Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 26 Disember 2010

400 dah .. boleh rehat ..

 

Hehehe.. legaaaa.... aku ingatkan tak tercapai dek akal ku untuk mengupdate 500 BLOG !! hahahah.. Kerja giler yang dah hampir jadi kenyataan ... Pasni kerja aku akan diambil alih oleh 'mereka' lak... hahahha... Balas dendam !! hahahaha..

Skang .. bolehlah aku merehatkan mata aku .. dari tadi berair bijik mata ni tengok skrin ni .. hehehe.. tak pe tak pe... janji gembira.. kan kan ..

Aku terbayangkan la.. kalau kena cari cebisan header .. Pergh.. 500 blog tuuuu.. sambil blogwalking , jadi follower... haaa.. dah dapat 500 folllower tu.. hahaha.. guwau jeeee geng..

OK.. keje aku tamat kat sini .. esok lak sambung .. hehe..esok , insyaallah cukup dah 500 .. ke terlebih lebih lebih .. Apa pon ,jutaan terima kasih buat semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa rakan rakan yang sanggup melapang masa untuk menyertai kerja giler aku ni.. hehe

Buat mereka yang nak tau nama mereka dah masuk ke belom , silakan ke sini ...

Selamat malam dan Salam .... esok nak sambung balik rutin kehidupan.. pagi pagi...senaman... hehehe.. solat tu dah pasti..wajib.. hehe..

Aku tak tau apa niat dia ..

 

Pelik... setiap kali dia meninggalkan komen .. tak kira kat blog aku atau blog orang lain , pastinya ada maksud tersirat .. Apa sebenarnya yang dia nak ?? Patahkan semangat ? Atau nak berdakwah ?

Pelik betul la ... Apa yang 'ko' nak sebenarnya ? Membantu ? Aku tak rasa nak membantu.. sbb dari setiap apa yang dia kata termasuk di blognya tak rasa dia 'berminat' sebenarnya .. Kalau benar nak mengkritik , tolong bagi apa masalah sebenarnya ?

Kalau dia nampak segala apa yang aku cuba buat ini adalah sebenarnya untuk mencari trafik atau mereka tergilakan trafik , maka silalah buka mata .. atau tak perlu join ... G cari ' port ' lain ..

Serius ... Ini hanya untuk mereka berminat dalam menghiburkan diri secara kecilan saja .. Tak perlulah nak tunjuk hero dengan menyindir blogger lain .. Mereka ada otak .. Kalau diikutkan , mereka semua bukan kanak kanak tadika beb .. Mereka tau apa yang mereka buat.. Cuma aku rasa 'ko' tak tau apa yang ko cuba buat ..

Dan tolonglah.. kalau baru duduk dalam negara orang sehari dua , tak perlu nak kritik corak pentadbiran negara tu .. tak suka ?? G mintak warganegara lain ...

Tok Esah , Norfa .. terima kasih atas pembetulan tadi tu .. hehe.. patut la pelik ... hahaha....

Dendam terbalas ..

 

Lepas update berbelas blog .. masuk lagi .. masuk lagi ... dan lagi .. lagi.. huhu .. tak henti henti aku dari tadi ... dok mengupdate ... Sambutan hangat gitu ... Soalan dah ada dalam kepala ni .. tak sabar tunggu esok .. hehehe ..

Sambil sambil update tu , mata tengok tv.. hurm.. ikutkan malas nak tengok.. tapi tak best gak kan .. nak kritik tanpa lihat persembahan.. tak adil namanya kan ? Maka lihat je la... Bukan kemenangan yang aku nak lihat tapi pembalasan dendam akibat diaibkan tempoh hari tu berbalas ! Dan alhamdulillah , kesungguhan mereka membuahkan hasil .. dan yang pastinya , pasukan ni bergerak sebagai satu pasukan .. Itu yang lama dah aku tak nampak ... Kalau dulu asyik dok harap kat 'star' je , tu masalahnya ..

Aku harap , kali ni sasaran mereka bukan saja bukan lagi dalam 'zon' saja ... Masa dan duit dah abis .. apakah ini tanda peningkatan ? Aku harap tidak merundum lagi selepas ini .. Pastikan ada pelapis sebanyak yang mungkin ... Jangan terlalu harap muka yang sama jer .. InsyaAllah ...

Di Indonesia nanti , ... jangan main bertahan lak .. belasah dan terus belasah .. biar juara yang sebenarnya juara ...Seterusnya , ke PIALA ASIA ..  Tahniah dan terima kasih buat semua pemain , jurulatih serta penyokong Malaysia ...

