Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 24 Januari 2011

Kesilapan yang aku buat dulu ... JANGAN IKUT !

 

Aku pasti esok atau hari hari mendatang , ramai lagi akan jadi blogger .. semuanya gara gara blogger berpendapatan RM1juta setahun .. pergh.. " Boss .. saya berenti kerja esok !! "

Ada satu soalan untuk aku tadi di FB .. sahabat tanya aku ,bagaimana nak dapatkan $$ dari NUFFNANG melalui blog .. Gulp ! Soalan feveret yang sering dikemukakan oleh mereka yang tidak mengetahui apa apa mengenai dunia blog.. langsung ! Tapi tak mengapa... tak salah .. mereka bertanya kita menjawab..

Jawapan aku... LUPAKAN NUFFNANG !! Terlebih dahulu maksud aku .. hehehe.. mula mula .. hidupkanlah blog tu... kasi meriah .. maksud aku kasi meriah ialah dengan entri yang best ... template yang menceriakan mata dan menenangkan jiwa ... haa.. bukan letak bunga melur .. bunga rampai ke...tamo la gitu.. bila terlalu wangi pon masalah gak .. busuk pon masalah.. sedang sedang aahhh .. hehehe..

Ok.. Bila dah ada blog.. entri pon best .. trafik pon best.. pembaca ramai .. terhibur dan berinfomasi .. maka .. $$ akan datang dengan sendirinya ..Tak kira la dari NUFFNANG atau pun mana mana iklan yang ada dalam dunia ni.. masa tu , LHDN atau HOTFM call korang punya laaa... haaa.. tak cukup dengan tu , korang pon akan jadi bahan kutukan , kejian atau idola.. Bagi yang bujang , jgn mengatal !

Kesilapan aku dulu , aku terlalu kecewa dengan NUFF.. sebab orang kata boleh jana $$ dari NUFF bila trafik tinggi.. sayangnya , takde pon.. Pendekata , cara tak kena sebenarnya.. Kena rajin menelaah dunia blog ni.. Terlalu luas ilmunya .. takkan abis.. Jangan ingat bila kita dah capai tahap tertentu maka kita dah boleh dikatakan berjaya ? Oh tidak sama sekali !!

Selagi bernafas .. selagi itu kita kena usaha .. Apa yang aku buat selepas itu , adalah apa yang korang nampak aku sekarang .. Korang nampak apa ??? Korang nampak BEN ASHAARI ler ... hehehe... okeh ?

Jangan buang masa ... anda boleh.. saya follow !

 

Ada tadi aku berbalas msj kat tembok FACEBOOK dengan adik comel , Nur Athirah Ismail .. hurm... masih bersekolah .. dia kata takde masa nak update blog .. bz bz bz .. hurm.. maka aku bagitau je la.. buat satu entri sehari.. cukup untuk memberitahu pembaca setia yang blog ini masih lagi 'bernyawa' dan tidak akan bersawang walaupun bz !

Bukannya susah untuk update satu entri sehari.. Kalau mampu bukak laptop dan tengok perkembangan terkini di FACEBOOK atau berchatting sebentar , apa salahnya sebelum itu luangkan sedikit masa untuk 'bercerita' dalam blog ? Jangan lupa , kalau blog dah ada pembaca setia , jangan biarkan mereka ternanti nanti .. kalau tak , pembaca setia dah curang .. haaa.. sapa susah ? Terpaksa blogwalking semula ...

Satu entri yang cukup ringkas tapi padat .. Buat kesimpulan apa yang berlaku hari ini ..Takkan satu hari nganga depan bantal ? Mesti ada sesuatu yang menarik untuk dikongsi bersama .. contoh bunuh lipas.. Pijak lipas tu ke..tapi orang kata pijak lipas.. haaa.. dah ada satu cerita .. Atau tadi makan nasi.. nasi tumpah ke lantai.. orang dulu dulu kata .. haaa.. ada cerita kan ?

Ye .. aku tau korang bz.. aku tak .. aku banyak masa .. sangat banyak masa .. sebab tu aku boleh update blog berkali kali sehari .. Tapi kalau korang duduk dengan aku , maka tau lah di mana masa yang aku curik tu untuk update blog .. Masa tu ada .. kita kena pandai uruskan .. okeh ?

Ok... saja nak umum secara ringkas.. seorang rakan blog kita dah tukar domain .. > http://mimie1678.com/

10 blog lagi bertarung .. sapa punya kali ini ?

 

Penat minda .. entri terakhir untuk hari ini .. pasni .. hurm.. tamo dah update ...

OK... 10 blog yang memerlukan penelitian pembaca semua.. Rasa rasa , header mana yang menarik mata korang ... haaa... sila tinggalkan komen dan mereka akan membacanya.. ehem.. terbatuk lak..

Jangan lupa... Apa ???? Komen la pasal header diorng ... diorg nak tau mana paling cun diantara 10 ni ... okeh ? TQQQQ...

Saja je nak kasi aku mengalir airmata darah ...

 

Huk huk.. terharu... terharu dengan kata katanya .. bukan mudahh... eh.. nak nanyi lagu AF lak .. Bukan mudah orang nak bagi entri penghargaan kat kita .. Entri kutukan senang sangat la nak dapat kan .. haaa .. Ni lak entri dari awek cun gitu.. Auww... hahahha.. rileks...cool. !!

Buat si dia nun jauh di sana yang telah sudi mengirimkan entri sebegitu rupa membuatkan aku kembali semangat setelah hampir hampir putus asa akibat .. oh .. biar je la aku memendam rasa ..

Apa pun Arazua , anda boleh jadi lebih bagus dari saya ( cewah bahasakan diri saya tu ) jika rajin menelaah corak corak penulisan mereka yang lebih bersantai terutama dalam artikal artikal suratkhabar mahupun majalah ..

Dengan ini.. ambillah bunga .. eh tak boleh.. bunga dah ada orang cop.. yang tinggal sudu tu jer .. Amiklah sudu itu sebagai tanda kisah cinta mereka.. bukan kita tau ... hehehe .. guwau je...

Terima kasih yer Arazua .. Dah follow me jika mau ?? Hahaha... guwau je la ...Sensitippp tul arr...

IMAG0222

Mana dulu .. entri atau follow ? Huh..

 

Isu FOLLOWER lagi .. Yup... jangan lupa .. setiap hari ada je blog baru muncul... Dan kali ini tanpa had umur .. budak tadika pon silap silap ada dah blog .. Jangan pandang sebelah mata !! Haa.. nak dijadikan cerita la kan ,baru baru ni nenek aku meninggal dunia di Penang .. Selepas dikebumikan , aku berjalan keluar la dari kawasan kubur tu .. Belakang aku , ada sekumpulan budak yang aku rasakan masih sekolah rendah lagi dok sibuk bermain hp.. Aku pasang telinga.. Biasa la.. bisibodi .. Korang tau apa diorng cerita ???

" HTC ni ada internet.. laju lagi dari NOKIA .."

Terbeliak bijik mata aku !! Aku toleh kebelakang .. Mak aih !! Diorg dok layan pda .. Korang tau tak , ada kawan aku la , HTC pon dia tak kenal !! Bayangkan budak kecik duduk kat kampung leh arif pasal hp ni !! Iskh iskh iskh...

Ok sambung .. isu kecil dan isu remeh.. bosan dah nak tulis atau nak baca kan ? Tapi terpaksa la... demi adik adik yang masih tercari cari tuju hala berblogging ni .. Yang dah tau dan teror tu bagus la.. turunkan ilmu untuk kawan kawan lain lak yer ..

Kebelakangan ni kes kes 'jom follow memollow' ni semakin berkembang...Satu kesalahankah ??? Eh.. tak langsung.. blog korang .. kawan korang ..suka hati laaa.. takde sapa nak larang kan ? Cuma .. cuba kita semua fikirkan semula ... Kenapa dia follow blog kita ? Dia follow sbb aku suruh , atau dia follow sbb dia suka blog aku ? mana satu yang best ni ? Atau jumlah yang besar menentukan bestnya sesuatu blog tu ? Hurm..

Aku tak nafikan aku pon suka gak widget FOLLOWER ni .. suka sangat la.. tapi aku tak pernah mintak sapa sapa follow.. Pada mula mula .. awalan saja.. tu pon aku suruh kawan rapat aku follow .. berapa kerat jer .. saja nak bagi nampak ada sorang dua ..

Kalau aku nak ramai follower , setiap kali aku buat segmen , syarat wajib tayang .. SILA FOLLOW !! Tapi aku tak buat kan ? aku tak nak sbb aku nak diorng follow aku sbb blog aku atau entri aku menarik mata diorng ..Bila dah follow tu , diorang rasa tak best , bolehlah unfollow .. Aku tak marah pon... belum nak runtuh blog aku .. heheh..

Macam aku kata tadilah ... blog kasi mantap .. entri kasi banyak .. best dan berinfo .. barulah promosi blog kita .. secara tidak langsung , follower pon mai laa.. Masa tuuuuu , barulah korang tau.. Tak terlarat korang nak follow diorng balik !! Masa tu.. barulah korang tau ... tak berbalas komen diorng .. Haa.. Masa jadi newbie , bestla tuduh org lama ni sombong ,berlagak .. tapi sampai satu tika nanti , korang lak jadi orang lama ... heheh.. dunia ni bulat.. Amik contoh je korang yg jadi pelajar IPT ni .. Ari ni junior.. senior berlagak.. Bila korang senior , camana lak ?

Kesimpulan ... entri mantap .. follower datang dengan sendiri ... tak payah susah susah .. follower dengan RELA hati klik butang FOLLOW tu.. kalau letak 10 butang FOLLOW, semua butang dia klik punya sbb dia suka !!

Apa pun.. ini sekadar pengalaman aku.. esok lusa pon korang jadi orang lama gak.. Lihat je mak bapak kita ... kita jadi cam diorng punya nanti... Sayangkan anak sebenarnya ...

Kisah dua benua .. Blog oh Blog ..

 

image 

Lokasi : FACEBOOK

Blogger A : Salam ..

Blogger B: Wsalam ..

Blogger A : Nak mintak tolong boleh ?

Blogger B : Boleh.. jap jer .. TOLONG ! TOLONG ! TOLONG !!

Blogger A : Awak buat lawak yer ? Jap saya ketawa .. Har ! har ! Ok.. Tak.. saya mintak awak tolong follow blog saya.. boleh ?

Blogger B : Oh.. semudah A,B,C .. Bagi saya link blog awak ..

Blogger A : Nak.. terima kasih yer ..

 

5 minit kemudian ...

Blogger A : Salam .. Dah follow ke ?

Blogger B : Dah...

Blogger A : Tak de pon ...

Blogger B : Laaa.. dari tadi saya dok follow blog awak ..

Blogger A : Tak nampak pon awak ???

Blogger B: Cuba awak tengok melalui cermin pandang belakang dan cermin sisi ..mesti awak nampak saya kat belakang awak punya ..

Blogger A : Hampeh.. camana dia leh jadi blogger popular pon aku tak tau ... Mengap !

Terus offline BLOGGER A ...

 

hAHAHA.. Jangan terasa yer .. aku buat sendiri je tu.. takde kena mengena natara hidup atau mati ..

Blog jual tudung online: Koleksi Tudung cantik

Mencari tudung dan shawl yang cantik dengan harga yang berpatutan yang mampu dimiliki secara online?

Boleh ke Blog Koleksi Tudung Cantik dengan pelbagai koleksi.

iklan

http://belitudungcantik.blogspot.com

Taknak FOLLOW boleh ?

 

Ada blogger tanya aku ari tu ... Boleh tak kita taknak FOLLOW blog mereka yang FOLLOW kita ?  Jawapan aku ?  Tunggu selepas iklan ini .. hehee..

Maaf yer.. ini isu biasa ... isu untuk blogger yang guna blogspot.. setahu aku WP tak de widget ni kan ? Jadi mereka takda masalah dengan isu remeh temeh gini.. Lagi pun , blogspot ni untuk mereka yang berblog cerita cerita biasa , cam aku nih.. nak g tahap orang yang power ranger tu tak leh la kan .. kan ? Haa...

Ok.. Bagi aku ... FOLLOW atau tidak , terpulang pada keikhlasan .. atau kena paksa sekali pon , aku FOLLOW gak la.. tapi biar blog tu , ringan.. kalau berat .. maafkan kami penunggu guaaa... maafkaan kami penunggu gua ... haaaa...

Tak kisah la.. FOLLOWER ni sekadar widget suka suka .. Boleh bagi semangat atau boleh jadi ada penyengat .. Jadi , ramai pon ok , tak ramai pon ok .. Janji blog kena mantap ..

GEGAR BLOG : Soalan BONUS ( 1 ) TOPUP RM30

oK .. Memula aku nak terangkan dulu soalan 1 tadi.. ramai garu kepala .. Berdasarkan SENARAI GEGAR BLOG di BENASHAARI2 ( www.benashaari2.blogspot.com ) tu , korang cari mana mana blog yang korang suka , kemudian buatkan senarai yang aku bagi contoh ( rujuk entri soalan 1 ) ... Buat sebanyak mungkin ... FAham ?

Kemudian , jangan hantar lagi.. tunggu esok tengahari .. Ada satu entri khas untuk SOALAN 1 .. barulah boleh hantar jawapan masing masing.. Ada pehe ?

OK .. untuk soalan bonus ... Hadiahnya berupa PREPAID RM30 untuk mana mana telco dalam negara .. Paling pantas dan paling tepat antar jawapan , dia dikira pemenang ..

Soalan berdasarkan pada blog penaja : FASIHAH SUPIAN

  1. Soalan pertama .. Apakah warna asal blog penaja soalan bonus ( 1 ) ini ? Letakkan gambar print screen gambar template asal sekali ..
  2. Apakah pendapat anda mengenai warna baru blog penaja ?
    • Berikan kelemahan yang ada dalam blog beliau
    • Cadangan untuk mencantikkan lagi blog beliau
  3. Berapa ekor kumbangkah yang terdapat didalam blog beliau ?

Ok... paling pantas dan tepat akan menang ... Mulakan.. sekarang ler.. hehehe...

Cara hantar jawapan ..

  1. Letak tajuk ...
  2. Tulis jawapan ...

Sila paste url jawapan di ruangan komen ini .. Terima kasih ...

GEGAR BLOG : Soalan 1

 

Ok .. kita mulakan contest kita pada hari ni ... dengan satu soalan berkaitan dengan SEGMEN GEGAR BLOG ... Sudah bersedia ???

Hadiah untuk permulaan ni , sticky post selama 6 jam iaitu dari pukul 12 tengahari hingga 6 petang pada 25/1/2011 ...Kira promosi blog la.. haaa.. Berbaloi tuuu .. Nak tau harga ? Tak yah la.. nanti ada isu blogger berpendapatan RM12 juta setahun lak .. Padahal aku niaga cencaluk ngan budu je neh.. huhu..

Ok.. sambung.. Soalan pertama bertaip begini .. Jeng jeng jeng..

  1. Senaraikan :
    • Nama blog ..
    • Nama blogger ..
    • Jika bekerja , tulis pekerjaannya..
    • Jika Pelajar U , di mana beliau belajar ..
    • Entri terakhir blogger tersebut ...
  2. Sila rujuk senarai nama blog GEGAR BLOG di BENASHAARI2 ...

PERINGATAN !

Hantar jawapan anda pada pada 25/1/2011 , tepat jam 12 tengahari di ruangan komen ini .. Tutup pada jam 1 tengahari ... Kemudian pemenang akan diumumkan pada sticky post ... 10 pemenang akan dipilih berdasarkan paling banyak dan tepat ..

Sila hantar jawapan anda dalam entri yang akan diberitahu kelak.. sementara itu , save dulu yer ...

Untuk mengelakkan ditiru  , sila gunakan kaedah ini .. Contoh

  • NAMA BLOG : www.benashaari.com ( nama korang )
  • NAMA BLOGGER : BEN ASHAARI ( nama korang )
  • PEKERJAAN : IT ( nama korang )
  • ENTRI TERAKHIR : AYAH KU KAWIN LAGI ( nama korang )

Kalau dia nak tiru gak , dia kena delete nama ( nama korang ) tu .. hehhe.. jadi dia tetap lewat gak .. kan kan ?

Mula .. sekarang ler .. Mana la penaja neh...

Jutaan terima kasih kerana sudi bersamaku ..

 

Pagi tadi aku ada buat entri kebajikan ( link ) .. Alhamdulillah , ramai rakan menyahut ajakan aku tu... Mereka yang dah buat entri tu , jutaan terima kasih kerana sudi bersama sama aku .. Lapar la.. sori.. iklan sat ..

Ok... Senarai rakan rakan blogger yang buat entri itu pada hari ini :

  1. syafiqsulaiman
  2. -✿ Ayu ✿-
  3. EDDIE YUSTIN
  4. Hannan Al-Qudsey
  5. Abhamz
  6. Ana Muslim
  7. d_tieah
  8. PenyairSenja
  9. Aya Maya
  10. Nieza Ibrahim
  11. Haris Khairuddin
  12. mOoN
  13. shazwani nizarmudin
  14. Syarifah Nornazrah Al Yahya
  15. Awangku Johan
  16. mia.lia
  17. Huszaini
  18. Qaseh dalia adelia
  19. Amalina Ali
  20. LugieAmir
  21. vanilla ice
  22. DeQdEq
  23. Amy Syaquena
  24. azureen yazid
  25. qaseh johanna
  26. yannalayola
  27. Hishyamuddin
  28. Nurul Nur
  29. Khairulbariah
  30. Cik Azizah
  31. The Lekat Lekit Gurl

Jutaan terima kasih semua !!

10 header blog dan contest

 

Best giler .. er.. tidur.. baru celik.. Tadi tidur  balik dalam kul 8 pagi.. heheh.. ilang penat sikit ..

Ok.. segmen header blog diteruskan lagi dengan pertarungan 10 buah header blog .. Mana yang menjadi citarasa anda , sila tinggalkan komen .. :

OK... bab header ... sila pilih mana cun yer ... Bab contest.. sepatutnya kita mulakan hari ini ... Boleh tak semua penaja hubungi aku sekarang ? aku nak confirmation tentang hadiah ... Kang aku buat terus , tak de pulak hadiah , terpaksa lak aku sendiri bayar.. hehehe... ok ? Email sekarang atau add YM : benashaari@yahoo.com ... sapa dulu , dia on untuk hari ini  !

Buat semua blogger ... rakan rakan FACEBOOK ..

 

Aku dapat satu msg dari seorang rakan di FACEBOOK .. Beliau meminta kita , sebagai blogger untuk sama sama terlibat dalam usaha beliau membantu sesesorang ...

image

OK.. aku minta korang semua baca dulu blog ni ... kemudian baru aku teruskan lagi ... boleh ? Ok... blog yang aku maksudkan tu ialah blog ELEEMARDIANA ..

Bagi mereka yang berkemampuan , bolehlah menyumbangkan apa yang mampu disumbangkan .. Bagi mereka terutama rakan blogger , mari kita sama sama menjayakan usaha akak ELEE ni ... Jika beliau sanggup mengorbankan royaltinya , takkan kita tak boleh buat satu entri khas buatnya ????? Satu entri jer ...

Ini cuma cadangan aku jer ... Kalau nak ikut , ikut .. kalau tak nak , tak per .. Kalau nak tarik perhatian pembaca ... gunakan tajuk " AKU , BEN ASHAARI dan ELEE MARDIANA " .. InsyaAllah ...

Bagi mereka yang buat entri berkaitan usaha , sila tinggalkan url korang tu di ruangan komen ini ... Terima kasih ..

Sangat tak larat ..

 

Baru terasa sengal sengal badan ..hurm .. penat beb .. dah la mengusung kiri kanan beg masa nak ke opis .. balik bertambah lagi barang .. Penat tambah usung barang .. Pastu naik public transport.. perghh... mmg tak larat ..

Sampai rumah , tak leh tidur terus.. uruskan hal rumah dulu .. Kemaskan diri dengan g gunting rambut .. Dalam kul 12 malam barulah leh tidur gitu.. tapi bila dah tidur , mata pon tak leh nak bukak dah ..

Minggu ni lak , ada gathering kat Berjaya Times Square .. Kemudian nak terus balik Kelantan .. hurm... ada kat kelantan mungkin sampai hari Khamis ... baru nak g pusing Terengganu lagi.. hehehe ...Hari tu tak puas pusing Terengganu ... nak singgah setiap bandar ... hehe..

Ok la.. nak sambung tidur balik .. mata cam ada gam je ni...

Bilik Hotel Termewah di dunia ..

 
10. Ambassador’s Bure at Wakaya Club & Spa , Fiji

image KOS : $4,900 SEMALAM

9. Imperial Suite at Park Hyatt Vendôme , Paris

image KOS : $ 19,000 SEMALAM

8. The Royal Suite at Burj Al Arab , Dubai

image KOS : $ 22,900 SEMALAM ...

7. Bridge Suites, Royal Towers at Atlantis , Paradise Island, Bahamas

image

KOS : $25,000 SEMALAM

 

oK... nak tau no 1 ??? Haaa.. harganya ialah $65,000 semalam ... nak tau kat mana ??? Jom .. klik sini

10 blog beradu nasib di malam buta ..

 

Kali ni.. semua awek ... tapi takat sampai sekarang .. blogger lelaki memiliki header yang cun , unik dan seksi gitu.. Aku tak kata aku laaa... Setuju tak ??  hehehe.. sahih tak setuju .. kan ?

Ok.. skang kita tengok lagi 10 buah blog.. masing masing tak nak ngaku header diorg cun tapi berani lak nak masuk .. haaa.. camana tu ???

Jom g tengok ...

  1. CikBulat
  2. elyhanna murray
  3. rinie din 
  4. Nina Juliana
  5. shekechik
  6. ♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥
  7. @juera
  8. hatigadis
  9. ::fatihahanapi::
  10. Ina

Amacam ? Sapa pilihan korang?

Tiga teruna pingitan ...

Picture Kalau sapa yang ikut cerita aku di GENTING HIGHLAND , pasti meluat tengok muka tiga orang anak murid sifoo tongga ni ... hehehe.. Beraksi tanpa malu di TAMAN TEMA disebabkan masing masing dah penat .. hehee..

Picture 003 Sebelum tu , sempat layan 'space shuttle' ni ... hehehe... sempat gak la aku menjerit panggil mak  .. Mengucap dulu sebelum berlepas .. Mmg .. mmg .. kejam laaa.. naik menda ni.. tapi aku ok je.. member aku tu je la... sempat dia berzikir jap masa kat atas tu.. haih.. penakut tul !

Picture 005 Selepas tu , kitorang tersesat... Ingkatkan dah sampai ke benua lain.. masing masing terpisah  !! Aku .. sampai kat LONDON .. Dua lagi tu ? Aku tak pasti ..

Picture 008 Bila bertemu kembali .. masing masing menunjukkan ekspresi muka yang penuh kerinduan ... Nampak tak ? Rindu gile kitorang ..Picture 010 Kemudian .. dengan kapal angkasa , kami pulang ke tempat asal kami ... iaitu masa depan !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI