Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 15 Disember 2010

Bila bloggers mengumpat ..

 

image Gambar diatas tiada kene mengena dengan drama cinta ini

 

iniialahaku : Shah , ko dah klik follow aku ?

Shahazrin : Dah la... tngok blogger la.. i follow u punya laa.. erk .. ABC , klik dah iklan aku ??

akubersamaCahya : Eh .. mana boleh.. salah tu... tak leh klik iklan iklan ni... tak baekkk tau ..

Nur Mudrikah : Oh ye ke ABC ? Kalau buat buat terklik pon tak boleh ke ?? Ala kira 'ter' jer ..

Siti Noraisyah : Mana boleh laa mudrikah... ala.. biar je la iklan tu.. kalau diorg nak klik , diorg klik .. kalau tamo , biar je... Tu kan rezeki ... Kalau ada rezeki kita , syukur Alhamdulillah ..

yasmeen hanna : Betul betul betul .. dari dok pening kepala ngan iklan tu , baik kita pk cara camana nak tingkatkan lagi trafik kita .. Tak larat aku tengok trafik aku tu .. hidup segan mati tak mahu.. Mau patah semangat aku gini ..

Asha Shalina : Eh..sabar la yasmeen .. bukan senang nak naik ni.. ada blogger bertahun lamanya pon tak tinggi gak trafik dia .. Yang penting , kita happy je bila berblog ni .. Kalau betul betul nak buat duit , kena la belajar cara yang betul .. Kalau takat dok mengeluh dan update blog sehari sekali jer , susah la.. kan kawan kawan ..

Kawan kawan :  Yaaa.. setuju ..

Lis Amir : Saya tak setuju !!!! 

Nina Juliana : Laa.. awat hang tak setuju lak  ?

yad'z : Ala.. jangan la layan sangat dia.. tu saja nak sakat kita la tu.. hahaha ..

azrinrahim :  Aku ada cara camana nak kasi up kita punya trafik .. hehehe .. berminat ??

Kawan-kawan : Waaaa.. berminat ...

mary ann ;) : Eleee... aku tau dah trick dia tu... mesti dia kata ... SILA LA GOOGLE !!

Kawan-kawan : Ler.. tak kisah la geng... kita berblog je cam biasa .. asalkan tak ganggu orang .. hati kita gembira .. yang baca pon gembira .. kan ?

*rekaan semata-mata ..

Segmen tutup dah !!!

 

Waahhh .. sat nak pengsan .. bangun .. tengok balik kat komen tu... waahhh .. pengsan balik ... bisa muntah coklat gini.. tapi tak pe... akan aku abis kan semua ...

Ok ..dengan ini , aku tutup dulu segmen ni yer.. selesaikan semua kerja rumah yang aku jangkakan mengambil masa sekurangnya 3-4 hari gak la yer.. jadi harap bersabar ..

Satu lagi.. bagi mereka yang tinggalkan entri mereka yang bukan di entri ini ( link )  , sila paste semula url korang kat entri yang betul .. Bukan pe , semuanya aku rujuk di satu entri tu je..  Boleh ? sila buat demikian dengan secepat mungkin yer ..

Huhu. ada dekat 100 kot blog yang join segmen ni .. Terima kasih yer.. Walaupun nampak mengarut tapi aku cuba tampilkan satu idea yang baru , kreatif dan hak milik tercipta .. hehe .. Dengan ini , secara rasminya segmen ni ditutup.. tunggu buka lagi di lain waktu yer.. hehehe...

2 setengah ALAM the MOVIE

 

Sebuah filem terbaru yang bakal diterbitkan oleh Dr.Gallus Gallus . Pengarah filem ini ialah seorang anak muda yang telah berkecimpung dalam bidang perfileman selama 30 tahun !! Bayangkanlah ... betapa berpengalamannya dia !! Sapa tak kenal Magrib ( fdam ) ??? Terbaekk di dalam bidang ini ..

Filem ini mengisahkan Aminah , lakonan rabiatul yang telah kehilangan penglihatannya akibat perbuatan kakak tirinya , Melor lakonan Izan Ishak yang amat bencikannya kerana memiliki suara yang amat sedap sekali ..

Tapi yang peliknya kenapa mata Aminah yang menjadi mangsa sedangkan yang dia jeleskan sangat tu suaranya ??? Pelik bukan ?

Nak dijadikan cerita , sedang aminah membasuh kain di dalam bilik air sambil menyanyi , suaranya yang best tu didengari oleh seorang putera raja negara Afrika Timur , Putera Alfo Alfo lakonan apezs shah yang kebetulan sedang lalu kat situ ... Haaa.. apakah tujuan Putera Alfo alfo buat kat situ ?? Tu persoalan yang boleh dijawab setelah menonton filem itu nanti ..

Yang menariknya cerita ini ialah kehadiran pelakon kacak yg dijemput khas dari negara korea utara , Ezad Izzuddin yang bakal memegang watak sebagai Raja negara Afrika Timur itu .. Pergh.. Pastinya menarik gitu sbb wataknya seorang raja itu amatlah lembut ala ala DONUT gitu ... pasti mencuit hati .. hehehe..

Watak permaisuri pula bakal dipegang oleh hidayahmiamir , seorang pelakon yang baru naik dari dunia perfileman laoswood .. Dan dia bakal membawa watak seorang yang amat garang ala ala Rambo gitu .. Mencabar bukan ?

Nak tau lebih lanjut ? Nantikan kehadiran filem ini di panggung panggung yang berhampiran dengan anda .. Sasaran kutipan filem ini , lebih skit dari rekod yang dipegang oleh filem box office sebelum ini.. Skit dah la... kan ?

Mari memasak bersama BEN ASHAARI

 

Salam 1Blog... Selamat malam .. Hehehe... malam ni aku ada satu resepi khas untuk adik adik , abang abang , akak akak ( akaaakk jugak ) , pakcik makcik dan semua laa... letih nk taip satu satu ..

Ok .. resepi malam ini dipanggil NASI GORENG KEYBOARD ... Jangan risau.. takkan ada keyboard dalam nasi goreng tu.. Ini semua gimik semata mata .. Okeh ?

Baiklah .. malam ini aku dah sediakan dua orang tukang cuci pinggan mangkuk aku .. Diperkenalkan ciK waNi dan misz sheyla manakala setiap tingkahlaku mereka akan di awasi oleh  pegawai selia iaitu the triplets ..

Kita mulakan sekarang ye ?? Mula mula kita sediakan bahan-bahannya :

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKN :

  • 3 cawan nasi semalam,mintak kat Zana ..
  • 1 biji bawang besar jenama Izamir Ridzwan
  • 2 ulas bawang kecil yang dimakan wida semalam ..
  • 1 batang serai (pinjam kat Ummi Iman jer )
  • 1 kiub tom yam "Maggi" ( g beli siap kat kedai azean )
    30 ekor udang dibersihkan oleh AROL DSHW dan diana

Okeh .. itu antara resepinya la.. ada lagi tapi yang lain tu dirahsiakan .. Skang kita mulakan memasak yer ..

Mana tong gas ni ????? LULUUUUUUUU ..ooo LULUUUUU ... Ya Allah... dah lari budak ni !! Ada ke patut dia lari ngan tong tong gas aku sekali ?? Dah tu camana nak masak neh ???

Terpaksa kensel.. kita g makan je la kat kedai awe Lampu suluh. Dengar cerita , pelayan dia yang bernama Mais dan Fatihah dok mencari pasangan untuk masuk ke rancangan MARI MENARI .. Lagi best kan ? Dah .. tinggalkan semua tu... Kita g makan kat sanaaaaa ... semuaaaa aku tak tanggung.. ehhehe..bayar sendiri yer !

Kesebelasan utama pasukan Malaysia ditukar !

 

Wahh .. biar benar... takkan semata mata nak lawan Vietnam , abis semua pemain ditukar ? Jadi sapa pulak yang bakal diturunkan malam ni untuk menentang Vietnam tu ?

Godek punya godek , aku dah dapat tau.. Ada sumber sumber asli memberitahu pada aku ... Huh.. Alu nak bagitau kat wikiwiki lik maklumat ni .. Biar abis semua rahsia dibocorkan .. Tapi tak pe.. aku paparkan pada umum dulu senarai pemain Malaysia dan Vietnam termasuk jugak pengadil !

Berikut adalah barisan kemungkinan pasukan MALAYSIA :

  1. Nazterjah ( penjaga gol .. asal Uganda  ..kira pemain import )
  2. pearl jade ( ketua pasukan .. bekas pengawas perpustakaan )
  3. 49 ( pertahanan belah kiri .. teror main galah panjang )
  4. **sHiKinn** ( ni kira star la ni.. tengok la nama dia )
  5. Cherrie Pie Sweety (penyerang utama. boleh goda penjaga gol)
  6. Syafiq Rosli ( pertahanan .. mat pantun. suka bagi pantun pada pasukan lawan )
  7. Nadhirah-chan ( pertahanan .. juara karate dunia )
  8. [ m I e h A ] ( penyerang .. suka sorok sudip dalam stokin)
  9. CiK PuaN NeTTY ( pemain tengah .. mampu melakukan tendangan tanpa bayang )
  10. WannZ_AzryN ( pemain tengah .. gemar menyiku lawan )
  11. Arra ( pemain tengah .. tugas dia ikut pengadil )

Haa.. ni la dia pemain kemungkinan yang bakal beraksi dalam perlawanan nanti ...

*sekadar lawak jalanan ... maaf yer

Psst.. ada blogger ajak dating ..

 

Alhamdulillah .. kenyang sudah .. ehehe... sedap  wife masak malam ni .. Selalu pon sedap .. haaa.. cakap kena terang .. kang makan kat kedai mamak lak nanti .. hehe..

Tadi la kan.. nak dijadikan satu cerita gempak punya , Si senah ada la bawak gossip liar gitu kat aku .. Katanya nur intan hazirah dok giler bercinta dgn artis popular gitu kauuu ... Haaa.. aku tak percaya langsung .. semua tu fitnah semata ... Dia tak puashati.. dia kata ,kalau aku tak percaya , g tanya kat budak rempit tu .. apa nama dia .. haaa ... fauzibest5 nama dia .. baru aku ingat , katanya laa..

Beria sungguh laaa si kawan baik Norhafiza ni bercerita .. haih.. aku kata , bawak bawak la insaf skit .. Awak tu tua dah .. kubur kata mari .. b a m b a m ' s halau pergi... haa.. tak malu keerr...

Bila dia tengok aku wat tak layan gossip liar dia tu .. dia pon bangkit dari kerusi dia lalu berlalu dari situ .. Waahh.. main blah gitu je ?? Aku jerit kat dia .. " Nak ke mana lak tuuu ? " ... " Nak kemana lagiii.. laki aku ,AMMAR YASIR .. nak balik dah tuuu .. kang aku takde kat umah , mau gak dia g melepak ngan si Rozuan Ismail kat kedai anak dara cun tu haaa... apa nama dia .. haa...fifymeow ... Bukan leh caya diorng tu... gatai memanjang... "

Hahaha.. gelak je la aku .. Haih .. dunia dunia ..kan baik dari dok mengumpat gini .. g je lepak dalam rumah tu .. ada gak sekamar rindu yang setia menanti .. kan kan ...

*cerita rekaan semata mata.. jgn amik serius yer..

Muharam: Elakkan Kepercayaan Karut

 

Bulan Muharram adalah salah satu daripada bulan agung di dalam kalendar Islam. Beberapa peristiwa penting berlaku di dalam bulan ini. Allah swt juga mengurniakan kelebihan yang banyak bagi sesiapa yang meningkatkan amal di bulan yang mulia ini. Antara yang sering diamalkan oleh umat Islam di dalam bulan ini ialah berpuasa sunat. Namun, persoalannya adakah amalan berpuasa sunat yang dilakukan ini bertepatan dengan sunnah Rasulullah saw atau pun sebaliknya? Justeru, bagi menjawab persoalan ini, kita tiada pilihan lain lagi yang lebih baik kecuali menjadikan al-Quran dan al-Sunnah sebagai sumber rujukan dan hakim bagi segala penentuan.

Jika diteliti hadith-hadith Rasulullah saw, maka kita akan dapati banyak riwayat yang membicarakan tentang amalan puasa sunat di bulan Muharam ini serta ganjarannya. Namun, satu lagi perkara yang perlu diberi perhatian ialah memastikan riwayat-riwayat tersebut memang pasti bersumberkan daripada Rasulullah saw. Ini penting kerana setiap amalan yang ingin kita lakukan mestilah bertepatan dengan sunnah Rasulullah saw yang sahihah agar ianya diterima dan diberikan ganjaran pahala.

Di antara hadith-hadith sahih yang membicarakan tentang amalan puasa di bulan Muharram ini ialah:

Hadith-hadith tentang puasa hari A’syura:

1- Ibn ‘Abbas meriwayatkan yang bermaksud: “Apabila Nabi saw datang ke Madinah, Baginda melihat orang-orang Yahudi berpuasa pada hari ‘Asyura, lalu Baginda bertanya: ((Apakah ini?)). Mereka menjawab: “Hari ini adalah hari yang baik di mana Allah telah menyelamatkan padanya Nabi Musa dan Bani Israil daripada musuh mereka, maka Musa pun berpuasa”. Lalu Baginda saw bersabda: ((Aku lebih berhak dengan Musa daripada kamu)), maka Baginda pun berpuasa dan menyuruh orang ramai supaya berpuasa“. (Riwayat al-Bukhari )

2- A’isyah r.a berkata (maksudnya): “Rasulullah saw telah mengarahkan supaya berpuasa pada hari A’syura, dan apabila telah difardhukan puasa Ramadhan, maka sesiapa yang hendak berpuasa (hari A’syura) maka dia boleh berpuasa, dan sesiapa yang hendak berbuka maka dia boleh berbuka (tidak berpuasa)“. (Riwayat al-Bukhari & Muslim).

3- Daripada ‘Aisyah r.a berkata yang bermaksud: “Orang-orang Quraish di zaman jahiliyah berpuasa pada hari ‘Asyura, dan Rasulullah saw juga berpuasa pada hari A’syura. Maka apabila Baginda datang ke Madinah, Baginda berpuasa pada hari itu dan menyuruh orang ramai berpuasa. Apabila difardhukan kewajipan puasa Ramadhan, ditinggalkan puasa pada hari ‘Asyura lalu Baginda bersabda: ((Sesiapa yang mahu, maka dia boleh berpuasa, dan sesiapa yang tidak mahu berpuasa, maka dia boleh tinggalkannya)). (Riwayat al-Bukhari & Muslim)

Inilah beberapa contoh hadith sahih yang menyebut tentang puasa pada hari ‘Asyura. Daripada hadith-hadith ini dapat difahami bahawa puasa pada hari ‘Asyura merupakan suatu perkara yang wajib sebelum daripada difardhukan puasa Ramadhan. Apabila difardhukan puasa Ramadhan pada tahun ke-2 Hijrah, maka kewajipan ini telah gugur. Namun ianya tetap digalakkan dan merupakan salah satu daripada sunnah yang sangat dituntut. Inilah diantara kesimpulan yang disebut oleh al-Imam Ibn Hajar al-‘Asqalani (w 852) dan al-Imam Muslim (w 676) ketika menghuraikan hadith-hadith tentang puasa ‘Asyura ini.

(Rujuk Fath al-Bari, Kitab al-Saum, Bab Siyam Yaum ‘Asyura, 4/309, dan al-Minhaj Syarh Sahih Muslim, Bab Saum Yaum ‘Asyura‘ 4/245).
Fadhilat Puasa Hari ‘Asyura

Sesungguhnya kelebihan yang dijanjikan oleh Rasulullah saw bagi sesiapa yang mengamalkan puasa sunat ini amatlah besar. Diantaranya ialah apa yang diriwayatkan oleh Qatadah (maksudnya): “Bahawasanya Rasulullah saw ditanya tentang puasa hari ‘Asyura, lalu Baginda saw menjawab: ((Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu)). (Hadis sahih riwayat Imam al-Tirmizi).

Di dalam riwayat yang lain pula disebutkan bagaimana Rasulullah saw begitu mengambil berat dan memberi keutamaan kepada amalan puasa pada hari ‘Asyura ini. Hal ini sebagaimana yang disebut oleh Ibn Abbas bahawa beliau pernah ditanya tentang puasa pada hari ‘Asyura ini, lalu beliau berkata: “Aku tidak pernah ketahui bahawa Rasulullah saw berpuasa sehari kerana mencari kelebihannya di atas hari-hari yang lain kecuali pada hari ini, dan Baginda tidak berpuasa sebulan kerana mencari kelebihan di atas bulan-bulan yang lain kecuali bulan ini, iaitu: Ramadhan”. (Riwayat Imam Muslim)
Puasa Tasu’a (hari ke-9 Muharam)

Selain daripada berpuasa pada hari ‘Asyura ini, kita juga digalakkan untuk berpuasa pada hari sebelumnya iaitu hari ke-9 Muharram. Ini berdasarkan beberapa hadis sahih, antaranya ialah:

1- Daripada Ibn Abbas r.a berkata (maksudnya): “Ketika Rasulullah saw berpuasa pada hari ‘Asyura, Baginda turut mengarahkan orang ramai supaya turut berpuasa. Lalu mereka berkata: Wahai Rasulullah! Sesungguhnya hari ini adalah hari yang dibesarkan oleh kaum Yahudi dan Nasrani. Lalu Rasulullah saw bersabda lagi: ((Sekiranya di tahun depan, jika diizinkan Allah, kita akan berpuasa pada hari ke-9)). Ibn Abbas berkata: Tidak sempat munculnya tahun hadapan, Rasulullah saw wafat terlebih dahulu.”. (Riwayat Imam Muslim)

2- Daripada Ibn Abbas r.a berkata, bahawa Rasulullah saw bersabda (maksudnya): ((Sekiranya aku masih hidup hingga tahun hadapan, nescaya aku pasti akan berpuasa pada hari ke-9)). (Riwayat Muslim).
Imam al-Nawawi (w 676) dalam menghuraikan hadis-hadis ini telah menukilkan pendapat Imam al-Syafie dan ulamak di dalam mazhabnya, Imam Ahmad, Ishak dan yang lain-lain bahawa mereka semua ini berpendapat bahawa disunatkan berpuasa pada hari ke-9 dan hari ke-10, kerana Nabi saw berpuasa pada hari ke-10 (‘Asyura) dan berniat untuk berpuasa pada hari ke-9 (tahun berikutnya). Imam al-Nawawi menyambung lagi: “Sebahagian ulamak berpendapat bahawa kemungkinan sebab digalakkan berpuasa pada hari ke-9 dengan hari ke-10 ialah supaya tidak menyamai dengan amalan kaum Yahudi yang hanya berpuasa pada hari ke-10“. (Rujuk: al-Minhaj syarh Sahih Muslim, Bab al-Siyam, (Beirut: Dar al-Ma’rifah , cet.7, 2000), jil 4, hal. 254) .

Justeru, marilah kita merebut peluang di kesempatan bulan yang mulia ini untuk menambahkan amalan kita dengan berpuasa sunat. Renungilah saranan yang diberikan oleh Rasulullah saw seperti mana yang diriwayatkan oleh Jundub bin Sufian bahawa Rasulullah saw bersabda (maksudnya): ((Sesungguhnya solat yang paling utama selepas solat fardhu ialah solat diwaktu tengah malam dan puasa yang paling utama selepas puasa Ramadhan ialah puasa di bulan Allah yang kamu panggilnya Muharram)).

(Hadis riwayat Imam al-Nasa’ie dengan sanad yang sahih).


Kepercayaan dan Amalan Yang Bukan Dari Ajaran Sunnah

Kesedaran umat Islam dalam mengisi kedatangan bulan Muharam yang mulia ini dengan pelbagai amalan merupakan satu tabiat yang baik. Kita yakin bahawa semua amalan yang dilakukan ini tidak lain dan tidak bukan kecuali di atas satu niat iaitu semoga ianya akan dimasukkan dalam senarai amalan soleh yang akan diberikan ganjaran pahala di akhirat kelak. Namun, peringatan Nabi saw di dalam urusan ibadah ini tidak boleh diabaikan begitu sahaja. Daripada A’isyah r.a berkata, bahawa Rasulullah saw bersabda yang maksudnya: ((Sesiapa yang melakukan sesuatu amalan yang bukan daripada urusan kami (urusan agama) maka ianya akan tertolak)). (Riwayat Muslim).

Sebab itulah para ulamak, diantaranya ialah al-Fudhail bin ‘Iyadh telah meletakkan bahawa syarat utama menjadikan sesuatu amalan itu diterima ialah ikhlas kerana Allah swt dan bertepatan dengan sunnah Rasulullah saw. Al-Fudhail dalam menafsirkan firman Allah di dalam surah Hud, ayat ke-8 dan surah al-Mulk ayat ke-2 iaitu (Maksudnya: (Allah menjadikan semua itu) untuk menguji kamu siapakah di antara kamu yang lebih baik amalannya)), beliau berkata: “iaitu yang lebih ikhlas dan lebih tepat. Sesungguhnya sesuatu amalan yang dilakukan dengan ikhlas tetapi tidak tepat, maka ianya tidak akan diterima, dan jika dilakukan dengan tepat tetapi tidak ikhlas, maka ianya juga tidak akan diterima, sehinggalah ianya dilakukan dengan ikhlas dan tepat“. Beliau berkata lagi: “Dan ikhlas itu ialah apabila dilakukan hanya kerana Allah ‘Azza wa Jalla semata-mata, dan yang dikatakan tepat itu ialah ianya bertepatan dengan sunnah“.

(Ibn Rejab, Jami’ al-Ulum wa al-HIkam, Tahqiq:Dr. Yusof al-Baqa’I (Bierut: al-Maktabah al-‘Asriah, cet. ke-3, 2000), hal.15)

Justeru, dalam keghairahan kita menambahkan amal ibadah di dalam bulan Muharam yang mulia ini, marilah kita mengambil sedikit masa untuk mengkaji dan menyemak semula adakah amalan-amalan yang kita lakukan itu menepati syarat-syarat yang telah digariskan ini.

Di antara amalan-amalan di bulan Muharam ini yang tidak bersumberkan sunnah Rasulullah saw yang sahihah ialah:

1- Memakai celak pada hari ‘Asyura dengan kepercayaan ia tidak akan ditimpa sakit mata buat selama-lamanya. Amalan ini diambil daripada hadis maudhu’ yang diriwayatkan oleh Ibn Abbas, bahawa Rasulullah saw bersabda: ((Sesiapa yang memakai celak mata daripada arang pencelak mata pada hari ‘Asyura’, maka ia tidak akan ditimpa sakit mata buat selama-lamanya)). (Rujuk: al-Albani, Silsilah Ahadith al-Dhaifah, 624). Ibn al-Jauzi, al-Maudhu ‘at, 2/116)

Hadis ini hukumnya maudhu’ (palsu). Imam Ahmad berkata: “Tidak ada riwayat (yang sahih) daripada Rasulullah saw tentang amalan memakai celak pada hari ‘Asyura, dan ianya adalah bid’ah“.

2- Solat sunat yang khusus pada hari ‘Asyura. Amalan ini juga bersumberkan hadis maudhu’: ((Sesiapa yang sembahyang padanya (hari ‘Asyura) empat rakaat, ia membaca pada setiap rakaat sekali surah al-Fatihah, dan lima puluh kali Qullhuwallhu ahad, maka Allah akan mengampunkan dosanya lima puluh tahun)).

3- Mandi yang khusus pada hari ‘Asyura’ dengan tanggapan dapat menghindarkan diri daripada sebarang sakit pada sepanjang tahun. Amalan ini juga bersandarkan kepada sebuah hadis maudhu’: ((Barang siapa yang mandi dan bersuci pada hari ‘Asyura’, ia tidak akan ditimpa sebarang sakit pada sepanjang tahun, kecuali mati)).

4- Melebihkan pemberian seperti makanan, minuman, pakaian kepada ahli keluarga pada hari ‘Asyura’ dengan harapan semoga akan dimurahkan rezeki sepanjang tahun. Ini berdasarkan kepada sebuah hadis daripada ‘Alqamah bin Abdullah bahawa Rasulullah saw bersabda yang maksudnya: ((Sesiapa yang melapangkan pemberian (makanan, minuman, pakaian) kepada ahli keluarganya, pada hari ‘Asyura’, nescaya Allah akan melapangkan ke atasnya rezeki di sepanjang tahunnya)). Hadis ini hukumnya maudhu’, disebut oleh Ibn al-Jauzi di dalam kitabnya al-Maudhu’at,2/115).

5- Menyediakan makanan yang khas seperti bubur (bubur ‘Asyura) yang dikaitkan dengan sunnah Rasulullah saw atau disandarkan kepada peristiwa nabi Nuh a.s yang menyuruh para pengikutnya memasak daripada sisa-sisa makanan dan biji-bijian setelah mendarat dan selamat daripada taufan besar. Ini juga adalah tanggapan yang tidak benar dan ianya bersumberkan daripada cerita-cerita dongeng Israiliyat. Inilah yang disebut oleh al-Imam Ibn Kathir di dalam kitab “Qashas al-Anbiya’.

6- Membaca doa akhir tahun dan awal tahun. Tidak terdapat sebarang hadis sahih yang menyebut tentang amalan membaca doa akhir tahun dan doa awal tahun dengan jaminan penghapusan dosa setahun yang lepas. sepertimana yang diamalkan oleh sesetengah daripada umat Islam. Demikian juga tidak ada hadis-hadis sahih yang menyebut doa tersebut secara khusus.

Al-Syeikh Ali Mahfuz di dalam kitabnya al-Ibda’ fi Madhar al-Ibtida’ menyebut bahawa kebanyakan hadis-hadis maudhu’ ini yang berkaitan dengan amalan di bulan Muharam khasnya pada hari ‘Asyura telah dicipta oleh golongan pembunuh al-Husaian. Beliau juga memetik kata-kata al-Allamah Ibn al-‘Izz al-Hanafi: “Sesungguhnya tidak sahih daripada Nabi saw sebarang amalan pun pada hari ‘Asyura selain daripada puasa Baginda. Ada pun golongan Rafidhah melakukan bid’ah dengan mengadakan upacara berkabung demi melahirkan kesedihan di atas pembunuhan al-Husain pada hari ini. Dan golongan yang jahil daripada Ahli Sunnah menzahirkan kegembiraan mereka dengan membuat makanan dari biji-bijian (bubur) dan memakai celak dan mereka meriwayatkan hadith-hadith maudhu’tentang bercelak mata dan melapangkan pemberian makanan dan pakaian kepada ahli keluarga“.

(Syiekh ‘Ali Mahfuz, al-Ibda’ fi Madhar al-Ibtida’ (Beirut: Dar Kutub al-Ilmiah, Cet. 1, 2001), hal. 271)

Demikianlah beberapa contoh daripada amalan-amalan umat Islam di dalam bulan Muharam ini yang tidak bersumberkan daripada sunnah Rasulullah saw yang sahih, mahu pun para sahabat dan para Imam kaum muslimin. Justeru, jalan yang terbaik ialah dengan mengikuti sunnah Baginda saw, dan seburuk-buruk perkara pula ialah mencipta sesuatu yang baru di dalam urusan agama. Semoga kita semua diberikan petunjuk oleh Allah swt untuk mengikuti sunnah Rasulullah saw.

sumbe dari al-FIKRAH

Tazkirah Ringkas Sunnah Puasa Hari ‘Asyura Bulan Muharram

 

dari DRMAZA.COM Oleh: Prof. Madya Dr. Mohd Asri Zainul Abidin

“Bersempena dengan kedatangan hari sembilan (tasu’a) dan sepuluh (‘asyura) Muharram ini saya mengingatkan para pengunjung sekelian tentang kita semua disunatkan berpuasa pada hari-hari berkenaan. Sekurang-kurangnya berpuasalah pada sepuluh Muharram. Ini seperti yang ditunjukkan dalam hadis-hadis berikut;

Sementara perhentian iaitu kematian, tidak pula kita tahu waktunya yang tepat. Namun yang pasti apabila ia sampai, tidak dilewatkan walaupun sesaat jua. Kita hamba Tuhan di persada masa.

عن ابن عباس رَضِيَ اللَّهُ عَنهُ أن رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم صام يوم عاشوراء وأمر بصيامه. مُتَّفّقٌ عَلَيهِ

Daripada Ibn Abbas r.a.:“Bahawa Rasulullah s.a.w. berpuasa pada hari ‘asyura dan memerintahkan agar berpuasa padanya”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim dalam sahih mereka).

عن أبي قتادة رَضِيَ اللَّهُ عَنهُ أن رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم سئل عن صيام يوم عاشوراء فقال: ((يكفر السنة الماضية)) رَوَاهُ مُسلِمٌ.

Daripada Abu Qatadah r.a. : bahawa Rasulullah s.a.w ditanya tentang puasa hari ‘asyura. Baginda menjawab, “(Puasa tersebut) Menghapuskan dosa satu tahun yang lalu”. (Riwayat Muslim)

وعن ابن عباس رَضِيَ اللَّهُ عَنهُما قال، قال رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم: ((لئن بقيت إلى قابل لأصومن التاسع)) رَوَاهُ مُسلِمٌ.

Daripada Ibn Abbas r.a. beliau berkata: “Rasulullah s.a.w bersabda, “Sekiranya aku masih hidup sampai tahun depan, maka aku akan berpuasa pada (hari) kesembilan” (Riwayat. Muslim).

Semoga Allah merahmati kita semua dalam berlumba-lumba mendampingiNya.

Bila u follow me ?

 

Wah... aku.. aku terkedu... tak sampai sejam .. yang join banyak muka baru .. adeh.. ini bermakna , kerja rumah aku banyak laa.. huhu..

Apa kata mereka tentang blog mereka ?  Kata si N+I+K , dia suruh tanya pada si nazirulhazwan~ , dia tolak pulak aku kat Ujang9897 .. Dah macam bola pulak jadinya aku ..

Aku bertanya lagi pada yanna faisal dan juga cikmimmie .. Jawapan yang aku terima sama gak ... Masing masing tak nak mengomen mengenai blog mereka.. Segan katanya si Novelgurl .. .:akyn:.. pun mengakui mengenai keseganan mereka ..

Tak kisah la... segan atau tidak , mereka semua dah ada blog termasuk juga aTiKa aTeRkaH dan syuwai skr .. Kan kan ? Yang penting .. happy kan ? Jadi tak reti reti nak g melawat blog kawan kawan kita tu ke ??

I follow u yer ...

 

Sekadar peringatan .. segmen ini sekadar segmen hiburan .. tiada kene mengena untuk popular , kaya mahupun dengan yang mati ..

Selain dari tu , kita boleh berkenalan dengan blogger blogger yang lain .. Terbukti segmen suai kenal begini telah merapatkan ramai lagi blogger di dunia maya ini .. Aku tak la kata segmen aku ni jer .. banyak segmen skang ni .. pandai guna , bermanfaatlah dia .. kan ? Jadi janganlah dok fikir nak kaut follower... Tak kemana follower tu kalau blog kita ni bagus kan ?

Ok... skang ni kita tengok apa kata mereka yang dah join segmen ni.. untuk pengetahuan , mereka yang join segmen ni kena jawab beberapa soalan .. Soalan tersebut ialah :

  • bila mula buat blog ?

  • Jumlah follower sekarang ini ..

  • Berapa trafik harian ?

  • Sehari brapa entri ?

  • Berikan satu blog yang best korang suka baca ..

  • Ok..kita baca jawapan mereka ...

    Ayuni , MamaEma,,zOuL.MzMn,Cik Eka,forever love,Farah Hanim,FrEE tHinkER dan Ummi Izzah

    Yang lain , aku buat untuk entri lain lak.. tak best la semua sekali aku letak kan .. heheh.. Bagi yang berminat nak join , cepat.. bila aku tutup dah , aku tamo layan dah .. haaa... bukan sombong tapi nak tumpu pada segmen lain lak..

    Jom kita berkenalan ...

    SEGMEN DITUTUP TEPAT JAM 11.17 MALAM ... 15/12/2010
    1. Letak header blog BEN ASHAARI
    2. Bila mula buat blog ?
    3. Jumlah follower sekarang ini ..
    4. Berapa trafik harian ?
    5. Sehari brapa entri ?
    6. Berikan satu blog yang best korang suka baca ..

    Ok.. tu je... pastu tinggalkan link url entri tu kat sini ... Bila tarikh tutup ? Erm... bila ada segmen baru.. ok ?

    Camana nak bagi follower beribu ribu ?

     

    Erk... jgn tengok aku ! Aku tak tau ... ada orang tanya aku .. tu aku tanya korang ... kot la ada petua orang dulu dulu .. huhu...

    Kalau berblog dengan ikhlas .. nak ke orang follow kita ? Cuba beri definasi berblog dengan ikhlas ? Hehehe.. apakah kita menulis bukan kerna nama ? Atau kita menulis sambil jeling tengok NUFFNANG tak terbit terbit lagi iklannya ? Atau menulis untuk kasi awek terpikat ? Atau kerana minat ? Atau kerana Allah ? Haa... banyak pilihan ni ..

    Kalaulah benar berblog dengan ikhlas , berapa ramai yang nak follow ? G la tengok blog blog yang berblog dengan ikhlas ... ramai tak follower dia ? Biasanya yang ramai follower ni , blogger yang dah terkenal dan ada nama .. Jangan tengok aku ler.. aku tak terkenal mahupun ada nama .. er.. nama tu ada la .. cuma tak la dikenali ramai.. Ribu ribu aku punya ni pon nasib je ... diorg terklik kot ? hehe.. Tak eh ? Terima kasihhhh..

    Jadi , camana nak bagi ramai follower ni yer ? Ok .. kita amik cara paling mudah .. Korang kenal tak LISA SURIHANI ? Ok.. dia tak de kaitan dengan aku kecuali dia pernah muncul dalam mimpi aku sekali ( sila rujuk entri ini ) .. Kalaulah si LISA SURIHANI ni bukan pelakon , rasanya dia terkenal tak ? Tak punya kan ? Mesti kalau buat blog pon , biasa biasa jer .. Haa.. disebabkan dia dikenali kan ?

    Maka ... korang kena aktif berblog agar korang dikenali .. Kalau sehari satu entri.. atau seminggu sekali.. apakah peluang untuk dikenali itu tinggi ?

    Apa kita nak buat kalau entri kita disalin bulat bulat ??

     

    Soalan senang dengan jawapan yang senang ... NGANGAKAN MULUT TU  ! Tu je la kita boleh buat .. ahahahha ...

    Mengikut perkiraan aku , biasanya pemilik entri tu akan meninggalkan komen atau menghantar email kepada penyalin kucing tu ( copy cat) .. Mula mula , bahasa manis akan digunakan ... Jika tidak berkesan , maka bahasa masin lak digunakan.. Jika tidak berkesan gak , sila gunakan bahasa 3 rasa .. masam masin manis .. gabungkan ketiga tiga tu ...

    Tapi kan .. susah la dunia blog ni.. artikal kita ni tiada hakcipta ... kalau dah dipaparkan ke internet ni , sapa sapa leh amik guna .. termasuk juga gambar .. Rakan kita , blogger terkemuka di dunia dapur , CMG dah berkali kali kena .. Penah dia tanya pada pihak SKMM , tiada apa boleh dibuat kerana gambarnya tidak didaftarkan ..  Jangan kata CMG je.. aku pon kena dah.. gambar aku di amik kemudian dibuat satu akaun palsu .. Haa.. lagi la #$@%@@!$ ... geram nehhh .. kuar dah bahasa nazi ..

    Sbb tu la , guna je bahasa yang mana sekali orang baca , dah tau tu sapa punya .. haaa.. hahaha.. adeh.. macam la semua orang tau kan ? Sila jangan ikut idea aku ni ..

    Entahla... biasanya seperti yang aku kata , pemilik akan cuba hubungi blogger tersebut .. Sekurangnya tinggalkan la kredit kan ?

    Blogger terlampau !!

     

    image

    " Mak , mak ... ada kapal terbang terhempas depan rumah kita laa"

    " Hah !!!  Cepat cepat ... "

    " Nak telefon bomba tak mak ?"

    " Nanti dulu... bagi mak amik gambar dulu .. update dalam blog pon best ni.. pasti hangat blog ku hari ini .. "

    " Oh mak aku ... "

    Macam mana saya nak supaya semua orang boleh lawati blog saya dengan mudah?

     

    Gulp .. ada pistol tak ? Sila tembak saya.. hehe..guwau .. Soalan maut begini agak kerap aku terima .. Selain dari ni , camana nak dapat follower yang beriban riban ( ribu ) tu..

    Pergh... kalaulah aku ada jawapannya , aku buat e-book dah.. sah sah aku bergelar jutawan termuda di pejabat aku ni.. haha.. kat opis aku ni ramai jutawan .. malah jelitawan pon ramai... hehe..

    Menjawab pertanyaan dari DUN POKOK KELAPA tu , aku pon nak tau gak camana nak bagi orang ramai masuk blog aku .. Camana eh ? hehe.. Mengikut perkiraan aku yang daif ini , ada banyak cara .. Tapi yang popularnya dua ni je la .. Opss .. ada satu lagi.. yang ni terbaru laa... Tiru je cara UNCLE CHEESEKERS tu ( tak leh bubuh nama betul.. nanti aku kena saman ) ..

    Cara paling original ialah promosi samada melalui pengiklanan mahupun meninggalkan flyers dari satu blog ke satu blog .. Cara ni tuan rumah menyampah biasanya .. Kalau kat blog aku , aku tak kisah la asalkan tak de porno.. hehe..

    Cara lain yang bijaksana ialah dengan cara SEO .. Cara ni mudah sekali .. Tengok je isu isu penting , atau apa saja yang orang nak cari setiap hari ... Haa.. update la entri tu dengan memasukkan keyword keyword yang berkaitan .. Contoh terbaru , perlawanan bola sepak malaysia dengan vietnam..  Biasanya keyword yang lucah pon laku gak .. tu kalau tak segan la.. kalau segan , jangan buat.. nanti kena boooooo jer ..

    Ok.. tu je... sebenarnya tips begini banyak dah blogger blogger terkemuka dunia buat .. cuba je google ... mesti tak larat nak baca.. Kalau nak baca gak , sila beli pop corn dan air sirap cincau .. Baca sambil makan .. hehehe...

    Parti baru ? Weewitt..

     

    KITA ? KESEJAHTERAAN INSAN TANAH AIR KITA yang mana akan diterjaui oleh Datuk ZAID IBRAHIM yang mana sebelum nama parti tu AKIM ( PARTI ANGKATAN KEADILAN INSAN MALAYSIA )

    Wah.. dasat .. Leh aku masuk ni... hahaha.. tamo tamo ... malas ... hehehe.. Biarlah aku setia dengan satu parti.. Parti Tupperware .. hehe... Mana bleh cakap .. nanti aku kena banned woo ..

    Apa la diorg ni.. cerita gempak nak bela rakyat konon .. Tapi bila ada kuasa , bela diri sendiri jer .. Rakyat ke mana , diorng ke mana .. Masa nak pilihanraya je tabur janji cam tabur beras kat ayam .. Tersembur sembur air liur cerita gitu gini .. Adeh ..

    Rasanya yang dah layak bersara tu , bersara je la.. duduk je belakang tabir.. Banyakkan buat amal ibadat.. mana mana yang buat banyak dosa tu , bertaubatlah .. sementara nyawa tak sampai kat kerongkong tu ..

    Haih ..

    Tak rasa jijik ke ?

     

    Malas nak rasa pelik... hahaha..tak larat nak rasa pelik tapi ni lah dia sikap rakyat Malaysia yang penuh kesopanan , berpelajaran , berdisiplin , kacak , cantik , seksi , paling penting ialah beragama ..

    Tapi kenapa tandas tu tak reti nak jaga ? Cuci la camana pon , bila masuk ada je saki baki terampung minta ditenggelamkan kerana dia pon tau segan ..

    Tu satu hal .. spesis yang merokok pastu buang putung rokok dalam jamban.. Main buang kat kiri dan kanan .. Haduhhhh .. letih laa weh... jaga la kebersihan.. Bila nak guna , kotor .. tau pulak nak marah .. bila dah cantik , bersih .. tak reti lak nak jaga.. apa kes ??

    Nak kata pelik.. tak pelik dah .. masalahnya kalau budak budak tu , tak pe la gak... ni dah dah sampai misai leh buat tanglung pon tak reti nak jaga lagi.. camana tu ? Yang diajar lain ..yang dibuat lak lain...

    Salahkan aku jika melayannya ?

     

    " Psst... hanem.. boleh eh nanti ? "

    " Apanya ? "

    " Ala.. "

    Aku segan nak menyebutnya .. nanti dipandang serong .. huhu ..

    " Erk... "

    Diorg masing masing tunggu jawapan dari aku ..

    " Ala.. cerita korea laaa "

    " Haaa.. Ben layan citer korea ? "

    Adoi... tak boleh ke?? Apakah jika lelaki layan citer korea , jadi lelaki berdarah jiwang ???

    Sama sama kita doakannya..

     

    Kelmarin , aku terima satu msg dari seorang teman blogger .. meminta aku dan rakan rakan blogger berdoa akan kesejahteraannya memandangkan dia akan menjalani pembedahan .. Tapi aku terlupa memandang kepala aku semak dengan lalang , maka aku terlepas pandang ..hurm... Harap maaf yer..

    Jadi, aku minta jasa baik rakan rakan blogger .. sama sama kita mendoakan kesejahteraan kawan kita ni .. InsyaAllah ..

    Untuk lebih lanjut > sini

    Hari ni dalam sejarah ?

     

    Haih... tiket ERL aku wat hal ... mesin tu tak nak terima .. ini bermakna aku kena g ke kaunter untuk dapatkan pengesahan .. Masalah ngan tiket orang tu kata ..

    Masalah di pagi hari.. Peluh mula menitis .. Yelah , panas bersenam tadi tak abis lagi .. masih lagi dok hangat ... Staff ERL tu mintak resit aku sbb aku beli tiket pergi dan balik.. hehe.. Nasib baik ada ! Biasanya dah jadi pembalut sisa chewing gum aku .. Entah mengapa ari ni aku teringin nak kunyah sampai opis.. hahahah.. Senaman muka .. Bagus untuk membakar lemak di pp .. hahaha..

    Menunggu aku kat situ dalam 5 minit.. 5 minit kalau naik pengangkutan awam ni , besar ertinya tau.. Boleh terlepas LRT aku .. Kalau terlepas , bermakna aku pastinya lewat.. nak kata apa dah kan ? Teima je lah ..

    Tiket dah dapat.. aku terus keluar dan meluru ke Stsn LRT .. Hurm.. beratur nak masuk pulak !! Aiseyman .. mmg terlepas dah la LRT  yang biasa aku naik ni maknanya ...

    Yup .. mmg betul.. nasib baik bila aku dah masuk ke dalam stsn , kebetulan ada lak LRT sampai .. Lega .. huhu.. Yang menariknya , LRT ni kosong la pulak .. Bila dah kosong , tak reti reti nak duduk ? Dah la dalam ERL tadi berdiri.. jalan kaki lagi ... beratur lagi .. Bersenam di pagi hari lagi.. Aiseyman.. cuba bagi bantal kat aku .. mau lena sampai ke tengahari... huhu.. Rugi rugi kalau tidur .. Ada BE kat blog.. rugi tidur.. hahaha.. satu hari leh dapat RM 10-20 woo...

    Lega tak terkata bila dapat duduk ... Ahhh.. legaaa... terus keluarkan laptop.. maka update la entri ini .. hehehe .. Bila sampai kat stsn stsn lain , maka berdirilah mereka dan aku memandang.. Hehe.. tak larat la kak nak berdiri .. Akak la berdiri lak.. ni kali pertama saya duduk tau... Biasanya aku berdiri dalam lrt.. Nak dpt duduk ? Jangan mimpi laaa...

    Bukan kejam... aku tak larat gak .. hehe.. ops.. awek usha aku berblog.. hahahaha.. jumpa kat opissss... hahahha.. publish cepattt...

    Segar ..

     

    Salam ... selamat pagi ...sihat ? Alhamdulillah .. aku pon segar ni... lepas bersenam , main air ... lega la.. tak tau la kang .. ngantuk.. hehehe...

    Pergh... 22 ribu tiket untuk perlawanan bolasepak malam ni terjual .. dasat... Ini menunjukkan orang kita dah mula terima kembali pasukan negara kita .. Aku ? Hehe... kalau ada , ada la.. takde ? Dah tau dah.. hehehe.. tu je.. malas nak mengharap .. Cuma takmo la tahap asia tenggara je kan ... kena la ada peningkatan .. Tu pon ari tu malu gak ... kena belasah .. jangan jadikan alasan kecederaan sebagai punca kekalahan.. Kita ada ramai pemain... jangan harapkan yang tu jer ... kalau dok mengharap yang tu je , tu la jadinya .. Sorang dua cedera , abis satu pasukan .. adeh.. tengok brazil , sorang tak de, beratus beratur .. hehehe... Tu Brazil eh ? Pemail diorng tu apa ? Bukan manusia gak ? hehe..

    OK... cam biasa .. dalam kereta aku dok update ni ... Guna ayat songsang je aku neh .. Pagi pagi ni , cam biasa ... bas dipandu cam ikut suka dia jer.. nak masuk kiri kanan main ikut tangan dia jer.. masuk dulu baru bagi signal.. Kalau langgar , korang rasa dia nak bayar ? Kiamat ler .. bergaduh dulu baru dapat seciput ..

    Huhu.. pagi pagi dah isu panas eh .. nak wat camana .. Itu yang aku dengar dan itu yang aku nampak .. Haa...kan kan ? Breakfast pagi ni.. wife dah sediakan roti sandwich.. kalau beli , dah RM3 ... aku tak cukup satu .. hehe.. paling tidak 2 ... dah rm6... jimat .. tapi aku dah sambar bench semalam.. RM1K .. kira apa yang aku nak selamat ni , dah tercapai. hahaha... best best ..

    Jom meriahkannya ...

     

    image

    Satu kempen dari rakan blogger yang minta aku promotkan terlebih dahulu .. aku tak sempat nak ikut lagi sbb dah lewat dah ni .. Kang ada lak menjeling kat aku lak .. haaa..tak pasal pasal .. tidur luar .. haaa.. sapa susah ? Korang gak .. kan kan ? Pasal pe ? Pasal aku bebel dalam blog ni nanti.. haaa... pedih lak mata membacanya .. hehe..

    Ops.. terlari tajuk .. sapa yang masih belum tidur ,boleh la buat .. jom ke blog POTPETKING

    Siapakah aku sebenarnya ???

     

    Serius .. ni lah aku sebenarnya !! arghhhhhhhhh...

    image Tapi makin teruk arrr... adoi.... tak sudah sudah ngan dok kata , pasukan muda .. hadoiii....

    Blogger pertama yang klik follow blog aku..

     

    Juga kenalan aku di FACEBOOK .. Seingat aku , beliau antara blogger pertama yang follow blog aku .. Entah dia yakin dengan kemampuan penulisan aku .. Mmg rajin dulu dia turunkan komen dia .. hehe.. Cam biasa , aku je tak rajin nak turun komen walaupun aku masuk baca .. hehe.. Mungkin aku tak pandai nak mengomen kot ?

    Perkenalan di FACEBOOK dan di blog yang mana dia terlebih dahulu ada blog , selama lebih setahun tidak berakhir begitu saja .. Akhir akhir ini dia menyepi tetapi aku masih tak lupa akan blognya sbb dia , antara admin GENGBLOGGER.COM .. hehee.. aku jemput dia jadi orang ke tiga register di GENGBLOGGER ..

    Yang menariknya .. dia juga seorang guru .. hehehe .. nak tau sapa ? JOm g singgah > sini 

    BA: Ramai yang yakin aku mampu berada di tahap tersendiri dan ianya menjadi kenyataan .. Jutaan terima kasih atas keyakinan anda semua ...

    Dah tau ke tak ni ?

     

    Lupa lak nak habaq kat korang .. kot la tak tau .. kalau dah tau tu , ok la.. Sebenarnya aku ada satu KELAB BLOGGER yang mana korang boleh promosi entri terkini korang di situ ...

    image Nak cuba? jom ... .. skang ni dah ada hampir 6,900 orang kawan kawan yang terdiri dari pembaca dan juga blogger ... Dah setahun lebih usianya .. Sama usia ngan blog aku ... hehehe..

    Klik sini > KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

    Apa ni ???

    image

    Huh .. aku jumpa gambar ni kat blog SUARA PEOPLE ..erk...

    2 parah, 12 cedera ringan kemalangan dekat Nibong Tebal

     

    NIBONG TEBAL: Dua orang cedera parah, manakala 12 lagi cedera ringan dalam kemalangan membabitkan sebuah bas kilang dan treler di Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) Kilometer (KM) 153.2, dekat sini, malam tadi.
    Dalam kemalangan yang berlaku kira-kira jam 8 malam itu, kedua-dua kenderaan sedang dalam perjalanan dari arah Utara menuju ke Selatan.

    Ketua Polis Daerah Seberang Prai Selatan (SPS), Superintendan Shafien Mamat, berkata kemalangan berlaku ketika treler memuatkan kontena hendak memotong bas kilang yang membawa kira-kira 30 pekerja sebuah kilang.

    "Lori itu bagaimanapun hilang kawalan dan bergesel dengan bas mengakibatkannya terbabas ke parit di tepi lebuh raya, manakala bas pula terbalik di atas permukaan jalan.

    "Kurang 12 orang cedera ringan termasuk pemandu dan mereka mendapat rawatan di Hospital Sungai Bakap, manakala dua penumpang bas yang cedera parah dihantar ke Hospital Seberang Jaya, Butterworth," katanya di sini, malam tadi.

    Kemalangan itu menyebabkan kesesakan lalu lintas sepanjang 10 KM menghala ke arah Selatan lebuh raya berkenaan berikutan bas kilang itu menghalang satu lorong lebuh raya berkenaan.

    Sementara itu, pemandu bas kilang berkenaan, Aizat Mohamad, 37, berkata dia sedang dalam perjalanan dari Bukit Minyak, Bukit Mertajam menuju ke Bukit Merah, Perak untuk menghantar pekerja kilang.

    "Ketika hendak berhenti di hentian Sungai Bakap, tiba-tiba bas kami dilanggar oleh sebuah treler menyebabkan saya hilang kawalan seterusnya melanggar pembahagi jalan.

    "Ia menyebabkan bas kami terbalik dan saya tercampak keluar daripada bas," katanya yang hanya mengalami kecederaan ringan.

    -BHARIAN-

    Helikopter terhempas , Inspektor polis maut ..

    image

    TIMBALAN Ketua Polis Perak, Datuk Zakaria Yusof (dua dari kanan), meninjau keadaan helikopter Robinson 44 (R-44) yang musnah terbakar selepas terhempas ketika juruterbangnya, Inspektor Mohd Shukri Osman, 31, menjalani latihan di kawasan lombong tinggal berdekatan Kampung Seri Malim, Malim Nawar dekat Kampar 3 petang tadi. Mohd Shukri meninggal dunia di tempat kejadian. - Foto Ikhwan Munir

    IPOH: Mangsa nahas helikopter yang terhempas di Malim Nawar, petang tadi dikenal pasti sebagai Inspektor Mohd Shukri Othman, 31, dari Unit Latihan Polis Udara Polis Diraja Malaysia (PDRM).

    Allahyarham yang sedang mengikuti kursus latihan penerbangan di Integrated Training And Services berpusat di Terminal Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah, maut apabila helikopter yang dipandunya terhempas sebelum terbakar di sebuah kawasan lombong di Malim Nawar jam 3 petang.

    Beliau berasal dari Permatang Tok Gelam, Seberang Perai, Penang meninggalkan seorang balu berusia 28 tahun anak lelaki berumur setahun lebih.

    - BHARIAN-

    Related Posts with Thumbnails

    Peringatan



    Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

    Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

    Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

    Terima Kasih ..

    BEN ASHAARI