Petua banyakkan FOLLOWER eh ?

 

Hurm.. ni soalan dah banyak kali tanya pada aku .. Camana aku leh ramai FOLLOWERS ? Tapi tak pe.. aku tak jemu menjawabnya ..kot kot aku ada tips baru kan ?

Soalan ini yang aku terima dari rakan blogger , MOMMY LITTE MONSTER ( link )  ... Terima kasih kerana sudi bertanya.. Kalau tanya bab ni , insyaAllah aku jawab.. kalau bab iklan tu ha , serius aku malas nak jawab.. Kalau aku nak jawab pon satu jer , TINGGIKAN TRAFIK KORANG ! 

Nak ramaikan FOLLOWER ? Sangat mudah ... Kalau korang perasan , aku rajin benar buat SEGMEN .. Apakah tujuan aku buat segmen itu ? Cuba tanya pada blogger blogger yang dah buat segmen gak.. APakah yang mereka dapat ? Berbaloi atau tidak ?

Cara terbaik , ialah penyatuan blogger .. Kalau nak harap masuk dalam media , belum tentu dapat meramaikan lagi FOLLOWER .. Tu sekadar mengelemerkan lagi jer ..

FACEBOOK .. Yup.. aku sediakan FACEBOOK sebelum aku ada blog .. Aku tau FACEBOOK adalah medium promosi blog yang cukup terbaik.. Murah dan pantas ! Sbb itu kena bijak gunakan segala peluang yang ada di depan mata ..

Ingat .. blogger yang ada sekarang ini bukan gilakan duit .. serius.. apa yang mereka nak sebenarnya ? Mereka mahu blog mereka dibaca .. mereka mahu tulisan mereka dibaca .. Jadi , sebagai seorang blogger yang punya ramai pembaca, kita tukar suka sama suka.. FACEBOOK tidak boleh lakukan itu .. Hanya blog

Gabungkan kedua duanya , maka keputusan yang cukup menakjubkan akan berlaku.. secara tidak langsung , blog kita jugak akan popular !

50 ulasan:

  1. boleh digunakan untuk tambahkan follower nanti!!! TQ

    BalasPadam
  2. Tak yakinlah nak buat segmen.kang takde orang jenguk kang, malu pulak.Join segmen En Ben ajelah.

    BalasPadam
  3. saya setuju sangat dengan abg ben. tidak semua blogger gilakan duit dan mata duitan.itu salah sama sekali. kita berblogging adalah ikhlas dan untuk kepuasan diri kita sendiri. apa yg kita tulis, apa yg kita sampaikan adalah ikhlas nukilan dari hati kita sendiri..

    thanks abg ben!!

    BalasPadam
  4. as salam..
    yeah~ tips lagi! walaupun ada diberitahu. untuk peringatan~
    thanks encik ben~

    BalasPadam
  5. setuju gilaa ben!
    bia populariti carik kita, jgn kita dok keja sume tu kan?? :)

    BalasPadam
  6. baiklah abg ben..
    masuk segmen abg ben je dah semakin meningkat2 follower dayah..nak ucap TQ SO MUCH..hehe!!

    lps ni nak promosi blog dkt FB pulak lah.. :)

    BalasPadam
  7. strategi promo kt fb mmg berkesan.. bile chex kt trafik source, byk juga yg dtg dr fb..

    BalasPadam
  8. thanks for the info abg ben!!!

    BalasPadam
  9. buat segmen ek? belum boleh lagi kot rasanya... tak berapa confident lagi ar... tunggu seribu follower dulu baru buat... ;-)

    BalasPadam
  10. Serius betul tu!!, sokong kata brader ben. Melalui segmen ni, kita dapat mengenali ramai blogger dan sekali gus dapat follow dan follower yagn terbaik. hhehhe sengmen sebenarnya bukan sia2 :D go go go !!!

    http://biru-malam.blogspot.com/

    BalasPadam
  11. iya betull... saya menulis bukan kerana nak cari untung.. Bukan juga nak cari nama..
    tapi untuk mendapatkan kepuasan.. nak semua orang baca dan berkongsi ilmu dan pengalaman bersama.. Terima kasih en.Ben atas perkongsian ilmu dan petua ini...

    BalasPadam
  12. oleh krana mokcik hanye dpt on9 d ofis..sbb uma xde tenet..maka nyerr brkenaan FB amat tidak dapek nk d laku kn huk2..
    yg pasti mokcik usaha kn bukak blog yg mokcik nk bukak bile2 mase free.. meski idak d maner jua huhu..

    BalasPadam
  13. Setuju dengan bro.. Cuma tak berapa pandai buat segmen...

    BalasPadam
  14. Lepas ni kena saya pun nak buat segmen la..haha

    BalasPadam
  15. betul tu en. ben, memula dulu ada pasang niat nak tambah pendapatan, tapi, bila sudah 4 bulan berblogging nie makin syok fulak. hari-hari ingin mencari bahan untuk penulisan. Saya sangat teruja dapat mengenali ramai rakan walaupun hanya di alam maya, juga mereka baca hasil penulisan saya yang tak seberapa itu.. Alhamdulillah

    BalasPadam
  16. Tepat skali incik ben 420%...hehehe

    BalasPadam
  17. segmen ben ashari bnyk org join .so tu ada lah penyatuan .
    ^^
    ken lah rajin buat segmen eh ? :)

    BalasPadam
  18. sebelum ni tak tau pape pun camne nak meramaikan follower... Tapi sejak join geng gegar.. follower dah cepat naik.. walaupun tak berape ramai... thnx abg ben.. weee~ suke2.. ^^

    BalasPadam
  19. betul2...tapi, boleh ke nak buat segmen tapi, follower baru ciput....

    bukn senang kan org nak join sgmen kite... ade gak tepikir nk buat... tpi, bile pikir karang takde org nk join.. alh, tak payah la....

    cmne ni abg ben????

    BalasPadam
  20. nak baut jugak mcm abg beng .. tapi tak layak lagi .. huhu

    BalasPadam
  21. betul betul.. sy sokong 200 % !
    :)

    BalasPadam
  22. ilmu lagi...

    idea idea idea..=)

    hurm...apa ek...

    BalasPadam
  23. suka nasihat bro ben :D! nk buat review kne la rmi follower dlu kan2? :P so skang ta layak ag, dayana mula sikit2 dlu ye bro!

    BalasPadam
  24. kalau da yg popular, mesti ramai yg join bila wat segmen, tp org yg xder nama lagi, mesti xder org nak join...

    BalasPadam
  25. Kalau blogwalking dapat follower jugak. Tapi tak best mane sebab follower tu sekadar follow. Bukan baca belog kite pun :P

    Entry terkini: Blogger yang buat cik Yana tension!!!

    BalasPadam
  26. tak pernah buat tapi pernah join .. kena tempias dgn orang fofular macam ni !!

    http://nisa-pasirgudang.blogspot.com/2011/04/well.html

    BalasPadam
  27. tips yg sgt berguna!!:)

    btw, mira pon baru buat segmen..:)

    http://cokletwinter.blogspot.com/2011/04/segmen-baju-raya-korang-tahun-ni-kaler.html

    BalasPadam
  28. yg penting kena usaha lah kan :)

    BalasPadam
  29. bagus nak share blh..eheheh

    BalasPadam
  30. entry berguna.
    suuukkkaaa lg. :)

    BalasPadam
  31. idea nak kene ada gak bro. even nak buat segmen pun kene ada idea menarik.. if not, payah nak tengok orang jenguk huhu

    BalasPadam
  32. tips saya bw je...sbb kdg2 fb x bukak pon...hu3..

    BalasPadam
  33. tip yng cukup berguna, skang nie yng tgh aku amalkan ---> fb kadang2, blogwalking jer...segmen2 nie blom terfikir lg...nk kn jd otai dulu cam abg Ben dlu kot...hu3

    BalasPadam
  34. lain kali kalo bro ben buat segmen saya nak join,.

    BalasPadam
  35. huhu...sedeynye.. kat ofis fb da kna blocked.. mobile broadband lak sgt lemau..try buat segmen tp xde sambutan..hwaaaaa..hwaaaa!! kna byk belajar... tunjuk ajarku SIIIIIFU'!!

    BalasPadam
  36. As salam..
    susah jugak kalau buat segemen xde sambutan.. rasa nya kena rajin dok ziarah2 beloger lain kot.. tak pun wt entry best..
    tapi kekadang buat entry best pon,x ramai komen..
    kalau saya.. saya buat je entry yg saya rasa nak..
    ada baca,alhamdulillah.. xde,xpe lah.. bukan rezeki lah agak nya.. usaha lagi.. HEHE

    BalasPadam
  37. bgs lah tips abg ben nie. . tp mo wat segmen nie. . msti byk idea. .huh . .nak kna fkir lg. . hehe.!

    BalasPadam
  38. mcam tu kecare nye.. baru r faham.. leh r try wat nanti.. thanx share bro!

    BalasPadam
  39. @mohd ridwan

    so apa lagi...do follow me..haha ;P

    BalasPadam
  40. Tak salah kalau cuba ni nanti.

    BalasPadam
  41. Nak tambah follower...huuuu...tolonggg...

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.