Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 21 Januari 2011

Tiru gaya blogger - Sesat jalan di hutan ..

 

image

Yearghhh.... abis kijeee... posing timee ... hahaha ...  Melepaskan tekanan .. hahaa.. tunggu masa nak balik bilik je nieh.. hahaha... cepat cepat ceppat ... Buat pengetahuan korang , ada seorang kenalan blogger yang dah bekerja satu unit dengan aku ..

Hehe.. berblog bukan saja menjana pendapatan tetapi mampu merapatkan lagi persaudaraan ...  Blogger tersebut ialah MISS IZAH

Entri pilihan malam ini ..

 

 Picture 001

Kamu : Paru-paru abg dah ok?
Aku : Dah ok...
Kamu : Dah tak sakit?
Aku : tak sakit dah...
Kamu : (seakan terfikir)
Aku : (berfikir jua)
senyap seketika....
Kamu : Abg...paru2 leh tukar tak??
Aku : (aku diam)
Kamu : bertanya sekali lagi...
Aku : tak leh....
Kamu : Errrr....nape tak leh eh?
Aku : (dapat mengagak apa yang akan dikatakan kalau topik ini berlarutan)

sambungan > http://adybudika.blogspot.com/2011/01/aku-dan-hadiah-paru2-sempena-hari.html

Aku nak tiru gaya awek blogger ni boleh ?

 

image

Amacam ? Korang rasa aku mampu tiru tak gaya ni ? Kalau mampu ? haaaaa....haaa.. camana ??? 

Blog awek blogger ni mmg sempoi !!  i like !! Macam macam cerita ada ... tak caya ? Jom... YAYA

Aku dah jumpa !! Tiru gaya awek blogger !!

 

image image

Haaa.. akhirnyaa .. jumpa gakk ... walaupun Cik ya kita lagi comel .. jauh comel dari aku tapi tang kaki tu , kita serupa .. kan kan .. haa.. bukan mudah woooo .. hehehhe..

OK.. header comel ni milik .... http://yaya-story.blogspot.com ...hehehe.. tqqqqq...

Sepetang di sini ..

Picture

Dingin ... sayu... 

Teringat kisah lalu ..

Terlalu syahdu ..

Dia ... yang ku rindu ..

tiada lagi di sisiku ..

Entah bila bisa ketemu ..

Sendiri .. hanya kalbu ..

Ya Allah .. hanya padaMu ..

Ku serahkan jiwa ini ..

Aku terpaksa berhenti berblogging dah ..

SB

Serius.. aku tak leh update blog kalau dah masuk ke page SAHABAT BLOGGER  neh !! hancur ! lebur !! Haih... Tau nape ???  G la tengok sendiri.. aku tak larat dah nak hadapi dunia ni !!! ARghhhhh.. Aku nak update blog la woiiiii !!!

Pak guard dapat bilik dah ...

Pak guard pon pak guard laa... janji kijer kan ? hehehe ... Tapi ni kije sat je ni.. hehe ..

image

Permandangan dari belakang beranda bilik aku .. ok la kan ? Dari nampak kilang atau belakang rumah orang , baik nampak gunung ganang.. cerah sikit bijik mata aku .. Matahari terbenam nanti pon belakang ni jer.. leh layan dslr aku.. hehehe ..

Makan ? Dah .. aku mencekik ayam je ngan sayur .. Amik protein lebih skit ... nasi ? Tak la kot.. balik kl nanti je la makan nasi.. Cakap pasal makan , tadi ada satu pelancong ni .. samada dari korea atau jepun tapi rasanya korea berdasarkan dari percakapan dia ..

Aku dok la pilih makanan tadi .. amik salad .. pastu amik la sedikit mayonis .. Kemudian ada satu laki ni laa ...yang aku maksudkan kat atas tu .. si orang korea tu la.. Memula dia amik sedikit mayonis tu kemudian , letak dalam pinggan dia .. Baki yang ada kat sudu tu , dia bantai jilat kemudian letak semula dalam bekas mayonis tu.. Boleh ????  Ya Allah !!! Pengotornyaa .. adoi...

Aku kembali kat meja kawan aku , aku ingatkan kawan aku supaya jgn amik mayonis .. Bagitau waitress ? hurm.. cam tak berapa ramah je waitress kat sini .. Berbeza sangat dengan TRADERS HOTEL .. peramah giler... senantiasa tersenyum ..  Sbb tu aku malas nak bagitau .. kang aku pulak nampak beria ria ..

Tak lama kemudian , kawan aku sorang lagi kata mayonis tu takde dah .. mungkin diorng perasan gak la.. bagus la gitu.. kena bukak mata sedikit ...macam macam perangai ada wooo ..

Pastu aku g usha gym lak ngan kawan aku tu .. hurm.. gym dia ? Hahaha.. adeh.. boleh la.. untuk keluarkan peluh jantan.. nak tunggu peluh betina keluar tu , jangan harap la ..

Sampai bilik .. hurm ..biasa jer ... masih menang lagi TRADERS ... Dan paling best , tiada lawannya ialah  PELANGI BEACH RESORTS di Pulau Langkawi .. Harga pon best gak la... hehehe..

Berenti kerja ...

image

Aku terpaksa ... terpaksa berenti kerja yang ada sekarang ni untuk menjadi pak guard ... huwaaaa... mana aci.. diorng dah masuk bilik.. aku lak kena jaga barang barang neh !! Selagi aku tak dapat kunci bilik conf ni aku tak leh g bilik untuk beradu .. huhu ...

Lapar.....lapar .. lapar ....

Tiru gaya blogger awek lagi ?

image Cubaan menjeling !! Boleh ? Ke blogger tengah marah ? erk... aiseyman.. Menjeling ganas la kot ??? Hahaha...

Oh ya.. mesti korang pelik kan.. er... kata bz .. tapi update .. hahaha.. ni aku dah set awal awal tadi.. auto publish .. kot la ada yang rindu nanti kan.. hahaha... guwau je .. aku tau tak de sapa rindu punyaa ... kan kan ..

Pernah dengar nama GENGBLOGGER .COM ?

Haa.. kalau belum pernah , sila sila la g melawat GENGBLOGGER.COM ... Taip kat url tu , www.gengblogger.com .. ok ? Masa nak login tu , pastikan facebook tu dah dilogin .. senang cerita .. Kemudian , setting kat atas tu haaa.. Ala , senang jer ..

Ok.. sejarah aku di GENGBLOGGER .. Aku orang pertama la jengok kat situ dan juga admin ( tapi tak aktif kat sana sbb ramai tak suka aku di situ.. hehe ) .. Yang buat web tu , KONG .. aka ... ala ..banyak la nama dia .. letih nak terangkan.. hahaha ..

Ada satu cerita berkaitan dengan GB ni yang diceritakan oleh seorang blogger semalam.. Aku pon tak ingat dah kes ni .. Malas nak ingat sebenarnya .. Cuma nanti bila korang baca , aku harap jangan ada yang tersentap pastu g meninggalkan komen .. Baca jer .. ok ? Jangan komen bila nampak ada sesuatu yang negatif.. Biarkan jer .. Itu adalah segala pahit maung yang aku lalui .. Tu pasal sekarang ni , letih dah nak melayan...

Ok... Terima kasih buat Anem sbb ingatkan kembali aku detik detik ini.. hhehehe..

" Anem faham maksudnya. Tapi Anem try lagi (degil + malas bebeno Anem time tu) "Ben tanyalah dia, dia rujuk web mana untuk buat macam tu,sikit pun jadi." Tapi takdelah pula Ben kata Kong jawab dah lepas tu, mungkin sebab Kong busy dan yelah, dia berniaga guna kemahiran dia kan,kenalah faham. "

sambungan > sini

Aku ada masalah dengan warna orange ..

 

image

Aku rasa .. aku mmg suka kaler oren laa... kalau diikutkan , seliper kat rumah pon ada warna oren.. baju feveret aku pon oren .. Buah oren aku tak suka sangat.. tapi kalau ada , aku telan je ...

Mungkin oren ni mencerahkan mata kot .. dari jauh dah leh nampak.. heheh ... Nak diikutkan , warna feveret aku dulu ialah biru .. Tapi orang kata , biru ni warna orang kuat cemburu.. oh tidak.. aku bukan jenis kuat cemburu yer.. Tidak sama sekali.. aKu nafikan semua itu !!! Ok.. aku kuat cemburu.. aku akui .. yela... tapi tu duluu.. skang ?? Tua dah.. tak larat nak cemburu.. wat aku kena tekanan jiwa jer .. huhu..

Sapa kuat cemburu ? Tak yah laaa cemburu cemburu tu.. kalau cemburukan kejayaan orang lain dan seterusnya membantu untuk menaikkan semangat untuk bersaing dengan sihat , tu ok.. tapi kalau cemburu sampai main santau , tu tempah neraka namanya.. Tamo gitu yer .. tak baik.. Berdosa besar tu..

Korang suka color ape ? Plan raya tahun ni kaler apa ? kot sama kita .. leh kita beraya sekali.. hehehe ..

Kerja gila ...


Lewat tidur semalam .. Rasanya dalam kul 2 lebih la gak .. Bukan sebab blog tapi ada sebab musabab yang lain .. Hurm.. blog pon ye gak.. dari kul 12 hingga kul 2 rasanya mau gak kat 3 entri kot ? Hehe.. semua isu FACEBOOK jer ... dah orang tanya , aku pon jawab je la .. Cuba yang sebaik mungkin.. kalau rasa tak bagus , aku tak leh nak kata apa la ..

Bangun dalam kul 5 lebih .. workout jap .. sambil sambil mengusha blog ... Dalam kul 6 lebih gitu baru mandi n solat.. Siap segala yang patut .. baru turun bawah ..

Hari ni rasanya aku akan kurang update .. sbb kena g GENTING HIGHLAND .. Ada kursus bahagian kat situ .. apa mau buat.. ikut hati , " er, bos.. saya demam la ari ni .. tak leh g bole ? " .. tapi pastinya jawapan dari bos , " jangan ngada ngada .. ikot ! " .. Kerna terpaksaaaaa ..

Beg yang aku angkut untuk ke sana .. ada 2 .. Tak termasuk DSLR aku yang murah tu ... kiranya ada 3 ... penuh bahu aku !! Arghh.. Kang kat sana , aku kena angkut lagi macam macam .. huwaaaaaaaaaaaaa.. giler aarrr... ops.. handycam.. aku kena jadi jurukamera kat sana .. letih arr... confirm .. " boss , ari isnin nanti saya demam yer " ..

Ni sekarang aku dalam LRT .. aku lepaskan LRT yang wajib aku naik tadi untuk naik LRT kosong ni .. kalau tak aku kena berhimpit dengan barang barang yang banyak ni .. mana boleh wooo.. marah orang nanti.. bukan kecik .. besar wooo ...

Apa yang aku isi ? Hurmm... macam macam.. yang pastinya kat sana nanti pon aku nak gegar gym yang ada kat situ.. hehehe ... Mesti g gak.. kalau aku start malas , abis !! maka start membela lemak semula ...

Ok.. berkaitan dengan segmen GEGAR BLOG aku ... aku akan mula minggu depan.. jadi aku akan kutip sebanyak mungkin dulu .. baru aku mula .. ok ? Jumpa lagi di GH nant...

Kenapa kena kedekut ?

 

Pelik ? Jangan pelik ..  Kenapa aku suka promosi blog blogger yang aku tak kenal asal usul mereka ? Kenal pon dalam dunia siber ni je kan ? Apakah aku dibayar ? Apa yang aku dapat ??? Argh.. apakah segalannya kerana $$ atau trafik ??  hurm... Hayati kata kata TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY ini ...

" Saya pun suka kemewahan. Saya pun suka tengok dunia, ke Tokyo, New York dan London. Saya pun suka pakai baju elok. Tapi kita hendak bermewah setakat mana, hendak pakai baju banyak mana, hendak tidur dalam berapa rumah satu malam, hendak makan pun sampai larat mana? "

" Ketika Allah  memberikan kemewahan, kita kena turun ke bawah, tengok mana-mana yang boleh dibantu. Allah  beri rezeki melalui kita untuk kita tolong orang lain. Rezeki itu bila-bila masa dia boleh ambil balik. Jika ada orang korporat Melayu yang tidak mahu turun ke bawah mungkin kerana bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain. "

"Korporat Cina turun ke bawah membantu. Orang Cina ada pelbagai persatuan. Kita tidak ada; kalau ada pun berpecah. Orang Melayu kita tidak mahu bekerjasama kerana perasaan dengki menguasai diri. Sudahlah tak mahu berusaha, apabila orang lain berusaha mereka marah. "

"Saya asal daripada tidak ada apa-apa. Apa yang saya tidak tahu saya belajar, minta tolong daripada orang. Saya tidak malu. Saya bukannya mencuri. Saya usaha sendiri. Sikap pemalas dan pemalu ini yang orang Melayu kena atasi. Kita kena berani kerana benar. Apabila kita dapat keuntungan dan rezeki lebih, bolehlah kita menolong orang."

"Saya perlu terus mencari peluang dan perniagaan lain supaya kita terus dapat bantu orang lain mengembangkan diri masing-masing. Saya bukan buat semua ini untuk diri saya semata-mata."

"Perasaan setiap kali mendapat rezeki). Saya ini kata orang Kedah, lebai kodok bukan lebai pondok. Tapi saya tahu hal-hal asas. Kalau mahu saya minta terus dari Tuhan. Tuhan beri manusia akal dan fikiran. Kalau hendak pakai baju dan seluar biarlah padan dengan badan."

"Kekayaan ini Tuhan beri kepada saya untuk saya menolong orang lain pula. Saya percaya kepada keberkatan rezeki. Hari ini kita tolong orang, esok lusa orang akan tolong kita pula dengan cara yang lain."

"Kita jangan cepat putus asa. Putus asa boleh tapi kena cepat-cepat kuatkan semula semangat untuk bangkit balik. Jangan jadikan agama hanya satu tempat untuk kita bergantung apabila kita susah. Tanggungjawab ibadah adalah tugas seharian." - sumber : sini

 

Kenapa kita kena kedekut dunia blog ini ? Sama sama nak maju tapi kedekut ? Apakah susah benar nak menceritakan tentang rakan rakan blogger yang lain ? jika benar blog mereka bagus , kita hebahkan .. Rugi trafik ? takut kehilangan pembaca ? Apakah itu agenda kita ? Bagaimana pula dengan pahala ? Ganjaran di akhirat kelak ?

Aku perasan , mmg ada blogger yang kedekut bab trafik ini.. Susah sangat nak linkkan blog blog yang mana mereka rasakan bagus tapi 'takut' nak bercerita mengenainya .. Pelik bukan ? tapi inilah hakikatnya ..

ORANG MELAYU , PANTANG NAIK SEDIKIT  MULALAH ADA YANG BERDENGKI - DARI FILEM SANTAU ...

Nak buat contest tapi pembaca blog tak ramai ?

 

Hurm .. ini adalah teknik aku pada mula mula awal aku berblog .. Aku tak tau la orang lain dah buat ke tak sebelum tu .. Yang pastinya aku mmg buat ni .. dan ianya sukses gitu !!

Mula mula aku berblog , sasaran aku adalah FACEBOOK .. Semua rakan rakan setia di FACEBOOK senantiasa memberi galakkan .. Dan aku amat berterima kasih pada mereka semua .. nak belanja KENNY ROGERS tak leh la kan .. belum tahap en.FACEBOOK tu lagi.. ahaha..

Ok.. ada orang tanya aku .. dia nak buat contest .. tapi pembaca blog dia 100 orang je sehari.. camana tu ??? Nak berapa ramai bang ???  Lagi ramai lagi meriah eh ?? Ok.. jom ikut petua aku ni ..

Mula mula aku buat contest , terbuka.. terbuka untuk mereka yang ada blog dan juga akaun FACEBOOK  !!  Haaa.. camana tu ? Mereka boleh menyertai pertandingan ini .. Gabungkan kedua dua medium ini , dan ianya pasti meletup ! ..

Fikirkan apakah pertandingan yang boleh korang gunakan kedua dua medium ni ? BLOG dan FACEBOOK secara serentak ?? Satu promosi blog yang sangat hebat dan pantas jika berjaya ..

Pembaca blog ada 100 .. kalau kat FACEBOOK ada lebih 500 kawan ??? Bayangkan mereka kena buat status selama 1 jam untuk mempromosi pertandingan anda ? Mana la tau , dalam seorang rakan tu ada 1 blogger? Pastinya akan tertarik kan ? Tak pasal pasal dia akan g jengok.. dah tambah sorang lagi pembaca ( jika blog korang tu mampu menariknya ) ..

Aku ? ada dah idea jika nak buat .. belum tiba masanya lagi.. hehehe ..  FACEBOOK adalah medium promosi blog terbaik jika pandai menggunakannya...

Tips trafik baek punya .. Mudah dan pantas ..

 

Camana tu ???? Cepat cepat ... nak tau .. Hamboii.. bab trafik pantas jer yer .. tak kira kawan atau lawan , menerjah masuk .. Neh.. aku tak kisah .. ilmu ni ilmu dunia .. Datang dari DIA pon.. milik DIA ... jadi kita kongsi bersama .. Er... nak kongsi ke ?? Hurm.. sat aku nak fikir ...

Cuba korang fikir ek... Bagi mereka yang ada FACEBOOK tu... sapa yang korang add ?? kawan kawan ? Lawan lawan ? Awek cun ?? Lelaki hensem ? Artis ? Jiran sebelah rumah ? Hehehe..

Cuba korang 'gegar' semua kelab kelab blogger yang ada dalam dunia FACEBOOK ni ... pastu korang add semua blogger blogger yang ada tu !!!! Hehehe.. Add blogger !!! Pastu .. promote la entri korang dalam FACEBOOK setiap kali ada entri baru ... apa susah kan ? Mereka semua ada blog kan ? sah sah kaki baca blog walaupun bukan semua kan ? senang senang dah dapat curik trafik dari situ ..

Tak caya ? Cuba korang search kat FACEBOOK .. KELAB BLOGGER BEN ASHAARI , SAHABAT BLOGGER , BLOGGER MALAYA , GENGBLOGGER .. dan banyak lagi.. korang tengok diorng post entri , korang add la dia ... haaaa.. dah ada kawan blogger .. takkan nak blogwalking hari hari kot ??? Blogwalking dari FACEBOOK la paling mudah .. Tak caya ?? cuba laa. aku puas dah cuba .. hehehe ..

Semoga berjaya ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI