Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 18 Disember 2010

Lagi lagi budak baru ..

 

Sori geng ..baru balik dari MAEPS .. Cam biasa .. walaupun pernah g , sesat tetap sesat.. haha... Tak sempat nak update blog kat sana sebab makan tak henti henti .. hehe..

OK.. lagi beberapa blog untuk dilawati ..

  1. MisS bRoWn - buang yang tu ..
  2. aien amalina zaidi - iskh iskh iskh ..
  3. ayeen amylia - hurm..
  4. Atika Natasha - okeh jer
  5. Norhisham Adam - okeh ...
  6. NUR NAIM BT GHAZALI - comel tapi ..
  7. Nur Mudrikah - okeh .. boleh diperbaiki agara lagi okeehhh
  8. nisaGemok - okeh
  9. Osman - simple ..

Sebarang komen terhadap blog diorg ?

Lagi budak baru ?

 

Walah weii... hehehe ... ramainya blogger baru yer ... aku pon salah seorang dari yang baru .. baru nak masuk sebulan .. okeh !

Ok.. ada lagi 5 blog yang join segmen baru aku tu.. Ops..tutup dahh.. hehe.. maaf yer.. bukan pe , kang ramai sangat aku tak terlayan ..

5 blog tersebut ialah :

    1. suNa HusN@ - okeh
    2. Amzar Syazani - cantik
    3. mary ann ;) - unik ...boleh dikemaskan lagi
    4. Rozuan Ismail -okeh ;)
    5. Me & U- cantik .. tapi ada yang boleh dibuang..rasanya tak perlu... ;)

Segmen GILA ! Mari MENDERHAKA !

 

- DITUTUP SUDAH -

 

Ok ..segmen ni takde yang cam biasa aku buat .. Blog yang menang , akan dapat 12 jam sticky post di blog aku.. maknanya promosi percuma selama 12 jam ... haaaa..

Caranya ... sangat mudah ... MARI MENDERHAKAKAN RESEPI MAT GEBU .. Contoh , klik sini ..

Faham ? Ok ..skang mari kita mulakan ... Sapa sapa boleh join... Yang paling lawak dan masuk akal !! saja akan masuk ke pusingan ke dua !!

Sila buat satu entri :

  1. Letak header BEN ASHAARI BLOG
  2. TAJUK :  MARI MENDERHAKA !
  3. Sila masuk ke blog CMG , http://www.tiffinbiru.blogspot.com  ..
  4. Cari satu resepi .. korang dibenarkan amik gambar dari situ tapi tolong beri kredit ( link )
  5. Kemudian , sila buat resepi sendiri berdasarkan resepi yang sedia ada .. Ingat .. jangan terlalu mengarut ! Perlu jaga bahasa juga yer ..
  6. Lagi kreatif lagi bagus ...
  7. Tinggalkan link url di ruangan komen ..

Ingat , hanya yang benar benar melucukan saja akan ke pusingan ke dua ... Pertandingan ditutup , tengah malam ni ...

Mereka yang dah derhaka :

Shahazrin , Syafiq Rosli , Dauspozi , Syafiq Rosli , Ujang9897, zaMir , Myra Ayreen , nazirulhazwan~ , Lydia Miza(Aidyl Azim) , dyba gula-gula , cik aied , nur , nmirmo, Muslimah Optimis , KalamhatiPendekar Berkuda , Nordin , Nina Juliana , akubersamaCahya , mis twit , cikmimmie , ayeen amylia , WannZ_AzryN , yuz dan Lachata Love

Budak nakal kembali daaa ..

 

Hehehe.. dua segmen satu hari ... jap nak pengsan ...

OK dah ... mana nak baca.. mana nak update.. tu la.. cari pasal sangat kan ? hahaha .. ni pon dah menaip tak yah tengok keyboard.. laju ker .. nak kejar masa .. kang lepas maghrib nak g MAEPS SERDANG .. Mau pekene steamboat.. hehehe.. layaannn ..

Ok.. sekarang untuk segmen budak nakal .. ala.. cerita dulu dulu jer :

Cam tak caya lak diorng ni semu nakal.. huhu ...

  1.  

Ada blogger tanya aku lagi ..

 

Kawan tu tanya aku.. adakah aku sempat baca kesemua entri yang join segmen aku tu ?

Nak tanya satu soalan yer ... Kenapa aku buat segmen ?

  1. Mengumpulkan semua blogger dalam satu blog ..
  2. Blogger sendiri tak pasal pasal ada satu entri simple dari dok pk nak buat entri apa kan ?
  3. bila dah buat , tentu ada orang masuk baca kan ?
  4. Bila aku update , tentu akan ada yang masuk baca kat blog dia pulak kan ?
  5. Tak pasal pasal , dia pon dpt follower gak kan ?

Hehehe.. kalau lah aku baca .. biasanya satu segmen lebih dari 100 blog , rasanya sempat tak aku nak update ? Persoalan yang harus dijawab , nak aku baca atau rakan rakan lain yang baca ?  Kalau aku yang baca , belum tentu aku dapat update pada masa yang cepat kan? kalau satu hari satu blog.. bila nak abis kan ?

Jadi kita amik konsep cikgu dulu dulu... amik semua buku .. kita tukar dengan rakan rakan lain .. kawan kawan tolong semakkan.. kan ? Dari tak disemak .. Cikgu bagi jawapan .. kawan kawan tanda.. tu je ? Mudah ..

Aku masuk baca gak .. aku pilih secara rawak ... bukan tak nak baca tapi takut tak sempat nak update .. kalau aku tak sempat update , sapa rugi ? haaaaaaaaaa.... aku suka segmen baru dan trus update ..panas lagi gitu  !

Bukan alasan dari aku .. cuma aku kesuntukan masa ... Antara baca dan update .. mana yang patut aku dahulukan ?

Saya budak baru baru lagi ..

 

Alamak.. jangan la salah anggap .. ni bukan segmen mereview yer .. tu sekadar pandangan sekilas aku terhadap blog tu.. rakan rakan sekalian la tolong bagitau kat tuan punya blog tu yer.. komen ikhlas kat dia .. huhu.. aku ni tak pandai nak mereview... bukannya blogger otai pon .. okeh ?

Skang senarai seterusnya yer ... dari segmen SAYA BUDAK BARU LAGI ..

  1. mRs sYa - erk ..
  2. Lachata Love - buang yang tak patut ada .. ;)
  3. yuz - boleh diperbaiki lagi.. menarik ...
  4. azzey - simple
  5. y-A-n-A - template cantik.. tapi ..

Kenapa $$ Nuff saya masih 0 sen atau tak berganjak ??

 

Aku ditanya soalan oleh adik kecil bernama elyhanna murray .. dia tanya aku nape nuff dia tidak berganjak ganjak lagi dari 0 - 1 ?? haaa..

Gini wahai adik hanna ... samada mesin kira kira nuff rosak , atau diorang saja tak nak kira .. hahaha.. tak la.. guwau jer... Gini yer , meter tu bergerak bila ada trafik .. Trafik ni , bukan la perlu juta juta lemon tu.. atau ribu riban gitu.. ratusan pon comey dah .. kalau puluh tu , patut ditingkatkan lagi ..

Bila ada trafik , bererti ada la orang baca blog kita tu kan ? Bila ada orang baca , dalam 100 orang tu , mesti la ada sorang dua klik iklan ( ketika iklan tu keluar ) untuk baca atau nak tau tentang iklan tu ..kan kan ?  kalau ada klik , insyaAllah .. ada la $$ .. kalau trafik ada tapi takde orang klik , tak guna jugak kan ?  Jangan klik sendiri lak.. tak baekk..

Tapi ingat .. ada trafik tinggi macamana sekali pon , tapi takde iklan , tak berguna gak .. Nuff hanya dikira bila ada klik pada iklan .. Lainlah kalau kita ada BE .. BE tu cerita lain lak yer .. Terjawab tak ni ???

Saya budak baru ? Tapi ..

 

Satu segmen baru yg bertujuan mencari penulis penulis blog hujung minggu yang mana pastinya menghabiskan masa di depan pc sambil membaca tak kira blog atau apa jua bahan bacaan .. Tu lebih bagus dari melepak tak tentu hala kan ?

OK.. segmen ni aku buat satu kelainan lak .. Dalam erti kata lain .. aku sendiri akan masuk satu satu blog .. bukan nak review atau nak komen atau nak kritik .. sekadar masuk jee.. hehe...dan nak buat ringkasan di sini ..

AkU bUdAk pRoGrAmMiNg!! - widget.. buang yang tak patut

Rockstar Chan - erk .. kemaskan skit lagi.. cantik dah blog tu

dhilla nazli - hurm..... hehe

Nia - comel dah blog

Sachi Asukai - suka warna template.. segar ..kemas ..

ok..ada lagi yer.. skit skit yer .. hehehe ...

Betul ke diorang ni nakal ?

 

Hurm.. petang gini berblogwalking sambil cari kawan kawan baru atau lama , mmg best kan ? Sambil sambil tu boleh baca pengalaman diorng sewaktu sekolah dulu .. hehe ... Jom ...

  1. Cik Ila
  2. fifymeow
  3. Nina Juliana
  4. BeYLa!
  5. natasya
  6. Maya Ariffin
  7. eB@mamaAerish'n'Aed
  8. y-A-n-A
  9. Kalamhati
  10. rabiatul
  11. !!- a.y.u -!!
  12. Lachata Love
  13. Amzar Syazani
  14. DayangR
  15. AMI.FAHMI
  16. MamaEma
  17. mush
  18. Siti Noraisyah
  19. Ujang9897
  20. dhilla nazli

Terima kasih ...

Perlu ke jadi otai blog ?

 

Perlu ke nak nak jadi otai blog ? Aku terfikir .. apakah dengan jadi otai blog maka blog kita dikenali ramai  ? Hurm.. aku tak tau pandangan korang .. Tapi bagi aku ...

Blog bagi aku ... tempat meluahkan perasaan secara berhemah .. disebabkan ada pembaca , maka dalam blog aku belajar memberi dan menerima .. Aku cuba lari dari protokol berblog dan cuba gunakan kaedah yang aku rasa patut aku gunakan dalam blog aku ..

MEMBERI dan MENERIMA .. aku tak berminat nak jadi otai , sifu atau apa saja gelaran yang ingin diberikan oleh mereka .. Cukuplah aku hanya seorang blogger ..

Untuk berjaya dalam blog .. aku takde resepi .. aku takde nasihat .. aku takde pendapat... Aku cuma boleh beri pandangan aku .. Jadilah blogger yg unik ... lain dari yang lain .. Cari kelainan itu dalam diri sendiri .. Tak perlu ikut sapa sapa .. Tak perlu jadikan blog kita tu istimewa .. berbeza .. tapi cara penyampaian kita perlulah berbeza ..

Biarlah mereka suka blog kita kerana blog kita .. bukan kerana kita popular dan dikenali ramai .. Tak perlu kejar glamer kerana mereka yang akan baca blog kita itu adalah disebabkan blog kita glamer ..

Aku tersentuh dengan LAGENDA BUDAK SETAN ..

 

Hurm.. aku tak malu nak bagitau , aku kaki novel cinta .. Mmg minat giler ... Setiap hari mesti akan aku baca .. hehehe... Tapi aku dah berenti baca novel aku terlalu asyik sampai tak leh nak buat apa .. Kemudian bila aku baca , aku sering berimaginasi .. adeh.. tu yang tak leh tahan tu ..

Aku sedang tengok filem LAGENDA BUDAK SETAN di ASTRO .. Dulu masa main kat panggung , aku tamo tengok sbb hero dia FARID KAMIL .. bukan pe , kerap sangat dia jadi hero..

Aku tahu dia dipilih sbb bakat dan juga ada nilai komersial .. Tapi aku yang boring dok tengok muka muka sama je kat panggung , mmg buat aku hilang selera nak tengok.. Tapi dia mmg berbakat.. tu tak boleh dinafikan .. Cuma aku nak tengok muka muka baru .. LISA SURIHANI ? Aku tak pernah tengok lakonan dia .. jadi tak leh nak kata apa .. ;)

Baru tengok setengah jam filem ni .. hurm.. aku suka lokasi perfileman dia sewaktu Kasyah g kat kampung tu .. sangat sangat mendamaikan .. romantik ... argh.... mmg best amik gambar kat situ ..

Sekarang ni , aku dok follow skit skit LBS the series kat ASTRO .. hurm.. mmg ok la cerita dia .. Lagu latar dan babak , mmg kena .. Dulu lagu dia , aku kurang minat.. Tapi sebenarnya bila dengar berkali kali , mmg best lagu dia ..

Hurm ... mmg best .. filem atau drama .. bagi aku mmg menarik... Aku terpaksa menelan semula kata kata aku yg mengatakan filem ni dulu aku tak suka .. Aku rasa la kan... aku tamo tengok sbb tamo menitiskan air mata kot dalam panggung ? hahahahha ... Ego lelaki kan .. hahahaha.. Sori FARID n LISA ... Semoga terus sukses !!

Segmen hujung minggu : Aku budak baru laa


- DITUTUP DAH -



Ahaks.. ni sama je segmen khas untuk blogger baru .. Masih ada kan blogger yang baru ? Baru ni boleh dikatakan baru masuk ke blog aku , baru kali pertama baca entri di sini dan juga baru buat blog dan baru nak kenal dunia blog ..

Kalau benar korang tergolong dalam tu , kalau berminat nak join segmen ni ... sila sila kan la yer ... Aku pasti ramai blogger blogger berminat nak berkenalan antara satu sama lain .. kan kan ?

Hurm... blogger lama ? Hehe.. yang penah join tu , tak yah la yer.. cuma g je berkenalan dengan mereka nanti .. meriahkan lagi sessi perkenalan ni ..

Cam biasa .. buat satu entri :

  1. Letak header BEN ASHAARI BLOG ( trademark)
  2. Tajuk : AKU BUDAK BARU LAA dan linkkan ke entri ni
  3. Berikan satu tempat pelancongan yang menarik pernah korang g dan kenapa ... satu jer .. TAK KURANG 100 patah perkataan ..
  4. Tinggalkan link entri korang di ruangan komen ..

Tu je.. tak susah kan ? Hehehe .. tarikh tutup ? Haa... malam ni.. cepat cepat ...

Saya budak nakal - 3

 

Pada yang tak tau dan nak tau , aku ada buat satu segmen yang mana para blogger mengimbau kembali saat saat kecemerlangan mereka sebagai budak nakal di samping berjaya mengharungi setiap detik berharga itu sebagai murid yang berjaya ..

Jika berminat nak mengetahui dengan lebih lanjut ... boleh jengok kat entri ini  ... Berikut adalah senarai blogger yang berminat nak mengimbau kenangan mereka bersama kita :

Dan ada banyak lagi .. tunggukan lagi kemunculan mereka .... hehehe

Sasaran Tahun 2011 , Sehari 10 ribu pembaca

 

Mustahil ? Giler ke ?

image

Skang ni , ISNIN - JUMAAT .. dalam lingkungan 4 ribu ke 5 ribu.. apakah aku mampu gandakan tahun depan ?

InsyaAllah... resepinya ada .. hehehe.. Sama sama kita jayakan.. Terima kasih kerana sudi singgah disini ...

Giler kuat cemburu buta matahati ..

 

Cemburu buta  masa bercinta ? Atau lepas kawin pon masih cemburu malah lebih teruk ? Pasal apa ???

Kalau cemburukan kejayaan seseorang tu , tak pe la gak kan .. Cemburu akan kejayaan seseorang akan mendorong akan semangat kita untuk lebih berjaya .. kan ?

Tapi kalau cemburukan kekasih kita .. pasangan kita .. tu satu masalah tu.. Boleh nak cemburu.. Skit skit dah la.. Tapi kalau dia tu isteri atau suami , kena lebih skit jeeee.. tak yah lebih lebih.. Cemburu suami isteri ni biarlah lebih pada , mengambil berat.. bukan nak jadi pak polisi ...

Cemburu masa bercinta ni selalu jadi masalah .. Sehingga ada yang sakit jiwa laaa... Nak keluar sana sini cam kena soal siasat dengan bahagian perisikan jenayah antarbangsa oleh INTERPOL weh..  Nak g mana ? Ngan sapa ? Wat apa ? Pakai baju apa ? Mekap pakai tak ? Apaa ?? Pakai ?? buang mekap tuuu ... pakai dengan saya je baru boleh !! Kalau lelaki .. APa ??  Pakai perfume ?? Dah dah ..g mandi.. jangan pakai !! Rambut sikat tak ?? apa ?? Tak leh tak leh !! Sikat tepi jee baru boleh ...

Tu antara contoh laa.. Boleh mati weh gini .. apa pon tak buat .. akhirnya apa yang terjadi ??? Kes tipu dan curang ..  Mulalah pasangan tu mencari point untuk bergaduh .. seterusnya , tunggu masa untuk berpisah .. Sbb apa ? bosan !!! 

Cuba tanya diri tu .. KENAPA KENA CEMBURU ? BIASANYA ORANG YANG KUAT CEMBURU TU ADALAH ORANG YANG TAK YAKIN PADA DIRI DIA SENDIRI .. APAKAH ANDA TIDAK YAKIN DENGAN DIRI ANDA ???

Muka MAT GEBU ?

 

Walahweiiii .. ada yang mencari gambar tuan tanah TIFFINBIRU.BLOGSPOT.COM dalam blog aku neh ? aiseyman...

Ramai jugak wooo dok bertanya kat aku camana orangnya mat gebu ni .. Aku nak kata dia cam Pierce Brosnan masa muda tak le la sangat ...Nak kata cam Sean Connery pon , agak hampir la.. Tapi muka dia menjurus pada Brat Pitt .. tu pon kalau tengok sipi sipi laa ..

Tak yah la nak tau camana Mat Gebu tu .. Dia gebu ke.. dia hensem ke .. kacak bergaya ke .. kaya ke... Yang penting , keikhlasan dia dalam memberi resepi dia tu haa.. amik part tu .. Kalau teringin nak tengok orangnya camana , g je SEDENAK .. Ajak aku sekali yer.. lama tak pekena masakan dia .. hehehe ..

Apa pon , Mat Gebu antara blogger yang mmg tersangat dikenali dan merendah diri walaupun seringkali 'ketat' muka ...  Semoga terus berjuang dalam dunia blog ni yer Mat ... andalah pujaan mereka di dapur itu .. hehehe..

Kalaulah aku teror masak , sah sah beli baju chef terus !

Ikut kata dicucuk hidung .. tak ikut kata tak sayang... kan ?

 

Pening tak bercinta ni ? Hahaha.. macam macam karenah .. Perempuan dengan karenahnya iaitu mengada ngada .. lelaki lak ngan karenah yang tak sudah sudah iaitu cemburu buta dia .. Tapi ada gak yang terbalik ..lelaki lak mengada ngada .. perempuan cemburu ? Hehe.. ada weh... 

Perempuan kalau cemburu , mmg lelaki boleh bunuh diri tak tahan .. Lelaki lak kalau cemburu , sampai leh bunuh perempuan tu lak.. ni yang bahaya ! Amat bahaya.. tapi peliknya perempuan tu  leh lak tahan.. sanggup tu.. demi cinta ! Bengong tul..selagi tak kena tumbuk.. tak kena sepak terajang maka cinta la.. Tapi ada gak yang dah kena .. namun harapan untuk mintak lelaki tu berubah tak pernah luput dari hatinya.. Bagus tul perempuan ginih eh.. Bagus ke??

Lelaki .. kalau jenis cool.. apa saja cool.. tak kisah.. ikutkan aja .. pon masalah gak .. buat la apa pon.. tak kisah.. ikut jee.. Jenis ni lak ada yang kata jenis lembu cucuk hidung .. Kang ada lak kata , kena 'nas kangkang' .. aisey.. cam tu lak yer ?

Perempuan ? Tak payah bagi nasi kangkang .. Jegil je bijik mata .. haaa.. Gulp.. tertelan air liur terus .. tak payah cerita banyak .. ikut terus je kata kata lelaki .. Kalau dah kawin , ok la kan ? kalau belum ?

Entah la.. cinta tak buta .. manusia ni buta bila bercinta.. tak tau dah mana yang betul mana yang tidak ... Tu belum tolak tepi agama lagi.. hurmm .. Demi cinta la yer .. Demi Allah ??

Ada aku kisah ??

 

Setahun dah aku bergelar blogger ... Setahun penuh dengan macam macam cerita .. Ada pahit .. ada manis .. Ada yang best.. ada yang tak best .. ada yang membosankan ..

Kalau takat di singgah dek 'lalat blog' ni banyak kali.. sampai naik bosan .. malas nak layan .. Kena kritik ? Dari lalat sampai la ke otai .. hehe.. malas nak layan .. Pasal pe malas nak layan ? Sebab sama jer .. takde beza .. Cuma kita amik la teguran tu sbb satu yang membantu membaiki blog kita ..

Cuma yang tak bestnya , dalam dunia blog ni takde beza dengan kehidupan realiti .. Terlalu ramai spesis talam dua muka .. Depan kita , baik punya laa komen .. Tapi rupanya ??

Nasib baik la ada hikmah disebalik kewujudan 'satu blog' tu ... dari situ leh tau mana kawan sebenar ... hehehe... peliknya ada yang sanggup jadi follower dan ada yang sampai hati nak melagakan lagi tu .. pergh... dasat...

Akhirnya aku amik keputusan .. lantak korang la.. aku bermain di kawasan aku jer .. biar la ada yang anggap aku blogger kelas bawahan atau giler cari glamer .. Yang penting aku tak sentuh orang  atau cari pasal .. kan ? Aku tak kacau orang , orang jangan kacau aku ..

Cerita pagi buta ..

 

image

Apa cerita ni ?? Nak tau ceritanya ? meh sini

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI