Rabu, 31 Ogos 2011

" Aku pon nak jugak laaa cam nih.. "

" Abang ,  nak air susu  .. " .. " Baiklah .."

"Abang  , tolong kutip baju ... " .. " Baiklah .. "

" Abang , tolong amikkan beg kat atas tu .. " .. " Baiklah .. "

Baiklah.. baiklah.. baiklah.. dan baiklahh....

Apa boleh buat ... Takkan nak suruh aku mengandung lak kan ? Sabarr dehh ...

" Sapa ada jual dvd cetak rompak ?? "

" Arghh.. geram giler ! Sebulan je free ?? Nak tengok , kena bayar lagi ? Dah la yang skang ni pun beratus ringgit .. Nak tambah rancangan lagi , sila bayar lagi .. Hampeehh " .. Aku mula membebel bila bukak channel di tv tertulis " Preview Only " !

Yang ada cuma basic jer cam TV1 , TV2 ,TV3 ,7,  8 ,9 dan berita  jer !! Arghhh !! ..Dah la tu , cerita semua kat situ time raya , hampeh hampeh belaka !! Nak harap bagus pon kat  TV2 je yang banyak memaparkan cerita cerita kekeluargaan .. TV3 ??? Hadoiiiiiiiiiiii.. korang je la bagitau aku .. Astruk ??? Lagi laaa ...

" Kalau aku kat Penang skang ni , sah aku singgah kat shopping complex @#%!$%& untuk sambar dvd dvd haram yang dijual murah kat sana .. " . Bisik hati aku lagi .. 

Nape tak beli je original ? Hurm.. baru baru ni aku beli cd lagu original .. Mula mula ok la cd tu.. tak lama kemudian , rosak ! Adoi.. nak g tukar ??? Kos nak ulang alik lagi ? Pastu nak 'beramah mesra ' ngan penjual kat kedai tu lagi.. Nak cari resit tu balik .. Haihh... buang air liur tul .. 

Jadi , mmg patut sambar je cetak rompak ! Kat mana ada jual nehh ?? Biar je penjual tu je kaya sbb berani jual ! Maaf cik polis .. ni la hakikat ... Semua kena bayar.. Kalau kualiti ada  tak pe la gak .. tapi ?

" Joomm balik Penang !!! "

 

" Hang nak balik kampung tak ?? 

Mak tanya aku .. Hurm.. Nak balik camana ... Wife tak leh jalan jauh .. Masih dalam keadaan berjaga-jaga .. Huhuh... Tak pe la ,terpaksa ditolak walaupun teringin .. Lama dah tak beraya kat sana ..

" Sapa lagi nak balik ni ? "

" Izua .. adik hang pon kata nak balik gak .. "

Hurm.. tinggal aku ngan wife je la jawabnya kat KL ni.. Yang lain pakat balik dah pagi raya ari tu .. Hurm.. Jawabnya , esok laki bini , nganga kat rumah je la eh jawbnya ..

" Bila nak bertolak ni ? " Aku tanya ..

" Tengok sat lagi .. Ni abah hang lak demam ..  " Mak jawab ..

Aku tersenyum .. Tau dah ... hehehe.. Ni kang silap silap , mmg tak jadi balik ...  Tapi adik laki aku sekeluarga , confirm dah balik .. Diorng mmg kaki bercuti .. hehe.. ok la tuh ..

Aku tanya sekali lagi pada jam 6 petang tu ..

" Jadi tak balik Penang ni ? "

" Tak .. letih la.. kang kelam kabut nak balik KL .. Isnin dah kerja .. Lagi pon abah hang tu dah tk sedap badan nak jalan jauh .. "

Aku tersenyum ..

"Yes !! Yes !! Yes !!! " Dalam hati aku ...

Hehehe.. ada gak rumah nak aku singgah esok.. Umah mak aku lagi.. Hahaha.. Dari raya 1 , 2 dan esok .. umah mak aku jer .. Muhahaha.. Jimat jimat .. hahaha...

"Nak ubat kurus tak , dik ? "


Dalam dok tunggu abang aku dan keluarganya sampai untuk g beraya di umah keluarga adik ipar aku di Desa Melawati , tiba-tiba di depan aku lalu seorang perempuan bersama dua orang anaknya .. Aku kenal perempuan tu.. 

" Terabai dah depa anak beranak . "

Aku tanya mak aku , sapakah yang dia maksudkan ? Lalu mak aku terangkan ... Hurm... Aku cuma mampu mengeluh .. Yang membuatkan aku bertambah kasihan bila mengenangkan dia seorang penagih dadah .. Kesian kat anak anak dia .. Kalau ada arwah nenek dia , pasti tak begitu nasib mereka .. 

Ni bagi aku gejala salah pilih kawan .. Aku tau sapa yang dia berkawan.. Dari aku kecik sampai besar , tak sudah sudah bermasalah kawan dia tu .. Haih.. Sian ... Mak bapak dia siang malam bertungkus lumus mencari rezeki.. Budak dia bukan tak lawa.. Lawa .. tapi tu la... Hurm .. 

Tapi kesian aku terhadap kawan budak tu hilang bila mak aku cakap yang dia pernah jumpa adik aku ... Aku tanya jumpa wat per ? 

" Adik , kau nak kurus tak ? Kalau nak , aku ada ubat.. Nak beli ? " 

Aku berkerut dahi... Budak tu offer 'ice' kat adik aku  ! Celaka punya manusia .. Sampai gitu sekali dia punya pedajal ! Takkan nak tengok jiran dia terlingkup kot ? Tak cukup jiran dia yang sorang tu dah tergadai ? Astagfirullah al a'zim.. Haih....

* Ice - sejenis dadah .

" Dapat madu , sepah dibuang .. "

 " Dah  dah .. cepat mandi.. Kata nak g umak Apek .. "  .. Apek adalah adik lelaki aku .. Dia , suami isteri buat open house hari ni .. Wife yang dok masih terbaring akibat kepenatan berpunca dari sakit perut semalaman , agak kemalasan nak ke bilik air .


"Ni seluar traack abang ni , nak basuh tak ? " Wife mula bersuara ..

"Cuba bau.. baru pakai semalaman je tuh . "  Aku saja test dia ..
" Bau ? Eeee.. tak nak la... " Wife mencebik..

" Tu la dia , orang perempuan ! Dah dapat madu , sepah dibuang .. Beginilah nasib diriku yang malang , oh Tuhannn... " 

"Alaa.. bukan tak nak.. tapi tau kan saya tak leh nak bau bau ni.. Muntah nanti ? "  Wife bagi alasan tapi mmg aku tau pon .. Hehe.. saja jeee .. 

" Tak pe la... apa nak buat ... Nak kata lebih lebih pon , teruna dah tergadai ... "


Aku berlalu begitu saja sambil tersengih .. Geram terpamir di wajahnya .. Hahahaha....

Aku interview Dato Siti Nurhaliza dalam diam ..

Wargkhh... Dasat ... Aku dapat projek kena interveiw Dato Siti .. Dulu aku pernah interview Heliza Helmi .. Dah settle pon .. Tapi minggu lepas , aku ditawarkan oleh sebuah produksi untuk menemurah Dato Siti .. Hurm... Mahukah ? 

Bertempat di Setapak , berhampiran kem tentera di situ .. aku telah pergi bersama produksi untuk menemuramah dia ..Muahahaha.. Aku tak cita kat korang kan ? Kalau aku cerita , masak aku.. Aku cuma sempat cerita kat wife je... Tu pon aku kena cubit .. hahaha.. Dia kata aku gatal ! 

Satu perasaan yang tak boleh aku gambarkan bila aku berdepan dengan dia .. Perghh.. Mabeleess !!! Aku berdua jeee wehh... Tak de sapa kaco punya ..Takde wartawan lain pon.. hanya aku , dia dan microfon jeer ! Haaa... 

Lepas interview , aku lepak dan borak sat ngan dia .. Masa dihabiskan hampir 3 jam tuuu.. Haaa.... Aku tak tulis dalam blog neh.. Bukan per , aku malu laaa .. hehehe .. Masa interview tu , terjumpa sorang member lama aku .. seorang guru .. Hahaha.. Aku suruh dia diam ! Wat wat tak nampak .. kalau tak mau kecoh nanti.. hahaha.. Jahat kan ? 

" Bang .. bangun.. Sahur ! " .. wife kejut.... ARghhhh... Kot ye pon kasi la aku berpisah dulu ngan dia ..Kot kot dapat .. haaa.. Dapat apa ??? Hahaha.. Aku cita kat wife .. tu pasal kena cubit !! Gatal !! Muhahahaha.. Mimpi 3D tuuu... reaaallllll ! Ni pon aku edit kasi 'bersih' .. kalau tak ? Biarlah aku je simpan sebagai kenangan ... hahahahha


Concept iPhone5 - Biar betik ??

Boleh tergugat iman aku camni.. Bisa berpaling tadah aku dr HTC kalu design iphone5 gini.. Nasib baik br konsep jer.. Realitinya ??
Published with Blogger-droid v1.7.4

Open house rumah aku ? Mau kah ?

 

" Hang nak buat open house bila ?

" Bila eh ? "

" Yalah.. bila ? "

" Hang p Penang , bila ? "

" Esok .. awat ? "

" Balik sini ? "

" Isnin .. "

" Kalau camtu aku buat Sabtu ni la "

" Hah ? Abis aku ? "

" Kalau hang tak leh mai , aku tak yah buat la .. "

" Ceh.. cakap la kedekut ! Hampess "

Selasa, 30 Ogos 2011

Kemaluan di Aidilfitri ..


" Selamat Menyambut AidilFitri , Ben Ashaari .. Maaf Zahir dan Batin .. "
Semalan dan hari ini seharian , dari Fb sampailah ke sms , rakan rakan bloger mahupun yang aku kenali di dunia maya ini , tidak lupakan aku.. Terharu .. Aku pon memanjang laa berbalas mesej.. Korang pon aku pasti sama kan ?
Tak reti nak karang panjang panjang.. Jadi aku cuma balas apa yang patut ditaip je .. Yang penting balas kan ? Kang tak balas .. ada lak kata sombong padahal dok drive je tadi ..
" Selamat Hari Raya .. Maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga .. "
" Selamat harijadi bro ... " Aku balas ..
" Ben , hang ngingau ka ? "
Aiseyman... tu laa... banyak sangat pikiaq dalam kepala otak aku nih...  Malu sat ..

Bergaya di pagi raya..

Patut ada awek tgk td.. haha..ni la baju nikah ..amacam ? Sedap gila kain dia...beli kat Gulati's ...

Berposing sat memandangkan kereta kena blocked... Takpe, raya punya hal.. sabaq sat nooo..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Solat Sunat Aidilfitri

Aidilfitri ke 3 sbg suami isteri.. Tahun sblm ni , raya kat Kelantan .. Tak dpt dgr la adik ipar aku baca khutbah kali ni..

Pakai baju nikah je neh .. jimat dah RM300 .. baju ni pon dah RM500 .. Jadi guna je yg ni .. cantik berseri lagi..

Alhamdulillah, wife tak terasa sangat tak dpt beraya di Kelantan .. Ni kes 'darurat' ..

Takper la .. kang g umah org tua aku pastu g beraya umah jiran tetangga.. hehe..

Nyaris gak pagi tadi beraya kat spital aku..huhu..entah tetiba angin menyerang kat ulu hati ... Tak dapat bernafas jap.. huhu..

Selamat Hari Raya Aidilfitri ... Maaf zahir batin dari benashaari.com
Published with Blogger-droid v1.7.4

Video Mat Sabu hina pejuang negara ..

 

Nilailah sendiri .. Terpulang pada kepercayaan masing masing .. Tamo petik dari mana mana keratan akhbar...

Sumber : DeCottage

Bila Manchester United bermaafan dengan Arsenal ..


ManUnited : Bro ... sempena bulan baik , hari baik ni .. kita tak yah gaduh gaduh pon.. Tak guna kan ?
Arsenal : Yelah bro .. Asal masuk tahun baru je , kita mesti bergaduh punya .. Tapi tak kisah la.. Gaduh gaduh kita pon , kita tetap masyuk punya .. Kaya tetap kaya kan ?
ManUnited : Betul la tu ... Jadi untuk tahun ni , aku nak ucapakan Selamat Hari Raya Aidilfitri .. Maaf zahir dan batin andai tersilap tackle dan tercaci maki ..
Arsenal : Sama la aku bro.. Selamat Menyambut Aidilfitri .. Ampun maaf dari aku gak ..
ManUnited : Kira 8-2 la yer.. nak kira 0-0 tak leh la.. hehehe..
Arsenal : Hampeh !

Meriah sungguh di malam raya sbg blogger ..

 

Dua tahun bergelar blogger tapi tahun inilah yang paling meriah sekali ... Alhamdulillah.. Rakan blogger saling ingat mengingati dengan mengirim ucapan hari raya di Facebook .. Terharu weh.. dan paling membuatkan aku tersenyum ( selain terima ikan terubuk dan kek lapis ) ,

image

Sapa la aku ni kan ? Bila ada artis tinggalkan ucapan khusus  buat aku , mmg terharu abis la kan .. Heheh.. Selain dari tu , banyak lagi ucapan dari rakan blogger yang aku terima di Twitter .. Itu tak termasuk lagi ditawar untuk ditemuramah untuk satu rancangan di RTM ..  :)

Selain ucapan raya , malam raya ni aku telah memboroikan diri dengan juadah yang diberi oleh jiran mak aku.. Huhu.. Keluarga jiran ni mmg best la.. Setiap thun tak prnah lupa mengirim juadah pada kitorang.. Cuma tak dapat nak balas sbb mak aku malam ni agak kepenatan untuk memasak ..

Apa apa pon.. tunggu esok.. Nasi tomato spesel mak aku menanti .. hehehe.. Sebulan berpuasa , sebulan memboroikan diri.. huhu.. Menarik sungguh Aidilfitri di Malaysia ...

Alhamdulillah .. Syukur pada Allah kerana memberi kesempatan sekali lagi menikmati Aidilfitri .. SELAMAT HARI RAYA SEMUAAAAA...

Isnin, 29 Ogos 2011

Menu berbuka terakhir ..

Semoga kita berjumpa di Ramadan 1433H .. InsyaAllah.. Selamat Menyambut Aidilfitri..
Published with Blogger-droid v1.7.4

"Malaysia lagi murah la bang .. "

 

Selesai menghabiskan duit di Alamanda.. Beli vaccum cleaner , baju 2 pasang , sepasang kasut dan roti boy.. Ops... hehehe... Total tak sampai pon RM500 .. Mahal tang vaccum tu jer ..

Pastu terus balik .. Plan nak berbuka kat rumah orang tua malam ni.. Berhimpun ramai ramai kat sana jer .. Lepak kat Putrajaya ni , sah sah berdua jer.. hehe.. Sepi ? Sepikah ?

Kalau sepi cuba bandingkan dengan 'dia' yang dah menghabiskan lebih 5 tahun di Malaysia hanya untuk mencari rezeki bagi menampung keluarganya di sana ..

" Assalamualaikum " .. Dia tegur aku ..

" Wasalam wbt " .. Aku tersenyum dan menutup bonet kereta yang mana aku plan tadi nak keluarkan semua barang dan masuk mengemas rumah..

Tapi dah dia datang menegur , adalah satu kurang sopan la kalau aku biarkan gitu je kan .. Maka aku pon borak jap la ngan dia .. Kesian tengok dia .. Heheh..

Mamat bangla ni bernama Khalil .. Umur dia 2 tahun lebih muda dari aku.. Camana aku tau ? Sbb perbualan aku ngan dia bermula dari A sampai la ke Z ..

Dari situ aku tau cerita mengenai keperitan di negaranya .. Bayangkan gaji dia cuma RM1000 disini .. 600 diantarnya ke orang tua serta isterinya .. Cukup malah boleh simpan lagi ! Duit yang diantar kepada mereka , membolehkan mereka kat sana tak perlu susah payah kerja dah .. Alhamdulillah ..

Cuma dia kata kerja dia teruk sikit la.. kena berhujan panas gitu.. Namun dia tetap bersyukur sbb ada kerja .. Lagi pon segala yang ada di Malaysia ni , dah cukup murah baginya .. Makan minum pon ok dah .. Boleh makan sedap sedap gitu .. huhu..

Dia siap buat perbandingan gitu .. Pengiraan dan sangat beruntung berada di Malaysia .. Sapa kata susah nak hidup di Malaysia ? Segalanya murah dan mewah ! Dia kata la .. hehehe..

Tak cukup lagi kah kita ? Inilah hasil kemerdekaan negara kita .. Namun masih ada yang tak bersyukur ...

Oh .. baju raya ku !!

Jimaattt selagi boleh jimattt .. 2 helai .. baru RM10.. Ni baru penjimatan namanya , kan kan ..

Hehe.. simpan duit untuk si kecik tu .. Baru tau cmna pengorbanan ayah aku dulu...huhu..
Published with Blogger-droid v1.7.4

SELAMAT MENYAMBUT AIDIFITRI ..

 

imageimageimage

Mereka juga menyambut AIDILFITRI tetapi dalam keadaan yang lebih mencabar dari kita .

 

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI . MOHON AMPUN DAN MAAF SEKIRANYA SELAMA INI ENTRI DARI BENASHAARI.COM TELAH MENGHIRIS HATI RAKAN RAKAN SEKALIAN .

SAYA CUMA SEORANG HAMBANYA YANG HINA. JANGAN SERIK UNTUK SINGGAH LAGI . TERIMA KASIH DAN JANGAN LUPAKAN 'MEREKA' DENGAN BERJIMAT-CERMAT SERTA JANGANLAH MEMBAZIRKAN APA YANG TIDAK PATUT DIBAZIRKAN .

Hulur- hulurkan bantuan kepada mereka tanda persaudaraan kita sesama Islam .. InsyaAllah ..

Jangan nilai Islam melalui penganutnya !

 

Wow .. satu kata kata yang membuka mata .. Kata-kata seorang bekas penganut setia Buddha serta Kristian .

" Tapi nilailah Islam melalui AL-QURAN .. Bacalah dan hayatilah kebenarannya . Kebenaran ISLAM .. "

Walaupun baru menganut Islam tapi pemahamannya , sangatlah menakjubkan .. Kalah aku yang dilahirkan Islam ini .. Sangat malu diri ini bila menyaksikan videonya ..

Kenapa video video begini dipinggirkan ? Kenapalah asyik asyik kita mencari awan yang tertulis perkataan Allah ? Badan binatang yang tertera nama Allah untuk memberitahu mereka yang kafir sesungguhnya Allah itu wujud ?

Tengok dan nilaikan sendiri kebesaran ISLAM yang mana mampu menyucikan hati mereka walaupun sudah berusia .. Kita yang masih muda ini ??

Klik SINI untuk menyaksikan video tersebut.

Allahu Akbar

Patut tonton !! Mengalir airmata..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Kadang-kadang

 

Kadang kadang ..
aku terasa kesunyian
keseorangan diri
tanpa tujuan hidup

Kadang kadang ..
aku tak pasti
apa yang aku cari
di atas dunia ini

Kadang kadang ..
aku terkejar kejar duniawi
walaupun aku tak lupa Ilahi
namun sering tidak pasti
apa yang aku cari ..

Kadang kadang ..
aku tertanya sendiri
dimanakah akhirnya hidup ini
mati itu pasti
namun bagaimana
siapa di sisi ku nanti

Kadang kadang ..
aku berharap
biarlah kadang kadang itu
hilang dibawa angin lalu
agar aku kembali pasti
hidup ini penuh erti ...

BEN ASHAARI ..

Jika kau benar seorang sahabat ..

 

ika kau benar seorang sahabat ,
adakah perlu meminta sahabatnya berkorban masa untuknya ?
adakah perlu menyusahkan sahabatnya ?
sanggupkah menegur keburukkannya ?

Jika kau benar ingin bersahabat ,
sanggupkah kau berkongsi rahsia ?
relakah kau menerima kecacatannya ?
atau perlukah aku mengikut telunjukmu ?

Jika aku ingin bersahabat ,
biarlah Allah menentukan keikhlasan kita
kau hanya perlu memahami .. siapa aku ... siapa kau ...
bergelak tawa bersama ..
tika kepayahan , aku rela keseorangan ..
waktu itu , persahabatan teruji ..

Sahabat ..
hari ini kita bermesraan ..
tidak mustahil esok kita bermusuhan ..
terlalu intim persahabatan
terlalu besar jurang permusuhan ..
maka terlalu hampir perpisahan ..

Salam dihulurkan ..
Senyum diberi ..
Hati gembira tak terperi ..
Pada Allah , aku mensyukuri ..

Sesungguhnya ...Sahabat tiada tanding taranya ..
Dialah isteri ...

Ahad, 28 Ogos 2011

Kita serupa walaupun berbeza ..

 

Bila lihat mereka berdiri ...
Terasa sungguh gagahnya mereka ..
Ingin juga berdiri sama ..
Tapi siapalah aku ..

Aku cuba mengikuti bayang mereka ..
belajar dari bawah sedaya upaya..
kejar selagi terdaya ..
aku mampu .. aku buktikan ..

Tapi aku terlupa ..
hakikat yang sebenarnya ..
tujuan yang seikhlasnya ..
aku tersasar jauh ..

Kini aku sedaya upaya ..
kembali ke jalan yang sebenar..
pangkat dan darjat bukanlah ukuran sebenar..
rupanya segalanya di hujung jari ..

Aku tahu .. aku sedar ..
aku mampu lakukan ..
tapi biarlah berpada pada ..

Mereka bahagia , aku gembira ..
Mereka bersorak , aku tersenyum..

Kini aku sedar ..
aku dan mereka sama saja ...

Cuma cara dan perjalanan saja yg berbeza ..
dan biarlah angin ini membawa aku .. dengan tenang ..

Kawan aku nak buat blog ..

 

" Loh.. Kau nak buat blog ? " . Aku tanya ..

" Aah.. aku tengok kau buat.. cam best jer .. Dapat duit lagi . Tu best tu .. "

" Sbb dapat duit je kau nak buat blog ? "

" Dapat awek .. Haa.. aku tengok ramai awek cun  jadi blogger nih ! Aku kan single lagi.. Haaa.. Tapi paling utama . duit la "

" Kau minat ke dalam bidang penulisan ? Aku tengok , kau membaca pon malas .. "

" Ala.. apa susah .. Merepek je dalam tu.. Aku baca banyak blog main tulis je apa apa pon.. Tu pon ramai baca .. Haa..cam kau punya.. Ramai jer .. "

" Aahh. ramai je baca.. Tanya la berapa lama aku usaha ? Tanya la camana aku promote .. Aku bukan tulis je pastu nganga .. Pastu ramai je masuk baca .. Tapi tak pe , kalau ko minat .. aku boleh je tolong .. tapi kau kena la usaha sendiri untuk berjaya .. ok ? "

" Kau tak leh tolong aku ke ? Kata kawan kawan .. "

" Hehe.. boleh jer.. Tapi yang penting , dari kau sendiri .. Aku cuma 'leh intro' kau pada rakan rakan blogger.. Part lain , kena usaha sendiri .. "

" Ok ok.. nak tanya.. camana nak pasang nuffnang dan nak dapat banyak trafik eh ? "

" Ko dah register email ke belum ? "

" Alamak..email tu apa ? "

Hampeh.... nampak sangat buta internet ..

Tersembur air liur jap !

 

Caitt.. Geram .. Arghhhh .. Aku g Klcc semalam .. Saja trick wife.. Kalau aku ajak g Low Yatt Plaza , sure dia tak nak.. Jadi aku ajak dia jalan jalan kat sana dengan harapan aku dapat singgah masuk butik HTC untuk lihat HTC EVO yang baru keluar..

Aku tanya harga Evo ... RM2K++ ..tu di butik .. kalau di kedai biasa , mesti dapat tawar lagi... Aku rasa kalau tunggu lagi 2-3 bulan , murah la skit ..

Kemudian aku tanya harga pasaran untuk Desire HD lak.. Korang tau berapa ? ARghhhhhhhhhhh.. Gila jap aku.. Masa aku beli dulu harganya 2K ++ dan sekarang ???? Huhu.. 1600 !! Bro Jiji Yu baru beli dalam harga 1500 .. adeh..

Tersembur aku wehhh... Hahaha... Tapi ok la .. Tu 3 bulan lepas .. Skang ni tech makin berkembang.. Kalau kejar , leh jadi gila jap .. Jadi pandai pandai la no...

Kelemahan DESIRE HD ni ialah masalah bateri .. Tapi berbaloi la bang oiii.. Sbb apa ? Sbb best giler ! Macam macam ada .. sangat puashati..

Tapi nape aku nak tukar ke EVO ? Muhahaha.. dia guna dual core processor dan tech terkini... 3D ! ARGHHH .. Tak caya ? Meh tengok sendiri HTC EVO 3D > SINI

 

 

Apabila Taufan Irene melanda New York

 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Gambar : Yahoo

Dilaporkan kerugian berbillion dollar akibat bencana Taufan Irene ini .. Pengangkutan awam turut tergendala termasuk juga pengangkutan udara ..

Kenapa perlu cakap pasal orang lain ?

 

286358_264038980286412_100000409372347_988911_2251864_o

Rasulullah menjelaskan, tatkala ditanya oleh seorang sahabat,

"Wahai Rasulullah, apakah itu ghibah?"

Lalu jawab Baginda, " Menyebut sesuatu yang tidak disukai oleh saudaramu di belakangnya!"

Kemudian Baginda ditanya lagi, "Bagaimana sekiranya apa yang disebutkan ltu benar?"

Jawab Baginda, "Kalau sekiranya apa yang disebutkan itu benar, maka itulah ghibah, tetapi jika sekiranya perkara itu tidak benar, maka engkau telah melakukan buhtan (pembohongan besar)."

(Hadis riwayat Muslim, Abu Daud dan At-Tarmizi).

Firman Allah swt:

"Dan janganlah kamu mengumpat sesama kamu, adakah seseorang dikalangan kamu suka makan daging mayat saudaranya ; tentulah kamu bencinya." 12 : al-Hujjurat .

Sama-sama kita fikirkan ..

 

Berhati-hati di jalan raya .. Selamat Menyambut Aidilfitri.

Rakan blogger memerlukan sokongan anda ..

 

image

Terkejut dengan berita kemalangan jalanraya yang menimpanya semalam , ramai kawan membuat kutipan derma kilat untuk membantu blogger IFFAH AFFIFAH ..

Aku kenali blogger ini melalui segmen segmen yang dia sertai selama ini .. Kalau tak , aku tak rasa pon kenal dia .. Hurm... Dan alhamdulillah , ramai teman blogger telah sudi menghulur bantuan dengan membuat entri kebajikan ..

Untuk cerita lanjut , sila ke blog SUNAH SAKURA. Semoga cepat sembuh IFFAH .. Dia ni suka benar panggil aku Papa Ben... huhu... Syukur alhamdulillah... Pasni ni kita bersegmen lagi yer Iffah .. Kerana segmenlah ramai blogger menjadi rapat ..

Kemaruk atau masa itu emas ?

 

" Ah.. lampu merah .. hurm.. sempat approved satu dua komen ni .. " . Bisik hati aku ..

Tengok FB sat.. Huih.. ada awek bagi private message .. Huhuh.. Nasib baik kawin dah .. kalau tak ? I folllowww ...

"Ler.. lambat la pulak lampu nih.. ". Aku tengok jam.. dah 6 lebih.. Tak lama lagi nak berbuka dah nih ... Membebel sorang sorang ..

Eh.. aiseyman.. Patut laaa diorang pandang aku ! Nasib baik takde kereta kat belakang .. Kalau tak ? Sia sia kena maki dan kena hon.. Bikin malu jer..

Kenapa ? Terlepas lampu hijau.. hahaha.. Adoiii... aparaa... Kot ya pon , kang kat kedai mamak , belek la hp tu Ben oiiiii.. Ni la dia !! Punca punca kemalangan jiwa !

SEGMEN : KAMI BLOGGER PRIHATIN !

INI ENTRI STICKY POST - ENTRI TERBARU DI BAWAH ENTRI INI

Ini adalah segmen sebagai sokongan terhadap kempen TABUNG KEMANUSIAAN SOMALIA  anjuran ISLAMIC RELIEF MALAYSIA atau IRM .
Sebagai blogger , kita punya tanggungjawab sosial tersendiri . Berbeza dengan mereka yang bukan blogger . Blogger memainkan peranan yang penting di waktu ini memandangkan dunia internet telah mendapat sambutan yang amat hebat . Blogger perlu bijak mengambil kesempatan ini dengan menghebahkan mengenai kempen ini di dalam blog masing masing ..
Tak susah .. 1 blog ada 100 pembaca katakan .. Dalam 100 tu dapat seorang derma RM10 .. Cukuplah.. Kalau yang menghebahkan lebih dari 100 blog ? 200 ? Berapa dah kutipan derma ? Mereka tak tau jadi blogger yang yang memberitahu.. Tak susahkan ?
Rakan rakan di FACEBOOK , TWITTER dan blog , sama sama kita sebarkan ..
" RM 3 juta menjelang Syawal yg IRM perlukan utk Somalia tidak mustahil, Insya ALlah! Dermalah dlm 10 terakhir Ramadan ini. "
Buat rakan rakan blogger , jom kita sebarkan melalui segmen ini ..
Sila buat satu entri khas ..
  1. Letak Header Ben Ashaari Blog 
  2. Tajuk : KAMI BLOGGER PRIHATIN  dan linkkan ke entri ini .
  3. Sila letak video ini atau korang leh letak gambar berkaitan dengan isu kemanusiaan ini dengan mengoogle.. Ada berpuluh ribu..

     
            Jika ada yang berminat untuk menderma , boleh ke laman ini :http://irmblog.org/2011/07/serious-drought-in-somalia-affecting-livelihoods/
            Terbuka buat semua blogger ... Tutup sehingga 1 Syawal nanti.. Ini adalah sticky post..  Terima kasih ...
            Tiada penyenaraian url blog ... IKHLAS KERANA ALLAH ..dan juga kerana mereka , saudara seagama ..

            Jenis-jenis kenderaan yang bakal diharamkan digunakan di lebuhraya Malaysia ..

             

            Berikut adalah kenderaan yang diharamkan digunakan di lebuhraya di sekitar Malaysia.. tapi jalan kampung , ok jer ..  :) hehhe.. memandai aku eh ..

            image

            " Garfield "

            image

            " Evergreen "

            image

            Ini kereta dipanggil " Tiada hala tuju "

            image

            " Ahmad Albab yang punya "

            image

            " No komen "

            image

            Yang ni , dikuatiri menyebabkan ramai terbabas sbb asyik memandangnya..

            image

            " Green Peace "

            image

            Jenuh nak kena samak jalanraya tu .. huhu ..

            image

            Hanya kereta saja dibenarkan.. Kasut tak leh ..

            image

            Hellow ?????

            image

            Yang ni sbb tak lepas Puspakom punya !

            image

            "Kembar siam "

            image

            Yang ni tak tau nak kasi kategori apa.. Motor ke kereta ?

            image

            " Kereta sangkut "

            Kalau diberi kuasa ! Ni lah kesannya ..

             

            image

            Kesian... tu je yang aku boleh kata... Haish.. Apa la nak jadi dengan orang sekarang ni ?? Bila polis wat keje dia .. orang kata gila kuasa .. Bila diberi kuasa pada orang awam .. Ni la pulak halnya ..

            Di Pulau Pinang , dua pemuda di dalam gambar di atas , dibelasah tanpa belas kasihan oleh sekumpulan lelaki yang mendakwa sebagai Skim Rondaan Sukarela  ..

            Kononnya mereka kata budak ni nak pecah rumah .. Bukti ada ker ?? Skang tengok.. sapa wat repot... Kot ya pon , berhati perut la skit .. Main taruk jer .. Tang mana akal fikiran ? 

            Apa yang aku boleh kata .. ni sikap manusia di zaman fitnah ni .. Gemar membuta tuli wat keje .. Bila dah tersalah ? Jauh sekali nak minta ampun maaf.. Haih.. Bila kena kat batang hidung sendiri , tau pulak nak jerit mengamuk ..

            Baca je kat  artikal Dipukul tanpa sebab di BHARIAN .. Bab bab ni , manusia spesis ni mmg hero ..

            Badan kalau sekeping , jgn ditayang-tayangkan ..

             

            Teringat kali pertama aku masuk gym .. Ada satu otai tu borak ngan aku ..

            " Budak tu .. kalau gi gym &^$#%& , sah sah kena maki punya .. Baru angkat satu dua set besi , dah tengok besi... Dah la tu .. pakai singlet ! "

            " Kenapa bang ? "

            " Diorg yang main dah lama pon , baru berani nak tengok cermin.. Kalau takat sekeping , segan la kat abang abang yang dah 'berketul' tu .. "

            Aku mampu tersenyum .. Kebenaran dia mmg terserlah .. Tau kenapa ? Biasanya mereka yang nak g gym ni , nak dapatkan badan yang cantik.. berketul .. tapi semangat ?? Sehari dua boleh la.. pastu ? Ke laut !

            Kenapa ke laut ? Sebab kecewa tak dapat macamana yang dihajati ..Semua nak segera .. Padahal yang otai tu , perghhh... takat cedera otot tu , jgn cerita laa.. Ni baru pegang dumbell , nak jadi vin Diesel ?

            Apatah lagi nak bersinglet ??? Aku sendiri pon dah 9 tahun ulang alik ke gym.. Skang ni je dah slow abis .. Bukan pe , kena jaga wife..Yelah , kat rumah ni dia sorang jer ... bahaya la kalau tinggalkan selalu ..

            Nasihat .. Nak besar atau nak maju dalam satu satu bidang , perlulah disusuli dengan usaha .. Takat niat saja tak guna .. Mmg bagus tapi niat perlulah disertai dengan tindakan .. Tindakan pula hendaklah bersungguh-sungguh .. Tetapi bila tercapai , jangan riak atau memadang rendah orang lain ..  okeh ?

            Potong kaki ...

             

            Arghh.. terkejut aku .. Insaf seketika tadi ..

            " Kau tak tau ke yang ayah aku dah kena potong kaki akibat kencing manis ? "

            Astagfirullah al a'zim .. Ayah dia tu , aku mmg rapat.. Dari kecik lagi aku dok melepak kat rumah dia .. Kawan aku ni mmg kawan baik aku dari sekolah menengah .. Gaduh camana pon , esok lusa baik balik ..

            " Haish.. bila ?? " . Aku terkejut ..

            " Lama dah ... "  . Dia jawab..

            Ayah kawan aku ni , mmg smart gila .. Haa.. ada kena mengena ngan Salleh Yakob menurut kawan aku . Dia kata SY tu pakcik dia .. Mmg jenis mulut maniss .. Member aku ni pon sama la.. Kira awek cair la kalau borak ngan dia .. hahaha..

            Jadi aku set ngan dia , raya kedua nanti aku nak ke rumah dia .. Nak ziarah ayah dia dan beraya sekali .. hurm... sian pulak aku dengar .. Tak sangka betul ..

            Itulah .. dalam diam tak diam.. macam macam perkara boleh berlaku pada kita .. Bayangkan hidup kita ni penuh dengan dengki khianat ? Nasib baik la kawan ayah aku tu kaki masjid .. Jauh sekali nak umpat mengumpat.. Kaki baca  Al-Quran .. tu pasal muka jernih jer.. Cuma tu je la.. dah nasibnya begitu..

            Kita lak camana ? Aku terang terang dah ada darah tinggi .. Hehe.. Kau ?

            PDRM melarang memandu kereta ini di atas jalan raya nanti ! Punca kemalangan !

             

            image

            Pasti ramai terpusing kepala bila nampak 'kucing' berada di atas jalan raya nanti ! Ni semua punca kemalangan ..kan kan ?

            Terjebak ...

             

            CSC_0491

            CSC_0493

            CSC_0496   Terjebak ! Member aku datang rumah.. Member sekolah dulu dulu tu haa.. Lama tak jumpa dia .. Saja datang borak borak .. Pastu aku ternampak cincin dia pakai.. Memang bapak gila la di punya cincin .. Kalau tengok pon , mmg geleng pala punya .. Yelah , dia design dan buat sendiri .. Mmg khas untuk jual la..

            Yang dia pakai tu , ada orang nak dah.. RM2 ribu. Batu nilam dan delima .. Ada 4 batu sekali gus atas permukaan tu.. Mmg cantik la .. Cuma orang yang berani pakai je la sbb nampak gengster.. Kalau aku pakai , sah wife suh tidur luar ..

            Aku tanya dia .. Ada bawak stok cincin lagi tak ? Pastinya ada .. Dia bawak dalam bekas.. Memula tu aku berkenan satu cincin batu merah tu ... dalam dia ada 'star'... antara nampak tak nampak .. mmg cantik la.. Tapi design cincin tu , aku da dah..

            Ternampak adik aku dok pakai cincin dalam gambar tu.. Terus aku mintak.. Aku tanya dia .. Nak tak ? Kalau tak nak .. aku nak ni ! Hahahhaha.. Berkenan gila aku yang ni.. Sbb lama dah aku dok perati design macam ni kat butik cincin di Alamanda ..

            Tanya berapa harga ? Ok la.. mampu aku beli.. hahaha.. Harga kawan kawan .. Sapuuuuuuuuuuuuuuu.. Tanya wife.. dia kata oke jer.. Baik aku kan ? Nak beli , tanya wife dulu .. Malas nak bermasam muka.. Apa saja , kena ada permuafakatan .. kan kan ?

            Akhirnya ... ni la cincin raya yang akan aku pakai di pagi raya nanti .. hehehhe ...

            Sabtu, 27 Ogos 2011

            Rezeki oh rezeki ..

             

            Sapa sangka kan ? Ada juga yang sudi memberi hadiah pada aku sempena Ramadan ni ... Hehe.. Mula mula aku dapat kad raya dari rakan lama di FB yang akhirnya jadi blogger akibat terpengaruh dengan aku .. hehehe ..

            Pastu dapat lagi kad raya .. Wah... terharu aku .. Huhu.. Yelah , biasanya yang bagi kad raya ni , kawan kawan rapat .. Tapi tak sangka lak baru kenal pon sudi pos kad raya.. POS okeh ! Tapi yang tagged kat FB ramai... Makasihhhh.. makasih sbb ingat kat aku ..

            Dan .. aku dapat hadiah dari Sarawak .... Huhuh.. Sapa bagi ? Biarlah dia saja yang tahu... kan kan ? Kang bagitau , susah lak dia.. Ada yang terasa kenapa diorg tak dapat lak kan ? :) .. Hadiah apa ? Aku dapat kek lapis dan ikan terubuk ..

            Satu lagi.. baruuuuuuuuuuuuuuuu je tadi aku jumpa blogger comel loteh nih.. Heheh.. Jumpa kat tepi jalan jer.. Lama dah deal nak jumpa dia .. Dia kata nak bagi biskut raya untuk rasa rasa keluarga .. Alhamdulillah.. Tu bukan takat rasa dah .. leh jamu tetamu gak tu ...

            Terima kasih kepada mereka yang sudi ingat aku .. Dan juga buat mereka yang dah beli baju KELAB BLOGGER tu haa... Rasanya dekat 100 helai gak terjual... Tak sangka.. Huhu.. Dan pasni akan keluar satu lagi design dengan logo baru.. okeh ?

            MENANGISI MURTAD DAN ZAKAT

             

            oleh : Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

            Maaf , sbb copy paste ..Original ..

            Minggu lepas saya dan beberapa orang sahabat pergi menemui salah seorang dari 12 individu yang dikaitkan dengan isu murtad baru-baru ini. Dia seorang janda yang mempunyai tiga orang anak. Usianya masih muda. Latar pendidikannya saya rasa ‘amat sederhana’. Saya tidak pergi untuk mempersalahkannya kerana pergi ke gereja dan terjebak dalam usaha kristiansasi. Saya pergi untuk membolehkan dia merasakan bahawa masih ramai yang ingin mengambil berat tentangnya. Lebih penting lagi, saya pergi untuk mengetahui apakah yang membawa dia sehingga terpaksa meminta simpati dan bantuan hidup dari pihak gereja.

            Sedih

            Saya sedih mendengar ceritanya. Menurutnya, dirinya seorang janda yang ditinggalkan suami. Terpaksa menanggung hidup tiga orang anak. Dalam kesempitan hidup yang amat, diminta keluar dari rumah sewa dan tenat mencari sesuap nasi untuk diri dan anak-anak dia pergi merintih di pejabat zakat. Dia tidak dilayan. Bahkan pegawai bertugas dengan tegas memberitahunya peruntukan sudah habis. Rayuannya tidak diendahkan. Dia keluar berusaha lagi. Dia berjaya mendapatkan surat sokongan ahli politik. Kembali ke pejabat zakat membawa surat tersebut, terus sahaja dia mendapat peruntukan zakat. Peruntukan yang kononnya sudah habis sebelum itu, kembali ada untuknya. Dengan berbekalkan wang zakat itu dia berusaha survive. Dia juga pergi ke bahagian kebajikan masyarakat, juga tidak dilayan. Dia bekerja untuk meneruskan hidupnya yang sempit.

            Di tempat kerja, melihatkan keadaannya yang susah dan miskin maka ada rakan sekerja yang beragama kristian mencadangkan untuk dia pergi ke suatu tempat yang mudah dan mesra dalam memberikan bantuan. Di situlah bermula hubungan dia dengan pihak gereja. Apa tidaknya, dia susah, kehidupan terhimpit dan anak-anak yang masih kecil memerlukan makanan dan perlindungan. Pihak gereja membantu keperluan hidupnya. Diberikan wang serta menziarahi keluarganya. Mereka tidak menjadikan dia peminta sedekah, tetapi mereka menggunakan pendekatan ‘mesra dan sayang’. Hatinya terpaut dengan kehalusan budi. Walaupun saki baki akidahnya membantah untuk dia menukar agama, tetapi dia tidak dapat menafikan perasaan sayang dan terhutang budi kepada pihak gereja yang berjasa menyelamatkannya.

            Bagaimana mungkin untuk dia merasai kehebatan Islam di saat penganut yang seagama dengannya tidak memperdulikannya. Bahkan enggan membantunya. Bagaimana pula dia dapat melihat kesilapan pihak gereja secara lahiriahnya sedangkan ternyata merekalah menolongnya? Orang mungkin berfalsafah dan berceramah secara retorik, namun jiwa insani terpengaruhi dengan apa yang dia rasai. Sakit demam anak-anaknya pihak gereja yang mengambil berat. Makan-minum mereka, pihak gereja yang membiayai. Bahkan keperluan rumah juga diberikan satu persatu.

            Tangkap

            Menurutnya, dia tidak menukar akidahnya, tetapi dia terus ke gereja membawa anak-anaknya. Anak-anaknya diterapkan ajaran Kristian oleh pihak gereja. Diajar nyanyian keagamaan dan nilai-nilai budi tertentu. Baginya, dilakukan semua itu untuk hidup. Rupanya ramai lagi yang senasib dengannya berada di bawah bantuan pihak gereja. Sebahagian mereka memang menukar agama kerana kecewa dengan sikap masyarakat Islam dan terpengaruh dengan budi pihak gereja. Menurutnya juga, tiada paksaan dari pihak gereja. Cumanya, pendekatan mereka amat mempengaruhi.

            Akhirnya, apabila pihak berkuasa agama mengetahui dia ke gereja, dia ditangkap untuk kali pertama dan beritanya disiarkan dalam akhbar. Menurutnya, sebaik sahaja ditangkap dan beritanya tersiar di media barulah pejabat zakat tergesa-gesa datang ke rumahnya. Begitu juga pihak kebajikan masyarakat. Dia memberitahu kepada pihak zakat bahawa dia ingin membuka taska. Mereka menyuruh dia mendapatkan rumah yang sesuai dan mereka akan bantu. Dia pun mendapatkan sebuah rumah yang mereka setujui yang agak besar dan sudah pasti sewanya agak tinggi.

            Malangnya, selepas dia menyewa rumah tersebut, selama tujuh bulan pihak zakat tidak menghulurkan bantuan kepadanya. Terkapai-kapai ketika itu. Pihak gereja jugalah yang datang dan melangsaikan kesempitannya untuk menjelaskan sewa rumah tersebut. Sehinggalah apabila timbul isu, pegawai zakat menghubungi dan meminta agar dia memaklumkan kepada pihak yang bertanya bahawa pegawai zakat memang ada datang. Ya, selepas itu memanglah pihak zakat memberikan satu jumlah bantuan yang agak besar kepadanya dengan ‘tukaran’ yang tidak dapat saya maklumkan di sini. Semasa pihak berkuasa agama membuat penyiasatan ke atas gereja berkenaan, dia berada dalam gereja berkenaan bersama dengan sejumlah orang Islam yang lain yang senasib dengannya. Walaupun, kali kedua media menyiarkan dia termasuk dalam senarai murtad dalam peristiwa itu, hakikatnya dia tidak murtad, cumanya ada di situ bersama dengan mereka yang senasib dengannya. Namun, menurutnya memang ada yang murtad.
            Alhamdulillah dia masih kekal dengan keislamannya. Semuanya itu kerana desakan hidup. Terus-terang dia sebut ‘semua untuk wang kerana saya ingin membesarkan anak-anak saya’.

            Semasa saya menziarahinya –tanpa notis awal- dia baru sahaja selesai menunaikan solat terawih. Menurut dia memang ramai lagi yang terpengaruh dengan usaha kristianisasi yang dilakukan. Mereka yang banyak terlibat terdiri dari kalangan ibu tunggal yang miskin, saudara baru muslim yang tidak dipedulikan, wanita yang mengandung tanpa suami, pesakit aids dan juga muslim dari Sabah dan Sarawak yang dalam kesusahan. Apa yang hendak dipelikkan, begitulah tabiat agama yang merasakan mereka berkhidmat untuk Tuhan. Apa yang hendak pelik jika gereja mengajar ajaran Kristian kerana itu memang kerja gereja. Tak mungkin gereja hendak berdakwah kepada Islam. Namun yang pelik apabila ada negeri yang puluhan individu yang mempunyai Ph.D dan masters dalam pengajian Islam yang disahkan oleh kerajaan tetapi tidak dibenarkan mengajar Islam di masjid dan menyampaikan Islam kepada orang Islam.

            Salah Siapa?

            Jika kita ingin melepaskan diri, mudah sahaja, kita letakkan kesalahan ini kesemua di pihak gereja. Kita tuduh merekalah punca segalanya. Kemudian kita buat demonstrasi, kita bakar semangat orang awam untuk bangun menentang gereja yang melakukan aktiviti bantuan dan ‘dakwah’. Adapun kita yang tidak membantu dan berdakwah ini, tidak perlulah disalahkan. Begitukah kita? Supaya orang dapat melupakan kesilapan kita, kita letakkan segala dosa ke atas orang lain semata.

            Cubalah bayangkan jika ada sebuah rumah yang didiami oleh satu keluarga yang besar dan kaya tiba-tiba salah seorang ahli rumah itu lari ke rumah jiran atas atasan tidak diberikan perhatian dan mendapat perlindungan serta makanan. Sementara si jiran sebelah pula menghulurkan bantuan dengan pelbagai tawaran. Apakah suatu penyelesaian yang tuntas dengan hanya kita mencadangkan agar dibakar rumah jiran, atau ditangkap si jiran atau dihukum si jiran kerana mempengaruhi ahli keluarga kita. Dalam masa yang sama kita, kita tidak persoalkan tanggungjawab kekeluargaan yang kita abaikan selama ini.

            Zakat

            Saya tidak menafikan usaha-usaha baik pengurusan zakat yang telah pun berjaya dilakukan. Kita tahu, zakat kita banyak. Jika dihimpun seluruh negara, mungkin mencecah lebih satu billion. Itu setiap tahun. Bangunan-bangunan zakat cantik dan indah. Iklan-iklan mengutip zakat juga canggih dan mahal. Gaji-gaji yang terlibat mengurusnya jangan ditanya lagi. Cara membayar zakat juga dipermudahkan dengan pelbagai kaedah dan teknologi. Tiba-tiba si miskin kita terpaksa merintih simpati dari gereja?
            Sesetengah pegawai zakat bersifat begitu meterialistik. Berwajah manis jika hadir di depannya pembayar zakat, tapi berwajah suram jika yang hadir itu pemohon zakat. Tiada semangat dakwah dan ukhuwwah Islamiyyah. Pemohonan menjadi sulit dan sukar. Apatahlagi jika mak cik tua yang uzur disuruh mengisi borang. Maka, pemohon zakat bagaikan peminta sedekah. Sebab itu barangkali ramai fakir yang tidak sanggup ke pejabat zakat.

            Jika program ‘Bersamamu’ boleh menemui si fakir saban minggu, kenapa pula pihak zakat gagal mengesan mereka. Jika usaha mengutip zakat begitu hebat, alangkah baik dihebatkan juga usaha mencari mereka yang layak menerima zakat. Mencari orang miskin itu penting, bukan menunggu mereka datang. Bukan semua yang miskin sanggup atau dapat datang kepada pihak zakat. Menurut al-Quran, yang miskin tidak meminta itu lebih patut diutamakan. Firman Allah (maksudnya):

            “(Pemberian sedekah itu) adalah untuk golongan fakir miskin yang telah menentukan dirinya (dengan menjalankan khidmat atau berjuang) pada jalan Allah (membela Islam), yang tidak berupaya mengembara di muka bumi (untuk berniaga dan sebagainya); orang yang jahil menyangka mereka kaya, kerana mereka menahan diri daripada meminta-minta. Engkau kenal mereka dengan (melihat) tanda-tanda mereka, mereka tidak meminta daripada orang ramai secara mendesak-desak, dan (ketahuilah), apa jua yang kamu belanjakan dari harta yang baik maka sesungguhnya Allah sentiasa mengetahuinya”.( Surah al-Baqarah ayat 273)

            Berilah zakat kepada mereka, kerana itu memang hak mereka. Jangan jadikan mereka pengemis di pejabat zakat. Berilah dengan kasih dan perancangan agar mereka keluar dari daerah kemiskinan. Kata Saidina ‘Umar r.a.:

            “Apabila engkau memberi zakat, kayakanlah mereka”. Kata Ibn Hazm (meninggal 456H): “Apa yang kami tahu tiada sahabah yang berbeza dalam hal ini” (Ibn Hazm, Al-Muhalla 4/280, Beirut: Dar al-Kutub al-‘ilmiyyah).

            Bahkan zakat boleh diberikan kepada bukan muslim yang miskin atas peruntukan fakir dan untuk dakwah atas peruntukan muallaf. Lihatlah perbahasan fekah yang lebih luas. Jika zakat berfungsi, bukan muslim akan tertarik dengan Islam. Jika ia tidak berfungsi, yang sudah Islam pun ingin keluar dari Islam!

            Respek dengan kebijaksanaan beliau !

             

            Kali pertama aku bertentang mata dengan dia , sewaktu menemani bos aku bermesyuarat dengan PM serta menteri dan juga pegawai kanan kerajaan yang lain di pejabat PM , di Putrajaya ..

            image

            Sewaktu itu , aku sempat update lagi entri dalam Pejabat PM tu selepas bertentang mata dengan mereka yang bertanggungjawab dalam merancang dan menaikkan ekonomi negara ( baca SINI )

            Kenapa aku keluarkan cerita pasal gabenor Bank Negara ini ? Akhbar hari ni mengeluarkan satu berita mengenai beliau ..

            "Gabenor Bank Negara terima gred A"

            GABENOR Bank Negara Malaysia, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz (atas) sekali lagi disenaraikan sebagai Ketua Bank Pusat Terbaik Dunia 2011 dalam kaji selidik dijalankan majalah kewangan Global Finance.

            Zeti menerima penarafan gred A oleh majalah kewangan itu bersama-sama Amando Tetangco dari Filipina, Fai-Nan Perng (Taiwan), Glenn Stevens (Australia), Riad Salameh (Lebanon) dan Stanley Fischer (Israel).

            Beliau juga menerima penarafan itu pada tahun lalu dan 2009. Kecuali pada 2008, Zeti menerima gred A secara berturut-turut sebelum ini sejak 2003.

            Sementara itu, Pengerusi Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) Ben S. Bernanke menerima gred ‘C’ dalam penilaian tahunan dijalankan Global Finance sejak 1994 itu. - BHARIAN

            Siapakah  beliau ? Mari kita baca serba sedikit mengenai TAN SRI DR ZETI AKHTAR AZIZ ini yang aku petik dari wikipedia.

            Y.M. Tan Sri Dato' Ungku Dr. Zeti Akhtar binti Ungku Abdul Aziz (Lahir 27 Ogos 1947) yang merupakan anak kepada Profesor Diraja Ungku Aziz dan Sharifah Azah Aziz, adalah wanita yang pertama dilantik sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia. Beliau juga dilihat sebagai salah seorang wanita yang begitu berkuasa di Malaysia.

            imageYM. Professor Diraja Ungku Abdul Aziz bin Ungku Abdul Hamid

            (Merupakan seorang tokoh yang paling disegani terutamanya dalam bidang pendidikan dan seorang ahli ekonomi yang banyak menyumbang idea kepada agama, bangsa dan negara. Ia juga memenangi Hadiah Budaya Asia Fukuoka IV 1993. )

             

            Pada 13 September 2010, Zeti terpilih sebagai antara Ketua Bank Pusat Terbaik Dunia oleh majalah Global Finance.

            Beliau dilahirkan di Johor Bahru, Johor dan mendapat pendidikan awal di Sekolah Menengah Assunta, Petaling Jaya pada 1958. Pada tahun 1970, beliau menerima Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dalam bidang Ekonomi Analitikal dan kemudiannya melanjutkan pengajian beliau ke peringkat Sarjana dan Doktor Falsafah dalam bidang kewangan dan ekonomi antarabangsa pada 1978.

            Beliau memulakan kerjaya sebagai Penyelidik ekonomi di Pusat Penyelidikan dan Pembelajaran Bank Pusat Asia Tenggara (South-East Asia Central Bank Training & Research Centre) pada tahun 1979 hingga 1984. Kemudian beliau dilantik sebagai Penolong Pengurus Jabatan Ekonomi di Bank Negara Malaysia.

            Pada tahun 1994, beliau telah dilantik sebagai Ketua Jabatan Ekonomi Bank Negara Malaysia. Pada 1 September 1998, beliau dilantik sebagai Pemangku Gabenor Bank Negara Malaysia selepas Datuk Ahmad Mohd Don mengundurkan diri. Kemudian pada 1 Mei 2000, beliau dilantik sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia ketujuh dan wanita pertama dilantik dalam jawatan tersebut.

            Beliau juga pernah dilantik sebagai Pengarah Pengurusan Danaharta Nasional Bhd dari tahun 1998 - 2000. Beliau juga merupakan Ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Bhd sejak tahun 2004.

            Pada 20 April 2011, beliau telah dilantik semula sebagai Gebenor Bank Negara Malaysia (BNM) bagi tempoh lima tahun berkuat kuasa 1 Mei 2011.

            Beliau berkahwin dengan Dr Taufik Ayman dan dikurniakan 2 orang anak.

            Pada 13 September 2010, Dr Zeti terpilih sebagai antara Ketua Bank Pusat Terbaik Dunia oleh majalah Global Finance. Ia berdasarkan faktor kawalan inflasi, sasaran pertumbuhan ekonomi, kestabilan mata wang dan pengurusan kadar faedah. Turut menerima anugerah ialah Ketua Bank Pusat Australia Glenn Stevens, Stanley Fischer (Israel), Lee Seong-tae (Korea Selatan), Fai-Nan Perng (Taiwan), Durmus Yilmaz (Turki) dan Trichet (Kesatuan Eropah).

            Sumber - wikipedia ..

            BEN - Inilah baru dikatakan antara contoh wanita yang berjaya ... Tabik !

            Selamat Hari Wanita ... 

            Pemain Malaysia tolak bermain di padang bola ini ..

             

            image

            Aku pon tak nak weh.. mau patah kaki lari tempat gini .. huhu..

            Bahagia gila kalau ada macam ni kat Malaysia !


            image

            Mat Sabu hina pejuang negara

             

            Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mencetuskan kontroversi baru apabila menganggap pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.

            Menurutnya, Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota komunis adalah hero sebenar, bukannya 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.

            Dalam ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang 21 Ogos lalu, Mohamad turut mendakwa Dato’ Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh tersebut adalah pegawai British. - UTUSAN 

            Macam macam ada ... Jom tengok apa kata wikipedia lak .. Tertanya lak .. Kalau Mat Sabu kata sebaliknya , dia ada bukti atau nak terbitkan filem atas kepercayaan dia ? Huhu.. Bikin pening orang jer ..

            Jom baca apa kata Arkib Negara..

            Parti Komunis Malaya (b. Inggeris: Malayan Communist Party) atau singkatannya PKM ialah sebuah pertubuhan yang diasaskan di Tanah Melayu (sekarang Malaysia) pada tahun 1930. Pertubuhan ini menentang penjajahan British yang ketika itu itu sedang memerintah Tanah Melayu. Ketika kedatangan Jepun, PKM membentuk Malayan People's Anti-Japanese Army (MPAJA) untuk berperang dengan mereka.

            Jepun mula menakluki Tanah Melayu pada 15 Februari 1942 sehingga 12 September 1945. Kezaliman sewaktu memerintah adalah pahit. Jepun berjaya menakluki Tanah Melayu telah mendapat sokongan daripada anak negeri yang terperangkap dengan janji-janji kemerdekaan yang telah dijanjikan. Jepun juga turut menghampakan harapan mereka yang terperangkap dengan janji-janji Jepun untuk memberikan kemerdekaan dengan Propaganda jepun iaitu "Asia untuk Orang Asia" dan "Semangat Asia". Kekerasan berlaku. Mereka yang disyaki menentang Jepun akan dibunuh. Akibat kezaliman Jepun itu, semangat cinta akan tanah air telah dipupuk.

            Pada Zaman Pendudukan Jepun rakyat hidup dalam sengsaraan. Kezaliman dan kekejaman yang dilakukan oleh Kempetai amat ditakutkan. Kempetai merupakan unit polis yang menangkap sesiapa yang disyaki menentang Jepun. Banyak masalah sosial juga ditimbulkan. Ekonomi merosot, ramai yang mati kebuluran, hasil pertanian dirampas, bilangan pengangguran semakin meningkat, ubat-ubatan tidak cukup menyebabkan ramai yang mati kerana penyakit. Orang Cina yang menghantar bantuan kepada negara China apabila [Perang Jepun dengan China ditangkap dan dibunuh dengan penuh kezaliman. Memaksa rakyat membina Keretapi Maut di negara Thai. Dasar penjepunan diperkenalkan, sekolah-sekolah diganti dengan sekolah Jepun, bahasa Nippon-go digunakan, Kimigayo iaitu lagu kebangsaan Jepun dinyanyikan, tulisan Jepun ditulis. Perbuatan tersebut menyebabkan kelahiran MPAJA iaitu Tentera Anti Jepun Tanah Melayu, Force 136, Gerila Kinabalu dan lain-lain gerakan yang menentang Jepun. Akhirnya, Jepun menyerah kalah tanpa syarat setelah Hiroshima dan Nagasaki dibomkan. Walaupun Jepun telah menyerah kalah kepada tentera Berikat, tetapi banyak kesan-kesan positif malah negetif diwujudkan. Antaranya, Zaman Pendudukan Jepun itu telah membangkitkan semangat patriotik di kalangan rakyat tetapi masalah perpaduan telah diwujudkan serta masyarakat menjadi kucar-kacir. Ramai yang mati akibat kelaparan dan dijangkiti penyakit.

            Setelah Jepun menyerah kalah, MPAJA yang juga dikenali sebagai Parti Komunis Malaya ditubuhkan pada 20 April 1930. Yang pada awalnya bekerjasama dengan pihak British untuk menentang pendudukan Jepun berdasarkan perjanjian yang dibuat pada 8 Disember 1940, mengambil peluang untuk membalas dendam terhadap sesiapa yang dianggap bersubahat dengan Jepun.

            Menerusi MPAJA, bantuan senjata, latihan, kewangan, bekalan lojistik dan perubatan telah diperolehi dari British. Dalam tempoh 3 tahun kekuatan tentera MPAJA dianggarkan sebanyak 7,000 anggota dan tidak hairanlah apabila darurat berlaku pihak British dan anggota pasukan keselamatan terpaksa berhadapan dengan kesukaran menghapuskan sekumpulan tentera yang telah dilatih untuk berperang. Manakala dari segi penglibatan negara luar pula, Parti Kuomintang dari China memainkan peranan yang penting untuk menyebarkan perfahaman komunis ke Tanah Melayu. Cawangan Kuomintang di Tanah Melayu diharamkan oleh British. Walau bagaimanapun, golongan komunis di Tanah Melayu menubuhkan Parti Komunis Nanyang tetapi diharamkan pada tahun 1930 kemudian menubuhkan pula Parti Komunis Malaya.

            Tujuan penubuhan PKM adalah untuk menghalau British keluar dari Tanah Melayu dan menubuhkan Republik Komunis. Semasa pemerintahan Jepun PKM menubuhkan MPAJA untuk menentang Jepun. MPAJA mendapat sokongan daripada orang Cina.

            Selepas Jepun menyerah kalah, Parti Komunis Malaya telah mengambil kesempatan untuk berkuasa menerusi gerila-gerila MPAJA dan melalui beberapa pertubuhan seperti Min Yuen, MRL dan sebagainya. Beberapa siri keganasan dan rusuhan serta pergaduhan antara kaum telah berlaku di Tanah Melayu, terutamanya di bahagian selatan Tanah Melayu. Akibatnya, orang-orang Melayu mulai bertindak-balas terhadap kekejaman anggota komunis Bintang Tiga, seperti pasukan yang diketuai oleh Panglima Salleh Selempang Merah. Kembalinya British dengan pentadbiran tenteranya (BMA) dalam tempoh yang singkat menyebabkan komunis Bintang Tiga tidak berjaya mengembangkan pengaruh mereka. Akibat kegagalan komunis Bintang Tiga merampas Tanah Melayu dengan gerakan bersenjata, telah membawa kepada persetujuan pembubaran tentera MPAJA dan perletakan senjata api disamping pembayaran saguhati kepada gerila-gerila terbabit.

            Bagi meraih simpati, mengindoktrinasi fahaman komunis dan mendapatkan sokongan orang-orang Melayu, pihak Parti Komunis Malaya telah mengasaskan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang diasaskan oleh Ahmad Boestamam berfahaman kebangsaan dan Mokhtaruddin Lasso (MPAJA) berfahaman komunis pada 17 Oktober 1945. Parti Komunis Malaya telah menguasai Parti Kebangsaan Melayu Malaya melalui tokoh-tokoh jawatankuasanya yang terdiri daripada Mokhtaruddin Lasso (Presiden), Arshad Ashaari (bendahari), Rashid Maidin, Abdullah C.D. Parti Kebangsaan Melayu Malaya lebih cenderung bagi Tanah Melayu menyertai Indonesia bagi mendapat kemerdekaan pada 1949.

            Terbentuknya Persekutuan Tanah Melayu pada 1 Februari 1948 merupakan kekalahan kepada Parti Komunis Malaya kerana golongan ini telah diketepikan oleh British. Parti Komunis Malaya telah menukar strategi dan mula mencetuskan kegagasan melalui mogok dan rusuhan. Pihak British bertindak balas dengan mengharamkan pemimpin politik daripada mengetuai kesatuan pekerja, dengan itu melemahkan kedudukan komunis Bintang Tiga.

            Pihak komunis Bintang Tiga kemudiannya mulai mengangkat senjata dan beberapa siri serangan dan serangan telah berlaku. Bagaimana pun, insiden pada 16 Jun 1948 iaitu pembunuhan tiga orang pengurus estet berbangsa Eropah di Sungai Siput, Perak telah membawa kepada pengistiharan darurat oleh Sir Edward Gent. Apabila keadaan bertambah teruk, pada 12 Julai 1948, darurat diistiharkan ke seluruh negara. Parti Komunis Malaya telah diharamkan pada 23 Julai 1948. Seluruh angkatan bersenjata telah digerakkan termasuk Senoi Praaq bagi menentang komunis.

            Akibat kesukaran dan kekurangan sokongan dari masyarakat, pemimpin Parti Komunis Malaya, Chin Peng telah meminta perundingan diadakan pada tahun 1955. Rundingan Baling ini yang diadakan pada 28-29 Disember 1955 tidak membawa apa-apa keputusan drastik. Ini disebabkan kerajaan menawarkan pengampunan dengan syarat Parti Komunis Malaya dibubarkan, tetapi Chin Peng pula meminta Parti Komunis Malaya dibenarkan untuk bergerak sebagai sebuah parti politik. Pihak kerajaan yang telahpun mencapai kemajuan dalam membasmikan Parti Komunis Malaya, dan menimbangkan kekejaman Parti Komunis Malaya terhadap rakyat sebelumnya, menolak usul membenarkan Parti Komunis Malaya dibenarkan bergerak sebagai sebuah parti politik. Tunku kemudiannya menegaskan kepada rakyat bahawa Parti Komunis Malaya bertindak menentang kerajaan sah yang telah dipilih rakyat dan merdeka daripada penjajahan British.

            Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 ketika darurat masih lagi berkuatkuasa. Pada 31 Julai 1960, darurat ditamatkan setelah ancaman komunis semakin berkurangan dan pengunduran mereka ke sempadan Tanah Melayu dan Thailand. Penempatan baru komunis di sempadan telah membolehkan mereka mengumpul dan memulihkan kekuatannya.

            Selepas sekian lama dan atas kesedaran pucuk pimpinan Parti Komunis Malaya, maka pada 2 Disember 1989, Perjanjian Damai (Perjanjian Haadyai) telah ditandatangani di antara Parti Komunis Malaya dengan Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Thailand. Perjanjian bersejarah itu telah menamatkan perjuangan bersenjata Parti Komunis Malaya selama 41 tahun dan mengembalikan taat setianya kepada Yang di-Pertuan Agong dan patuh kepada Perlembagaan dan undang-undang negara.

            Sumber: http://arkib.gov.my/bm/programkhas/kisahsejarah1.htm

            Encik PDRM , tolong amik tindakan tegas !

             

            Aku pelik .. serius pelik.. Macam macam orang dah pesan.. Dari no 1 hinggalah auntie kemas pejabat tu..

            " Bawak kereta elok elok .. Biar sampai rumah .. jangan sampai kubur .. "

            Tapi ?? Tak mahu gak paham... Apa punya manusia betul laa.. Nak bawak laju laju tu nak g mana ? Kalau nak bawak ala ala F1 tu , kasi tukar la itu kereta .. Ni takat kancil cabuk.. Myvi cabuk .. pastu nak bawak konon cam .. kereta bawah ni ..

            imagetolong kasi kaya dulu.. Ni baru kena saman RM300 , dah mintak rayuan .. Apa kes !!

            Encik polis , kasi saman je mana mana pemandu yang tak nak dengar cakap ! Bila dah eksiden , baru nak garu kepala.. Bila ada yang mati , baru nak teriak tak hingat .. menyesal la sangat tu !!  Caitt..

            Mengapa sukar untuk memaafkan ?

             

            Setiap manusia pasti akan melakukan kesilapan. Kesilapan yang dilakukan berkemungkinan dari ketiadaan ilmu tentang apa yang dilakukan itu atau juga terlalu mengikut nafsu.
            Sebuah hadis kudsi,

            Allah berfirman: Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dari-Ku, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu engkau pohon keampunan dari-Ku, Aku ampunkan engkau, aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, engkau jika datang kepada-Ku dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemui-Ku tanpa mensyirikkan Daku dengan sesuatu, nescaya aku datang kepadamu dengan penuh keampunan. (Riwayat al-Tirmizi, dinilai hasan oleh al-Albani - www.drmaza.com)


            Kadang-kadang aku pelik , kenapa sukar sangat kita nak memaafkan seseorang ? Apakah kelebihan kita yang lebih dari dia ? Adakah kita lebih mulia atau lebih tinggi darjat berbanding orang lain ?

            Maafkanlah ..dengan memaafkan seseorang itu belum tentukan merendahkan martabat kita..malah lebih mulia disisi Allah

            Firman Allah (maksudnya) Hari yang padanya harta benda dan anak-pinak tidak dapat memberikan manfaat sesuatu apapun. Kecuali orang yang datang menghadap Allah dengan hati yang sejahtera. Dan (pada hari itu) didekatkan syurga bagi orang- orang yang bertakwa. Dan diperlihatkan neraka jelas nyata kepada orang-orang yang sesat. (surah al-Syu’ara 88-91) - www.drmaza.com


            Dari menyimpan dendam yang tak berkesudahan..benci yang tak berterusan ada baiknya maafkan je la...hati akan lebih tenteram dan damai bila kita jadi seorang pemaaf...seorang pemaaf juga menunjukkan betapa dia seorang yang matang..

            Tak kira la apa sekali pun dosanya..kita tak layak  menghukumnya.. Sapa kita ? Tak kira la sapa orang itu... kekasih.. bekas kekasih.. kawan .. kawan office... suami .. isteri... apatah lagi ada yg tidak mahu maafkan ahli keluarganya...kalau kita beriman pada Allah , nescaya kita akan jadi seorang pemaaf...seorang pemaaf adalah seorang yang kuat jiwanya... dia mampu terima apa saja dugaan yang datang padanya... kerana dia percaya..dia hanya hamba Allah ! sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun...

            Akhir kata...cuba tanya diri sendiri....baguskah aku untuk tidak memaafkan orang lain ?

            Aku hanya mampu ternganga bila memandang rumah rumah ini..

             

            image

            image

            image

            Rumah ni dimiliki oleh Ronaldinho terletak di Barcelona.. huhuh

            image

            image

            Cukup gile aku dengan design rumah begini ...

            image

            Pelik ? Hehehe ..

            image

            Peringatan



            Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

            Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

            Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

            Terima Kasih ..

            BEN ASHAARI