Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 15 Januari 2011

Blogger 'U' mengamuk malam minggu !

 

Aku pasti malam minggu gini tak ramai blogger online .. nak ramai , kang kul 12 ke atas .. pakat esok cuti kan maka semua membeliakkan bijik mata melepak sambil merosakkan bijik mata .. hahaha ..  termasuk aku ..

Ok... aku nak update beberapa nama dulu eh .. hehehe : ain revival , princess miLo , strawberrycincau , ain kadir ,cerita-gadis-ini , Siti Fatimah Fuzz , izzati ismail , KhairulMahzanMozaini@K.M.M , the phantom kid , amier azrul , ~syazwanie~ , cikpuanhady ..

lagi lagi ??

cik yuz , pabilajarijemarimenari , ورّالعينِ , Punca Utama | PU , zatul-fahimaHafizuddin Jasmi , Namaku Asumira , Amalina Azlan , NAA , redzuan ,♥ ajaa tyne ♥ ,nadiahismail ,Ifa Zafrah , cikMeenamalina rashid , syamimi fatin , .tapi bukan aku , CNEN AFI (dream chaser) ...

lagi lagi ???? nanti laaaa ..baca ni dulu.. berkawan dengan semua .. tau !

Maktab Perguruan Ilmu Khas ... tempat ku bermain..

 

Hehe.. aku pasti ramai cikgu cikgu kenal tempat ni .. hehe.. Aku kenal tempat ni sejak aku berumur 11 tahun .. Tempat ni menjadi tempat permainan aku ..

Terletak di Bandar Tun Razak , Cheras , Kuala Lumpur .. MPIK atau dikenali Maktab Perguruan Ilmu Khas ni telah melahirkan ramai guru guru bertahun tahun lamanya ..  Aku , seringkali melawat tempat ni bersama sama rakan rakan secara haram .. hehehe.. Aku tinggal dekat situ jer.. FLAT SRI MELAKA ...

Ada satu longkang kecil di belakang stor berhampiran kolam renang , sering kitorang masuk .. Bila masuk sini , ada yang g curik curik mandi.. Ada yang g masuk stor sukan .. Hurm.. aku ? Tengok je la.. tak berani buat apa apa.. Mak dah ajar , jangan mandi kolam dan mencuri .. jadi aku cuma ikut je disebabkan teringin nak tengok MPIK ni ..

Besar .. menarik .. disamping tu , pelbagai kisah seram pon ada kat sini .. Kolam dikatakan berhantu ... Padang juga pon begitu juga ..Dengar cerita siap ada orang nampak hantu  jepun berkawad kat situ .. Pergh.. macam macam la.

Kawasan hutan belakang MPIK ni mmg kawasan aku dan rakan rakan bermain .. ada buat khemah .. dan paling menarik , cari spider .. Mmg kaki adventure dah dulu.. redah abis.. sampai la mak aku dan mak kawan kawan aku dah ready kat pinggir hutan tu bersama sama tali pinggang ! Maka , bersiap sedialah untuk berlari sehingga sampai ke rumah dan bersedia untuk makan tali pinggang malam tu.. huhu..kenangan..

Tunggu segmen macam ni ?

 

Wah... aku sempat masuk ke beberapa buah blog .. Ops sebelum tu.. aku sekarang kat JAYA JUSCO TAMAN MALURI ... Berdiri di kaunter CLINIQUE dan wife aku hilang entah ke mana .. membalas dendam tak dapat shopping tadi kat SOGO .. Tak kisah la... jangan sampai beribu dah ... kata suh jimat kan .. haaa.. kang aku beli DESIRE HD kanggg.. haaaaaaaaaa... hehehe..

Ok sambung ... Sempat aku masuk ke beberapa buah blog .. baca entri dia berkaitan segmen hari ni .. hurm.. panjang lebar.. menarik .. tapi aku tak sempat nak follow lagi sebab aku baca melalui HTC aku sambil berjalan ... hehe..

Yang pastinya .. mereka menggunakan segmen ini untuk meluahkan perasaan mereka ... hurm.. berbaloi la gak kan aku buat begini .. Hehehe.. orang dok lalu lalang tengok aku .. hahaha.. lantak la... gila ke tak gila ke aku bukannya bogel kat sini kan ? Takkan pelik kot tengok aku dengan laptop aku ni kan ? Ni kan zaman teknologi canggih.. Belum guna ipad lagi tu.. kalau guna ??? Mau gak orang kata aku ni orang STAR TREK.. tak ke naya. ..

ok.. aku nak update skit mereka yang dah post entri mereka ... Senarai seperti berikut : iPai , NadiRahciK gAyah kePOhhh , nazrul ashraff , zaMir..

OKeh..bagi yang berminat nak buat segmen ni , sila rujuk kat sini .. Hehe... update tetap update .. kan kan ...hahahha.. giler ..

Kisah mereka semalam dan pesanannya ..

 

Sebelum aku mula .. aku nak luah tekanan perasaan aku terhadap  kekasih lama aku ... sesungguhnya dia buat aku tensen sangat sangat ... Oh Celcom .. signal mu di Cheras ini mmg buat aku giler ! Ok.. tu je ..

Sambung kembali membaca cerita cerita mereka ... nak baca tak ?? Apa ??? Tak nak??? Nak ????  Kalau nak , jom.. taknak pon jom ..

Sya Isya , Syarifah Nornazrah Al Yahya , Novelgurlk_Own , nur , Ct Arina , yatie's EPISODE , Shahazrin , Pembawa_Wacana , ||aLeaSaRa|| , Green Apel , elis wanie , Mizz Farah ..

lagi ??

strawberrycincau ,~...AmALinA....~ , puteri cahaya. , JUNKO-EL-HIDA , yqnq ellyana , Kaseh , yangbaik , Amzar Syazani , cinonex coreyan , Sunah Mohammad , fathiahRAIHANA , AMI.FAHMI , Dim Benihana ..

Wah.. abis dah ? Wahh.... takde dah ke ? 

Kisah hidup sebagai blogger ..

 

Blog dan blogger.. hurm... blog ... blogger ... blog ok dah.. tapi gelaran blogger tu.. sesuai ke ? Apa lak tak sesuai kan ? cool apa ? Ingat senang nak buat blog ? Sapa kata susah ? Susah weh.. tak caya ? Aku percaya.. susah .. sbb masa adalah musuh no 1.. seringkali mereka kata , takde masa .. pergh.. rugi !! Masa tu banyak sebenarnya.. cuma nak bahagi masa tu tak berapa nak teror lagi kan ? Haa.. kalau melepak atau berbual . pastinya ada masa .. kan kan ?

Ok... sekarang aku nak senaraikan mereka yang dah sertai segmen baru aku ... Segmen apa ni ?? Haa.. tu korang kena masuk dan baca sendiri.. best atau tidak , jangan bagitau aku.. simpan jer wat kenangan peribadi .... hehe .. oekh ?

Dah.. jom kita tengok senarai terkini lak yang dah join segmen aku ni : muhd zulazwan ::jawer:: , ღCik Leenღ , udin , Arra , forever love , EL MARIACHIyad'z , aq islam , niesz , Qaseh dalia adelia , titik saja , micky eyqa , mis twit , Wan Ahmad Izudean ..

dan nanti ada lagi yer.. ngantuk n lapar .. sat lagi eh.. 

Aku tabik ini blogger !

 

Aku baru  balik dari Sogo .. Tadi saja saja g jumpa KAKCHIK-ELLA  bersama wife aku .. Dia datang bersama anak dia .. Aiman .. Hehe.. Berpotensi jadi blogger fofular si Aiman ni .. Belum mula je lagi ..

Tapi yang paling mengejutkan aku ialah blogger LOGORITHM !!! Dia sanggup datang dan mencari walaupon tak tau kat mana lokasi pertemuan .. Pergh.. Paling buat aku respek , dia sanggup keluar duit untuk jadi ahli kad SOGO sbb hari ni khas untuk pemegang kad Sogo je ! Haaa.. semata mata nak jumpa kitorang jer .. TERIMA KASIH LOGORITHM  !

Tak lupa gak buat kawan kakchik yang mana kawan kakchik nilah yang memperkenalkan blog aku kepada kakchik ... kak DIANA.. Saja tak buat besar ponn.. sapa nak datang , datang .. kan kan ?

Ok... sebelum aku terlupa , kakchik ada anjur contest di blognya .. berbaloi !!

Karang nak g JJ TAMAN MALURI lak .. tadi tak beli apa apa pun kat Sogo.. ramai giler orang.. aku dah naik pening .. terus ajak wife balik lepas bual bual tadi ..

Kisah mereka...mereka ini blogger ..

 

Wah... tajuk.. hahaha..cam drama gitu .. Ops.. skang ni aku kat SOGO .. Ada SALE gitu.. tapi khas untuk pemegang kad SOGO dan MAYBANK VISA .. haaa.. mai la mai la.. habiskan duit ...

Ok..segmen baru aku... ramai dah antar... Buat yang tak tau , aku sedang buat dua segmen sekali gus.. BLOGGER 'U' dan yang ini .. hehehe..

Tamo panjang panjang intro .. aku listkan mereka yang dah antar eh...

overscurry , Matika , faizah , THE LEKAT LEKIT STORY , faizah , arep_lockermonth , sayangku , rayne rawt rawt , Amzar Syazani , Sekamar Rindu , AuTumN LeaVes , ika puk puk , Ayuni , Clara , Areliff , ceritera asni , AMMAR YASIR , Cik Eka , farasakura , saya shea , FaKArePa!n , sicomot-comel , _pR!nCesS_ Syu

Ok.. aku senaraikan ni dulu agar korang tak pening baca nanti.. Best !!

Segmen : BEN ASHAARI ! MASIHKAH KAU INGAT ??

-TUTUP DAH -

Peewitttt .. Ini segmen hujung minggu ..Sabtu dan Ahad .. Sebuah segmen terbuka untuk mana mana blogger ...

Segmen BEN ASHAARI ! MASIHKAH KAU INGAT .. ini adalah sebuah segmen yang mudah .. Apa yang perlu korang buat ialah menceritakan dengan mengimbas kembali saat saat kali pertama korang berblog .. Pahit getir korang buat blog .. Susah senang ... Suka duka ... Mereka yang datang dan pergi ... Blogger pertama yang meninggalkan komen .. Kutukan serta kejian .. Bagaimana korang mendapat inspirasi serta semangat untuk bangkit kembali .. Mereka yang sering memotivasikan korang .. Dan macam macam lagi .. Haa.. amacam ??? Menarik ??

Jika berminat.. Macam biasa .. Sila buat satu entri :

  1. Sila letak header BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk : BEN ASHAARI ! MASIHKAH KAU INGAT ?? dan linkkan ke entri ini ..
  3. Sila taipkan cerita dengan mengambil point yang diberikan diatas sebagai panduan dalam.. Ingat , setiap karangan mestilah MELEBIHI 100 patah perkataan ! Lebih tauuu.. kalau kurang , aku takkan senaraikan ...
  4. Berikan satu nasihat buat blogger blogger baru ...
  5. Sila berikan satu blog yang telah korang FOLLOW hari ini .. Paling terkini !! Tulis urlnya .. dan kenapa korang follow blog tu.. haaaa ..

Tu je la.. Tinggalkan lengkap url entri korang tu diruangan komen ini .. Segmen ini sehingga hari Ahad malam.. okeh ? Terima kasih ..

Tips popular ... blog .. blogger ...

 

Nak popularkan blog .. segalanya bermula dari satu punca .. Punca itu datangnya dari semangat .. satu semangat yang inginkan satu kejayaan yang mana bermula dari satu angan angan kosong .. Manakala angan angan itu adalah satu impian yang disimpan setiap kali melihat kejayaan orang lain .. Dan untuk melangkah mengejar impian akan dimulakan dengan satu NIAT .. Jika NIAT kita betul dan tepat , maka kita tahu apa yang kita nak buat ..

Melangkah .. semua orang boleh melangkah .. berangan angan .. semua orang boleh berangan angan .. Semangat .. semua orang boleh bersemangat .. Berniat ? Semua orang boleh pasang niat ...

Tapi apa yang menghasilkan kejayaan yang diidamkan ? Kita ada semua itu .. sama je.. tapi berapa ramai ada yang ini ... KESABARAN !

Untuk popularkan blog .. memerlukan KESABARAN .... Korang rasa korang ada KESABARAN ?? Cuba fikir dan kenangkan kembali detik mula korang berblog hingga hari ini .. apakah yang korang cari .. kejar .. dan berapa kuatkah KESABARAN korang untuk mencapai detik malam ini ... dan sampai bila mampu bertahan KESABARAN itu ?

Mereka kata .. aku ketawa ...

Mereka kata .. aku ketawa ..
tiada idea tiada kreativiti ..
aku ketawa lagi ...
mereka tiada idea tiada kreativiti sebenarnya ..

Mereka kata ... aku ketawa ..
menjelir lidah membeliakkan mata ..
aku ketawa lagi ..
lalu menepuk bahu mereka ..
kita sama tapi berbeza ..

Mereka kata .. aku sayu ..
apa yang dikejar cuma
bayang hitam yang muncul
tika ada cahaya ...

Aku kata .. mereka diam ..
Kita serupa .. pada yang satu ..
kita menuju ..

Kerna mu .. cinta ..

Ku sendiri ..
menjejaki cinta ini ..
menyusuri denai hati ..
menempuh segala onak dan duri ..

Ku sendiri ..
mencari kekuatan diri ..
agar terus dapat berlari ..
mengejar sesuatu yang pasti ..
cinta suci ..

Kini ..
ku yakini ..
kau ku cari ..
di hati ini ..
ku pateri ..
dengan nama ILAHI ..

Tanya aku.. camana boleh popular ?

 

Ada blogger tinggalkan msg kat wall FB aku tadi .. Dia tanya aku camana nak jadi popular / famous ... Wah... terkejut dan tersengih selepas tu ..

Camana nak popular ... hurmmm... camana eh ? Rajin ? Tak rajin pon le popular kan ? Tayang muka ? 50% menjadi punya !! Selebihnya ? Blog yang cun ? 10% ..

Baki ? Entri laaa.. entri yang best dan berkualiti serta bermanfaat buat pembaca ... baru la leh popular ... kan kan ? Tak susah nak popular dalam blog ni ... kan kan ?

Tapi... tak yah la kot popular ... kalau nak popular pon , biar blog yang popular.. bukan orangnya .. kalau orangnya , blog tu camana lak ? haaaa .. Popularkan blog lagi best .. nak tau cara ??

Iphone4 vs HTC Desire HD ..

 

Tadi ada sorang rakan mintak pendapat aku .. mana best lagi ? Iphone4, BB Torch atau Htc 7.. Dengan pantas aku jawab .. .DESIRE !!!!

Hahahaha.. mana tahan weh.. aku dah pegang Desire ngan Iphone4 .. sememangnya aku tergoda abis ngan Desire ... hehe.. nasib baik aku baru je sambar phone.. kalau tak ? Muncung wife cam muncung roket ke bulan.. hehhe ..

image

Sememangnya banyak blog yang dah buat perbandingan antara IPHONE4 dengan HTC DESIRE HD ni.. maka.. aku malas la nak buat lagi.. Kalau nak tau ... leh g baca kat sini dan ada banyak lagi.. leh google la...

Kalau aku ?? Sebagai pengguna HTC tegar .. aku tetap memilih .. HTC ! Sememangnya aku berpuashati.. hehehe.. tu je laa.. 

Terjunam terjunam ...

 

7676 .. Teringat aku sebuah kisah sewaktu aku kecil kecil dulu berkaitan dengan nombor ni.. kisah lucu la .. Tapi tak ingat dah .. Sbb tu aku amik print screen follower tadi tu ( link ) ..

Tadi ada blogger tanya aku .. kenapa aku dah kurang update ? Huih.. kurang ke ??? Hehe.. aku perasan gak ..sibuk kebelakangan ni.. dah kesibukan ini akan berterusan sehingga penghujung tahun ni.. eh.. bulan ni... ke sehingga tengah tahun.. hehehe.. mmg bz dah..

Aku hanya update bila aku free jer .. Curik la dalam 10 minit gitu jer .. tu pon sbb internet tah hapa hapa masa nak publish.. wat hal . slow giler.. kalau tak , pantas jer ..

Bukannya aku malas atau dah kering idea.. oh tidak sama sekali .. banyak giler idea ni.. sampai dah jammed semua urat saraf.. Musuh utama sekarang ialah masa ..

Sebenarnya aku lagi suka update bila aku bergerak .. Banyak je idea aku .. mana mana aku pasti akan muncul idea .. Sayang sekali kalau aku biarkan idea tu berlalu begitu saja .. hurm ... Insyaallah.. aku akan tetap update walaupun aku sibuk.. ok?

Esok .. ada gathering kecilan di Sogo .. kul 12 tengahari.. sapa rajin , jemput la mai .. okeh ?

Keistimewaan Follower ku ini ..

 

image Rasa-rasa korang apa yang istimewanya widget FOLLOWER ni ??

Keberhasilan segmen BLOGGER 'U' ...

 

Mula mula aku nak senarai kembali semua blogger yang dah terlibat.. haaaa... bukan pe.. kot leh jejak kasih sekali lagi kan .. Dah ramai cakap kat aku diorng jumpa geng lama .. tangkap nangis siott... aku sendiri pon leleh gak .. ternampak kekasih lama kat situ.. cewah.. hahahha.. poyosss ..

Tapi tu la.. ramai dapat kawan kan ? Kira berbaloi gak la kan... Haaa... Tak perlu cerita dengan panjang lebar pon.. ringkas ringkas jer.. Aku pon tau menda ni privasi..tapi terpulang la.. takde paksaan .. kan kan ?

ok.. aku nak senaraikan balik eh.. korang duk diam diam .. jangan g mana mana .. okeh !

Anis NasriRed Cewy , cik blogger , Rosliza , Jaa , the garangforever love , NadiRah , Ayuni , sayangku , Si DauN CeRi , Nur Mudrikah , syaz rini , aZIEra itu aKu.... , muhd zulazwan ::jawer:: ...

Pembawa_Wacana , areteacar , sitiaminahismail , Cik Mimie , murni , dIela , AMMAR YASIR , dyba gula-gula , yatie's EPISODE , -✿ Ayu ✿- , Pezol Stylez , Kerusi Bangku ..

iyou , dylla fadzil 小草莓 , tahlerr ,~LieynDa LeEn~ ,falia shazana , ~LieynDa LeEn~ , Jeely jelly , McCatazlia mjefa nur , MiSzy DiaN dan wirdawahid ..

Sunah Mohammad , Ask , Najwa Anuar ™ , Fatihah , puteri cahaya. , hanna iymeera :) , Ana Muslim , eza fuad , Sery Suryani , teha_sheweet , Kak Yong =) , RuBiE ZaiNuDdin , fatin athirah ..

MuhD NoR AzyM , Ain Asrar , aienz nawawi , sembil9n , Alisya , elaine mya , athirah , d_tieah , Areliff , niesz , Lelaki Ini , bukan photographer , ku izzati , aNNa maRdHiaH ...

Haris Khairuddin , AzRi AzyAn , Nur Farah Hani , noraim ,AuTumN LeaVes , LehaMY ,Wedelia Ryo , Rabiatul Adawiyah Abd Rahim , ~sHy~ , she jirah , lemolemo , amir smuff , Syazana Aziz , aTeN i_nur , iqbalhakimi , Shyra.  ...

feeza_rashid , Hamba Allah , haswani , nur dhiya' aidaAiMaN , momochan , Millomocca Danique , LiLohOnEy , alyaaboolathatigadis ,Rozuan Ismail , mnrh ..

nad_iraezral ghazali , tak leh copy , ::are_dek emy::,mohd zhafri , LaDy_aFieFa , Asha Shalina , misz jue , xatyeni , Silent Thinker

xaty , farhaniza azman , ღEimaneelღ , AISYA humaira , salina sayang , Miss Kira , ir MAShazaMir , AMI.FAHMI , FasiHaH SupiaN , ohbintangAzie Azra , Emma , k_Own , syima ...

yana , !!- a.y.u -!! , mylifemimie , mei mei , S.U.F.E.E.N.A.N , Ezal R , salim harmanain , I-nie91 , fadhlinaafifah , mis twit , nuur qaiyim , Syukri Hasshan , ::fatihahanapi:: , niDa , Cik Ila , naulofah , cikserabai ..

Wan Ahmad Izudean , bantalbucuk , faraheleena , sheaza , awEENasyfiqaz , ~...AmALinA....~ , chummy_cliche , eVy-D-YaNa , john n amalKimiCnoLcik niza , Mizz Farah , suka cartoon , hamizahamidon , bidadarihijau ..

Hoce , Syazanaz , Nur Syamiza Hadi , Princess Feyqa , micky eyqa , ... , Hagio Sae , nanieciK waNi , beeha ben , cik chocomint , nsmloveat , Nursyahida Daud , mimie =) , cik ungu  ..

saye kerink , mizz_aainaa , MiSS Fyda , H.A.N.I.S , ydaa (+) , cik siska ^_^ , 'Adilah Mohd Mohd Arifin , Nuridayu , NURUL NADIAH MAMAT , nurul lalala , ~salamesrabadi~ferra ferro , Innanie | Ariffin , lionteen , Wan Zulqhairi , Farhana Sahri , Arnie syuhaida , Me & Uyad'z ,  ...

jelah , syakirah samat , wani , DilaFiza Zass , umairah , nik adila , EkaWeird , Kasihdani , :: Mrs ZuriEd :: ,Cik Sara dan mohd saifulnizam said ..

MAKCEK bukan NENEK , Norfa , Cik Ila , KiFli si Dolcetieha ismail , Nour Akmal , Nursyahida Daud , adrina sidek , ceritera asni , naz xyzrine , yuyu aziz , oh; aina , shafiqabdshukor ..

Cik Sara , mohd saifulnizam said , ♥NuR SyAFiQah♥ , Nisa A. , cik faezannyong hesayokiera syakirah , mizzshahida , NanaHazwanee , MisZz MooNn , ♥ Mz YuNsoRa ♥ , ilham_un ..

farasakura , ain revival , shafiqabdshukor , misz nOr , Amalina Azlan , wiernadriezan , blogger , shazaayen ...

Okeh.. yang baru antar malam ni , harap sabar eh.. esok lak .. jika panjang umur yer ..

Sapa mau duit ??? Meh .. sini.. aku bagi..

 

Haa.. sapa mau ?? Angkat keyboard diaaa... tiup kuat kuat .. kasi habuk berterbangan.. Amacam ? Kotor tak keyboard korang tu ? Aku tau dahhhhh .. port spiderman tuuu .. belum lagi skrin monitor korang tu.. rasanya kulit biawak pon comel lagi kan.. Apa ?? Tak eh.. salah eh??? Opss.. sori sori..maaf maaf..

Sebenarnya .. intro tu ada kaitan dengan apa yang aku nak kata ni .. Satu contest untuk mereka yang masih hidup ni.. Ada duit cash kata penaja rasmi yang mana bukan aku yer ..

Kalau nak tau dengan lebih lanjut .. silalah tidur... eh .. sila klik sini .. Kalau menang nanti , jangan la lupa aku yer.. aku nak ayam sekoq jer.. tak payah bagi pulut kuning.. ingat aku jin ke ??? hahaha..

OK.. gi la join contest tu.. Ingat contest , ingat aku .. yer !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI