Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 31 Oktober 2011

Jom Sengih | Gila gersang mamat ni

 

image

Dah gersang sangat ke ?? Ke saja jadi peneman hidup ? Tak percaya dah kat perempuan sampai sanggup bercinta dengan .. erk.. patung tu eh ?

Adoi … Ni antara penyakit mental yang mungkin telah pon berada di negara kita. . Awas !

BEN ASHAARI dan 5 Rakan Blogger

 

http://absinker.blogspot.com/

Some people says that I am arrogant, I know they are just bluffing. But some other people says that I am an ordinary guy, I know they are just kidding around. But most of the people says I have a cute face, I know they speak the truth.

 

Run Away

A little Bit Of Everything..♥ Sy..Pemaaf tapi seowg Pendendam..Berkawan dgn owg yang nak berkawan jew..dan kat dalam hati ni belum ada taman...hekhek..;p [Mula berblog pada 12/ogos/2011]..

 

.::Sya's Blog::.

Candidate PMR '11 . Daughter of Rohiman and Nurizan .

 

Ilhamsiputrempah

Saya merupakan seorang lelaki yang ceria dan suka kepada perkara yang ceria selalu dan tak suka hidup hipokrit. setiap hari kalau boleh saya ingin hidup dengan ceria sambil mengingati Allah sentiasa.

 

Princess Lena

umur blog ni dah tua pon...april 2009 lg.tapi x pernah post any entry..ni baru nak nak try b'blog..^_^

Kalau aku nak berblog sampai tua ??

 

Aku terfikir  , aku akan berblog sampai tua ??

 

image

Dan apakah pembaca setia aku juga seperti aku nanti atau ..

 

image

Ehem.. dapat pembaca setia yang baru ???

 

Apakah isteri aku nanti akan cemburu ??

image

 

Tunggu aku tua baru dapat jawapannya .. Hehehe..

Jom Senyum | Sapa lagi cute

 

 

image

Berikan yang terbaekkkk … Sapakah pilihan anda ???

Jom Fikir |Seks di mana mana tanpa kira tempat !

 

image

Ni la dia.. Kalau dah bertuhankan nafsu , tak kira tempat dah !! Main belasah jeee .. asalkan puas !!

Er.. ke dok bergaduh ni ??

OK !! Kalau anak nakal , rotan dia ! Kalau ayah nakal ??

 

image

Ikat ayah kat pokok ! Ayah gatai sangat nak nikah lagi kan !! Ikat dia ! ikat dia … letak kerengga kat anu ayah !!

Kejam kan ?? Apa nak buat … ayah yang bagi idea ni dulu masa saya kecik .. Sikit skit ikat pastu kasi kerengga gigit..  Haaa.. I followww..

Pendidikan bermula dari rumah … kan ?

 

Yer , aku takde anak lagi … dan mungkin akan kata aku takde pengalaman .. Tapi kita kembali fikirkan masalah sosial sekarang ..

 

Pujuk anak…. Ada antara kita tak suka pujuk atau manjakan anak atas alasan jika dipujuk makin menjadi perangainya .. Benarkah ?  Ok , itu hak masing masing ..

 

Apa yang aku nampak dan pelajari ialah , segalanya bermula dari rumah untuk membentuk anak anak atau keluarga.. Bayangkan aku yang mendidik anak dengan ala ala penuh disiplin seperti tentera .. Anak aku tu punya perasaan sebagaimana aku .. Mereka tak memahami apa apa pun walaupun kita terangkan .. Ini mungkin mereka masih belum dapat tangkap apa yang ibu bapa terapkan . Tapi patutkah itu berlaku ?

 

Mereka menyimpan dalam hati.. Ingat apa yang ibu bapa mereka buat.. Bukan dendam tapi satu ‘kenangan’ .. Kenangan itu dibawa hingga besar.. Bila sampai masa ibu bapa itu pula dijaga , apakah anak anak itu akan memanjakan mereka atau melakukan sebagaimana mereka ‘didik’ dulu ???  Hanya mereka mampu menjawab.

 

Aku ? Aku bukan nak tunjuk bagus atau pandai .. tapi aku anggap bakal anak aku itu , aku sendiri.. Satu cabaran bukan ? Kalau satu mungkin boleh, tapi kalau 3,4 ?? Bagaimana ?

 

Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud, “Sesungguhnya di syurga terdapat kedudukan yang tidak dapat dicapai kecuali tiga golongan manusia iaitu imam yang adil, orang yang menjaga silaturahim dan ibubapa yang sabar mengasuh anak-anak.” Ali bin Abi Thalib bertanya, “Apa yang dimaksudkan dengan ibubapa yang sabar mengasuh anak-anak?” Rasulullah S.A.W menjawab, “ Iaitu ibubapa yang tidak menyebut-nyebut pengorbanan yang telah diberikan kepada anak-anak.” (HR Ad-Dailami dari Abu Hurairah r.a)

 

Benar , mudah untuk berkata dari melakukannya .. Tapi bagi aku , cukuplah anak anak kita tu ditinggalkan seharian di rumah pengasuh dan bila malam mereka nak bermanja , kita pula marah marah mereka … Terlupakah kita rajuk mereka itu cuma ingin bermanja ? Kita juga merajuk kan ?

