Maaf , aku akan UNFRIEND dengan mereka !

 

Sebelum aku ada blog lagi , inilah cara aku ! Jadi jangan kata aku bila dah 'naik' berlagak ! Takde kaitan ..

KAWAN .. Ada dua jenis .. satu sokong , dan satu lagi membangkang .. Kawan yang menyokong ni pulak , ada dua jenis lagi .. Satu , I SOKONG SAJA ! Yang kedua , menilai dan menyokong ..

Yang MEMBANGKANG pulak , ada dua .. Menilai dan baru bangkang kemudian beri buah fikiran .. Yang ni bagus .. Dan satu lagi , MEMBANGKANG TANPA USUL PERIKSA dan TIADA LANGSUNG BERI BUAH FIKIRAN .. Apatah lagi semangat !

Aku punya 3 akaun FACEBOOK .. Aku kawan dengan sesiapa saja .. Aku add atau aku accept ! Tanpa bertanya ASL .. AGE , SEX dan LOCATION .. Terus accept.. Dua dari tu , dah lebih 5 ribu kawan .. Hanya seciput je aku kenal dan pernah jumpa.. Takde masalah pon bagi aku ..

Aku pernah join contest online .. Di situ aku nampak sapa yang sokong dan sapa yang tidak .. Yang tidak ni , kalau duduk diam tak pe.. tapi kalau terang terang saja seolah nak bagi jatuh semangat atau sengaja mencari pasal , tanpa banyak cerita aku UNFRIEND ..

Kenapa ? Aku bukan spesis nak menaip untuk menerangkan segala isu .. sedangkan dah berkali kali diterangkan .. namun entah mungkin ego sangat tetap nak cari pasal maka UNFRIEND saja jawapannya ..

Berdosa memutuskan persahabatan .. Ya , tapi aku lagi rela melakukannya dari makan daging saudara di akhirat kelak dengan mengutuk mengeji di belakangnya ..

Ya , mmg ramai dah aku UNFRIEND.. Satu kebebasan bagi aku dan dia. Dia pon tak perlu tau aktiviti aku dan aku pon begitu juga .. Mudah je kan ?

Aku hanya mahukan sokongan dan tunjuk ajar dari rakan rakan .. Aku tak mahu pujian.. Aku tak mahu kejian .. Jauh sekali menjatuhkan semangat aku ..

Sebarang nasihat dan tunjuk ajar dari rakan FACEBOOK aku terima malah dari sanalah aku mula naik dan menerima tunjuk ajar .. Untuk apa nak besar kepala kan ?

Serius aku katakan , aku hanya menerima kawan yang bergelar kawan .. Saling bantu membantu tanpa kira waktu .. Suka duka sama sama di situ ..

UNFRIEND bukan bererti BENCI tapi mengelakkan persengketaan ..

262952_274509432565061_117161871633152_1346506_2107524_n SHAWL+INNER ARABICO  http://islamioparadise.blogspot.com/

38 ulasan:

  1. dugaan bulan ramadhan tu bang ben.. jangan unfriend saya sudah :)

    BalasPadam
  2. Iyer betul tu abg Ben. Kdg2 tu kena ambil langkah yang macam tu untuk elakkan keadaan bertambah rumit.

    BalasPadam
  3. UNFRIEND saya, bererti, abang beng kena bagi duit raya paling banyak kat saya... try la ^^

    BalasPadam
  4. hmm..betul unfriend mengelak dr sengketa sesama kita!

    BalasPadam
  5. huuuu...
    kekadg abg ben..unfriend ni bagus gak
    dr pekare2 yg x dijangka berlaku kan..

    BalasPadam
  6. jangan unfriend saya ye..saya x pernah buat onar ngan encek beng..kahkah

    BalasPadam
  7. takpe...Allah bagi banyak cara untuk kita selesaikan masalah...UNFRIEND tu salah satunya...lagipun dia yang menyakiti...untuk elak api besar lagi,itu salah satu caranya...

    dugaan...sabar...:)

    BalasPadam
  8. klau unfriend 2..utk kebaikan..ape slahnyer kan ? :)

    BalasPadam
  9. yeea !!
    bgus gakk ben neyy , dari dpat dose . baik unfriend kann . SOKONGG !!

    BalasPadam
  10. betul tu abang ben...

    unfriend ajer terus...kalau orang tu ada masalah sangat tengok abang ben punya update...

    selamat berpuasa...

    jom terawih kat masjid besi...hehehe...

    BalasPadam
  11. Saya pun suke button UNFRIEND sebab tak nak panjangkan sengketa.

    BalasPadam
  12. mungkin dalam hati abg ben terbit rasa bersalah..tapi

    If worse comes to worst, memang kena buat macam tu.

    BalasPadam
  13. buat pe nk unfriend...fb cume jaring sosial...die x kwn ari ni pun dier kawan esok...die x follow kite ari ni pun die follow esok...kalu ari ni die x like entri...mgkin esok die like...

    sy tw...abg ben touching..

    sape buat abg ben touching ni :@ (marah tetibe..haha)

    BalasPadam
  14. bawak bertenang ye...tapi 1 pujian ikhlas dr saye atas tindakan unfriend tu.. =)

    btw..best ade link promote kat bwh tu..ehhehehe...~

    BalasPadam
  15. button unfriend khas utk org x dikenali and annoying..maaf juge..jg tepi kain sendiri lg best..boleh tmbh manik² ke apa..lalala~ =)

    BalasPadam
  16. abg ben, rasa selamat je baca entry ni.senang hati , dan mendapat kepuasan. hahahaaha. sebab, sebab kita xde facebook. =). abg ben harus follow sy di blog.

    BalasPadam
  17. agree , nak ckp byk2 pon tk gne . bgaduh pn tak gne . unfriend or block saje . so dua2 tk skt haty kn sng cite . sy selalu jgk kne . ayat dorg mg bisa , skt haty dgr , lg dibalas lg sedap die bg . hai saba jela

    BalasPadam
  18. banyak2 bersabar ye papa bennn~~

    BalasPadam
  19. tidak.... janganlah putus hubungan ini.. huhu. takot saya. Saya tak salah saya tak salah...

    BalasPadam
  20. kalau akaun Fb inna, inna xakan accept request dr org yg innaxkenal..sbb rasanya tu menyemakkan freind list jer...haha!

    BalasPadam
  21. sokong2! unfriend pn bley selesaikan mslh..x ya pk pnjg n xya pnjgkan cte.. :)

    BalasPadam
  22. kannn???? bila mnx tolong suruh like ape2 contest liat jer.....benci betol...kita buat event mnx tolong like ja...apa yang berat sangat..siap label event bodoh..annoying..saya x penah berkira kalaw ada fren buat event mnx tolong like...like jer pon 10 saat jer siap....apa yang payah benor?? tak nak like pon tak yah la kutuk..hurmmm...kalaw event yang log in fb dapat seratus tu kot la annoying..huhuhuhu

    BalasPadam
  23. hmm...susah nak cakap isu UNFRIEND ni.tapi,mcm ckp BLOGgers lain la...untuk kebaikan,tak salah tindakan tu.makan daging saudara sendiri x sedap kot..

    BalasPadam
  24. yg sy ni tbalik lak...ada sorg minah ni kemain lg kutuk2 blkg sy kat fb, skrg ni sebok lak nak add sy..nk mintak ampun smpena raya kot??

    tp sy x confirmkan..

    BalasPadam
  25. jgn UNFRIEND ngn nuru dah ahh.. nty abg beng xraye heehhehe

    BalasPadam
  26. saya tak de fb . dah deactivate.so kita friend kat blog ye abg ben.sabar2...huhu...kadang2 mmg kena buat camtu..terpaksa la kan ...
    lama tak singgah sini . giler la...

    BalasPadam
  27. hehehe... sy pun pernah unfriend tuk mengelakkan persengketaan... lgi2 duk bincang psl politik kt wall sy... sy bkn person y fanatik mana2 pihak... so, lbh baik unfriend....

    BalasPadam
  28. sye fren ngn abg ben kt fb.
    jarang coment tp sering klick like.
    abg ben da sediakn blom duit rye untuk blogger budak2 cm sye?
    haha

    BalasPadam
  29. heh. kita same lha ! unfren je trus kwn yg ttb nak memaki hamun. xnk bg smgt. malas nk pikir pjg. tak mati pun ehh. kan kan ? :DD


    tp, abg ben jgn unfren fya plak T.T

    BalasPadam
  30. takpe. UNFRIEND je sesape yang ada niat nak cari pasal dengan kita. daripada kita duk maki hamun dan pahala puasa hilang, baik UNFRIEND je.

    MOHD NASER.com

    BalasPadam
  31. salam bro ben
    saya dah delete akaun fb saya atas sebab tertentu.mmg ramai kawan2 blog tanya fb saya.
    teruskan berblog bro ben.salam ramadhan.

    BalasPadam
  32. nak cari kawan yang jujur dan ikhlas bukan senang abg Ben. huu

    http://hafizilmi.blogspot.com/2011/08/segmen-kibarkan-jalur-gemilang-di-blog.html

    BalasPadam
  33. biasa la manusian kan...nobody perfect..=)

    http://eeniemeeniemo.blogspot.com/

    BalasPadam
  34. biase r tu.. dunia Abg Ben.. bukan Abg Ben sorang yg kena mcam tu..sau pun pernah kena la..
    dijatuhkan member sendiri..
    nk menangis rasa pun ada.. tapi..
    hidup mesti diteruskan..

    Abg Ben.. aja..aja..fighting..

    BalasPadam
  35. kwn itu umpama madu dan racun...kdg2 dlm racun tu ader penawar...cuma nk cri tu 1 dlm seribu..
    jgn unfriend sya ek....

    BalasPadam
  36. biasalah tu abg ben....manusia ni mcm2 jenis ada....semua nya attitude masing2...masa kita terlalu singkat untuk dengki ngan orang..kan2?

    BalasPadam
  37. biasa la tu bro ben... manusia ni mesti ada perasaan hasad dengki... takleh nak tgk org laen berjaya skit... ada jer point keji yg dier cuba lemparkan...

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.