Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 30 Jun 2011

"Abang Ben , NUFFNANG saya skit jer .. Camana nak kasi banyak ? "

 

Tak kira NUFFNANG , INNITY ,ADVERLETS atau sebagainya ... Kalau korang berblog semata mata nak pungut hasil dari diorng , maka ... korang telah melakukan kesilapan .. Serius .. Apa yang korang dengar dan baca , ada blogger berpendapatan puluhan ribu dari iklan sebulan tu , adalah khayalan semata mata .. Kecuali ! Kecuali dia ada buat bisnis sampingan lain di blog .. Haaa.. bisnis seperti menawarkan ruang iklan dan sebagainya ..

Tapi jika hasil semata mata dari syarikat pengiklanan , itu adalah omongan kosong .. Beribu , mungkin.. Puluhan ribu .. Sila senyum... tunjukkan bukti  pendapatan bulanan .. Jika benar , sila ngangakan luas luas mulut tersebut ..

Dulu aku pernah bincangkan isu ini .. Ramai blogger terutamanya yang baru baru ni , berblog adalah kerana khabar angin yang mengatakan berblog mampu mengkayakan seseorang dalam masa singkat .. SILA TEPUK DAHI SENDIRI !

Apa yang boleh aku nasihatkan ialah , berbloglah dengan hepi .. Cari trafik sejati .. Luaskan publisiti... Kenali diri ... Cari rangkaian promosi .. Dan duit akan hadir dengan  sendirinya ..

Percayalah .. Jangan harapkan syarikat pengiklanan sangat ...hampa nanti ... Kalau benar nak sangat , sila popularkan blog anda ..  :) .. Letak gula , semut pon datang .. Jangan risau ..

49 komen :

muz berkata... [Reply to comment]

saya pun fikir mula macam tu, tapi sekarang tak lagi, saya berblog kerana nak isi masa lapang sambil mencari kawan berbual dan berkongsi pendapat di alam maya....

PENGAKUAN JUJUR BLOGGER

Shuk_ArChie berkata... [Reply to comment]

saya rasa la. kalau letak gula dalam blog semut x mai kot... hahaha troojan je mai... hehe... iklan utk mencantikkan blog.. bukan boleh dpt duit sgt pon... Jadi betullah ye Abg Ben cakap hari tu... hm

PeRmAtA bIrU berkata... [Reply to comment]

hurm.. thanks untuk nasihat tu abg ben... heheh... memang kecewa kalo mengharapkan nuffnang.. tapi kalo berblogging seikhlas hati untuk kongsi2 idea... memang x hampa..

tyka berkata... [Reply to comment]

stuju sangat sangat

Awan Fantasia berkata... [Reply to comment]

tapi abang ben,nuffnang kasi BE time UV sehari saya 200-300..Tapi bila dah dapat 1000-4000 UV sehari tak dapat pulak..dah berbulan-bulan saya tunggu tapi masih tak menjelma-jelma..bila tanya nuffnang ddia kasi alasan yang sama..apa yea nak buat?

IPAD2 - IDAMAN SI TERUNA & DARA!!

Hidayahsalleh berkata... [Reply to comment]

yup! betul tu abg ben..Kalau kita harapkan nak dapat duit je dr berblog ni mmg silaplah tu..xpelah kita berblog je sebab minat bukan sb nak dpt duit beribu2 tak gitu?? :D

inchek dan cik berkata... [Reply to comment]

eheeeeee.. iye. pikat hati pembaca. :p

terima kasih ben.

Sya_Cda berkata... [Reply to comment]

ooooo mcm tu....sy sokong.... kenalah kreatif kan...tp mcne nk jd kreatif??

meaw berkata... [Reply to comment]

waaaa, berblog sememangnya kepuasan untuk menulis dalam alam maya.. pendapatan? tiada usaha tiadalah hasilnya...

Areliff berkata... [Reply to comment]

erk tak terpikir lagi nak berblog nak duit..tapi dalam usaha meningkatkan tahap berblog dgn lebih tinggi taknak di takuk lama hu3 ;)

DEZAMAN COTTAGE berkata... [Reply to comment]

tak payah ler nak harapkan duit dari advertiser kat luar sana tu....betul apa yang ben cakap....usaha betul2 sampai blog ada traffic yg mantap dari situ nanti leh buat iklan sendiri.....lagi masyuk.....tak caya cuba tanya ben hehehehehe......masyukkkkkk

faizlaster berkata... [Reply to comment]

haha..income blog aku x sampai 5 inggit pon...x payah harap wet iklan..wet ptptpu dah cukup..haha

NuSaNa NoSa 91 berkata... [Reply to comment]

pokok pangkalnya, isi blog tu.. entry yg nk tarik readers.. kn2?? ^_^

btw, susun atur kt blog ni dh berubah.. ntah knp, nmpk lebih kemas.. ^_^

Ibnu isa berkata... [Reply to comment]

bisnes heartbeat insyaAllah.. heee

abg ben.. lagu best ni.. try r dgr..

http://mohamadisamuddin.blogspot.com/2011/06/lagu-wajib-dengar-selera-moden.html

[sutera kasih] berkata... [Reply to comment]

'letak gula, semut pun datang'

nice bang ben :)

Asyila Zainuddin berkata... [Reply to comment]

dulu masa mula2 blogging mmg taget duit je.. tp bile tau susah nk dpt BE terus lupakan target tu.. hahaha..

dya mohamad berkata... [Reply to comment]

ingat snangke nak dpt BE.susah woooo.setahn pon blm tentu.redha jela.sy berblog sbb sy suke membebel dan sy suk bile org bace blog sy.mmg ade letak iklan jugak.tp just saje cuba nasib an.huuuuu

kutoOobambOo / ericoanaci berkata... [Reply to comment]

oww.. klu mcm tu jgn mengharap pd iklan semata2..

Enchik Nine berkata... [Reply to comment]

hahaha... btol gak nie... sme dok sibuk kejar BE... cm nie la... ikut pengalaman... mmg nuffnang nie x kan kayakan korang... just bg duit sikit jer... tu pn akan dipilih ikut layak... n kalau dapat sekali banayak tu kdg2 bahaya coz... next time belum tentu... en.9 sendiri mengharapkan ruangan iklan sendiri kalau mau buat duit pn... nuffnang sekadar rm50 sebulan... :D

Farhan Hanif berkata... [Reply to comment]

letak gula maksudnya kena selalu buat segmen/giveaway ke????

farhanhanif.blogspot.com

khunsuriyatit berkata... [Reply to comment]

dah tepuk dahi sendiri ni...(sebenonya dah lama perasan..:)
hhmmm...alahai..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata... [Reply to comment]

nak duit dari blog buat blogshop lah..

Rahmad berkata... [Reply to comment]

kebanyakan blogger bru terjebak dalam industri blogging di sebabkan mereka terlalu percaya dgn khbar angin tu..

Mohd Khairi Khadzir berkata... [Reply to comment]

bila menulis dan upload pic dan ramai yg bace n beri respon, itu sudh cukup memuaskan.. sgt2 best! ape agknya rahsia boleh tarik ramai tukang komen??

missbby berkata... [Reply to comment]

dulu letak la iklan tapi sekarang tak letak dah..cuba mengajar diri berblog secara ikhlas tanpa fikir duit semata-mata..:)

farahd101 berkata... [Reply to comment]

dulu time first start, bila dapat 50 sen tu bangga gilew dah. haha

NUR AIFAARINA RUSLI berkata... [Reply to comment]

BidAdvertisers kalau korang tak cuba lagi.. cuba la ye hehe
sama mcm nuffnangs jugak,tp iklan ni mat salleh yg punye

Show text-ads on your Website or Blog with BidVertiser.

niena shopping2u berkata... [Reply to comment]

berblog biarlah secara ikhlas..
lelama ada lah hasilnya.. abg ben pnah ckp.. blog ni lbih dri lombong emas sbnrnye :)

Подтверждаю berkata... [Reply to comment]

as salam..
tips menarik.
hehe. kt akaun ni tak berapa minat pasang iklna.
untuk dapatkan analytic tu, ok la.yang nuff punya.

huhu..

ati shariffuddin berkata... [Reply to comment]

so sy letak nuffnang nye iklan utk hias2 je lah.. :) hee~

Adem and Cats berkata... [Reply to comment]

betul2 ..dalam penulisan kena ikhlas.

Blog saya Ademncats

Met bUjang berkata... [Reply to comment]

saya setuju bila abg ben cakap " berbloglah dengan hepi .. Cari trafik sejati .. Luaskan publisiti... Kenali diri ... Cari rangkaian promosi .. Dan duit akan hadir dengan sendirinya .. "

InsyaAllah :)

PinKy MoMMa berkata... [Reply to comment]

betul2 perasaan hampa tu yg akan membuatkan kita rasa bosan nak berblog tapi kalau happy penulisan tu akan nampak jujur dan tenang hehe ;)

Adzriel @ Liza AB berkata... [Reply to comment]

ha,...ha... malas nak layan nuff tu.. berkarya je la..

mas saari berkata... [Reply to comment]

mula2 dulu Mas fikir camtu gak...berblog sebab nak dapat duit! tapi lama2 dah tak kisah, yang penting Mas dapat kepuasan dari berblog! kalau ada rezeki mesti boleh dapat punya tapi kena usaha lebihlah kan?

Tea berkata... [Reply to comment]

berblogging biar ikhlas.. jangan buat blog nk kopipes sane sini pastu dpt duit woaahh hepi hepi hepi.. xikhlas langsung seyh.. jujur la, biar diri sendiri hepi, org lain pn hepi baca entry kte.. (mcm entry bro BA ni) :)

Schubert Serenade berkata... [Reply to comment]

perluke fikirkan nuffnang semua?pentingke nuffnang??
entahlaa.yang sy tahu sye berblog untuk kepuasan diri..

thanks for the tips:)

Ujang9897 berkata... [Reply to comment]

bersepah member2 opis dan luar tanya

"woi kau buat blog masyuk tak"

hahaha

"aku nak buat blog gak la..leh kaya mcm kau"

derm...

"kau dah lama boleh la"

wtfish


dan mcm2 lagi..=)

AliaJustea berkata... [Reply to comment]

setia menanti dari en nuff. .
:))

mynameismy berkata... [Reply to comment]

My pun da mls nk kejar2 sgt iklan nih. ade ade la.. tade tade la... yg penting kepuasan berbelog tu je..;)

Fareha Rahmat (Bos Besar) berkata... [Reply to comment]

serius mcm tu?

AyuJelitaz berkata... [Reply to comment]

setuju!!! ;)

cik eira berkata... [Reply to comment]

haha tp skg ramai buat blog sbb ni kan . huuu xpe la rezeki masing2 :)

**http://cikeira.blogspot.com

fiq. berkata... [Reply to comment]

masa sy nak buat blog, ada beberpa sebab yang mendorong saya:

1) cuti yg lama (hujung tahun).
2) saya nak buat blog untuk belajar. (exp blajar tentang blogging ni la)

kat u pon ade subjek yg dibuka untuk belaja smua ni,

pendek kata, masa awal2 buat blog, tak kenai pom nuffnang semua ni, dah setengah jalan berblogging baru lah dpt belajar plak pasal nuffnang ni :D

Fuhrer berkata... [Reply to comment]

kita sebenarnya dah tertipu dgn adsvertiser.. yg sebenarnya org yg tunjuk dapat puluhan ribu tu adalah blogger yg dibayar oleh nuffnang untuk mempromosikan bisnes diorg.. so x yah la caye.. kalo nak setakat mencari duit unutk isi minyak moto bleh la.. kalo nak jd kan job..? tak payah mimpi.. sedangkan blogger otai seperti RidzuanRichie pun tak mengharapkan duit dari adsvertiser.. dia pun buka bisnes sendiri..
jd kan saja iklan diorg tu sebagai pencantik blog jer..

dwaty berkata... [Reply to comment]

i like...

Mel Myera berkata... [Reply to comment]

'letak gula, semut pun datang'
pehh, ayat terrr-baikk ^^,

Han berkata... [Reply to comment]

good..

Noniey berkata... [Reply to comment]

betul sgt2...apa yang kita buat kenelah dengan NIAT dengan baik..insyaallah semua hasil akan dapat dengan izin dari NYA

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI