Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 8 Januari 2011

Oh .. akhirnya entri aku juga diplagiat ..

" Arghh.. geram geram geram abis nih .. Sapa kebas entri aku ??? Mari kita serang diaaa... serbu serbu serbu ... "

Kalau aku dulu , mungkin aku jadi gitu .. sbb terikutkan perasaan .. Yelah , hasil kerja kita kan .. orang amik gitu jer .. kan ? Tapi sekarang ?

Macam yang korang ada baca tadi (link), pendapat aku telah aku berikan .. Dan aku baru perasan tadi ... ada blogger bagitau aku yang entri aku telah dicopy paste tanpa ada bagi kredit kat aku .. waahhh... bagusnya .. menjadi tarikan mereka itu ..

Neh... aku tak kisah .. Aku bukan penulis yang bagus sehinggakan nak kecoh kecoh .. Kalau nak kecoh , aku leh kecoh bab idea aku yang ada blogger ikut tapi tak bagi kredit pada pencetus idea tu .. Tapi ada aku nak kecoh ? Tarak ... lantak ler..

Bagi aku , mudah jer ... Kalau kita penuh dengan idea .. maka buat la apa pon , maka kita boleh datang dengan idea idea baru dan idea lama tu akan jadi lapuk .. kan ?

Maka perlu nak kecoh ? Terpulang pada diri masing masing Aku ? Tak kisah .. Tapi !! Kalau bab resepi , cerpen , novel yang mana boleh dibuat buku kemudian menjadikan hasil pendapatan peribadi , tu patut kecoh .. kalau takat entri biasa tapi ada ilmu dan info yang boleh dikongsi bersama .. silakan la.. amik jer .. dakwah dalam penulisan ..asalkan jangan pacak muka aku dalam blog tu dan kata tu gambar dia .. dah ! Tu patut aku hanginnnn .. kan kan ..

Cuma kadang kadang kita terlupa gunakan budi bicara kita nak tegur seseorang tu.. mana tau blogger tu baru sangat dalam dunia blog ni.. tak tau apa apa .. maka kita sebagai blogger senior tunjukkanlah budi pekerti bahawa blogger ini seorang yang 'berilmu' .. Jangan sampai orang kata , harap je entri bagus tapi blogger tu ? Haaa.. kan kan ?

Adab membaca blog ..

 

Ramai terlupa , bila baca entri tapi .... haaa ...

  1. Baca bismillah dulu .. dikhuatiri dibisik oleh syaitan nanti ..
  2. Baca dengan hati dan minda yang terbuka ..
  3. Baca 2-3 kali ...
  4. Fahamkan kandungan ..
  5. Kemudian , baca komen .. mana tau ada update terkini mengenai entri di atas ..
  6. Kalau tak perlu komen , jangan tinggalkan komen.. kalu teringin gak , berilah ucapkan terima kasih .
  7. Kalau nak kritik , gunakan akal di kepala dan bukan di kepala lutut ..
  8. Kalau best entrinya , jadi follower sebagai tanda sokongan buantnya ..
  9. Kalau tak best , cuba datang lagi .. mana tau lain kali best .. kan kan ?
  10. Duduk bila baca entri tu .. jangan berdiri atau baring .. bukan pe , baca dalam keadaan cool dan komen nanti penuh dengan kewarasan fikiran ..
  11. Cukup la 10 ...

Tu je la yang aku ingat sekarang .. ok ? Nak workout skit .. Banyak sangat makan 2 hari ni .. hehehe ..

Sayunya ..

 

Alhamdulillah ..sampai dah Putrajaya.. tapi aktiviti aku belum tamat .. jap lagi nak g tengok wayang kat Alamanda lak .. hehe..  Tengok ngan member aku.. Wife ? Dah tak larat .. nak rehat katanya .. Maka aku g ngan kawan aku je la..

Dalam perjalanan pulang tadi .. berhampiran simpang ke Alamanda dan berdepan dengan persimpangan lampu isyarat , aku ternampak sebuah kereta rosak kat situ..

Aku masih menunggu lampu hijau.. dan menyaksikan segala kejadian depan mata aku ni depan satu perasaan amat sayu .. Pemandu kereta tu , seorang lelaki yang aku rasa berbangsa India dan dalam lingkungan 60an ..

Erm.. keseorangan dia .. keluar dari kereta dan menelefon seseorang .. sambil melihat keadaan keretanya ..  Dalam keadaan itu aku terbayangkan lelaki itu ayah aku .. hurm... Dan takda sapa sapa g hulurkan bantuan ! Sekurang-kurangnya bantu tolak keretanya ke tepi jalan .. Buat pengetahuan korang , kereta dia di tengah tengah jalan tu .. hurm...

Aku tahu , mungkin akan ada kata , susah nak tolong ... aku rasa dalam waktu tadi tu , kereta kurang .. sekurang-kurangnya ... bagi lampu kecemasan , dan g tolak kereta tu ke tepi ...

Tah la... yang pasti aku sendiri hampir mengalirkan airmata jika terbayang lelaki itu ayah aku dan tiada sapa membantunya ...

Forum Komuniti Bloggers ..

Haaa .. bagi blogger blogger baru yang nak belajar mengenai dunia blog .. segala teknik serta tutorial ... ni aku nak tolong kawan blogger yang sememangnya dah dikenali dalam dunia blog , NESCAFE AIS , ada buat satu FORUM KOMUNITI buat BLOGGERS ..

Ini pon salah satu cara nak memperkenalkan blog korang .. selain dapat kawan baru.. Kalau ilmu pasal blogging ni sah sah la korang pasti dapat..

Nak tau ? Ok... meh sini .. klik siniii .. g la jengok yer ... haaa.. nanti dah 'power' , jgn lupa kawan kawan lak .. heh ? Tamo sombong sombong ... okeh ?

Ok ... semoga berjaya .. huk huk ... pasni ilang laaa kawan kawan yang selalu singgah sini .. huk huk.. bye byeeee... huwaaaa...

Header SEMPOI !! tapi ..

 

 image

Sori sori .. korang kenal tak sapa punya blog ni ? Aku tertutup lak tab dia .. skang tak ingat dah url blog dia .. Sapa sapa kenal ? Tolong tinggalkan kat komen ..eh.... mmg best blog ni..

Tuan punya header , jangan marah arrr...

Dah tau !  http://ilooveyoouu.blogspot.com/ 

TERIMA KASIH PADA YANG BAGITAU !!

Ada sapa sapa jumpa budak ni ?

image

Salam semua blogger....kat sini saya nak mintak tolong skit sebarkan poster missing child nih. Harap-harap dengan menyebarkan gambarnya mungkin dapat menyelamatkan nyawa seseorang. Hanya ini yang dapat kita buat...please!!! Kalau ade ape-ape info, contact this person in FB 'Norazuin Munaji' incase u have any news about this handsome boy...harap semua dapat membantu...insyallah.-ATP

My prayers for him n his family

-ABGTEROR-

 

Hurm .. aku diminta oleh seorang sahabat blogger untuk meyebarkan info ini .. Aku tak pasti samada ada berita terkini mengenainya atau tidak .. Tapi aku bantu mana yang termampu ..

Bab bab kebajikan sosial gini , mmg kita sebagai blogger patut amik tau.. Jangan dok kelip mata kat trafik je tau .. haaa... Tak rugi skit pon kalau kita sebarkannya .. Mana la tau kan .. hari ni hari dia .. esok esok ?

Tu je la ... malas nak bebel lebih.. suma besau besau dah ... hehehe..

Bukan ku tak nak follow....

 

Hurm... Follower ? Best ? Best ke ??? Tah .. tak tau la bagi blogger lain terutama yang lama lama.. diorng tak kisah langsung bab follower ni.. tapi bukan semua la.. segelintir .. sbb apa ? Sbb dah terlalu ramai follower maka tak kisah la ...

Aku ? aku baru lagi .. suka bab bab follower ni .. Kalau mereka nak unfollow pon aku tak kisah .. lagi aku suka .. sbb follower yang suka kat blog je yang tinggal kan ? haaa... tapi yang silent tu pon aku hargai sangat sangat ..cuma yang silent killer tu je tak best.. hehe.. baca pastu g kritik kat blog dia .. hehehe.. diorg terlupa satu .. kita ni bukan penulis bertaraf negara .. sekadar menulis untuk bercerita .. kan kan ?

Haa.. ni satu kes lagi .. aku teringin gak nak follow blog orang .. mana yang dapat tu , aku follow la .. tapi yang blog berat berat ni.. aku dah la guna broadband biru putih .. haaa.. tau tau je la .. siap ada kapasiti dia je kan .. kalau masuk blog yang penuh macam macam , tak ke aku pening.. tapi aku masuk gak la.. cari kat mana butang 'follow ' tu haa...

Jumpa... tapi tak leh nak klik.. camana tu ? tunggu punya tunggu .. keluar laa widget yang menghalang aku nak klik butang tu.. Tak pe.. sabar ... klik klik klik..tak dapt gak ... TERPAKSA aku klik 'X' ... maaf la yer .. terpaksa ..bukan nak sangat ..

Jadi , buat blogger baru tu , cuba check blog tu.. ada tak widget yang halang pembaca  nak klik butang tu.. okeh ?

Bagaimana aku memilih blog blog atau entri pilihan setiap hari ??

 

image Beginilah caranya .. maka dengan ini terbongkarlah rahsia aku ... uhuk ... okeh ?

Mau ke sg buloh pulak .. hehehe...

Blog Pilihan Hari ini...

image

http://mazha-2010.blogspot.com/

Mereka kata ..siri 3

Siri 1 .. siri 2 ..

Mereka kata blog MamaEma best .

Aku ternganga ..

aku pencerita  kata si TWEETY BERT lagi best ..

Aku ternganga ...

dyba gula-gula kan si MiSx MieRa ..

Aku tenganga ...

Cik Seri Omel mengakui blog  Nora Shahaira lagi best dari mereka semua..

Aku tak larat ternganga dah ..

Siti Noraisyah kata blog NOOR HAFIZAH BT HAMID  lagi best !!

Malas nak nganga dah aku ..

ELLY MISS LOLIPOP kata dia punya blog lagi best dari semua semua semua tuuu .. haaaa ... tak caya ???

Jom kita g seerbu blog blog tu !!!

Ciplak entri eh ?

 

Hurm... hurm... hurm...  Aku , seorang hamba Allah yang mana hidup atas nikmatNya yang senantiasa belajar agar mengucapkan Alhamdulillah .. Mati aku nanti , yang dibawa ' ke sana ' adalah amalan serta sedekah jariah aku saja ..

Aku tak mampu bina masjid .. Aku tak mampu bersedekah  ribuan ringgit .. Atau apa saja melibatkan wang ringgit ... Buat masa ni , mmg belum mampu.. cukup untuk aku dan isteri aku serta keluarga .. Mana tau , kalau ada rezeki lebih , insyaAllah .. namun jika ada yang meminta , tidaklah aku menyorokkannya pula .. Tak bagus tau kedekut .. Ada lebih , kita kongsikan bersama .. okeh ?

Ada sahabat blogger tanya aku , camana nak kesan entri kita dan elak dari diciplak ? Takat ni ada la satu web tu tapi keberkesanannya aku tak pasti la .. Cuma bagi aku la kan ... Kalau entri kita tu bagus , ada la blogger yang amik dan letak diblognya dan buat cam harta persendirian dia .. hurm... kalaulah berguna pada pembaca , biar je la.. anggap je sedekah kita .. kita nak bising bising pon wat penat jer.. niat kita dah cam tak betul.. buat semata mata nak dapatkan trafik dan bukannya untuk memberi info atau kesedaran ..

Aku sendiri suka amik artikal dari web cendiakawan namun aku beri backlink dan kredit.. aku tak sanggup menerima komen yang bagus atas bukan hasil usaha aku .. Malu aku ..

Aku tak pernah nak check samada entri aku pernah di ciplak atau tidak .. Sbb apa , aku tulis ikut gaya aku .. orang dah boleh kenal dah.. walaupun bukan semua la baca kan ..  Cuma aku tak suka orang guna gambar aku langsung ! Minta kebenaran aku dulu .. Entri ok.. gambar adalah peribadi ! haaa.. tu dah salah .. aku tak ragu ragu untuk buat laporan pada pihak berkuasa jika disalah guna ...

Entri kita .. ada info.. ada kebaikan buat mereka yang membacanya , pahala untuk kita .. Selagi ada pembaca , selagi itu ada pahala.. Insyaallah .. Bayangkan jika mereka menyebarkannya .. Bila kita dah mati , masih ada yang membacanya lalu mendapat kebaikkan dari situ , kita juga dapat ganjarannya .. Bukankah itu lebih bagus ? Abaikan backlink .. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui ..

Apa pun , buat blogger yang masih belajar mengenai dunia blog ni , hormati hak milik orang lain .. bagi kredit dan backlink.. jangan terlalu mengejar trafik sehinggakan tidak kenal halal atau haram ... okeh ?

Aku pon masih belajar.. cam korang .. :) .. kira nasihat ni aku pon kena amik tau gak la ..

Blog oh blog ..

 

Salam ..selamat pagi .. masih lagi di Impiana Hotel.. dok fikir .. nak turun breakfast atau tidak lagi ni .. kekenyangan makan semalam membuatkan aku masih belum teringin nak teringin nak menambahkannya ..

image Aku amik.. ayam ... ayam... ayam ... ikan.. sayur ..sayur... ayam.. ayam ... ayam .. dan sayur ... jumlah aku mencari makanan semalam adalah 4 kali .. mmg nak membesarkan badan tahun .. heehhe..

Kat bilik ... ingat nak update dalam satu dua entri.. tapi bila mata tengok laptop ni jer.. hurm.. berat yang teramat.. mmg tak leh nak lawan dah ... macam nak campak terus je laptop ni dan tarik selimut ..tak kira apa dah.. tau nak tutup mata jer walaupun kepala otak dok pk update blog.. hurm.. teruk betul ..

Bangun tadi , subuh terus .. dan terus berjaga tengok blog .. hurm... wife dok 'shopping' kat Paris London New York lagi .. iskh.. tak pe.. kang turn dia lak berjaga sampai tengahari dan aku tidur lak.. hahaha..

Di Facebook .. ada sahabat meninggalkan komen .. Ada dua .. satu . membuatkan aku rasa terharu yang amat sangat . Jemputan menjadi juri untuk satu pertandingan yang boleh aku katakan besar besaran di FACEBOOK da BLOG .. Tapi aku terpaksa menolaknya sbb tiada masa .. Contest aku sendiri pon tak terjaga.. kang tak adil lak kat peserta contest dia kan .. main baca ala kadar jer ..

Dan yang kedua .. sahabat yang tidak puashati entrinya yang diciplat 100% tanpa memberikan backlink atau kredit pada pemiliknya .. Hurm.. isu berat ... Sudah tentu pemiliknya tidak puashati kan ... Jadi , nasihat aku di subuh hari yang best ni .. yang membuatkan aku tak sabar nak sambung tidur ala ala ayam je ni .. sila maklumkanlah pada pemilik entri dan juga memberi kredit pada pemilik entri sekiranya kita 'meminjam' entri tersebut.. okeh ? Aku rasa ni ramai sangat dah tau .. tapi tak pe .. sekadar renungan buat mereka yang masih belajar ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI