Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 4 Februari 2011

Rahsia mencuri hati pembaca blog ..

 

Kadang kadang aku dapat mail di FACEBOOK meminta aku memberi pandangan tentang penulisannya di blog .. Hurm.. apakah aku layak ? Aku rasa aku tak layak kerana aku akan bandingkan penulisannya dengan aku .. pastinya itu tidak adil kan ?

Aku dulu , aku mencuba segala jenis entri terhadap pembaca yang bukan blogger .. Haaa.. camana tu ? Kat mana boleh dapat pembaca yang bukan blogger ni ?

Dalam FACEBOOK banyak .. serius banyak .. eh.. serius ramai wooo .. G tengok kat kelab kelab suratkhabar online , kelab novel dan macam macam lagi .. Mereka ini adalah orang yang gemar membaca .. Pastinya selera mereka tinggi .. Add mereka ke dalam FB kita ..

Kemudian setiap hari kita mencuba .. mencuba pelbagaikan entri kita.. Jangan terlalu mendatar atau terlalu menegak.. hehe.. Kadang kadang serius , kadang kawan lawak .. sedih dan pelbagai lagi..

Promosikan entri kita di dalam FACEBOOK yang mana kita telah wujudkan FAN PAGE , GROUP atau sebagainya.. Mereka ini akan memberi komen di situ dan bukannya blog kita .. Jangan ingat mereka yang meninggalkan komen di blog kita itu benar benar memberi komen sepenuhnya.. Mereka ada berpuluh blog lagi untuk dibaca .. hehehe...

Jika cara ini berjaya memikat hati pembaca blog kita , tak mustahil setiap hari mereka akan buka blog kita dan membacanya .. Jika ini berlaku , maka mereka akan bercerita kepada rakan rakan mereka mengenai blog anda !!!

Menarik bukan ? Trafik anda datangnya dari mereka yang benar benar ingin membaca blog anda .. Bukankah itu satu kemajuan yang patut anda banggakan ?

Tanda sebenarnya bila blog dikenali ramai ..

 

Yang aku bagi tadi tu , saja je mengarut di petang hari... bukan la gitu kan ? Sendatawa di petang jumaat sementara tunggu nasi beriani , ayam madu siap di dapur.. cewah.. padahal beli kat kedai mamak ..

Tanda sebenarnya blog dikenali ramai , ini aku bagi contoh je la.. bukan nak kata blog ni dah dikenali ramai tapi sbg contoh ..

image

Mereka letakkan backlink ke blog 'kita' .. tak kira samada dalam entri , bloglist atau sebagainya .. Setiap hari mereka ( blogger ) akan bercerita mengenai anda.. Itu tandanya blog kita mulai dikenali dikalangan blogger .. Rujuk REFERRING SITES ..

Jumlah REFERRAL tinggi berbanding yang lain seperti SEARCH ENGINE dan juga DIRECT TRAFFIC .. Persoalannya , bagaimana blogger nak buat agar blogger lain 'bercerita' tentang kita dan secara tidak langsung memberi backlink pada kita ? Itu adalah salah satu cabaran sebagai blogger masa kini kerana jumlah blogger wujud setiap hari makin lama makin ramai ..

Ada banyak tanda lain yang terang terang menunjukkan blog anda sekalian dikenali tapi bagi aku , jumlah referral yang cukup tinggi berbanding dengan kaedah lain sudah cukup membuktikan blog anda sudah dikenali ... Ingat ! Blog yang dikenali bukannya tuan punya blog.. Satu cabaran tu .. kan ?

Tanda tanda blog anda dah dikenali ramai ..

 

Mesti nak tau kan ? Kadang-kadang korang mesti nak tau apa tanda tandanya kan ? Tak susah .. aku bagi tanda tanda kecil yer .. Korang tak sedar punya ni .. hehe :

  1. G mana mana orang mesti terpandang pandang .. padahal seluar tu terlupa nak zip !
  2. Dalam kereta .. kereta sebelah dok tengok korang .. camana la orang tak tengok , dah dok 'melombong' kat tengah traffic jammed !
  3. Bloggers berbicara tentang blog anda .. mana la tak , andalah orangnya  yang call HOTFM tu !
  4. Blog anda penuh dengan pengunjung ... Bukan sbb nak baca entri anda tapi sbb anda dok asik tinggalkan ayat popular ini " saya dah follow awak.. awak bila lagi ? "
  5. Bila kekasih mula check hp korang ...
  6. yang ni tambah la sendiri yer .. kita tengok apa kata korang lak ..

Cepat cepat.. nak tau gak apa yang korang perasan mengenai blog korang tu bila dah mulai dikenali ramai ..

Bila BLOGGER jadi PELAKON .. Pelakon apa jadi ?

 

Haaa... ramai pulak blogger nak mencuba nasib dalam bidang lakonan yer .. Apakah mereka mampu melafazkan dialog dialog tersebut dengan penuh penghayatan ??? Hehhe.. Tak cuba tak tau kan ?

Jom kita tengok mereka yang dah menghasilkan skrip mereka tersendiri.. Original okeh !

 

  1. eiYja_cHum3yl
  2. nazrul ashraff
  3. Miss Ran
  4. Nazterjah
  5. Ujang9897
  6. :: Little Kouru::
  7. farasakura
  8. nmirmo
  9. dyba gula-gula
  10. nazirulhazwan~
  11. EL MARIACHI
  12. BEN ASHAARI

Mana paling kreatif ??? Psst... no 13 ..plsssss ... hahaha.. guwau je.. enjoy...

SAYA PON BLOGGER JUGA ! SAYA BANGGA !!

 

Segmen khas untuk blogger tanpa kira usia dan darjat.. Jauh sekali pangkat !  Ok... Segmen ni ada soalan yang perlu dijawab.. bukan main buat je yer ... fikir sebelum jawab.. jeng jeng jeng ..

  • Letak header BEN ASHAARI BLOG ..
  • Tajuk : SAYA PON BLOGGER JUGA ! SAYA BANGGA !! .. dan linkkan ke entri ini ..
  • Jawab ke semua soalan ini ..
    1. Kerjaya / pelajar .. IPT mana ?
    2. Usia blog anda
    3. Tujuan utama anda berblog
    4. Sumber insiprasi anda
    5. Blog yang senantiasa dalam kepala anda ..
    6. Jika anda terpilih untuk berada dalam sesebuah majalah , siapakah blogger yang akan anda beritahu dahulu mengenainya ..
    7. Isu paling best pernah anda ceritakan dalam blog anda .. jika ada ..
    8. Isu paling teruk anda dikritik dalam penulisan anda .. Ceritakan bagaimana anda menanganinya , jika ada ..
    9. Jika anda sudah dikenali di dalam dunia blog, bagaimanakah caranya anda  membantu blogger blogger baru ?
    10. Pesanan buat blogger blogger baru ...
  • Tinggalkan link anda diruangan entri ini

Bila BLOGGER jadi PELAKON ..

 

image

Babak : Pertarungan maut dalam filem  I'M LEGEND !

Blogger A : Aku dah kata .. kita sama sama musnahkan si lalat durjana ni !!

Blogger B : Cepat.. kau attack ketiak dia .. aku attack kepala lutut dia ..

Blogger LALAT :  Har har har ... aku baru kritik korang skit .. korang dah melatah !! Camana nak jadi blogger yang bagus !!

Blogger A : Kau bukan kritik ! Tapi kau mengeji !! Durjana sungguh perkataan kau itu ! Sungguh tidak layak di baca oleh mereka di bawah umur !!

Blogger B : Betul tu , blogger A .. cepat serang dia .. aku akan senantiasa berada di belakang kau .. Bila kau cedera , aku lari dulu .. okeh ? Jumpa nanti di pintu syurga.. Semoga perjuangan kita tidak sia sia ..

Blogger LALAT : Har har har ... Tu la dia .. Konon bersatu padahal serupa lalang !! Baik di depan tapi di belakang pengecut rupanya ..

Blogger A: Cis .. aku tak kisah semua ini.. Biar sekalipun darah aku mengalir , perjuangan ini tetap aku teruskan .. Blogger A , cepat amik gambar aku bertarung ni.. nanti nak update dalam blog !!!

Blogger B : Baiklah abang blogger otai .. Nak tukar lens tak ? Yang nak wide atau macro punya ? kasi nampak jerawat abang blogger otai sekali .. mau ?

Blogger A : Blogger Lalat , apa kata kita sama sama musnahkan je si blogger  B ni ?? Memekak beetul !!

Blogger LALAT : Cadangan yang membina ! Marilah kita bersatu...

CUT !!!!!!  Sambung esok lak ...

Di bilik persalinan ..

Blogger LALAT : Bila nak gathering woi ??? Bosan asik gaduh dalam blog.. layan bowling pon best ...Amacam ? Ada bran ??

Blogger A : Bosan la bro.. nanti ada je blogger call hotfm sbb tak puashati ...

Blogger B : Ala.. tengok wayang dah la .. tak yah kecoh kecoh.. pastu kita buat je la ice breaking..

Blogger A : Ice breaking kemenda .. kita bertiga je ni..

Blogger LALAT : Aku tengok dia ni kecik jeeeee ...

Blogger B: dah jom blah ...

Sekadar berhati hati dalam dunia blog ..

 

Pesanan untuk semua sebenarnya .. Kita dalam dunia maya ni seronok sangat bila bercerita .. Letak gambar kemudian update tentang aktiviti harian kita .. Mmg best..

Faham.. kita bukanlah berlagak artis atau diva .. cuma sekadar berkongsi .. Tapi kadang kadang , perbuatan kita tu disalahgunakan oleh mereka yang berniat sebaliknya .. Mereka boleh mengambil kesempatan terhadap 'kecuaian' dan kelalaian kita ..

Contoh .. Aku seorang awek yang ramai kenal la.. haaa.. tak leh sebut nama.. nanti kena saman.. Ok ok.. aku letak je la nama aku Lois Lane .. Awek superman yang cun.. hehehe ...  Maka aku pon tulis laa.. " Esok nak balik kampung.. Sg Petani .. "

Maka si Lex Luthor ni pon dapat tau.. camana dia tau ? sah sah dia baca blog awek aku ni .. Eceh.. dan dan aku superman .. hahaha .. Maka si Lex ni pon bawak kuncu kuncu dia ke sana untuk menculik LL ni di kala aku bz berblogging.. Superman pon berblog .. nak rekodkan 'penerbangan' dia ..

Nampak tak bahaya di situ ? Kita sedap bercerita tapi sebenarnya kita mendedahkan bahaya terhadap diri kita sendiri.. Dan aku tak nafikan aku kerap melakukannya .. Jadi sama sama kita fikirkan semula ..

Dan gambar gambar yang tiada kaitan dengan kita .. contoh jiran sebelah / suami /isteri / anak / atuk/ nenek atau sapa sapa saja , kalau boleh kita sorokkan , kita sorokkan .. Cukup sekadar bercerita .. Bayangkan aku berceritan tentang baby yang comel ... Comel bangat neh.. cam aku dulu dullu laaa.. hehe.. tak tau nak bagi contoh sapa dah .. aku tau aku comel.. jadi aku je la contoh terbaik.. hahaha..

Ok sambung.. Bila aku bercerita , kat mana aku tinggalkan dia .. rumah sapa .. sapa yang selalu datang jemput .. wife keje mana .. Secara tidak langsung , aku dah beri infomasi kepada mereka yang berniat tidak elok  dan memudahkan kerja mereka untuk melakukan perbuatan terkeji seperti menculik ..

Begitu juga rutin harian .. Pergi kerja.. balik kerja.. kalau perempuan tu , tak yah la cerita .. Cam aku ni lain la.. sapa nak culik aku kan ? 90kg ni !! pastu janggut pon beruban dah .. Harta ? laptop ni jer tinggal.. haaa..berbaloi ? Rogol aku ? Ada sapa teringin ke ??? hahahha.. aku guwau  jer..

Jadi , berhati hati .. diulangi.. berhati hati bila bercerita .. Jika maklumat itu terlalu peribadi yang kelak boleh menyushkan diri sendiri , elakkan berkongsi dengan mereka yang tidak kita kenali ..

Ada yang tanya kenapa aku tak nak letak gambar wife dalam blog ? Bukan tak nak.. nak jer.. tapi pernah terjadi pada aku , gambar wife aku dijadikan isu bila mereka tak dpt cari isu terhadap aku .. hurm.. Bagi aku , kalau nak benci aku sekali pon , benci aku.. jangan babitkan orang lain... Tapi faham faham je la manusia.. Tak dapat kita , orang lain yang kita sayangi jadi sasaran ..

Ok.. sekian .. ops.. ni ada satu contest.. kalau berminat nak join , silalah .. > UMAR

Segmen : Bila BLOGGER jadi PELAKON

 

Segmen hujung minggu .. termasuk cuti ni la.. hehehe .. Ari tu kita dah buat bila blogger jadi penyanyi .. skang jadi pelakon lak !! Haaa.. Yang ni akan memerlukan kreativiti blogger .. hehehe.. Bukan semua mampu buat .. Yang benar benar kreatif saja berani menyahuut .. Korang rasa korang kreatif ?? Jom cuba ..

Syarat syaratnya ..

  1. Letak header BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk... tu kat atas .. dan linkkan ke entri ini...
  3. Syarat wajib ada ..
    1. cari gambar babak filem .. tak kira apa jenis bahasa punya filem ( jgn lupa letak kredit ) .. dan hasilkan dialog dari situ ...
    2. dialog perlu ada sekurangnya , 5 perbualan ... Lagi banyak lagi bagus .. haaa
    3. Kreatifkannya ... jika perlu pelakon tambahan , sila namankan .. hehe ..
  4. Ok.. dah sudah , tinggalkan url entri anda di ruangan komen ini ...

Bila dah dikenali ramai ..

 

 

Tak kira la apa jua bidang yang kita buat , jika melibatkan orang ramai atau awam , silap silap boleh membuatkan kita jadi terkenal.. Walaupun bukan seantero dunia tapi dalam kawasan taman perumahan pon boleh gak terkenal ..

Contoh .. " Anak sapa kena tangkap khalwat semalam ? " Haa... diaorg tak tanya sapa tapi anak sapa ? Anak tak popular , tapi ayahnya popular .. Kenapa ? Sebab ayahnya dah terlebih dahulu bergaul dengan masyarakat .. Jadi kalau nak popular tu , bergaullah dengan manusia.. Kalau dok main game komputer atau tv tu , kot kita hilang ingatan satu hari nanti , orang pon tak kenal kita .. Nak hantar balik rumah pon tak tau anak sapa kan ? Hehe..

Dua isu gathering.. Paling simple dan best .. di Kelantan .. Aku hanya bertiga dengan JIJI YU dan EVAGURL IZMA .. Tak banyak ragam .. Pelbagai topik dibualkan.. Cuma mungkin mereka agak rasa cam janggal sebab aku ni tua sedikit dari mereka kot ? hahah.. tak pe.. tapi kedua duanya mmg best !  Tiada isu disini ..

DSC_0991

Sebaliknya dia TIMES SQUARE timbul satu isu yang mana aku dah jangkakan akan berlaku .. Tapi aku tak pastilah samada isu tu melibatkan aku atau tidak .. Sbb tak disebutkan nama .. Tapi jika akulah ( perasan ! ) yang dia katakan itu , maka ... renungkan semula .. Tiada blogger popular atau diva pon ari tu .. Semua sama bagi aku .. jadi pandai pandai sesuaikan diri ...

DSC_0917

Di Terengganu .. selesai dengan gembiranya ..  Terima kasih ..

image Tapi sewaktu dalam perjalanan pulang ke Putrajaya , aku terkejut dengan satu entri dari blogger yang aku kenali .. hurm...

Marah ? Tak .. Tak kisah ? Pon tak gak.. aku bukan artis .. Cuma aku risau , jika perbuatan begini diikuti oleh blogger lain atau blogger blogger baru yang 'menskodeng' perbuatan blogger lain dalam diam kemudian dijadikan entri .. Boleh perang besar .. silap silap saman menyaman .. Jadi , kita perlu hati hati ..

Mmg best amik pic candid cuma nanti penjelasan dalam blog tu tak kena cara dan boleh disalahtafsirkan oleh mereka yang tidak mengenali subjek yang berada dalam gambar tu ..

Hati hati.. bukan semua orang boleh terima perbuatan kita .. Niat kita lain tapi ada yang tetap tak suka.. Privacy ... Bila berkumpul , kita berkumpul.. jangan ada segan segan tapi teringin.. buang perasaan tu dan sertai sekali .. Baru meriah kan ?

InsyaAllah .. kita gegar pulak selatan nanti ... Utara ? Aku orang utara .. bila bila je boleh gegar sana .. hehehe...

Terima kasih .. Ampun maaf dari saya.. Saya juga blogger biasa .. Bukan berlagak diva atau popular .. Cerminkan diri kita dulu yer.. Kita ke kubur juga satu hari nanti.. Bernesan atau tidak saja ..

Potret ku ??? Oh tidak !

image

Macam Timur Waja lak ... hahaha... Eh ... ke Orga ?? tamo laa .. Mau Pai Chuen Lang .. pendekar Laut !! hahahaha .. Ben baca komik ?? Waah.. mg laa.. feveret wooo dulu ...

Terima kasih pada KURONOFU kerana sudi melakarkan gambar aku... Ada no akaun CIMB ? haha.. guwau jerr...

CNY dan konsert artis blogger

 

Dua segmen dalam satu.. Selamat Menyambut Tahun Baru Cina buat mereka yang menyambutnya dan ...

  1. ...love cokelatcake...
  2. :: Little Kouru::
  3. FariehanIbrahim [LBC]
  4. Hanis MY
  5. ezaty
  6. cik blogger
  7. RuBiE ZaiNuDdin
  8. nur
  9. nazrul ashraff
  10. Silent Thinker

Mari berhibur dengan konsert blogger ini ... Chewahh...

  1. Sofea Lang
  2. whitelover
  3. Az-Zahra Fauzee
  4. Along Usop
  5. RuBiE ZaiNuDdin
  6. Sang Kucing
  7. mieyn

Oke..... pasni nak buat satu segmen baru ... hehehe... Bila blogger jadi pelakon ???

Penat gila ..

 

Aku masih belum tidur.. tunggu subuh baru nak lena barang seminit dua .. cewah.. kononnya la.. Tapi mmg penat giler .. Mula bertolak dari Kelantan , jam 11 pagi.. tiba di putrajaya , 3.30 pagi.. haaa.. amik kau !! hampir  16 jam punya aktiviti ..

Sewaktu drive tu , aku pon nak mmg ngantuk giler.. tengok tiang jalan pon dah nampak double.. Maka aku pecut selaju mungkin untuk menghampiri Kuala Lumpur.. Tapi mmg tak leh tahan.. Lagi 70 km .. Aku terpaksa kejut wife.. dia amik alih ..

Tukar je port ... aku telan satar dulu.. sebijik.. baru tidur jap.. Sedar sedar kat Tol Gombak.. Huh.. Wife pon dah blur je nampak.. Masing masing dah terlalu penat ..

Terus ke Cheras.. Pas satar n kerepok kat orang tua aku .. Ole oleh dari pantai timur .. Satar tu , adik perempuan aku minat giler .. Tak pe.. kita kena ingat ahli keluarga gak... tak banyak , sedikit pon jadi la kan ..

Projek ari ni berterusan dengan nak layan GREEN HORNET malam kang di Alamanda , Putrajaya lak .. mampus ! hahahha..

Blog Kegemaran Ku

image

Untuk kali pertama tahun ni , aku kena tag .. Adeh.. mmg cari pasal tul mamat neh ... tunggu aku bawak bala tentera dari KL serang Sedenak nanti !!!

Ok , untuk jawab tag ni , aku kena isi bahagian ni la ..

Copy gambar atas ni di entry. Letak kat atas sekali.

  • Settle dahhh.... (copy mat punya )
2. Nyatakan dari mana dapat tag ni.
  • Dari blogger Mat Gebu ..www.tiffinbiru.blogspot.com

3. Listkan 5 blog yg menjadi favorite serta sebabnya.

Tang ni aku lemah ... sapa punya eh ??

  1. www.drmaza.com  - sangat sangat berilmu ...

Aku boleh bagi tu jer ... nak aku jujur kan ? Haa.. tu je la.. malas nak membohong... nak benci pon benci la.. tapi tu la hakikatnya .. blog bagi aku semua best ... kalau tak , takkan diaorg buat kan ?  Tapi kalau tanya mana blog aku selalu masuk ... Yang selalu di blog list aku ... dan dalam Kelab Blogger Ben Ashaari ... SAHABAT BLOGGER ...  mmg port aku untuk mencari info ... Kalau lapar , mmg g kat jiran aku tu.. Tengok gambar , mmg kenyang dah .. tapi bila baca dia membebel , aku lapar balik .. gitu je la.. 

:) Semua feveret aku ...

Dalam Kenangan : 3/2/2011

image

Gambar ikhsan KNOR ( SECUBIT GARAM )

Apa yang menariknya  ? Kehadiran abang Tolahah ( www.tolahah.com dan www.exploreterengganu.blogspot.com ) yang terkenal dalam bidangnya di sekitar pantai timur dan kawasan kawasan sewaktu dengannya...

Dan buat semua rakan rakan blogger yang telah mewarnai dunia blog ini .. Diharap dapat mengekalkan prestasi atau menambahkan lagi mutu penulisan pada masa akan datang.. Jangan lupa , identiti anda !!

Aku takut memandu tengah malam ..

 

Aku , dalam dunia pemanduan ni baru setahun dua .. mahir ? Tak langsung.. boleh la drive... hehe.. Alhamdulillah.. setakat ni , tak penah terjadi apa apa ...

Sekarang aku di Hentian Temerloh.. Kira kira 110 km lagi untuk sampai ke Putrajaya berdasarkan GPS aku.. Kena pasang gps sebab tak berapa nampak jalan sangat.. Dengan berpandukan gps , boleh nampak bentuk jalanraya di hadapan ..

Sejak  aku terkantoi drive ke Pulau tioman berdua bersama sama wife aku  , di tengah malam melalui hutan rimba Taman Negara yang sunyi sepi dan berkabus , aku dah berani memandu malam malam .. Hehe..

Cuba la try redah Taman Negara Endau Rompin tu berdua bersama isteri... Kalau korang tanya aku , aku nak buat lagi tak ? Sumpah aku tamo dah !!! Tobat weh !!! Tobat .. takutttt...

Aku semakin tua ...

 

Haha... masih lagi mood gathering.. Minggu cuti yang sungguh bermakna... Gathering di TS .. balik Kelantan ... Gathering di Kelantan .. Gathering di Terengganu .. Jumpa Chef Hanilieza .. Merayau di Terengganu seharian .. Dan masih lagi di atas lebuhraya !!

Sekarang aku beradi di hentian rehat Gambang.. Sejak dari Kota Bharu tadi aku drive.. Pastu bagi 'ceramah' kat Kuala Terengganu .. diikut berborak ngan kak Liza.. Non stop action ! Tapi aku puas sangat !! Sangat puas !! di samping dapat makan sata !! Hahaha..

Kenapa aku rasa semakin tua ? Setiap gathering yang aku g , kebanyakkan bawah umur aku jer.. hahaha.. nak jumpa yang sebaya atau atas sedikit tu , boleh kira la ngan jari.. hahaa.. apakah dunia blog semakin dimonopoli oleh golongan muka muka tegang ini ?? hahahaha... terasa muka makin kendur.. huhu..

OK.. skang aku tau perbezaan losong dan lekor.. Losong banyak ikan manakala lekor banyak tepung .. Haa.. bagi yang nak dapatkan losong , boleh dapatkan kawasan berhampiran KT manakala lekor banyak di jual area Kemaman kan ? haaa..

Tak kira apa pon.. makanan di pantai timur mmg best !!! Sangat menarik .. macam macam rasa ... Utara , aku dah biasa.. hehehe.. Selatan ? Hurm.. tak menyeluruh lagi.. tak pe.. nanti nak gegar selatan lak .. insyaAllah...

OK.. nak sambung jalan... hehehe.. doakan selamat sampai yer .. Terima kasih ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI