Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 6 Disember 2010

Jujur sungguh pakcik tu ..

 

Sampai kat stesen lrt Cheras tadi , terus aku amik teksi ke rumah mak aku .. Teksi yang aku naik tu dipandu oleh seorang lelaki melayu yang berumur .. Dengan berkopiah serta teksinya yang berbau wangi ,sangat menyenangkan aku .. Hilang penat seketika ..

Sambil belek hp aku.. tngok blog ... komen .. aku pandang ke meter teksi pakcik tu .. hurm... dia tak pasang meter .. Tapi aku yakin dia terlupa nak hidupkan meter tu ..

Bila hampir kat rumah mak aku tu .. aku keluarkan dompet ... sediakan wang secukupnya .. Dia tanya aku .. nak masuk ke dalam ke ? Sudah semestinya sebab hujan ketika tu .. Kalau aku berjalan kaki , sah sah aku demam gak nanti ..

Bila sampai ke depan rumah .. dia tengok meter dia dan terkejut .. hehehe.. Aku sua je duit kat dia .. Dia terkejut.. dia kata aku bagi lebih .. Aku kata mmg tu harga tambang setiap kali aku naik dari stsn ke rumah mak aku .. Dia nak pulangkan tapi aku enggan amik.. Sedekah je la .. Tak banyak pon .. Lagi pon aku selesa dengan teksi dia ..

Ada teksi yang aku naik .. meter macam air .. aircond tak pasang .. bukak tingkap... pastu cerita pasal agama .. politik ... haih .. camana tu ? Bila sampai destinasi , patutnya tambang kena tolak skit sbb tak pasang aircond .. tapi tak pon ... haih.. macam macam...

Kisah sebenar ...

 

Cerita harta keturunan tu sebenarnya adalah simbolik saja  (link) ... Apa yang aku nak sampaikan sebenarnya ialah dunia blog ini .. Kepuasan berblog sampai kemuncaknya bila segala strategi menjadi kenyataan .. Tak kira samada dari sudut coding , promosi , template atau apa saja asalkan dari usaha sendiri ! Walaupun 100 orang masuk sehari , berbanggalah sbb mereka mahu juga masuk dan membacanya .. Yelah , cuba fikirkan .. kita ni bukan artis .. sapa la nak tau perjalanan hidup kita ni kan ? Tapi bila ada orang baca , komen serta hargai setiap inci tulisan kita tu , patut rasa bangga .. Bangga maksud aku bukanlah riak atau takbur la... bangga sbb hasil idea dan kreativiti kita ada yang membacanya ..

Berbeza dengan sebaliknya ... Korang faham maksud aku kan ? Cuba selidik , bagaimana mereka boleh berjaya .. Jangan ternganga semudah itu tapi cari resepinya .. Lainlah tiada resepi tetapi orang tolong buatkan .. tu lain kes ..

Aku bukan cemburu atau terasa hati... Rezeki masing masing .. Tengok cam hartawan dalam negara kita .. mana ada yang keluar dari perut ibu dia tu terus kaya raya ??? Semuanya bermula dari bawah .. Bila berjaya , itulah kepuasan ..

Tak caya ? Cubalah ... hehehe.. Cam exam laa... tiru best ke , buat sendiri best ... walaupun gagal , sekurangnya kita usaha sendiri ...

Mana yang lebih puashati ??

 

Oh ya.. beza aku dengan blogger yang dah beratus ribu ialah aku buat entri dimana mana aku berhenti... walaupun 5 minit , aku akan capai laptop dan update terus.. cerita aku ialah apa yang aku nampak dan rasa waktu itu .. maknanya , segar dari kepala otak ni ha.. Walaupun tak cecah beratus ribu , beribu dah cukup bermakna bagi aku .. kenapa ? Sbbnya mereka yang datang sendiri ... bukan aku masuk tv baru depa nak mai ... Guna akal bila nak komen ..