Senarai 500 blog ...

 

Hehehe... alhamdulillah ... dari jam 2 petang tadi sehingga 8.30 malam , aku dah berjaya menyenaraikan 300 buah blog ! Dan penyertaan semakin diterima setiap minit .. Memberansangkan...

Terima kasih buat semua rakan rakan yang sudi memberi kerjasama , semangat yang tidak berbelah bagi untuk menjadikan segmen ini berjaya ...

Alhamdulillah .. setakat ini pon ada beberapa blogger yang sanggup menaja hadiah .. Cuma sekarang ini menjadi pening skit.. samada nak buat terkumpul .. atau satu soalan satu hadiah .. hehehe .. camana tu ?

Untuk melihat senarai terkini , sila klik sini  .. Aku terpaksa letak di satu lagi blog sebab , panjang sangat senarainya .. hehehe... sori yer.. kang kalau bubuh sini , semak lak jadinya .. korang gak pening kan ?

Baru ... 200 lebih !

 

Oh mak aihh ... Dah 200 lebih antar url untuk segmen ... Amik masa gak ni dok copy paste satu satu .. huhu .. apa keje tak jadi gini .. Tapi tak pee... demi merealisasikan impian aku mendapatkan 500 blog sebelum tengahari esok .. tapi kalau lebih pon ok .. hehe.. tu lagi bagus.. Sasaran sekarang 500 !!

Pasti akan terfikir .. apa tujuannya ? Cuba fikirkan .. Hanya dengan blog , segala akan tersebar dengan sekelip mata ... Haaa.. Jangan main main dengan kuasa blog ni .. Kalau diisi dengan kebaikkan , maka kebaikkanlah pembaca serta penulisnya dapat .. Kalau keburukkan ???

Sambutan hangat petang ni mmg diluar jangakaan .. Kalau hari Isnin hingga Jumaat tu , aku tak nafikan boleh .. tapi bayangkan laaa.. hari ni ahad ni.. ramai dok berdating.. layan tv.. melepak bersama rakan.. tapi sebenarnya ramai yang mengadap komputer gak wooo.. membaca serta mencari infomasi terkini untuk dirinya ..

Ok.. aku nak sambung mengupdate ... adeh... Jangan lupa yer.. klik 'LIKE ' tu haaa...

Bersedia untuk 500 BLOG MENCARI HARTA KARUN !

 

Perubahan ! Aku akan mulakan segmen 500 BLOG MENCARI HARTA KARUN , selepas entri ini .. Oleh itu sila bersedia ...

Perubahan ini disebabkan untuk memberi peluang pada blog blog hujung minggu .. Dan aku pon ada masa untuk mengutip semua url url tu kan ... hehehe ...

Pada yang berminat nak jadi sponsor kecil-kecilan , sila hubungi aku di FACEBOOK  atau email (benashaari@yahoo.com)

Bersedia ???

Pelihara aib orang lain

Oleh Harussani Zakaria

 

SEJENAK merenung di dada akhbar mahupun coretan di laman sesawang, membuatkan saya beristighfar panjang bila menyelusuri bahan berita, coretan mahupun komentar dari pihak yang rata-ratanya agak kritis dan kadangkala memualkan.

Setiap bahan berita, coretan dan komentar lebih banyak menyentuh hal-hal bersangkutan diri seseorang yang bukan sahaja boleh menjatuhkan maruahnya, malah lebih dari itu sehingga menghinakan diri dan keluarganya.

Adakalanya komentar dan catatan yang dipaparkan sarat dengan fitnah, umpatan dan cacian daripada sesuatu pernyataan yang membina. Saya menyedari hakikat umat Melayu ini yang pandai berbahasa dan berkias, namun sejak mutakhir ini gaya bahasanya sudah tidak berlapik dan beralas lantas menerjah maruah diri seseorang sehingga menusuk ke tulang putihnya.

Malah, bukan sekadar menerusi penulisan, pelbagai medium digunakan termasuklah menggunakan kehebatan berkata-kata, berpidato dan berjenaka bagi menyampaikan hasrat menjatuhkan maruah dan membuka keaiban orang lain. Apakah kita sudah lupa pesanan agung Rasullullah SAW seperti mana yang diriwayatkan oleh Al Imam Ahmad dari Anas Ibnu Malik r.a, bahawa Baginda Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud “Tidak akan lurus keimanan seorang hamba sehingga lurus pula hatinya, dan tidak lurus hatinya, hingga lurus pula lidahnya. Dan seorang hamba tidak akan memasuki syurga, selagi tetangganya belum aman dari kejahatannya.”

Anggota lidah seperti mana yang telah disebutkan oleh Imam Al-Ghazali adalah antara sebesar nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada manusia. Dengan lidah kita berzikir, tilawah Al-Quran dan berkata-kata dengan perkataan yang baik. Menerusi lidah juga dakwah Islam disebar siarkan di serata alam, dengannya juga terlaksana proses saling ingat-mengingati antara satu sama lain supaya hati sentiasa dekat dengan Allah dan Rasul-Nya.

Namun sebesar nikmat itu, maka besar juga tanggungjawab untuk menjaganya. Dengan lidah jugalah manusia boleh terjerumus ke dalam kehancuran, malah boleh mengundang ke lembah neraka Allah SWT. Hal ini mengingatkan saya bahawa Al Marhum Said Hawwa pernah menyatakan besarnya bahaya lidah hingga tiada siapa yang mampu selamat darinya kecuali dengan diam. Bertepatan dengan apa yang disebutkan di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Al Imam Al Bukhari dari Abu Hurairah r.a bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud, “Barang siapa beriman dengan Allah dan hari qiamat, maka berkatalah yang baik atau pun berdiam saja.”

Teringat saya bagaimana sejarah menaqalkan bahawa Saidina Abu Bakar r.a pernah satu ketika meletakkan batu kerikil di mulutnya, semata-mata mencegah dirinya dari berbicara.

Lalu ditanya mengapa beliau berkelakuan begitu, ia menunjukkan kepada lidahnya seraya berkata, “Inilah yang menjerumuskan aku ke dalam kehancuran.” Al Imam Al Bukhari meriwayatkan dari Sahl bin Sa‘ad bahwa Baginda SAW bersabda yang bermaksud, “Siapa yang menjamin untukku apa yang ada di antara janggutnya dan dua pahanya maka aku menjamin untuknya syurga.” Dalam hal ini juga, apakah umat Melayu sudah lupa pepatah yang berbunyi “Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa.”

Bahaya fitnah

Al-Quran yang diturunkan Allah SWT sebagai manual yang memandu hidup manusia telah mencatatkan bahawa di dalam surah Al-Hujurat ayat 12, Allah SWT berfirman yang bermaksud, “Dan janganlah kamu mengumpat setengah yang yang lain. Adakah seorang kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati, tentulah kamu sekalian benci memakannya.” Imam Al-Qurtubi ketika membahaskan ayat di atas menukilkan sebuah hadis tentang erti ghibah (mengumpat) seperti yang diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Abu Hurairah r.a bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud “Mengumpat itu adalah anda menyebut perihal saudaramu dengan suatu yang di bencinya.”

Ibnu Abi Dunya meriwayatkan dari Al-Barra beliau berkata bahawa Rasulullah SAW berkhutbah kepada kami hingga terdengar oleh kaum wanita di rumah-rumah mereka. Nabi SAW bersabda yang bermaksud, “Wahai orang-orang yang beriman dengan lidahnya tetapi tidak beriman dengan hatinya, janganlah kalian mengumpat orang-orang muslim dan mencari keaibannya. Sesungguhnya orang yang mencari-cari keaiban saudaranya, maka Allah akan mencari-cari keaibannya. Dan siapa yang keaibannya di cari-cari Allah, maka pasti Allah akan membongkarnya di tengah rumahnya.”

Biarpun sekian banyaknya peringatan al-Quran dan hadis tentang telatah buruk ini, namun umat ini seakan-akan tidak pernah mendengar dan mengambil tahu. Bayangkan apa akan terjadi sekiranya masyarakat kita dipenuhi dengan tingkahlaku yang “jelek” ini, dipenuhi saban hari dengan sikap fitnah memfitnah dan mencerca sesama kita. Hanya ilmu dan penghayatannya sahaja mampu mengekang penularan sikap keji ini sepert imana hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Majah dari Abu Umamah dia berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Akan muncul berbagai fitnah, di pagi hari seseorang dalam keadaan mukmin lalu kafir di petang harinya, kecuali orang yang dihidupkan Allah dengan ilmu.”

Tentang keburukan orang lain.

Seringkali kita mendengar pihak-pihak beralasan dengan menyatakan “Saya tidak mengumpat atau memfitnahnya, saya berkata yang benar! Saya punya bukti itu dan ini!. Pernyataan yang seolah-olah ingin menghalalkan perbuatan mereka. Al Marhum Sa‘id Hawa menyebutkan bahawa Al-Hassan berkata yang bermaksud, “Mengatakan tentang hal orang lain itu terbahagi kepada tiga : (1) ghibah : iaitu kamu menyatakan apa yang ada pada dirinya; (2) buhtan :iaitu kamu menyatakan apa yang tiada pada dirinya; (3) ifkun : iaitu kamu menyatakan apa yang kamu dengar tentang dirinya.”

Biar dalam situasi apapun, menyembunyikan kelemahan dan keaiban seseorang adalah lebih utama dari menzahirkannya. Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah r.a bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud, “Dan sesiapa yang menutup keaiban seorang muslim maka Allah taala akan menutup keaibaannya di dunia dan di akhirat. Dan Allah taala sentiasa menolong seseorang hamba, selama dia menolong hambanya.”

Walau bagaimanapun, Imam Al Ghazali menyebut bahawa menyatakan keburukan seseorang dibenarkan di dalam beberapa keadaan yang diperlukan sahaja dengan syarat yang tertentu. Antaranya seperti aduan seorang yang dizalimi oleh seorang yang lain kepada seorang hakim, meminta suatu hukum dalam satu perbuatan atau perkara, berniat untuk memberi peringatan kepada masyarakat atas seseorang yang terang-terangan dan bermegah-megah dengan melakukan maksiat dan beberapa perkara lain.

Politik, umpat dan fitnah

Akhir-akhir ini, politik, umpat dan fitnah seolah-olah suatu perkataan yang tidak mungkin dipisahkan. Baik pihak manapun, ia seolah-olah dibolehkan dengan beralaskan hujah-hujah yang tertentu. Segala keburukan pihak lawan didedahkan untuk pengetahuan umum. Lebih mendukacitakan, saya melihat medium penting bagi membincangkan isu dan kebajikan rakyat seperti sidang Dewan Rakyat dan sidang DUN hari ini sudah menjadi medan umpatan, tuduh-menuduh dan fitnah memfitnah berkait dengan isu-isu peribadi. Apakah kita tidak menyedari betapa terlalu banyak masa dan ruang telah kita habiskan bagi memenuhi selera buruk ini, sedangkan di hadapan kita terlalu banyak isu dan perkara yang perlu dilangsaikan. Apabila ini terjadi, fokus utama ke arah mengutamakan kepentingan rakyat terpaksa dikesampingkan bagi memberi ruang menjawab tohmahan dan fitnah yang dilemparkan.

Ledakan ICT

Ledakan sumber maklumat pada abad ke-21 ini menyaksikan era baru dunia maklumat. Menerusi e-mel, SMS, blog, facebook, twitter dan sekarang era wikileaks, maklumat disampaikan dengan begitu mudah dan pantas. Kebebasan bersuara dalam menyampaikan kritikan, penyebaran maklumat kontroversi mahupun khabar-khabar angin menjadikan dunia maklumat ICT berjaya menarik jutaan penggemar. Menurut sumber internetworldstats.com menyatakan bahawa pengguna Internet hari ini sudah mencapai 1.9 billion dan Asia sahaja mencapai 110 juta pengguna.

Manakala pengguna facebook di Asia sudah mencapai 93.5 juta. Namun apa yang merisaukan saya hari ini, kecanggihan memindah maklumat hari ini telah dicemari dengan medan menabur fitnah dan umpatan. Adakah ini termasuk dalam apa yang kita bincangkan di atas. Imam Al-Ghazali menyatakan mengumpat itu sebenarnya bukanlah semata-mata dengan lidah, namun merangkumi isyarat-isyarat dan tulisan. Tidak keberatan saya katakan bahawa penggunaan medium ini bukan lagi semata-mata menyebarkan berita mahupun maklumat yang bermanfaat, tetapi terselit agenda-agenda tersembunyi yang didokongi oleh mereka yang punya niat untuk membobrokkan orang lain.

Jika amalnya telah habis (diberikan) sedangkan kesalahan dan dosanya semasa di dunia kepada orang yang tidak berdosa masih banyak, maka Allah SWT akan memberi pula dosa orang yang dizalimi itu kepadanya sehingga semakin berat bebannya, lalu Allah SWT campakkan ia ke dalam neraka.”

Maruah manusia terlalu berharga hingga menyebabkan setiap manusia perlu memeliharanya. Kemakmuran beragama, bermasyarakat dan bernegara sukar dikecapi melainkan setiap warga menghormati antara satu sama lain.

 

sumber : UTUSAN

Anuar Zain ?? Waahh.. terujaaanyaaa...

 

Aku pelik betul la orang perempuan ni .. Anuar Zain ?? Eh.. ok pe dia..suara mmg sedap... cuma yang aku pelik ni , keterujaannya tu.. abis boleh lari satu kampung bila nampak mamat kain pelikat ni .. adeh... Tu baru dalam tv.. kalau depan mata ??? Berbuih kot mulut tak leh cakap.. tak pun kancing gigi terus !

Bukanlah jeles  .. aku pon suka dengar lagu dia .. dengar lagu okeh ! bukan suka tengok dia.. Kalau bab suka tengok ni , aku suka lagi tengok idola aku , AWIE n AMY .. hehehe.. Rock bebeh !!!

Tapi kan.. cuba aku buat .. Haaa..LISA SURIHANI kat tv ???? Aaaaahhh..tidaakkk.. abis aku berlari non stop action dari putrajaya ke klcc seterusnya kembali ke putrajaya.. Camana tu??? Sah sah aku kena cubit dari hujung rambut sampai hujung kaki ... kan kan ?

Apasal bab keterujaan ni , lebih pada perempuan ek ? Eh..tak gak.. dulu masa sekolah ,  aku simpan gambar Sofea Jane dalam wallet aku .. hehehe.. kantoi..

Apa itu 500 BLOG MENCARI HARTA KARUN ?

 

Mula mula .. aku nak kumpul 500 blog yang mana syarat utamanya seperti biasa , buat entri .. dalam tempoh 24 jam !! Bukan mudah tapi tak mustahail kan ? Hari tu aku berjaya buat 200 blog dalam masa 8 jam .. Tu pon bermula dari tengah malam hingga ke awal pagi.. hehe ..

Kemudian.. dari 500 blog tu , aku akan listkan semuanyaa.. pergh ... masak.. hahaha.. Aku bukan tak nak cari kakitangan tapi biarlah aku buat sendiri .. Lebih puashati .. Mengikut citarasa aku ..

Bila dah listkan kesemuanya , barulah akan di buat satu pertandingan .. Bagaimana konsepnya, biarlah itu menjadi tanda tanya.. hehehe..

Umum tau segmen aku senantiasa berubah cara .. takkan nak sama punya .. Tapi jangan risau ... takkan ada yang mati akibat blogwalking sbb aku akan permudahkan.. Aku pon tak la kejam kan .. hehehe ...

Cuma soalannya agak tersirat skit .. kena baca betul betul .. salah baca , jawabnya, merayau la dalam 500 blog tu.. 500 tuuuu !!! Bermakna , dapat 500 kawan baru kan ? hehehhe ...

OK pe ?? Penutup 2010 dengan satu blogwalking yang besar besaran ... hehehhe .. satu kenangan gitu...

Page SANTAI BEN ASHAARI

 

Buat mereka yang berminat untuk bersantai sambil berbalas komen dengan kawan kawan blogger mahupun pembaca bloG BEN ASHAARI ini , silalah scroll ke bawah sekali.. pastinya akan terjumpa ..

imageHaa.. jumpa ? Klik je dua dua kalau berminat.. tak paksa dan tak suruh.. kalau berminat je yer.. hehehe ..

Kat dalam page tu boleh la nak mengomen atau menanya apa apa .. senang la skit kan ... 

Berkenaan 500 BLOG tu , insyaAllah akan mula esok ..okeh ? Jangan risau... confirm semua boleh masuk punya ...

Psst.. jangan lupa klik share tu .. dalam page santai ben ashaari tu yer.. hehe..

500 blog bakal panas ?

 

Hurm.. ramai nak menaja eh ? Bukan tak nak bukak pada umum untuk mencari penaja tapi risau kena tipu aja ... Aku pernah kena sekali ... Beria nak menaja tapi lari akhirnya .. tamo tamo tamoo..

Mmg best kalau ada hadiah yang besar besar tapi nanti aku jugak yang pening .. dari  nak bersuka suka akhirnya ada yang tak puashati .. kan ?

Jadi aku fikir , aku tak rasa nak umumkan hadiah apa yang bakal diberikan ... Biarlah rahsia ... Penaja akan terus pos hadiah pada pemenang utama .. hehe.. selamat !!

Aku malas nak ada isu belakang hari .. tujuan utama adalah untuk merapatkan lagi persahabatan antara blogger bukan mengejar hadiah .. Kejar trafik tu , mmg perlu sbb trafik tu pembaca .. bukannnya trafik tu $$ ... okeh ?

500 BLOG bakal punya hadiah lumayan ??

 

Aku baru berbincang dengan salah seorang rakan aku yang mana dia berminat nak menjadi penaja hadiah untuk segmen 500 BLOG MENCARI HARTA KARUN yang bakal bermula minggu depan ..

Yang pastinya kali ini confirm menarik sekali peraturan dan juga soalannya .. Hehehe.. kasi lagi mencabar jiwa dan raga .. hehhe.. Bukan takat mata berair , rambut pon leh gugur tau !

Aku cadang nak mula kerja giler ni , malam esok .. Sbb blogger hujung minggu pon leh join gak kan ? Apa pendapat korang ? Ada tak blogger yang online hujung minggu je ??

Rasanya ni contest besar besaran sebelum penutup tahun ni .. hehehe ... Aku cuba menjadikannya menarik tertarik dabommmm ...

Follower ke - 6666 dan PAGE BEN ASHAARI

 

6666 hEHEHE..ramai tunggu cecah 6666 neh.. heheh.. aku dapat gak capture.. ingatkan terlepas tadi... dok bz buat page baru aku nih haaa..

Kalau berminat atau suka suka nak klik'like' tu , silakan la yer.. hehehe... tqqqq ...  malas nak bebel panjang panjang malam ni.. bosan korang nanti .. hehe...

Pencari Harta Karun 200 BLOG Terbaik !

image Terbaik dan hampir tepat (40 - 41 ) !!!! > WINA ROZALI

Hanya satu saja hampir tepat manakala yang lain agak jauh dari jawapan ... Hehehe...

Berikut adalah senarai mereka yang menghantar jawapan 200 BLOG MENCARI HARTA KARUN mengikut susunan yang paling awal hantar .. hehehe dan jawapan ... : TAHNIAH !!

  1. http://kucingmeowpusak.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  2. http://akuqute.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  3. http://chuffedsyakirah.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  4. http://areliff-mastermindz.blogspot.com/2010/12/soalan-1-sepatutnya-hari-nih-hari-yang.html
  5. http://aremelyna.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  6. http://jejariruncing.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  7. http://dirahpunyerblog.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  8. http://sekamarrindu2009.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  9. http://cintaneenacinta.blogspot.com/2010/12/segmen-200-blog-mencari-harta-karun-ben.html
  10. http://kuronofu91.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun-give-up.html
  11. http://mimieaiza.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  12. http://nurhafiz2009.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  13. http://zieadikchuwetz90.blogspot.com/2010/12/assalamualaikum-owkenow-ira-nk-join.html
  14. http://since-8-july.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  15. http://t0matopink.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  16. http://nazirulhazwanws.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  17. http://syazrini89.blogspot.com/2010/12/segmen-200-blog-mencari-harta-karun.html
  18. http://sinarpelangipagi.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun-d.html
  19. http://adorablenyza.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  20. http://kishiakaike.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  21. http://mushpunyer.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  22. http://psychologyupsi.blogspot.com/2010/12/soalan-1-misz-nana-soalan-2-cikgu-ima_24.html
  23. http://eyqaatiqah.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  24. http://bilajejarimamamenari.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  25. http://aqubudaknerd.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  26. http://aqubudaknerd.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  27. http://farahizzatyrodzi.blogspot.com/2010/12/200-blog-parttwo.html
  28. http://euriqqaraffar.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  29. http://syazanaamira.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  30. http://aremelyna.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  31. http://nora-rodahidupku.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  32. http://kyralovelious.blogspot.com/2010/12/ben-ashaari-blog.html
  33. http://sunahmohammad.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  34. http://syazrini89.blogspot.com/2010/12/segmen-200-blog-mencari-harta-karun.html
  35. http://secantikmanis.blogspot.com/2010/12/ben-ashaari-segmen-200-blog-mencari.html
  36. http://diyanayaccob-deqdeq.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  37. http://shahjiehan.blogspot.com/2010/12/segmen-mencari-harta-di-200-blog.html
  38. http://mentositubiru.blogspot.com/2010/12/segmen-200-blog-mencari-harta-karun.html
  39. http://misztrex.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  40. http://eqeen-azmee.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html
  41. http://daddydian.blogspot.com/2010/12/200-blog-mencari-harta-karun.html ( sehingga jam 11:30 malam )
  42. http://psychologyupsi.blogspot.com/2010/12/soalan-1-misz-nana-soalan-2-cikgu-ima_24.html
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI