Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 7 Januari 2011

Mat Gebu oh Mat Gebu ... 35 sudah umur mu !

image

Surat terbuka buat Mat Gebu ..

 

Kepada jiran ku , Mat Gebu ..

Apa khabar wahai saudara ku ? Aku harap kau sedang berbahagia di samping si dia dan keluarga tercinta .. Hapaa ??? Si diaa ??? Hanya Mat Gebu saja tau sapa ' si dia ' .. Kita semua bersedialah menyimpan duit untuk pergi ke Sedenak nanti yer ..

Oh.. maafkan ku .. terbabas sedikit .. Tujuan jiran mu ini mengutus warkah ini adalah semata mata untuk mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR YANG KE -35 ... Hehe.. sama umur ye kita tapi Mat yang cukup bulan dan aku , masih jauh lagi.. hehehe...

Hari ini 8/1/2011 , maka bertambahlah setahun lagi usia anda .. kan kan .. Tapi bak kata orang lama lama .. apa ada pada usia kan ? Yang penting ialah jiwa .. Jiwa kena senantiasa muda .. Aisey, kalau nak g berperang ..best la gak kan .. hehee ...

Akhir kata buat jiran ku ini merangkap chef de mission Dapur Tanpa Sempadan , semoga anda berbahagia di ulangtahun kelahiran anda ini .. Dan doaku buat mu , semoga panjang umur dan diberkati Allah selalu ...

Sekian ,

Jiran sepagarmu ..

Tiru gaya awek blogger lagi dan lagi...

 

IMAG0227 Wahh.. mmg habis.. bunga depan mata aku !! Wife aku dah pening dah .. maka inilah hasilnya ... boring punya pasal sbb dinner tadi dah abis tapi masih belum nak berganjak balik ke bilik , aku pon start jadi giler .. ni la dia.. abis semua bunga aku selit kat baju, spek ... gigit.. haaa... tau pon segan dia ! hahahaha

Tiru gaya awek blogger lag ?

image

Jangan cari nahas ben !! Ramai pasti pecah usus punya kalau aku buat gini .. Dan pastinya ramai juga akan unfollow blog aku dah .. hahahaha..

Saja nak perkenalkan blog kawan kita ni ... bagus blog dia .. masih bersekolah lagi kan ? Haaa.. tapi penulisannya .. mmg aku sendiri pon tak leh nak lawan punya laa.. serius ... tak caya ? G la serang sendiri ..

G tengok diam diam ... jangan kutuk lak .. sian dia ... bagi perangsang yang sepatutnya .. okeh ?

http://belog-azrin.blogspot.com/

Update tetap update ..

image

Sementara tunggu wife siap untuk turun makan malam .. seperti biasa , aku belek 'harta karun ' aku jap .. kena tengok .. kang mana tau ada lanun singgah bawak parang ke .. kapak ke .. aku gak susah kan ?

Hurm.. Kalau ikut hati aku kan .. mau je aku serang KLCC malam ni.. nak tengok midnite.. hehehe ..  tapi tak boleh.. wife meeting awal pagi..

Dan dia risaukan aku lak.. takut aku boring dalam bilik .. Aku ? Boring ?? Hahaha.. korang nampak apa depan aku tu??? Haa.. tu namanya laptop / netbook.. kira adik beradik la.. kalau menda tu takde , serius !! Aku boriingggggggggggggggggg !!!!

OK ..

9,000 calon PLKN ingkar bakal dikenakan perintah khidmat masyarakat

 

SEPANG: Kira-kira 9,000 calon yang gagal menghadiri Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) sejak ia dilaksana pada 2003 bakal menghadapi kemungkinan dikenakan hukuman Perintah Khidmat Masyarakat (PKM) sehingga 240 jam.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad, berkata pelaksanaan hukuman itu, tahun ini selaras dengan pindaan Akta Latihan Khidmat Negara 2003 yang mula dikuatkuasa November 2009.

"Kita dah ubah akta, mereka ini tak didenda lagi tapi mereka dikenakan hukuman khidmat masyarakat," katanya selepas lawatan kerja ke Kem PLKN Princess Haliza di sini, hari ini.

Turut hadir, Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Abdul Hadi Awang Kechil.

Sebelum pindaan itu, calon yang ingkar mengikuti kursus itu boleh dikenakan hukuman penjara tidak lebih enam bulan atau denda tidak melebihi RM3,000 atau kedua-duanya sekali.

Abdul Latiff berkata, senarai calon yang ingkar itu sudah diserah kepada polis untuk disiasat dan dibawa ke mahkamah, dan hukuman itu akan dikenakan sekiranya mereka didapati bersalah.

Beliau berkata, mereka juga masih diwajibkan untuk menghadiri program itu selepas menjalani hukuman.

Dalam perkembangan lain, Abdul Latiff berkata, kajian keberkesanan PLKN yang membabitkan 62,000 responden telah dibentang kepada jemaah menteri dan mereka berpuas hati dengan hasil kajian itu.
"Respon yang diterima amat positif di samping banyak cadangan penambahbaikan dan kita mungkin akan menerbitkan hasil kajian itu untuk makluman orang ramai," katanya. - BERNAMA

-BHARIAN-

Melepakkan diri di hotel ini malam ..

image image

Wife aku tak suka tidur hotel.. aku lak , mmg suka tidur kat hotel .. Tau nape ? Sebab aku suka tengok design bilik dan juga bilik airnya .. hehehe... 

Impiana , KLCC .. hurmm .. best ? Aku prefer lagi Traders .. serius .. aku tak leh la nak komen lebih lagi kan sebab aku baru sampai jer.. Cuma setakat ni , bagi aku Traders ok lagi ..

Blog pilihan petang ...

image

Mungkin ada yang perasaan mun ada yang tidak. Lagu kebangsaan Israel, Hatikva dijadikan latar muzik kepada babak dalam sebuah drama Melayu terbitan orang Malaysia sendiri. Drama yang disiarkan di TV kerajaan setiap Ahad jam 12 tengah malam itu penuh kisah trajis pahit getir kehidupan masyarakat Islam di Balkan dan selitan kisah cinta antara dua benua  Eropah dan Asia.

>> http://biakpiasau.blogspot.com/

Apa yang seronok sangat ada blog ni ?

 

Bila aku tanya mereka yang bukan kaki komputer atau yang mana gunakan komputer hanya sbb bos suruh , maka mereka tak akan amik pusing dengan dunia blog .. sedangkan blog ini dah semakin berkembang seperti mana FACEBOOK ..Dulu perlu ada email.. skang perlu ada FACEBOOK tapi bila ada blog , lagi cool !!!

Bila ada blog , akan timbul pertanyaan.. camana aku nak bagitau orang yang aku ada blog ?? Takkan nak g bagitau kat orang aku ada blog ? Aku ni sapa ?? bukan artis .. tak de sapa nak baca blog aku ni haa.. kan ?

Kemudian tengok kat widget FOLLOWER tu ha.. aiseyman.. tkade orang nak klik ke ? Ala.. dapat 10 orang pon best dah.. kan ? Maklumlah , blog biasa biasa jer .. Betulkan ? Apa kata kita imbas kembali saat saat kita mula berblog ...

" wah !! airien dah dapat 9 follower la !! Tq guys coz sudi follow airien .. emm. memang betul ape orang kater warge blogger ni baik2 n peramah2 belaka .. hehehe . walaupun blog saya xseberapa , tapi korang sudi follow dan jenguk2 . first time nak buat blog nie rasa takut kalau tak ada sambutan dari blogger2 lain . rupa2 nya tanggapan saya salah , blogger2 semua terbaik la . cepat mesra !! hehehhe . ter excited pula saya =) "

Entri ini aku petik dari blog AIRIEN .. Rasanya kita dulu pon macam dia kan ? Gembira tak terkata gitu... Tapi bila dah lama lama , rasa riak timbul di hati.. apatah lagi bila blog dah dikenali orang .. Berlagak mengalahkan Tom Cruise .. JLo ... haaa... padahal ? Nothing !

Ramai blogger yang berpotensi aku nampak akan naik tak lama lagi .. InsyaAllah .. cara penulisan yang best , cerita yang cool ,penyampaian yang tepat  bakal menjadi tarikan pada blog mereka .. Nasihat aku ... berpijaklah pada bumi yang nyata ..

Buat AIRIEN , selamat datang ke dunia blog .... periksa semula niat berblog kita masing masing ...

Nak makan lagi acar berlauk ..

Kenapa BEN ASHAARI suka promosi blog ?

 

Wah.. dapat duit siotttt... Kaya kayaa !! Baru lepas order Lamboghini 8 buah !! Tak caya??? Jangan percaya .. Temberang semata mata .. Jangankan Lamboghini , bangkai kereta kancil kena langgar pon lom tentu aku dapat beli tau !

Kenapa aku suka promosi blog blogger terutama yang baru baru ni ? Seperti yang korang tau , itu sebagai tanda penghargaan aku buat mereka yang sudi singgah blog aku ini ( nak sebut tak best , korang tau dah ) ..  Nak bagi bunga sorang satu , tak berkemampuan lagi kan ? haa.. jadi aku masuk la diam diam .. cari header , entri yang sesuai untuk dipromosikan atau terklik butang follower.. haa..

Selain dari tu , aku tau camana perasaan bila blog dipromosikan .. Camana aku tau ? Aku pon macam mereka gak .. terkapai kapai memula .. fikir bagaimana nak naikkan blog .. Nak harap orang , sapa la aku ni kan .. Bukan artis.. bukan penjaga gol kan ? haa.. mau tak mau , amik kuda , pakai topeng , jadi la lone ranger .. huhu ..

Alhamdulillah .. ada juga insan yang amat dikenali dalam dunia blog ini sudi mempromosi segmen segmen aku .. secara tidak langsung dia mempromosi blog aku la kan .. Dari situ aku faham erti 'speechless ' , 'terkedu' , 'terperanjat' , ' terpengsan' .. haaa.. macam macam lagi ..  TERIMA KASIH MAT GEBU

Jika aku boleh suka sedemikian rupa , bagaimana mereka yang masih baru ini kan ? Pastikan lagi suka .. haaa... sbb itulah aku suka buat gitu .. Dari segi trafik , aku untung ke ??? hahaha.. fikir la sendiri yer .. aku nak makan kuih cara berlauk.. sedap lak.. masuk ni dah 10 bijik aku telan ala ala ananconda..

Isu panas blogger ?

 

Ada blogger tanya aku pasal isu blogger awek bergaya dengan shawl .. Apa pendapat aku ? Huih... aku rasa bab ni kan , mereka yang terlibat tu dah sedia maklum .. Apa niat mereka dan dah tau apa hukum hakamnya .. Tak perlu nak diperjelaskan ... Mereka yang diperkatakan itu dah ada akal.. bijak dalam menimbangkan mana yang boleh dan mana yang tidak .. Dah boleh mengkajinya dengan sendiri malah mmg dah tau .. Sama gak orang kata merokok tu haram .. Bergaduh la sana sini ... Atau sama gak melihat cerita di tv.. bab bab aurat terang terang depan mata .. Tapi mata kita nak gak tengok kan walaupun tau berdosa kan ?

Nak larang ? Sapa kita ? Nanti dia kata mak bapak dia pon tak kisah .. haaa... tu tak pe.. soal dosa pahala antara mereka dengan Allah .. Cukuplah kita sebagai blogger , menyebarkan info atau maklumat berkaitan aurat .. Tak perlu petik nama sesiapa atau menunjuk pada orang tertentu ..  Menjatuhkan maruah dia kan ? Tak ke berdosa jugak hukumnya ? Kalau nak tegur sangat , email terus pada dia .. secara baik.. secara halus .. gunakan pendekatan agama bukannya gerila ! Maka dengan itu , kita dah lepas tanggungjawab kita ..

Blogger ada pelbagai perangai .. Amik yang baik , buang yang buruk ... Proses ..gunakan untuk diri sendiri .. Hasilnya ? Kita kongsikan bersama .. Sapa untung ?

Kesimpulannya ? Mereka tau dah ... sama cam kita ... kita tau dah... tapi apa tindakan kita pada diri kita sendiri ? Kita nampak salah orang .. tapi salah kita ? Menegur tu boleh .. tapi biarlah kena gayanya .. ibarat menarik benang dalam tepung .. kan ?

Kita melayu.. berbudi bahasa dan beragama ISLAM yang cukup indah di mana mengajar umatnya agar berkeperibadian tinggi ..

Ada mata , pandang .. ada akal , fikir ... ada mulut , diam ..

Follower unfollow ?

 

Tersentap ? Terkedu ? Terkentut ? oh tidak sama sekali terkentut ! kan kan ? Cuma timbul persoalan di benak kepala ku ini .. Mengapa mereka unfollow ?? Apakah yang membuatkan mereka unfollow ?

Neh.. toksah pening pening .. Terlalu banyak faktor .. Jangan fikir negatif .. Kalau ada yang membuat keputusan untuk menarik diri dari memfollow blog korang , maka biarkan .. kalau kita tau sapa , kita ajak dia makan malam ngan kita lagi sebagai tanda penghargaan sebab sudi follow kita ari tu . Mana tau , selepas tu dia akan klik follow balik kan ?? Bulan depan dia unfollow balik .. Kita belanja lagi !!! Berbaloi ke wahai kawan kawan ? Lantak ler... Yang kita tau , mereka klik follow sebab mereka klik follow .. Samada mereka suka blog kita ,cerita kita , caci maki kita  .. tu terpulang .. hak mereka .. mouse mereka .. takkan nak marah atau nangis guling guling kan ?

IKLAN : LELONG SHAWL

Mmg ada frust bab ni .. Aku pon malas nak fikir .. naik turun tu biasa la.. Lagi ramai follow , lagi macam karenah nak kena fikir .. Dari satu sudut , mmg nampak mengancam jiwa dan raga tapi dari satu sudut lain , jiwa dan raga terancam !

Jadi , unfollow selepas follow adalah satu fenomena biasa .. Tak sebest gerhana matahari atau banjir di pantai timur .. Biasa amat .. Dari dok pening pk bab tu , g pekena nasii beriani dengan ayam madu.. Kalau ada daging kicap pon best ! Mamak !!! kuah kasi campur !!!

Mereka kata .. Pasal Bola ..

 

" Ah.. Bosan .. Balik balik bola ! Bola bola bola ! Kalau bebola ketam ke.. sedap la gak .. ni tidak ! Buat main sepak je.."  secantikmanis mula membebel ... aNa d'sKoDenG malas masuk campur .. Baik dia menskodeng blogger.. lagi best !

KyLe pulak tak kisah bab bola .. Baik dia layan main dam dengan Kim NaRa .. Queen F pulak mmg fanatik bola .. Peminat MU la katakan ..Bab liga omputih ni sahih dia akan bertekak dengan FOOTPC yang mana menyokong Chelsea ..YAYA AZURA pula berdiri atas pagar.. Mana team menang tu la yang dia sokong .. hahaha .. Berbeza dengan amir smuff yang menyokong Liverpool.. Die hard fan katanya .. Perghh...

mazni md said dan Hasnah malas amik tahu pasal bola ni hanya menyokong pasukan negara je..tu pon kalau masuk final .. kan kan ? Kalau tak , layan FB lagi best..tak sakit hati.. dapat bergossip dengana CikZiee dan oshin ..

aima in luv dengan cek pengu katek ni mmg teringin nak K.I.S.S tapi diusha maut oleh Muslimah Optimis .. Ct Arina dan AMMAR YASIR hanya mampu tersengih sambil mengenyitkan mata .. Gatai ! Laili dan Hannan Al-Qudsey ajak layan cerita hindustan je .. Lagi best !!! Bola apa ada !!

BUNUH PENGKRITIK SULTAN, SATU CADANGAN YANG HINA

 

oleh Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin dari www.drmaza.com

 

Seorang YB dan NGOs tertentu mencadangkan agar pengkritik sultan dijatuhkan hukuman gantung sampai mati. Walaupun ada kaitan dengan politik kepartian tertentu -itu bukan urusan saya- tetapi saya ingin mengulas cadangan ini di sudut hukum Islam seperti berikut;

1. Cadangan ini sebenarnya lebih hina dan besar dosanya daripada menggalakkan pemerintah berzina, atau berjudi atau minum arak atau kesemua maksiat yang lain. Ini kerana, nyawa dalam Islam amat berharga dan haram ditumpahkan tanpa sebab yang sah. Cadangan ini bererti menggalakkan pemerintah membunuh orang tanpa sebab yang diizinkan oleh Allah dan Rasul. Dosa membunuh dalam Islam lebih besar dari dosa zina, arak, judi dan lain-lain.

2. Sultan bukanlah nabi yang maksum sehingga tidak boleh dikritik. Kepercayaan sesetengah pihak bahawa haram mengkritik atau berbeza pendapat dengan sultan seakan menyamakan kedudukan sultan dan raja melayu dengan para nabi a.s. Sedang para al-khulafa al-rasyidin iaitu Abu Bakr, Umar, Uthman dan ‘Ali yang jauh lebih mulia dari sultan-sultan pun dikritik dan dibantah oleh rakyat mereka. Namun mereka menjawab dengan penuh amanah, wibawa dan mereka tidak membunuh pengkritik mereka. Bahkan berterima kasih.

Demi Allah! Debu yang berada di hidung kuda para sahabat nabi s.a.w yang berjuang bersama Nabi s.a.w lebih mulia dari kebanyakan sultan atau raja yang ada dalam dunia ini. Sahabat Nabi s.a.w tidak pernah menggesa agar dibunuh pengkritik mereka. Bahkan dalam Sirah, ada beberapa kejadian yang sahabat tidak bersetuju dengan cadangan Nabi s.a.w dan membantah baginda seperti yang berlaku kepada ‘Umar r.a ketika perjanjian Hudaibiyyah, pun Nabi s.a.w tidak membunuh beliau.

3. Pada saya, pencadang hukuman tersebut; adalah pengampu yang melebihi had. Jika dia muslim, dia seorang yang ‘kering perasaan’ dan tidak takutkan Allah mengenai ‘darah orang lain’. Mungkin dia berhujah dengan undang-undang yang dia fahami sehingga dia lupa syariat Allah yang Maha Tinggi yang mengharamkan ditumpah darah dan nyawa manusia tanpa sebab yang sah di sisi syarak. Wajib dia bertaubat dan menarik balik cadangan tersebut.

Terpanggil aku untuk promosi ini blog ..

 

Haa.. ada dua blog aku nak war-warkan di sini .. sebabnya adalah sesuatu yang menarik di sana ...

Harap korang dapat sesuatu la di sana ... agak sibuk skit pagi ni .. plan nak sambung segmen " MEREKA KATA "  ... bagi yang belum tu , sila la baca yang aku dah buat.. Buat yang belum tersenarai , sila tunggu yer.. rasanya sampai hujung minggu ni kot segmen ni .. Saja nak isi masa lapang hujung minggu selain dari mop rumah...

Lewat ! lewat ! lewaaaatttt ..

 

Ah sedap sangat tidur .. siap mimpi beli superbike tu tak tahan ... adeh ... alaram hp dah set ... tapi silent... ok tak ? huhu... Siap siap siap ...  dah kat kul 7 .. biasa kul 7 dah keluar .. adeh..

Kat Putrajaya skang ni kalau keluar atas jam 7 , jawabnya .. sila la beratur tapi la nazak sangat .. masih boleh bergerak la .. tak tau la lagi 5-10 tahun ... sah sah nazak .. hurmm ..

Tak sempat workout ari ni.. tapi tak per la .. semalam dah .. seminggu berturut mengangkat best.. ari ni rehat .. esok sambung balik .. Dah turun banyak dah berat aku nih ... hehe.. seluar pon dah longgar balik ..

Hujung bulan ni , rancang nak balik Kelantan .. rumah wife aku la... tak tau dah clear ke belum tengkujuh kat sana .. harapnya dah clear la kan .. sbb mau pusing Terengganu nanti .. heheeh.. InsyaAllah ..

Okeh .. sampai dah stesen.. jumpa lagi esok .. salam ...

Entri pilihan malam kliwon !!

 

" TAPI serius ni.. macam bila dah start berblogging.. FOCUS TU LEBIH pulak.. HAHA jangan lah bg saya menulis.. komfem tak leh berhenti.. so pls ask me to stop for me to rest.. inform me pls when will be the time for me to rest.. BAGITAU & REMIND ME always.. SAYA KALAU DAH KHUSYUK DENGAN SESUATU BISA HABISKAN MASA BERJAM-JAM LAMANYA TANPA KISAH MAKAN OR TIDUR DAH.. seriusly I NEED YOU !! i cant live alone .. nt jd camni "

Hahaha.. kenapa entri ini menjadi pilihan aku ? Sbb penulisnya menulis mmg untuk lepas tensen .. sama cam aku laa.. hahaha.. Tak caya eh ??? Meh .. jom g tengok sama sama .. hahaha .. jgn lak kutuk dia yer.. tak baik ni.. kang ada je ju on kat bawah meja tu merangkak keluar.. haaaa .. tu la.. sapa suh kutuk lagi ..

Meh sini .. > klik

Mereka kata ..

 

Mereka kata Ujang9897 , seorang  Pembawa_Wacana Dari Kelate Ke Copenhagen .. Betulkah ? farasakura menafikannya lalu IKRAM ketawa berdekah-dekah .. Sungguh kurang sopan tegur sissyira .. pearl jade hanya mampu tersengih melihat mereka bertekak .. Biasa la kan .. blogger !

iqbalhakimi mengenyitkan matanya pada athirah ..Rozuan Ismail cemburu !  Baity dan sha_qistina ajak Syafiq Rosli tinggalkan  mereka berdua .. Biasa la... kasi peluang kat mereka .. faizah cemburu .. Jelas terpampang pada wajahnya .. HaKim is MiKaH  meredakan keadaan dengan memberikannya aiskrim yang mana patut dia berikan pada Cik Diana ..

Ah .. sudah!! nuanza  @ cida mengelengkan kepala melihat telatah mereka .. Teruk betul budak budak ni .. Dalam diam punya perasaan rupanya !! Novelgurl dapat idea untuk menceritakan segalanya dalam novel akan datang .. Norfa nak jadi heroin dan AuTumN LeaVes jadi pembantunya .. Hero ? Samada hasrul hassan atau JIJI YU ..tapi lina kata macam tak sesuai je mereka berdua .. Aziela mencadangkan apezs shah memegang watak hero sbg duda yang mempunyai anak dara seganas Qaseh dalia adelia .. OK ? Setuju ?

Encik Suami tanpa banyak cerita sedia mengeluarkan modal untuk menjadikan impian mereka itu terlaksana ..nunui Joe berkerut dahi .. ayushida seolah memahaminya .. ::Miss Pikon:: kata , tak cuba tak tau lagi kan ? Miss Layaleya masih speechless ! misz sheyla cadangkan nama novel  tersebut " forever love "  ..

lemolemo , marfieyra , cik aied dan SHEA SHEERA membantah abis abis sbb tak sesuai langsung nama novel tu !  kakchik@ella bertindak sebagai pendamai ... mazni md said ajak berbincang dan akhirnya kata putus ditemui... Tajuknya " sayangku , shekechik " ... Haa .. Amacam ??

: iNdALiNdA : pandang EDDIE YUSTIN dengan harapan menyokong .. SETUJU !!!  s.y.a.r.q dan SyedMuzzamir menjerit ... on je la projek ni nampaknya !! aDisH.sHidA bertepuk tangan ....

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI