Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 16 Januari 2011

Pernah dengar tentang mereka ?

 

Korang buat blog .. ada tak terfikir nak bersaing dengan sapa sapa ? Aku ada .. dulu aku nak bersaing dengan dia , dia tu.. pastu dia tu lagi.. yang duduk belah kanan tu lagi.. haa.. aku nak bersaing dengan diorg la ..

Lama kelamaan .. " Ler.. aku nak bersaing wat pe ?? " " Apa yang cuba aku buktikan lagi ? Tak cukup dah ke ? " Tapi sebenarnyakan .. bagi aku kan .. blog ini menguji kekuatan kita .. Tak percaya ? Hehehe..

Buat blog .. semua orang boleh buat blog .. Mencantikkan blog ? Semua orang mampu mencantikkan blog .. Tutorial.. berlambak ada .. Entri ? Semua orang mampu bercerita .. Kreatif ? Masing masing dengan cara tersendiri .. OK je kan ?

Tapi berapa ramai mampu bersabar dalam berblog ni ? Bukan sekadar bersabar dari segi kritikan .. tetapi menghadap blog setiap hari.. kemudian berapa ramai mampu 'menjual' atau 'mempromosi' blog mereka ? Takkan hari hari nak kena g promosi ?? Bagaimana caranya ?

Ada komen kata aku tergugat dengan sorang blogger ni.. Hehe.. aku tak kisah sebenarnya .. Malah aku mampu tersenyum jer.. kenapa ? Sbb blogger yang dia kata tu pernah minta tips dari aku bagaimana dia nak popularkan blog dia .. Aku ajar dan dia berjaya .. Sekarang dimana dia ? Aku pon dia tak tegur dah .. Tapi ada aku kisah ? Tak langsung.. Kenapa ? Biarlah dia dengan dunia dia.. asalkan tak kacau aku dah .. Aku dengan dunia aku... tu jer..

Dunia blog ni.. lebih lagi di Malaysia.. kecik jer..tak payah nak banding membandingkan .. mana bagus mana tidak.. Masing masing ada halaman rumah sendiri.. hiaslah.. nak tanam pokok bunga ke.. nak tanam sayur ke.. tanam la.. sendiri rajin sendiri pungut hasil.. Kenapa nak jengukkan kepala ke rumah jiran dan nak tiru cara hiasannya ?? Perlu ker ? Kreatif la geng... tak rugi kreatif ni.. lagi meriah... kan kan ?

Serius.. sampai satu tahap nanti .. mereka yang dok fikir mana lagi bagus ni akan bosan.. akhirnya tutup blog sendiri.. Yang cuba dilagakan tu, terus berblog tanpa mengisahkan apa yang terjadi..

APA YANG TERJADI ..TETAP TERJADI ...

Di sana menanti .. di situ menunggu.. di sinun ?

 

Pasang cawangan ? Mabeles ! Bijak bistari !!! Anak sapa nehhh ??? Habaq maii.. nak ajak masuk Raja Lawak ..

Eh.. tajuk apa ni ? Oh .. sudah semestinya kes , "kalau dua dua merajuk , ana kawin 3 .. ul laa .. " Cerita pasal lelaki berbadan dua.. eh.. silap.. lelaki pasang dua tiga empat lima enam dan seterusnya laah.. Ikut kemampuan yer.. tapi lelaki sekarang bukan ikut kemampuan tapi ikut hati.. Hatinya terlalu pemurah dengan kasih sayang .. okeh !! Cam aku nih.. bukan .. cam belakang jiran rumah aku punya pak sedara .. haaa .. Haa.. orang tu suka pasang banyak banyak.. bahagia je hidup dia.. kan kan ? Wanna follow ? Silakan .. sebelum tu sila wariskan semua harta atas nama saya yer .. hehehe.. guwau jee..

Kenapa lelaki pasang dua ? Tamak ? Oh tidak .. Saja nak test market ? Oh tidak .. Sbb kesian .. perempuan ramai.. jadi dari membazir gitu , maka digalakkan lelaki memiliki lebih dari seorang perempuan .. Sat .. aku nak lari jauh jauh dulu boleh ? Baru korang kejar yer ?? Sabar la.. aku tak lari lagi nih... hahahaha...

Salah tu.. Cukuplah sorang .. kalau mampu sekali pon , apa salahnya sorang .. kalau dah mampu tambah gatal tu , ok la.. sila lah.. tapi kalau gatal tu boleh digaru lagi , tak payah la... garu je la... Tapi kalau dah gatal campur  miang dan pelbagai lagi alasan diberi .. kawin je la... nak kata pe dah.. kang tak kasi , dia buat maksiat dan zina.. sapa nak tanggung dosa tu lak kan ? Mmg la dia.. tapi yang tak bagi tu pon join da club gak.. Sbb dia dah mampu kan.. Bab lain tu , pandai pandai la berbincang.. Kita bagi sama rata itu harta yaa.. Kata mampu sangat.. haa .. kasi la nafkah best best skit .. betul tak ?

Pada yang bujang tu .. kalau dok pasang dua tiga ni.. henti hentikan la.. bayangkan kalau awek korang tu pasang dua tiga.. apa perasaan korang .. mendidih beb.. Kalau kena yang jenis jalan pegang tangan.. haa.. camana.. Dosa dah satu hal.. ni tadi baru pegang awek A .. Pastu g pegang awek B lak.. Sat lagi p pegang awek C lak.. Adoi.. banyaknya dosa terkumpul !! Orang kumpul undi .. ko kumpul dosa..

Pilihlah satu jer.. yang lagi dua tu bagi kat aku jer.. ok ? Eh.. silap.. bagi la kat orang lain.. boleh ? sian kat orang lain tu.. Sbb tu la ramai lelaki jadi gay.. dah ramai lelaki pakat simpan sampai 2-3 sekali..camana ???  Dah la tu, yang perempuan dok ada ni pon dah dikebas dek pengkid .. Haa.. camana ? Apa lagi yang tinggal ?

Maka mereka bergelumanglah dengan dosa dosa yang patutnya mereka boleh elak sebab dah tau sbb dah termaktub dalam Al-Quran .. bab maksiat , zina , hubungan sesama jenis .. semua tu dosa dosa besar ..

BERKENAN ? MASUK MINANG... NIKAH .. KAWIN ... Bina kehidupan sendiri... sesuai atau tidak .. cuba dulu .. tak sesuai , berpisahlah dengan aman .. Ada duit , kawin lgi... bukan susah kan ? Kata romeo must die ???

Kalau perempuan buat gini ? Fikirkan satu je.. bahu kiri tu tak cukup berat ke dengan catitan selama ni ?? Mau kasi berat lagi kah ??

BEN ASHAARI hilang magic dah katanya ..

 

Yelah kot.. dah Blog BEN ASHAARI dah hilang magic atau serinya.. Dimana silapnya ? Apakah kekurangannya ? Atau dah banyak blog yang bagus bagus lahir ?  Oh .. aku mula pening .. apa yang patut aku lakukan ? Perlukan aku membuat comeback ? Itulah yang kawan kita , diariamzar nampak dan diluahkan dalam entrinya ..

Terima kasih sahabat.. anda prihatin .. hehehe ... Tapi jangan risau .. Yang anda nampak tu adalah jumlah PAGEVIEWS terkumpul selama sebulan ... 300,000 lebih dan sentiasa bergerak naik .. Perhatikan jumlah ribu dan puluh ribu.. tu yang membezakan setiap hari..

Untuk pengetahuan Amzar , setakat ni , alhamdulillah sambutan masih memberansangkan .. Kalau kurang sekali pon , tidaklah saya pening kepala kerana kita berada di awal tahun .. dan ini bermakna banyak blog yang bagus telah lahir.. Bukankah itu satu perkembangan yang elok ?

Bab entri .. aku mmg sibuk padal awal tahun.. susah nak beri 100% komitmen .. lepas kerja baru sempat nak update cerita yang best best .. ni sbb aku dah keluar opis .. jadi permandangan aku lebih luas.. kat opis , kena tumpu pada kerja .. tu keutamaan ..

Lagi pon ... aku bukanlah blogger yang popular atau famous .. Belum sampai tahap tu lagi.. masih jauh perjalanan blog ni .. kan ? Jadi takde apa aku nak kejar dah sekarang .. biarlah dia bergerak kedepan.. secara perlahan lahan .. Aku bukan nak berblog sehari dua .. selagi nyawa dikandung badan.. selagi jari ini mengenal setiap huruf di papan kekunci selagi itu aku akan terus mencipta bintang aku sendiri ...

Hilang serikah ?  Hehe.. insyaAllah... walaupun aku tak balas komen .. mereka masih sudi membaca blog picisan ini.. Terima kasih kawan kawan semua .. Anda semua mmg prihatin !

Kisah cinta mereka bersama BLOGGER U tamat malam ini ..

 

Masih ada yang hantar cerita mereka .. tak pe .. aku terima lagi  .. Yang ni terakhir la yer .. Bukan pe , esok .. seminggu aku bz dan tak rasa ada masa nak update sangat blog .. hurmm .. ok ?

awEEN , nazrul ashraff , Syarifah Nornazrah Al Yahya , miZZ wHiskEs , Misz Sephia , Cik Atiqah Shaharin ,mohd rosman, shinta jelita  .. TUTUP !

Segmen MASIH KAU INGAT :NURUL NADIAH MAMAT , transformed housewife , feeza_rashid , Wan Zulqhairi , EkaWeird , d_tieah , 'Adilah Mohd Arifin , islah_nafsina , Fairyfarina , RuBiE ZaiNuDdin ,sArAh ,nazirulhazwan.. TUTUP !

Segmen BLOGGER 'U' : hidayah sapidih , **izzatti rosli** ,alynn M ,Hanisah Sharip , sherylelife , DEKO AL-YAHYA , norsharmila , -hanyaaku- , hidayah sapidih ..  TUTUP !  

Jangan 'double standard' bila bab famous ...

 

Hasil dari pembacaan artikal di SINAR HARIAN , aku mencari penulis artikal tu di dalam blog.. Jumpa .. dan follow... Bagus penulisannya.. Mmg mampu menyedarkan si pembacanya ..

Aku terbaca di blog seorang rakan tadi .. Aku dulu mungkin sama pendapat dengan dia .. Tapi akhirnya aku tersedar sendiri .. Apakah sebenarnya berlaku ? Cuma selami dalam dalam .. sebenarnya kita tak suka atau kita cemburu ?

Cuba ingat semula saat kita mula berblog .. Sehari ada berapa pengunjung dan berapa komen kita dapat ? Bayangkan bila blog korang tu dah dikenali ramai .. Follower beribu ribu ribu lemon .. Mampukah kita g kunjung semua blog yang jadi follower kita tu hari hari dan tinggalkan komen ? Kena ingat , kalau kita tinggalkan komen , pasti ada yang membalas dan pastinya akan bersoal jawab sedangkan korang nak ke blog lain lak .. kalau 10 blog sehari buat gitu, camana ?

Di FACEBOOK , akaun 1 aku , ada 5000 kawan .. boleh ke aku tinggalkan komen kat situ setiap hari ? komen di facebook ni bukan sekali dua je berbalas .. silap silap panjang lebar ..

Bayangkan jika korang dikedudukan itu satu hari nanti .. camana ? Dengan nak update blog , facebook... blogwalking , buat assigement .. memasak .. memperagakan shawl.. haa... camana tu ?boleh ke nak buat semua tu sekali gus ?

Kita jangan double standard .. Jangan nampak kesilapan orang lain .. Mungkin mereka ada alasan .. Artis.. kalau setiap orang dia sapa , mati lah dia kan ? Asal selisih je orang.. "Hye" .. nanti ada kata sapa dia tu ? Atau , hekler.. aku tak tegur dia , dia tegur aku.. macam aku minat dia .. Camana tu ?

Biarlah kita menjadi diri kita .. Jangan menuding jari sbb pastinya akan kembali ke kita satu hari nanti .. Waktu itu , mana nak taruk muka ?

Kisah cinta monyet ku ini bersambung dengan mereka..

 

Ok.. tadi aku ada cerita pasal  awek yg bagi surat tu kan .. kononnya kakak dia nak berkenalan .. hurm... Bila dah berutus surat berkali lamanya ... baru laa tau.. rupanya dia yang tulis !! Dia yang nak berkenalan .. aiseyman.. aku ingat kakak dia masa tu.. Patut la kakak dia tu wat muka selamba je bila selisih ngan aku .. hahahhah.. Tapi ye la.. segan la.. kakak dia tu tua dari aku beberapa tahun.. Apa kelas nak budak kecik kan ? hahaha..

Tu je la.. Ada banyak lagi cerita cinta monyet tapi yang lain tu dah kira masuk sekolah menengah. .tak besh dah.. hahahaha... tu dah jadi cinta lagenda budak setan.. tamo ar.. tak syok .. hahahah..

Ok.. skang aku nak sambung lagi banyak nama .. khas untuk malam ni ... kalau boring , g baca .. okeh ?

faizah , nmirmo , Muslimah Optimis , sembil9n , farasakuraCik DianaRabiatul Adawiyah Abd Rahim , H.A.N.I.S , Mar , Farahliza , elaine mya , zaza.. , Mra MasturaaZIEra itu aKu.... , AMI.FAHMI , Zue , noraim , zacky ~786~ , strawberrycincau , efaSofea Lang , Khaizarien , Rozuan Ismail

tu jer....tutup daahhh..minggu depan lak yer...heheh

Junior aku rupanya dia nih ..

 

Wah.. tak sangka.. leh jumpa junior aku dari sebuah sekolah yang mana zaman aku dikategorikan sekolah budak nakal di Kuala Lumpur..  Tapi nakal nakal kitorang ,tak la pukul cikgu .. Cikgu tetap dihormati.. hehe.. baguskan ?

Komen dari junior aku ..

" Cik Nin berkata...
 
waahhh!!! bangganya cik nin...!!!
cik nin sama sekolah dengan en.ben la...
tapi zaman cik nin dah ade plajar prempuan... cik nin batch 2001-2005.
kiranya en.ben ni super duper senior cik nin la kan?
bangga bangga bangga!!! =D
hehe.
.."

Cik Nin.. buang le widget kat kiri tu... susah nak tekan follow.. kalau tak nak buang , ubah ke tempat lain widget follower tu haa.. tamo gak ? tak pe.. hehe..tak paksa ..

Ok.. bercerita tentang sekolah aku ni dulu .. mmg sadis la.. tak ramai sanggup nak meneruskan perjuangan di sini .. bukan pe , ramai nakal dari yang baik ..  Nak tengok pic zaman aku sekolah dulu ? ( link ) ..

Kenakalan aku zaman sekolah dulu cumalah .. erm.. apa ek ? Aku tak nakal.. baik je..tapi nakal dengan kawan kawan jer.. diorng panggil aku DARK ANGEL .. tempat duduk aku dalam kelas , tak pernah tetap .. Senantiasa berubah.. aku ubah sendiri.. jap belakang.. jap depan.. jap tengah.. asal mana kosong aku g duduk.. Kalau cikgu tanya , "tak nampak cikgu " padahal.. nak g berborak .. Tapi bila aku singgah kat tempat tu , aku pasti akan tinggalkan cop mohor aku ..." SLASH WAS HERE ! " Aku gila ngan nama SLASH dulu .. hahaha .. lagi pon ada dengan ngan mana aku.. ASH tu kan ASHAARI .. SL tu nama betul aku.. hehehe ..

Perkara paling nakal aku pernah buat dalam kelas .. hurm .. aku suka baraikan pensil box orang .. termasuk pen .. kemudian aku masukkan dalam beg dia balik .. Dan aku suka tukar buku diorng di waktu penghujung masa .. Bayangkan kalau budak A ni bawak balik buku budak B padahal ada kerja rumah !! Ala.. takat kena rotan ngan guru besar .. boring dah !! hahahaha .. Tapi aku tak suka parents aku dipanggil ke sekolah ! Bagi aku tu dah cukup menyusahkan diorg.. hehehe.. Sbb tu nakal aku skit jer ..

OK.. cukup.. panjang sangat.. hehehe..

Jenis awek yang mampu buat aku ternganga ..

 

Haa.. ni dulu la.. zaman sekolah sekolah dulu ..  Aku tak suka awek yang tak pakai anak baju (kamisol .. betul eja ? )  tu haa.. cam cheap sale gitu.. hehehe.. Mungkin dia rasa dia seksi kot.. ada group group gini kat sekolah perempuan.. Sekolah menengah aku ldulu elaki jer.. sekolah rendah pon begitu jua..

