Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 26 Januari 2011

Follow and Like ... Trend masa kini.. weewitt..

 

I follow .. u follow.. okeh ? Okeh aja dong ... Janji ribu ribu.. kasi kalau itu blogger popular .. kan kan ?  Ok.. itu bukan isunya .. Aku tamo bicara isu basi tu dah .. Cuma kebelakangan ini , trend follow memollow ni berkembang pesat .. Bagus la... nanti dapat semangat memollow .. tapi semangat blogging tu takde .. Sbb apa , dok bz memollow .. pastu dok bz tinggal jejak ..

Tinggal jejak tu boleh .. takde masalah.. bagus sekali .. Enak bangett... Cuma yang tak kenanya ialah , satu hari satu entri.. Entri pulak tu cerita dia makan nasi tadi.. Kemudian dia blogwalking sampai ke isya' ... baki malam tu dok sibuk kutip link orang dan seterusnya memollow... pastu paksa orang memollow dia semula .. Salah tu dik.. .tak kena cara .. 

Cara untuk memikat follower ni ialah dengan entri yang best .. menarik.. dan mampu memberi ekspresi di wajahnya... Kemudian ada interaktif.. Bermakna , pembaca pasti berminat nak meninggalkan komen.. Haa.. camana nak buat entri gitu ? Jangan buat entri lucah atau entri menyakitkan hati orang.. tu bukan entri.. tu bateri low namanya ! OKeh ?

Di Facebook lak ... contest yang melibatkan 'tolong klik like'  .. hurm... Aku perasan gak.. siap bagi mail suruh aku tolong klik like supaya dia menang.. Huih.. Ini bermakna , sapa ramai kawan , pasti boleh menang kan ? hurm... I like ... Ini dah spesis AF ni ... cuma tak perlu bayar je la.. bayar bil letrik dan bil internet .. heehehe..

Itulah antara dua trend yang sedang berkembang pesat di dalam dunia maya kita . Selain tu , kehadiran blogger yang semakin ramai .. Wah... best buat segmen ni .. kan ?  hehehe..

Ok .. aku sangat sangat penat.. dah g gym .. pastu jalan kaki lagi.. main hujan... nasib baik bukan malam jumaat .. kalau tak ? Blog ni sahih bersawang .. kalau tetiba ada update tu , bukan aku tau !! haaa.. baik larikan diri jer ...

GEGAR BLOG : Keputusan Soalan ( 4 ) dan Contest lagi ..

 

Ok .. entri ke tiga untuk malam ni... hehehe .. Giler arrr.. ok ok... Yang ni simple punya .. nak umum pemenang bertuah .. untuk soalan no 4 ( link ) .. Kenal mamat bawah ni ???

image http://goldazone86.blogspot.com

Sila tinggalkan no tel anda yer En. Awangku Johan ..

Tahniah yer .. dan terima kasih buat semua peserta ..

Sekarang... ada satu lagi contest... tapi khas untuk perempuan saja .. Berminat ? Jom... tapi pastikan ada FACEBOOK laa yer ..  Meh klik sini

Rakan-rakan sekalian ..

 

Aku baru terima mail di Facebook dari seorang rakan .. Hurm...  Beliau juga seorang blogger seperti kita .. Menurutnya ... erm.. apa kata aku copy paste je la kata katanya .. ok ?

"adik aku ada ketumbuhan dalam kepala dia.. baru tau semalam... minta tulun bro doakan kesihatan adik aku jer... itu jer... aku sedih.. aku risau... sebab ketumbuhan tu besar... nak kena operate... macam-macam aku pikir.. aku cuba taknak pikir yg bukan2... cuba aku berharap.. doa dan solat hajat dari kawan-kawan untuk kesihatan yang baik untuk adik aku.. itu sahaja... terima kasih sgt2 bro... atas doa bro..."

Hurm... untuk lebih lanjut .. boleh baca entrinya di sini .. Sama samalah  berdoa agar adik rakan kita ini selamat menjalani pembedahannya nanti.. InsyaAllah ..

Kerja gila lagi ..

 

Baru sampai rumah .. Sampai kat stsn ERL Putrajaya dalam kul 8.50 malam ... call wife .. bagitau tak yah jemput.. aku nak jalan kaki dari stsn tu ke rumah aku nun jauhnya terletak lepas dari Alamanda .. hampir 20km la jugak ..

Saja berjalan nak menghirup udara malam .. Kepala yang penuh dengan segala tekanan , aku harapkan dapat dilepaskan malam ini bila badan terlalu penat ..

Mmg best.. berjalan sambil layan mp3 .. Mau jugak 2 jam berjalan kaki .. Peluh ? Jangan cerita la.. Nasib baik aku pakai t-shirt .. tapi seluar kerja dengan kasut kerja la.. hehehe..

Aku mmg tak gemar tunggu orang .. dan aku sendiri tak gemar orang tunggu aku .. Prinsip aku .. tapi kalau dah ada halangan , nak kata apa dah kan ... Hari ni aku ke pejabat tanpa laptop.. Rasa ..hurmm.. cam bogel lak... walaupun ada hp tapi tak puas.. aku tetap nak ada laptop dalam begpack aku ni.. wife nak guna.. nak kata apa kan .. kasi je la..

Belum sempat aku sampai rumah .. rupanya wife keluar cari aku.. tak kasi aku jalan kaki .. Adeh.. potong stim tul.. terserempak dengan dia kat Taman Botani ... Berdekatan ngan Alamanda dah tu.. tak jauh gak la kan .. Kira aku berjaya gak cipta rekod peribadi ..

Aku mmg giler jalan kaki dulu .. Takat dari berjalan dari KL ke rumah aku dulu nun di cheras tu , biasa sangat la zaman remaja dulu.. bukan apa , saja nak test stamina.. heheeh.. Nak harap jogging, liat nak bangun pagi.. jadi kesempatan yang ada ni , aku gunakan..

Tapi mmg penat ... hehehe.. oh ya.. lupa.. aku tak makan apa pon hari ni.. cuma telan biskut oats dan air kosong saja... Amacam .. rasa rasa stamina mantap lagi tak ?

GEGAR BLOG : Soalan 4 ( RM30 PREPAID )

 

OK... seorang lagi penaja sudi menaja contest untuk petang ini ...  >> Syafiq Sulaiman .. Sila rujuk blognya untuk mendapatkan jawapan ..

Soalan 1. Dalam senarai link exchange.. no.2 amek jurusan ape

Soalan 2. berapa jumlah bloglist ade dalam blog saya

Soalan 3 : Namakan blog miliknya..Url penuh yer .. Sila rujuk BEN ASHAARI II ( clue -  piekthuamd  )

image

Cara menjawabnya ... buat satu entri ..

  1. Header blog ben ashaari
  2. Tajuk seperti diatas ... dan linkkan ke entri ini ..

Di ruangan komen .. masukkan jawapan beserta url entri anda .. Pemenang diambil kira melalui paling pantas dan tepat ..

GEGAR BLOG : Keputusan Soalan 3

 

Dan pemenangnyaaaaaaaaaa ... haaa... ramai salah tang pekerjaan tu .. Hehehe.. selepas itu baru laa ada sorang .. tepat dan pantas.. Rasa rasa sapa ?? Teeettt.. salaahhhh .. hahaha... Dengan ini , pemenang untuk soalan ke tiga tajaan Dr.Mohd Hafiz ini ialah....

image http://cahayanurqasih.blogspot.com/

Terima kasih semua .. Ada 20 penyertaan semua ... hehehe .. Cik Cahaya.. sila email alamat rumah anda ke email saya untuk tujuan penghantaran hadiah.. cepat cepat ! Emak ke benashaari@yahoo.com ...

Entri pilihan : Al-Fatihah ..

 

assalamualaikum and hye..... :)

entah kenapa malam ni aku tak boleh nak lelap mata...

petang tadi, aku dok hepi sebab segmen ben ashaari yang aku volunteer ramai yang join...

dalam tengah2 hepi, tetiba dapat call dari someone...

" assalamualaikum.... ni kak ida... akak amir... amir eksiden tadi... sekarang dia .....  "

 

sambungan > sini

Kreatif ... i like ..

 

imageJutaan terima kasih buat mereka mereka yang telah meluangkan masa menceritakan tentang .. er.. tau la kan .. seperti kak ummi zaihadi , mat gebu , afiq bukhari , farah dieana dan terbaru ... lugieamir .. Gambar atas tu dia edit sendiri la.. cam best lak buat header kan.. hahahha...  kreatif kreatif ... tak pe tak pe .. aku tunggu gambar original ..

Oh ya.. aku tau ada yang nyampah dengan cerita tak abis abis ni.. apa nak kata kan , tak sampai sehari pon lagi majalah ni diterbitkan .. dan jangkahayatnya .. erk.. lama la kan.. hehehe .. Kena lak nanti Kumpulan karangkraf akan buat karnival jualan majalahnya hujung minggu ni.. hehehe... tatau tatau ..

Serius..  :) aku malas nak layan ... Terima kasih kerana sudi 'bercerita' tentang aku.. ringan bahu aku sikit bila di sana nanti yer.. kalau nak amik lagi dosa aku diakhirat nanti , silakan la.. bagi la pahala kat aku eh ... Terima kasih ..

Mereka kata header blog mereka best !

 

Betul ?? Korang rasa best tak ? Kalau best , cakap la best .. kalau tak , jgn cakap apa apa.. nanti diorng sendiri faham la.. hehee .. okeh ?

Ada 10 buah blog nak mintak komen dari korang semua yer .. Yang mana header blog menepati selera korang ? JOm kita tengok satu satu ...

  1. ieda
  2. mai BEAR gebu
  3. cacing
  4. aq islam
  5. niesz
  6. ~...AmALinA....~
  7. n i k l i s a
  8. Misz Yuyu
  9. Awangku Johan
  10. Areliff

TERIMA KASIH ...

Akhirnya , BEN ASHAARI di dalam majalah ..

image

Patut la aku macam malas je g gym .. rupanya ada sesuatu kat kedai buku .. hehehe ..

Tanya kat tokey tu .. " RAPI FEB punya sudah ada ka ? " ..

Tokey tu jawab " Ada .. "

Aku cam juling jap .. " Hah ?? Ada ? "

Tokey tu menuding jari dia ke arah majalah tu .. Gulp ..

Aku angkat.. selak .. belakang ... Segmen GAYA HIDUP ... Kasi saya 100 !!! Hahahaha .. melampau arr .. 1 dah la.. esok esok beli lagi.. mau kasi frame besar besar .. hahahaha ...

Terima kasih kepada semua sahabat sahabat blogger yang menyokong BEN ASHAARI BLOG selama ini !!! Anda semua terbaik !!

GEGAR BLOG : Soalan 3

 

Ok .. Kembali kita ke .... GEGAR BLOG .. Contest menang hari ni , esok tau dah sapa menang .. hahaha.. Bukan gores dan menang yer ..

Ok.. kali ni penaja hadiah dari Dr.Mohd Hafiz Osman ... blognya HAI DOCTOR HAFIZ .. Hadiahnya ? Sila rujuk di sini ..

Ok .. mari kita tengok soalan-soalannya ..

Soalan pertama: Di manakah tempat pertama kali blogger ini bekerja?

Soalan kedua: Senaraikan apakah nama empat gambar yang anda lihat disebelah kiri paling atas blog blogger ini ?

Soalan ketiga ... jeng jeng jeng.. dari aku sendiri .. Sila rujuk blog BENASHAARI II untuk mendapatkan jawapan ...

Soalannya > 78 + 78 + 78 + 78 = ENTRI TERKININYA ...

Tu jer .. untuk menghantar jawapan .. sila buat satu entri ..

  1. Letak header Ben Ashaari Blog
  2. Tajuk dan linkkan ke entri ini ..

Kemudian diruangan komen , sila berikan jawapan anda beserta url entri penuh anda itu .. Sila mulakan sekarang ..

Terima kasih ...

Ala.. 'RAPI' jer ..

 

image

Ramai tak tau langsung mengenai majalah RAPI .. Mungkin ingat majalah ini sekadar majalah kesihatan khusus untuk wanita saja .. Hurm...

Sebenarnya tidak... banyak maklumat terkandung dalam majalah ni.. Sebelum ini , aku kerap amik tips yang ada dalam majalah ini dan kongsikan bersama rakan rakan pembaca di dalam blog aku ni ha..

OK.. kenapa aku excited sangat kali ni ...Nak tau ? Mesti korang kata.. ala.. Apa la sangatkan ? hehe.. ok ok.. tak pe .. Petikan dari majalah RAPI

"Tampan, ‘smart’ dan bergaya! Inilah lambang lelaki moden hari ini. Ben Ashaari, 34, memang bertuah kerana beliau adalah personaliti lelaki pertama yang menghiasi ruangan GAYA HIDUP. Menyusuri kecintaan Ben Ashaari atau lebih mesra disapa sebagai Ben terhadap dunia kecergasan dan blog membuatkan kami sangat kagum dengannya. Percayalah, bukan calang-calang orang boleh menjadi sepertinya. Hanya semangat dan keinginan yang tidak berbelah bahagi sahaja mampu membawa dia ke tahap ini. "

OK.. selama ini... perempuan jer .. hehe.. dan aku , pertama .. Maunya aku tak bangga ?? Pergh. dah la tu... Berkaitan  dunia blog lak tu !!  Ini satu penghargaan buat blogger jugak kan ? Sekurangnya ada pihak sudi membuat cerita tentang blogger .. Takde la pasal isu $$ ni .. kan kan ?

Ini membuktikan lagi bahawa , semua blogger boleh berjaya .. Tapi ingat , jgn kejar populariti ... Berblog dengan ikhlas dan paling penting , rajin dan kreatif !  okeh ?

Dapatkan segera di pasaran sebelum aku borong semua .. hehehe .. RAPI keluaran 1hb FEB 2011 ..

Nak turun ke tak nak ?

 

Argh.. tensen.. muka dah berpeluh .. badan pun dah mula keluar peluh jantan .. Grr.... Tengok jam .. hurm... Dah mmg lewat.. Lrt tadi padat sungguh .. terpaksa tunggu lain..

Lrt sampai.. kosong jer.. tengok jam.. 8.05 pagi.. sah .. tak yah cerita banyak .. Nak turun ? Tak nak ? Turun ? Tak nak ? Turun kang .. kena naik teksi lak ? Haih.. Apahal la diorng tak buat  je kat setiap stesen .. haih.. Kalau ada pon untuk kegunaan diorng .. Untuk orang awam ? Bayar bukan murah .. huh ..

Keputusan dibuat.. Sampai stesen Cheras.. aku turun .. Keluar.. Ada teksi.. " Bang , Sri Melaka... " .. Pemandu teksi tu tanpa banyak bicara terus ke rumah mak aku .. huhu.. Terpaksa lepaskan hajat kat sana .. hahaha.. Sori eh.. kes terpaksa..

Sampai rumah mak aku... macam macam makanan lak ada ... Tamo tamo tamo .. nanti lagi sakit perut aku... Selesaikan tugasan tertunggak pagi tadi .. Borak jap ngan diorang ..sambil tunjuk ... ehem.. majalah tu kat diorng .. Bukan pe , nanti kata tak bagitau lak kan .. Kecik hati diorg nanti kalau tau dari mulut orang lain .... kan ?

Pastu keluar balik .. Sebelum tu , sms bos dulu..bagitau agak lewat sedikit.. Kes terpaksa .. Naik teksi.. Pakcik tu borak ngan aku pasal nyamuk aedes .. Timbul isu ni sbb kebetulan ada lak jabatan kesihatan DBKL dok menyembur kat area situ ...

Kata pakcik tu , nyamuk sekarang lali dah dengan semburan tu.. mungkin benar la kot.. Perubahan genetik nyamuk .. hurm.. Tengok jam.. hurm.. alang alang ...

Sampai stesen .. Hulur RM10.. Tengok tambang.. Baru RM3.80.. Aku tau dah.. pasti takde duit kecil ... Dia tanya aku , takde duit kecik ke ? Kalau ada , takkan aku nak bagi duit besar kan ? Aku kata kat pakcik tu... bagi je la berapa dia ada .. selebihnya aku sedekah jer.. Terkejut dia.. Tak pe pakcik... Rezeki di pagi hari.. Kalau pakcik tak berenti tadi , sah sah aku dok tercegat kat tepi jalan tu sambil kenyit mata kat awek berhampiran ngan aku tu kan.. haaa... hahaha.. 

Dia pulangkan baki .. Aku ucapkan terima kasih .. Dan dia masih tak percaya .. hehehe.. Percaya je la pakcik.. Rezeki kita , Allah tentukan .. Sapa tau kan ? aku dulu pon tak percaya dengan berblog saja boleh masuk majalah.. Hehhe.. Rezeki... Alhamdulillah ...

Pengetua Akademi Fantasia

 

Wah.. akhirnya .. dah tau .. sapa dia ? Vokalis kumpulan DEWA , Ahmad Dani  dilantik menjadi Pengetua AF yang akan datang ... ahaks.. ke berapa ? Aiseyman .. tak tau lak aku .. Cuma aku baru dengar dalam berita di SINAR.FM ..

Malas la nak mengulas pasal AF ni .. isu yang sama setiap kali datangnya rancangan realiti tv ni .. Bosan ? Mmg lama dah bosan .. Mana tak nya ... ditentukan oleh undian penonton.. Dok baik punya pungut duit penonton.. dah la tengok kena bayar.. nak sokong ? Silalah undi.. Kan senang kalau kat butang remote ASTRO tu ada butang 'LIKE' .. haaa.. senang citer .. Tak la menghabiskan duit dok mengundi...

Tau.. duit masing masing .. tapi inilah masa nak mendidik rakyat Malaysia.. Mana yang penting mana yang .. hehe.. biasa biasa jer.. Kan bagus duit prepaid tu didermakan pada orang susah.. Setiap kali reload.. RM1 atau RM2 disendkan pada badan kebajikann.. haaa... Ada tak badan tu kat Malaysia ? Patut ada kat prepaid kad tu.. ok la kan ? Idea ni ..

Hiburan .. mmg hiburan.. tak salah.. tapi kalau sampai terleka , susah la.. Tengok .. skang ni disebabkan hiburan laa wujud team anti sana sini .. Hurm.. Makin bijak rakyat malaysia , makin mundur akhaknya .. Yeeerr.. tau ... bukan semua... tapi disebabkan mereka ni laaa , kita pon dicop sama ... Entah lah.... Lantak jer...

Pasni , pakat ramai ramai cari tisu.. bersedia nak berteriak.. Kena keluar la konon.. padahal duduk kat kerusi penonton ... hehehe.. drama oh drama ..

Tentu sekali persahabatan ..

 

Nikmat blogging paling best .... tidak dinafikan sama sekali persahabatan .. Aku sendiri telah memiliki ramai kawan blogger  yang terbaik .. Sapa ? Tak penting kita nak bagitau kan ? Tapi yang pastinya mereka ini benar benar ikhlas berkawan .. Camana tau ? Yelah , dah berkawan sejak dari mula berblog hinggalah sekarang ..

Tapi tu la. Dalam berkawan , tiba tiba menjadi lawan .. Entah angin mana masuk dalam badan .. Beralih arah lalu menjadi puting beliung ... Agaknya mencuba sesuatu yang baru tu kot .. Tak kisah la.. Aku dah lama lalui semua ni ..

Kawan dan lawan .. lumrah dalam dunia maya ... dunia realiti ? Sudah tentu semua dah lalui .. Entah bagi aku .. Dah lalui pon .. Hari ni berkawan baik .. esok dibantai balik .. Gamaknya kalau dunia ini tiada Al-quran dan Sunnah Muhammad s.a.w , tiada undang undang .. masing masing dah bertombak keris gamaknya bila ada perselisihan pendapatan .. hurm... Nasib baik hanya kata kata dilemparkan ..

Tak faham ? Tak perlu faham ... inilah kehidupan.. ada garam dan gula.. terlalu manis pon bahaya .. terlalu masin bawa bala.. haaa.. pandai pandai la bersederhana .. Dalam dunia sekarang ini , PERCAYA dan IKHLAS adalah pegangan dalam persahabatan .. Namun ,TERLALU PERCAYA juga membawa bencana .. Maka pandai pandailah kita menilainya ... Jangan sampai kita ditikam dari belakang dengan kawan yang paling kita percaya .. Masa itu , pakai pistol nak tembak pon tak berguna lagi ...

Mencari nikmat berblogging ..

 

  1. Kepuasan ..
  2. Pendapatan sampingan ..
  3. Berdakwah ..
  4. Mencungkil bakat terpendam ..
  5. Cari pasangan hidup 
  6. Populariti ..

Dan banyak lagi ... Yang mana satu kita ? Kalau tanya aku ... 1 , 2, 3, 4, 5 .. 5 tak .. cari nahas tu ... 6 ? Hurm.. Kalau popular , blog pon masyuk kan ?

Tapi tang populariti tu  sebenarnya aku lebih sukakan blog aku yg popular .. Popular bukanlah nak menang award atau berlakon dalam filem .. Aku cuma mahukan blog aku dikenali .. Tu jer .. Dari awal penulisan entri aku ni , mmg aku pasang niat nak blog aku dikenali.. Sebab itulah aku buat pelbagai segmen .. Blog aku dan blog rakan rakan blogger lain sama sama akan dikenali ..

Sapa tak nak blog mereka dikenali ? Kalau tidak dikenali , maka tiadalah pembaca bukan ? Kalau tiada pembaca di mana kepuasannya ? Kecualilah kita jadikan blog peribadi.. tu lain kes.. tapi bila dah open gitu .. dan letak lagi widget follower , sudah pastinya mereka inginkan blog mereka itu ada pembaca .. Bukanlah sampai beribu .. tapi sekurangnya setiap baris perkataan di dalam entrinya tu ada yang membacanya ...

Kadang kadang ada orang salah pandang.. Asal popular je , terus ingat glamer .. ala ala artis gitu .. Sebenarnya bila popular , masa inilah kita nak banyakkan lagi amalan kita dengan berdakwah secara tidak langsung .. Bab menjana pendapatan tu , lain la kan.. Rezeki dari Allah atas usaha kita , jangan sombong menidakkannya ..  Terima dengan penuh kesyukuran... Bukannya mencuri .. kita usaha dengan penulisan kita ... kita fikir .. kita karya .. mereka baca. .. mereka suka.. Alhamdulillah .. Kenapa perlu menolakkannya bahkan ada yang sampai hati mengutuknya pula..

Blog , boleh membuatkan kita tersenyum ... boleh dapat ramai kawan .. blog juga boleh buat kita sedih bila kawan menjadi lawan .. Dan macam macam lagi .. Terlalu luas sebenarnya .. bukan seperti dulu lagi.. segalanya hanya sebuah penulisan saja ...

Tiada sempadan bukanlah bererti tiada kawalan .. Perlu berhemah dan berdisiplin bila berblog ni.. Kena tau segala prosedur dan juga undang undang.. bukan main belasah jer .. silap hari bulan ... kena penjara atau kena saman .. Jangan main main ..

Akhir kata ... berblog dengan tenang... ceria .. dan gembira .. Jika tensen.. gunakan akal dan kebijaksanaan dalam meluahkan segala isihati ... bukan main belasah jer .. Dalam diari peribadi boleh la .. kan ?

Ada mata ... ada telinga.. ada lidah ... segalanya adalah blog ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI