Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 12 Disember 2010

Macamana la aku ada masa untuk blog ni ?

 

Update setiap saat ? Setiap minit ? Setiap jam ? Setiap masa ? Tak kira dimana mana ?

Pastinya mereka kata aku giler ... Ada aku kisah ? Ya , aku kisah apa yang mereka kata pada aku sbbnya aku tak giler ! Tak per .. aku simpan kata kata mereka sbg pembakar semangat aku ..

Semalam , mereka tak kenal aku .. Mereka tak pernah dengar nama BEN ASHAARI .. Aku nekad.. aku nekad sebenar benarnya nekad .. Biar mereka kenal dan hafal dalam kepala mereka ... Sekali tengok je gambar dah tau itu BEN ASHAARI !

Kegilaan aku inilah menyebabkan mereka mengenali BEN ASHAARI BLOG !  Aku bukan nak diri aku ini dikenali tetapi aku nak blog aku dikenali.. Aku bukan kejar glamer atau populariti tapi aku mengejar cita cita aku .. Cita cita yang mana aku mampu berjaya dalam apa yang aku usahakan !

Dulu , aku seorang yang mudah patah semangat .. Aku selalu tengok abang aku .. Camana dia boleh dapat ramai awek cun cun .. Macamana ?? Aku selongkar meja dia .. Jumpa surat cinta .. ayatnya biasa .. tertawan si dara .. Huh.. Apakah keistimewaannya ? Akhirnya aku tau .. dia bergaya walaupun ke sekolah .. Sapa tak tertawan kan ?

Bila kita jumpa kunci ... gunakan kunci tu untuk membuka pintu .. Bila pintu tu dibuka , jangan langkah masuk terus .. fikirkan .. fikirkan apa yang kita nak buat bila melangkah masuk .. Apakah perlu patah kembali ? Atau bertarung sekiranya ada naga menunggu ? Bak kata pendekar , biar mati bermaruah ! jangan jadi pengecut .. haaaa... hehehe.. Pendekar mana ? Pendekar Mustar... heheh.. tak la.. aku pon tak ingat pendekar mana ..

Kesimpulan .. aku minat menulis .. walaupun bukan formal seperti nun bahasa bahasa novel  tapi aku mmg suka menulis dari sekolah .. bila aku ada peluang begini dan ada yang membacanya malah boleh dapat lagi $$ , apa salahnya aku gunakan segalanya yang aku ada ini untuk memeriahkan lagi dunia aku ini ?

Masa bukanlah musuh utama aku .. Samada aku nak atau tidak jer .. Kalau mereka boleh curik masa untuk merokok , atau mengumpat atau bermain game sambil berdiri dalam lrt , mengapa aku tak boleh update blog untuk 5 minit ? Meluahkan apa yang terbuku di hati ? aku bukan nak buat tesis atau karangan surat rasmi tapi cuma taip apa yang aku nak taip .. tu je ? Susah ke ? hehehe.. senang jer .. mahu atau tidak jer ..

Mereka pernah gelakkan aku ..

 

Patah semangat ? Kecewa ? Nak tutup blog ? Hurm.. pelbagai perasaan lagi ada ... Agaknya berapa ramai sangat la yang bagi semangat untuk berjaya dunia blog ni ?

Berblog , mereka kata buang masa .. Mereka kata hanya untuk orang yang takde kerja ... Bila kata berblog dapat ramai kawan , mereka kata laman sosial yang lain pon dapat gak .. Mereka akan kata , boleh caya ke kawan dalam dunia cyber ni ? Macam macam mereka kata.. Paling tidak untuk mereka yang dah berpacaran , pastinya akan kata , habislah .. pasni mesti ada skandal punya !

Aku ? Pernah disenyum sinis .. Asyik asyik ngan laptop .. Update di mana mana saja .. Pernah dikatakan dah terlalu taksub dengan blog .. Malah siap dikatakan buang masa jer .. Baik g cari keje part time ..

Korang tau apa jawapan aku ? Aku senyum .. Tak pe... Tunggu jer .. Pokok tak berbunga lagi .. Aku baru jer letak baja .. Bagi aku beberapa bulan ...

Beberapa bulan kemudian ... Mereka yang gemar tersenyum sinis kat aku , aku tunjuk cheque yang aku dapat.. Sekeping ? Oh tidak.. Dua ? Pun tidak .. Tiga ? OK la kot.. tiga sebagai permulaan .. Ada lagi.. tapi nanti kalau aku cerita , riak jadinya .. Tapi apa yang aku nak sampaikan ialah , apa juga yang kita buat perlulah ada KEYAKINAN !! Kita yakin dengan apa yang kita buat .. Kita berusaha .. berdoa serta tawakal .. Berserah pada Allah akhirnya ..

Sekarang ? Mereka kembali tanya .. bagaimana nak buat blog !

Jom pastikan blog anda tersenarai ..

 

Ok... terlebih dahulu aku mohon maaf kerana menyusahkan korang .. Entri blog list sebenarnya mudah je aku suruh buat .. lagi pon dari tengah tengah buntu idea tu , ada gak entri baru kan ?

Skang apa kata kita pastikan sama sama blogger yang dah antar entri tu , dah tersenarai .. Ok ? Boleh ? Mudah jer .. Buat satu entri mudah .. dengan tajuk CHECK 1,2,3 .. BEN ASHAARI .. Bila korang confirm ada , korang boleh delete entri tu balik .. Kalau takde , sila tinggalkan url korang kat sini .. Tapi ini adalah untuk mereka yang dah buat entri SEGMEN BLOG LIST 2011 , SELAMAT TAHUN BARU dan juga terkini  BLOG LIST BEN ASHAARI DIBUKA SEMULA ..TERHAD ..

Tu je la ..Terima kasih yer ...

Cerita Blog List aku ..

 

Seperti ramai sedia maklum , aku mmg suka memperbaharui blog list aku ..Kenapa aku buat gitu , aku rasa aku dah maklumkan berkali kali.. Tapi tak pe la , aku terangkan sekali lagi sbb mungkin ada yang terlepas baca ..

Senarai blog dalam blog list aku biasanya akan aku biarkan 2-3 bulan kemudian akan aku buat yang baru .. Tujuan , paling utama aku ialah untuk mengetahui siapakah yang masih sudi menyertai segmen aku setelah dia dah berbulan berdiri kukuh di arena blogging ini .. Alasan lain ialah , pengumpulan pembaca dan blogger baru ..

OK... berbalik pada segmen blog list terbaru aku .. Yang hari tu , aku buat SEGMEN BLOGLIST 2011 , SELAMAT TAHUN BARU adalah untuk blog list terbaru ... Dan tadi , aku buat lagi satu sebagai SAMBUNGAN dari tadi.. Ini bermakna , sapa yang dah buat hari tu , tak perlu buat lagi ... Yang hari ni punya untuk mereka yang selalu berblog pada hujung minggu jer .. Faham tak ? Kalau tak faham , call aku yer ..

Ini bermakna , sapa sapa yang dah takde dalam tu , buat la entri segmen blog listu ... Mudah je kan ? Jangan la ada yang merajuk .. Aku bukan saja saja je nak delete pastu kutip satu satu .. Tolonglah .. Kalau berminat , buat je la satu entri .. pastu bila dah confirm masuk , delete jer.. susah ke ? Hurm ...

Masih ada ruang untuk masuk .. Tak nak tak pe.. aku tak paksa saspa sapa pon untuk join ... Blog list yang sedia ada ni pon , lagi 2-3 bulan aku delete pastu buat lagi .. haaa... Keuntungan pada semua gak ... Ingat senang rajin sangat ke aku nak delete pastu buat balik .. copy paste satu satu sampai beratus blog ?

Setiap kejayaan perlukan pengorbanan .. Kalau takat nak duduk di takok tu , silakan .. tapi aku tak berminat nak duduk  kat level tu jer.. Aku nak berusaha untuk terus naik dan naik !

Kenapa kita boleh kecewa dengan blog ?

Sebabnya paling utama ialah niat ... Kalau niat yang dipasang tu dah lari pastinya kecewa ..

Keseronokkan .. kalau benar nak cari keseronokkan , maka tidak wujud erti kecewa .. Kena kutuk .. kena maki hamun ... Kalau korang benar benar nak jadi blog tempat 'lepak' sambil berbual , maka korang tak pandang langsung kata kata mereka itu .. Ibarat kita menconteng atas buku yang kita beli ... Datang kawan kita , mereka gelak kata kita membazir dan mengarut .. Persoalannya , tu buku sapa ? duit sapa ? Masa sapa ?

Cari kawan ... yang ni paling mudah .. jadikan blog sebagai tempat meluahkan perasaan .. minta pandangan ... minta pendapat .. atau mencari kenalan baru ... Pastinya akan datang positif dan negatif.. Itu mmg berlaku di dunia nyata .. maka kena terima dengan hati yang terbuka ..

Pendapatan sampingan .. kalau baru bukak kedai , terus berfikiran nak jadi cam syarikat YTL , AIR ASIA atau sebagainya , maka baik tutup je blog .. g buat pinjaman , buat bisnis ... Ingat.. segalanya bermula dari 1 sen !

Kesimpulannya ... Semangat berblog ini adalah semangat yang paling mudah nak dapat .. Tengok ... fikir .. update .. Kalau kita tengok orang punya 'kekayaan' maka kita akan kecewa sbb kita bandingkan dengan dia .. Kita patut tengok pada usaha orang itu .. Patut tengok pada cara orang itu .. Baru kita boleh maju ... setapak demi setapak !

Bila patah semangat .. apa yang patut dibuat ialah , g blogwalking diam diam .. Jangan tinggalkan komen ! Masuk baca ... rileks .. cari blog santai ... kemudian .. rehat .. tidur ... Esok bangun .. fresh pala otak , baru update ... walaupun satu baris ayat ... dari takde langsung bukan ? Itu lebih baik dari satu perenggan yang penuh dengan kata kata nista dan mengarut ... ;)

Sasaran income blog : RM100 Sebulan !

 

Wah... itulah target aku ..Sebulan RM100 jer .. cukup dah.. Alhamdulillah.. setahun dah dapat RM1200 .. Wah.. cam main kutu lak .. yelah kan , sapa nak bagi .. Tapi sedar ke tak .. kalau RM100 , tolak duit api , air , broadband ...laptop .. masa .. camana tu ?

OK ok.. aku tauuu.. ada yang diantara kita ni berblog saja suka suka .. Ye.. tak salah gak kan kalau boleh menjana sedikit pendapatan sampingan .. Rezeki jgn ditolak , kawan kawan tamo sombong ... musuh musuh boleh blah ... kan ?

Kalau kerja dah bagus.. gaji dah masyuk .. atau takde komitmen lain .. mmg best la berblog suka suka ..Tulis je apa nak tulis ..takde sapa nak marah .. Sapa kata takde sapa nak marah ??? Cuba la tulis ikut suka tekak.. rasanya kalau polis tak datang ketuk pintu , mesti blog dihinggap dek cik anon aka ' lalat berkaki ayam ' ..

Berbalik pada sasaran aku .. itu adalah sasaran aku pada mula aku berblog ... target pada NUFFNANG .. hurm... tapikan ... tapikan .. Kalau rajin la kan .. kalau rajin laaaa .. korang leh dapat dari tu ... Banyak mana ? Cukup untuk membolehkan korang tukar handphone setiap bukan .. Haaa..cukup tak korang rasa ?

Aku bukan nak mengajar blogger mengejar $$ dari keseronokkan .. tapi orang kata la kan .. kalau dengan belajar rajin rajin , kita boleh jadi pegawai besar atau kerja bagus bagus .. apa salahnya kita lakukan kan ? Dari dok memain gitu pastu , nganga je tengok orang berkereta mewah ... kan ?

Syukur ? Alhamdulillah .. Rezeki Allah di mana mana .. Allah tak larang hamba dia cari sebanyak mana tapi jangan sampai lupa DIA kan ? tu yang penting ... Senantiasa bersyukur .. Okeh ? Usaha tangga kejayaan ... Jangan pandang belakang .. pandang  tepi pon jangan .. Pandang depan sambil sesekali tengok bawah .. okeh ?

Aduh... tolong ! tolong !

 

image

Help !! Help !! Help !!

image Tolong !! Tolong !! Tolong !!

image

Nak kata apa dah kan ? Takde sapa larang .. Negara bebas ..kononnya ..

Beza harta sepencarian, nafkah

 

 

APAKAH perbezaan harta sepencarian dan nafkah.

Adakah harta sepencarian boleh dikira sebagai nafkah?

HAMIZA
Selangor

 

MEMANG terdapat perbezaan antara harta sepencarian dan nafkah. Harta sepencarian ialah harta yang diperoleh hasil daripada usaha suami isteri dan termasuk pendapatan yang diperoleh daripada modal sendiri hasil kerjasama mereka.

Jika berlaku perceraian, harta yang diperoleh boleh diisytiharkan sebagai harta sepencarian dengan persetujuan kedua-dua pihak.
Harta berkenaan dapat dibahagikan bersama antara mereka dengan persetujuan mahkamah.

Manakala nafkah pula merujuk kepada tanggungjawab suami kepada isteri iaitu dalam masa perkahwinan isteri berhak mendapat nafkah daripada suaminya.

Ini termasuk nafkah makanan, tempat tinggal, pakaian dan perubatan.

Kadar nafkah diambil kira dengan kemampuan suami berdasarkan pendapatannya.

Allah berfirman yang bermaksud: "...dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya." (Surah al-Baqarah ayat 233)

Apabila dicerai, isteri berhak mendapat nafkah untuk masa idah (Surah at-Talaq: 6).

-HMETRO-

Rakan serumah bernafsu songsang

 

SAYA tinggal serumah dengan rakan sekerja yang menjalin hubungan sejenis.

Setiap hujung minggu dia akan tidur di rumah pasangannya.

Saya pernah meminjam komputer riba dia dan apa yang ditemui di dalamnya amat memalukan.
Saya merasakan dia terjebak dengan hubungan songsang berkenaan.

Bagaimanakah caranya saya menolong dia supaya tidak terpengaruh dengan perkara terkutuk itu?

Saya pernah menasihatinya namun dia memarahi saya.

FARHAN
Kuala Lumpur

HUBUNGAN sejenis memang dilarang mana-mana agama termasuk Islam.

Ini kerana ia bukan tabiat semula jadi manusia dan juga binatang.
Itu sebab ia dipanggil sebagai hubungan songsang. Mereka yang terbabit dalam aktiviti sedemikian dilaknat oleh Allah dan Rasul kerana melanggar larangan agama.

Contohnya keterlanjuran kaum Luth yang membawa kehancuran mereka.

Bagi menangani isu moral dan akhlak sebegini, Islam megajak kita supaya memikirkan tujuan kita berada di dunia.

Seorang manusia yang diberi akal fikiran hendaklah berfikir buruk baik setiap perbuatannya.

Apabila suatu perbuatan melanggar tata susila agama dan akhlak, dia hendaklah segera dihentikan.

Setiap Muslim hendaklah berusaha mencegah diri sendiri, keluarga dan masyarakat daripada terjerumus dalam lembah maksiat.
Justeru, anda perlu berusaha sedaya mungkin mencegah kemungkaran berkenaan sama ada melalui kuasa, kata-kata atau rasa benci dalam hati.

Mencegah diri daripada terpengaruh dan terbabit dalam perhubungan sejenis lebih mudah daripada cubaan untuk mengubah atau mengubatinya apabila sudah berlaku.

Ini yang berlaku kepada rakan anda yang sudah dinasihati, tetapi menjadi marah kerana sudah jauh tersasar dalam kemaruk nafsu.
Hubungan songsang hanya membawa kehancuran semata-mata. Kita boleh katakan mungkin manusia dapat memaafkan kesalahan sesama sendiri, begitu juga Allah yang sentiasa mengampunkan dosa hamba-Nya.

Tetapi undang-undang alam tidak ada belas kasihan. Penyakit akan terjadi apabila manusia melanggar undang-undang alam. Anda mungkin sudah melakukan apa yang terdaya untuk mengubah sahabat sendiri. Tetapi perubahan hendaklah datang dari dirinya sendiri.

Dosa yang dilakukan itu adalah atas pilihan diri sendiri dan bukan atas sebab genetik atau persekitaran lagi. Semuanya boleh diubah apabila ada kemahuan untuk insaf dan bertaubat.

Berubah untuk menjadi baik tidak ada salahnya. Kegilaan menurut hawa nafsu boleh dicegah dengan usaha sendiri dan nasihat kawan-kawan seperti anda.

Teruslah berusaha semoga kawan akan berubah menjadi baik.

-HMETRO-

Wanita Melayu bakal tergugat ?

image

Hehe.. tu diaaa.... sama harga hantaran gadis Melayu skang ni ... Apakah bakal tergugat wanita Melayu selepas ini ?

Mereka bukan saja memiliki pakej lengkap sebagai isteri termasuk wajah persis artis, malah boleh dijadikan teman hidup pada harga semurah RM14,000.

Itu bukan omong kosong, malah segelintir jejaka Malaysia beragama Islam menikmati saat manis melayari rumah tangga dengan wanita Maghribi yang dikatakan memiliki pelbagai kelebihan berbanding wanita tempatan dan negara jiran seperti Indonesia, Thailand dan Filipina.

Selain sama agama dan berwajah jelita, wanita dari benua Afrika Utara itu dikatakan berkulit gebu, subur, belum ‘tercemar’ dan akan mengabadikan sepenuhnya jiwa dan raga terhadap lelaki yang menjadi suaminya.
‘Trend’ yang semakin hangat diperkatakan itu didedahkan seorang lelaki yang berpengalaman empat tahun hidup bahagia beristerikan gadis Maghribi lepasan kolej, malah sudah mempunyai seorang anak.

image BAHAGIA... Mohd Fairudz bersama isterinya yang kini berusia 28 tahun.

Mohd Fairudz Mohd Yusoff, 34, berkata sehingga hari ini sekurang-kurangnya lapan lelaki di negara ini mengikut jejak langkahnya dan ia menjadi kenyataan di atas khidmat secara percuma diberikannya.

“Segala-galanya bermula apabila saya meletakkan paparan tawaran e-books mengenai bagaimana untuk melancong ke Maghribi dengan kos rendah di beberapa laman web forum dan pada masa sama saya turut memberitahu bahawa saya mempunyai isteri warga negara itu.

“Daripada paparan itu, ramai bertanya bagaimana saya bertemu jodoh dengan gadis Maghribi. Lalu, saya menceritakan pengalaman saya dan berkongsi maklumat pelbagai keistimewaan gadis Maghribi dari kawasan pinggir bandar.

“Malah berdasarkan pengalaman, kos untuk mengahwini mereka tidak semahal mana kerana mata wang kita lebih besar daripada mata wang mereka, Moroccan Dirham,” katanya.

Mohd Fairudz yang mempunyai pengalaman menetap di Maghribi kira-kira dua tahun mendedahkan, gadis dari kawasan dikenali dengan nama Agadiran Saf itu sangat menitikberatkan penjagaan diri dan kecantikan.

“Mereka mengamalkan mandi hammam iaitu mandi di bilik berwap dan menggunakan minyak argan yang membantu melambatkan kedutan pada kulit.

“Mereka juga pembersih dan menjaga makan, sebab itu mereka cantik,” katanya.

Menurut Mohd Fairudz, gadis berkenaan juga belum ‘tercemar’ kerana tidak dipengaruhi budaya luar seperti budaya Barat.

“Tiada budaya mempunyai kekasih atau keluar ‘berdating’ kerana mereka dikawal sepenuhnya ibu bapa dan taat kepada perintah. Jika mahu menyunting mereka sebagai isteri, jumpa ibu bapa mereka.


“Tak perlu ‘dating’ kerana jika ibu bapa setuju, mereka akur. Mereka perlukan seorang lelaki sebagai suami kerana mereka bukan wanita berkarier dan dijamin memberi layanan sempurna kepada suami,” katanya.

Golongan gadis terbabit juga biasanya suka menari hanya di kalangan wanita dan mereka tiada masalah untuk menari di depan suami untuk ‘menghangatkan’ suasana.

Memandangkan mereka hidup dalam keadaan sederhana, mereka tidak akan meminta yang bukan-bukan daripada suami seperti wang yang banyak, emas atau permata.

Mohd Fairudz berkata, pengalaman dicurahkannya mendapat reaksi luar biasa dengan ramai memberi reaksi mengadu berdepan pelbagai kesukaran untuk mengahwini wanita tempatan kerana pelbagai sebab, antaranya perbelanjaan kahwin semakin mahal, sukar mencari cinta sejati dan berdepan pelbagai halangan serta kerenah sebelum berkahwin.

“Memikirkan apa salahnya berbuat perkara baik dan pada masa sama isteri saya mahu mendapatkan ramai teman sebangsa di negara ini, saya beri panduan dan menolong memperkenalkan gadis Maghribi yang membabitkan saudara mara dan rakan isteri saya.

“Ada yang ‘sangkut’ sehingga bergelar suami isteri,” katanya.

Menurut Mohd Fairudz, masalah bahasa dan makanan mungkin menjadi sedikit masalah, tetapi gadis Maghribi cepat menyesuaikan diri dan belajar.

“Sebagai contoh, isteri saya menggunakan bahasa Arab, namun selepas beberapa bulan di Malaysia dia semakin lancar berbahasa Inggeris dan semakin memahami bahasa Melayu.

“Begitu juga soal makanan, kalau dah jadi suami isteri, pandailah masing-masing menyesuaikan diri,” katanya.

Mohd Fairudz turut memberitahu, risiko isteri menimbulkan masalah selepas berkahwin juga rendah kerana mereka berada jauh daripada keluarga.

“Sebelum ini mungkin kita biasa mendengar, orang kita kahwin dengan wanita Indonesia atau Thailand.

“Kerana Malaysia dengan negara berkenaan tidak berapa jauh, timbul masalah seperti keluarga selalu datang.

“Itu belum lagi ahli keluarganya yang minta pinjam duit atau menumpang di rumah kita sebab tiada kerja sehingga menimbulkan masalah.

“Untuk gadis Maghribi, ia sukar berlaku kerana mereka tidak ada komuniti di sini dan keluarga berada jauh beribu kilometer. Susah untuk mereka buat hal, melainkan kita yang buat hal,” katanya.

-HMETRO-

Kenapa anda perlu mengundi mereka ??

 

Blog Pilihan Malaysia sekarang menjadi satu fenomena baru bagi blogger baru .. Masing masing ingin meraih undi secara bersih dengan cara mereka tersendiri ..

Bagi membantu mereka secara tidak langsung , aku cuba bantu dengan mewujudkan kempen ini ... Terpulang pada mereka berminat atau tidak untuk menyertai kempen ini..

Bagi yang berminat untuk menyertai , sila rujuk entri ini ..

Blogger yang berminat dan telah buat kempen :

  1. Ainiaa♥
  2. iqbalhakimi
  3. zureen
  4. KimiCnoL
  5. ♥ nur ♥
  6. mOoN
  7. shahjiehan
  8. Mar
  9. mai BEAR gebu
  10. sCHACINTA .D
  11. areteacar
  12. nuRuL aZieRa
  13. Awatif Azizi
  14. ♥ Princess ♥
  15. zaMir
  16. Qaseh dalia adelia
  17. Rafina Mimi Zairul Murni
  18. Nur ɐʇɥıɹɐɥ
  19. Emma
  20. Izamir Ridzwan
  21. taufiq helios
  22. rose
  23. Ayuni
  24. Sabrina Syarfa
  25. M I A J A M A L U D D I N
  26. myravea
  27. ♫ AMALINA ♫
  28. Matika Love
  29. Cik Su
  30. cokiedacomot
  31. iffah imani
  32. FARISUKIMI
  33. Salina@IbuAqil
  34. DayangR
  35. micky eyqa
  36. Miss Yaty
  37. Miela Tahril
  38. sarah
  39. Wana De'Amor
  40. Amna.Qadeeja
  41. luna
  42. ~sayahafiz~
  43. Queen F
  44. CikAdilaMata4 (--O__O--)
  45. misz ema
  46. nora amila ghazali
  47. tomato
  48. 49

 

Sapakah pilihan anda ?? Baca dan nilailah sendiri yer ..

Wanita dihukum rejam sampai mati lakon semula pembunuhan

TEHERAN: Seorang wanita yang dijatuhi hukuman rejam sampai mati kerana berzina mengaku membantu seorang lelaki membunuh suaminya dan melakonkan semula jenayah itu dalam wawancara yang disiarkan menerusi televisyen, semalam.

Ia kali keempat Sakineh Mohammedi Ashtiani (gambar) muncul di televisyen untuk membuat pengakuan itu ketika Teheran berdepan dengan kecaman masyarakat antarabangsa selepas mengumumkan wanita itu akan direjam sampai mati, sumber terbaru pergeseran antara Iran dengan Barat.

Dalam rakaman terbaru yang disiarkan menerusi Press TV, ibu dua anak itu dibawa dari penjara ke rumahnya di pinggir Bandar Tabriz di barat daya Iran dan melakonkan semula pembunuhan yang berlaku pada Disemberi 2005, lengkap dengan seorang lelaki yang melakonkan watak suaminya.

Sakineh, berpakaian hitam dan bertudung cokelat menceritakan bagaimana dia memulakan hubungan sulit dengan seorang lelaki lain, Isa Taheri.

Dia kemudian menyuntik suaminya menyebabkannya pengsan sebelum Isa datang dan membunuhnya.

Amnesty International mengecam siaran itu dengan mendakwa ia melanggar standard antarabangsa untuk mendapatkan perbicaraan yang adil selepas Iran memaksa Sakineh mengaku bersalah di televisyen. - Agensi

 

-HMETRO-

Kempen BLOG PILIHAN MALAYSIA ..

 

Wah .. aku rasa tiba masa aku pulak membantu blogger blogger yang layak ke pusingan undian BLOG PILIHAN MALAYSIA ..

Aku masuk tadi.. ramai sangat .. tak tau nak pilih sapa .. Maka ini jelah cara aku boleh bantu mereka ... Apa kata korang kempen diblog korang ... hehehe.. caranya begini .. Cam biasa .. buat satu entri khas :

  1. Header BLOG BEN ASHAARI
  2. Tajuk : Kempen BLOG PILIHAN MALAYSIA bersama  BEN ASHAARI
  3. Kenapa anda sertai contest ini BLOG PILIHAN MALAYSIA ?
  4. Kenapa anda rasa anda layak diundi ?
  5. Ceritakan serba sedikit latar belakang blog anda
  6. Tinggalkan link entri anda disini ..

Senarai pemilihan blog ada di sini .. Saja bagi sokongan sbb mereka juga pernah beri sokongan pada aku .. kan kan ? apa salahnya memeriahkan lagi ... kan kan ?

Semoga berjaya ....  ;)

Tips curik trafik ..

 

Hehehe.. aku terfikir .. sebenarnya dulu dulu aku buat gini gak .. Aku fikir , blogger yang dah tinggi pembaca mesti mempunyai banyak komen kan ? Biasanya kalau mereka komen kat blog tu adalah untuk mendapatkan respon semula dari tuan punya blog kan ? hehehe.. Satu kerugian di situ ..

Hurm.. apa kata selepas ini , cuba curi pembaca dari blog dia .. caranya ialah dengan membalas komen pembaca tu sendiri .. hehehe .. Kalau satu komen .. satu blogger... Untung untung dapat satu follower kan ? Kalau sehari boleh buat beberapa blog , berapa dah kan ? Hehehe..

Pelik ?

 

Hehe... selamat pagi .. Mesti ada yang pelik .. nape aku tak update banyak entri semalam ek ? Hurm.. saja je ... aku nak bagi peluang pada dua entri tu .. nak tengok camana sambutan dia .. apakah ok ke tak ?

Tadi aku g merayau ngan wife .. saja amik angin malam .. Sebelum tu g makan kat Bangi .. Hurm.. pekena bubur nasik ngan sizzling noodle.. hehe.. Boleh tahan gak bubur nasik dia ..

Kemudian , pusing pusing Putrajaya .. Rupanya ada karnival FELDA kat belakang Palace of Justice tu haa.. weh.. mari la turun Putrajaya esok dari takde apa nak buat .. Leh buat review pasal karnival tu .. hehehe.. Aku ? Aku nak g Sg. Buloh esok .. hehe..

Lupa lak.. hehe.. makan kat kedai tu .. aku terlupa nak bayar cendawan goreng .. aku patah balik dan g bayar .. hehehe.. adik cashier tu cam pelik lak .. Yela , dah jauh jalan pastu patah balik untuk bayar .. Huih.. jadi darah daging tu.. ala, apa la sangat harganya .. g je la bayar kan ? Tak baik makan menda haram ..

Ops.. camana mood blogging korang hari ni ? Ok ? Malas ? Down ? Best ? Camana ngan blog pilihan malaysia tu ? Cun tak ? Hehehe.. tak pe.. nanti aku tolong korang eh ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI