Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 16 Disember 2010

Teringat zaman jahiliyah dulu ..

 

Adoi.. segan.. bila teringat zaman sekolah dulu , betapa nakalnya aku ngan budak budak  kelas aku ..

Masih aku ingat lagi waktu kelas agama , ustazah suruh semua g surau .. Astagfirullah al a'zim... Waktu tu waktu asar .. dia suruh semua solat ...

Bayangkan laaa.. macam seorang pengembala lembu dengan pelepah daun kelapa tu dia pegang.. kejar sorang sorang , paksa masuk surau .. hahaha.. Padahal dia tu guru penyelia petang tu.. semua patut takut ngan dia .. tapi sebaliknya lak .. haih..sian tul dia .. Aku tak la tahap gitu.. aku ni spesis degil tapi ikut cakap .. walaupun dalam hati membebel.. sbb tu aku suka bicara dalam blog.. bicara hati ku ..

Ada sekali tu , masih aku ingat ... diorg dajal aku suruh jadi imam .. pakat tolak aku ke depan .. Cinabeng betul.. ooo .. tak pe tak pee.. Memain korang yer...

Amik kau.. solat Asar dekat 20 minit aku buat .. hahahha... sujud tu sampai ada yang suara .. "lamanya woii" ...  hahahhaa.. sapa suruh dajal aku .. hahahaha ...

Sori la yer..bukan bahan gurauan tapi ni la hakikat zaman persekolahan ... Nakal tu dah tentu .. tu lom lagi aku cerita camana kitorang pedajal simbah air kat sorang member tu dok buang air besar !  Terbantut weh..mengamuk dia dlm kelas .. hahahaha.. tapi tu la.. dia buat kat orang tak pe.. dia kena , tau pulak nak amuk.. hahahaha.. haih .. macam macam..

Blog ke dua dan wife ..

 

Ok la.. ada yang tanya kat aku .. lama dah cari blog wife aku yer ? Sbrnya malas nak promote pon  tapi dah ada yang tanya maka aku pon kena la habaq kan ?

Aku ada dua blog .. satu tu back up entri yg berkaitan dengan aku jer , www.benashaari2.blogspot.com dan blog wife aku lak , www.katanyaazila.blogspot.com ...

Kedua dua blog tu , jarang la di kemaskini.. hehe.. leh kira bersawang gak la .. hehe.. jangan kutuk yer ... Boleh la kalau takat nak lepak lepak kat situ .. hehe.. tQqqqq ...

Tadi ada tanya aku kul berapa show aku.. kul 1030 kat alamanda..  :) .. nak layan TRON malam ni ...

Bila si isteri beri idea

 

" Abang , cuba entri pasal yang saya kata tadi "

" Pasal apa ? "

" Ala ... yang kita bicarakan isu tu tadi la .. mesti hot punya "

" Ooo... awak tak update blog awak ? Kan ada BE tu .. "

" Saya takde idea la bang .. "

" Takde idea ? Tapi bagi idea pada org yang update sehari berbelas entri , pandai la pulak yer ? "

" Ala bang.. ni lain kes.. ehehe "

Cikgu sudah mengamuk !!

Dalam sebuah kelas tahun 1 ...

Cikgu BEN : Bangun semuaa... Selamat pagi ..

Murid-murid : Selamat pagi cikguuu

Cikgu BEN : Dah buat kerja rumah semalam yang saya suruh tu ?

cik faez : Qaseh belum cikgu.. tadi dia pinjam saya punya buku , cikgu..

Qaseh dalia adelia : mana ada cikgu , dia yang tiru saya ada la ..

Cikgu BEN : Dah dah... bagi cikgu buku buku kamu.. cikgu nak tengok sapa tiru sapa .. Siap dia kalau menipu ! .. Yenstory , kenapa kamu menangis ? nur adam , kamu pukul dia yer

yenstory : Cikgu ... saya... saya terberak ...

Cikgu BEN : Aiseyman ...


*sekadar gurauan .. takde kaitan dengan empunya nama..

Bila BLOGGER berlakon .. Suai kenal blogger :

TUTUP SUDAH ... HARAP MAAF ..

  1. Letak header blog BEN ASHAARI

  2. Bila mula buat blog ?

  3. Jumlah follower sekarang ini ..

  4. Berapa trafik harian ?

  5. Sehari brapa entri ?

  6. Berikan satu blog yang best korang suka baca ..

Ok.. tu je... pastu tinggalkan link url entri tu kat sini ..cepat ...

Bila mereka kata aku ngorat blogger ..

 

mylifemimie tak kata apa apa bila aku tanya mengenai Nor ' Atikah bt NorBaki .. Bila Cik Hasnah menanyakan aku mengenai shila pulak , aku hanya mampu memandang  nurana nizam sbb dia cute cam azzey tapi *azni* pandang kat aku dengan muka garang namun tidak aku endahkan sbb y-A-n-A ada di sebelahnya sambil makan burger yang dibeli oleh misz nana yang kebetulan baru balik dengan geramgaram tapi katanya tak sedap sebab ada tomatokering !

keyphochee betul la budak budak ni ... Nasib baik S.U.F.E.E.N.A.N dan Muslimah Optimis sudi memB.E.L.L.A nasib ku dari di buli oleh diorng diorg tu termasuk la daya | yuya , Tasha , syieda_syaada dan Lieya ..

Dalam dok usha usha diorng tu kebetulan lalu babykristal dengan eksennya bersama rakan baiknya kAmaLiaH , lalu berkata pada aku , " abang ben , juling bijik mata tu dok tengok awek awek tu ! " .. Huh... bila pulak aku tengok diorng ??  Aku dok lepak sambil minum whitecappuccino ni... Takkan diorng tak perasan kot .. Ni haa , nur dhiya' aida , Nuruasmat dan ♥-- emieysandra --♥ ada depan aku ni haa.. comey comey belaka... kan kan ? Baik aku tengok diorng.. hehehe..

Maka aku pun suruh la diorng balik bersama Joy Norin dan nur yang kebetulan datang dengan kereta .. Haa.. lega skit .. leh cuci mata pueh pueh .. huhu ..

TRON LEGACY @ Alamanda malam nih !

 

image image image TRON LEGACY @ ALAMANDA

Walaah.. filem yang ditunggu tunggu .. huhuh.. malam ni g layan kat Alamanda .. Walah... Best atau tidak ? Tunggu je review dari aku malam ni yer ..

Empat maut, 19 cedera bas jatuh gaung

 

PENAMPANG 16 Dis. - Empat anggota Jabatan Penjara disahkan terbunuh manakala 19 lagi cedera selepas bas yang mereka naiki terhumban ke dalam gaung setinggi 100 meter di kilometer 30 Jalan Kota Kinabalu - Keningau dekat Kampung Moyog di sini hari ini.

Dalam kejadian yang berlaku pada kira-kira pukul 10.30 pagi, bas berkenaan dipercayai mengalami kerosakan brek sebelum terbabas ke dalam gaung ketika menuruni bukit.

Kesemua mangsa dipercayai dalam perjalanan dari Keningau ke Tawau selepas menghadiri perlawanan bola sepak anjuran jabatan berkenaan. - UTUSAN

TERKINI :

Empat kakitangan Penjara Tawau terbunuh dalam satu kemalangan apabila bas kepunyaan jabatan itu terbabas lalu terjatuh ke dalam gaung di Kampung Moyog dekat sini dikenal pasti.

Mengikut senarai yang dipamerkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat di tempat kejadian, mereka yang terbunuh adalah Madinh Alhmdullah, Selamat Idris, Muslimin Muhammad dan Sabirin Murad.

Mereka merupakan antara 25 penumpang bas itu yang sedang dalam perjalanan dari Keningau ke Kota Kinabalu selepas menyertai kejohanan bolasepak Piala Pengarah Penjara Sabah di Keningau. - Bernama

- UTUSAN-

Lelaki melayu tak romantik ke ?

 

Kalau nak sebut romantik , pastinya mereka (wanita) akan kata , omputih ha romantik .. Aiseyman.. betul ke ? Dah tu lelaki melayu yang kacak kacak belaka ni tak romantik ke ?

Atas dasar apakah dikatakan lelaki melayu ni tak romantik berbanding nun lelaki kulit putih tu .. maksud aku orang barat tu la .. Pastinya akan kata .. erm... tu kat movie, tv tu.. haaaa.. Atau mereka kan kata , kawan aku tu kawin ngan omputih .. romantik jeee.. hehe.. kan kan ..

Lelaki melayu ni .. bukan tak nak romantik .. diorng sorok romantik dia ... ditunjukkan dalam cara lain seperti ketika bersolat berjemaah ke.. ketika makan bersama ke .. terutamanya di rumah .. kat luar , segan sbb dah di didik gitu .. kira segan la gitu ..

Tapi keadaan ini berubah dah sekarang .. Anak muda kita tercabar dek tanggapan begitu lalu bersikap romantik terang terangan tak kira tempat ! Kesannya , anak gadis kita pon ikut style barat gak .. mengandung tak kira tempat ! 

Akan ada kata lelaki melayu ni cepat naik tangan.. panas baran .. suka pukul perempuan .. Er... 'diorng' tu tak ke ? Yang tembak orang tu apa kes ? Yang belasah orang ramai ramai tu apa kes?

Sebenarnya la kan ..bagi aku la kan .. tak kira apa bangsa pon .. romantik tu mmg ada .. antara halal atau haram di sisi agama .. Sebelum kawin , mmg sedap la beromantik.. lepas kawin ? Tak larat weh... pasal apa berlaku gitu ? Sbb sebelum kawin , ada binatang bertanduk tu haaa.. tu pasal jadi 'enak' !

Tahukah anda :

 

Mereka ini semuanya blogger ... apakah kaitan diantara mereka ?

deqdeq dengan Amirah Su'aidah = takde kaitan !

nana cHan dengan puteri cahaya. = takde kaitan !

nur dhiya' aida dengan cik violet = hampir hampir ada kaitan !!

♥NuR SyAFiQah♥ dengan ♥ LULU ♥ = ada ke tak korang rasa ?

Siti Wardah dengan I-nie91 = langsung takde !!

YAYA AZURA dengan BEN ASHAARI = ?????

Kalau diperhatikan ... tengok betul betul .. mereka yang aku listkan mengikut kepantasan mengupdate entri , terdiri dari perempuan ! Apakah perempuan lebih pantas menaip dari lelaki ?

Tahukan anda ?? Lelaki bukan tidak pantas , cuma saja kasi can kat perempuan .. kan lelaki kan ?

Apa ada pada gelaran ?

 

Hurm ... gelaran membezakan status seseorang di dunia ini .. Ada yang menyombong diri bila ada gelaran .. dan ada yang tidak mahu langsung menggunakan gelaran ini ..

Mempunyai gelaran menyebabkan layanan seseorang terhadapnya agak berbeza berbanding dengan mereka yang lain .. Kira diberi status VVIP la gitu walaupun g kedai runcit !

Bila dah gitu , pastinya akan timbul rasa bongkak dan angkuh di dalam diri lebih lagi bila mereka yang tidak tau akan gelaran yang dimilikinya memanggilnya dengan panggilan hormat seperti 'makcik , pakcik ' atau sebagainya .. Wajarkah ditempelak orang itu kembali ?

Sedar atau tidak wahai manusia .. tak kira la apa pangkat sekali pon , mati kita pon ke tanah jua.. yang mengangkat jenazah , menguruskan jenazah tu orang orang yang tiada gelaran juga ..

Apalah sangat ada pada gelaran tu ? Lihatlah pada contoh contoh yang ada .. Makin berisi makin tunduk ke bumi .. Itulah contoh manusia yang terpuji sikapnya .. patut kita contohi .. Bukannya berlagak seolah 'ini dunia ana yang punya ' ...

Mari memasak bersama BEN ASHAARI - 2

 

Haa... Seperti ari tu , aku akan mengambil resepi dari .. erk..amik tu tak la.. curi tanpa izin ... hehe.. jangan jangan.. tak baikkk .. kena mintak dulu ... Matt ooo mattt.. erk.. Matt Damon kan ? Bukan laa... Mat Gebu laa.. Curi barang satu resepi yer.. Nak buat chicken pop .. okeh ?

image Ok... sila perhatikan gambar tu ... tengok nasi je yer.. jgn tengok yang lain..kang tensen je .. Kalau korang tengok betui3 , Mat Gebu sebenarnya dealer susu ANLENE .. sbb tu saja dia tayang besar besar susu tu.. Kalau berminat , sila email saya .. terima kasih.. hehe..

Berbalik pada resepi mat gebu yang aku nak derhakakan ini , nama asalnya NASI GORENG KERABU SAMBAL BUDU .. aku nak buat NASI GORENG HANGIT BERBAU BUDU .. Haaa.. mari kita lihat ramuannya .. jeng jeng jeng :

BAHAN - BAHANNYA :-)
10 cawan nasi milik Ainiaa♥ semalam, kalau boleh minggu lepas punya pon ok dah..
3 biji bawang besar .. lagi besar lagi bagus.. za:le:la , mintak kat jiran
3 ulas bawang putih susu .. putih kuning cam Miela Tahril pon ok jer
2 biji telur ikan tembakul , kacau sampai jari TieRa berdarah ..
100 camca besar cili kisar .. tak nak kisar pon tak pe..masukkan semua jer .. sila minta THE LEKAT LEKIT STORY kisarkan
15 genggam ikan bilis.. kalau tak ikan bilis , guna ikan jaws pon lagi bagus , cuci dan toskan ( toskan tu apa ye setankecik ? )
1/2 camca teh lada hitam yang baru Apple Aimi kisarkan


Sedikit garam .. banyak lagi bagus.. kasi semua kena darah tinggi 
0 cawan hirisan halus kobis ..ytazzizzaty,ko tunggu apa? Kasi hiris la
50 batang kacang botol,  Ummi Zayda potong besar besar yer
14 kuntum bunga tahi ayam , dihiris halus oleh yana_popeye 

dan paling penting ialah budu yang dibeli sendiri di MACHANG, Kelantan.. ini adalah kerana pantang larang sewaktu buat nasi goreng ini yang perlu di patuhi..

Ada banyak sangat la bahan bahan dia .. aku fast foward je la eh.. kalau korang tak jadi buat , g beli je kat kedai ..

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK SAMBAL BUDU :- Tumbuk muka ridzuan sujari dengan cili padi, bawang merah, belacan dan gula hingga jadi debu . Masukkan buduh ops.. budu , tambah jus asam jawa dan jus limau kasturi.. kalau takde , jus epal pon ok ..
  2. UNTUK NASI GORENG  :- Ikan bilis digoreng hangit , ketepikan. atau buang saja dalam tong sampah ..
  3. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar,bawang kecik ,  bawang putih bawang merah , serai hingga harum ( kalau tak harum gak , percikkan perfume TimmY Cik KupuKupu Ungu kat situ )  masukkan cili kisar ( bukan masukkan jari LyNn'Azlina yer )  dan goreng hingga terbit matahari minyak. Tolak ketepi kuali ( kalau boleh , buang jer kuali tu ) dan masukkan telur, kacau hingga hancur. Tambah semua garam yang ada dan masukkan nasi, gaul rata2. Biarkan 3 hari 2 malam .. 
  4. Kuatkan api seolah olah nak bakar rumah momochan , dan masukkan semua jenis sayur yang bertanda (*) serta buah kiwi .Kalau takde , NadiRah g beli kat pasar ..  Gaul hingga rata. Tambah tempurung kelapa  dan juga kecil kecil cili padi dan Kuronofu91  kacau dodol lagi dan boleh matikan api. Sila pastikan api benar benar dah mati .. Hidangkan bersama sambal budu....Pastu mintak duit kat  Asyraf Camaro.. okeh ?

Tu je laaa .. jemputlah makan

Tengok la mana mana yang berkenan ...

 

image

INNER COTTON RAINBOW NECK - CODE : RN
material : lycra cotton
*boleh bt sanggul,
*boleh cover pipi tembam
*boleh cover leher ^_^
price : RM 12/pcs

hubungi > ISLAMICO PARADISE

atau

image

Eyebrow template

Are used to practice placing eyebrows on the erasable make up mask to acquire the desired effect

hubungi > ALINAC SHOPPE

 

atau

Crazy 8 - Girl

image

Description

Item:  Watercolor Flower Tee

Size:  XL (14)

Color:  Ivory

Material:  100% Cotton jersey

(machine washable)

hubungi > ARDINI'S TREASURE

Keputusan badminton ALL ENGLAND 2011 .. Memalukan !

 

LONDON 15 Dis - Satu keputusan mengejutkan ! Beberapa pemain pilihan negara telah kecundang di tangan pemain yang tidak ternama apatah lagi lawan mereka  ini baru setahun pegang raket !!! Memalukan saja .. Apakah patut dibubarkan saja persatuan penyokong badminton negara kerana tidak memberi sokongan moral mereka di FACEBOOK ??? 

Berikut keputusan pusingan pertama semalam :

Lia Insyera (Kel) mng  Lina (Per) 21-12 , 3-21 ,21.5 - 20

ilham_un ( Ind ) kk  iqbalhakimi (Tha) - sedang disiasat kerana ada aduan mengatakan Iqbal main bomoh

Tilam (Mas) kk MiSx MieRa (Sin) - Tilam tarik diri sbb sakit lidah.. menganggu prestasi dia sbb dia perlu menjerit bagi menaikkan semangat ..

Miss Layaleya (USA)menang percuma sbb ruby (Pantai Dalam) merajuk dengan pengadil sbb tak bagi dia pakai gelang magnet ketika bermain..

faidah misnan ( Pen) mng Mamamya (Cheras) 21-1 , 21-0 .. anak mamamya menangis sewaktu dia bertarung.. kira terganggu la tumpuan dia ..

gadis kepastian (Mas )tarik diri sbb terpikat dengan kekacakan Eszwan (Ita)

Perlawanan akan disambung hari ini .

*sekadar gurauan ..

Bila mata bertentang mata ..

 

Renunganmu wahai Asha Shalina bisa dicemburi  yasmeen hanna .. Pabila Lis Amir menjeling pada Nina Juliana , azrinrahim terpaku melihat kejelitaan mereka lalu yad'z mengetuk kepala dia dengan menggunakan tukul milik mary ann ..

Oh betapa mereka ini bisa mencairkan hati lelaki terutama  yang bernama  AMI.FAHMI namun nuR izyan cepat cepat menyedarkan dia lamunan tak berfaedah itu .. Diya Edhayaa selalu mengingatkan para lelaki agar senantiasa berfikiran baik terhadap wanita .. Pandangan itu dipersetujui Green Apel dan FiZ namun dibantah bulat bulat oleh aima in luv kerana dia mempunyai pandangan berbeza ..

Wanita yang mempunyai sepasang mata yang cantik selalunya jadi pengoda ?  Renungan dan jelingan wanita seperti FiZ , nisaGemok , PuPeL mmg menghancurkan keegoan lelaki .. hancur .. luluh bila terlihat jelingan mata mereka ..

Akmar Amon dan The Red Rambutan tak kisah langsung pasal ni.. Biasanya akan mereka kata " micky eyqa tak kisah pon.. nape aku nak kisah kan , kan ?

Lantak ler... asalkan DiaUmaiNiNaz , Cik Azizah ,Lia Insyera bahagia dah la kan .. tapi yang pasti skang salim harmanain telah jatuh cinta kerana mata  !

Bikin urat otak putus ..

 

Salam.. selamat pagi .. pagi pagi sudah hangin ...adeh.. sabar sabar.. nasib baik baru pas makan .. Bos banje satu opis .. huhu..

Dah la laptop kononnya charge semalam tapi tak on pon power ..tau tau bateri nyawa nyawa ikan.. sah tak leh update kat ERL nanti.. huhu.. Komputer aku ni lak , slow cam cipan mengandung .. arghhh..

Lewat satu hal tadi .. bukan salah aku tapi salahkan LRT yang suka berhenti henti.. tah hapa hapa ... tak lancar sungguh perjalanan.. Kan tak pasal pasal aku merah hari ni ..

Hurm.... ok.. semalam aku dah on satu segmen .. bagi yang tak tau dan terlepas tu , boleh la rujuk kat entri ini ..

http://www.benashaari.com/2010/12/bila-u-follow-me.html

http://www.benashaari.com/2010/12/psst-ada-blogger-ajak-dating.html

http://www.benashaari.com/2010/12/kesebelasan-utama-pasukan-malaysia.html

http://www.benashaari.com/2010/12/mari-memasak-bersama-ben-ashaari.html

http://www.benashaari.com/2010/12/2-setengah-alam-movie.html

http://www.benashaari.com/2010/12/bila-bloggers-mengumpat.html

Minat saja tak cukup ..

 

image

Bench press yang baru aku sambar semalam .. Harganya RM900 .. sayangnya barbell tu pendek lak.. esok nak kena g alamanda , sambar satu .. mau mau dekat 200-300 termasuk plate dia ..

Minat terhadap sukan bina badan ni lama dah ..cuma minat jer .takde niat nak masuk pertandingan sebab segan nak pakai cawat depan orang ramai ..

Minat aku tu , aku mulakan secara kecil kecilan di rumah .. Kemudian bila dah ada size skit baru aku ke gym untuk menuntut ilmu lagi di situ ..

Bila dah besar ... kemas badan tu , timbul satu masalah lain iaitu nak kekalkan .Bukan mudah .. semua itu memerlukan kesungguhan dan disiplin yang tinggi .. hinggalah sekarang .. aku mula pada umur 23 gitu .. dan skang dah 34 ...

Konsep yang sama dalam dunia blogging.. Minat saja tak cukup jika tiada inisiatif untuk maju ...

Bagaimana nak buat follower tu kembali ke blog kita ?

 

Hurm.. soalan ni ditanya oleh kawan blogger di salah satu entri aku malam ni ..

Jawapannya ialah .. Entri kita .. Entri yang bagaimana ? Entri yang mempunyai info , simple , kemas , penyampaian yang mudah difahami , bahasa yang 'terang' , penggunaan font yang jelas dan banyak lagi .. Tapi yang paling mendapat sambutan ialah entri yang mampu bermain dengan perasaan pembaca ..

Bagaimana nak bermain dengan perasaan pembaca ? Cuba kita tgk drama cinta KOREA ,INDONESIA dan MALAYSIA .. Yang mana mampu bermain dengan perasaan kita  .. hehe.. sori yer.. terbagi contoh drama korea lak .. Tapi serius aku kata , drama korea walaupun kita tak faham bahasanya tapi sarikatanya saja dah cukup membuatkan diorng ( aku tak yer ) mengalirkan airmata ..

Kalaulah drama begini ibarat blog kita ... apakah mereka akan kembali ke blog kita setiap hari ? Kalau blog kita cam drama melayu yang ..er.. terlalu stereotaip , apakah pembaca nak kembali lagi selepas dia masuk kali pertama ?

Tu je resepinya .. INFO dan MENARIK ... biar nampak simple tapi padat ! Camana nak bagi padat gitu , banyakkan membaca artikal artikal yang pendek yang biasanya ada dalam suratkhabar atau majalah.. Sekian .. mata ngantuk .. jumpa lagi esok .. huhuh.. Salam ..

Yakin ke semua follower kembali ke blog kita ?

 

Terima kasih ... dah lebih 6,100 follower dah .. hehehe.. boleh ke cecah 7,000 pada hujung bulan ni ? Pastinya ada yang tertanya , semua follower ni datang balik ke blog kita ??

Loh... kenapa kena pk gitu ? Fikirkan begini .. Mereka klik follow tu sbb mereka suka dengan blog kita .. SUKA sbb apa tu , terpulang pada mereka.. tak perlu nak tau kenapa ... Yang kita tau , kita dah bagi 100% komitmen pada blog kita .. Tu yang patut kita tau ..

Samada mereka nak kembali atau tidak , tu terpulang pada mereka .. Tiada hak kita untuk menghalang mereka .. Sama juga kita menjadi sesuatu ahli seperti ahli JAYA JUSCO , SOGO , TESCO .. belum tentu kita akan g shopping ari ari kat situ kan ?

Yang penting , kita nak tengok ada peningkatan pada follower tu setiap hari .. Itu menandakan blog kita semakin bergerak ke hadapan dan adanya pembaca baru ..

Bab follower ni , mmg banyak pendapat.. apa pun tak perlu kita nak terasa atau merasa .. Semua ni sekadar blog .. Tak guna cari pistol dan tembak kepala sendiri semata mata pasal blog ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI