Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 13 Disember 2010

Haha.. Cute !!

 

Disebabkan broadband dah ok , maka aku sempat berblogwalking sambil menonton drama JALAN LAIN KE MADINAH di Astro ... 

Tersinggah kat satu blog ni .. hahaha .. terus aku melepakkan diri bermain header dia kat situ .. Cute giler .. Aku mmg suka main mouse over cam tu .. hehe..

Hurm .. blog gitu kalau buat untuk blog peribadi mmg cool .. Aku nak buat gitu gak .. tapi kang tak pasal pasal kena perli lak.. hahaha .. Apa kata aku buat blog aku warna pink lak pasni .. Setuju ?

OK.. blog yang aku kata ni ... blog milik RABIATUL ... RABIATUL ADAWIYAH  .. Sedap nama dia kan ? hurm... Rabiatul , semoga terus berblog dengan gembira yer ..

Kerja kosong : Driver yang tak solat .. ada tak ?

 

Jangan terkejut ! Bukan aku yang nak laa .. tapi ini yg diceritakan oleh seorang sahabat kepada aku .. Dia tanya aku , ada sapa sapa nak kerja sebagai driver ? Tapi . hehe.. jenis yang kaki huru hara .. Jenis yang tak solat ...

Huih.. terkejut aku .. Dia teruskan cerita pada aku .. Driver lama tu berenti kerja sbb tak tahan .. Tak dapat nak solat .. Asyik bz bawak boss dia .. sampai tak sempat nak solat ..

Menurut kawan aku tu , boss kawan  dia suruh cari jenis yang tak solat lepas ni .. senang skit .. dia pon tak rasa bersalah .. Hahahaha.. gelak aku dengar ..

Dah tu , napa tak suruh je berenti jap kat mana mana untuk solat yang tak sampai 10 minit tu jer ? Makan boleh berjam jam lamanya.. pelik tul ..

Macam macam ....

Kita tak selamat dalam dunia maya ini.. Masa untuk ...

 

Waahh .. aku baru terbaca kat blog sahabat ni .. Ada sahabat blogger yang kita kenali telah diceroboh kerana ditipu dek email yang kononnya dari operator email tu .. menurutnya , Nuff dia pon di cashout .. Hurm.. kalau dia pantas , rasanya boleh selamat sbb Nuff , 3 bulan baru send check tu.. hehehe.. Ada baiknya gak kan ?

Aku rasa , dah tiba masa kita mengemaskini semua password email , blog , akaun bank , laman sosial ( FB, TWITT dll ) dan semua yang penting ...

Gabungkan huruf dan angka untuk mengelakkan dari mudah diceroboh.. Elakkan guna no ic , tarikh lahir , no kereta ... sbb smua tu mudah diingati oleh mereka yang terdekat terutama yang tak sukakan kita ..

Akhir sekali , elakkan akses ke laman web yang penting bila menggunakan komputer yang bukan hak kita .. hehe.. faham kan ?? Bahayaa wooo.. kang korang nangis bila tengok akaun bank korang , SIFAR  je ..  ;)

Kepentingan broadband bagi ku ..

 

Sebagai seorang blogger picisan yang  mana aku senantiasa mengemaskini blog agar senantiasa dikunjungi pembaca , broadband amatlah penting bagi aku ..  Walaupun aku berada di kawasan yang ada WIFI , aku tetap menggunakana broadband.. Malas nak berkongsi dengan orang lain ..

Aku tak tergerak hati lagi untuk menggunakan talian internet tetap dan belum berkemampuan untuk guna dua dua .. hehe.. kena jimat ... Lagipun aku kat rumah berapa jam sangat kan untuk guna talian tetap tu ..Bukan tak berminat cuma lom sampai waktu .. Kalau dah pindah rumah sendiri , mungkin aku akan pasang .. hehe..

Boleh giler jap aku kalau aku tertinggal broadband .. Skang ni aku guna HTC HD2 yang mana mempunyai router di dalamnya yang memudahkan aku mengupdate blog dengan menggunakan laptop dengan pantas manakala untuk browsing , aku guna pda tu.. Untuk menjawab email pon guna tu ..

Walaupun broadband kadang kadang mendukacitakan kita , tapi apakah pilihan yang kita ada ? Lebih baik ada walaupun seciput dari takde langsung kan ? Hehhehe.. maka bersyukurlah .. Tapi harapan aku , kita semakin menghampiri 2020 maka kita patut dah semakin maju .. kan kan ? Dan harapnya , tiada lagi masalah internet ni haa... Segalanya hanya dihujung jari kita ..

Yearghhh ...terima kasih ... terima kasih !

 

Alhamdulillah .. ok dah ... haaaa... mmg sah diorg ada problem tadi .. Mmg sakit kepala bila coverage cam cipan tadi .. yelah , tak leh nak buat apa apa .. bayangkan nak update blog cam tunggu keretapi dari New York ke Kuala Kerai , Kelantan tu haa.. Perghh ..

Tapi bila dah ok , kita kena la ucapkan terima kasih kan .. kan .. baru la seimbang .. Takkan bab nak kutuk , kaw kaw kita bagi.. Bila dah ok .. kaw kaw kita lari .. hehehehe.. Tak leh tak leh.. kena berhati perut .. kan incik broadband .. Psst.. kasi kurang harga bleh ?

Hurm... lega.. lepas g gym tadi .. baru segar skit badan .. Layan kardio lebih tadi .. Kasi peluh abis abisan .. Rasanya minggu ni mmg nak diet dan burn fat je .. hehehe.. ada projek besar minggu depan ..InsyaAllah ..

Makan pon kena jaga skit minggu ni .. Red beans , oats .. erk.. oats pon abis dah kat opis.. aiseyman.. kena serbu THE MALL esok ni .. hurm.. THE MALL eh... hehehe.. shopping pon best neh.. erk .. lari dah maksud ni .. huhu.. Camana la nak maintain.. terlalu banyak persimpangan .. haih...

Cantik tak ?? Cantik tak ?? Kalau cantik ..

Tunggu pe lagi .. sambar le satu ... stok skit je neh ... murah lak tu .. haaaa.... cepat cepat ..

imageBanyak lagi la warna dia .. Yang bercorak pon ada haaa.. Mana nak dapat ?? G masuk kat blog ISLAMICO PARADIES !

Try letak banyak pic tapi entah mengapakaahhh.. hatiku bergetaraann.. bila bertemu.. eh... ter*ARIS lak ... entah apa masalah dengan network pon tak tau .. asik GPRS jek dari tadi ... Nak salahkan sapa ??? Habaq mai saatt..


psst..sebelum ni salah tulis *SPRING ... eheh.. dah dibetulkan.. terima kasih Scarlet

Kenapa benci sangat kami ini ??

Tahukah korang ?? Erk.. aku tau korang tau .. Dah tak larat nak bagitau .. tapi di mana keperimanusiaan korang ? Tidak berhati perutkah korang ? Sanggupkah korang melihat kami ini terbatuk batuk dan menutup hidung kami ? Kenapakah ego sangat ? Apakah korang kelihatan macho dengan berbuat gitu ? Oh.. kesianlah kat kami ini.. Kami tau korang tak sayangkan nyawa malah kami tau korang banyak duit ... Kami ini tak larat nak panjat hospital .. tak larat nak masuk wad .. tak de duit nak g klinik .. Duit kami ni pon cukup cukup untuk makan sebulan jer .. Kais pagi makan pagi .. Kais petang makan esok lak .. haih ..

Dengarlah rintihan kami ini ..

  • Mama Zara
  • Ayuni
  • nadzirah razalli
  • Ummi Izzah
  • Bahijah~
  • yanna faisal
  • Cik Eka
  • Makbed
  • missbby
  • micky eyqa
  • TWEETY BERT
  • kitakesitu
  • Lulu caldina
  • -hanyaaku-
  • June Md Fouzi
  • Ezzu Raza
  • shahrul
  • nur
  • *cilipadi=hafizah*
  • sAkUrA
  • Hishyamuddin
  • deqlis
  • dilla adilla
  • Iklil.irdina bt mohammed alkhornie
  • Lianna Umar
  • Tengku Nizam
  • Cyda Acme
  • afyq
  • N athirah
  • Sabar je lah ...

     

    Arghhhhhhhhhhhh....  ada pistol tak ? Rasa nak tembak tembak je laptop neh.. tapi bukan salah laptop ...  Bandwith dah cukup ? Mana bleh... banyak lagi neh... Seratus lebih bayar sebulan neh..

    Dah tu salah sapa ? Perlu ke cakap ? Kang cakap kang .. haaa .. tak pasal pasal aku kena berblog seumur hidup untuk bayar duit saman dia lak .. huhuh.. Sabar je la yer ..

    Hujan dah turun di Putrajaya .. Angin kencang ... pergh.. bersiul siul bunyinya .. Macam cerita EVIL DEAD dah neh .. Grr... tatott... camana nak g gym neh ? Oh lupa.. naik kereta ...hehehe ...

    Ok .. nak mandi ..solat ..g gym lak... hehehe... nak aku update cerita kat gym lak ke ?

    Dua promosi dalam satu !

     

    image

    PROMOSI BARU UNTUK GOLD DETOX FOOT PATCH ~~ harga yg sama dgn DETOX FOOT PATCH (WHITE) Selagi Stok Masih ada.... fUNGSI SAMA DGN DETOX FOOT PATCH dan IA LEBIH TAHAN LASAK...

    GOLD DETOX FOOT - PERCUMA POS!!!!!
    Pakej RM 10 = 10 kpg
    Pakej RM 40 = 50 kpg
    ...Pakej RM 80 = 100 kpg

    GOLD SLIMMING - PERCUMA POS!!!
    Pakej RM 15 = 10 kpg
    Pakej RM 24 = 20 kpg
    Pakej RM 50 = 50 kpg
    Pakej RM 90 = 100 kpg

    Berminat ? Sila hubungi > DYNAZ

    Dan satu lagi promosi ialah ..

    ALINAC SHOPPE mengadakan satu promosi yang GEMPAK habis sempena untuk akhir tahun ni..so apa lagi..jom lihat produk terbaru yang sekarang tengah hangat!!!! Antaranya ialah ...

    imageAda banyak lagi.... nak tengok ? Jom ke blog ALINAC SHOPPE ! Terhad neh ...

    Camana aku nak g rumah kawan kalau begini ?

     

    Sakit jiwa siut !! Dari aku terlelap.. sampai terjaga .. terlelap lagi .. jaga lagi .. turun bawah .. main guli .. g goreng ikan .. buat tom yam .. Tak jugak jugak boleh bukak satu blog !!! Slow giler ke atau aku yang tak bayar bil broadband ni ???

    Bayar , tiap tiap bulan bayar ni .. Ni tunjuk coverage penuh nii.. Full bar !! Terkeluar keluar bar dia .. sampai kena kutip balik .. tapi nak bukak page , mak aih .. cam guna internet zaman dulu kala ... haih.. Ni duk kat Putrajaya nih !!

    Sat nak tidur balik ... kot kang jaga dah ok ... huh.. Jom g gym KBS petang ni ...

    Blog list dibuka lagi .. Amat Terhad !

     

    Khas buat mereka yang belum tersenarai lagi ... jika berminat untuk disenaraikan di dalam blog list di BEN ASHAARI BLOG  , bolehlah menghantar 'borang' secara rasmi dengan membuat entri seperti berikut :

    1. Sila letak gambar ini ..image_thumbdan linkkan ke entri KAMI MERAYU
    2. SILA letak tajuk : BLOG LIST BEN ASHAARI 2011 linkkan ke entri ini ..
    3. Tinggalkan url entri anda di ruangan komen ..

    Tu jer .. terhad yer ... cepat cepat ... Terima kasih ...

    Best yer ramai awek ..

     

    Perempuan zaman skang ni makin lama makin daring .. makin bergaya .. seksi ? Tu tak semua la kan .. seksi ni subjektif.. Tutup habis pon leh dikatakan seksi .. Pelik kan selera mata manusia ni ? Erk.. mata lelaki ? Hehehe..

    Disbbkan itulah ada lelaki mengambil kesempatan menyimpan ramai teman wanita atas alasan membela nasib mereka .. Hehe.. Yeke membela ? Makin terseksa lagi ada la kan ? ;)

    Aku pelik camana seorang lelaki mampu ada awek ramai ramai ni ? Camana kehidupan dia ? Selesa ke dok membohong sana sini ? Hurm.. Sikap player gini kalau dh kawin pon susah nak buang woo... Banyak contoh dah aku nampak .. Sikap yang mmg susah nak dikikis iaitu kaki perempuan .. hurm..

    Kat mana seronoknya ramai awek ? Aku dulu .. boleh ada sorang satu masa jer .. Bukan tak reti membohong tapi malas menyusahkan diri dan menyemakkan kepala .. Ada sorang pon dah pening , ni kan pulak nak ada lebih dari tu ? Waduhhh.. tu pasal aku dapat tekanan darah tinggi.. hahaha.. guwau jeeee ...

    Erk.. camana pulak perempuan yang boleh ada ramai teman lelaki lak eh ??

    WikiLeaks dedah kenyataan diplomat Singapura

    SINGAPURA: Kabel WikiLeaks semalam mendedahkan beberapa kenyataan diplomat Singapura terhadap pemimpin negara Asia, termasuk Malaysia, yang dianggap mengamalkan rasuah, tidak cekap atau bodoh.

    Nota sulit diplomatik disalurkan oleh laman itu kepada kumpulan media Fairfax Australia mengandungi penilaian tidak menyenangkan mengenai tokoh utama di Malaysia, Thailand, India dan Jepun.

    “Kepemimpinan tidak cekap adalah masalah besar kepada Malaysia,” Setiausaha Tetap Kementerian Luar, Bilahari Kausikan dilaporkan menyatakan demikian kepada Timbalan Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat bagi Asia Timur, David Sedney dalam kabelnya bertarikh September 2008.
    Justeru, ‘keadaan di negara jiran, Malaysia adalah mengelirukan dan berbahaya,’ dan ‘kemungkinan jelas boleh berlaku konflik perkauman’ yang menyaksikan golongan etnik Cina ‘melarikan diri’ dari Malaysia dan ‘membanjiri’ Singapura, Bilahari dipetik sebagai berkata.
    Seorang lagi pegawai, Peter Ho, dilaporkan menyifatkan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak sebagai ‘seorang oportunis’ yang ‘tidak teragak-agak’ mencari kesalahan Singapura jika beliau ‘perlu melakukannya’.
    Bilahari juga bersikap kritikal terhadap kerajaan Thailand dengan melabel perdana menteri ketika itu, Thaksin Shinawatra sebagai pemimpin yang ‘mengamalkan rasuah’, di samping ‘sesiapa saja, termasuk pembangkang’.
    Beliau berkata Thaksin ‘tidak tetap pendirian dan mudah terpengaruh’, dan memberi amaran mengenai ketidakstabilan di Thailand.
    Dalam satu lagi memo pada 2009, duta bebas Singapura, Tommy Koh – yang selalunya bersopan dan berhemah di khalayak – membuat teguran tidak menyenangkan mengenai Jepun dan India.
    “Koh menyifatkan Jepun sebagai ‘pihak yang sentiasa tewas’ dalam penambahbaikan hubungan di antara China dan ASEAN,” menurut kabel yang dibocorkan, memperincikan mesyuarat di antaranya dan pegawai AS.
    “Beliau berkata kejatuhan Jepun di rantau berkenaan berpunca daripada kebodohan negara itu sendiri, kepemimpinan teruk dan kurang berwawasan,” katanya.
    “Beliau juga tidak menunjukkan belas kasihan kepada India, apabila menyifatkan ‘kawasan bodoh India’ sebagai ‘separuh masuk ASEAN dan separuh lagi keluar.’
    Tiada reaksi segera daripada kerajaan Singapura berikutan pembocoran itu, tetapi akhbar Straits Times yang prokerajaan memetik kenyataan kontroversi itu dan menyiarkannya dalam laman webnya. – AFP


    INFO

  • WikiLeaks adalah organisasi yang menggunakan laman web untuk membocorkan dokumen sulit, rahsia kerajaan dan syarikat korporat.
  • Laman web itu yang dilancarkan pada 2006 dan beroperasi dari Sweden, menerima maklumat sulit daripada pelbagai pihak yang dirahsiakan.
  • Pada Julai 2010, Wikileaks membocorkan lebih 76,9000 dokumen berkaitan Perang Afghanistan sebelum menyiarkan hampir 400,000 dokumen mengenai Perang Iraq, dua bulan lalu.
  • Pengasasnya, Julian Assange kini ditahan di Britain bagi kesalahan mencabul dua wanita Sweden.
  • -BHARIAN-

    KAMI MERAYU ..

     

    image Masih dengan segmen yang bertujuan untuk meraih simpati mereka yang merokok di tempat terbuka sbb yang hari tu punya dah tutup ..

    OK... mari kita sama sama berkempen secara besar-besaran ... Sila buat satu entri :

    1. Letak banner dan tajuk : KAMI MERAYU dan linkkkan ke entri iini ..
    2. Ceritakan satu pengalaman anda bersama mereka yang merokok yang mana anda amat tidak suka sama sekali sikap mereka itu ..
    3. Rayuan anda pada mereka ...
    4. Cadangan anda kepada kerajaan terhadap isu rokok ini ..
    5. Tinggalkan link entri anda di sini ..

    Terima kasih .. Segmen ini bukan bertujuan untuk anti atau membenci siapa siapa tetapi hanyalah bertujuan untuk berkongsi perasaan kami yang tidak merokok ini terpaksa menghirup udara yg beracun tu ..

    Yup.. tak merokok pun akan mati tapi sekurang kurangnya kami tak nak mati dengan mengetahui punca kematian kami kerana ROKOK !

    Kempen yang lepas , boleh dirujuk di sini ..

    Jom join :

    1. Mama Zara
    2. Ayuni
    3. nadzirah razalli
    4. Ummi Izzah
    5. Bahijah~
    6. yanna faisal
    7. Cik Eka
    8. Makbed
    9. missbby
    10. micky eyqa
    11. TWEETY BERT
    12. kitakesitu
    13. Lulu caldina
    14. -hanyaaku-
    15. June Md Fouzi
    16. Ezzu Raza
    17. shahrul
    18. nur
    19. *cilipadi=hafizah*
    20. sAkUrA
    21. Hishyamuddin
    22. deqlis
    23. dilla adilla
    24. Iklil.irdina bt mohammed alkhornie
    25. Lianna Umar
    26. Tengku Nizam
    27. Cyda Acme
    28. afyq

    TOLONGLAH KAMI !!!

     

    Hari tu aku ada buat satu segmen yang boleh aku katakan agak menarik jugak la .. hehehe.. Satu segmen yang juga kempen ringkas bertujuan untuk menyedarkan bahawa masih ada manusia di sekeliling mereka yang masih bernyawa dan berkongsi udara ..

    Segmen yang aku panggil 'TOLONGLAH KAMI' tu berjaya menarik minat beberapa blogger yang turut serta membuat entri menjayakannya ..

    Mereka yang terlibat ialah :

    1. faizah
    2. miss cloudy
    3. micky eyqa
    4. Ayuni
    5. aref seven
    6. ~hAKim ZaiLAn~
    7. Ujang9897
    8. sekamar rindu
    9. aNa d'sKoDenG
    10. forever love
    11. Pendekar Berkuda
    12. Rockstar Chan
    13. moChaCCino
    14. kay yea
    15. Dauspozi
    16. Scarlett O'Hara
    17. zaMir
    18. Muslimah Optimis
    19. mOoN
    20. roslaini saad
    21. Miss SurferParadise
    22. Syafiq Rosli
    23. Cik SeRoJa
    24. Kuronofu91
    25. iLa SaHaR
    26. Lydia Miza(Aidyl Azim)
    27. Zefa NorAsmara
    28. rabiatul
    29. nur choki choki
    30. ::Cikgu Akim::
    31. Farah Hanim
    32. CEPET
    33. Cik Eka
    34. Nalisa Syahira
    35. cikmimmie
    36. unieylovesherself...
    37. zacky ~786~
    38. misz nana
    39. alexa yussida
    40. Sepatu Hijau
    41. FeeZ~Hafizah~cucuatokaji
    42. MAT GEBU
    43. Ciki
    44. AROL DSHW
    45. Matika Love
    46. mamaafzal
    47. nur

    Sama sama kita menghayatinya ...

    Maka bermulalah ....

     

    BLOG PILIHAN MALAYSIA telah memulakan pengundian .. Terdapat lebih 300 blog untuk dipilih .. Aku telah buat satu segmen untuk membantu blog blog yang berminat untuk meraih undi .. hehehe.. Apakata kita tengok kelebihan blog blog tersebut ?

    1. Ainiaa♥
    2. iqbalhakimi
    3. zureen
    4. KimiCnoL
    5. ♥ nur ♥
    6. mOoN
    7. shahjiehan
    8. Mar
    9. mai BEAR gebu
    10. sCHACINTA .D
    11. areteacar
    12. nuRuL aZieRa
    13. Awatif Azizi
    14. ♥ Princess ♥
    15. zaMir
    16. Qaseh dalia adelia
    17. Rafina Mimi Zairul Murni
    18. Nur ɐʇɥıɹɐɥ
    19. Emma
    20. Izamir Ridzwan
    21. taufiq helios
    22. rose
    23. Ayuni
    24. Sabrina Syarfa
    25. M I A J A M A L U D D I N
    26. myravea
    27. ♫ AMALINA ♫
    28. Matika Love
    29. Cik Su
    30. cokiedacomot
    31. iffah imani
    32. FARISUKIMI
    33. Salina@IbuAqil
    34. DayangR
    35. micky eyqa
    36. Miss Yaty
    37. Miela Tahril
    38. sarah
    39. Wana De'Amor
    40. Amna.Qadeeja
    41. luna
    42. ~sayahafiz~
    43. Queen F
    44. CikAdilaMata4 (--O__O--)
    45. misz ema
    46. nora amila ghazali
    47. tomato
    48. 49

     

    Sapakah pilihan anda ?? Baca dan nilailah sendiri yer ..

    Berkat kesabaran ...

     

    image Pengunjung blog BEN ASHAARI dari 11 NOV hingga 11 DEC 2010

     

    Berkat kesabaran ... idea demi idea .. dah aku rasa blog aku pon dah lebih 1 juta pengunjung dan yang paling penting ialah aku masih mampu maintain lebih dari 100 ribu pengunjung sebulan ..

    Kalau aku mampu buat .. korang pon mampu ..Korang dan aku takde beza ... Ok ?  Hurm.. aku sedang memikirkan bagaimana nak dapatkan 1 juta pageviews dengan kehadiran lebin 500 ribu orang sebulan ... hurmm .. mencabara tu ..

    Oh ya .. ada peningkatan dari sumber trafik aku ni .. dulu hanya ada 2,300 blog yang letak link aku di blog list mereka .. dan kini telah meningkat hampir 2,700 blog ! Satu kenaikan di luar dugaan ...

    Terima kasih semua .. skang leh tidur dengan lena.. Ops .. Nuffnang ada problem tu.. hehhe...

    Menuju 6000 !!

    image

    Maaf .. bukan entri berlagak .. bukan menunjuk .. sekadar bual kosong .. Aku terfikir , mampukah esok ( Isnin ) mengenapkan angka 6000 ?? Hurm .. Kalau tak mampu , aku kena fikirkan untuk bagi genap dalam tempoh 18 jam berikutnya .. hehehe ...

    Segalanya di benak ku .. pelbagai idea dan di susun .. Kita tunggu pagi karang yer .. hehehe ... Ops.. entry ke 7 .. hahaha.. giler !

    Pstt.. aku rasa aku macam nampak sesuatu kat luar tingkap .. hurm.. apakah ???? oh tidak .. tarik selimut ...

    Bila duka di hati , blog ku jadi mangsa ..

     

    Entri ke 5 pagi ini.. dari kul 12 hingga sekarang , 2:35 pagi .. hurm.. nasib baik cuti esok.. hahaha.. tapi biasanya gini gak aku tidur ..

    Kenapa tetiba pagi ni aku banyak update entri ? Hurm.. hati aku pagi ni sangat sayu .. Segalanya tak kena .. bila aku tengok blog , ramai rakan rakan berasa sayu ... sedih ... sampai ada yang nak undur diri dari dunia blog ..

    Terpanggil aku untuk update entri untuk menaikkan kembali semangat mereka .. Yelah , kebanyakkan mereka tu masih lagi mentah dalam dunia blog dan juga dunia realiti .. Dan aku sebagai seorang abang / pakcik / atuk pon ada , ingin menyampai segala pengalaman yang seciput itu untuk tatapan mereka agar kembali memikirkan segala tindakan mereka itu ..

    Aku suka bila aku dalam keadaan ini sbb idea aku akan keluar bertalu talu .. non stop action Chuck Norris kata .. haaa.. Maka aku akan update dan terus update sehingga mata aku letih dan Zzzz dengan sendirinya di depan laptop ..

    Pasti tertanya ... wife tak kisah ke ? Hehehe... gi la tanya dia sendiri .. Macam aku kata , untuk berjaya ... bukan mudah .. pengorbanan perlu ada .. Dia sendiri pon memahami bagaimana nak mencapai cita cita kan ?

    Hurm... idea aku datang bila tengah malam ..  sunyi ... ditemani kawan kawan blogger yang masih belum tidur ... masih berjalan ke sana sini sambil membawa poster blog masing masing .. hehehe... promote bang .. promote kakak .. hehehhe ...

    Ni entri aku yang terakhir pagi ni.. esok pagi ada banyak kerja .. aku pon nak mula serius ke gym semula .. InsyaAllah , ada berita lagi best akan menjelma di blog aku nanti.. InsyaAllah .. doakan je aku bertambah murah rezeki .. hehehe .. Terima kasih .. selamat malam .. Anda yang terbaik dikalangan yang terbaik !!! Jaga diri ..

    Tak ku sangka blogger ini rupanya ..

     

    Malam ni , aku ada banyak masa untuk blogwalking ke blog mereka yang meninggalkan komen ... Terima kasih yer ...

    Dalam aku bw tu , aku jadi follower mereka sekali la .. tu pon sbb blog mereka tak berat .. jadi senang la aku klik follow tu ... Dalam dok merayau gitu , aku terhenti dan baca entri entri kat blog ni .. Hurm... menarik sekali penyampaiannya .. Bila dibaca latar belakang .. ooo .. patut laa ..

    Kesimpulan yang aku boleh dapat dari dunia blog ni .. Macam macam profesion telah singgah kat blog aku .. Sangat sangat mengujakan .. Sapa sangka , aku ini sekadar manusia biasa yang tiada gelaran tetapi ada juga insan yang sudi singgah membaca kisah aku .. hehe.. TERIMA KASIH !!

    Antara yang pernah singgah ialah , doktor ,guru ( ramai woo guru .. tqq ) , pelajar luar negara , pelajar ipt dalam negara malah pelajar sekolah menengah dan rendah pon ada ..  Pegawai kerajaan lagi la kan.. hehehe ... Jangan dilupakan suri rumah tu haaaaa... Ahli ahli perniagaan .. Mak aih.. nak sebut , jenuh aku .. Macam aku kata , macam macam ada haaa... Sbb tu la entri kita ni perlu berhati hati .. Macam macam orang yg baca ...

    Ops.. ok .. malam ni aku nak perkenalkan korang dengan satu blog yang istimewa !!! Rugi kalau tak follow dia .. serius ... ok .. jom kita singgah ke blog KAPTEN RASHID ..

    Kenangan manis aku sebagai blogger ..

     

    Aku tak nak ingat yang tak manis .. Wat cacat je hati aku ni .. baik aku kenang yang manis .. lagi best kan ?

    Aku mula berblog pada hujung Ramadhan 2009 .. seingat aku pada bulan September kan ? hehehe .. Seronok ? Sebenarnya lebih pada mencabar .. Bayangkan cerita kita menjadi bacaan orang .. Dapat 5 orang masa tu masuk pon dah bersyukur sangat !!

    Harapan selepas itu , nak kasi up lagi .. 5 kepada 10 .. kemudian up lagi tinggi .. 20 .. Wah.. Kalau dapat 20 masa tu dah boleh buat kenduri 3 hari 4 malam wooo ..

    Dari situ , aku kenal ramai blogger ... Dari sekolah rendah hinggalah yang bergelar suri rumah tangga .. Wah.. bayangkan .. kawan kawan aku ni bukan duduk KL je tau ... Satu dunia ada ... Cakap jer nak g mana .. semua ada yang tersedia menanti ..

    Antara kenangan yang aku tak dapat lupakan , jasa baik seorang rakan aku di DENMARK .. SUEJOSHUA ... Dia sanggup menolong bos aku yang kebetulan nak studi di sana dari A hinggalah Z sedangkan kami hanya berkenalan dalam blog sahaja !!!

    Ramai lagi kenalan seperti KNOR  yang sanggup mengirim roselle yang ditempah khas dari Jordan untuk mengubat tekanan darah tinggi aku .. Percuma ok !! Kemudian aku dilayan dengan baik sewaktu aku pergi bercuti ke Terengganu ..

    Lagi ... urusan percutian aku ke PULAU TIOMAN ... Di uruskan oleh Kak Ummi Zaihadi dari A-Z .. aku cuma perlu drive hingga ke jeti .. ada ceritanya dalam blog ni.. korang search jer..mesti jumpa ..  Yang tak asing lagi .. sudah tentu Che Mat Gebu kita ni haaa ... Segalanya bermula dari dia .. kalau tak kerana dia , belum tentu aku kat sini lagi .. kan Mat kan .. hehe...

    Banyak lagi la .. seperti Siti Rahayu yang aku kenal dari FB  yang mana dia ni buta IT ( sori yer ayu ) namun kecekalannya , dia dah ada 'benua' dia sendiri dalam dunia blog ni .. haaa..  Ada sekali tu aku g Johor bersama wife aku ... dia jemput berehat di rumahnya .. Pergh.. kali pertama jumpa terus di offer gitu.. Bukan senang orang nak percaya pada kita kan ?

    Banyak lagi la.. nak tulis pon panjang sangat nanti.. boring korang lak kan ? Tapi yang terbaru ialah ... korang tau la kan .. Konsert BSN tu haa... Bayangkan si pengirim email tu siap keluar jemput aku untuk bawak masuk .. Security pon tak leh kata apa tau ! Haaa... penangan nama 'blogger' .. haaaaa .. Terima kasih Emi.. Pelakon nehh .. Aku selalu buat kerja rumah sebelum jumpa orang... hahaha..

    Dunia blog ni cukup indah ... ramai aku kenal ... ramai jadi kawan .. Kengkawan yang aku kenal sewaktu gathering di Alamanda .. Sanggup diorng turun walaupun terpaksa drive , naik erl .. huhu.. terharu aku .. Semua cerita aku dah abadikan dalam blog ni... Dalam blog ok.. bukan dalam diari.. segalanya aku kongsikan bersama ..

    Tulah blog .. mcm mcm boleh dibuat dengan blog .. hurmm .. Jadi fikirkan semula jika nak tutup blog ...

    Bukan mudah jadi blogger kan ?

     

    Mudah ke jadi blogger ? Apa yang susahnya jadi blogger ni ?  Banyak sangat ke rintangan jadi blogger ni ? Aduss .. kenapa blogger lain ok jer ??

    MANUSIA = BLOGGER ... BLOGGER = MANUSIA .. sama jeee rintangan .. Manusia mengutuk samada belakang atau depan depan .. blogger pon gitu gak .. Sikap manusia tu tak kisah dah .. dibawa kemana mana saja mereka pergi sampaikan ke dalam dunia blog ..

    Kenapa nak frust sampai tutup blog ? Tu ibarat kita kecewa jadi manusia lalu membunuh diri .. Kita harungi segala rintangan tu .. Lawan ! Tewaskan segala cabaran tu ..

    Ini cuma blog .. Bezanya ialah kita luahkan menggunakan akal fikiran ... tewaskan guna ilmu pendidikan .. guna dalil ilmu pengetahuan .. Kenapa nak mengeluh lalu tewas ??

    Kita ni manusia .. mereka pon manusia .. Walaupun berlainan 'benua' mereka tetap hirup udara milik Allah ... Hurm ... Buat mereka yang rasa kecewa tu , rileks dulu .. tenangkan diri .. fikirkan strategi lain ..  Bayangkan anda seorang ahli perniagaan .. Bagaimana nak majukan syarikat anda .. Tutup blog bererti anda bankrupt .. Biar setapak demi setapak .. Jangan lupa .. korang bukan nak berblog sehari jer ..

    Contest tak dapat sambutan ?

     

    Pertanyaan dari seorang sahabat mengenai contestnya yang tak dapat sambutan ...

    Hurm.. cara untuk meningkatkan trafik dan juga mempromosi blog ada pelbagai cara .. Antara cara paling popular ialah , contest ... Dengan buat contest , pastinya mengharap mendapat sambutan ..

    Bagaimana pula jadi sebaliknya ? Pastinya kecewa bukan ? Kalau kecewa , nak buat camana ? Hurmm ... Ini sekadar pandangan aku yang kerdil ..

    Sebelum buat contest , pastikan blog kita dah mempunyai ramai pembaca... paling ramai pon mesti ada sekurangnya 100 pembaca setia sehari .. Sebenarnya 100 tu pon masih sedikit .. Dapat lagi ramai lagi bagus ..

    Kemudian , tengok pada syarat syarat contest tu .. Apakah memudahkan atau menyusahkan .. Jadikan syarat tu semudah A,B,C tapi contestnya unik sekali .. lain dari yang lain ...

    Hadiah .. hadiah bergantung pada kemampuan blogger .. tapi kalau berkemampuan , lagi best hadiah , lagi ramai join.. kan ? Hehehe...

    Promosi .. kat mana kena promosi contest kita tu .. kalau mampu buat promosi secara bergerak seorang diri .. lagi bagus .. kita boleh belajar mencuba kemampuan diri ..

    Blog ni ibarat bisnis .. camana kita nak pasarkan produk kita .. tu yang menariknya ...

    Related Posts with Thumbnails

    Peringatan



    Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

    Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

    Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

    Terima Kasih ..

    BEN ASHAARI