 

Ok.. aku taknak cakap pandai.. Apa kata baca sendiri dan hayati kata-kata mereka.. Aku belum bergelar bapa tapi aku ingin jadi bapa yang disayangi anak-anaknya , sewaktu mereka kecil dan dewasa kelak. Doakan aku dan wife …

 

Mungkin anda berminat untuk membaca Sabarlah duhai ibu, didiklah diriku dan Hari ni hari ayah dan bonda.. Esok hari saya pula yer. .. Korang mungkin tak sependapat aku tapi sama sama kita kembali fikir memandangkan zaman ini semakin mencabar keimanan kita dan juga anak anak kita .. Hanya kasih sayang keluarga saja mampu menjadi perisai terhadap segala ancaman.

 

Wallahualam.. Sekadar pendapat berdasarkan pengalaman seorang anak.

Jom Fikir | Patutlah mampu berdiri tegak tanpa bergerak sedikit pon !

 

image

Huhuh.. betul ke ??? Hahah.. kejam betul neh.. hehehe…

Jom Senyum | Jangan sesekali kasi anak kita merajuk

image
Bukan apa .. nanti dah besar , buang tebiat .. merajuk ngan bini.. jadi kes gini lah !!

Usap perut isteri

 

image

Isteri : Bang , malam tadi sebelum tidur ada tak awak usap perut saya ? Orang kata tu kira macam belai baby dalam perut.. Ada tak ada tak ??

Suami : Haih , perut saya pon tak terbelai.. ni nak belai perut awak ??

Isteri : @#$@^^@#

Susah ke nak kurus ?

 

Wow .. susah ke ? Hehehe ..

image

Susah sangat eh nak kurus atau turunkan berat badan ni ?? Susah sebenarnya .. Hahaha.. tak pon !!

Sebenarnya ada banyak cara nak turunkan berat badan ni cuma masalahnya antara nak atau tidak ! Semangat atau bersungguh sungguh atau sekadar hangat hangat taik ayam je..

Adik aku ada tanya aku.. Sekarang ni aku nampak semakin berisi dan bolehkah aku turunkan balik ? Jawapan aku ?

Badan aku , kurus kemudian berisi dan kemudian ditegapkan … Kini kembali berisi .. Bermakna , boleh ! Cuma aku nak buat atau tidak saja !

Apa yang perlu aku buat cuma , jaga pemakanan , disiplin latihan senaman serta niat kena betul … Jaga kesihatan sebelum penyakit datang menyerang !

Kurus tak bermakna sihat dan gemuk tak semestinya berpenyakit kan ? Jangan pegang pada pendapat gitu .. Kemaskan diri , jaga kesihatan .. Semua bahagia… kan kan ? Walaupun gemuk tapi kemas ,tetap segak kan ?

Untuk segakkan badan ni , banyakkan bersenam dan jaga pemakanan.. Mantop gitu… Segak bukan bererti tough atau berketul ketul tapi rupa yang sihat serta badan yang segar !

Tiada jalan ringkas untuk menjaga kesihatan selain kita menjaganya melalui saluran yang betul.

Tidak menutup aurat punca wanita dirogol ?

 

Hurm.. terbaca satu status di wall sebuah fan page di FB berkaitan isu rogol ni.. Katanya punca kes rogol ni dari wanita yg pakai seksi atau lebih tepat lagi tidak menutup aurat.. Setujukah ??

Pasti akan ada yang setuju dan akan ada yang kata bagaimana pula dengan kes bayi , nenek atau wanita yang menutup aurat tapi mereka tetap dirogol juga ???? Haaa… cer jawab ?

Atau akan ada jawab , segalanya berpunca dari nafsu seorang lelaki .. Lelaki kalau kuat iman pasti tidak kerja kerja gini .. kan kan ? Betul tak ?

Jadi , kesalahan kembali pada lelaki .. kan kan ? Kalau lelaki tak merogol , pasti takde kes rogol kan ? Kan kan ? Haaa… aku tau daahh.. pasti balik punya !! Hahaha..

Ok .. ni bukan entri nak cari salah sapa tapi untuk kembali berfikir sebelum terkena pada anak cucu kita satu hari nanti..

Manusia  … kalau tak digoda , takkan buat dosa kan .. Yang mengoda ni syaitan.. Syaitan goda perempuan untuk pakai seksi .. Yang jadi mangsa , lelaki .. Bila lelaki tgk dia geram .. Takkan dia nak rogol orang tu lak kan ? Kalau kena orang tu dalam tv ?? Camana ?? Sapa jadi mangsa dia nanti kalau dia tak dapat bendung nafsu dia ni ?

Bab nafsu ni , jangan main main.. Tak kira lelaki atau perempuan boleh tahan bila dah sampai ke tahap ‘masuk air’ atau dalam bahasa sopannya bila dah ghairah.

image

Bagi aku , jawapan kepada permasalahan ini ialah , AGAMA .. Tak kira lelaki atau perempuan kembali kepada asas agama … Solat , aurat dan segalanya .. Hayati dan nikmati .. InsyaAllah , jangan kata rogol  , nak pandang perempuan pun dah malu … Betul tak ?

Dua dua kena jaga laa… Dua dua selamat .. Lelaki tak masuk penjara , perempuan tak kena rogol , raba dan sebagainya.. Apa susah kan ? Susahnya ialah nak laksanakan tu jee… kan kan ? Mana tidaknya , ada yang nak pakai seksi .. tamo tutup aurat kan ? Hak dia ??

Ada ke hak dia ??? Hak apa ??? Cuba bagitauu … sapa yang bagi hak untuk memakai seksi ni ? Allah ? Kalau dia bangsa lain camna lak ? Mudah je.. lelaki Islam pasti terdidik bila wanita Islam terdidik juga.. Secara automatik , tak kira apa bangsa sekali pon , mereka tetap pandang ke lantai …

image

Lelaki , kalau tak dapat ikan pari .. ikan bilis pon jadilah .. Pastu tepuk dahi nyesal .. Puncanya ? Ikan pari menari nari depan dia .. nak tangkap , takut .. maka sapa mangsanya ?

Tak perlu tuding jari.. sama sama kita fikir bagaimana nak hindari .. Agama dah jelaskan cuma kita saja yang butakan mata dengan saling tuduh menuduh..

 

Wallahualam.. Sekadar pendapat … Maaf jika ada yang terasa.

Masak aku kalau bini aku nampak ni !

 

image

"Adakah anda telah benar2 stylo? Atau memerlukan sesuatu yang lain untuk membuatkan anda kelihatan lebih stylo? Gayakan beg2 yang stylo dengan gaya stylo anda tersendiri agar tampak lebih anggun!"

Jom g jamu mata di MRSLADYSSTYLO ..

Kawin muda , ok ke ?

 

 

image

Atas alasan elakkan zina dan maksiat , maka anak dara seusia muda dinikahkan atas pilihan keluarga .. Apa pendapat korang ?

Hurm.. mmg bagus tapi zaman ni aku rasa susah sedikit .. Nikah awal ni mmg bagus sangat .. Kalau dapat suami yang benar benar boleh fikir , alhamdulillah .. pandailah dia menjadi nakhoda untuk melayari bahtera suami istreri .. Kalau tak ?

Memang betul , yang dah tua macam aku ni pon belum tentu boleh jadi ketua keluarga .. Tapi sekurang-kurangnya kalau macam usia aku ni buat silap , mereka akan tanggung sendiri. Takkan salahkan orang tuanya.. Sendiri boleh pikiaq , kata orang .. Yang muda ni ? Dah la diaturkan oleh keluarga pastu gagal kemudian mereka akan tuding jari pada parents dia ..

Dalam suratkhabar ari ni menyiarkan satu berita mengenai seorang ibu muda yang berusia 18 tahun yang mana telah menikah seawal umur 14 tahun atas pilihan keluarganya  , yang digantung tidak bertali dan dianugerahkan tubuh menggiurkan, dikesan menggunakan kelebihannya itu untuk mendapatkan wang bagi menyara anak selain memenuhi tuntutan batinnya.

Isteri berusia 18 tahun tahun itu menjadi idaman lelaki mata keranjang yang sanggup berhabis wang untuk menidurinya kerana pakej lengkap dimilikinya.

Dia mengakui selain bagi mencari nafkah untuk seorang anak perempuan tidak sah taraf hasil hubungan terlarang dengan seorang lelaki dua tahun lalu, dia turut mendapat kepuasan seks.

 
Hurm … tak kira lelaki atau perempuan di zaman yang penuh cabaran dan dugaan ini selagi tak kenal dunia selagi itulah selagi itulah mereka tak sedar !

Kenal dunia.. Pergh.. dunia kanak kanak lain.. Remaja lain.. Dewasa lain… Masa tu baru terbuka biji mata.. Baru nampak camana dunia sebenarnya.. Lelaki yang kita cinta , sebenarnya ada yang jauh hebat.. Perempuan yang kita sayang sewaktu sekolah dulu ,ada wanita yang lebih bagus .. Camana tu ? Kuatkah cinta untuk menepis segala dugaan itu ? Setakat yang aku tahu , ramai gagal ! Yang berjaya tu , benar benar miliki hati yang cukup kental … Tahnniah.

Wallahualam.. sekadar pendapat aku jer ..

Ahad, 30 Oktober 2011

Siap sudah !! Baju Kelab Blogger BEN ASHAARI

 

IMAG0709IMAG0708IMAG0707

IMAG0711IMAG0713IMAG0712

Okeh .. amacam ? Simple je .. seperti yang diminta..  Ok la tu kan ?

Ada sapa nak order ? Segerakan … Untuk mengetahui dengan lebih lanjut , sila rujuk Tempahan baju KELAB BLOGGER BA ver 2.0 dibuka ! ..

Cepat tau sebelum kawan kita tu menikah !! Yang dah buat bayaran , minggu depan akan mula di pos .. sabar eh..

Bila dua blogger bergabung menjadi satu ..

 

Kelainan segmen ini , dua blogger sekali akan menyenaraikan url entri para  blogger yang join.

Aku dah sempat blogwalking beberapa blog .. Kalau jumpa yang menarik di kalbu , aku akan jadikan blog blog pilihan di masa depan kelak.. InsyaAllah ..

Dan terima kasih atas pandangan serta kesudian korang semua join segmen ini.. Buat blogger yang berminat nak menambah kenalan , inilah masanya… Joooommmmm gegarrrr blog merekaa….

TERIMA KASIH

Terasa terhina pulak aku dengan kenyataan dia

 

Haih… suka suka kamu jer …

 

" Saya tidak akan memberikan komen berdasarkan hanya satu penulisan di blog, mereka boleh kata apa saja yang mereka mahu...ada juga beberapa blog yang menulis pelbagai perkara lain berkaitan diri saya.” Presiden GERAKAN, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon. di dalam artikal Koh nafi beritahu blogger akan cabar Lim Guan Eng pada PRU-13 ..

 

Aku kata lelebih kang , terasa pulak puak puak kat sana .. Yang dimaksukd dia ialah blogger PAPAGOMO .. Bukan ke PAPAGOMO ni pro kerajaan ?

Takkan takut kot nak cabar Lim Guan Eng ?? Ler … Takut la tuuuu.. takde pengaruh dah kan ?? Bersara je laaaa… Haaa.. ni baru betul blogger cakap apa saja !

Tah apa yang dia takut sangat pon tak tau … Buang masa je kan ? Letak je la jawatan .. Tak memberi manfaat pada parti dah pun…

Sesuai sungguh jadi ahli politik !

Segmen : BEN ASHAARI & LYSSA SECRET : Antara dua blog ..

 

Untuk julung kalinya , dua blog ini bergabung untuk membuat satu segmen ..  Dan menariknya , kedua dua blog ini akan senaraikan url blog mereka yang join segmen ini ! Haaa.. Serentak okeh !!

Segmen ini mudah je.. sekadar santai … Bukan nak cari trafik , follower tetapi untuk memeriahkan hujung minggu di samping mencari kenalan baru.. Ok ? Dah bersedia ?? Jom mulakan..

Bagi yang tak tau camana nak join , tengok mereka yang dah buat entri penyertaan ini..  Ok.. sediakan satu entri khas yang baru.. Sila letak ..

  1. image Letak banner ini ..
  2. Tajuk : BEN ASHAARI & LYSSA SECRET : Antara dua blog  .. Dan linkkan ke entri ini .
  3. Jawap soalan ini.. Apakah persamaan yang korang boleh nampak di kedua dua blog ini ? BEN ASHAARI dan LYSSA SECRET
  4. Berikan pendapat bagaimana nak majukan kedua dua blog ini.Sebarang komen ?
  5. Siap ? Tu jee.. tak banyak kan ? Tinggalkan url entri korang di ruangan komen blog ini dan juga blog LYSSA SECRET
  6. Tutup , 8 malam ini..

Penyenaraian dibuat selepas selesai segmen ini. Terima kasih.

Tak rasa berdosa ke bila crack wifi ?


“ Wah .. ada alat untuk crack wifi dan password orang !! Best tuuuu .. Dapat pakai free ! “

Best ke ?? Fikir satu jer .. Bayangkan rumah korang tu kena pecah masuk dikala korang pergi kenduri kawin atau menziarahi orang sakit .. Apa perasaan korang ?? Atau nak lagi best , korang g keje .. Dari hari Isnin sampai Jumaat , buat overtime .. penat keje .. hujung bulan bayar bil sana sini termasuk bil internet .. Bukan murah .. Beratus .. 

Bukan kedekut .. tapi kalau nak , mintak … Confirm kasi punya .. Tapi berhati perut la gak.. Kongsi kongsi la bayar kalau tak mampu nak langgan .. 

Perlu ke hack ? Bangga ke nak hack ? Tak sedar ke itu satu perbuatan yang berdosa ? Mencabul hak orang lain. Ingat , dunia ni bulan dan pembalasan Allah tu wujud. Kalau tak kena kat kita , kena kat anak cucu kita mahupun sedara mara kita dalam bentuk lain.. 

Fikir fikirkan sebelum nak buat kerja gila.. Hari ni mungkin terlepas.. Esok lusa ?
Jangan salahkan kemudahan untuk kepentingan peribadi .. Hari ni kita rompak orang , satu hari nanti orang rompak kita.. Nak ke ?

Takut gue nak makan kat situ

 

IKLAN

image

Hey Dolls, One Hot Shop is here to tell you good news !

We decided to bring in REAL i mean REAL ROOSTER FEATHERLOCKS here ! YEAAHHH !

Happy and excited ? YES SO WE ARE !

 http://bit.ly/vDmcwN

 

 

Lapar neh .. Nak masak , segan pulak aku kat dapur tu .. Heh.. Bukan apa , kang aku buat ala ala MasterChef Celebrity tu kang ,susah lak wife aku.. Kenapa pulak susah ??

“ Kong kang kong kang kong kang “ bunyi kat dapur tu !!  Bukan tak pernah pon .. Bila wife menjerit tanya ..

“ Abang , apa yang riuh rendah sangat kat dapur tu ? Ada orang nak datang  rumah ke ? “.

Korang tau apa aku jawb ??

“ Dok laa… nak masak telur goreng sat .. “

Haaaa.. tu baru telur goreng dah riuh sekampung.. bayangkan kalau aku masak nasi goreng ?? Satu taman datang jengah rumah aku !! Mesti fikir ada gempa bumi kat rumah aku punyaa.

Tu pasal laaa aku malas masak … Satu hal lagi , confirm jiran telefon punya nanti dan bertanya ..

“ Ben , sedapnya bauuuuuu.. Awak guna rempah adabi ke ?? “

Takkan aku nak kata Yer ? Tu aku dah promote Adabi lak.. rugi la aku kan ?  Maka aku pasti aku akan menipu dia kan ? Berdosa aku ini nanti.

Maka , kesimpulan .. aku rela beli kat kedai je la.. TAPI hari ni aku dah mula kembali berfikir setelah mak aku kata semalam ada restoran kantoi sbb guna pelaris ! Aku nak cerita dalam ni , kang ada yang muntah darah lak.. Paling tidak pon pasti akan tuduh aku buat fitnah..

Aku pelik gak sebenarnya kenapa ada manusia yang sanggup ketepikah soal hukum bila dalam mencari rezeki ??? Sanggup mengunakan jalan mudah yg pastinya menyalahi agama semata mata  untuk menarik pelanggan  ???

Tak pe la… Ini ada satu petua dari rakan bagaimana nak mengenali restoran restoran yang menggunakan pelaris .. Meh baca CARA MENGENALI PERNIAGAAN MENGGUNAKAN PELARIS.. Amalkanlah yer ..InsyaAllah ..

Blogger bertemu blogger . Akhirnya bertunang sudah

 

Bila mata bertentang mata ..

“ Bertunang akhirnya dia.. Cepat cepat tau menikah .. “

Berita yang aku terima mlm tadi dari mulutnya sendiri tapi dia tak nak diperbesarkan terlebih dahulu.. Pertunangan ini  membuatkan aku rasa amat lega sekali.Seronok dengar bila blogger sama blogger bertunang kan ?

Hurm .. Itulah yang sebaiknya.. Bila dah rasa berkenan di hati , jangan buang masa .. Terus tunaikan hajat tu sebelum syaitan mendekati dan merosakkan segala cinta suci. Ikut adat dan paling penting jangan ketepikan agama.

Semoga pertunangan ini hingga ke jinjang pelamin seterusnya ke akhir hayat … Tahniah sahabat !

Berblog bagi aku

 

Kau kejar glamer !! Cakap je laa. Mengaku je la kan ? Pastu mesti nak duit punya kan ? Buat blog mesti nak duit kan ? kan kan ? “

 

Erk.. aku nak kata apa ? Mengaku jelah kan ? Yer , benar .. Aku buat blog kerana nak kejar glamer dan nak duit ! Apa masalah kau ?? Kau dengki ? Loh …

Hehe.. Sori geng.. Aku dok gaduh ngan hati aku nih.. Ada masalah dalaman sedikit .. Hehehe…  Tapi betul kata hati aku tu , aku buat blog ni sbb nak kejar glamer .. Tapi glamer aku ni bukan untuk aku .. Untuk blog aku ..

Kenapa aku perlu kejar glamer ? Andaikan aku dalam sebuah sekolah menengah yang terdiri dari pelajar pintar .. Bagaimana aku nak bagitau pada guru guru di situ akan kewujudan aku agar aku tidak tenggelam di kalangan pelajar pintar yang lain sedangkan kitorang sama je level IQnya .. Haaa..

Aku kena buat diri aku glamer ! Ada dua cara .. Satu cara keji .. Yakni jadi pelajar bermasalah ! Tamoooooo !! Aku tamo begitu ! Aku nak naik atas prestasi cemerlang aku dalam akademik dan juga kegiatan luar kelas.. Yes !! Itulah salah satu caranya … Tapi bagaimana ???

Itulah cabarannya .. Bagaimana !!

Untuk apa aku buat semua itu ? Kelebihan  pada masa akan datang .. Jika aku nak mohon sambung belajar , mana tau ada guru yang punya kenalan atau mungkin paling tidak akan ada guru berusaha membantu aku untuk menjayakan cita cita aku kan ?

Seperti juga blog .. Aku perlu popularkan dia dikalangan blog blog yang lain setiap hari agar tidak tenggelam dengan kehadiran blog blog yang lebih bagus dari blog aku ..

Menjana pendapatan .. Itulah bonus yang dapat dari berblog ini .. Bagi mereka yang ikhlas , lain pula bonusnya .. Segalanya terpulang pada niat masing masing .. Asalkan tidak bercanggah dengan agama dan undang-undang , bagi aku itu sudah cukup memadai.

Kalau nak low profile , aku lebih rela privatekan blog aku dan jadikan ianya diari kehidupan aku.. Bila begini , bererti aku nak berkongsi perasaan aku dengan rakan yang lain ..

Syukur pada Allah , tercapai cita-cita aku namun ianya belum berakhir .. Perjalanan aku baru bermula..

Bila aku main guna guna utk lariskan blog !

Tu dia .. bersedia nk menurun ..

Antara fitnah yg paling teruk aku pernah dapat , seperti yg korang baca ditajuk tu ..

Aku fikir betapa bodohnya manusia yg menabur fitnah tu .. Blog guna pelaris ??? Tak terfikir dek akal !

Utk lariskan blog , aku kerja keras.. Aku bukan duk nganga je .. Bagi yg follow blog aku ni pasti tau ..

Kejayaan tak datang bergolek .. Kena usaha utk hasilkan kejayaan seperti yg diimpikan..

InsyaAllah ..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Header Blog Pilihan

 

image

http://sweetdeorchid.blogspot.com/

Sabtu, 29 Oktober 2011

Maafkan saja dia

 

“ Ahh… malas laaa .. Biar dia rasa apa yang aku rasa .. Padan muka dia .. “

Bayangkan … Keesokkan harinya , ada orang maklumkan pada kita , kawan kita tu telah mengalami kemalangan dan meninggal dunia . Kena pulak kita semalam bertelagah dengan dia .. Apa yang akan kita rasa ?

Amik contoh pasangan bercinta yang kerap bergaduh tak kira dalam telefon atau masa dating ..  Tak kira masa.. Asik nak bergaduh memanjang.. Pastu merajuknya berhari hari ..

Andaikata satu hari tu , itulah pergaduhan terakhir korang dan tak sempat la nak bermaafan , camana ??

Ego menguasai diri … Kelak sendiri merana .. Ingin memaafkan tapi syaitan kuat menghasut kita.. Perlukah kita melayan segala bisikannya ?

Ya , benar .. Parut.. Bukan mudah melupakan .. Tapi lebih indah memaafkan dan biarkan saja angin membawanya berlalu.. Jika parut dibiarkan tanpa mengubatinya , kesannya pasti berlarutan dan amat mudah dijangkiti penyakit , satu hari nanti ..

BEN ASHAARI dan 3 Rakan Blogger

 

CERITA BUDAK SEMANGGOL

salam..cmt dtg kpd blogger yg mai blog saya..thanks..coe r..blog nie comot sket..huhu.let's link..

 

DontcheatsmeEva MacamMacamAda

Mohamad Faizal Bin Alias.jez call me pejai.feveret name.hehe aku.Lahir at Hospital Terbeso kt Teluk Intan.Born on 31031992~~Stdy kt POLIMAS yg trcinte..dlm nie aku jez nk shared pape je yg aku ske.korg ske bgus. xske biaq p kt hampa :P

 

Life through My Eyes ( Blogger yang mendapat pengiktirafan peringkat tertinggi )

I am a teacher. 2010 is my first year of teaching. I was quite shocked for a while to know that I had been posted to a rural school. This is a new challenge for me to suit myself in a new world. I hope what I had learn in study with UH and IPGKKB will help me to survive! Go Apis Go! :P

Aku cuma seorang blogger

 

“ Kau keje apa ? “

“ Aku ? Aku cuma seorang blogger je.. “

Bila jawapan begitu pasti akan mereka tanya semula .. Boleh ke hidup dengan blog ni ? Ler ?? Pelik ke ? Takkan nak keje ngan company besar atau makan gaji dengan kerajaan baru boleh dikatakan ‘boleh hidup’ atau terjamin ?

Apa guna pendidikan atau ilmu yang kita dapat sewaktu belajar dulu ? Belajar tinggi tinggi , pastu keje ngan orang .. Makan gaji ?? Tak terpikir ke , owner company tu tak perlu belajar tinggi tinggi untuk mengaji orang yang belajar tinggi tinggi ni ?

Bagi aku la kan .. Tak kira la apa kerja sekali pun , asalkan mendatangkan pulangan yang membolehkan dia menyara hidup dia dan keluarganya . kan ? Yang penting halal dan kepuasan !

Benar .. bergaji tinggi tapi tak memberi kepuasan boleh membuatkan kita berasa tekanan. Baik bergaji kecil asalkan kita puas dan suka akan pekerjaan kita itu .. Nak g kerja pon happy je rasa .. Ni gaji besar , nak g kerja macam nak suruh g mengadap ALONG lak lagaknya.

Senang cerita… berbanggalah dengan apa saja profesion yang kita buat .. Tak perlu nak jadi orang itu atau orang ini .. Atau nak berasa cemburu dengan sapa sapa .. Dan aku terus terang kata aku bangga kata aku seorang blogger , pada masa depan .. Kenapa ? Beratus ribu orang buat blog , berapa ramai yang berjaya membuatkan blognya itu  dikenali ramai ?

Panas panas gini , apa yang best ?

Layaaaan ABC laaa kan kan ? Ada yg terngiur keeeee ?? Setelah penat berjalan jauh mencari rumah pengantin tadi , maka layan abc kat PapaRich , Bandar Tasik Permaisuri..

Harga , baru RM5.80 .. Org rumah teringin sesudu.. aku teringin semangkuk ..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Majlis perkahwinan Shahnaz Spoon

Yearghh .. nikah gak akhirnya mamat ni .. Liat benar jodohnya ..

Majlis persandingan ini dilangsungkan di Banting .. rumah pihak perempuan ..

Berapa hantaran ? Tak sempat nak korek ..hehe.. nanti nanti je la aku tanya ..
Published with Blogger-droid v1.7.4

SPRITZER MINI WATER DISPENSER

 

Sesuatu yang lama aku nantikan dah tiba ! Water dispenser yang mudah alih dan senang digunakan. Paling penting , jimat ruang dan juga , ehem.. sudah pastinya wang ler kan kan ?

Memandangkan wife aku sekarang ni mengandung dan kerap minum air termasuklah aku ( agaknya aku terlibat sama kot .. hehe.. guwau ) , maka selalulah kitorang beli air mineral setiap malam untuk dijadikan bekalan minuman. Bukan tak nak masa tapi wife tak leh nak bau dapur gas sangat , jadi , beli air sajalah , lagipun kebersihannya lebih terjamin kan ?

Dengan sizenya nyang korang boleh nampak di dalam gambar di bawah ni pastinya sangat mengujakan aku. Mudah untuk di bawa ke mana mana saja dan diletakkan di tempat yang mudah untuk dicapai serta menjimatkan ruang ! Jangan kata di rumah , di pejabat malah untuk keluar beriadah bersama keluarga pun sangat sesuai dan mudah dibawa serta digunakan.

Dan untuk aku yang satu ni , pastinya aku letak di dalam bilik tidur memandangkan aku jenis malas nak ke dapur dan begitu juga isteri aku . Jadi dengan letak dalam bilik , kami tak perlu susah dah ke dapur terutamanya waktu malam.

DSC_0290

Camana dengan sizenya ? Comel je kan ? Berat water dispenser ni cuma hanya 630g saja !

DSC_0294

Tak caya ? Cuba tengok gambar di bawah ni ..

DSC_0297

Haaa.. .amacam ? Betul tak aku cakap ? Takkan aku edit kot gambar ni kan ? Hehehe… Ringan jer dan mudah dibawa ke mana mana sekali pon. Size botol air punya diantara 5.5L hingga 20L

DSC_0298

Cara pemasangannya pulak , mmg mudah sangat laaaa… Tak sampai 30 saat siap ! Tak payah nak buka manual lagi untuk membaca cara penggunaannya.. Bila air dah abis digunakan , cuma perlu tukar botol air saja.. Malah nak membersihkannya pun tak susah .

DSC_0304

Nak tau sesuatu yang menarik lagi ?

DSC_0321

Selepas menutupnya , air takkan menitis langsung ! Aku cuba berkali kali ! Dan tak menitis walau setitik pun !

DSC_0322

Suka sangat dengan water dispenser keluaran Spritzer ni . Airnya pon nyaman je.. hehe.. Dengan ini , aku boleh berblog dengan tenang yang mana bekalan air putih senantiasa berada di sisi.. hehehe.. Malas nak turun ke dapur ! Hahahha..

DSC_0324

Spritzer Mini Water Dispenser yang aku guna sekarang ini adalah yang dibekalkan oleh syarikat pengiklanan yang tidak asing lagi di Malaysia , Adverlets sangat berguna buat aku dan isteri! Terima kasih !!

Untuk mendapatkan Spritzer Water Dispenser ini , korang boleh beli di pasaraya Giant , Cold Storage dan kiosk stesen minyak yang terpilih .. Beli , jangan tak beli ! Rugii woo tak simpan satu dalam rumah !

Bengong benar pensyarah IPTA ni !

 

Nak cabul pelajar dia sendiri ??? Gila ke apa ? Apa dia ingat pelajar tu takkan buat laporan ke ? Atau dia pernah buat gitu terhadap pelajar lain tetapi tiada tindakan diambil keatasnya maka sbb itu dia berani buat lagi ?

Gila dan bangang sama sekali pensyarah ini .. Ni la akibatnya mengikut nafsu serakah sangat ! Kan dah tak pasal pasal jadi kes polis .. Haih… nasib kamu la labu selepas ni ..

 

“ Pensyarah miang. Itulah gelaran buat seorang lelaki yang juga pensyarah di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di Lembah Klang berusia 50-an apabila mencabul seorang pelajar perempuan dalam biliknya di universiti berkenaan, kelmarin.

Lebih keji, pensyarah itu didakwa cuba memaksa pelajar berusia 23 tahun berkenaan melakukan aksi ringan-ringan dengan mengumpan untuk meluluskan pelajar itu dalam peperiksaan selepas mangsa enggan melayani kehendak seksualnya.

Bagaimanapun, keengganan mangsa memenuhi permintaannya menyebabkan pensyarah itu mula bertindak kasar dengan meraba serta mencium gadis terbabit menyebabkan berlaku pergelutan dalam bilik berkenaan.

Dalam kejadian jam 3.30 petang itu, mangsa bernasib baik apabila berjaya keluar dari bilik pensyarah berkenaan sebelum membuat aduan kepada pensyarah lain dan kemudian membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur, di sini.

Sumber berkata, kejadian bermula ketika mangsa mahu ke bilik pensyarah berkenaan bagi menghantar tugasan yang diberikan. “

- Hmetro

 

Kalau ikut nafsu , 5 minit puas tapi sengsara seumur hidup di muka bumi ini.. Akhirat , tak tau la nasib camana lagi ..

Jom Fikir| Apa la yang aku bagi diorang makan sebenarnya ??

 

 

image

Sesekali aku cuba hidangkan yang ringan pada kawan kawan aku walaupun aku tau ianya kurang memberi manfaat namun kita jangan lupa , seringan-ringannya ianya mampu memberi senyuman pada mereka juga.. Secara tidak langsung  ianya satu penyembuhan juga ..

 

image

Ini yang sepatutnya kita hidangkan .. Sihat dan bermanfaat .Tapi kalau makan begini je , penat gak kan ? Sesekali pekena gak makanan nun kat atas tu .. Hehehe.. Janji sederhana .. kan kan ?

 

Korang camana pulak ? Apa yang korang hidangkan pada kawan kawan korang bila mereka menjengah blog korang ? 

Segalanya bermula dari angan-angan

Siapa sangka kan ? Aku sendiri pon tak sangka yg korang sedang membaca blog aku , penulisan aku ..

Dulu , yg baca karangan aku .. cumalah guru aku .. Dialah yg bg markah dan pujian .. Sekarang ?

Dan sapa tau kan , dr blog akan muncul sesuatu yg lebih menarik nanti ??

Yg penting , azam , semangat , yakib pada diri sendiri , jgn mudah putus asa , berdoa dan tawakal !
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tips popularkan blog

Heh.. pacak jerrr gambar apa pon !! Hahaha.. Mula mula, kasi popular.. pastu baru kasi tulis entri best ..

Betul ke ?? Macam macam cara sebenarnya .. Terpulang pd niat korang ..

Aku ?? Semua aku cuba sbb aku masih dlm peringkat RND .. Tahun dpn baru nk langkah setapak lg blogger sepenuh masa..

InsyaAllah ..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Jumaat, 28 Oktober 2011

Apa kaitan aku dengan SPRITZER ???

 DSC_0319

Eceh ?? Apa cerita nehh ?? Hahahaha …. Rilekss… Esok awal pagi aku cerita eh.. Tapi yang pastinya , water dispenser brand Spritzer ni , aku dapat free !! Weee…. berbaloi blogging gitu.. Dah la free, dapat duit lagi..

Sapa kata tak berbaloi blogging ni ?

BEN ASHAARI dan Rakan Blogger

 

MOHD HAFIZ ZULKAFLY

● nama , seperti yang tertera dekat header tuh ● just panggil apiz je ● papepon thanks sudi bukak n bace blog apis :) ● still baru dalam dunia blogging ni :) ● thanks juga kat sape-sape yang sudi follow blog yang tak seberape nie ● seorang yang sangat suka memekak , suka bercakap , mudah terase , suka berkawan tak kesa ngan laki ke pompuan . tu je kot , papepon selamat membace :) . ^^

 

my love land

owner yang cute plus manja ;)) hehehe just call me fareena or anne (angel) hubby je yang panggil an..enjoy your reading okay..

 

p/s : nie saye punye blog ok !

:: 19 years old :: : dip. tourism pelancongan : :belajar dan terus mempelajari: kite cume ade 3 beradik jerk " kakak, adik dan abg " kite petame. kakak, tapi mcm adik.. arghh ! what ever lorh... huhuhu..

 

!AinALuVmYLifE!

....my full nme SITI NUR AIN BINTI MOHD RAFIE.. my nick nme AIN... study at UiTM Melaka,,in Office Management n Technology.. i'm 19 years old.. i LuvE my famIly SO mUCh n Taken By: Mr.Ezwan

 

Words come from heart

seorang budak yg comot dan lambat. aku cube menyayangi,menggembirakan orang sekeliling ! :)

Aku salah seorang dari 4.3 juta orang itu !

 

“ Kira-kira 4.8 juta rakyat Malaysia yang berumur 30 tahun ke atas didapati menghidap penyakit tidak berjangkit (NCD) dan ia termasuklah penyakit hipertensi dan penyakit berkaitan jantung.

Peratusan ini amat membimbangkan kementerian memandangkan NCD blh menyebabkan kematian awal dan pelbagai jenis ketidakupayaan serta kesengsaraan hidup.” – Bharian

 

Wow … buat mereka yang tak tau , aku ada satu jenis penyakit iaitu hipertensi .. Penyakit ni sangat merbahaya jika tidak mengambil langkah mengubatinya.

Tapi , syukur pada Allah .. sejak wife pregnant , aku tidak lagi rasainya. Haa , apakah itu Hipertensi ek ? Hipertensi juga dikenali sebagai Tekanan darah tinggi tapi yang hipertensi ni dah kira tinggi punya level la kalau tak silap aku .. Untuk mengetahui punca serta kesan dari hipertensi ni , sila baca Hipertensi/ Tekanan Darah Tinggi ini ..

Ada satu petua yang kawan blogger aku berikan pada aku dan aku amalkan dan gunakan bila tekanan darah aku naik .. Gunakan kulit kayu manis. Tumbuk hingga lumat kemudian masukkan ke dalam air panas .. Minum.. heheh.. Banyakkan rehat dan jangan amik kisah hal orang lain .. Heheh..

Korang yang takde tu , sila elakkan makanan yang masin serta makanan segera … Okeh ? Jangan kena ! kalau kena , hurm… mmg hipertensi la jawabnya !! hehehe..

Jaga kesihatan sebelum kesihatan menjaga anda ! Erk..

Tamo download movie LIBAS yer !

image 
Kejam ! Tak sampai hati aku nak download movie hasil titik peluh suami kak Adza , Martias Ali selaku penulis skrip untuk filem ini.. Iskhh.. tak best sungguh … 

Tapi untuk filem lain , cam hantu boncet , hantu tonggeng , dan macam macam hantu lain  tu , ok jer.. Hehe.. Jahat kan ? Tak laa.. aku jarang nak tengok filem melayu sekarang ni .. Bukan apa , takut hampa.. Nanti bila dah tengok , aku frust , aku kritik abisan … huhu.. Jahat kan ? Sori kak Adza.. hehe..

Erk.. korang kenal ke Kak Adza ni ? Hehehe.. Kali pertama aku jumpa dia sewaktu final DIGI ..  Suami isteri sangat sempoi dan peramah !  Nak kenal ke ? 

image

Kenal ?? Haaa… kak Adza pon ada guna nama aku , BEN ASHARI sebagai salah satu watak ( hero okeh ! ) dalam salah satu dramanya .. Oh , tak tau ke ? Kak Adza juga seorang penulis skrip seperti suaminya. Haa.. Apa nama drama tu ?? Puteri .. Puteri .. Lupa laaa… Tak hengat lak.. Tak pe, sampai masa nanti , aku bgtau eh.. hehe.. 

Jom g berkenalan dengan kak Adza ..


Kak Adza ,  tahniah ! Header tu ? hehe..

Oh , tentulah aku pilih blogger cun !

 

Setiap kali aku buat blogger pilihan , pasti akan ada yang bersuara ..

“ Mesti perempuan dan cun punya ! “

Kan kan ? Hahaha.. Aku tak terasa dan tak marah pon .. Dah itu yang mereka nampak maka itulah yang mereka cakap .. Takkan aku nak g maki dan berbalas komen dengan mereka ?? Itu membuang masa sebenarnya ..

Aku ada gak test dengan promote  blogger lelaki , tetapi tak de sapa pulak bersuara ??? Nasib baik takde sapa bersuara .. Kalau ada ?? Tak pasal pasal orang kata aku ngan BASKARO AHMAD orang yang sama !! Baskin robin betul !

Lagipon berapa ramai sangatlah blogger lelaki membaca blog aku ni .. Terutama yang baru baru ni .. Yang aa pon , kebanyakkan blogger lama.. Baru ni , tak ramai .. Kan kan ?

Tak kisah pon .. Aku anggap gurauan dari kawan kawan pembaca aku je.. Aku rasa aku semakin mengenali dunia blog ni.. Ragam ragam pembaca mahupun blogger ..

Pastinya , yang kental akan kekal dan yang lemah, tutup buku .. Takat ni , alhamdulillah .. kita biarkan saja gasing itu terus berpusing..

Sampai bila aku nak berblog ?

Selagi aku mampu , ada idea dan anak aku bersedia nak ganti , selagi tu kot aku akan terus menulis blog .. hahaha..

Ke tua ? Ok apa ? Lagi byk pengalaman dan cerita kan ?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI