Kekemasan blog untuk tarik pembaca blog..

 

Jangan pandang ringan bab 'kebersihan' blog tu.. Adalah penting untuk tackle pembaca yang pertama kali masuk ke blog kita ... Andaikata blog korang tetiba terpilih untuk masuk ke dalam majalah ( sapa tau kan , cam blog aku , bulan ni dalam IN TREND .. tak sangka langsung ! ) , tapi bila orang masuk tengok.. masyaAllah .. Macam pasar chow kit daaa ..

Blogger ada pilihan .. samada nak dapatkan trafik melalui SEO atau keaslian penulisan korang .. Aku bagi contoh satu blog  , NAMEE ROSLAN .. Kepuasan akan lebih terpancar sekiranya penulisan korang mendapat perhatian .. Tak semestinya pujian kan ?

Kadang kadang bila blog kita serabut , kita nak carik idea pon serabut .. Ibarat belajar dalam bilik yang semak dan kotor ... nak belajar pon takde selera .. bila g KFC , MCDONALDS atau perpustakaan , banyak lak idea eh ..

Bagi aku , pentingnya kekemasan blog untuk menarik pembaca setia ... Bukannya sesuatu SEO .. SEO mengundang pembaca yang bukan setia .. mereka datang sekali dan terus ilang .. Yang kita mahukan adalah pembaca yang setia ! Dan jangan lupa , pembaca yang datang melalui SEO akan terpikat jika blog kita kemas ! ada beza tu.. faham fahamkan ..

16 ulasan:

  1. ABang Ben! Entry untukBen Ashaari :)

    http://mizzkyoko.blogspot.com/2011/06/ben-ashaari-follow-belog-dolly-weeeeeee.html

    BalasPadam
  2. yer bang ben...takde dah nak menyemak2 blog dah.kalau boleh kan,nak buat simple gila2 dah....tapi takat terdaya jerlah..

    ahhh namee..hehehe...kawan tukar trafik eka..hehe..

    blog dia best!

    BalasPadam
  3. effa pun rsa kalau da terlalu byk sgt widget bkn sja semak tpi berat...dlu belog effa ssh sgt nak loading...bila effa da buang..bru sng nak loading...trma ksh ats nsht abg ben;-)

    BalasPadam
  4. betul betul. most of d famous blog is very simple. tak beerat n tak byk widget. (:

    BalasPadam
  5. hurm agak2 cukup kemas ke blog aq ni ek? hurm

    BalasPadam
  6. btulbetul.Blog yang mementingkan kecantikan,bukan tak okeyh, tapi mereka lebih kepada tutorial yang memberatkan blog.
    singgahlah blog Dayah.:)

    BalasPadam
  7. salam..
    selalu gak tukar template layout coz tak puas hati ngan kekemasan blog sendiri,huhu..

    BalasPadam
  8. huhuhu suka tengok blog kawan2 yg simple

    BalasPadam
  9. Ngeh3... Tau takpe Mr Ben...
    Saya suka tengok blog yang PUTIH lagi SUCI...
    Rasa macam nak tukar layout jadik putih..
    Tapi,..
    Font colour dah wat colour striking..
    Nanti tulisan font dulu-dulu,..
    Reader tak boleh baca..
    Huhuhu..
    Sesal kemudian tidak berguna..
    Ngeh3,..

    BalasPadam
  10. dulu sy selalu letak byk widget..tp bile sy sendiri try bukak..ya Allah..loading gile!kalau sy sendiri pon rase boring dgn blog sy yg berat,ape lg org lain kan..
    so skrg ni sy buang semua..dah jd ringan..hati pon senang..hehe

    BalasPadam
  11. Rase rase blog saye bersih tak ? teehee ^^,

    BalasPadam
  12. TQ...tips nie amat berguna untuk blogger baru macam saya...:D

    BalasPadam
  13. I rasa blog I dah kemas dah. Cuma mungkin kena buang satu-dua widget...

    BalasPadam
  14. yatie pun dah kemas kini dah...tq

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.