , restoran dan banyak lagi ..

Semua ini adalah trafik percuma ke blog korang ... Sesekali tak salah kalau korang buat gini ... Ibarat pembasuh mulut je la.. Walaupun tak banyak  , baik ada dari takde langsungkan ?

Korang rasa apakah perkataan yang panas yang seringkali di cari oleh blogger baru ?  ;)

Sedih aku mendengarnya..

 

Hurm ... bagaimana kita nak maju bila sesama kita 'merosakkan' diri sendiri ? Dimana pegangan agama ? Haih .. camana la kita semua ni nak maju ? Pantang ada lebih skit maka akan ada yang meminta itu ini.. Tak bagi ? Lupakan je apa yang dihajati .. haih..

Kononnya ada yang pantau .. Dimana sebenarnya ketulusannya ? Belum tentu benar tulus .. Cakap je lebih .. Yang kecil kecil berani diserang .. Yang besar ? Terpaksa butakan mata atau 'kitakan geng' ..

Ya Allah ... terlalu lama kita bersabar kan ? Antara nak percaya atau tidak .. Antara nak menentang atau menerimanya saja .. Haih .. Entahlah .. apa nak jadi pon tak tau la.. Ceritanya gempak gempak tapi haprak ..

Pada siapa kita boleh mengadu ? Pada si dia ? Sejauh mana dia boleh bawak pergi aduan kita ? Masuk telinga kanan .. korek balik ngan cotton bud je la jawabnya ..

Bila si isteri ajak celeb ..

 

Alhamdulillah .. terima kasih atas semua doa serta ucapan dari teman teman blogger dan juga pembaca blog ini .. Terharu sat ..sat je okeh .. nak teriak tak leh dah.. tadi teriak dah tengok drama melayu kat tv2 tu.. YANG TERSIRAT .. cedey woo.. mmg tersirat .. huk huk ..

Pening skit bab celeb celeb ni .. yelah , orang kata cukuplah dengan menadah tangan dan bersyukur ... Tapi tu la.. hati perempuan ni tak sama dengan mulut .. Kat mulut kata ok jer .. tapi kat hati ? Haa.. Aku nk bagi hadiah , dia tamo .. Maka , esok ajak dinner je kat Alamanda .. hehehe.. Yelah kan , Isnin kan kerja .. jadi perlu rehat gak kan ?

Tak pe la.. hadiah dia rumah je nanti .. hehehe.. Esok nak g cari rumah kat area Puchong .. Kena cari segera sebelum harga rumah melambung hingga harga tah hapa hapa punya mahal tapi size rumah ?? Mengarut giler ! Tu laa... Last last melayu duduk je rumah pangsa memandangkan dah tak mampu nak beli rumah atas tanah ! huh.. Sapa yang mampu ?? Suh pihak terbabit je pk sendiri ! Huh ! Jangan nak terasa .. selak kertas tengok apa dah jadi dengan isu hartanah di Malaysia ni .. Nak murah ? G cari kat kampung kampung .. Apakah kita hanya layak kat kampung je ???

Malas la nak bicara pasal ni.. sakit hati .. Diorg dok konon bertekak sana sini tapi hidup senang  gak .. Kita ? Dok tengok lakonan diorng je.. boring siut .. abis berita dengan cerita diorng je .. Jap lari sana sini .. Ok.. full stop.. malas nak sambung.. huh.. makan maggie pon sodap !

Tak pasal pasal aku terlari tajuk !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI