Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 8 Disember 2010

Er.. anak ke isteri ni ??

 

Huih.. macam macam pesen ( fesyen ) ada kat KLIA ni.. hehehe.. mmg aku kena clorox mata aku nih.. hahahaha.. giler ...

Ada satu tu , aku hampir terjojol la mata aku ni .. Bukan la perempuan tu seksi tapi boleh la seksi bersopan gitu la.. kira takde la tahap sampai pak aji lalu tarik kopiah dia cuma macam tertanya je la dalam hati aku ni.. Tertanya dgn  ngumpat tak sama kan ?

Mana la tidaknya .. perempuan tu bergaya dan seksi .. lelaki tu pulak , ala ala macam tokey cina botol naik basikal.. kalau korang la kan , nak kata tu isteri dia atau anak dia ? Dari cara jalan macam couple.. tak de rupa cam anak beranak .. tapi bila tengok rupa , takade rupa lak cam pasangan suami isteri.. adeh ... bisa bertambah dosa aku nehhh .. Astagfirullah al'azim...

Kalau isteri dia , tabik spring arrr... hahaha ... tapi sian la kat perempuan tu .. bergaya macam nak g klcc tapi suami macam nak g kebun... patut la zaman skang ni isteri orang jadi sasaran lelaki bujang .. huhuh.. lelaki kawin yang ngaku bujang pon ye gak.. haih..

Ok ok... bateri laptop ni nak abis dah .. yang baru antar entri bloglist tu , aku update esok yer .. dah mayday mayday dah laptop aku ni .. huhu .. Eh.. korang tau tak APPLE nak lancarkan iPAD baru ? Walaahh.. nasib baik tak beli lagi.. kalau tak ,sahih rugi.. tapi.. kalau nak tunggu sampai Malaysia , sah sah APPLE lancarkan satu lagi iPAD baru.. hahahah..takde makna laa tunggu yang terkini.. asal sampai malaysia je dah lapuk .. huhu..

Terlupa ..

 

Kat KLIA dah aku .. huih.. aku kirakan sunyi KLIA malam ni .. rupanya aku tersilap .. hehe.. terlupa yang skang banyak flight dari Arab Saudi turun .. huhu.. maka penuhlah orang di balai ketibaan ini .. Betul betul cuci mata aku ni .. terang jap mata .. hehehe.. tak pakai spek pon clear je neh... hahahaha.. takde maknaa.. bukak je spek , terus buta.. huhu..

Hurm.. kena buat satu auto post untuk tengah malam ni.. kang kat umah dah kena offline .. kalau tak , ada gak yang majuk .. huhu.. tak pe la.. mmg skang ni aku slow skit .. sesekali je pecut .. kasi seimbang .. kalau asik pecut je , mak bapak pon benci .. huhu..

Syok betul tengok polis kat airport ni  kehulu kehilir dengan pistol.. aku mmg gilerkan pistol.. tak caya ? tengok kat sini , sini , sini dan sini ..

Nape aku tak jadi polis ? Sbb aku tak yakin aku boleh jujur , cekap dan amanah .. paling penting sekali ... aku tau aku rabun.. kang salah tengok , ada jugak yang tak bersalah jadi mangsa .. jadi awal awal kena sedar diri .. hehehe.. ketepikan minat dari melakukan kesalahan ..

Nak amik gambar kat sini , kang post jadi slow lak ... ermm.. yelah ramai tengah online kat sini .. hehehe... best gak amik gambar kat airport ni .. tapi tu la... hurm...

Sejam lagi baru sampai nehh ... sakit punggong dok atas besi .. kerusi penuh dah .. huhu ... nasib baik naik erl tadi.. kalau drive sah sah susah nak cari parking .. ops.. sori.. terlebih sudah ..

Isi dan kulit ..

 

Blog list aku ni , aku rasanya dah masuk ke generasi ke 4 blogger ..Alhamdulillah .. yang masih setia dan sudi menyertai segmen aku ni hanyalah beberapa orang dari generasi 1 aku mula berblog .. Dari situ aku tau sapa yang senantiasa menyokong aku secara terang terangan .. Secara senyap ni aku tak pasti sebab tak nampak la kan .. Tu aku tak leh nak komen apa apa .. hehe..

Dalam kereta tadi , sewaktu nak ke ERL PUTRAJAYA , layan SINAR.FM .. Maka DJ putarlah lagu dari zaman aku sekolah dulu. kebetulan pulak lagu tu berkait rapat dengan dunia blogging kita sekarang ni .. Hurm.. bukan saja dunia blogging tapi mmg berkait rapat dengan dunia kita dan maka itulah terbitnya lirik lagu tu .. huhu ..

Yang mana kau pilih
Isi atau kulit
Kertas bungkusan yang indah
Coraknya membungkus benda
Tak kira nilainya
Yang mana berharga
Isi atau kulit
Hiasan cantik permainan mata
Budi yang baik santapan jiwa
Ada orang lihat kulit
Ada orang lihat isinya
Kulit dan isi
Memberi erti
Jikalau tahu menilainya
-SEARCH-

Tapi sebenarnya aku tak salahkan 100% blogger blogger berfikiran begitu .. Yelah , diorng masih 'mentah' dalam dunia blogging ni .. Aku tak nafikan dulu pon aku ada perasan cemburu gitu.. tapi cemburu aku tu membina keyakinan aku untuk bersaing dengan mereka .. Bukannya berusaha menjatuhkan mana mana blogger ..

Untuk bersaing secara sihat dalam dunia blogging ni , letakkan  pertanyaan dalam diri kita tu .. BAGAIMANA MEREKA MELAKUKANNYA dan JIKA MEREKA MAMPU , AKU PON MAMPU !

Haih.. flight delay lak.. cuci mata kat KLIA la jawabnya kang .. hehe.. entah kul berapa pulak nak sampai rumah.. Baju batik tak iron lagi.. ke pakai baju biasa je .. hehehhe...

Keseorangan ..

 

Skang ni aku kat Secret Recepi ,Precint Diplomatik .. Flight wife aku dari KB , lewat sejam .. bermakna dia akan sampai kat KLIA jam 10 lebih gitu .. Aku nak g jemput dia kat sana kang ...katanya ada dua beg dibawanya .. sian dia.. (sian ke tak sabar nak jumpa nehh ?? .. hehehe )

Aku mmg suka g SR kat Precint Diplomatik ni sbb diorng amat peramah dan mudah tersenyum.. Layanan pon segera jer .. Ni aku order ice blended chocalate , tak sampai satu entri aku pon dah sampai bersama sama sarawak laksa aku .. hehee.. jemput makan ..

Abis makan ni aku nak g bank lak .. bank in cheque yang baru aku dapat dari NUFF .. hurmm.. alhamdulillah .. rezeki blogging ni tak putus .. Sbb tu aku kata , tak guna kita ni kedekut .. nak kedekut buat apa kan ?

Maaf la yer .. blog aku ni .. lain skit .. orang akan nampak aku cam suka tarik trafik murahan .. Sebelum nak kata gitu kan .. cuba perhatikan blog yang nak kata tu .. trafik korang lak camana ? Apa isu yang korang buat ? Jadi , jangan hidup dengan mengata orang .. Tak elok .. ok la.. sejuk lak sarawak laksa aku neh.. jemput makan yer ...

Kenapa dan mengapa ?

 

Persoalan yang dah lama aku jawab... kenapa aku bubarkan .. Paling utama ialah sesi pengumpulan semua pembaca blog .. Tak kira blog A hinggalah ke blog Z ... Semuanya akan dikumpulkan sekali dan seterusnya pengenalan kepada blog blog yang lain ..

Kalau aku tak buat begitu , pembaca di blog A hanyalah bertepek kat situ jer .. Begitu juga dengan blog2 lain .. Berkenaan blog blog yang dah lama dalam blog list aku tu , mereka sendiri pon dah ada pembaca setia .. tiba masanya mereka memperkenalkan pembaca blog mereka itu kepada blog lain .. Segmen ni amat mudah sebenarnya.. Tujuannya untuk menukar pembaca .. Yang jadi platformnya adalah blog aku .. Aku yang jadi 'korban'nya.. blog aku yang jadi beratnya .. Aku yang jadi tukang updatenya .. blog aku jugak yang jadi semaknya .. Nak pertikaikan lagi ? Pengorbanan harus dilakukan begitu juga mereka yang nak 'naik' dalam bidang ini ..

Sama sama berkorban.. Apa salahnya dengan satu entri je ? Susah atau kedekut ? Aku boleh memperkenalkan mereka yang baru dalam dunia blogging ni kepada pembaca aku , mengapa tidak mereka ? Apalah sangat dengan trafik tu ? Rugi banyak ke ?

Aku tau akan ada yang sakit hati .. begitulah hakikatnya .. Rakyat Malaysia nak negara mereka membangun .. tapi tak nak mengeluarkan sedikit pengorbanan .. Kalau begitu bagaimana nak membangun ? Sanggupkah kita menelan air liur melihat negara lain membangun dan seterusnya memberi kelebihan pada negara mereka untuk terus maju  manakala kita tetap di takuk lama yang terusan menyimpan perasaan cemburu terhadap kejayaan orang lain namun tiada sebarang usaha dibuat tetapi terus membaling batu ?

Hurm ... fikirlah sendiri .. kalau rasa dah cukup dengan apa yang ada .. teruskanlah .. Semoga berjaya .. whopss.. tiada paksaan ..

Takziah Mat ...

 

Pagi tadi ada aku dapat satu missed call dari CMG ..waktu tu aku 'pengsan' lagi ..

Kemudian aku dapt satu sms dari wife aku .. dia bagitau yang abang CMG meninggal dunia .. Terus aku call dia untuk mendptkan pengesahan .. Hurm...

Takziah untuk MAT sekeluarga ... Al-fatihah buat roh arwah .. semoga beliau ditempatkan bersama sama orang yang beriman..

The Next Three Days

 

 

image

Mabeles !!! Kalau sayangkan keluarga , cuba la buat gini !! Lakukan apa saja untuk yang tersayang !!!  Love it ! 4.5 bintang !!!!

Pertanyaan dari sahabat ..

 

Aduh..terharu aku.. ramai yang prihatin kat aku .. Terima kasih kawan kawan ..

Ada seorang sahabat blogger yang kreatif bertanyakan soalan pada aku ..

FareedSairi bertanya " Salam Bro Ben...Nak minta sedikit nasihat tentang BlogLarian. Dah mula ada kritikan membina, harap dapat beri juga sedikit pendapat :) jika bro berkelapangan.
setakat ni, sy tak sempat nak update post sbb daftar blog org...camne bro bole layan bila buat segmen...fuh! .. ada teknik khas ke? "

Jawapan aku hanyalah satu ... KOMITMEN ! Bila buat satu satu segmen atau contest , komitmen perlu ada .. Ramai ingat senang je nak buat .. Nampak nak 'makan free' jer tapi diorg tak sedar , nak update blog .. nak bukak blog blogger tu lagi. check satu satu .. Bayangkan kalau segmen Blogger baru yang aku terima hampir 200 penyertaan ? Tu pun ada yang bunyi aku tak nak komen.. tak follow .. tapi diorg tak bunyi pulak yang aku dok promote kat blog aku ?

Aku bukan tak ikhlas.. tapi kadang kadang , orang kita ni , suka disuap terus dalam mulut ... yang tu baru diorg perasan .. Tapi bila kita buat secara diam atau 'sipi-sipi' , saja dibutakan mata hati .. Hurm..

Jadi ginilah En.Fareed , bahagikan masa... bila nak update blog , dan bila nak daftara blog ... kalau tak , mmg huru hara .. Jangan kelam kabut.. pasti ok punya ..

Ada teknik khas ke aku ni ? Hehehe... semangat bro !!! Semangat ni datang bila kawan kawan blogger berminat ! Kita kena amik semangat dari diorng sebagai tanda sokongan mereka terhadap segmen kita ..

Macam aku .. ada yang pertikaikan segmen yang aku buat ni takde hadiah yang best .. Hadiah tah hapa hapa .. Cam sticky post tu.. kalau lah dia bijak , hadiah $$ tak seberapa sangat dari hadiah mempromosi blog tu ! Hadiah jangka masa panjang !! Fikirkan la tu .. Jangan jadi cam anak burung .. Jadi cam anak buaya.. lahir lahir terus masuk ke dalam sungai ... ikut mak dia .. bukan nganga dalam sarang ...

Naik lagi ..

 

Salam .. selamat pagi ...

Terpaksa mc hari ni .. tekanan darah naik lagi.. ni semua gara gara seminggu asik makan luar je dan makanan segera .. hurm... Orang rumah takde kan.. nak masak ? Hurm.. hurmm... bukan tak reti tapi malas ( alasan coverline tak reti.. segan kat mat gebu ) ..

Bahaya penyakit darah tinggi ni semua orang tau ... tapi ada gak yang tak tau .. tak kira usia sekarang ni , sapa sapa leh kena penyakit ni .. Bila dah kena , siaplah .. Macam macam pantang larang ada .. tak leh tensen , makan kena jaga ... kena senantiasa cool..

Penyakit ni sesekali bila dia jengah , mmg birat kepala.. nak tengok laptop, nak tengok matahari ... dalam erti kata lain , tak leh tengok cahaya.. pedih giler bijik mata .. berpinar..

Terbaru mangsa penyakit darah tinggi ni , kawan kat opis.. meninggal dunia .. Koma sebelum tu.. Arwah tengah solat tiba tiba jatuh pengsan ... Hurm.. tu nasib baik tengah solat .. kalau ada yang tengah drive atau pon tengah berdisko ? pk ler sendiri .. aku nak tidur jap...

Yang sihat cam korang ni , pandai pandailah hargai kesihatan tu sementara masih mudah .. Jangan amalkan pepatah , makan selagi boleh .. makan sementara muda .. salah semua tu ... amalkan 'makan untuk hidup' ..

Kembali ke asal ...

image

Perhatikan 5 batang jari kita .. Bermula dari jari kelingking hinggalah ke ibu jari ...

Itulah kehidupan kita di dunia ni.. Bermula dari bayi .. yang dijaga dan dibelai oleh penjaga kita dengan penuh kasih sayang .. Dipupuk dimanja , diberi kasih sayang sehinggalah kita dewasa .. 

Perjalanan kehidupan kita itu ada peringkatnya .. Bayangkan , kedua ibubapa kita menjaga kita dari bayi .. dan akan tamat bila dah tua .. InsyaAllah ...

Tapi sedarkah .. pada jari kelingking dan ibu jari itu , perangai manusia akan jadi sama ... Iaitu kebudak budakkan .. Cuba tengok kanak kanak dan orang tua .. Apakah persamaan mereka ? Mudah merajuk .. perangai yang mmg menguji kesabaran ..

Kita , diwaktu bayi atau kanak kanak , jika buat perangai .. ibubapa kita pastinya akan memujuk .. Kan ? Tapi ... jika mereka itu sudah tua dan buat perangai , apakah kita akan memujuk mereka atau membiarkan saja mereka makan hati ???

Sedarlah .. lambat laun kita semua akan berada di tempat mereka ... Merajuk mereka adalah merajuk kita dulu ... Pujuklah dengan kasih sayang ...

Al-fatihah buat mereka yang telah pergi meninggalkan anak anak mereka .. Semoga roh mereka aman di sana berkat doa anak anak mereka ..

Aktiviti Futsal bersama blogger ..

 

Hari tu ada aku bagitau yang aku g join futsal ngan blogger blogger majoritinya dari GENGBLOGGER.COM ..

Antara yang hadir ialah :

image senarai nama dari JOE

futsal 1 Gambar-gambar dari blog TUAN DIN

TERIMA KASIH KENGKAWAN ! TERHIBUR MALAM TU WALAUPUN KAKI TERSELIUH PADA PENGHUJUNG MASA ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI