Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 2 Januari 2011

Khas buat Zaara Sophea Hayat

 

Terima kasih kerana sudi menghabiskan sisa sisa malam anda dengan melepakkan diri di blog ini ... Selamat maju jaya dan semoga sukses selalu ... Kalau ada masa , singgah la lagi yer ..

image

Zaara Sophea Hayat

Blog Pilihan Tengah Malam ..

 

image

http://yusriwahab.blogspot.com/

 

image

http://www.princeduyong.com/

The Dead Walking

 

Mini siries ... pergh... aku beli koleksi lengkap 1st season kat Penang ari tu .. Satu disc , rm5 .. ada 2 disc.. Satu disc ada 3 siri .. ok la kan ?

image image

Aku mmg suka layan cerita cerita gini .. hehehe ... Cerita ni  ala ala cerita I am LEGEND lakonan Will Smith tu ... Bezanya , tang siri ni , ramai lagi yang selamat ...

Menarik cerita ni .. best kalau dijadikan koleksi ..

image image

Tahniah Cikgu Isza ..

 

image

Alhamdulillah.. baru aku tau .. hehe.. kalau cikgu isza tak tag aku , aku pon tak tau yang dia dah selamat melahirkan anaknya yang comel banget tuuuu... huhu ..

Muhammad Muaazin ... Alhamdulillah... hehehe..dengar cakap mak nanti tau !! Mak garang tuuu .. haaa....

Cikgu Isza , sambung cuti la kan.. hehe.. Tahniah yer ..

Selamat kembali bertugas !

 

Dah puas cuti ? Hehe.. mana mungkin puas kan .. bagi la 4-5 bula sekali pon .. sama je...kan kan ? Bila cuti , sibuk nak keje.. dah keje , sibuk nak cuti .. hehe..

Esok , bermulalah episod baru tahun ini... Pastinya cikgu cikgu liat skit kan ? hehehe.. mau g sekolah.. Nak daftar pelajar baru ... Nak layan karenah pelajar pelajar .. Pergh.. dugaan betul ..

Ibu bapa pon tak kurang bznya gak .. nak daftar anak anak mereka .. haih... pening pening.. nak beli buku sekolah lagi .. Cabaran cabaran .. Respek kat semua ibu bapa !!! Kesabaran mmg penting time nih .. kan kan ?

Apa pun , selamat bertugas kepada semua rakan rakan blog ini ... Hehe.. harapnya esok kepala aku tak sakit lagi ... Ada meeting penting minggu ni.. haih.... Bosan ? Apa mau buat.. makan gaji ... lalalala...

Selamat bersekolah !!

100 yang pertama 2011

 

Alhamdulillah .. tak sangka .. aku ingatkan takde dah yang sudi klik butan PENGIKUT tu walaupun aku tahu korang bukan pengikut aku.. kan kan ?

Kita kawan kan .. kan kan ? Haaaa... Ari tu ada yang tanya aku , kenapa follower dia jap naik jap turun .. hehehe ... Jgn risau.. tu normal je.. Blog aku ni pon sama je ... Rasanya ada yang tutup akaun blog tu kot.. Samada mak dia marah atau boyfriend dia marah.. haaa.. hehehe.. guwau ..

Cara nak unfollow sesuatu blog ? Ada caranya .. cuba google je.. lengkap cara dia ajar dalam tu... haaa... tak perlulah aku nak ulang ajar menda yang sama kan ? hehe..

Haaa.. tajuk aku tu.. Semalam baru 1hb Jan.. Ari ni 2hb Jan.. dah dapat 100 orang lagi .. ehhehe...sedang menuju puncak iaitu 8 ribu.. lom puncak lagi tu.. puncak 10 ribu .. haaa... sempat ke tak .. aku pon tak tau la.. tapi yang aku tau , aku cuba je yang terbaik .. Dengan sokongan kawan kawan .. hehe.. jangan lupa tang tu.. Terima kasih ...

image

Analisa 2010 Blog BEN ASHAARI

 

Ada yang bertanya ... usia blog aku ni .. dah berapa lama aku berblog .. Pengalaman .. Kenangan .. pahit manis ..

Ramai dah tau , aku mula berblog  secara serius pada penghujung 2009 (okt ) .. dan genap cukup setahun bila (okt ) 2010 ... Muda lagi kan ? Haaa... tu la.. jgn dok inat aku otai atau sifu.. aku takde papa pon sebenarnya.. sama je level ngan korang semua ...

Aku mula rekodkan pengerakkan secara rasmi dengan menggunakan GOOGLE ANALYTICS pada awal bulan MAY 2010 dan hinggalah hujung tahun Disember 2010 , jumlah pengunjung yang direkodkan ialah ..

image 1 MAY 2010 - 31 DISEMBER 2010

Dan rasanya pada penghujung tahun barulah peningkatan agak memberansangkan berlaku pada blog aku namun aku cuma meredakan segala 'kepanasan' blog aku serendah mungkin ..

image Rekod untuk bulan Disember 2010 ..

Kenapa aku nak redakan 'kepanasan' ? Hurm... untuk mengelakkan berlaku segala fitnah... kejian.. caci maki pada mereka mereka yang tak bersalah .. Jadi , aku perlahankan pengerakkan aku ..

Hurm.. malas nak beri penjelasan lanjut sebab semua sedia maklum .. Blog aku bukanlah seperti blog blog yang lain yang mana mampu bercerita tentang segalanya seperti dunia hiburan , politik , isu semasa .. Al maklumlah , aku kan penjawat awam .. tak leh la gitu.. sesekali tu boleh la aku buat .. tu pun sekadar sipi sipi gitu je.. heheh..

Kesimpulannya ... blog aku ni masih muda ... hala tuju , masih belum dipastikan .. InsyaAllah mengekalkan selama mungkin .. dan cuba meningkatkan lagi pembacanya .. Segalanya adalah satu cabaran bagi aku ... Berjaya atau tidak , tunggu je hujung tahun ini .. Sama sama kita menyahut cabaran ini .. okeh ?

Lekat Lekit Story tanya ..

 

Hurm... apakah ciri ciri blog yang perlu ada untuk mampu buat BEN ASHAARI terjah dan review ? Itulah pertanyaannya , LEKAT LEKIT STORY ..

Jawapan aku .. hurm.... yang mana aku klik dan rasa nak klik .. Takde kriteria .. Lagi pon blog aku tak bagus mana untuk aku review atau terjah .. Aku lebih suka promosi blog rakan rakan lebih lagi blog yang baru baru .. Segalanya aku lihat pada follower dia ..

Kenapa aku suka promosi blog rakan rakan ? Hurm .. bagi aku , tu cara terbaik aku menunjukkan penghargaan buat mereka yang singgah membaca di blog aku ni .. Nak buat lebih dari tu , sapa la aku kan ...

Hurm.. jadi buat mereka yang belum aku promote tu , sabar sabar la yer .. Korang bukan nak berblog sehari dua kan ? InsyaAllah kalau selalu nampak nama korang sini , akan singgah la aku dan seterusnya... hehehe ..

Pagi tadi , Lekat Lekit ada buat satu entri berkaitan AWARD .. aku dah membalasnya pagi tadi tapi rasanya tak sesuai lak jawapan tu sbb boleh jadi isu .. Jawapan aku berkaitan tu , seawal aku mula berblog , Award gitu dah diberi dan dah buat oleh aku ... Cuma sekarang ni , ada banyak sangat soalan yang kena jawab dan kebanyakkannya soalan peribadi yang mana aku rasa tak sesuai sangat untuk dijawab secara terbuka..

Jangan kita lupa.. hari ni pembaca blog kita mungkin 5-6 orang ... esok lusa sapa tau ? Dan pastinya mereka akan membaca segala entri entri yang lama.. Sangat merbahaya sebenarnya ..

Dan tag mengtag ni mmg satu masalah gak.. Bayangkan kalau aku tag blogger lain .. mesti akan ada yang terasa .. Kenapa orang tu bukan dia ? Haa.. atau tak abis abis dia jee... haaa..susah kan ?

Jadi aku amik pendekatan yang mungkin mereka rasa aku sombong nak jawab iaitu membiarkannya saja.. Namun begitu aku cuba membalasnya dengan membuat entri penghargaan buat blogger tersebut.. Tapi ada gak aku terlepas pandang ... Mungkin waktu tu aku bz .. Maaf la yer ..

Jadi buat mereka yang terasa tu .. maafkan aku.. tanganku cuma dua dan masa pon dah mula terhad.. Kalau diperhatikan , entri aku pon dah mula berkurangan ... hurm..

InsyaAllah .. sama sama kita bantu membantu .. okeh ?

Sama la muncung kita ..

image

Gambar tersebut aku curi dari entri terkini , INTANBAIZURAROSLI .. tapi tak leh lawan dengan muncung terbaru aku amik tadi ..

image

Gaya muka blogger tensen kena paksa g beli pisang goreng ... Huwaaa...

Bila dah g kat kedai tu , kedai tu lak tutup ! Tensen tul.. tak pasal pasal aku gak terliur nak makan pisang goreng tu ..

Ye.. aku tau.. korang nak komen pasal rambut tu kan.. aku mmg suka syly rambut pacak selain style botak .. hahaha.. nampak garang gitu... hehehe...

Tak garang ke ??

Blog Aku perempuan itu ..

 

image

Cun .. cun .. pencarian header blog cun bagi aku , tersinggah kat blog ni lak... Sapa punya ?? http://cipunzmalas.blogspot.com/

Bang..smart header blog ..

 

image

Sapa punya neh ?? Smartkan ?  Aku rasa mmg aku suka warna coklat dan warna gelap kot... hehehe ..

Blog milik ZAMIR ni , simple .. kemas gitu ... sesuai untuk bersantai bila bila masa jer.. kan zamir kan ?

Blogwalking sambil promote blog kawan kawan ..

 

Hurm.. aku malas nak membebel ari ni .. mood tak berapa cun sbb sakit kelapa..eh.. kepala... dua hari dah dok sakit kepala ni.. tak tau la nape ..

Jadi aku nak amik kesempatan ni dengan merayau ke blog rakan rakan yang meninggalkan komen kat blog aku ni sambil tengok cerita THE WALKING DEAD seblum wife amik alih remote dvd untuk tengok cerita korea dia lak .. adeh ...

Bukannya takde idea tapi malas nak mengarut kosong.. jadi ada baiknya aku promote blog kawan kawan .. Berbaloi la gak kan ? Huhu.. Tanda penghargaan ..

Nak keluar merayau pon malas ... esok kije ... baik rehat je kat rumah.. Oh ya.. pokok bendi wife aku pon dah segar balik.. hehe.. mmg rezeki wife aku la... hehe..

OK.. merayau lagi .. blog sapa lak pasni ???

Blog Best !

 

image

Kenapa aku kata best ?? JOm baca antara entrinya ..

" Hari ni aku gempar lagi setelah setahun berlalu!!!

Pesakit jiwa ni buat hal lagi

Ya Allah, bila dia ni nak stop jadi sakit jiwa macam ni

Tak habis-habis lagi ke nak mengejar

Tolonglah!!! "

 

Haa... tu baru skit je ... nak tau lagi ? G le baca sendiri ... > Zara

Teh timbang berbahaya: Jabatan Kesihatan

ELI: Teh timbang atau teh sukat yang amat digemari penduduk di negeri ini sebenarnya boleh memudaratkan kesihatan mereka.

Ketua Penolong Pengarah Kanan (Keselamatan dan Kualiti Makanan) Jabatan Kesihatan Kelantan (JKK), Ahmad Nadzri Sulaiman, berkata teh berkenaan yang sering digunakan peniaga kedai kopi sebenarnya mengandungi bahan pewarna sintetik (bukan semula jadi) yang berbahaya kepada kesihatan.

"Teh berkenaan tidak mempunyai label dan dijual secara timbang di kedai runcit di negeri ini. Ia berbahaya kepada kesihatan pengguna dalam jangka masa yang lama," katanya.

Beliau berkata, penjualan teh perlu mengikut Peraturan-peraturan Makanan 1985 iaitu tidak membenarkan serbuk teh ditambah bahan pewarna.

Katanya, sesiapa yang didapati menjual, mengimport, mengguna dan menyimpan teh timbang ini, jika disabitkan kesalahan, boleh didenda maksimum RM10,000 atau penjara maksimum dua tahun.

Beliau berkata, berdasarkan rekod JKK dari Januari hingga Oktober 2010, sebanyak 1,858 kilogram serbuk teh timbang bernilai RM22,296 dirampas dalam operasi yang dijalankan JKK.

Peniaga restoran, Meriyam Sholah, 45, berkata beliau tidak mengetahui bahaya penggunaan teh itu dan telah menggunakannya sejak sepuluh tahun lalu.

"Makcik memang suka guna teh timbang ni, pekat molek untuk buat air teh terutama teh susu, kalau guna yang uncang tu nampak pucat dan tak sedap, pelanggan pun bising," katanya.

Katanya, harga teh timbang juga lebih murah berbanding teh uncang dan perkara itu penting bagi perniagaannya.

Puad Zainudin, 50, pula berkata beliau pernah mendengar mengenai bahaya penggunaan teh timbang bagaimanapun tetap menggunakannya.

"Saya beli yang harga RM12 sekilo, yang murah RM7 sekilo...yang murah aroma teh tak kuat," katanya. - BERNAMA

Tiru gaya blogger awek .. kalau gini ?

 

image

Ahaks... ni akan aku buat nanti .. hehehe ... skang ni lom leh nak buat sbb .. hurm.. dok kemaruk tengok dvd ... hehehe

Rasanya camana la yer gamaknya aku mengayakannya gaya memegang bunga tu eh ??

Blogger kita ni ,Hana telah mengayakannya dengan penuh kecomelan.. hehehe... kan kan ? Akan aku buat nanti .. heehehe

" Kami diludah " .. Kesian mereka ..

 

KUALA LUMPUR: "Kami diludah, dimaki hamun, digelar anjing, dipukul dan dibaling objek keras dan dilayan buruk tetapi itu sebenarnya yang membakar semangat pemain negara untuk menang dan mencipta sejarah negara," kata Datuk Subahan Kamal.

Ketika mendedahkan tekanan dan formula kejayaan negara merangkul Piala Suzuki AFF buat julung kalinya, Subahan berkata, semua tindakan provokasi itu sebenarnya ‘terkena ke muka sendiri’ pasukan lawan.

“Banyak sejarah berlaku. Kita bawa pulang piala selepas 14 tahun, kita catat sejarah naik kereta perisai Baracuda ke stadium, umpama ke medan perang. Belum pernah dalam sejarah bola sepak dunia pasukan bola sepak naik kereta perisai.

“Bayangkan betapa panasnya berada di dalam Baracuda selama setengah jam sebab kenderaan perang tidak ada penghawa dingin. Itu semua dugaan yang menguatkan lagi semangat pemain untuk buktikan bahawa kita boleh menjadi juara walaupun menghadapi pelbagai tekanan,” katanya.

Tidak cukup dengan layanan teruk, Ketua Jurulatih, K Rajagobal sendiri diludah peminat Indonesia ketika keluar dari hotel penginapan bahkan, Subahan turut dipukul di kepalanya manakala pegawai perubatan dibaling objek keras ketika sesi latihan.

Rajagobal sendiri mengakui terkejut apabila dimaklumkan pasukan negara akan menaiki Baracuda kerana cuma dimaklumkan beberapa minit sebelum berlepas ke stadium.

“Saya langsung tidak menyangka sehingga ke tahap itu dan cuma dimaklumkan apabila turun ke lobi hotel dan berkumpul di sana. Kita anggap Baracuda itu macam burung Garuda. Saya sendiri tak pernah naik kereta perisai, ini pengalaman baru.

“Mungkin masa kecil dulu ibu saya pernah belikan kereta perisai mainan, tetapi sekarang sudah ada peluang dan pengalaman sendiri bagaimana rasanya duduk di dalam Baracuda,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai tekanan ke atas pasukan negara, Subahan berkata, semua masalah itu bermula sebaik saja pasukan negara tiba di Jakarta apabila bas pasukan langsung tidak diiringi polis pengiring sepanjang perjalanan ke hotel.

Situasi itu jauh berbeza ketika pasukan Garuda itu tiba di Malaysia di mana mereka diiringi polis dan menginap di hotel lima bintang di Seri Kembangan pada perlawanan akhir pertama di Bukit Jalil.

“Sepatutnya kita dapat peluang untuk latihan akhir di stadium Gelora Bung Karno, tetapi dibatalkan atas alasan keselamatan. Mereka bawa ke tempat lain dan ketika dalam perjalanan, saya dimaklumkan tempat itu jauhnya dua jam perjalanan.

“Saya terus batalkan latihan di sana dan arah bas berpatah balik ke hotel dan kami buat latihan ringan di tepi kolam renang.

“Itupun masih berisiko kerana kawalan keselamatan sangat teruk. Mereka biarkan penyokong Indonesia bebas keluar masuk hotel dan menghampiri tempat latihan,” katanya.

Apa yang paling menyentuh hatinya ialah kesungguhan, keikhlasan pemain untuk menaikkan nama negara melalui beberapa sesi dialog yang diadakan bertujuan memberi peluang kepada pemain meluahkan perasaan dan tekanan.

Setiap kali sesi dialog, pemain akan diberikan motivasi berterusan supaya melupakan segala ancaman dan provokasi yang bertujuan melemahkan semangat pemain.

“Ada pemain yang menangis kerana kecewa kita kalah 1-5 dalam perlawanan pertama menentang Indonesia. Rasa kecewa itulah yang membakar semangat mereka, apatah lagi Presiden FAM, Sultan Ahmad Shah juga hadir dalam sesi dialog bersama pemain.

“Sebenarnya kami yakin bergelar juara apabila menang ke atas juara bertahan Vietnam kerana itulah pencabar paling kuat. Indonesia tidak sekuat Vietnam, sebab itu kita yakin boleh menang. Cuma perlu ikut percaturan dan kuatkan mental pemain,” katanya.

Secara peribadi, Subahan menganggap kemenangan 3-0 dalam perlawanan akhir pertama di Bukit Jalil pada 26 Disember lalu yang jatuh pada tarikh hari lahirnya sebagai hadiah paling berharga dan kenangan paling manis.

Katanya, ikatan persaudaraan berlandaskan semangat kekeluargaan Malaysia Boleh adalah antara faktor penentu kejayaan pasukan.

“Pemain datang dari pelbagai latar belakang berbeza, tetapi boleh hidup bersama. Itulah konsep 1Malaysia, mereka mencontohi bagaimana barisan jurulatih dibentuk dan bekerjasama berteraskan konsep satu keluarga.

“Gabungan Rajagobal, Tan Cheng Hoe (penolong jurulatih) dan Mohd Faozi Mukhlas (jurulatih penjaga gol) itu melambangkan 1Malaysia. Ditambah pula sokongan padu Tengku Abdullah (Timbalan Presiden FAM) yang kerap datang ke tempat latihan dan hadir semua perlawanan hingga pada peringkat akhir,” katanya.

-BHARIAN-

Antara sebab arak diharamkan dalam Islam ..

Video Karam Singh Walia ...

Hurm... malas nak komen .. bukan pe , kang ada je yang tak puashati.. entahlah .. Apa pun , aku kesian kat En.Karam Singh kita ni .. hurmm..

Arak , bila dah minum.. maka bermulalah segala permasalahan dalam hidup ... Segala jenayah boleh dilakukan bila dah dalam keadaan mabuk.. Fikiran tidak menjadi waras , tindakan di luar kawalan ... macam macam boleh terjadi .. Diri sendiri boleh menjadi mangsa atau orang lain boleh menjadi mangsa juga ...

Yelah .. aku mengaku.. aku bodoh !

 

Apa nak buat .. tadi diorg google BEN ASHAARI BOGEL ..  lani lak .. ada google BEN ASHAARI BODOH .. suka diorg dengan perkataan yang bermula dengan 'BO' ... BOTAK tamo ? BOWLING ke ? BOBOT ke .. BOBOY ? GUGURL tamo ??

image Haaa... tu buktinya ... Nak lagi best ? Tengok atas tu ... SEX BUDAK !!  Mak aihhh .. giler ke pe ??? Dah abis idea nak cari info malam buta gini ? Cuba la cari gaya blogger awek ke... atau mp3 mp3 agama ke.. ni tidak.. hurm ....

Oh dunia .. lihatlah .. semakin kebelakang kita ..

Isu Harimau Malaya... Hari hari mau !

 

Ramai yang minta dikekalkan nama tu .. sbb takde la besar sangat masalah tu.. Hurmm.. tapi kalau mintak ditukarkan .. maka berikut adalah cadangan nama yang dikemukakan oleh para blogger kita :

  1. Ayiep Lavera
  2. Amzar Syazani
  3. zaMir
  4. HaniffHarunHanafi
  5. sekamar rindu
  6. Woofer Storm
  7. salim harmanain
  8. nur
  9. girl next door
  10. MayangDanyDaud
  11. simpangsiur
  12. Monalea

Hehehe.. apakah pendapat dan cadangan mereka ??? G la baca sendiri ...

Suka giler header blog ni ..

 

image

Simple tapi penuh makna !!

Ada satu entri dia ari ni best tapi bagi aku , gambar yang dia tu lagi best !! hehehe ... jom g tengok ... http://syedspurs.blogspot.com/ aka Syed Hilmi

From Russia with love !!

 

Aku dok pikiaq laaaa .. sapa la dari Moscow dok rajin mai masuk ke blog aku ni ? Tetiba ari ni , tergerak hati p klik kat nama dia .. Sebenarnya , aku perhati je sapa yang rajin masuk n komen... bila dah terlalu kerap , maka aku 'membalasnya' semula ... Sbb tu tu panggil dia 'semangat kental' .. tapi takde la ngan blogger kita ni ..

Bezanya dia berada di luar negara ..sedang belajar di sana .. maka aku teringin nak membalas 'jasanya' dengan mempromotkan pada kawan kawan kita yang sedia ada ini ..

image Bila laa gamaknya aku dapat tiru gaya blogger awek pegang anak patung ni eh ??

Nama blogger kita ni , ALEXA YUSSIDA .. Takde kaitan dengan ranking Alexa.com tu yer .. jauh sekali perbezaannya ...

Maka hari ni terjawab sudahlah segala pertanyaan aku ini ... Dia ni rupanya ... hahahaha.. Terima kasih yer cik Alexa.. nanti jadi doctor , saya orang pertama nak jadi pesakit ... hahahahha...

Antara gaya aku nak tiru tapi tak dapat !!

 

image Blogger Yuyu yang teringin sangat aku nak tiru gaya dia .. tapi susah arr .. mata aku kecik je.. nanti kena pakai maskara dulu untuk jadikan bulat ala ala rabbit tu .. huhuh...

Ehem... jangan tengok aku... tengok dia .. hahaha ...

Tiru gaya awek blogger , jaga muka ..

image

Lama dah buat kerja giler ni ... dulu aku suka tibai mak aku punya atau adik aku punya .. termasuk la mandi lulur tu.. sapa suruh tinggalkan dalam bilik air tu kan ? Haa... sbb tu la berseri je muka aku skang ni .. hahaha..

Mangsa berikutnya , korang leh tau la .. hahahahha ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI