Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 4 Januari 2011

What ?????? Apa kes ni ?

image

Huk aloh... apa cerita ni ?? Nak tau dengan lebih lanjut ...jom > sini

Aku ditanya ... sekadar pendapat ..

 

Ada satu soalan yang ditanya oleh blogger tadi berkenaan blog aku .. Katanya blog aku berat disebabkan bloglist aku tu ... hurmm .. aku rasa la .. mungkin lembab skit je .. tapi tak la sampai tak keluar langsung .. Aku selalu blogwalking guna pda ( HTC) aku .. tak de masalah bila connectionnya cantik ..  Dan mmg aku mmg perbaharui bloglist tu setiap 3 bulan .. okeh ?

Berkaitan dengan entri dan komen .. mana yang lebih bagus ..

" sehari 10 entry tapi satu entry hanya 3 komen

atau

sehari 3 entry tapi satu entry 40 komen "

Jawapan aku mudah je .. apakah kandungan entri tu .. Kalau dia buat 100 entri sehari  dengan penuh info dalam tu , pastinya komen akan banyak ... Kalau dia buat satu entri tapi cerita pasal kuku dia yang patah , rasanya berapa komen akan dapat walaupun dia blogwalking 100 ribu blog ?

Komen berkait rapat dengan entri .. Entri pula berkait rapat dengan blog.. Blog pula berkait rapat dengan blogger tu sendiri.. Kalau blogger tu punya strategi , corak promosi blog , setiap entrinya pasti akan ada komen .. Kalau dia sekadar menulis blog tapi tidak 'memasarkannya' , bagaimana orang nak tau tentang kewujudan blognya ? 

Jangan bandingkan blog newbie dengan blog yang dah lama serta dikenali ramai.. jika itulah perbandingan , maka anda akan kecewa ..

Kesimpulan ... entri yang bagus akan menghasilkan komen yang berkualiti ..

Berkenaan shoutbox atau adik beradik dia .. Dari mula aku berblog aku dah tahu mengenai kelemahannya walaupun ada kelebihan .. Bagi aku , kelebihan itu hanyalah memudaratkan aku ... Jadi aku tidak langsung memerlukannya.. Jika mereka ingin benar mempromosi blog mereka , tinggalkan je komen.. aku senantiasa melepaskan komen tersebut ..

Tu je la soalannya .. Terima kasih .. Sekadar pendapat kosong aku ..

Permulaan 2011 di gym ..

 

image image

Sisa petang aku dihabiskan di gym.. membakar semua segala kalori akibat kegagalan aku menahan nafsu makan tadi .. kalau baca entri pagi tadi ( link ) ...

Aku telah membedal 3 pinggan kecik nasi goreng tu beserta sambal sotong ... tak tahan weh.. sedap giler la pulak sambal sotong tu .. lembut gitu ... Tu pasal aku berlari ke gym petang tadi .. hehe..

Tadi ada blogger tanya aku ... camana nak kasi ada kepak.. mudah jer .. kena g gym pastu tengok orang buat camana kemudian tanya orang lama ... memula tu , google dalam net ...mesti jumpa .. kalau takat nak buat kat rumah , rasanya , gayut ..tapi pon ada cara gak tu.. tak sama dengan gaya gayutan yang biasa ..

Ni untuk rekod Jan 2011 ... apa akan jadi pada Disember 2011 ??? Sama sama kita nantikan jika umur kita panjang ..  " Ada orang nak buat  analisa gak ke bab ni ? "

Salah nombor !

 

Pernah tersalah call atau antar sms ? Hurm.. pasti penah kan ? Respon dari penerima tu camana ? Kalaulah si telefon tu lelaki dan penerima tu lelaki gak , pergh... ganas giler jawabnya .. macam nak maki hamun lagaknya .. padahal , penerima tu boleh kata dengan lembut jer ...

Kalau yang call tu perempuan dan penerima tu lelaki ? Camana ? Kalau suara sedap , ada yg gatal , pastinya akan save nombor tu .. Pastu esok lusa buat buat terantar sms.. mula la edisi mengayat ..

Hurm... yang menyedihkan aku ialah , kenapa kalau sesama jantina nak je dibalas dengan kasar ??  Satu bangsa satu agama tu !! Haih.. kata penuh dengan sopan santun ... hurm.. Belum lagi 1Malaysia..

Walaupun bukan semua , tapi puratanya tinggi.. makin menyedihkan dunia kita ni .. Makin mementingkan diri sendiri .. Yang diorg tau , tekak sendiri ... Entah la...

Blog Istimewa Petang ini ..

 

image

Blog peribadi yang bagus untuk dikongsi bersama ..

http://thetriplets18.blogspot.com/

Aishah - Kenangan Terindah dalam kenangan ..

 

image

Al-fatihah buat arwah Aishah .. semoga rohnya tenang bersama sama orang yang beriman ..

 

Hurm.. sayu aku sekejap .. masuk ke blognya .. Berita pemergiannya , memeranjatkan rakan rakan seperjuangan ..

Begitulah kehidupan kita.. hari ini kita ketawa , esok kita menangis .. Hari ini kita berlari , esok kita tersungkur ..  Apa guna pangkat dan darjat , jika segalanya hanyalah sandaran duniawi saja ?

Hurm... sama sama kita fikirkan .. Kita semua sama saja ..

Kecewa dengan dunia blog ...

 

Dunia yang sangat mudah ... dunia blog ... Tapi disusahkan sebab apa ? sebab bawak sekali perangai 'buruk' tu ke dalam dunia maya ni ..

Dunia maya ni bukan satu dunia realiti yang mana patut dijadikan cabaran .. Apa salahnya bergerak sama sama ? Bangun sama sama .. Perlu ke menjatuhkan orang lain ? Semata mata nak tunjuk handal dalam dunia blog ? Dunia realiti camana ? G la bagi khutbah kat masjid negara tu tiap kali solat jumaat , kalau rasa handal sangat bab ilmu dunia ni.. tunjukkan sekali kejaguhan dalam ilmu akhirat sekali.. kan senang .. boleh bagi tabik hormat tiap kali jumpa..

Frust .. bila bangsa lain mengutuk bangsa kita , kita melatah.. menjerit.. marah .. amuk .. Tapi bila bangsa sendiri menjatuhkan sesama sendiri ? Tepuk tangan ? Sengih ? Pastu apa ? Nak berdiri sorang sorang sambil depangkan tangan tu dan menjerit " Akulah yang terbaik ? " .. hurm... Cubalah hidup dalam dunia cam dalam movie I'M LEGEND tu.. berjiran je la ngan zombies tu ..

Mmg la .. segalanya ada harga .. nak maju bukan mudah .. tapi biarlah maju dengan bijaksana ... Ibarat dalam peperiksaan.. Sapa yang rajin buat kerja rumah atau rajin mengulangkaji , insyaAllah dialah yang lulus ..tapi jangan lupa pada yang bijak tu .. tak semestinya tak rajin dia akan gagal ..

Apa masalahnya orang kita ni ? Kat luar bergaduh .. dalam dunia maya ni pon nak bergaduh ??? Dapat apa ? Kepuasan ? Puas apa ? Puas menyakitkan hati orang lain ? Pastu ? Shutdown computer tu , sapa kita ??? Nothing !! Kau , aku dan mereka .. sama jer ... Polis datang mintak mykad , kena hulur gak .. takkan nak kata  " weh.. aku otai blogger okeh ! ko tak tak kenal aku ke ?? "

Tak payah la.. blog ni ... kalau nak cari makan .. sama sama cari makan .. tak perlu ada kepala .. tak perlu ada ekor.. Mungkin yang lama tu boleh bagi tunjuk ajar .. tapi biarlah ajar dengan ikhlas...

Hurm.. serius .. aku frust.. Tak seindah mana pon dunia blog ni sebenarnya.. Cuma aku bersyukur , aku dikelilingi mereka yang ingin 'bergembira' dengan dunia mereka... Itu dah memadai bagi aku ..

Jahat giler ini olang !

 

image

GAYA tersendiri pemain Real Madrid, Marcelo (kiri) meraikan jaringan Cristiano Ronaldo ketika bertemu Getafe dalam perlawanan La Liga Sepanyol, awal pagi tadi. Madrid menang 3-2. - Foto AP

-BHARIAN-

Blog fotografi terbaik bagi aku ..

 

image

Korang tau kewujudan blog ni ? Pergh.. satu kerugian kalau tak tau ...  hehe.. bagi aku , mmg best ! Koleksi gambar menakjubkan ... Godek godek la gambar dia ...

Tak caya ? G la tengok sendiri kat > TOLAHAH 

 

iKLAN Fotografi .. minat ? > AFUNDEE

Follow lama dah.. lupa nak habaq .. BEST !

 

image

Kebetulan ! Semua pegang kamera .. hahaha.. bukan memilih yer.. aku klik dan terus je promote .. tapi bergantung pada blog tu .. aktif , menarik dan ringan .. Rambu rambu tu , boleh dipertimbangkan lagi.. heheh..

Blog HAMIHEMO ni pon menarik..sama je cam blog tadi... Aku lama dah follow blog ni cuma lom berkesempatan nak promote lagi .. hehe.. ok .. jom ke blog dia .. > HAMIHEMO

I follow u !! Sebab blog best..

image

Blog baru lahir... hehehe.. tapi best !! Gambar dia semua aku minat.. hehehe...  teruskan dengan identiti gini..  okeh http://hazellezahs.blogspot.com/

Jiwang sat .. entrinya kemudian ..

Kenangan yang lama menjelma
Ingatanku padamu menyala-nyala
Gambaran duka yang lara menerpa
Oh mengapa kau utuskan sengsara
Kau biarkan diriku meronta-ronta
Lantas kau alihkan cintamu padanya
Ooo... sebak rasa ku menahan derita
Pilu hati mengenangkan cinta yang kecundang
Ooo... sayang inikah balasanmu terhadapku
Seorang insan yang amat menyintai dirimu
Kering airmata (kering air mata)
Kesal tetap ada (kesal tetap ada)
Jernih air di muara
Luka tetap ada (luka tetap ada)
Ternyata kau insan yang tak setia
Pengorbananku selama ini tak berharga
Kenangan yang lama kutinggalkan
Tiada guna mengungkit kisah yg lama
Kelak nanti meracun hidupku
Tinggal sayang
Tinggallah pujaan...

Lagu ni antara lagu yang membawa sejuta kenangan .. bukan sebab awek ke apa tapi guitarist dia member aku .. jadi bila diorng buat show tu , aku layan la follow.. hehee.. saja nak rasa bahang 'artis' ..

Ada satu lagi .. nanti cerita.. tapi lagu ni mmg aku suka.. hahaha... Sapa sangka , penyanyi dia dh jadi pelakon popular gitu.. hehee.. Acong sweetchild ..

DOWNLOAD LAGU TINGGALLAH SAYANG TINGGALLAH PUJAAN > sini

Cantik tak ? Cantik tak ? Murah lagi ...

image image

image image

Banyak lagi ada .... meh sini > ALINAC

Tiru gaya blogger awek .. lagi ?

 

Semalam aku dah upload tapi aku kuarkan .. saja je .. nak tersengih pagi hari.. ni nanti pon nak delete balik .. Tiada niat nak perli sapa sapa yer .. tiru gaya mr bean je nih .. hehehe ..

image

jOM bErcuti ..

image

Jom rancang percutian kita tahun ni ... macam macam ada dlm negara kita nih .. hehehe.. duta Pelancongan Malaysia aku neh.. hahaha

Untuk lebih lanjut > TOURISM MALAYSIA

Mana satu idaman kalbu ?

 

image

Rezeki pagi ini ... Menyelerakan !! Nasi goreng , sambal sotong dan juga buah buahan ..

Gulp... pasti menelan air liur jika melihat serta menghidu keharuman sambal tersebut.. Apatah lagi nasi goreng kampung bersama sama ikan bilis yang melazatkan itu ..

Oh tidak... aku tak mampu menahan nafsu ku ini .. aku nak amik 2-3 pinggan untuk melantaknya ..

Tapi ..

image

Teringatkan bekalan yang diberikan oleh wife , pagi tadi segera membatalkan niat aku tu .. hehehe ..

Bukan per , roti bijirin ni lebih selamat untuk aku dari nasi goreng bersambal sotong tu ...

Aku belum makan lagi pon dah leh terasa akan kemasinannya walaupun belum tentu masin .. Kalau masin ? Sah sah aku tidur lagi kat rumah .. Elakkan selagi boleh...

Risau kali ni.. kot kalau terkena lagi ? Blog ini pasti sunyi sepi tanpa penulisnya lagi...

TERIMA KASIH ....

Mmg dari dulu kot gini ?

29-11-07_0828 13-11-07_1037

Kedua dua gambar diatas adalah pada tahun 2007 ... amacam ? Hahaha.. Bawah ni lak pada tahun 2011 .. hari ini yer .. Padahal , aku suka g kerja dengan berpakaian simple jer .. tamo kemas kemas.. nampak sangat cam berdisiplin.. huh.. tak suka .. seolah olah 'diikat' gitu.. heheheh... suka rasa 'bebas'

image image

5 tahun dah berlalu... muka ? hahahha... adeh... kunyah chewing gum setiap pagi dan makan oats .... buah dan juga ulam ulaman.. hehehe... ayam pastinya menjadi pilihan utama ..

Pagi pagi sudah buat aku hangin !

 

Bengang betul aku ! Ops.. salam dan selamat pagi .. Haa..sambung ... huih.. sat sat .. baru terdengar dalam Sinar.Fm .. Pergh.. mengenai 2 orang rakyat Malaysia yang g Indoneia semata mata untuk  menyokong pasukan Malaysia dan yang membuatnya menarik ialah mereka duduk diantara ribuan penyokong Indonesia ! Dua berdua je penyokong Malaysia ! Pergh.. berani mati betul ! Pihak Polis terpaksa bawak kedua dua penyokong Malaysia tu keluar kerana khuatir akan keselamatan mereka .. Salute la bro !

Ok sambung ... haaa... mental horizantal betul .. pagi pagi dah buat aku hangin ... maunya tak ..baru nak pakai baju , boleh pulak dia merayap kat lengan aku haaaaa... Tak pasal pasal , koma terus ko !

Geram beb.. bukan takut .. Geli jer .. huhuh.. dia punya kaki tu ... eeee.. tak leh nak bayang arrr.... bukannya bersih sangat kaki dia tu.. kalau dia rajin clorox atau pakai dettol , ok la skit .. ni tak .. haa.. kang aku cakap , ramai lak tak lalu makan kan ?

OK la ... aku sampai dah kat stsn erl.. jumpa malam nanti... Malam ????

Penghargaan buatnya ..

 

image

Dalam ketensenan , aku telah mengklik ym aku .. lantas tengok id dia menyala lalu aku menyapa dan akhirnya tak pasal pasal aku buat 2 entri mengenai dunia blog ...

Kawan kita ni jugak ada memberi sedikit nasihat untuk aku agar terus berblog dan buat tak tau je kat segala anasir anasir atau virus zombies yang merebak dalam dunia blog kita ini ..

Terima kasih DILLA ... Kadang kadang bila buntu , kita borak jap pon dah leh dapat banyak idea.. Bila dah ada idea tu , jgn tunggu esok atau tahun depan untuk update.. terus je update.. diorng suka atau tidak , terpulang.. janji takda sapa yang cedera sewaktu membaca entri tersebut.. okeh ?

Blog Pilihan Malam ini ...

 

image

Selamat malam blogger dan juga pengunjung..
Kihkih..
Tadi baru pas tengok movie kat Mr.Lappo..
Mr.Lappo dah nazak..
Setiap kali cik.ninie on je Mr.Lappo..
Mesti "jem"...

pemilik sebenar entri ialah  > http://aku-wanny.blogspot.com/

Jom stop blogging... bersara terus..

 

Kalau korang nak stop blogging , aku adalah orang pertama akan stop .. tapi aku akan kembali dengan id anynomous ..atau 'lalat' mahupun 'langau' ...

Best siut .. jadi blogger tanpa wajah pastu kutuk mengutuk blog orang .. teringin .. Orang tak kenal kita .. kita kenal orang tu .. Cari je segala kesalahan orang tu .. Pastu 'tembak' sepuashati kita ..

Tapi terfikir .. kat bahu kiri dan kanan kita ni ada malaikat yang sedang mencatit segala amalan kita .. baik dan buruk .. segala tulisan kita , adalah tanggungan kita .. Baik kita tulis , maka baiklah balasannya nanti.. Kalau buruk ? Bayangkan kalau 100 orang baca .. berapa pulak point yang tercatit ?

Jadi.. kalau nak berhenti berblog semata mata kerana mereka mengutuk kita .. mengeji kita .. fikirkan semula .. Apakata kita ubah cara penulisan kita .. Bukan apa... dia dah 'sedekah' pahala dia kat kita .. kemudian orang akan masuk dan baca entri entri di blog kita .. Kalaulah blog kita mempunyai cerita yang bagus , bukankah dapat lagi pahala ?? Selain trafik.. hehehe... trafik tu pembaca okeh ..

Fikirkan semula.. aku pon teringin nak berhenti ..tapi bila memikirkan aku akan kehilangan korang semua .. aku simpan dalam dalam dulu perasaan tersebut ..

Buat mereka yang membenci kita tu , cuba tanya balik hati tu.. nak ke tidur dengan perasaan begitu ? Ibarat tidur bersama sama syaitan .. Bersihkan hati tu , tidur .. InsyaAllah .. lagi nyenyak dari telan ubat tidur !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI