Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 6 Februari 2011

GEGAR 1,000 BLOG : 101 - 150

 

Harap sabar ... masih jauh lagi perjalanan GEGAR 1,000 BLOG ni.. bagi yang nak join , rujuk entri di atas tu.. Ada 3 hari untuk capai 1,000 BLOG .. Mampu atau tidak ? Kita tinggu je .. okeh ? Jumlah terkumpul setakat ini : 325 blog .. Esok ? Fuih.. pengsan ..

  1. Cik Azizah
  2. Zulkifly Omar
  3. miss_neeya
  4. RuBiE ZaiNuDdin
  5. yna fazlyna
  6. kasturi jiwa
  7. fara_dikri
  8. seorangan bernama apulzafirul
  9. Syarifah Nornazrah Al Yahya
  10. cik yuz
  11. aliza
  12. Nizam
  13. mr_right
  14. Zaara Sophea Hayat
  15. Puteri Ketenangan^^
  16. Lilynana Lexy
  17. Tok Esah
  18. Cik Leen
  19. inaku79
  20. Mr.SteAltH
  21. ♥ ch3nta Sadis ♥
  22. ☀ Izzaty Hedry☀
  23. strawberrycincau
  24. Sha qiffmie
  25. miss_arale
  26. hanis
  27. Nora Shahaira
  28. Rara Farah
  29. puteri cahaya.
  30. ::Izyan Zulaikha::
  31. Shafiq Rosli
  32. lillies
  33. Moi Shah
  34. Rosmaliza
  35. Fahmi API
  36. EDDIE YUSTIN
  37. Sery Suryani
  38. nina
  39. azim_3110
  40. g0m0k9enDek
  41. feeza_rashid
  42. Sakura Shawl
  43. elaine mya
  44. Bie Cimbelang!
  45. Ateynmohd
  46. bun
  47. M Naz AR
  48. Lily Kamarudin
  49. fasya
  50. ciK fLower meLawEr

Huarghhhhhhhhhh .... tidur time ... SELAMAT MALAM BLOGGERS !!

GEGAR 1,000 BLOG : 51-100

 

Hurm.... penambahan ...  50 ke 100 buah blog..

    1. Fatiehah
    2. hana
    3. SiS NaD
    4. LittLeMyRsHMaLLoW
    5. Qaseh ElyaNas
    6. Mizz Farah
    7. ain revival
    8. syakirah samat
    9. Ai Ni..
    10. Diba
    11. udin
    12. nuramalinaathman
    13. nazrul ashraff
    14. .: lalala :.
    15. JUNKO-EL-HIDA
    16. Syarafina Zaini
    17. FariehanIbrahim [LBC]
    18. Cik Reena Tan
    19. Ejen 010
    20. mr.F
    21. zahidi
    22. esmaxempayar.blogspot.com
    23. Awie Omar
    24. mimieismail
    25. noraim
    26. A:F:I:R:U:D:D:I:N.
    27. DiriKu
    28. Nurul Hani
    29. aiz-DIN
    30. Harmaya ;)
    31. ewanrani
    32. diari hidup
    33. Nina Juliana
    34. Tengku Nizam
    35. Farrah Ain
    36. aq islam
    37. aL sYa
    38. Anyez Nasri ツ
    39. podshop/podboy/evagurl
    40. ...love cokelatcake...
    41. Shafiq
    42. perpatih_kenyalang
    43. marfieyra
    44. Amzar Syazani
    45. nurazzah8
    46. cik najihah
    47. -✿ Ayu ✿-
    48. mohd zhafri
    49. Ana Muslim
    50. eryn

Ada lagi ??? Adaaa... 1,000 kesemuanya... Tanda dunia blog Malaysia ini bersatupadu ... kan ?

GEGAR 1,000 BLOG : 50 TERAWAL

 

Sokongan padu dari blogger blogger  amatlah membuatkan aku terharu ..  Berikut adalah 50 blogger yang mula mula memberikan sokongan padu.. Senarai ini akan dipindahkan ke blog BENASHAARI2 ..

  1. Cik Diana
  2. syazwanizul
  3. Rockstar Chan
  4. syafiqsulaiman
  5. ♥yaya budak suka embun♥
  6. Pezol Stylez
  7. sicomot-comel
  8. Dim Benihana
  9. fenderofizbetalife
  10. Cik Myraa
  11. MyMye MyMya
  12. cutegurlzz93
  13. DeQdEq
  14. iPai
  15. dyba gula-gula
  16. Qaseh dalia adelia
  17. -hanyaaku-
  18. faizah
  19. Miss Ran
  20. micky eyqa
  21. syAfA
  22. azlia mj
  23. kira kekuri
  24. ❤ C!K MAZ's❤
  25. tiqaa
  26. ika puk puk
  27. rossalle
  28. Shahazrin
  29. mia.lia
  30. Novelgurl
  31. .:: Zul ::.
  32. wiwie s.
  33. Najwa Anuar ™
  34. Bib Abdul Hamid
  35. zaMir
  36. ||aLeaSaRa||
  37. faiqah
  38. Chunk Sengal
  39. Penyair Senja
  40. Rabiatul Adawiyah Abd Rahim
  41. 3th ayie
  42. Lelord
  43. wanmardziyyah
  44. Amna.Qadeeja
  45. Lina
  46. Ayuni
  47. Fatihah Munini فتيحة
  48. cikblurr
  49. Abhamz
  50. ceritera asni

Ada lagi.. Kagum !

GEGAR 1,000 BLOG : 50 TERAWAL

 

Sokongan padu dari blogger blogger  amatlah membuatkan aku terharu ..  Berikut adalah 50 blogger yang mula mula memberikan sokongan padu.. Senarai ini akan dipindahkan ke blog BENASHAARI2 ..

  1. Cik Diana
  2. syazwanizul
  3. Rockstar Chan
  4. syafiqsulaiman
  5. ♥yaya budak suka embun♥
  6. Pezol Stylez
  7. sicomot-comel
  8. Dim Benihana
  9. fenderofizbetalife
  10. Cik Myraa
  11. MyMye MyMya
  12. cutegurlzz93
  13. DeQdEq
  14. iPai
  15. dyba gula-gula
  16. Qaseh dalia adelia
  17. -hanyaaku-
  18. faizah
  19. Miss Ran
  20. micky eyqa
  21. syAfA
  22. azlia mj
  23. kira kekuri
  24. ❤ C!K MAZ's❤
  25. tiqaa
  26. ika puk puk
  27. rossalle
  28. Shahazrin
  29. mia.lia
  30. Novelgurl
  31. .:: Zul ::.
  32. wiwie s.
  33. Najwa Anuar ™
  34. Bib Abdul Hamid
  35. zaMir
  36. ||aLeaSaRa||
  37. faiqah
  38. Chunk Sengal
  39. Penyair Senja
  40. Rabiatul Adawiyah Abd Rahim
  41. 3th ayie
  42. Lelord
  43. wanmardziyyah
  44. Amna.Qadeeja
  45. Lina
  46. Ayuni
  47. Fatihah Munini فتيحة
  48. cikblurr
  49. Abhamz
  50. ceritera asni

Ada lagi.. Kagum !

Tanda sokongan pada dunia BLOG ..

 

Kalau di tanya pada mereka yang tidak tau mengenai dunia blog , mereka kata blog adalah untuk mereka yang banyak masa .. Bercerita pasal artis , politik atau menyebarkan khabar angin .. Apakah itu saja tujuan blog diwujudkan ? Bagaimana pula dengan kreativiti seperti resepi masakan , seni , cerpen , puisi , novel , atau ada yang siap membuat pelbagai lagi tutorial ..

Blog peribadi paling banyak wujud.. disini kita dapat kumpulkan pelbagai jenis golongan samada dari kecil hingga atasan .. Kita ada blogger bertaraf doktor , pensyarah , guru , pegawai kerajaan , jurubina , jurutera , polis dan paling ramai ialah , pelajar pelajar samada dari IPT , Maktab perguruan , sekolah menengah mahupun rendah.. Mereka semua ini adalah blogger .. Mempunyai suara tetapi tidak tau dimana ingin dilepaskan ...

Blog .. satu satunya tempat mereka bersuara secara halus.. Jika terang terangan , pastinya akan dibangkang .. Lalu dengan menggunakan bijaksanaan akal fikiran , suara dapat dilepaskan dengan penuh berhemah dan tertib.. Sesiapa pun pasti tidak terasa bukan ?

GEGAR 1,000  blog yang baru aku lancarkan petang tadi , sehingga sekarang telah berjaya mengumpulkan lebih 100 buah blog .. Pantas bukan ? Ini menunjukkan bahawa blog memainkan peranan penting dalam menyampaikan sesuatu berita dengan pantas .. Cuma tepat tu , tak la gak kan.. Kalau ada yang nakal , teringin di tambah 'ajinamoto' kan ? Tapi yang penting .. mesej tu sampai.. kaan ?

GEGAR 1,000 BLOG baru bermula ... Lagi 3 hari akan ditutup.. Selagi belum mencecah 1, 000 selagi itu aku akan berkempen.. Pergh.. kalah ahli politik .. Tak kira !!  Nak kata  aku gila , kata la.. Orang gila la yang cipta kapal terbang.. Orang gilalah buat kereta .. orang gilalah yang mencipta sejarah tersendiri dan aku juga mereka kata gila..  Ada aku kisah ?

Blogger yang dah sertai GEGAR 1,000 BLOG ini , aku senaraikan di BENASHAARI2 .. sedikit demi sedikit .. BUKTIKAN KITA BOLEH BERSATU ! BUKAN KERANA TRAFIK TAPI KERANA KITA INI BLOGGER !!

GEGAR BLOG KEMBALI !!

 

Sekali lagi aku buat kerja giler  ! Dari 200 blog ke 500 dan hari tu , 800 lebih .. kini aku nak lengkapkan 1000 blog !!

Kenapa ? Aku nak buktikan pada mereka mereka bahawa , BLOGGERS MALAYSIA boleh bersatu !! Mereka hanya perlu digerakkan !! Sapa Yang patut mengerakkan ? Jangan tengok aku yer ! Aku tak tau .. Hehehe.. Kita pandang kerajaan ..

Dengan inisiatif ini sapa tau , dunia blog malaysia mampu maju setapat lagi dalam bidang penulisan samada kewartawanan , hiburan , mahupun hiburan ... tidak lupa juga dalam bidang penulisan novel ..

Selain dari tu aku nak bagitau 'mereka' , blog sebenarnya mempunyai ramai pembaca ! Tak kira golongan , usia dan pangkat ! Blog bukan ditulis semata mata untuk mencari pendapatan sampingan ! Tetapi boleh mampu juga menghasilkan persahabatan yang tiada tandingan ! 

Dan jangan lupa dengan KUASA BLOG !! Hanya dalam tempoh sesaat , blog mampu menyebarkan pelbagai berita dan cerita .. Lihat saja krisis Mesir ! Dan banyak lagi contoh !

Jadi , GEGAR 1000 BLOG ini adalah untuk memberitahu bahawa kewujudan blog di Malaysia ini bukanlah taman kanak kanak menconteng dinding sebaliknya adalah luahan rakyat Malaysia secara halus dan ikhlas !

Apakah segalanya kerana TRAFIK ???

 

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MENYERTAI GEGAR BLOG KALI INI !! APAKAH INI YANG TERAKHIR ??? JOM SERTAI >KLIK  SINI

Koleksi entri menarik hari ini ...

 

Aku , malas nak membebel hari ni .. Sakit kepala.. demam pon .. Entah tetiba jer ... huhu .. Tapi tak pe , aku amik kesempatan ini dengan promote beberapa entri yang best untuk dibaca yang mana pastinya bukan milikku ... hehe.. sapa punya ?

  1. Lagu nasyid yang aku minat sampai sekarang
  2. Jerangkung dalam almari
  3. Blogging macam berkebun
  4. Perkara yang selalu terjadi dalam bas
  5. Sinchan tunjuk bontot kat aku
  6. Jom rebus telur tanpa periuk
  7. I follow u , u follow me balik
  8. Mengapa Israel Menangis jika Kerajaan Mesir jatuh ?
  9. Petua elak speed trap di highway
  10. Bila baby tak mau tidur

Dan ada dua contest

  1. Kontest kenangan silam
  2. Saya suka blog Wave X rider

Semoga terhibur...

Blog Otai yang tak Otai ...

 

Entah dari mana dia datang .. tiba-tiba .. membawa arus perubahan pada Kelab Sahabat Blogger .. cewah.. hahaha.. Tak la.. guwau jer... Sapa tak kenal otai blog yang senantiasa membantu blogger blogger baru dan sering merendah diri .. kan kan ?

BRO FRAMESTONE.... tak kenal ? tak de kaitan dengan FLINSTONE okeh ! Mungkin ada kaitan dengan STONECOLD STEVE AUSTIN dari segi fizikal... kan kan ? Maksud aku misai ... hehehe..

Kenapa aku kata blognya otai tapi tak otai ? Walaupun dah bergelumang dalam dunia blog ni lebih dari 3 tahun tapi dia masih merendah diri dan 'bermain' dengan blogger blogger baru.. kan kan?

Blognya yang cukup simple melambangkan ciri ciri keperibadian tuannya.. Entri yang ringan dan sering membuatkan pembaca tersengih dan geram untuk membalasnya .. betul tak ? Tak caya ?? Jom kita g baca sendiri ... > BROFRAMESTONE

1 saat , seribu makna ..

 

Zaman muda aku , banyak dihabiskan dengan sia-sia ... Namun aku tetap bersyukur kerana pengalaman di zaman mudalah membina aku sekarang ini .. Setiap pengalaman yang sia-sia itulah aku berjaya membina satu legasi aku , di dunia maya ini ..

Dulu , internet amat mahal sekali .. sejam sehingga 4 ringgit jika di cyber cafe .. sekarang kalau tak silap aku cuma rm1 jer.. Sambil berjalan pon boleh berintenet.. Sangat mudah .. Tapi sayangnya , berinternet dulu dihabiskan masa dengan berchatting .. Hurm.. sangat rugi masa tu .. Namun aku berjaya mengutip sedikit sebanyak ilmu di dunia chatting itu ..  Mengenali dunia hacking , cracking ,bom komputer orang .. haaa.. jgn tak tau .. jahat giler dulu.. Tu belum lagi wat keje jahat ngan kawan kawan chatting .. adeh ..

Terbina satu ikatan pesahabatan sehingga sekarang , aku dan KONG ( tokey Gengblogger.com ) disbbkan chatting .. Hurm.. Dua kepala yang penuh keegoan akhirnya bersahabat ..

Ada satu lagi nak cerita tapi tak boleh.. hahaha.. biarlah rahsia peribadi.. Namun segalanya menjadi indah jika kita pandai menggunakan setiap saat itu .. Bayangkan jika petang ini , kita bersantai di depan komputer atau television ,tanpa sebarang manfaat .. alangkah ruginya kan ?

Aku pernah nasihatkan rakan rakan blogger di gathering Terengganu tempohari .. Sesungguhnya mereka adalah golongan bertuah ..Mereka berada di satu puncak yang mana ramai ingin turut sama berada namun tuah tidak menyebelahi mereka .. Gunakan setiap masa itu dengan bijak ! Bahagikan masa itu dengan bijak.. Mereka boleh berjaya memiliki dua kejayaan dalam satu masa.. Pendidikan dan juga blog !

Blog pilihan hari ini ...

 

image

ohhh.rase nak nangis airmate darah.boleh? melambangkan betapa terharunye aku..dan sedikit sebanyak mmg memberi semangat kat aku untuk terus berblog..ape jadi? aku bukan la blogger panas dan hangat..ke belom lagi? atau bakal? wallahualam..

Nak baca lagi ?? > sini

Sehari yang amat berharga ..

 

Seminggu cuti .. esok akan mula bekerja .. Aku sepatutnya kena g kerja ari ni tapi sejak subuh tadi kepala aku sangat sakit dan aku rasa tekanan darah aku naik , secara tiba-tiba.. Mungkin sbb aku tak makan semalam ..

Sebelum ni , aku rindu nak g opis .. rindu rutin harian aku .. Tapi bila sampai masanya , rasa cam bestnya kalau boleh diundurkan masa tu ..

Tu la kita ... bila tiada , rindu sangat.. bila depan mata , tak reti nak hargai ..Entahlah .. apa yang kita nak sebenarnya pon tak tau .. Kelam kabut walaupun nampak teratur .. Itu nak .. ini nak.. Tapi tak reti nak hargai ..

Bagi mereka yang belajar pulak , dah mula muncung .. Kena tinggalkan halaman kampung yang tak tau bila akan kembali .. kan ? hehe.. Tak pe la... pengorbanan ... Sebab tu aku respek mereka mereka yang berada di luar negara terutama di negara yang tidak ramai rakyat Malaysia untuk menyambung pelajaran mereka .. cam ada rakan kita di Mexico . Respek beb... Teruskan perjuangan korang eh ... 

Tidur balik ... kena makan ubat neh.. tak larat..

Kisah gila iklan di blog..

 

Nuffnang , Innity dan Adverlets .. 3 ni , aku pernah pasang serentak diblog aku .. Mereka nampak aku cam giler $$ masa tu .. hehehe .. Masa tu aku baru dalam 5-6 bulan .. Dah dapat pakai Innity.. Best kan ? Nak pakai Innity masa tu kena dapat berapa puluh ribu UV sebulan .. hurm.. mmg bangga la .. Masa tu laaaa !

Terikut ikut dengan mereka tapi bukan salah mereka .. salahkan diri sendiri .. Tu yang berlaku pada aku di samping nak buat kajian , company mana yang tulus dan pantas membuat bayaran ..

Nak kata apa.. dah mereka kata berblog dapat duit , aku pon mencubanya .. Hasil kajian selama beberapa bulan , akhirnya aku dapat jawapan ...

Jawapan yang membawa kepada aku hari ini .. Jangan terkejar kejar !  Iklan akan datang sendirinya pada kita jika pengiklan dapati blog kita sesuai untuk mereka ..

Hurm.. suasana blogging masa tu berlainan sekali .. Masing masing dengan agenda tersendiri .. Menaikkan rating .. terkejar ranking .. trafik .. hurm... aku sendiri pon terikut .. Cuma aku dengan cara aku tersendiri .. iaitu SEGMEN ..

Pengajaran yang aku dapat selama setahun berblog ,  senyum dan bergembiralah ... Jika ada rezeki , maka itulah rezeki kita .. Jika rezeki kita dalam bentuk persahabatan , maka hargainya .. Sapa tahu dengan persahabatan membuahkan hasil yang lumayan , kan ?

Blog Pilihan Pagi ..

 

image

Sapa punya ni ? Aku buat pemilihan di SAHABAT BLOGGER .. bagi soalan simple .. dan akhirnya .. aku tertarik dengan yang ini....

Pemiliknya ... Arief Fahmi dengan blog , STORY FAHMI ... Best !

Cara mudah dapat TRAFIK !

 

Blog takde pengunjung .. trafik merundum .. hati sayu .. pokok layu .. jiwa kaku .. paku ! Haih ..

Apadaa... Tadi ada seorang sahabat blogger minta pandangan aku .. Katanya ada satu blog buat teknik nak dapat beribu ribu trafik dengan cara blogwalking .. Aku tak pasti la camana caranya tu .. kalau betul betul menjadi , aku nak tutup FB la gitu .. ok per ?? lagi senang kan ?

Tapi kan .. cuba fikirkan logiknya .. Yang datang tu , semua nakkan trafik kan ? Korang nak apa sebenarnya buat blog ni ? Nak pembaca yang benar benar baca blog atau sekadar " Hi singgah sini .. " atau " Nice blog " sedangkan korang dok cerita pasal kura kura !!! Apakah itu komen atau pembaca yang singgah ke blog korang ? Korang punya laaa amik gambar kura kura dari sudut yang sukar sampai terpaksa masuk dalam kolam gitu .. tapi yang singgah  sekadara " Eh, saya dah follow awak .. awak jgn lupa follow saya.. Bawak roti n air kopi sendiri " ... hurm ..

Biarlah sorang pembaca asli dari 10 yang takde makna langsung ! Apa guna trafik tinggi tapi blog sunyi sepi ? Betul tak ? Kita mmg nakkan trafik tapi trafik bukan kereta hantu ! Kita nak kereta berpenghuni ... singgah ..bertanya khabar .. bertukar no telefon .. gitu haaa .. tu yang kita nak.. Kalau kereta kosong , di mana keindahannya ??

Macam aku kata sebelum ni la.. KESABARAN penting dalam berblog ini .. Tanah yang gersang , jika kita mampu menghijaukannya dengan titik peluh kita , bukankah itu satu kepuasan ?

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI