Serius , meluat !

 

Pertama , aku nak ajak rakan rakan pembaca dan juga blogger sama sama berdoa kepada Allah agar mereka yang berada di Jepun terutamanya rakyat Malaysia dan juga ahli keluarga Dr.Hafiz dalam keadaan selamat dan dipermudahkan segala urusan mereka .. Amin ..

Hurm... meluat.. meluat je..bukan la benci atau sakit hati .. Perkara ni mmg wujud  dalam masyarakat Melayu kita.. Aku tak leh nak kata bangsa lain sebab aku tak arif dengan bangsa lain ..

Tiap kali kenduri kawin .. pasti ada cerita 'dongeng' mereka .. Antara yang menarik ialah , anak menantu keluarga tu keja bagus bagus.. berpangkat besar .. tu belum lagi kata keturunan raja atau bangsawan .. Haaa... kalau benar , entah la pulak camana resepi perbualan mereka ..

Bukanlah nak menidakkannya.. Bagus la.. jodoh kan .. Cuma kita yang tahu cerita sebenar ni , bila nak betulkan , dikatakan pulak cemburu.. Ler ... Kita nak betulkan fakta , tapi kita pulak yang kena.. Bukan apa , kesian je tengok diorng terlopong bila sorang bercerita dan sorang lagi 'OOOOO,yeker ?? OOOO' ... Haih.. makcik makcik ..

Tu belum lagi kalau kawin ngan mat salleh .. Haa.. adaaa.. jangan tak tau.... camana punya kembang kempis hidung tu haaa bila jiran jiran dok bercerita .. Tak ditambah lagi dongeng rakyat lagi tu .. adoi..

Bukan apa .. orang kita ni , bila bercerita ada je ajinamotonyer ... saja nak kasi sedap .. sedangkan tuan punya badan tak pon cakap gitu.. Yang dengar melopong , yang bercerita pulak membohong.. Sesuai sangat la tu ..

29 ulasan:

  1. setuju...sangat2 berguna untuk kita fikirkan..errrr

    BalasPadam
  2. kalau akak selalu jawap.. "ooooo ye ke???" letih!

    BalasPadam
  3. moga mereka di Jepun selamat..

    saya pun meluat jugak dgn org camtu!

    BalasPadam
  4. a'ah , selalu sangat dengar tokok tambah bila makcik2 ni bercerita . kengkadang nak tergelak . huhu

    BalasPadam
  5. org melayu mmg suke bubuh rencah bila bercerita... nak kasik sedap. kalau takder rencah, cerita jdk tawar mcm lauk...

    kadang2 tak paham dgn perangai manusia ni, terutama org islam, solat tak tinggal.. bab agama dia ajer yg pandai & betul, tapi bila masuk bab mengumpat org lain dia jugak juara... ish3x..

    BalasPadam
  6. huhu..yang nih slalu blaku..suke sgt angkat bakul sdiri..nk bermegah2 ank kheje besau..=P..aritu nad kne siap tnjuk2 gelang ag ckp ank die blikan..aiyak!

    BalasPadam
  7. Haah, memang betul sangat la tu..orang melayu kita....

    BalasPadam
  8. orang kita memang tak pernah duduk diam...ada sahaja ceritanya...

    kalau bersanding...1001 cerita yg akan diperkatakan..

    kalau tak bersanding...1002 pulk cerita yang direka2kan..

    BalasPadam
  9. heheh mmg meluat kalau gini..takde keje len gaknye..:P

    BalasPadam
  10. en. ben ke yg menjadik topik tu?? =D kihkih...
    ewah, jadik rebutan utk wat mnantu

    BalasPadam
  11. hahahaha...ingat apa tadi...SABAR Encik Ben...

    BalasPadam
  12. meluat gak ..poyo je padahal kerja bese2 je yg tukang cerita lebih2 hik2

    BalasPadam
  13. Ahli keluarga Dr. Hafiz? iya ker..yelah sama-sama kita berdoa. En ben, Dr. Hafiz baru singgah drop komen kat blog saya. Ini komen beliau, saje nak En.Ben baca (kes menunjuk kat En. Ben nih..hehe..)

    Salam Green Apple, thanks singgah lagi blog saya hari tu dan tinggalkan komen. Sebenarnya saya antara salah seorang yg suka baca blog awakjuga. jangan kecil hati ya.. Pasal tajuk curang ni baru saya tahu bahawa maksud curang rupanya lebih luas. thanks for the info.

    New Entry "SEMAK TAHAP CURANG ANDA…"

    Ajinamoto tak bagus utk kesihatan..

    BalasPadam
  14. Apalah nak dibanggakan jika kawin dgn anak Raja. Kita semua pun tau Raja berasal dari mana...(tak mau tulis panjang2 - takut kena ISA), jadi apa nak dibanggakan kawin dengan keturunan Raja?

    Begitu juga jika kawin dengan Mat Salih, apa nak dibanggakan kawin dengan spesis keturunan penjajah tu? Apalagi sebahagian Mat Salih mengikut sejarah adalah keturunan Viking - bangsa penyamun dan lanun di zaman dulu, jadi apa nak dibanggakan kawin dengan keturunan penyamun dan lanun?

    BalasPadam
  15. Terima Kasih terutama buat Ben dan sahabat- sahabat blogger yg sudi mendoakan keselamatan keluarga saya. Hanya Allah yg dapat membalas jasa kalian.

    BalasPadam
  16. "anak saya keje dokter..anak awak?"kata kak limah smbil mengangkat kening..

    BalasPadam
  17. hal ini mmg trjadi dlm kaum kerabat aku gak..xyah ckp orglen,kaum kerabat sndr pn ada gk buat cm2...kutuk c polan klu kawin ngn org besa2,tp c bulan kawin ngn org kaya 5biji keta dorg pla bangga semacam...huhu...aarrgghhh...mlas ahh nk ckp...tensen....!!!

    BalasPadam
  18. semoga selamat semuanya yg kat Jepun tu..

    ALL IN ONE

    BalasPadam
  19. whahahahahaha

    betul tuhh

    Yang dengar melopong , yang bercerita pulak membohong

    ;D

    BalasPadam
  20. tak mahu la tension2 abg BEn
    kalo tengah tension kt opis ke 2
    Abg ben leh amalkan senaman ktt blog sya nih..jemput datang..

    http://mamatsudin.blogspot.com/

    korang nak dtg..dtg la yek

    BalasPadam
  21. itu baru la mulut melayu ben. ;D
    tak sah kalau tak "lebatkan" perihal org lain. kaum sendiri lak tuh!

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
    Cara Dapat Side Income Dengan HeartBeat!

    BalasPadam
  22. ahli mesyuarat tingkap ler kate kan m.cik2 ni. huhu. letih nak layan jenis2 propa ni. hoho

    BalasPadam
  23. ahaha... zaman da serba maju cam niw p0wn.. mereka still "berd0ngeng"..
    na wat cne abg ben... terpaksa la tahan telinga...

    BalasPadam
  24. semalam akak dgr ada adik sedara crite punye seboknye keje die smpi nak semayang pun payah. idak pulak die kata makan pun payah. tu lg sedap punye ajinomoto. tak pun akak rasa die letak secukup rasa lah. kalau die bisnes ke hape ke, bleh le caya gak sket. ni dah le keje kerajaan, pastu part yg paling senang plak tu. huhuhu. sabo je le.

    BalasPadam
  25. 1. kalau single, tanya xde orang berkenan ka?
    2. kalau double, tanya pasal kawen
    3. kalau kawen, tanya pasal wang hantaran
    4. dah kawen, tanya pasal anak
    5. ada anak, tanya anak hang masuk u mana?

    ohhhh...

    and so on, and on and on~

    ps: saya di no 1. TT_TT

    BalasPadam
  26. memang meluat dgn mereka2 yg macam ni.bila nak insaf?huhu

    BalasPadam
  27. tu la budaya dongengkan cerita rhasanya bukan melayu juga org siam pun mcm tu he he ...yelah bab2 nak upkan ni sampai terkeluaq lagenda, mitos & dogeng moga ini adalah ingata pada diri kita

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.