Aku bukan sakit hati atau nak melenting.. maaf .. aku malas nak layan ..tapi jenis gini , kena bagi kamus blogging skit .. Komen guna akal , mata dan ilmu ... Bukan guna tekak...

Aku sebenarnya terfikir .. mana yang lebih memuaskan hati korang .. Yang pertama .. kaya dengan hasil titik peluh atau kaya dengan harta keturunan ? Cam aku la kan .. aku tak tau la camana rasa dengan harta keturunan tapi bapak aku ajar dari kecik .. kalau nak apa apa , usaha sendiri ! Aku mula memandu kereta bila umur aku dah cecah 32 tahun ... baru 2 tahun lepas aku memandu iaitu bila aku dah kawin ... Kenapa ? Sbb sebelum tu aku tak de kereta .. duit aku hanya digunakan untuk membazir beli gadget , pakaian dan akhirnya menyesal takde simpanan.. Alhamdulillah , tersedar dari lamunan , akhirnya aku simpan dan kawin dengan duit sendiri... TUNAI ! Tak pinjam dari mana mana along mahupun bank .. Apakah aku berpuashati ?? Ya aku berpuashati sangat sangat ....

Gamaknya kalau guna harta keturunan tu camana la yer ? Ada sapa leh story skit ?

Ehem... Tak boleh ke nak cerita pasal Follower ?

 

Wah.. ada yang tak senang ke aku dok cerita pasal FOLLOWER ni ? Nak bandingkan aku dengan blogger yang dapat beratus ribu follower tu ke? Hehe.. beb... mana mana blogger kalau diketengahkan oleh pihak ketiga samada media atau jabatan kerajaan , jangan cerita la.. senang senang boleh dapat beratus ribu ..

Aku ? Aku merangkak dari satu follower hingga sekarang .. baru cecah setahun .. er.. dua bulan .. setahun dua bulan .. dan disini aku sekarang .. Ada ke aku masuk mana mana media ? Takde .. ada ke masuk dalam majalah .. takde .. Abis tu ??? Camana diorng boleh tahu pasal BEN ASHAARI BLOG ?

Cerita pasal FOLLLOWER ni cerita biasa .. cerita pasal blog ... cara nak hargai rakan rakan .. ada masalah ke ? Kalau tak suka baca , pangkah jer... aku tak paksa sapa sapa baca pon .. Yang nak terasa tu nape ?

Hurm... cerita pasal makan salah.. cerita pasal gym salah .. cerita pasal awek salah .. aku shopping salah .. meh la aku cerita pasal 'ko' nak ??  G la cari dunia sendiri ..

Kalau nak bandingkan dengan orang yang dah beratus ribu tu baik ko bandingkan dengan artis hollywodd yang dah berpuluh juta cam vin diesel tu haaa...

Bila blog dah popular ..

 

Haaa.. ni la dia ... bila nak sangat popularkan blog tu.. nasib baik blog yang popular .. kalau orang yang popular ???

Berikut adalah kesan sampingan bila blog dah popular ..

  1. bila letak gambar kawin  .. ala.. jual muka boleh la ...
  2. bila tukar gambar lain , ala.. tukar la gambar tu balik ..
  3. bila entri pendek ... ele.. entri pendek pendek je.. cam ni best ?
  4. bila ramai orang masuk ... apa yang best eh blog ni ???
  5. bila entri cerita peribadi .. weh lu ingat lu artis ke orang nak tau lu makan apa ??
  6. bila cerita pasal politik .. weh .. lu ngan anwar ada skandal ke ? Ke ada kabel ngan najib ??
  7. bila cerita pasal filem .. ada latar belakang perfileman ke ?
  8. bila cerita pasal blog ... hekler.. blog pon cam kartun .. ada hati nak ajar orang ..
  9. bila tak tulis apa apa ... weh..dah popular baru nak biar bersawang ??
  10. bila tutup blog ... hOyehhhhh ... sapa nak popular lak pasni ?? Mari kita serbu ramai ramai ... kasi dia patah semangat !! Barulah maju negara kita ...

Bak kata abe nabil yang suka cium tu .. TAK YAH PIKIR APA APA DAH.. LU CIUM JE LA SENDIRI !!

Ala..terlebey suda...

 

image Terima kasih .. aku ingat tak sempat nak tengok capai 5555  .. tapi ada umur aku rupanya.. hehehe.. sempat gak tengok 5555 tapi terlepas pandang lak... Ni pon bro SHAH yg habaq kat aku yang nak capai dah 5555 ... Thanks bro ..

Tak kisah la berapa sekali pon .. yang penting jangan turun..biar makin naik... kan kan ? Ada apa dengan Follower??? tak larat aku nak ulang cerita ..google je la yer ...

Ok la... aku nak beransur .. esok cuti.. nak kena kemas rumah .. nanti mem besar balik .. tengok rumah cam rumah baru lepas deco bersama eric lak ... Erk.. kemas la gitu kan ??

Mati itu pasti ..

 

Em... sesungguhnya dunia kita semakin banyak godaan .. aku antara mereka yang senantiasa hanyut dalam godaan duniawi ini .. Seringkali leka dan lalai ...

Kadang kadang kita rasa kita dah cukup kuat nak harungi dugaan ni malangnya , belum tentu lagi kerana belum diduga sebenarnya dugaan ..

Cuba kenangkan saat saat kita sedar dari tidur tadi .. berapa banyakkah kelalaian yang kita buat ? Berapa banyakkah kebaikkan yang kita buat ?

Aku... rasanya nak belajar tengok lantai semula .. dulu aku gitu.. jalan tgk lantai tapi kena tegur lak.. sbb apa bila kawan lalu pon tak sedar .. boleh ? Bila dah dongak balik , aiseyman ... kiri kanan depan belakang penuh ngan godaan ..

Bukanlah kata aku ni baik.. aku pon jahat gak .. skang ni nak jadi baik la... dalam erti kata lain , bertaubat .. hari hari kita mesti bertaubat .. hari hari mesti ada keinsafan dalam diri ..

Salam Maal Hijrah ...

“Ya Haiyyu, Ya Qayyum, dengan rahmatMu daku memohon pertolongan. Baikilah seluruh urusanku, dan janganlah Engkau serahkan diriku ini kepadaku walaupun sekelip mata”

5 Filem ke pusingan seterusnya ..

 

Walaupun ada undian tapi kali ini aku akan memilihnya sendiri berdasarkan citarasa aku .. hehehe.. Yelah.. dah aku buat , kan ? Jadi aku ikut citarasa aku la... jgn marah yer.. apa pun , 20 buah filem ni adalah hasil karya mereka sendiri.. TERBAIK !!  Nak tau baca idea idea mereka tu ?? Meh sini ( link ) ..

Iklan ditaja oleh Ayu Store

image LuvBag - 1226 - Coach Kristin Op Art Hobo 14911

 

5 idea filem pilihan aku ialah :

OK... inilah pilihan citarasa aku yer.. hehe..Yang lain tu best cuma bukan citarasa aku je dan ada yang buat pon filem gitu .. hehe.. aku nak satu kelainan dan idea yang fresh walaupun ada gabungan dari mana mana filem janji ada jalan cerita ... okeh ?

 

image Iklan berbayar oleh Shiela Wahid.com

 

Segala undian akan dibuat di ruangan komen ... Sila pilih blogger mana yang mempunyai idea yang kreatif dan mengapa anda pilih dia .. Ini takde main kempen kempen yer ... walaupun satu undi pon dikira ..

Hadiah ? Hehe..

Nak popularkan blog ? Aku ada jampinya ..

 

Walawei.... dasat nehh.. aku dah jadi bomoh ngangkung neh... meh meh.. sapa mau popularkan blog , aku boleh tolong buatkan .. Tak susah.. bawak je barang yang aku nak.. jgn lupa pulut kuning ngan ayam kenny rogers black pepper satu.. ni pengerasnya .. upahnya lain pulak.. setengah dari duit iklan , aku punya.. tiap tiap bulan.. ada berani ????

Hahahha.. mengarut la tu kan ... ada sorang kawan blogger mengadu pada aku yang dia terima satu email yang penuh dengan kata nista di dalamnya.. Antara kandungannya , jampi serapah apa yang dia gunakan untuk popularkan blog .. Aisey.. malu la weh !! Takkan la kepintaran penghantar email tu setakat tu je ???

Jangan la berperangai gitu.. orang tu penat berblogwalking kehulu kehilir ... komen sana sini .. baru la nak naik skit blog dia tu .. dah ada pengomen kelas bawahan singgah .. jangan gitu.. tak elok..

Naik turun dalam dunia blog ni , biasa la... tak kira la ko buat apa sekali pon dengan blog tu janji 'halal' .. takde pihak yang sakit hati .. jangan ada caci maki ... jangan sampai bunuh diri... dah la...

Blog adalah untuk bersenang senang .. Kalau plan nak bersusah susah , g masuk politik .. sana best... boleh je kata apa sekali pon .. termasuk la caci maki ... walaupun haram , bagi mereka boleh.. sbb tu politik best.. automatik semua jadi halal .. Blog ? Cuba buat tengokkk.. kalau rasa nak ISA , silakan .. hehehe..

Belajar Tarian Cuti-Cuti Malaysia ..

 

Minat menari ? Atau nak bersenam di pagi hari atau malam hari ? Hehe.. malam jangan la yer.. ganggu orang nak tidur jer ..

Semalam , Tarian Cuti Cuti Malaysia berjaya memecah rekod  Malaysia dengan kehadiran 15 ribu orang menari beramai ramai di Dataran Merdeka .. Aku pon dijemput sertai tapi memandangkan aku tak minat menari , maka aku tak g ler.. hehehe ..

Ok.. bagi mereka yang berminat nak menari atau nak belajar TARIAN CUTI CUTI MALAYSIA ni , meh sini aku nak ajar.. eceh.. hahaha.. poyos.. tak la.. aku bagi link VIDEO TARIAN CUTI CUTI MALAYSIA untuk korang ke sana la.. okeh ?

TARIAN CUTI CUTI MALAYSIA :

Overture (Malaysia Truly Asia)

Elemen Cina (Man Chang Fei)

Elemen Sabah (Jambatan Tamparuli)

Elemen India (Paattu Paadavaa)

Elemen Sarawak (Puteri Santubong)

Elemen Orang Kita (Sewang)

Elemen Siam (Siam)

Elemen Melayu (Zapin Bunga Hutan)

Finale (Cuti-Cuti 1Malaysia)

Haa..tunggu apa lagi ?? Marilah bersenam ...

Istana Kelantan sahkan lucut dua pingat Ku Li

image

Tengku Razaleigh Hamzah

 

KOTA BARU, 6 Dis — Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V perkenan menarik balik dua pingat darjah kebesaran dengan salah satunya Darjah Kerabat (D.K) yang dikurniakan kepada tokoh politik veteran negara Tengku Razaleigh Hamzah.

Dua pingat kebesaran tersebut ialah Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati (D.K) (Al Yunusi) dan tauliah Pelantikan Ahli Yang Pertama (Seri Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (S.P.M.K) Al-Muhammadi I).

Ketika mengumumkan perkara itu di Istana Balai Besar di sini malam tadi, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Aiseri Alias, mengumumkan penarikan balik anugerah itu berkuat kuasa 2 Disember lalu.

Darjah Kerabat dikategorikan sebagai pingat tertinggi istana dan dikhaskan kepada keluarga diraja.

Mohd Aiseri juga mengumunkan penarikan balik tauliah pelantikan Ahli Yang Kedua (Dato’’ Paduka) bagi darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Yang Amat Mulia (D.J.M.K.) (Al-Ismaili I) daripada Dr Yaacob Hussain Merican, 72, serta pelantikan Jaksa Pendamai (J.P.), juga berkuat kuasa pada tarikh yang sama.

Tengku Razaleigh, 73, Ahli Parlimen Gua Musang dan ketua Umno bahagian itu, adalah datuk saudara kepada Sultan Muhammad V sebelah bondanya, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.

“Menjunjung titah perintah ke bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad V Al-Sultan Kelantan, saya memaklumkan bahawa baginda telah mengampuni perkenan menarik balik darjah kebesaran dan anugerah kedua-dua individu itu,” kata beliau dipetik Bernama.

Menurut Mohd Aiseri, mereka yang terbabit dalam penarikan balik darjah kebesaran itu telah dimaklumkan melalui surat serahan tangan sehari selepas itu.

Beliau berkata, penarikan balik darjah kebesaran itu adalah hak baginda Sultan yang dijalankan menurut hemah dan budi bicara baginda.

Difahamkan Tengku Razaleigh dikatakan mengeluarkan kenyataan menyingung perasaan Tuanku melalui siaran akhbar berbahasa Cina pada 14 September lepas kerana meragui pelantikan Tuanku sebagai Pemangku Raja.

Yaacob pula mewakili anak guamnya dalam mengemukakan saman terhadap pelantikan baginda sebagai Sultan Kelantan di Mahkamah Persekutuan Kuala Lumpur pada 25 Oktober lepas.

The Malaysian Insider pagi semalam melaporkan Sultan Kelantan telah melucutkan dua pingat yang dikurniakan kepada Tengku Razaleigh baru-baru ini, tetapi alasan keputusan itu masih belum diketahui.

Sumber-sumber rapat dengan putera Kelantan itu, yang mesra dikenali sebagai “Ku Li” kelmarin mengesahkan Istana Kelantan telah memutuskan untuk menarik balik dua pingat dengan salah satunya D.K., yang dikategorikan sebagai pingat tertinggi istana dan dikhaskan kepada keluarga diraja.

Tengku Razaleigh telah digugurkan daripada keanggotaan Majlis Perajaan Negeri (MPN) September lalu.

Laman web mengenai darjah kebesaran menyebut D.K. dizahirkan pada 1916 dan dianugerahkan kepada Kerabat Diraja serta kepada orang-orang yang bertaraf tinggi dan ternama yang telah membuat jasa kebaktian yang cemerlang kepada Kelantan.

Keanggotaan darjah kebesaran ini adalah juga dianugerahkan kepada Raja-raja dan Kerabat Diraja dari luar negara.

Darjah kebesaran ini mempunyai satu peringkat sahaja.

Awal Oktober lalu, Sultan Muhammad V menarik balik anugerah dan darjah kebesaran daripada empat individu termasuk gelaran “Datuk” kepada Ahli Parlimen Pasir Mas, Ibrahim Ali dan bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Wan Hashim Wan Daud.

Dua lagi individu adalah kerabat Istana Kelantan iaitu Tengku Mohamed Shafie Tengku Ibrahim dan Tengku Abu Bakar Tengku Mansor.

Tuanku Muhammad Faris Petra Tuanku Ismail Petra dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan pada 13 September lalu.

Tengku Razaleigh, bekas Menteri Kewangan dan pengasas Petronas, kini merupakan antara Ahli Parlimen paling lama berkhidmat di negara ini.

Beliau merupakan bekas timbalan pengerusi MPN, dan dilaporkan tidak menghadiri mesyuarat yang diadakan untuk mengesahkan pemasyhuran pemerintah baru negeri itu September lalu. Difahamkan turut tidak hadir adinda baginda Tengku Amalin A’ishah Putri.

 

-MALAYSIAN INSIDER-

Bila blogger jadi Pengarah Filem ...

OK.. cukup 20 filem untuk dipertandingkan .. Skang tiba masa untuk mencari 5 yang mana mempunyai idea yang lebih kreatif serta penyampaian yang lebih berkesan kepada penilai iaitu , pembaca ... Mampukah pembaca mengimaginasikan apa yang ingin bakal pengarah filem kita itu sampaikan pada kita ?

Mari kita baca semuanya .. dan .. sila jika anda sudi , sila pilih satu diantara kesemua ini untuk mencalonkan 5 yang terbest ideanya .. Heehehe.. Amacam ? anda sudah bersedia ? Ayuh ... rujuk entri ini baca prosedur segmen ini ..

  1. mOoN
  2. Miss Layaleya
  3. Dauspozi
  4. Syafiq Rosli
  5. Matika Love
  6. Shaofie
  7. DayangR
  8. luna
  9. Ayuni
  10. syamimi
  11. Norfa Lyana
  12. THE LEKAT LEKIT STORY
  13. Atiqah ab.Samad
  14. Kuronofu91
  15. magrib
  16. Tok Esah
  17. Lady Shana Sweet
  18. Cik Hasnah
  19. Gen Fujita
  20. *cilipadi=hafizah*
  21. Fariq

Tinggalkan pilihan anda diruangan komen dan berikan alasan kenapa anda memilih FILEM tersebut ... Terima kasih atas kesudian anda ...

Tamat pemilihan pada esok tengahari ( 6/12/2010 )

Bukan ini yang ku pinta ..

Baru secubit rezeki yang diberikan Allah pada kita , walaupun kita bersyukur tapi masih kita mendabik dada .. Bangga .. Angkuh .. Tiada lagi memandang kiri ke kanan ..

Hati kita sering mengeluh .. Meminta Allah memberikan nikmatNYA .. DidugaNYA kita .. lantas kita leka ... lalai .. tersesat ... entah ke mana kita menghilang .. Astagfirullah al'azim ..

Bila tangan ditadah .. mohon pelbagai dariNYA .. tika itu kerdilnya kita .. Tapi untuk berapa tika saja sedarnya kita itu .. Selepas itu kembali meninggi diri ..

Haih ... apa ada pada dunia ini .. Mereka memandang seolah kehidupan ini abadi .. seolah tiada mati .. Melangkah tiada henti .. mencari dan terus mencari ..

Andaikata .. masa boleh diundurkan .. bukan ini yang ku pinta ...

Selamat pagi sayang ..

 

Rindu ini hadir ... langkah ini longlai .. jiwa tidak bermaya .. bila teringatkan si dia ..

Rindu ini hadir .. tidak ingin ianya pergi ... biarlah disini .. janganlah hilang lagi .. jika pergi kosonglah diri .. langkah kaki ini mati ..

Rindu ini hadir .. menanti pulangnya cinta .. sekian lama dalam hati , tersembunyi ..

Selamat pagi sayang ..

Insaf ..

“Ya Haiyyu, Ya Qayyum, dengan rahmatMu daku memohon pertolongan. Baikilah seluruh urusanku, dan janganlah Engkau serahkan diriku ini kepadaku walaupun sekelip mata” (Riwayat al-Nasai, dinilai sahih oleh al-Albani).

Cari pasal !

 

Memalam gini .. mmg aku akan update blog .. memandang aku masih lagi keseorangan dirumah ini maka tv senantiasa terpasang .. Orang rumah takde .. hehe.. balik kg.. aku ? tak ikut ? cuti dah limited edition.. hehehe...

Cerita malam ni boring pulak .. Maka tekan la remote tu sana sini sana sini cari cerita best.. Last last ada la satu macam best ...Ok la..biar je cerita tu.. tapi tak la tengok sangat ..

Sambung upate blog... tiba tiba suara dari tv tu kuat.. aisey.. potong stim tul... Aku pusing tengok tv tu.. Cerita yang aku nak tengok tadi tu dah abis rupanya.. ada cerita lain lak ..

Sekali cerita hantu la pulakkk.. ah sudah ... aku tercari remote nak tukar chanel.. Aisey...menghilangkan diri la pulak remote nehh... Arghhh... dah la babak 'dia dok merangkak' pulak kat tv tu.. huhu..

Jumpa ! Selamat... tukar ..sambung update... kacau daun tul .. hehehe... Bukan pe.. segan jer ... heheheh...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI