Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 30 Jun 2011

Baru remove sorang ...

 

Aku manusia.. kadang-kadang bila kita berkongsi sesuatu , jika terdapat kesalahan dan kesilapan , cara terbaik ialah dengan menegur .. Cara menegur pulak biarlah dengan bijaksana .. Kena tau gak la mana tua mana muda ..

Bila yang tua menegur yang muda , kita tau yang muda cepat melenting atau cepat tersentap .. gunakan cara diplomasi.. berikan sebab musabab .. kalau tak boleh terima , maka terpaksa nilai semua segala perbuatan..

Manakala bila menegur yang tua , kita tau yang tua mudah terasa hati .. Cam aku la contoh.. Perlu jugak bijak berkomunikasi.. cam nak menegur ayah kita la... kena ada cara .. Bukan la suruh tunduk hormat... ada caranya ...

Cara menegur juga membezakan antara seseorang itu berpendidikan tinggi atau sebaliknya .. Aku suka ditegur untuk membetulkan aku tapi aku tak perlu ditegur dengan keras atau caci maki .. Hubungan kita adalah saudara seagama dan juga rakan .. Tak susah kan ?

23 komen :

sukasuki berkata... [Reply to comment]

yeah. teguran secara berhemah dapat membantu. ambik teguran sebagai sesuatu untuk memajukan diri.

Clara berkata... [Reply to comment]

Apa maksud AB dengan tajuk baru remove sorang? isik entry lain plx.. remove apa?

KiFli si Dolce berkata... [Reply to comment]

orang skang ni memang pelbagi ragam so memang tak boleh nak control...

iz berkata... [Reply to comment]

nak tau cara menegur yang boleh laaaa...haha..ketik bawah ni ya>>

http://cintailmu89.blogspot.com/2010/07/tegur-x-berhikmah.html

Farah Junaidy berkata... [Reply to comment]

@Clara : remove friends dalam fb rasanye..hehe

Famili Ceria berkata... [Reply to comment]

mesti ada org tegur cara kasar kan?

cleverspider55 a.k.a alam1cinta berkata... [Reply to comment]

aku pun tak faham,tajuk lain citenyer lain..
ni kes luahan perasaan gamaknya ye.

arfah berkata... [Reply to comment]

tegur secara berhemah :)agar teguran itu akan sampai dan bukan disalah ertikan :)

cleverspider55 a.k.a alam1cinta berkata... [Reply to comment]

aku pun tak faham,tajuk lain citenyer lain..
ni kes luahan perasaan gamaknya ye.aan gamaknya ye.

Pembawa_Wacana berkata... [Reply to comment]

Pening... Evening sickness....huhu

shida berkata... [Reply to comment]

yup. teguran kalau yang membina memang best walaupon kadang-kadang sukar untuk diterima. lebih baik kalau teguran itu drpd seseorang yang kenal dgn kita dan kita boleh accept teguran dia

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata... [Reply to comment]

remove je la jika dia mengakiti hati dan perasaan kita ben..kita pun ada perasaan .smpi bila jika asik nak tunduk dgr tomahan org ,asik mengeji kita tanpa usul periksa.simpan kwn ni kena lah tgk dia tu berbaloi ke tak dibuat kawan.

waN Mohd Salim berkata... [Reply to comment]

ahaksssss kang ni x yah tegur .. bab kalau tegur ade je yang salah

Gadis Pantai Timur berkata... [Reply to comment]

cara menegur seseorang yang paling baik ialah seperti cara Rasulullah.ayat yang mudah dan berhemah tapi menyampaikan maksud yang mendalam..

http://sweetgurlz11.blogspot.com/2011/06/teringat-kata-kata-kak-siti-semasa.html

slumberdek berkata... [Reply to comment]

tak berani nak tegur sapa2 sebab tau diri ini tak perfect.

zieyra chomot berkata... [Reply to comment]

em betul tu... saya setuju. sebab bg pendapat saya, dlm setiap teguran itu perlu ada cara yg sesuai, maka jadilah suatu teguran yg betul kepada org yg menerimanya. malah, dia tidak akn rasa terhina. kan kita perlu hormati org lain lebih2 lagi org tua kan. tetapi, tak semua org dewasa membawa diri sbg 'dewasa'. semua org dgn cara sendiri, kata2 sendiri, dlm dunia sendiri. tak semua yg sama & optimistik. ade cepat terase, n sebaliknyakan... tp kita perlu sentiasa egt, dlm agama Islam itu, teguran adalah penting, untuk kesejahteraan bersama. dunia & akhirat. kalu tiada siapa yg menegur sesuatu perkara yg buruk @ xbaik, mesti rosak n haru biru dunia ni kan. yg penting bg saye, kenalah fikir dahulu cara, kata, n org yg kita nak tegur tu. tp b4 dat, cermin diri dulu. bentuk diri jd > baik dahulu, barulah boleh bentuk n tegur org lain. jd, dapat disimpulkan, > byk ilmu n muhasabah diri sendiri, > baiklah kita dapat menegur org lain dgn cara yg bijak. =) betulkan? ape pandapat kalian yg lain???

bersama kak Es berkata... [Reply to comment]

kak es suka ditegur :)

Yutaka Mushimura berkata... [Reply to comment]

tegurlah den sekali sekala bro...:)

ade masenye den alpa jugak...

SiS NaD berkata... [Reply to comment]

Salam Abg Ben...

Biasalah manusia... Suka menegur dengan kasar kadang2... Tak tahu kenapa tiba2 nak melenting...

niena shopping2u berkata... [Reply to comment]

bila ingin menegur ada caranya bukan terus menyergah je.. bla nk tegur yg tau, kna tegur dgn kreatif.. yg salah tetap salah, bla mak sy buat salah, sy akn tegur.. tpi teguran kte tu jgn smpai dia terasa. mcm abg ben pnah ckp dlu, bla bgi cili.. bgi dgn air sekali.

SPEK HITAM berkata... [Reply to comment]

ikutlah cara afdlin shauki kalau nak menegur, gunakan cara memerli, sentap hati mak nakkkk~~ haha. sabo ye ben, besa ah tu, bila dah fames setiap inci keburukan orang nak cari.

yang penting, gunakan MOTTO "BLOG AKU, AKU PUNYA SUKA AH" hehe. Peace.

Zainal berkata... [Reply to comment]

salam..

samalah macam bos dengan anak buah...klu nak tegur tak yah dok sumpah seranah...just cakap cara baik..insyaallah anak buah akan terima...

tetapi kdg2 jumpa juga jenis anak buah yang tak makan saman

jaja berkata... [Reply to comment]

yep.. tegur elok2 tapi budak2 skang mulut xmakan saman. xmacam dulu. rasa macam nak sepuk2 je hekhek sabar jela kekadang tu

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI