Yeyeh...Minyak naik lagi ...

 

Best ! Best ! Makin naik harga minyak kan ... Jangan naik angin dah la yer .. Tak per , kita rakyat Malaysia mampu menampung kenaikan tu.. Gaji kita besar , kan ? Ok la tu .. Naikkan lagi pon ok.. tak per .. Rakyat Malaysia cool jer .. kan ? Takkan jadi macam kat Mesir tu punya .. Tau tau je harta Hosni Mubarak tu bernilai RM120 bilion .. eh ? Tak cukup 200 lagi tu.. kumpul la lagi..

Minyak naik , harga barang naik ... gaji ? Ada yang naik ada yang tak naik ... Rakyat pon naik gak .. naik tekanan darah cam aku ... Apa nak buat .. segala guna duit sendiri .. nak bergerak skit je dah guna kereta .. Nak claim tak boleh .. Nanti g kerja naik basikal je la .. Apa nak buat bos , kuli jer.. gaji cukup makan laki bini.. Nasib baik la ada blog .. Ni pon dengar cita nak kena bayar cukai .. Tak pe , asal negara kaya dah .. aku miskin tak per .. kan ?

Hurm.. entahlah ... Aku rasa rakyat Malaysia sekarang ni terutama yang berpendapatan kecil ni dok menyimpan perasaan jer .. Geram ada .. sedih ada ... bila bila je boleh meletop.. hur.. tunggu je la pilihanraya nanti .. apakah akan berlaku sesuatu ? Hurm

Bila dalam keadaan ini , kerajaan minta rakyat berjimat cermat .. Hurm.. maka rakyat akan berjimat cermat.. Nak pergi bercuti pon pk 4 juta kali sbb nak bergerak guna minyak kan .. Kalau tak g bercuti , camana pulak dengan industi pelancongan negara ? Wah.. ekonomi pon tak bergerak dengan cantik ... camana tuh ?

Entahlah .. aku tak rasa lagi ni kenikmatan kenaikkan harga minyak .. Kalau terasa , aku rasa nak bela ayam je kat belakang rumah aku nanti.. sekurangnya dah jimat daging .. Ikan ? Takkan nak buat kolam belakang rumah kot ??

46 ulasan:

  1. sama2 lah kita berjimat cermat yer abg ben ashaari...hehe

    BalasPadam
  2. yeyehh..naik lgi naik lgi ==
    smua naik..tgn pn lame2 naik..hehe

    BalasPadam
  3. yeyehh..naik lgi naik lgi ==
    smua naik..tgn pn lame2 naik..hehe

    BalasPadam
  4. yeyehh..naik lgi naik lgi ==
    smua naik..tgn pn lame2 naik..hehe

    BalasPadam
  5. hahah ....asyik naik je...^_^ bila nk turun pula...hehehe

    BalasPadam
  6. 'hepinye BA bila minyak naik ye... bela ikan dlm akuarium..
    Jemput ke:ALL IN ONE

    BalasPadam
  7. ala ... kena cepat2 ambik lesen nih ... heheeh! :P

    http://keyrillaugustine.blogspot.com/

    BalasPadam
  8. semuala yG berkaitan dgn RM naik, tp gaji x pandai naik2x.. huh!

    BalasPadam
  9. bila dah naik sekali,takkan pernah turun..
    si hosny mubarak tu kaki penipu..

    BalasPadam
  10. nasib baek ron 97 je yang naek..
    ron 95 x naek..

    BalasPadam
  11. Alamak! harga minyak naik lagi?? standby beli basikal la ni...

    BalasPadam
  12. memang menarik..

    Dari kejauhan ku doakan agar mereka slamat di sana..
    dan moga2 dprmudahkan urusannya.. ameen..

    Terbaru:
    TERKINI: KRISIS DAN DARURAT DI MESIR, BUTAKAH KITA?HARGA MINYAK NAIK LAGI PADA 1 FEBRUARI 2011

    BalasPadam
  13. harap2 trafik naik seiring dengan kenaikan minyak..hahahha

    BalasPadam
  14. yg kaya bertambah kaya..yg kurang kaya bertambah papa....tapi apa yg mampu kita buat??

    BalasPadam
  15. baguslah..kenalah sokong dasar kjaan,kans?

    BalasPadam
  16. sbb harga mnyk naek la kena kurangkan blk kg.. haishhh

    BalasPadam
  17. menci !!!
    yg miskin semakin miskin .. yg senang ok lah sbb naik gaji huhuhu

    BalasPadam
  18. Betul tu Ben.. Harga minyak sehari demi sehari naik..

    Gaji pula naik setahun sekali jer.. Tapi kalau orang yang kaki berjalan macam saya ni, walaupun harga minyak naik tetap juga nak berjalan.. huhuhu..

    Lepas ni semua rakyat Malaysia kena buat "Part Time" Work untuk cari sumber pendapatan sampingan..

    Kalau yang malas nak keluar rumah lepas office hour, mungkin boleh berkecimpung dalam dunia blogging untuk mencari side income..

    Walaubagaimanapun, kita perlu menyahut seruan kerjaan untuk menjadi rakyat berpendapatan tinggi bagi menjadikan Malaysia sebuah negara berpendapatan tinggi

    BalasPadam
  19. mmg besh minyak naikk! yippiiee yippiee! pas nie gie kje kite semue cycling je.. hihiihiii

    BalasPadam
  20. Nak jimat ape lagi. duit yg ada pon x cukup....nikan plak nak berjimat.....:(...kan ben...

    BalasPadam
  21. ikan?
    bela ikan PUYU sajela.
    bela dalam bekas besar.
    hehehe.XD

    BalasPadam
  22. minyk naik..hope trfik sy pon naik lah..amin..heee~~

    BalasPadam
  23. wah minyak naik lagi...tak lama lagi harga barang pun join sekaki la naik...

    BalasPadam
  24. haissh....lepas nie gi kerja naik basikal jer lah......

    nak jimat cermat mcm mana lagi ler kan...takkan nak suruh rakyat ikat perut makan sekali sehari semata2 nak berhabis duit isi minyak utk pergi kerja..hantar anak sekolah....adoi lerrrr

    BalasPadam
  25. Nak buat mcmana bila naik je harga minyak kerajaan keluar kenyatan kenaikan tak membebankan rakyat.Kenyataan yg memuakkan

    http://apai77.blogspot.com/2011/01/awas-5-petunjuk-yg-lelaki-perlu-tahu.html

    BalasPadam
  26. huhuhu..

    jom kita pergi jenjalan naik beskal !!

    nak pergi holiday,naek beskal ye..
    beg2 baju sumenye tanggung kat blakang beskal tuh..

    haha

    BalasPadam
  27. ni pun dah nak naek angin bila dah naek harga harga minyak..

    BalasPadam
  28. hmmm jangan rakyat naikan sepanduk macam kat mesir nuh dah. dah muak. Rakyat didahulukan konon. cit poodaahhh

    BalasPadam
  29. Okay juga buat kolam ikan kat belakang rumah tu, ternak ayam pun good idea sebab sok-sok En. Ben boleh buat hadiah utk kontest. Pemenang dapat ayam ataupun ikan hasil ternakan En. Ben. Sapa mau..angkat tangan!

    BalasPadam
  30. Alah Naik seposen Jer..
    Ubah Gaya hidup anda

    BalasPadam
  31. Tahniah kepada penduduk Tenang!

    BalasPadam
  32. huhu..ooo yang ni bukan penyelarasan harga kan hehe...yang pasti gaji tak naik2..kalau iklim sejuk cam kat obesi tu dah lama kayuh basikal p kerja ben.

    BalasPadam
  33. hadiah kemenangan tenang utk rakyat

    BalasPadam
  34. hai,kecian kt prnts la
    (sebab xkje ngah tggu rsult spm)
    tue nk byr,ni nk byr
    muflis la cmgini

    BalasPadam
  35. salam abg ben, dah mengamuk abg ben skang.hehe. sabar bro, orang melayu kan sopan santun, jadi apa pun tak kisah.hehehe.tak apa lah...

    BalasPadam
  36. bosan tul asyik naik je. orang2 atas jugak yg kaya raya,

    BalasPadam
  37. yeay2..minyak naik..bes nyer..

    BalasPadam
  38. jadik macam kat mesir tu kang baru tahu..

    BalasPadam
  39. huhu..kalau harga naik..gaji naik tak pe la juga..ni x..sian dekat orang2 yang kurang mampu kat pelosok2 kampung tu.

    BalasPadam
  40. Org Melayu ni berjiwa Hang Tuah, bila Raja suruh terjun dlm lubang tahi, Hang Tuah terjun juga. Bila disuruh bunuh rakannya Hang Jebat, Hang Tuah tetap laksanakan perintah Raja. Orang Melayu tak kan menjadi rakyat Tunisia, Mesir, Thailand dan indonesia, kita tetap taatkan pemerintah walau kepala kita dipijak dan telinga kita dipulas....

    BalasPadam
  41. bro tak yah dok pikiaq... nanti darah naik... darah tinggi melanda nanti... bahayeee... hhehehe

    BalasPadam
  42. naik naik dan terusss naik.
    urmmm..

    BalasPadam
  43. dah agak dah, kalau kerajaan skrg menang pilihanraya apa2 jek, sure ada brg yg naik.. dannnn ini hadiahnya utk pengundi dun tenang..

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.