Kalau free hair , aku suka tengok perempuan yang berambut lurus sampai ke paras bahu atau lebih skit .. Pastu berkaca mata .. Pergh.. kalau nampak awek ni lalu sebelah aku , sah aku berhenti dan telan air liur.. Ayu siutttt... laki mana la beruntung dapat dia eh..

Kalau bertudung , aku suka yang jenis gaya pengawas .. tudung tu dimasukkan ke dalam jaket dia .. Pastu berkacamata lagi .. meleleh beb !! Pastu pakaian bersih senantiasa .. Kemas.. dan lembut.. haa..

Ingat lagi , ada satu budak perempuan ni bersekolah di CONVENT Jalan Peel , Kuala Lumpur.. Dia sering tunggu bas kat sebatang pokok besar .. Hahaha.. Saja cuba nasib.. suruh budak yang naik bas sama ngan aku tu , kirim salam kat dia .. Esoknya salam aku berbalas !! Weh.. 2 minggu kenyang !!! hahahaha.. lawak tul laa..

OK..sambung lagi ..  Scarlett o' Hara , Cik Azizah , puteri cahaya. , Nora Shahaira , ..love cokelatcake... , syafeeqanadiahismail ..

Cinta monyet ? Ada ke ?

 

Sian monyet kan.. tak pasal pasal dia dapat nama .. Manusia yang bercinta , monyet dapat nama .. Tapi si beruk ngan ungka mesti jeles tak hengat punya .. Bukan , monyet lagi cute dari beruk ngan ungka tu jadi si pencipta perumpamaan ni amik monyet la.. Dan aku rasa mereka yang pernah mengalami cinta monyet ni sah tak reti duduk diam.. sikit skit nak tulis surat.. atau nak bergayut kat telefon mahupun dok bersms.. Aku tak sempat bersms.. guna surat je weh.. ngan botol kicap tu jer .. ala ala si Sudin bercinta .. hahaha ..

Bila cakap bab surat ni , best weh !! Korang yang tak merasa bercinta menerusi surat ni , rugi !! Harum weh .. dapat je surat , terus cium .. kot awek tu letak bedak .. atau sewaktu dia tulis surat tu , peluh dia menitis ke.. haaa.. hahaha.. rosak !!

Kalau aku dulu , perfume abang aku , aku spray kat situ .. sebelum tu , aku lukis dulu gambar bunga ros .. haaa.. kemudian aku bakar kat tepi tepi tu.. hahaha.. cun siuttt.. kira cam warkah zaman purba laa.. 

Masih aku ingat.. dapat satu surat dari secret admirer .. Budak sekolah agama kat pahang .. Berminat nak berkenalan ngan aku .. masa tu , ada satu artikal aku keluar kat majalah komik.. hehe... dia kata nak berkenalan.. hahaha .. Aku pon balas je la.. kang tak balas kata sombong kang .. haaa.. hehe.. cam balas komen lak..

Tapi tak lama la kawan.. aku malas nak tunggu surat.. bagi hari ni , lagi 3 minggu baru dapat balasan .. Weh.. beruban rambut aku lama lama cam tu.. hahaha..

Kesimpulan , cinta monyet ni mmg buat hidup tak senang..bontot senantiasa panas jer .tu pasal la kot dapat nama cinta monyet ni..

Ok.. sambung beberapa nama lagi .. strawberrycincau , Amzar Syazani , elis wanie , ღCik Leenღ , ::fatihahanapi:: .. 

7777 - Hari ini ..

 

image

http://25minutes-late.blogspot.com/

image

Weeewitt... 7777 ..  Masa aku dapat 6666 dulu pada tarikh 26/12/2010 .. beserta lahirnya FAN PAGE BEN ASHAARI tu.. klik laa.. jgn tengok jee.. hehehe .. kat sini ..

Jutaan terima kasih atas sokongan anda semua !

Kisah cinta monyetku diteruskan begitu jua mereka ..

 

Panjang tajuk ! Cam bagi point gak tu.. hehe.. Haih..tergendala jap.. Dapat mesej berbaur seks kat FB.. Ada ke jantan nak ngorat jantan ? Potong stim betul nak bercerita .. haih..

Ok.. sambung cerita cinta monyet aku neh.. Kali ni sewaktu sekolah menengah .. Yang tadi tu masa sekolah rendah .. sekolah rendah aku dulu di SK Jalan Pasar (1) .. berjiran dengan sekolah blogger popular bertaraf DIVA dunia tu.. Jiran sepagar .. tapi tak kenal pon.. hahaha..

Sekolah menengah lak , di Kg.Pandan .. Sek.Men.Dato Lokman.. Semua jantan je dalam tu.. Yang jadi mangsa cuci mata kitorng , cikgu perempuan je la.. hahaha.. tapi takde sorang pon cun.. kalau ada pon , kira taraf 3 bintang gitu la.. boleh laa.. dari tgk muka cikgu laki ala ala warden penjara tu baik tengok muka cikgu perempuan kan ..

Kutuk lebih aku neh.. Masa sekolah menengah , aku ada minat kat sorang perempuan ni.. Orangnya tingi.. rambut panjang ala ala ekor kuda gitu.. tiap tiap pagi dia lalu depan rumah aku.. aku dah tau kul berapa dia akan lalu .. jadi aku ready awal awal kat depan pintu.. hahaha.. Jahat tul ! Bukan pe , kalau dia lalu , wangi je .. entah perfume apa dia pakai pon tak tau la.. hahaha..

Satu hari tu , aku dapat surat .. hahaha.. cam biasa la kan .. Tapi aku pelik la.. masa sekolah atau muda dulu , aku tak smart.. Yelah , skang pon tak smart tapi dulu lagi la tak smart .. haaa.. Rambut aku tu , ala ala Alleycat dah !! Cuma kecik skit je.. Segan giler siutt.. Member punya rambut semua alaa belah tengah gitu.. aku ? belah tngah ke.. belah tepi ke.. tak jadi.. pelik ... Skang , rambut aku tu lak jadi kegilaan remaja !! Pelik pelik.. retro la konon ? hahaha..

Ok.. sambung .. surat tu kononnya dari satu awek ni.. Yang bagi kat aku ni sorang awek gak la.. cun gak .. Dalam cerita aku ni , semua awek mesti cun okeh ! hehe.. Kononnya .. kakak dia bagi .. Kakak mana , aku tanya .. haaa .. Dia kata ada la.. Part ni mmg aku nyampah.. Ada la ada la ..

Riki punya riki ... haaaa.. tau dah.. panjang sangat cerita aku ni.. sambung lagi nanti eh ..

Kita baca kawan kita punya cerita dulu .. okeh ? ... cik niza , Amzar Syazani , ....~MissMarshmalloW..~aien amalina zaidiaida4eva ..

Ok.. baca ni dulu eh.. ops.. buat pengetahuan , ni bukan segmen mengalakkan maksiat yer .. Tapi ada mesej sebagai pengajaran ..

Kisah cinta monyet aku dan mereka ..

 

Aku pon nak cerita gak neh.. hahahha...boleh tak ? Tak boleh ? Aisey.. yelah... Boleh ? Hehe.. ok ok .. aku cerita eh ?

Kali pertama aku dapat surat cinta ni , masa umur 12 tahun kot .. hahaha.. rileks laa weh.. jgn gelak .. Dah ada peminat.. nak kata apa kan ? Masih aku ingat lagi nama dia.. hahaha... wife baca ni mesti tak nak masak makan malam punya.. hahaha.. tapi tak mungkin.. dia ok . ni cerita lama jer kan ? Cuma kenangan gitu.. Bukan la cinta maut pon ..

Ok.. sambung .. surat tu disampaikan melalui jiran dia la.. Ala, duduk rumah flat .. pastu lelaki perempuan main sama .. main sukan traditional gitu.. Galah panjang... 'rondas' .. baling tin.. Haa.. budak bandar main sukan traditional tuuu.. Dan kebanyakkannya aku la heronya.. hahahha.. Sbb size badan aku dulu boleh dikatakan besar dah dikalangan rakan sebaya .. Pastu kalau main bola , aku antara paling menonjol... hahaha..puji diri sendiri neh...

Sambung lagi.. surat yang aku dapat tu mengatakan nak berkenalan dengan aku la .. kan ? Takkan nak ajak kawin dah .. nak mampus ?? hahaha.. Sejak dari tu , jiran dia tu memanjang laaa dok mengirim salam kat aku .. Ehem..

Tiap tiap petang , kalau main bola jer mesti dia akan jengok melalui tingkap .. hahaha.. dan aku ?? Mak aih.. asal sepak bola je mesti nak tengok dia kat tingkap !!! Kes haru tul laa.. Rumah dia tu , tingkat 4 bang !! Aku main bola kat padang.. nak tengok dia , kena la dongak kepala .. tak ke haru ? Kalau 100 kali sepak bola , berapa kali aku dongak ??? Haaa...Kira kalau dia ada kat tingkap tu , aku jadi teror cam Maradona dah petang tu.. Seolah ada 'power' gitu.. tetiba je bagus main bola .. haaa.. bengong tul.. malu kalau ingat balik ..

Tapi tak pernah la dating.. Apa giler nak dating ngan budak sekolah rendah .. Seluar dalam pun mak bapak dok belikan lagi.. ada hati nak dating ngan anak dara orang ? Haa.. lupa.. budak tu masa tu umur , 15 tahun kot.. dia tua 3 tahun dari aku .. ehem.. aku tak tau la.. dulu perempuan yg suka kat aku ni semua tua dah ari.. apakah aku miliki aura itu sehingga sekarang ? Hahahaha..

Putusnya hubungan kirim salam tu bila dia pindah semula ke rumah asal mereka iaitu di Kampung Pandan.. huk huk... sedih weh... dah takde awek cun kat blok aku tu.. semua awek awek cun dah pindah .. tak berseri dah blok aku tu.. huwaaaa... terpaksa g usha awek kat blok orang lain lak.. boleh gitu ??? Hahaha...

Seingat aku la kan.. dia pernah curang ngan aku.. hahahha.. boleh ? Ada mata mata aku bagitau dia berdating ngan satu budak laki kat tangga berdekatan rumah dia.. Hancur musnah hati aku masa tu weh.. bayangkan laaa...musnah weh.. nasib baik takde FACEBOOK masa tu !! kalau tak aku buat dah fan page I HATE LOVE !! hahaha..

OK.. sekarang giliran mereka lak ...nur , CNEN AFI (dream chaser) ,Syukri Hasshan , ceritera asni , NOOR FATIN ... ada lagi yer... sambung nanti...

Kisah monyet .. eh.. cinta monyet mereka ..

 

Haha.. nanti aku cerita aku punya lak eh .. Skang ni kita baca kisah mereka ..Best pe baca cerita cinta bebudak sekolah dulu dulu.. zaman tak cukup umur kata orang .. tapi berlagak cam orang dewasa .. kan kan  ?

Qaseh dalia adelia , y-A-n-A , Myra Ayreen , Siti Noraisyah , bun_nee , cik senah , Miss Layaleya , ceritera asni , Emma , MiSzy DiaN , yad'z , forever love , bidadarihijau , Amirah Yusof ..

ada lagi.. baca ni dulu... kang lebam mata dok membaca kisah cinta orang je.. hehehe ..

MENCARI PENAWAR DUKA, PENGUBAT SENGSARA

oleh

Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin
(sertai facebook DrMAZA.com)

pabila insan terjatuh dalam ujian hidup; kesusahan, keperitan, kezaliman, keresahan, kesedihan dan segala rupa paras penderitaan, insan akan bertanya, apakah penawarnya? Di manakah jalan keluar dari segala kegelapan ini? Bagaimana mungkin dapat aku buang derita yang bersarang dalam jiwa dan peristiwa? Dapatkah aku keluar dari kemelut ini?

Sebahagian ujian itu, jika diukur dengan akal insani, seakan tiada lagi baginya jalan keluar. Warna kegelapan kadang-kala merangkumi segala penjuru, hanya Allah sahaja yang mampu mengeluarkan insan dari keadaan yang sedemikian. Kadang-kala pula insan terpaksa berhadapan dengan realiti yang amat pahit, tidak mampu ditolak oleh dirinya yang kerdil. Namun, insan yang beriman yakin bahawa Allah Yang Maha Berkuasa boleh menukar segala keadaan. Menggantikannya dengan lebih baik yang tidak disangka. Memindahkan duka kepada bahagia dalam pelbagai rupa dan warna.

Persoalannya, bagaimanakah caranya agar Allah Yang Agung melimpahkan rahmatNya lalu menurunkan pertolonganNya. Ya, memang insan disuruh berdoa dan merintih kepadaNya. Namun apakah caranya agar mustajab lalu Allah membawanya keluar dari daerah duka kepada daerah sejahtera atau bahagia? Apakah ungkapan yang meredhakan Tuhan al-Rahman yang menjadikanNya dengan pantas mendengar rintihan insan?

Insan perlu sedar, antara penghalang rahmat Tuhan kepadanya adalah dosa dan kesalahannya. Dan, setiap insan pula tidak terlepas dari salah dan dosa. Sehebat mana pun, sealim mana pun dia, insan tetap insan, terdedah kepada dosa. Jika tidak anggotanya, mungkin dosa jiwa atau hati nurani yang sombong dan bongkak, atau hasad atau sangka buruk dan pelbagai lagi. Percikan dosa sentiasa ada. Ia penghalang cahaya indah syahdu antara nurani insan mendampingi Allah untuk menjadi kekasihNya. Maka, doa sentiasa diganggu oleh dosa. Apakah penawar yang menerangi jalan agar doa itu sampai kepada insan dengan pantas dan mustajab?Jawapannya ialah taubat dan ‘istighfar’ iaitu kembalikan kepada Allah dan memohon ampun kepadaNya. Dengan jujur, dengan luhur, dengan kusyuk. Itulah penawar yang akan membuka kebahagian hidup. Itulah janjiNya: (maksudnya)

“Dan hendaklah kamu meminta ampun kepada Tuhan kamu, kemudian bertaubat kepadaNya supaya Dia memberi kamu nikmat kesenangan hidup yang baik (di dunia)…” (Surah Hud: 3)

Janji Yang Pasti

Setiap kita pernah melalui duka dan sengsara. Kita mencuba perbagai ungkapan dan doa agar Allah mendengar rintihan kita. Ya, doa itu senjata. Namun, di sana ada satu pemohonan yang jika dibuat oleh insan dengan keikhlasan jiwa, pengharapan dari lubuk jantung hatinya maka Allah akan mendatang pelbagai kebaikan lain kepadanya. Dikeluarkan dari kesempitan hidup, diberi kurnia rezeki dan anak, kebahagiaan jiwa dan ditambah kekuatan dan pertolongan.

Inilah janjiNya dalam al-Quran. Bukan janji yang diadakan oleh sesetengah buku doa, atau bicara tokoh-tokoh agama yang kadang-kala mengada-adakan pelbagai doa ‘sendirian berhad’ mereka yang entah dari mana dikutipnya. Tidak! Ini adalah jaminan langsung dari Allah dalam kitabNya. Apakah pemohonan itu? Pemohonan ialah doa agar Allah S.W.T mengampuni dosa. Apabila ia dilafazkan dengan ikhlas dan jujur. Sebanyak-banyaknya. Dengan kekerdilan diri, tunduk dan insaf, maka keajaiban pertolongan Allah pun akan datang dalam pelbagai rupa dan cara. Inilah janji dalam banyak ayat dalam al-Quran.

Firman Allah menceritakan nasihat Nabi Nuh a.s. kepada kaumnya: (maksudnya)

“Sehingga aku berkata (kepada mereka): “Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kamu, Sesungguhnya Dia Maha Pengampun. (sekiranya kamu berbuat demikian) Dia akan menghantarkan langit yang mencurah-curah (hujan) kepada kamu. Dan Dia akan memberi kepada kamu banyaknya harta kekayaan serta anak-pinak; Dan Dia akan mengadakan bagi kamu kebun-kebun tanaman, serta mengadakan bagi kamu sungai-sungai” (Surah Nuh: 9-12).

Pelbagai Kurnia

Inilah janji Allah kepada yang berikan kepada sesiapa yang beristighfar dengan ikhlas. Atas lisan Nabi Nuh a.s. Allah berjanji untuk menurunkan hujan rahmatNya, dibanyak rezeki dan anak, diberikan harta yang berharga dan subur. Maka, yang beristighfar dengan penuh ikhlas sebanyaknya, akan menikmati peruntukan ini. Kekurangan hujan, harta, anak, kesuburan dan segalanya penawarnya ialah ‘istighfar’.

Dalam Miskat al-Masabih ketika membahaskan hadis istighfar, diriwayatkan seseorang datang kepada al-Imam Hasan al-Basri r.a mengadu tanahnya tidak subur, lalu jawab Hasan al-Basri: Beristighfarlah. Datang yang lain mengadu kemiskinan, jawab beliau: Beristighfarlah. Datang yang lain minta doa agar direzekikan seorang anak, jawab beliau: Beristighfarlah. Datang pula yang lain mengadu kebunnya kekeringan, jawab beliau: Beristighfarlah. Lalu ditanya Hasan al-Basri mengapa jawapannya semua sama bagi soalan yang berbeza. Katanya “Ini bukan pendapatku, inilah yang Nabi Nuh a.s sebut” –lalu beliau membaca ayat di atas.

Mengelakkan Bala

Allah juga menjamin bahawa Dia tidak akan mengazabkan insan di dunia ataupun di akhirat kita insan itu benar-benar beristighfar kepadaNya. Hambatan dan ketakutan terhadap dosa dapat dibentengi oleh istighfar yang ikhlas. Inilah janji Allah. Dia Maha Benar janiNya. Firman Allah: (maksudnya)

“Dan Allah tidak sekali-kali akan menyeksa mereka sedang engkau (wahai Muhammad) ada antara mereka; dan Allah tidak akan menyeksa mereka sedang mereka beristighfar” (Surah al-Anfal: 33).

Inilah janji Allah. Dalam ayat ini; kewujudan Nabi s.a.w dan kewujudan istighfar menghalang azab Allah. Adapun Nabi s.a.w baginda sudah tiada dalam kalangan kita, namun istighfar terus ada jika kita mengamalkannya. Wahai jiwa yang dihambat dosa! Beristighfarlah sebanyak-banyaknya nescaya diselamat dari bala dosa. Wahai yang takut ditimpa bala! beristighfarlah.

Ditambah Kekuatan

Gelora hidup kadang-kala amat menakutkan. Ia memukul insan dari sudut yang diduga dan tidak diduga. Jika hanya bergantung kepada kekuatan diri semata, insan akan terkorban dan tidak akan berdaya. Ganasnya lautan hidup hanya dapat dihadapi dengan kekuatan kurniaan Allah. Firman Allah: (maksudnya)

“(Kata Nabi Hud) dan Wahai kaumku! mintalah ampun kepada Tuhan kamu, kemudian taubatlah kepadaNya, supaya ia menghantarkan kepada kamu hujan lebat serta menambahkan kamu kekuatan di samping kekuatan kamu (yang sedia ada)”. (Surah Hud: 52).

Dengan tambahan kekuatan dari Allah dan bantuanNya insan merasai kekuatan dalam menelusuri permusafiran di dunia yang fana ini.

Maka membanyakkan istighfar adalah penawar hidup. Betapa banyak kisah insan-insan yang Allah berikan pelbagai kurnia disebabkan mereka membanyakkan istighfar. Betapa banyak hamba-hamba Allah yang diselamatkan dari pelbagai kesusahan, diberikan ketenteraman jiwa dan pelbagai pertolongan berkat keikhlasan istighfar mereka. Setiap insan yang beristighfar dengan ikhlas sebanyak-banyaknya pada sesuatu hari akan merasai kesyahduan ruhnya. Allah akan membuka ufuk akalnya. Dia akan alami kekudusan jiwa, kesegaran minda dan merasai perdampingan dengan Allah.

Tapi syaratnya, hendaklah istighfar yang ikhlas. Bukan yang hanya ‘berlagu’ dimulut tapi kontang jiwanya dalam mengharapkan keampunan Allah. Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah (w. 728H) menceritakan bahawa bagaimana beliau apabila menghadapi masalah, beliau akan beristighfar sehingga seribu kali atau lebih, di mana sahaja beliau berada; di masjid, di pasar, di pusat pengajian sehinggalah beliau dapati Allah lapangkan dadanya dan tunaikan hajatnya. (lihat: Ibn ‘Abd al-Hadi, al-‘Uqud al-Durriyah, 21. Beirut: Dar al-Kitab al-‘Arabi).

Marilah kita banyakkan istighfar, ia adalah penawar. Istighfar adalah penyembuh derita jiwa seorang hamba. Ia membawa kurnia Allah yang disangka dan tidak disangka. Maka datanglah rezeki, kebahagiaan dan pertolongan. Hiasilah kepahitan hidup dengan istighfar, nescaya kita akan merasai kemanisan dan kelazatan berada di persada alam yang sementara ini.

-DRMAZA.COM-

Kali pertama ku jatuh cinta dengan blogger !

 

image Comel tak ? Comel tk ?? haaa.. nasib baik aku tua dah .. kalu tak , nak je tunggu sampai dia besar.. kira sama sama membesar la yer.. hahaha.. Aku guwau jer..tapi blog ni mmg cool.. template pon comel ..  Aku rasa blogger ni letak pic anak dia ..

Ok... nak tau ibu pada anak comel banget neh.. meh sini .. eh sat.. ni anak ke atau dia sendiri sewaktu kecil ? Haaa.. confius ni.. sbb dia guna 'CIK' .. aku tak sure la yer.. maaf ... kalau tuan punya blog ni baca , sila beri penjelasan yer.. hehehe

http://misssecreito.blogspot.com

Cinta monyet ku ...

 

Bukan aku .. memandangkan blogger ni yang pertama menghantar entrinya maka dia dapat entri perasmian untuk segmen ini ... hehe.. tu la. sapa suh lambat n malu malu.. hahaha ..

"ni terjadi masa form1 dulu, 5 tahun dulu..haha.. masa form1 ni lah bunga-bunga cinta start berkembang sebab masa dak kecik2 dulu, tak berapa nak advance lagi.. tatau pepe lagi pasal ni..

aku ni jenis pemalu.. aku ni dah syok kat dia lama dah.. classmate aku.. nama tut.. hehe.. aku selalu usha dia sebab dia putih melepak kot..haha.. buat-buat berpaling ke belakang konon2 nak ajar member kat belakang tapi padahal nak jeling kat si dia..haha.. "

Sambung kat sini ..

SEGMEN KHAS HUJUNG MINGGU :

-TUTUP DAH.... TERIMA KASIH -

Satu segmen khas untuk hari ni jer .. Saja nak mengimbau kenangan dulu dulu.. hahahha.. best apa ?

Segmen ni diberi nama ... CINTA MONYET ! Haaaaaaaa..amacam ? Terbuka untuk semua rakyat Malaysia atau yang baru je bertukar kerakyatan .. janji ada kenangan cinta monyet nih .. ok.. kita mulakan terus eh ?

  1. Letak header BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk : BEN ASHAARI : CINTA MONYETKU .. dan linkkan ke entri ini ..
  3. Ceritakan kisah cinta atau saat korang menyukai atau disukai oleh seseorang sewaktu sekolah dulu .. Sekolah ok !! Selain dari sekolah tamoooo.. TAMO okeh ! Kalau boleh , ceritakan sehingga kesudahannya.. kot la sampai kawin .. atau dah jadi jiran sebelah ke.. MESTI LEBIH 100 PATAH PERKATAAN ..
  4. Pesanan buat mereka yang terleka bercinta ... haaa...
  5. Dah ? Tu jer ..Tinggalkan url entri korang kat ruangan ini saja yer..

Tu je la.. pe lagi ? Cepat cepat .. Oh ya.. segmen ini bukan untuk mengingati kekasih lama ke apa tapi pastinya mempunyai teladan atau mesej untuk adik adik kita yang masih bersekolah .. kan kan ?

2 segmen idaman hati akan berakhir..

 

Ada dua segmen..dan kedua duanya akan berakhir hari ini .. malam ini.. jadi bagi mereka masih belum join , segera.. nanti dah tutup , baru nak post ... tak dilayan dah.. haaa.. jgn kata aku sombong lak .. abis peramah dh aku ni .. kan kan ? hahah.. guwau.. kang nak g HUKM lak ..hurm...

Ok..segmen BLOGGER 'U' GEGAR !

faiqah , hidayah sapidih , **izzatti rosli** .. ada yang taruk kat entri yang tak sepatutnya ke ? Kalau ada , sila paste entri kat  entri ini ..

Dan yang ini ... segmen MASIHKAH KAU INGAT..

Kuronofu91 , Cik NurulZaty ... Ada lagi ke? Kalau nak join , g ke entri ini ..

Jangan tiru header ini !

 

image

Nape ?? sbb dia pusing pusing sampai pening ! hehehe.. rock bebeh !!  blog best ... > http://kimicnol2203.blogspot.com

TIPS PEREMPUAN NAK TACKLE LELAKI ?

 


Mak aihh...tadi entri lelaki tackle perempuan baek...skang dah terbalik ?perempuan nak tackle lelaki lak ?? .. perigi cari timba ? boleh ke ? ..kalau perigi tu ada kaki , apa masalahnya dia nak g cari timba kan...masalahnya cuma bila perigi tu berjalan g cari timba , korang lak lari lintang pukang ! haaa...tau pun takutttt....

Perempuan ni...penuh dengan perasaan malu...itu bagi yang anak dara nun kat sekolah rendah ...bagi yang dah masuk menengah ni aku tak rasa ada dah malu tu ..lebih lagi yang sekolah campur ni..kalau ada pun , leh kira ngan jari laa...ramai mmg ramai tapi yang betul betul pemalu...spesis kalau lelaki datang tegur tu , muka terus merah ..haaaaa..spesis ni la yang susah nak cari....Spesis kalau lelaki datang tegur , dia lak lebih lebih...spesis ni berlambak dah di pasaran..

Ok ok ..aku tamo hina sapa sapa kat sini ..sapa laa aku ....kannn...sat sattt..nyanyi sat..sapa laa akuuu..tanpaa cintammuuu..bagaiiii ....ok ok...sambung....tak kira sapa la..semua wanita ada hati dan perasaan......ni la topik perbincangan kita , perempuan meminati lelaki secara diam ...hehehe..i likeee.. erk..ok ok..sambung ...

Camana seseorang perempuan tu nak meluahkan perasaannya pada seseorang lelaki yang dia suka ? ...PERINGATAN !!!! PASTIKAN LELAKI TERSEBUT ADALAH BUJANG TRANG TANG TANG !!! BUKAN LAKI ORANG ( cam aku ni ) ,TUNANG ORANG mahupun KEKASIH ORANG ( yang ni boleh kot )..hhaahaha...adeh..ada gak aku kena baling ngan selipar nanti...huhu...

Susah sini...terlalu banyak konflik...camana nak pastikan lelaki tu bujang ? laki orang ? duda ? tunang ? anak teruna ? atau kekasih orang ? haaaa...aku bagi tips camana nak tau ....hehehhe...
Anak teruna ni ....yang tak penah ada kekasih..cam anak dara gak...dia punya maluuuuuuuuuu tak hengat...cuba la borak ngan dia..pandang tepat mata dia..haaa..sah sah dia jadi malu..tak tau nak pandang mana....kalaulah rambut dia panjang , sah sah dia pintal pintal rambut dia..huhu...

Kalau anak teruna tu selamba jeee ? sah sah dah takde teruna...hahahahha...guwau laaaa....itu bermakna lelaki berkenaan dah ada ramai kawan perempuan atau dah biasa berkomunikasi dengan perempuan...so camana nak tau ?

Laki orang ? hehehe..ni lagi mudah....dia kalau tengok perempuan muda , macam nak makan orang ...tenung cam leh tembus pakaian perempuan tu ..haaaa..PERHATIAN !! Aku tak tergolong dalam gini sebab aku rabun...hahahaha..selamat siut..hahahah..baik punya alasaaann...

Pastu bila bercakap , penuh dengan kata kata manis....madu pun tak semanis kata kata laki orang ni...bukan apa ...pengalaman beb....setakat pantun dua kerat , tutup tinga pun leh buat arrr...Gaya pun kalah orang bujang wooo....Tu belum senyum lagi ! haaaa...pastu bila bercakap...mesti asik nak tersengih...nak goda sebenarnya tu..hahahaha..pecah tembelang ....

Tunang orang lak ?? ...Spesis lelaki cam ni...mmg bahaya...lagi bahaya dari laki orang ...kenapa ? sebabnya ialaaahhh...silap silap korang hanyalah pelabuhan sepi...singgah sebentar kemudian belayar pergi...janji manis dia lagi besh dari laki orang ...."tak pe , nanti i dah nikah , i kawin ngan u lak...u tau kan i terpaksa kawin ngan dia ...bukan i nak...tapi parents i yang suruh " ..padahaaallll dah sekolah tadika dah bercinta !! tak pasal pasal mak bapak dia yang dipersalahkan !! ...haaa...tapi ada gak perempuan sengal..percaya n sanggup tunggu !! ..aku pelik laaaa spesis ni !....leh caya ngan lelaki berlidah iguana ni ? perghhhh...

Boyfriend orang ? hehehhe...ni satu lagi..tak cukup satu ! nak gak pasang cawangan ! Gaya ala ala romeo must die....tapi tak la teror berlawan cam si romeo tu...bila nampak gf 1 , kecut segala yang boleh dikecutkan !! haaaa..penakut..hahahaha...jantan jantan...camana nak kenal laki ni dah ada bf ?? korang check wallet dia ...pastikan dia mudah dihubungi 24 jam...hehe...jenis ni pandai !! memperuntukkan masa masa tertentu untuk cawangannya yang lain....siap ada jadual waktu tu wa cakap luuu..masa sekolah dulu pun tak simpan jadual waktu gitu haaa...hahahaha...

Ok ...ni satu tips untuk kenal semua makhluk makhluk perosak ni...pertama .handphone....kedua wallet ...ketiga pakaian...ke empat , waktu ...

Handphone....pastikan dia guna satu jeeeeeeeeeeee.....kalau dia guna dua ? huhu....mmgg..ada kata guna alasan business....ok ok...tak peee...korang amik dua dua tu...on kan malam malam...masa dating tu ( bagi lom kawin ) letak atas meja....atau dua dua korang pegang...heheh..mengelabah tak ??? ... bagi yang dah kawin lak ??? on kan...letak kat bawah katil korang...haaaa...ada bran ke tak ??
Wallet..cam aku kata tadi....check..ada tak gambar perempuan dalam tuuuu...kalau la ada n dia bagi alasan tu gambar anak sedara , adehhh ...kalaulah korang percaya , aku tak tau nak kata apa la..sesungguhnya anda antara wanita mempunyai hati suci murni ...
Pakaian ? hhehehe..senantiasa kemas ..bergaya....kalau bujang ? hehehe..korang leh check..korang leh tau...mmg kemas..tapi ada kalanya stokin sebelah lain sebelah lagi lain...bau masammmm...seluar ? haaa..kadang kadang seminggu suar tu jeeee....baju kemeja ? dok berulang yang tu tiap tiap minggu...iron lom tentu kemas tuuu...rambut ? hehehe...kalau bangun awal , smart la...kalau lambat ? ala ala alleycats....kalau dah kawin , sah sah isteri jaga kannn..haa..

Waktu ? hehehe..ni best....berjuta alasan....OT...MEETING...ada discussion ...malam malam lak ...ada perjumpaan umno lak...tak pun jadi sukarelawan jaga taman perumahan laa....tak pe tak pe..korang bagi mukaa dulu....pastu ...satu hari tu ..korang kata la...abang , nak ikut ...boleh ke tak , saya tetap nak ikut !!!! hhehehhe....kalau dia bagi tu...ok la..mmg betul..kalau tak ??? huhu...pkkan kata kata NABIL tu..

Mak aih..aku lari tajuk ni....hehehe..TIDAK SAMA SEKALI..itulah tips tips nak tackle lelaki...pastikan lelaki tu bujang....tengok dia ....senyum...dah...sekali senyum je....senyum tu skit je laaa..jgn senyum cam nak rogol laki tu lak !! ala ala lembuttt jeee..ayu gituuu..haaa...

Bila dia perasan korang senyum kat dia ....kalau dia berminat..dia balas...kalau dia balas ....bermakna...harapan tinggi laaa...
Langkah seterusnya...Pastikan kat mana port dia selalu g makan tengahari ...ajak ajak member makan kat situ...tu kalau yang kerja berhampiran..kalau yang guna public transport cam lrt / erl / bas ( cam aku jeee guna semua ni ) ...korang pastikan kul berapa dia selalu ada ...bila tunggu transport berkenaan , korang g la berdiri tempat dia selalu berdiri..tapi pastikan la korang datang awal ...
Ingat ni !! LELAKI mudah tergoda dengan bauan ...perfume !! perfume akan membuatkan dia teringat sampai .....esok...hehehe...rambut tu selalu bershampoo ..haaaa...ada paheee ? Goda dulu...baru dia akan berani mengeluarkan kata kata bila dia dah tak tahan..haaaa...
Ok....panjang beno ni...tengok la..ada masa nanti , aku sambung lagi..tu pun kalau ada sambutan mengalakkan dari para wanita ...ahaksss..

Amaran untuk lelaki ! Kalau datang perempuan cam ni ...luah perasaan kat korang , dinasihatkan lari sekuat kuat hati...

Bukan apa...takut korang bankrupt je nanti !!!!! Kaki shopping nehhh ..

sambungan > sini

sekadar lawak di pagi hari.. entri lama sebagai bacaan ...

TIPS UNTUK NGORAT AWEK BAIK..

 

Walaaahh...hehe...pertama sekali...sori ek...sepatutnya aku kuarkan satu entri berkenaan satu cenderamata yang aku terima dari seorang kawan dari Johor..hehehe...tapi diatas masalah teknikal , entri tersebut akan keluar......bila tiba masanya..ahaks...lagi beshhhh...kan kan..

Ok..tutup kes tu dulu ...semalam , ada seorang sahabat di blog aku meminta tips 'bagaimana nak tackle awek yang mempunyai ilmu agama yang jauh lebih tinggi dari dia ' ....aku faham maksud dia ni...mmg mencabar neh..

Aku tak dapat gambaran lebih lanjut dari kawan aku neh ..tapi tak pe...ni berdasarkan pengalaman aku dan sedikit sebanyak dari pemerhatian aku yang tajam bak helang..cewah..

Ok ok..kita mulakan kelas....aku andaikan yang perempuan ni kawan dalam internet..betul geng ? hehehe...yela..mungkin kawan facebook , kawan blog atau sewaktu dengannya..
Bila berkawan dengan orang macam ni , mmg diorg rajin menegur..suh melakukan ibadat wajib bila tiba masanya...org macam ni mmg best kawan sebab seringkali mengingatkan kita tentang kewajiban kita...yelah kan lelaki masa muda lebih lebih lagi yang jenis 'nakal' tak tau nak abis ni , seringkali 'terlupa' , 'terlajak' dan kerap kali ' sengaja melupakan' ...huhu...aku dulu pun gitu gak..hehe..skang insaf dah..

Ada lelaki yang suka dan ramai lelaki tak suka sebab perempuan tu tunjuk pandai...kira tunjuk alim la..lelaki akan jadi rimas....tapi bukan semua la..aku cita ni segolongan...yang suka ni , akan senantiasa membiarkan dirinya ditegur ..kerana apa ?

hehehe...pancing ...perhatian perempuan tu akan diberikan dengan lebih terhadapnya...
FASA pertama ...bagaimana nak pancing perempuan tu agar memberi tumpuan pd kita ?

- Jadi lelaki yang bijak tapi 'bodoh' pada masa yang sama ...maksudnya ....bijak dalam perkara perkara yang mana pastinya dia bukan dalam bidang tu...hehehe....bodoh pula , bermaksud kurang arif dalam bidang yang dia pula mahir walaupun 'ko' mahir tapi buat buat la tak mahir...paham tak ??? haaa...

- Contoh ek....katakan 'ko' mahir dalam bidang IT...sedangkan dia pula berpengetahuan tinggi dalam bidang agama ...bila berbicara , pastikan isu isu tersebut disentuh..mulakan dengan tajuk yang mana dua dua selesa ...bercerita tentang dunia internet....pastu 'ko' masukkan info info terkini yang mana pastikan dia tak tau..bab ni...kena rajin membaca ...hehehe..tapi bila bercerita , jgn terlalu meninggi diri sehingga menidakkan dia ...haa..kang dia ingat 'ko' anggap dia bodoh teknologi lak..haaa....

Pastu...slow slow masuk bab dia lak..tanya dia itu ini...jgn tanya lebih lebih..nanti dia tak selesa...kecuali bila dia selesa bercerita , baru masuk lebih skit...jgn berbalah kecuali 'ko' ada dalil..haaaa....ini membuatkan dia lak terasa ' mamat ni nak kata bodoh tak gak...rajin membaca rupanya..' ..hehehe..secara tak langsung , dia akan kagum kat 'ko' ..hehehhe..
FASA ke dua ...bila dah mula rapat dalam internet ....rapat bermaksud ari ari mesti chatting punya laahh...tak chatting mesti rasa lain...pastikan itu berlaku...ibarat cam memancing....lepaskan tali tuu...pastu tarik....lepas...tarik...pastikan ikan tu ikut..haaa..

Bila dah ikut....pastikan setiap bicara tu tak membosankan ....mesti ada gelak tawa dan kadang kadang serius..menunjukkan bahawa 'ko' ni agak sukar dibaca ..tu penting !! jangan sesekali benarkan perempuan tu baca perangai 'ko' ..dalam erti kata lain , biarlah misteri !!! haaaa....tau nape ??? supaya 'ko' senantiasa dalam ingatannya..ahakss....hehehe...jgn marah aa wahai perempuan..
Oh ya..peringatan !! jgn sesekali tukar no telefon !! biarkan setiap komunikasi tu berlaku dalam internet sahaja...kenapa ? hehehe..kalau dah keluar dari tu , 'ko' pasti akan mudah dijejaki...ada alasan nape aku cakap tu..kita ke FASA ketiga....jeng jeng ...

FASA Ketiga ialah fasa mendiamkan diri.....hehehe....apakah maksudnya ???? hehehe..gini...si pemancing berjaya mengumpan ikan tersebut...lalu ditarik jorannya...bila dah berjaya tangkap ikan tu , dilepaskan ikan semula ikan tersebut....ikan tersebut pasti akan berenang melarikan diri..cewah...tapi ikan tu akan tertanya tanya...' apahal mamat tu lepaskan aku ekk ' ??

Ok...bila dah rapat ...sesekali , 'hilangkan diri' ....apakah maksud hilangkan diri tu ? aku maksudkan dengan menyepi sebentar...tapi dalam diam diam still ikut perkembangan dia ..haaaa...tujuan ?? ..kalau benar dia suka atau dah tertarik pada kita , pasti dia akan tertanya tanya..."mana pulak hilangnya si jebon ni ? biasanya time ni dia dah online..ni diam jee ? dah masuk tengahari ni " ...haaa...jgn update apa apa...fb,blog,ym..apa saja laaa yang berkaitan dengannya....hehehe..

Bagi 48 jam....pastu..muncul semula...buat mood cool...atau mood cam ada problem..haaaa..hehehe..kenapa ? kenapa kenapa ?
Takde sebab kenapa..saja je bagi 48 jam...lama skit..jgn la sampai seminggu atau sebulan..sah sah kena tackle dek mamat lain lak...hahahha..

OK..bila muncul....bagi alasan logik kat dia..contoh alasan ..."kalau i online pun , bukannya ada orang cari i..." atau .."saja je ..rehatkan diri dari internet.."

Pastu 'ko' cakap la...." ni online pun sebab nak chat ngan u ! ...rasa cam tak kena lak tak chat ngan u .." ....haaaaaaaaaaaaaa....mesti muka dia merah punya...samada dia terkedu atau tak sangka ...haaaa....perkara cam ni pasti berlaku jika dia ada hati atau suka berkawan ngan ' ko ' .. kalau dia tkde hati ? hehehe....cari tuala , tutup muka...lari jauh jauh..terjun gaung terus...hahahaha...
Ok..sambung lagi...dari situ ..kalau dia benar benar suka berkawan ngan 'ko' , pasti semua tips ni menjadi...bila dah masuk 'line' , maka teruskan niat murni tu...kata kalau dapat nak kawin terus kan ? bukan main main kan ??? haaaa....apa pun aku doakan semoga berjaya..hhehhehe...

Kalau dah dapat ...nak tips camana nak kasi terus melekat ngan ' ko ' , sila masukkan yuran pendaftaran dalam akaun aku..tak banyak..biasa aku amik satu kelas..satu jam cuma rm5k...teori n praktikal..ahaks...hehehe..mahal laaaa..pro punya neehhh
Orait...sampai sini..ni rahsia antara kita je tau..jgn bagitau kat mana mana awekz di luar tu...nanti abis teknik teknik aku neh...syyyyyyy ...

Entri lama di ulang tayang..

Kecilnya dunia blog ini ...

 

Sapa sangka , dunia blog ini menyatukan ramai manusia .. Ada yang dah kawin .. ada yang bercinta .. yang curang pon ada tau !! haa.. jgn tak tau..

Aku tak minat blog dulu.. Wife aku kaki baca blog .. aku kaki FACEBOOK.. satu hari hampir 50x tukar status.. Dan setiap status aku tu semuanya persoalan .. Dah jadi cam ruangan forum lak.. hahaha..

Wife aku , dia kaki amik resepi.. blog yang senantiasa menjadi sasaran dia tak lain tak bukan , MAT GEBU laa.. jiran aku tu haaa... Mmg ari ari la dia skodeng blog dia .. Kemudian blog kak ummizaihadi .. home sweet home tu haaa.. Blog mamafami .. haaa.. semua tu blog yang dia gemar skodeng.. Buat pengetahuan korang , masa ni kitorang takde blog pon lagi .. haaaaaaaaaaaaa... Dan sekarang ??? Semua tu dah jadi geng !! Tak sangka bukan ?

Dan yang ni .. tadi gi jumpa kakchik .. dia datang ngan kawan dia bersama anak anak mereka.. Haaa...Sekali , akak tu ( baca entri petang tadi ) , rupa rupanya wife aku kenal.. dia pernah order ayam masak lemon secara online !! Amik kau.. sekali tokey dia datang.. hahaha.. baru tau tadi.. hehe...

Kecikkan dunia ? Ada lagi ... tapi aku tak ingat dah ... antaranya kawan kawan lama .. hurmm menarik kan blog ni jika kena gayanya ...

Bila kering idea ..

 

Ramai yang mintak tukar 'otak' dengan aku .. Katanya aku banyak idea .. cepat benar update blog .. Sebenarnya , tidak bagi aku .. Semua orang banyak idea .. cuma mahu atau tidak .. atau berpegang pada protokol orang lama lama.. Update sekali sehari pastu berblogwalking seharian untuk promosi entri tu ..

Aku tak berpegang pada protokol tu .. nope nope nope .. tamo tamo tamo .. aku berpegang pada kerap update ... dan promosi dengan cara bijak ..

Kenapa kerap update ? Bila kerap update , kita akan tackle blogger yang singgah di blog kita .. Bila kita berjaya tackle mereka , mereka akan letak link blog kita di bloglistnya .. betul ? Kalau satu link , kita dah boleh dapat sekurangnya 10 UV .. tu kalau sehari.. kalau berjaya tackle 10 blogger ? Berapa dah ? Tak beribu ribu lemon ?

Ok.. apa nak buat bila kering idea .. mudah jer ... cool.. rileks.. cuba buat cam korang lepak dengan member .. bila suasana diam , pasti akan sorang cari idea atau isu untuk diborakkan .. haaa.. cuba buat gitu ..

Aku bagi satu rahsia tackle pembaca eh ... RINGKAS DAN PADAT ..

BEN ASHAARI .. Masihkah aku ingat ?

 

Apa yang perlu korang buat ialah menceritakan  dengan  mengimbas kembali saat saat kali pertama korang berblog .. Pahit getir korang buat blog .. Susah senang ... Suka duka ... Mereka yang datang dan pergi ... Blogger pertama yang meninggalkan komen .. Kutukan serta kejian .. Bagaimana korang mendapat inspirasi serta semangat untuk bangkit kembali .. Mereka yang sering memotivasikan korang .. Dan macam macam lagi ..

Segmen aku pagi tadi .. hehe.. aku lak nak jawab . boleh ? Tak leh ? ok la... kasi geng lain la jawab.. biar je mereka jawab.. aku tengok jerr.. okeh ? huwaaaa... mentang mentang la tak popular.. aku diketepikan yer ..Ada sorang  blogger baru hantar tadi : Awangku Johan ..

OK la.. aku cerita lak eh ... Usia blog aku , dah masuk setahun 2 bulan gitu .. mula berblog secara serius pada okt 2009.. Pada mula berblog tu , mmg niat nak kasi blog ni meletup seletup letupnya .. Tujuan bukan untuk mencari glamer tapi membuktikan pada diri sendiri yang aku mampu berjaya jika aku usaha...

Blogger yang pertama tinggalkan komen .. hurm... aku dah buat entri mengenai itu.. leh la google eh .. Tak pe.. aku takde BE.. Aku tak untung apa apa.. mana tau sewaktu google dalam blog aku ni leh jumpa cerita yang menarik hati.. hehe..

Kenangan manis ? Aku bergelar blogger dan akhirnya mempunyai  ramai kawan blogger satu malaysia dan luar malaysia .. kat moscow pon ada kan .. australia .. denmark.. uk... japan.. wah.. ramai la.. terima kasih !! mmg aku sangat sangat sangat gembira ada rakan rakan blogger begini..

Kenangan pahit ? Heh .. banyak .. malas nak cerita ..rasanya korang pon tau kan ? hehehe ..

Sapa yang sering beri semangat pada aku ? Sudah tentu wife .. mat gebu ... kak ummizaihadi .. kawan kawan blogger .. sudah semestinya kan ?

Kata kata buat blogger baru ... SABAR ! KREATIF !! SABAR !! RAJIN ! SABAR !!! JAGA NIAT !! SABAR !!! 

Tu je.. Ops.. gambar aku tu , aku letak balik sbb cam dah sinonim ngan blog aku.. aku rasa gambar tu takde cam tak best lak ... ilang seri.. kan ? hahahhaha..

Maktab Perguruan Teknik Kuala Lumpur .. abang angkat ku ..

 

Tadi aku ada cerita tentang MPIK .. Skang ni nama dia dah lain ..Tapi bagi aku , MPIK adalah satu kenangan terindah .. hahaha.. kuar masuk cam umah sendiri .. buat buat berlakon jalan depan pak guard .. pergh..

Di depan MPIK tu ada satu lagi maktab perguruan .. dipanggil MPTKL .. skan ni aku rasa pon tukar dah nama dia .. Hurm.. apa yang menariknya kat situ ?

Dulu ada satu program anak angkat .. setiap satu buah rumah akan dapat seorang guru sebagai anak angkat .. Pergh.. mak aku pon sibuk la mendaftarkan diri... aku pon suka gak la.. kot kot leh dapat kakak angkat.. Dah la umah aku tu jantan jer.. bosan .. nak gak ada kakak sorang .. leh suruh dia cuci pinggan mangkuk kat dapur tu.. kan kan ?

Senarai nama keluar .. dapat la sorang .. sekali lelaki daaa .. Tak pe la.. amat baik sekali orangnya .. lemah lembut dan sangat peramah .. Ok la tu .. Kecewa skit je la ..

Perhubungan cikgu tu dengan keluarga aku tak tamat sampai abis program tu.. Setiap kali raya , pasti kami saling kunjung mengunjungi .. Haa.. kami tu tak termasuk aku la.. aku malas nak g umah orang masa tu .. ada dah plan .. maklumlah tengah membesar..

Hubungan tu terhenti.. bila cikgu tu sekarang dah jadi ADUN ... peewitt.. dah bergelar DATUK gitu.. dah bz la katakan .. Sampaikan satu hari tu , aku terjumpa dia kat kawasan bangunan PWTC , aku tegur dia .. dia seolah macam tak kenal aku .. peewittt.. Aku panggil dia ngan nama aku kenal la dulu.. tak tau pulak dah bergelar 'DATUK' ..hahaha.. pedulik la kan ..

Dia buat isyarat kat aku.. macam " nanti saya call " .. hahaha.. aku gelak je la dalam hati.. no tel aku pon ko takde .. nak call kemendanya ?? Geleng kepala je la..

Kadang kadang ada cerita dia keluar kat suratkhabar .. aku baca .. aku ketawa je la.. cerita gempak .. tapi diri sendiri ? Hurm.. biasa la kan.. bila dah berpangkat .. ada yang terlupa cerita lama .. tak kisah pon .. aku tak rugi apa apa pon ..

Baru baru ni.. aku terjumpa lagi dia.. dia satu keluarga .. shopping kat The Mall .. Aku tengok je dia.. berdiri sebelah dia.. dia tak kenal dah aku pon.. aku pon malas nak tegur .. blah gitu je la.. Skang ni pon , takde dah dia nak datang time raya .. Maka.. abis gitu je la ...

Oh dunia .. korang nanti jadi blogger popular , jangan lupa aku lak yer..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI