Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 27 Januari 2011

Mak aku marah laa ...

 

Mak aku marah kalau bab makan ...

  • kalau makan tak abis
  • makan memilih ..
  • tak basuh pinggan lepas makan
  • kalau basuh pinggan pon , sambil bergayut dengan awek
  • pilih pinggan je basuh
  • basuh pinggan tapi tak basuh sudu garpu
  • basuh tak guna sabun ... alasan sabun abis ... padahal dah beli.. malas cari ..
  • basuh pinggan sendiri ..
  • basuh tak bersih ..
  • biar tetamu basuh pinggan sendiri
  • makan mengadap awek...
  • makan cam kebuluq orang utara kata ..
  • tak nak makan sayur ..

Tapi bila bab makan ni , mak aku open minded sikit .. berbeza ngan bapak aku .. kalau aku tengok je lauk tak sedap , aku start membebel .. Dulu laa.. zaman kanak kanak dulu ...

Maka , terdengarlah suara bapak aku bak halillintar membelah bumi ..

" Hang makan apa yang aku makan ! "

Mak aih... boleh laaa bapak aku makan kari kari kari .. Mentang mentang orang penang .. Arghhh.. tamo kari arr... Maka maggie sasaran aku .. Huhu.. aku sanggup g kedai beli maggie.. Hehe.. kedai pon dalam rumah aku gak .. dulu niaga kecil kecilan..

Sekarang , nilai seringgit membawa seribu makna.. tapi tiada makna nilai duit jika hendak disedekahkan pada yang memerlukan ...  Mmg susah nak cari duit .. tapi cukup senang untuk dibazirkan begitu saja ...

Aku anti kain pelikat !

 

Mesti pelik kan...Anti tu bukan tak suka...Aku yang tak suka pakai kain pelikat tu haaa...

Kenapa ek ?? Aku masih ingat lagi satu kejadian yang amat memilukan hati aku..Aku terasa sedih amat bila mengenang kisah tersebut...

Kejadian ni berlaku semasa aku kanak kanak rebina lagi...
Nak dijadikan cerita , orang tua aku senantiasa suruh aku pakai kain pelikat bila kat rumah..Aku tak tau laa nape beria benar ..Satu malam tu ...aku tido dengan lenanyaaa...hehehe...Sedar sedar..esok mak aku kejut aku ...

" Awat hang tidoq bogel ? "

Sejak itu , aku nekad tak nak pakai dah kain pelikat !

GEGAR BLOG : Pemenang soalan 5

 

image

Tadaaaa.... dapat prepaid dan juga hamper bernilai jutaan ringgit ! Acah je... Prepaid bernilai RM30 dan sehelai baju kanak-kanak yang ditaja oleh En.Shahazrin (blog) .. Haaaa.. Sapa punya gambar ni ??? Si suami atau isterinya kah ?? Mari kita tekaaa... sapa yang kenaaaa... heheheh... Si isterinya laaaa... kan kan ... Blog sapa ???

http://deejaywani.blogspot.com/

Tadi dia cakap kat aku , kalau dia menang , dia tak nak hadiah.. dia suruh aku je amik .. Betul ni  ??? Call awek pon best nih... Nak call sapa ehhh ... hhahaha.. Ye .. aku tau.. aku dah kawin .. Ala, dah kawin tak leh ada awek ke ?? Oo... tak leh ek... satu pon tak leh ???  Yelaaaa... yelaaahh.. aku tau.. aku tak leh membahagikan kasih aku ni kan.. apa nak buat .. old man white coffee house ...

OK laa.. buat pemenang dan juga peserta yang mencuba nasib.. Tahniah dan terima kasih.. jgn risau.. esok kita cuba lagi ..okeh ?

Blog list BEN ASHAARI

 

Aku minta maaf yer tentang pembubaran blog list tu .. Aku ingat nak settlekan semua tu malam ni .. tapi internet lak slow .. nak masukkan satu link pon aku leh buat maggie goreng ala ala tom yam , pastu g kedai beli ayam panggang , balik .. buat teh o .. pon tak lepas lepas lagi .. haih.. faham je la kan .. Nak tak nak kena buat kat opis esok ...  Dan aku akan bukak lagi satu blog list nanti ... jgn risau .. aku akan masukkan lagi ... hurm ..

Jangan terasa la bab ni yer .. aku nak puaskan hati semua orang , aku gak jadi giler nanti .. ni pon dah nyaris giler ni.. kang aku giler , blog gak kena tutup.. sapa rugi ?? Kedai mamak gak rugi... nape ?? Sebab aku g kacau kedai diorng.. mintak rokok free.. haaaa.. aku bukan nak hisap rokok tapi saja nak buat koleksi ... boleh ?

Pembubaran tu aku terpaksa buat sebab nak meringankan blog ni dan jugak mengemaskini blog .. Dan paling utama ialah nak buat 'pembaharuan' .. kasi geng geng lain masuk lak .. boleh ? Korang yang lama pon boleh gak masuk.. bukan tak boleh , cuma kena je la buat entri.. takkan tak boleh ? Borak kosong buat selamba jer.. takde masalah kan ? haaa...

Ok .. nak sambung mentensenkan diri jap.. GRRRRR...... Mana pulak tukul batu aku ni ????

Terima kasih Deno , Che cun...

 

Terharu ... mana tidaknya .. perkara begini sekali seabad jer .. bagi aku je la.. korang mungkin tiap tiap tahun boleh berlaku malah kalau bulan pon ok pe .. kan ?

Buat Deno ... terima kasih yer atas entri anda tu ( link )... nanti datang kl , ben belanja kenny rogers eh.. ben makan ayam , deno tengok jer yer.. tang bayar tu je deno tolong bayarkan.. boleh ? hhehe.. gurau jer.. sampai kl je , terutama PUTRAJAYA , mai habaq jaaaa.. kita buat gathering besaq besaq.. eh sat... dok ganu kan ? Waaa.. nak p ganu ni.. ok ok.. ngarut  dah .. Apa pun Deno , ben harap deno sihat selalu yer ... jaga jaga dengan penyakit tu yer.. kita sama jee.. ada penyakit gak ..

Buat Che cun .. dengan entrinya ( link ) , amboi... awal awal dah discuss nampak .. hahaha.. apa pun terima kasih noo...  Terharu cek.. hehehe ...Semoga Che cun terus suksess yer .. Dok penang ka ? Bila nak belanja kuah dal ? Tamo nasi.. boleh ka ??? hehehe..

Huk huk.. sori la yer ... 15 hari untuk aku terharu neh.. huwaaaaaaaaaaaaaaa.....

Selesai buat sementara ...

IMAG0323

Isu parking kat stesen ERL Putrajaya yang aku bangkitkan pada awal tahun nampaknya menampakkan hasil... Sebenarnya sehari selepas tu , tiada bayaran dikenakan .. Katanya ditangguhkan sehingga satu masa yang akan ditetapkan ..

Aku semalam ada g belek papan tanda kat situ.. RM1 setiap jam berikutnya .. huhu .. Masak ! Kalau dia parking sampai tahun depan??  Maunya balik dia garu kepala ..

Apa pun , terima kasih kerana menarik balik buat sementara waktu ... Bukan apa ... dah la diorng tak bertanggungjawab sekiranya apa apa terjadi pada kenderaan yang parking kat situ padahal dikenakan bayaran.. pergh... mana bleh kan ? tak elok la itu macam bang ..

Tak larat naik erl dan lrt.. godaan terlalu tinggi... nak beli motor je la.. Ada sapa nak jual honda cup lampu bulat ??

Saat ku didera ... tak nak kenangi lagi ..

 

DSC_2721

DSC_2722

DSC_2723

DSC_2724

DSC_2725

DSC_2728

DSC_2729

Ni lah akibatnya.. datang lambat ari tu .. kena denda .. huhuh... Ni cerita di Genting ari tuh .. Diorng ingat aku tak nak buat eh.. .hahaha... Gelek bang.. gelekkkk

GEGAR BLOG : Soalan 5 ( PREPAID RM30 )

 

Soalan mudah ... hehhhehe .. kali ni penaja dari kawan blogger kita sendiri iaitu , En. Shahazrin dengan blog popularnya , > > http://www.shahazrin.com/ 

Hadiah kali ni berupa prepaid bernilai RM30 dan juga sehelai baju kanak-kanak ...  Satu pemenang juga akan dipilih.. paling pantas dan tepat ... Sudah bersedia ???  Jap.. nak g toilet dulu.. lalalalala.. hehehe

OK... soalannya ... sebelum tu .. iklan sat eh ... olololo.. marah lak.. ok ok.. soalan...

1. Sila beri link entri yang berkaitan gambar berkenaan...

image

2 . Sila berikan tajuk entri serta link untuk entri berkaitan
peringatan untuk memilih dunia dan akhirat ( bergambar )

3 . Soalan berkaitan senarai GEGAR BLOG .. jeng jeng jeng ...

> image SAPA PUNYA HEADER NI ?

Untuk menghantar jawapan , cam biasa.. buat satu entri ..

  1. letak header ben ashaari blog
  2. Tajuk dan linkkan ke entri ini ..

Hantarkan jawapan beserta  url blog di dalam ruangan komen.. cepat cepat ...

Hilang rentak ..

 

Kebelakangan ni , kalau ada yang perasan .. aku dah kurang update .. tak sekerap dulu .. Hilang idea ? Tak gak .. Banyak kerja jer .. Otak kena bahagi kepada beberapa bahagian.. Akibatnya , crash jap hardisk..  hahah...

Nak keluar lunch pon tak sempat.. Yerla , time lunch aku nak usha blog jap ... Nak tak nak , teruskan diet.. malam kang leh jalan kaki lagi .. hahaha.. Esok nak buat la ... kali ni nak sampai rumah terus.. Tak nak ikut short cut.. ikut jalan raya .. Hurm.. best apa ? Menikmati suasana malam ..  Bahaya ? Alhamdulillah.. sapa nak culik aku ? Jauh sekali nak kena rogol kan ? hahahha..

Dulu aku mmg gemar jalan kaki... penat tu mmg penat.. lengoh tu sudah pasti .. tapi rasa puas .. rasa cool jer .. Sambil jalan , dengan mp3 .. melalak kat situ gak.. orang tengok mesti pk " giler mamat ni" .. hahaha .. Ada aku pedulik ?? Ada.. aku pedulik woo.. Aku tak  giler.. saja release tensen .. nak g karaoke , kena bayar ...tamo tamo.. aku sedang menjimatkan apa yang boleh dijimatkan..

Bagi korang yang dok banyak duit tu , ingat ingat la masa depan yer ... lebih lebih lagi yang dok guna duit mak ayah tu.. haaa.. ingat.. diorng tu sampai bila nak hidup.. sampai bila nak bergantung dengan diorang kan ? Hurm.. jangan tepuk dahi dah la nanti .. Sementara boleh simpan duit , simpan.. nanti dah tak boleh , jgn pinjam kat aku atau Mat Gebu lak.. En. Lhdn , mat gebu banyak duit ...

Haa.. kan aku kata.. hilang rentak..tajuk lain cerita lain.. adeh..

Rakan-rakan sekalian .. sama sama kita ..

 

Erm.. aku tamo nak cerita boleh ? Korang je baca .. pastu buat la keputusan sendiri ek ..

" kalu korang ingat dulu I pernah tulis about my sis, kakak sulong I yg I panggil "Along" only 39 years old...dia disah kan mengidap breast cancer stage 4 about a year ago..& keadaan makin parah...few weeks ago dia tumpah darah dan dimasukkan ke wad...Tumor sangat besar utk dioperate (she has a very active tumor/cancer) so Doc bagi dia life estimate for 3 bulan saje lagi...sangat2 sedih "

Baca dah ? Ok.. g baca sambungan dia kat > sini ..

Buak akak JC , semoga tabah menghadapinya .. Beginilah lumrah kehidupan .. Yang pastinya , kita semua akan kembali padaNYA .. Cuma tak tau bila dan bagaimana .. InsyaAllah .. banyakkan berdoa kepada Allah agar segalanya selamat ..

InsyaAllah.. rakan sekalian ( terutama blogger ) kalau boleh , panjangkan , panjangkan lah ..

Wah.. ini sudah melampau !

 

Dah nyanyuk gamaknya orang tua ni ... Makin lama makin mengarut.. Makin hilang respek kat rakyat negara ni.. Haih... tak boleh bagi muka betul laa .. Baca sendiri ..

Kenyataan Kuan Yew hina Islam - Mufti Perak

KUALA LUMPUR 26 Jan. - Tindakan Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew menggesa umat Islam negara itu supaya tidak terlalu berpegang kuat kepada ajaran Islam kerana ia boleh menghalang integrasi dan pembangunan merupakan penghinaan kepada agama itu sendiri.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, Kuan Yew tidak layak untuk membuat kenyataan tersebut kerana beliau sendiri tidak memahami ajaran Islam serta intipati yang terkandung di dalam agama tersebut.

Tegasnya, Kuan Yew perlu melihat kepada sejarah bahawa Islam merupakan agama yang menyokong pembangunan kerana terdapat bukti-bukti bahawa banyak kejayaan dalam pelbagai bidang seperti sains, perubatan dan kejuruteraan adalah berasal daripada teori yang diterbitkan oleh golongan cendekiawan Islam.

Tambahnya, Kuan Yew sepatutnya tahu mengenai perkara tersebut tetapi beliau telah membuktikan kejahilannya dengan mengeluarkan kenyataan yang telah menyinggung perasaan umat Islam bukan sahaja di Singapura malah di seluruh dunia.

"Banyak kejayaan di Barat adalah lanjutan kepada kajian serta penerokaan yang dimulakan oleh cendekiawan Islam. Bagaimana pula Kuan Yew boleh berkata ajaran Islam menghalang pembangunan sesebuah negara?

"Gesaan tersebut merupakan penghinaan kerana Islam sebenarnya menggalakkan proses pembangunan menerusi landasan yang betul. Tidak timbul langsung isu bahawa Islam menghalang integrasi atau pembangunan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas gesaan Kuan Yew supaya umat Islam di Singapura tidak terlalu kuat berpegang kepada ajaran Islam kerana mendakwa ajaran tersebut menghalang pembangunan serta integrasi di negara berkenaan di dalam buku Lee Kuan Yew: Hard Truths To Keep Singapore Going.

Menurut Harussani, kenyataan Kuan Yew itu tidak lebih daripada permainan politik beliau.

Katanya, kenyataan itu juga menunjukkan bahawa Kuan Yew sebenarnya takut kepada masyarakat Islam sama ada di negaranya sendiri mahupun di negara luar.

"Beliau takut dengan Islam. Bukan sahaja Kuan Yew, malah pemimpin-pemimpin negara Barat juga takut kepada Islam kerana semakin mereka memerangi Islam, makin terserlah kebenaran ajaran Islam," ujarnya.

Sementara itu, Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Muhamad Razak Idris pula berkata, gesaan yang dilakukan oleh Kuan Yew itu menunjukkan bahawa beliau mengalami kekeliruan fikiran dan kefahaman mengenai Islam.

Katanya, Kuan Yew telah melakukan kesilapan besar dan menunjukkan kejahilannya kepada dunia dengan mengeluarkan kenyataan tersebut.

"Jadi saya berharap Kuan Yew serta kerajaan Singapura supaya mendekati masyarakat Islam untuk mengenal dengan lebih dekat lagi mengenai ajaran Islam.

"Islam tidak pernah menghalang pembangunan sebaliknya menggalakkan penganutnya membangunkan diri serta negara mereka," katanya.

-UTUSAN-

Godaan SIBER ..

 

Aku kenal internet sejak umur 20 tahun.. Erk.. ke 21 ? Masa aku belajar dulu la .. Kali pertama berjaya log in ke dunia maya ini , perasaan amat amat gembira .. Yelah , segalanya di hujung jari .. Masih ingat lagi saat itu , aku guna modem 33.6kb.. Memekak jer .. hahahah..

Sejak itu aku ketagihan dengan dunia maya ini .. Melepak di ruang chat bersama sama kawan kawan maya adalah rutin aku setiap hari.. celik mata je terus bukak internet .. tidur pon lewat .. Hurm.. Bil telefon ? Jangan cerita la .. 4 angka beb !

Orang kata bila segalanya dihujung jari , maka ada keburukkannya. Yup.. aku tak nafikan semua itu.. Pelbagai pengalaman aku lalui .. Paling banyak ialah bila kawan menjadi lawan .. tu memeritkan .. Yelah , bukan setakat siber tapi dah jadi kawan rapat.. Segalanya dah dia tau .. tetiba jadi musuh ! Hurm.. kecewa ..

Dan sekarang .. blog .. Mereka sangka bila dah keluar dalam majalah , maka aku akan jadi popular ! Tolong buang anggapan itu ... Tidak benar sama sekali ..  Dan paling teruk , ada yang kata .. habis la , pasni ramai perempuan nak kat aku ... Aiseyman.. tolonglah .. Aku semakin berumur .. semakin boleh fikir mana baik dan mana buruk .. Godaan siber ni bagi aku sekarang tidak lagi membahayakan .. Aku dah lali .. Bukan sombong , tapi itulah kenyataannya ..

Godaan sebenarnya adalah di depan mata setiap hari ... Apa yang kita lakukan setiap hari.. orang yang kita temui setiap hari.. itulah godaan paling bahaya ..

Kalau setakat dunia maya , pacak gambar yang entah berapa tahun lepas .. atau dah berapa kali edit .. tapi bila jumpa , " eh .. dalam nape nampak lain ? "

Apa nak kata .. itulah hakikat kehidupan .. itulah yang kita nak , itulah yang kita nampak.. dan itulah yang kita dapat .. sedangkan yang tersembunyi itulah keindahannya ..

Hari ini dalam sejarah ..

 

Hurm... sejak sekolah lagi , aku amat tensen dengan rambut aku... Aku pernah membotakkan kepala aku selama setahun.. Asal tumbuh je rambut , aku 'mesin'kan dia... haaa... ala , guna mesin tu la. kasi rata ... Tapi yang tu , aku terpengaruh dengan gaya Amy Search sewaktu dia solo .. Best apa botak .. Sejukk jer ... hehe.. Bila mandi tu , rasa cam .. urmm .. " Aku dah basuh kepala ke tadi ek ? "

Setiap 2 minggu , aku pasti jengok kedai 'pakcik' aku kat Precint Diplomatik ... kedai gunting rambut .. hehehe... Setiap kali bila aku nak gunting rambut ,pasti nak batalkan niat aku tu .. Tau nape ? Sebab bila dia sikat rambut aku tu , nampak kemas.. hensem la pulak.. Kenapa bila aku buat tak nampak begitu ???? Arghh..

Teringatkan kenangan tu , hari ini dalam sejarah.. aku sikat rambut aku.. Aku tak pernah sikat rambut aku sejak sekolah ... hehe.. aku gunakan jari jemari runcingku ini .. cewah.. runcing la sangat .. Haha..

Baru aku sedar ... sikat rambut dengan kelembutan.. belai dia ... baru kemas rambut tu.. oooo... ok... baru aku sedar .. Tak guna 'mengasari' ...

Hidup kita ni .. untuk menundukkan seseorang , kita gunakan dulu kelembutan .. kalau tak nak gak , baru la gunakan kekerasan .. itu pon jika perlu sahaja .. Hurm... Tapi utamakan kelembutan .. Baik air  ... sapa sangka air mampu memotong besi keluli yang keras itu ?

Sejenak mencari diri ..

 

Termenung seketika ..

Merenung di luar tingkap ..

Menghirup udara segar ..

Nyaman.. damai .. sayu...

Ya Allah .. Sehari lagi aku bernafas..

Dengan ikhsanMu .. milikMu ini bersyukur ..

Diberi peluang sekali lagi membetulkan segala kesilapan semalam ..

Diberi peluang sekali lagi merebut syurgaMu , Ya Allah ..

 

Termenung setika ...

Merenung kembali ..

Dosa dosa silam ..

Sewaktu aku bergelar anak .. kawan ... kekasih .. suami ..

Ya Allah .. Tak terkira dosaku ini ..

Takutnya ... malunya .. segannya ..

Aku tak mampu mengangkat muka ini mendongak ke langit ...

Aku malu meminta padaMu , Ya Allah ..

HambaMu ini hanya pandai meminta minta ..

Bersyukur hanya dimulut .. perbuatan jauh sekali ..

Ya Allah .. Ampuni segala dosaku ini ... Ampunilah segala dosa ku ini ..

Subuh seribu makna... Antara sebab kenapa subuh itu indah ..

Bukan rezeki saja dibuka pintunya malah keinsafan diri menjengok kita ...

Andai aku blogger popular ..

 

Aku terbaca satu entri sewaktu mengusha entri entri para blogger terbaru di KELAB BLOGGER BEN ASHAARI ( link ) tadi .. Katanya dalam entri tu , dia teringin nak jadi blogger popular sbb banyak perkara ..

Hurm... aku bukanlah blogger popular untuk memberi nasihat atau contoh tapi bagi aku la kan .. tak perlu jadi popular.. sbb bila dah popular , kena berlakon.. berlakon mengikut kehendak semasa ... Dah tak original .. Entri dalam blog pon jadi tah hapa hapa jer .. sbb terpaksa mengikut kehendak 'penaja' ..

Kalau teringin sangat nak jadi popular semata mata nak kejar glamer .. toksah la.. nanti hidup tak tenang.. Macam aku ni..walaupun tak popular , tapi ada je orang kantoi aku .. Baru ni kantoi dalam LRT .. aku tak kenal dia.. tapi dia kenal aku ! Haa... camana tu ? Bayangkan masa tu aku tengah korek telinga ke.. hidung berair ke.. dia amik pic diam diam. pastu buat entri.. Sapa malu beb??? Sapa maluuuu ???? Mak bapak aku tak malu beb.. jiran aku malu !! Sbb berjiran dengan aku haaaa..

Nikmati saat korang sekarang .. tak kira picisan.. baru .. lama ... enjoy laa.. toksah beria sangat laaa .. Ala kadar janji happy.. tu yang penting sebenarnya ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI