Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 6 Januari 2011

" Ben , camana ko leh dpt banyak idea ? "

 

Camana eh ? Hurm... camana korang dapat idea eh ? Sama jer .. cuma sebelum aku 'berborak' dengan orang , aku luahkan terus pada blog atau selepas berborak , aku simpan point dan aku 'ceritakan' pada blog ..

Gitulah yang aku lakukan hari hari.. setiap masa ..setiap minit ..setiap saat .. jika ada sesuatu yang menarik , aku terus kongsikan bersama .. Mungkin ada yang menyampah tapi jangan lupa pada yang suka ... Kalau kita layan pada yang menyampah , maka kita takkan jadi apa apa .. dok layan sangat karenah mereka dan ikut segala apa mereka buat , maka kita takkan jadi kita ..

Mungkin ada yang boleh kita amik sesuatu dari kata kata orang lama ni namun jangan sampai 100% .. Kenapa ? Sbb akan hilang keaslian penulisan kita .. tu pendapat aku ... 

Berapa banyak entri ? Bergantung la pada kerajinan .. tu jer.. kalau malas , jangan paksa.. buat la seminggu sekali .. ok dah tu kan ? Hehe.. tapi jgn mengeluh kalau trafik jatuh .. Maklumlah , seminggu sekali je orang masuk baca blog kita tu ..

Kesimpulan ? Takde kesimpulan ... Idea datang ...jangan simpan jangan peram .. kalau tak .. jadi jeruk ... Datang idea , proses .. jika ada info yang boleh dimasukkan sekali lagi bagus .. kaitkan .. jangan huraikan terlalu panjang .. bosan pembaca nanti .. Padat dan tepat ..  ;)

Wah..sungguh cool !!

 

Serius !! Salute .. tabik !! Aku skang kat kedai makan mamak .. heheh.. malam ni wife tak masak sbb dia lewat balik tadi.. jadi aku kata tak perlu masak la.. makan je luar .. sesekali ..

Memula wife order nasi goreng kampung dan aku order mee goreng ayam.. hehe..wajib ada ayam .. Tak lama kemudian , sampai nasi goreng... Satu suap ... Kantoi .. wife kata nasi tak masak ! huhu.. panggil orang kedai tu .. Cakap kat dia .. mintak tukar .. Tanpa banyak cerita .. dia pon g bawak ke dapur ..

Datang bos dia .. mintak maaf .. katanya rice cooker diorng rosak.. susah nak jangka nasi tu masak ke tak .. Kitorang tak kisah pon.. mintak keow teow tom yam.. Sini mmg sedap la keow teow dia ...

Sedang dok makan tu .. tiba tiba terdengar bunyi bising.. Aku cari dari mana datangnya bunyi tu.. Rupanya anak pakcik tu tertumpah gelasnya .. tapi yang bestnya ... pakcik tu cool giler !! Tak marah langsung anak dia ... senyum je ... pergh.. serius cool... kalau dia buat blog ni , datang lalat ke langau ke , sah sah tak kisah punya.. hahaha .. Bagus kan ?

Ok.. nak balik dah .. wife boring.. hahahaha...

Entri pilihan malam ini ..

 

"gedabak tajuk terpampang kat atas sana menandakan aku sentap! sentap sangat ke sampai tajuk entry lagi panjang dari apa yang aku nak citer???serious la sentap bila orang nak bercerita..maksud aku bergossip pasal aku merata rata! popular ke aku sampai dorang nak bergossip apa semua!haaha :P "

Kenapa aku pilih entri ini ? Saja nak bagitau bahawa tak kira blog baru atau lama , selagi ada hitam dalam hati tu , maka beginilah kehidupan seharian kita ..

Yup .. mmg betul ..kalau takde orang begini tak meriah dunia kita kan ? Tapi tak perlulah beria sangat ... Kan dah diajar dalam agama kita yakni ISLAM ... Perangai begini patut di buang terus ... Kan kan

OK .. nak tau sapa punya entri ni ? Jom kita baca ... dan komen ... hehehe .. > sini

Kembali dengan kerja giler ku ..

 

Hehehe... aku kembali dengan segmen ku.. saja nak meriahkan dunia blog picisan ini dengan segmen segmen ala kadar ..

Baru aku post petang tadi dan .. hurm... jumlah yang join segmen ini  dah lebih 100 orang join.. dan aku mmg akan giler nanti nak buat segmen ini ...

Ni bukan segmen mencari harta karun atau contest .. sekadar segmen suai kenal secara sukarela jer ... kan kan ? Haa... aku pon tak larat nak buat contest sbb komitmen dia lain skit ... huhu.. penat kepala otak woo ..

Tapi tak pe la.. asal semua gembira , ok la kan .. tapi ada gak yang tak gembira.. hehe.. apa nak buat ... kita tak mampu puashkan hati semua pihak... dapat puaskan sorang dua pon dah ok dah .. janji takde sapa yang sakit jiwa .. kan kan ?

Segmen 2011 : Mereka kata ...

-TUTUP SUDAH SEGMEN INI -

Satu segmen khas untuk semua blogger .. tak kira baru atau lama .. Berminat ? Ok.. tunggu.. Tujuan segmen ni adalah untuk kita saling kenal antara satu sama lain memandangkan ramai blogger baru wujud pada penghujung tahun 2010 dan awal 2011 ..

Ini bukan segmen meningkatkan trafik mahupun mengejar populariti .. Sekadar untuk kita beramah mesra antara kita .. OKeh ? Tiada jaminan 'kekayaan' trafik bila join segmen ini ..

Jika berminat , seperti biasa .. buat satu entri khas :

  1. Letak header blog BEN ASHAARI sebagai trademark ..
  2. Tajuk MEREKA KATA .. dan linkkan ke entri ini ..
  3. Berikan kata kata aluan buat rakan blogger anda yang bakal melawat blog anda .. TIDAK KURANG dari 100 patah perkataan ..
  4. Tinggalkan url entri anda ruangan komen ini ..

Tarik tutup ? Bila dah terlalu ramai la kot .. okeh ? Terima kasih kerana sudi menyertai segmen ala kadar ini ..

Hari ni HARI EXCITED SeFB ke ??

 

Haaa... aku pelik lak ... nak kata tak makan ubat , mmg aku tak makan lama dah .. lama tu tak la.. minggu lepas je last makan.. haha..

Bukan pe , cam aku kata tadi , add la beberapa orang kawan dalam FB .. Tup tup , tinggal conteng kat wall aku kata 'excited giler ' .. Aiseyman .. Jap nak tengok cermin ..

Cofirm !!! Aku tak berubah wajah pun .. nama pun BEN ASHAARI ... pasai pa depa excited benor ? Kalau sbb blog , aku pon ada blog .. mereka pon begitu jua .. haaa.. sama jee kan ? Bahkan mereka punya lagi mabeles dari aku ..

Serius .. aku bingung .. Salah wall kot diorng ???  Tak caya ? Add FB aku nih .. sini laaa ( link ) .. Tapi yang pasti , aku bukan penjaga gol itu yer !!

Aku terkejut bila mereka terkejut ..

 

Entah .. dari dulu hingga sekarang .. aku mmg akan add mereka yang tidak aku kenali dalam dunia FB .. Terpulang pada mereka untuk menerima aku sebagai tetamu dalam FB mereka..

Aku bukanlah aktif sangat dalam FB tu , tapi sekadar nak memeriahkan lagi dunia rangkaian sosial kita ni .. tak salah bukan ? Haa..

Kadang kadang aku tergelak bila wife aku cerita kat aku yang mana ada rakannya bertanya tentang FB aku.. Tak cemburu ke tengok FB aku ni penuh dek perempuan ?  Nak kena cemburu ke ? Kalau aku spesis  yang dok berbalas pantun dalam FB , mungkin la kot .. tapi aku gunakan FB sebagai medium promosi blog aku yang tak best tu ... haaa.. Kena bagitau part ' tak best' tu .. nanti ada yang kata aku perasan lak kan ..

Hari ni , aku merayau lagi .. follow sorang dua rakan di blog kemudian di FB .. Pengembaraan aku terhenti di sini ...hehehhe .. di SAHABAT BLOGGER ... haaa.. kenapa ?  hurmm.. nak tau kenapa ? hurm.. panjang cerita dia .. Yelah.. aku pendekkan .. Korang baca la sendiri yer ..

http://atiqsalleh.blogspot.com/2011/01/memang-buat-aku-terkejut.html

http://fiaixora.blogspot.com/2011/01/speechless.html

Aku nak kata apa dah ? Aku sendiri pon terkejut bila mereka terkejut .. hurmmm .. sabar je la yer ..

oh ya.. ada yang tanya.. ym aku... benashaari@yahoo.com ..

Header Pilihan Petang ..

 

image

Dari hari tu aku nak up header ni dalam blog aku tapi bila nak post je , entah tiba tiba sesuatu jadi pada aku . Nak kata ditegur .. tak pulak.. nak kata aku pandang belakang pon tak ..

Malap ! Tu je aku boleh kata .. Aku dah buat entri tentang blog ni .. Dah aku tekan butang publish .. tapi masih error ... Aku cuba sekali lagi .. namun waktu inilah kejadian itu berlaku !!

Jadi , header ni mmg bertuah laaa.. bertuah bagi aku laa.. sbb apa ? Sbb ? tak pe la.. lupakan kisah lalu .. huhu ... panjang cerita dia .. nanti korang tak tidur malam .. Haa.. malam jumaat nii.. haa.. nak cerita keeeeee ??? hehee..

Ok.. tentang header ni , tuan punya ialah ANISA HANG TUAH.. jangan terkejut tengok tuan dia .. tak de kaitan dengan alien okeh !

> http://fantasyaxx.blogspot.com/

Entri pilihan tengahari ... like10x

" today, i had a very long journey from jB to kL, i took a train which take about 7 HOURS (deyy~sakit punggung i okey!), and then i took another train from central KL to Subang (thanx god x ramai org), nak dijadikan cerite, this is the situation that i've gone thru sepanjang dalam tren ke Subang tu:

dalam gerabak yang i naik tu, ade ramai gler pakcik2, apek2, abg2, uncle2, macha2..(aku nk tekankan yg aku silap naik coach..i did not enter the ladies coach..padan muke aku dikelilingi laki)..tp ade satu pakcik india ni kan, dia kesian tgk aku bawak beg besar gedabak tu, so dia bg la aku duduk.. memule cm x sampai ati, but he insisted... so, memandangkan i pun rase mcm nk pengsan..i pun duduk la, "

Aku baca entri ni pon dah buat aku tersenyum .. membuktikan betapa masih ada rakyat malaysia yang prihatin dan peramah ...

Nak baca dengan lebih lanjut ? > sini

Tarikh luput !

 

OK.. dah tamat tarikh luput .. Seminggu tanpa sebarang segmen .. terbukti kata katanya salah ..

Gatal sungguh kepala otak aku ni dengan idea untuk segmen baru .. Aku nak buat satu segmen pemanas badan untuk awal tahun ni .. Nak mengesan blog blog yang baru lahir dalam tahun ni.. Tahun ni yer... haaa..

Bukan apa.. rasanya best gak kan kita ada kawan kawan baru .. Pastinya mereka segan nak menegur kita kan ? Lebih lagi yang dah lama lahir cam tahun lepas tu .. Dah layak dipanggil abang ipar dah tu.. eh.. silap.. abang dan kakak .. haaa..

Amacam ? Ada yang berminat tak ? Kalau takde , aku nak teruskan .. kalau ada , aku nak batalkan .. okeh ? Jangan pening .. mmg saja tujuan aku nak bagi korang pening .. kang g lunch tak la melantak banyak banyak kan .. Makan tu ingat kat anak yatim di Palestine tu.. jgn membazir okeh !

Sebarang pertanyaan.. cari aku di YM ... makasihh...

Gathering lagi ?

 

image Weewittt... sapa nak g perjumpaan blogger blogger sedunia  semalaysia ??? cepat cepat ... angkat bulu hidung tu... hahaha.. guwau guwau ..

Aku ? Macam nak g..tapi segan laa.. sbb dia kata dia jemput Majalah Remaja.. Aku masih lagi bawah umur.. tak lepas lagi tahap remaja .. kang g , aku dipinggirkan.. semua pakat segan je nak borak ngan aku.. al maklumlah , daku kan masih muda gitu.. hukhuk ..

OK... jangan bohong dah ... kalau berminat nak tau dengan lebih lanjut , silalah telefon aku di .. eh.. silalah klik sini .. Sila silalah war warkan ..kot kot jiran sebelah nak ikut kan ?

Blog aku dah jadi cam kaunter infomasi lak ..

Entri Pilihan pagi ini ..

 

Citer ini khas untuk pompuan sebenarnyer.... sebab ia berkisar tentang beg tangan yang disandang di bahu...(kalo ade lelaki yang buat gini pun ok jugak..anda termasuk dalam golongan yang dituju..huhu) Kate la korang sedang berjalan-jalan sendirian..(Ye la..kalo dah berlari...peragut tak nak punyer... tah-tah die yang semput dulu..:p) Tiba-tiba.... ada peragut yang bermotosikal datang menghampiri tanpa memberi salam dan meragut beg korang! "Aiyak!!", Korang berkata..(contoh..contoh...he he) TETAPI.....JANGAN PANIK!!!

sambungan > sini

 

IKLAN : :: SHOCK SALE PROMOTION ::

Sombong ? Apa kes !

 

Hurm... sombongkah aku ? Erk.. ada mereka kata aku sombong ... Yelah kot.. aku sombong .. nak buat camana .. aku kan artis popular gitu ...  sejak sejak blog aku dimasuki oleh ribuan pembaca serta artis terkemuka tanahair dan dunia termasuk la kumpulan dari Metallica tu yang gemar baca entri aku ni , aku bertambah sombong .. Tepi tepi.. orang sombong nak lalu nehhh ..

Adeh.. boleh gitu ??? Dapat apa dari sombong dan berlagak ni yer ? Jaminan selamat dari MAUT ? Atau confirm tak masuk neraka ? huhuh.. sampai gitu sekali yer ?  Kalau boleh , aku nak sombong mulai sekarang laaa ..

Bukaklah  mata tu .. ni cuma B.L.O.G ! Dan aku cuma penulis blog yang 'kosong' ..  Yang nak terasa atau sakit hati tu nape ? Kecualilah dulu kita sama sama main guli.. tiba tiba , aku pon tak kenal ko.. Baru la nak layak nak sakit hati.. kan ? Ni kenal pon tak , tau tau nak terasa hati ..

Aku tak tu la.. kalau nak kata aku tak layan atau balas komen dalam blog tu , nak cop aku sombong .. silalah tengok gambar aku tu betul betul ... Dia tulis kat situ , BEN ASHAARI ... Bukan AWAL ASHAARI yer .. Mana  yang penting , aku jawab terus .. mana yang terlalu penting , aku buat entri .. Mana yang sekadar komen , mana aku senyum dan ucapkan terima kasih .. Mana yang kutuk , aku delete.. tamo mereka baca dan menjadi isu kelak .. Maaf .. cukup dunia nyata kita dah porak peranda ... Takkan dalam ni pon nak kalut bergaduh ??

Tegur menegur boleh , gunakan pendekatan ilmiah .. Gunakan akal .. gunakan logik .. Tunjukkan kematangan dan juga kebijaksanaan .. okeh ?

BLOG BEST 2011 !

image

Bagi aku .. blog ni penuh dengan info .. tak rugi follow blog macam ini .. :)  >  http://sharinginfoz.blogspot.com/

Blogger Baru naik lemak ?

 

Dari pagi tadi aku cuba bunuh nyamuk tu... tak aman betul nak tidur..Mula mula tutup kaki ngan selimut .. terpaksa.. aku tak suka berselimut sebab terlalu selesa tidur .. Dia mai serang lengan .. arghhh... tarik selimut tutup lengan .. Dia mai serang hidung aku lak !!!  Mak aih... kejam punya nyamuk ... nak sangat darah aku ke??  Tutup muka terus.. haa.. bernafaslah aku dalam selimut tu.. geram betul.. Ni dok menaip entri ni pon dok mai ganggu.. Jangan sampai aku sembur racun nyamuk .. haaaa... kang pengsan kang ... lenyek gak ko nanti ngan aku.. haaa...

OPs... sori.. tajuk lain .. Ada mereka kata jangan tolong sangat blogger baru ni.. takut nanti naik lemak .. skit skit harap kat kita .. Huih .. nak tanya boleh ? Blogger baru ni budak sekolah tadika ke ? Kalau sekolah rendah sekali pon , takat mana la diorg nak berblog ?

Nak tolong blogger baru ? Diorng pon tau.. tolong awal awal je.. pastu diorng tau nak bawak diri selepas memahami selok belok dunia blog ni .. Itu yang aku nampak.. Takat aku berblog sehingga sekarang ni , yang masih dok rajin komen kat aku ni , sorang dua je .. Yang lain dah bina kehidupan mereka masing masing .. Alhamdulillah.. Ok je ??? Takde masalah pon walaupun dulu seringkali mintak aku promotekan blog mereka .. Aku buat.. sekali dua je .. pastu , ok dah sbb dah faham ...mereka perlu bergerak sendiri !

Teringat aku sewaktu sekolah .. bila ada ujian .. cikgu akan merayau rayau ... Ada cikgu yang rajin tunjukkan jawapan .. Ada yang tidak .. Tapi bila ada cikgu tunjukkan jawapan pada aku , aku terfikir.. Cikgu ni nak kenakan aku ke ? Betul ke jawapan ? Napa aku kira tak betul ? Haih... Maksud aku ialah , sungguh cikgu itu memberi jawapan , adalah tugas aku untuk memastikan jawapan itu betul atau tidak .. Segalanya terletak di tangan aku sendiri.. NAK IKUT ATAU TIDAK !

Tapi apa yang pasti , cikgu tu dalam kenangan aku .. Bukan apa sebab dia sudi menunjuk ajar walaupun sekadar menunjukkan jawapan !

Akhir kata ... baru atau lama .. sama je ... Pengalaman dan ilmu saja memisahkan kita ... okeh ? Blogger baru bukan naik lemak cuma perlu tunjuk ajar dan ada blogger lama yang rasa cukup ilmu di dada perlukan diberi tabik hormat untuk menurunkan ilmunya .. haih.. macam macam ... Aku sendiri dok merangkak ... Ingat setahun tu dah cukup ?

Salam dan selamat pagi ... harap tak sakit perut lagi pagi ni.. hehehe.. Hujan ..

Isu bloglist ...

 

Huarghh.. ngantuk.. aku tertidur tadi lepas isyak.. awal pulak aku tidur aku malam ni .. penat sangat gamaknya aku ni .. hurm... Sedar sedar dah jam 3 pagi  .. Saja belek  blog... tengok kat BLOGLIST aku sekali .. kot ada entri best dari rakan blogger ..

Whoopss... ada satu entri menarik minat aku .. ISU BLOGLIST .. Nak masuk bloglist dia kena buat entri ? Hurm ... Menarik tu .. Nape rasa menarik ? Sbb setahu aku , aku blogger pertama yang buat segmen begitu .. Sapa nak masuk , sila buat entri .. mudah je kan ?

" Kenapa nak masuk kena buat entri ?? Kalau masuk sah sah ke trafik tinggi ???  Kalau tak tinggi camana ???  "

Yang pertama .. kenapa kena buat bloglist ? Ini adalah strategi promosi blog .. Ibarat nak masuk apa apa jenis pertandingan la.. Sila la isi borang .. Kalau tak isi borang , rasa rasanya berapa ramai yang akan beratur ??? Ramai beb ! Berjela panjangnya.. Main pakat beratur jer ... Tapi tak tau apa apa ...

Aku pernah open bloglist ni .. sapa sapa nak , sila tinggalkan url blog di ruangan komen.. beratus ratus gak la url yang ada .. Kemudian , patutkah aku memilih yang mana aku kenal je aku letak ? Camana dengan yang lain ? Ala.. tak kenal pon diorg.. Diorng blogger baru .. biar je la.. Hurm.. boleh ke aku berfikiran gitu ? Sian pulak kat diorng kan ? Tapi bila aku letak semua , 50% tak aktif .. PULAK !! Dah tu camana ? 

Bila buat entri , blogger yang nak join tu pastinya antara blogger yang bersungguh sungguh nak aktif.. Secara tidak langsung , dia pon mempromosi blog dia dan juga blog pemilik bloglist tu .. Yela, pembaca akan nampak entri tu dan akan klik .. Walaupun bukan ramai pon nak klik tapi walaupun 10 orang klik , itu pon dah trafik gak kan ? Dari takde entri langsung ??

Win win situation.. Jangan fikir negatif disini .. Bila dah tersenarai dalam bloglist blog tu , jgn fikir la .. pasni confirm blog aku ramai masuk punyaa...  Camana nak orang klik link blog tu kalau dok cerita pasal baju baru dia la.. pasal kasut dia koyak la... Pastu tajuk entri tu .. MALAP je .. orang akan klik tajuk yang GEMPAK tapi cerita pon GEMPAK ! 

Mengikut pengalaman aku la kan , selepas membaca entri tu , ada pembaca akan melihat pada bloglist tu ... untuk jump ke blog lain .. Walaupun bukan semua berbuat demikian tapi segelintirnya ada .. Tinggi gak la bilangannya tu .. Kalau terkena tempiasnya , apa salahya kan ?  Nama pun mencuba ...

Aku nak tanya ... ramai buat blog ni kenapa ? Antara sebabnya ialah selepas dapat tau blog boleh buat sumber pendapatan kan ?? CONFIRM keeee boleh dapat ???  Eh .. boleh la kan ? Kena la usaha ! Sama gak bloglist ! Kalau tak usaha nak promosi blog , camana orang nak kenal blog kita ? Jangan terlalu harap pada blogwalking atau join forum mahupun contest ke apa ke .. usaha tetap kena buat bila bergelar blogger baru ..  Bila dah naik , ok la.. tak yah la nak buat .. tapi kena ingat , bila dah naik , ramai lagi baru kat bawah .. Yang baru ni camana ? Nak suruh gak buat cam kita buat ? Oh .. ko nak naik ke ? G ikut jalan jauh.. Blogwalking , forum , contest , kipas sana sini dulu ... nanti ko naik laa .. Hurm.. camtu ke ??

Kesimpulan ... segmen bloglist ni adalah antara satu cara untuk mempromosi blog .. Kelebihan pada kedua duanya .. Apakah susah sangat untuk buat satu entri ? Tiada paksaan di sini .. Yang aku nampak banyak blog dah terkena tempias .. Kalau 10 UV sehari dan blog kita tu pulak cerita yang best , pastinya 2 akan letak dalam bloglist mereka pulak ! Itu pengalaman aku .. Dari takde langsung kan ?

Bab tinggi atau tidak , kita sekadar memcuba segala gala bentuk cara yang ada untuk mempromosi blog .. Kalau nak tinggi , g letak iklan kat suratkhabar .. panggil media , buat PC .. sure meletop blog .. tapi kalau 'budget' takde , guna la kreativiti .. okeh ?

Tinggi atau tidak , sama gak cam menaman pokok durian.. Belum tentu lagi berbuah.. kalau kena pokok tu jantan ? Berpuluh tahun tunggu .. tak ke frust ? Tapi bila fikir kebaikkannya ... sekurangnya menyumbang oksigen ke muka bumi ini dan juga menyejukkan kawasan kita tu ... Nak menyesal ? Perlu ke ?

Tepuk dadaa ... tengok bawah .. jangan fikir kita di atas sama macam mereka di bawah ... Pengalaman mematangkan corak blogging..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI