Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 10 Februari 2011

Hurm ... patut tak ke mana mana pon ..

 

GEGAR 1,000 BLOG ... hurm.. bukan senang nak update satu satu link... ada lebih 1,000 buah blog aku nak kena copy paste... Aku nak je buat jalan mudah iaitu copy je url tu terus jadi macam dulu punya pastu paste je ... Hurm..

Serius .. aku kecewa.. apa yang nak dikejar sangat ?? Takkan tak nampak aku buat sedikit demi sedikit ? Aku masukkan ikut turutan.. sapa yang hantar dulu , itu yang aku senaraikan ..Takkan nak main potong jer ..orang lain pon buat gak !

Dan paling penting.. mana keikhlasan ? takkan buat semata mata nak nampak blog tu 'tergegar'? ... Hurm .. Sbb tu la aku kata , nak maju dalam dunia blog kena ada kesabaran .. Kalau macam ni pon tak leh sabar , camana blog nak maju lagi ke depan ?

Hurm ..entah la...

GEGAR 1,000 BLOG : 851 - 875

 

  1. azureen yazid
  2. miss epa
  3. KayNisa
  4. H@$n!
  5. cimot
  6. Lady Waleane
  7. RozSyah
  8. FIFIEY LYCHEE MARATION
  9. nia
  10. ::Miss Pikon::
  11. Muhammad hamizan bin yusof
  12. shaLiciOus
  13. Cik Z@i Pen@nG
  14. kakchik@ella
  15. Hanna
  16. Dr Mohd Hafiz bin Dato' Osman
  17. SumBody Me..
  18. muCux
  19. ibunaznoy
  20. rinie din
  21. Syukri Mohtar
  22. MadaM LaLa
  23. MAKCEK bukan NENEK
  24. sugar2 kapas strawberry
  25. Anis Syuhada Nazari

Cukup dulu ni.. mata terkelip kelip ...nanti sambung ..

Ok.. aku termakan entri bodek ini .. boleh ?

 

Tapi aku tak rasa entri ini bodek.. bila aku baca , ternyata itulah perjalanannya ... kan katek kan ? Haa.. tak caya ? Baca la sendiri .. Sememangnya dia ikhlas bercerita dalam entrinya .. Boleh nilainya ?

Ala .. ingat nak copy paste je entri dia.. tapi malas lak... baca sendiri kat blog dia boleh ?? Hehehe... g la.. sian dia ... penat dia karang tu.. boleh ?

OK... nak tau ? jom.... meh klik > SINI

Jawatan Kosong Di Kementerian Pelancongan Malaysia

 

Pada yang berminat / tercari cari pekerjaan (kontrak yer ) , sila hantarkan resume anda , segera !!

Kelayakan : Diploma

Waktu kerja : Waktu pejabat ler

Lokasi : Menara Dato' Onn , PWTC .. sudah semestinya di KL

Jika berminat , sila email resume dengan kadar segera ke noryati@motour.gov.my

A.S.A.P

Entri Santai Pilihan BEN ASHAARI

 

imageMenarik ke ? Pasti tersenyum .. Tak caya ? G la baca sendiri ... KODET

;)

Hadiah untuk contest GEGAR 1,000 BLOG !

image image

Sehelai baju MALAYSIAN BACKPACKERS.COM ... hehe... dari penaja kita , http://bicaramakdara.blogspot.com/ ... penulis skrip drama lagi .. mesti entri mantop gitu.. ahaks..

Bila ??? Tungguuuuu ...

VLOG ( VIDEO ) BEN ASHAARI dah cecah ribuan ?

 

image

Dah lebih 3 ribu viewers dalam tempoh 13 jam ! Gulp.. target 10 ribu.. boleh ? hahahaha... Tak tengok lagi ? Haih.. meh sini meh .. > sini ..

 

TERIMA KASIH RAKAN RAKAN ..

Cinta buta ke kamu yang buta ?

 

Hurm.. aku pernah tengok orang bercinta sampai membelakangkan keluarga .. Sanggup disepak terajang oleh keluarga demi mempertahankan kekasihnya ..

Aku pernah tengok mereka yang bercinta bagai nak rak .. tapi belakang , mmg rak ! Berlakon saja .. Entah apa nak dibuktikan pon tak tau .. Tak kisah la.. lantak la..

Cuma aku tak gemar .. hurmm.. part ni cinta mati la kot.. Bila bergaduh , mesti nak bunuh diri .. Ala ala filem hindustan gitu. semata mata nak tarik perhatian pasangannya ..

Ke sebenarnya terlalu tensen ? Sikit sikit bergaduh.. Bila bergaduh , nak bunuh diri .. nasib baik nak bunuh diri sendiri.. kalu g bunuh pasangannya tu ? Jangan tak tau , skang ni banyak kes dah ..

Hurm.. pelik kan ? Dah tak sayang nyawa ke ? Orng yang nak mati tu , kalau boleh nak je mintak dipanjangkan umur.. Yang panjang umur ni , nak pulak pendek umur .. Apa dia pikir kat dalam kubur tu , ada aircond ?

Bercinta , bercinta gak .. tapi jangan sampai tahap bakar urat kat otak tu.. Kalau asik bergaduh je , g je la carik lain.. Apa mau susah ? Tu.. dalam SAHABAT BLOGGER kat FACEBOOK , berlambak awek haaa.. bijak bistari je .. Aku ni nasib baik je dah kawin.. kalau tak , aku buat dah senarai .. Hari isnin , dating ngan sapa.. Selasa ngan sapa.. Seminggu 7 perempuan .. sebulan , 30 wooo.. Masyukkk.. Ok , jap.. aku lari dulu yer .. Jangan kejar lagi ... Tunggu eh ...

Sebelum tu , sayangilah nyawa anda sebelum belajar menyayangi nyawa orang lain... er.. sayangkan aku tak pe la .. lalalala ...

Pemberitahuan ... Jualan murah ?

image image

ada banyak lagi... g tengok kat ISLAMICOPARADISE

 

Dan peminat contest  , mai sini haa .. THEGARANG

GEGAR 1,000 BLOG : 800 - 850 !

 

Ingatkan nak buat sampai 1000 .. tapi tak mampu.. huk huk.. sabar eh.. nak abis dah ... huwaaaaaaaaaaaaa..

  1. mis twit
  2. ♥ηαβiLα Lαα♥
  3. mama maman
  4. f a i z a h 's
  5. ~kamila~
  6. nurulsyifa
  7. Mat Gebu
  8. paradoks hati
  9. alhumaeiraa
  10. Tao | Slayerz
  11. hames
  12. fadwa
  13. nurul_atiqah
  14. Azuan
  15. Norfa
  16. Jo'el
  17. tOkeY aIskrIm
  18. LemonShack
  19. NanaHazwanee
  20. Aziziah Khalid
  21. AdyBudika
  22. Cik Kim
  23. soffya cik bulan
  24. ana ayesha
  25. alexa yussida
  26. ameer
  27. Miezah Ghani
  28. fa10
  29. Mr.Eye
  30. alfi
  31. Nor Hafinaliza
  32. cik kite
  33. shafiqabdshukor
  34. ilham_un
  35. mary ann ;)
  36. Ummi
  37. nYomeL
  38. Miss Zymah
  39. pearl jade
  40. Norfa
  41. qaseh johanna
  42. cik blink blink
  43. azura
  44. deakwan
  45. Cik Rose
  46. Nazz@Purple
  47. eLoZ
  48. misz FaTiN
  49. Rozita
  50. .::cintabungablogspot::.

Terima kasih kawan kawan .. Di sebalik VLOG aku..

 

Terharu ... Buat HasrulHassan , Norfa , Bro Framestone  dan ada beberapa lagi blogger yang sudi buat entri berkaitan VLOG aku yang pertama tu , jutaan terima kasih ..

Sebenarnya aku mmg segan giler nak mengadap kamera tu .. tapi aku beranikan diri jugak memandangkan hari dah semakin gelap dan aku sendiri pon dah penat ..

Segan... mana taknya.. ada orang kat situ .. tengok aku bercakap dengan kamera .. Yang tak bestnya , pp aku pon dah tembam.. ni penangan makan kat Kelantan ari tu laa... Aku mmg spesis cepat naik dan cepat gak turun .. Tapi tak sempat turun dah terus buat rakaman ..

Hehe.. aku sebenarnya pon tak sangka aku boleh buat gitu.. Bila dah dapat mood tu , terus bercakap.. nasib baik dah lewat .. kalau tak maunya video tu jadi 30 minit ! Huhu.. banyak dalam kepala aku .. sama cam aku update entri .. tapi tu la.. yang skang ni pon dah cukup panjang .. kan ?

Apa pun .. jutaan terima kasih kerana sudi menonton.. kalau ada yang terasa tu , maaf la yer .. Bagi yang belum tonton , cepat.. nanti ditarik balik .. haaa.. aku gak rugi.. hehee..

Buat pengetahuan , jumlah penonton dalam tempoh 2 jam melebihi 2 ribu dan ianya satu rekod di 1tube.my ...

Aku menipu dalam blog ?

 

Tak dinafikan ... pada mula berblog kita akan mencuba pelbagai cara untuk menarik perhatian pembaca .. Bukan sesuatu yang mudah untuk mengalihkan padangan mereka kepada blog blog yang 'mentah' .. aku punya blog pon mentah lagi ..

Menipu ? Hurm.. aku bukan menipu tapi saja berjenaka dengan blogger .. Aku suka bermain dengan emosi pembaca ... Dari situ , aku boleh belajar menangkap kemahuan pembaca .. Apa yang mereka cari sebenarnya dalam setiap blog ..

Bermula pada tajuk hinggalah ke gambar .. Tajuk , mmg perlu garang .. Kalau tak garang , confirm pembaca pon tak berminat nak klik ..

Tajuk yang garang , contohnya ... " Aku makan burger tadi " ... rasanya ada tak nak klik ? Kalau aku tulis " Aku makan 3 bijik burger tadi " .. Mesti ada  yang terbeliak bijik mata.. Dalam tu kena la cerita yang benar.. mmg perlu la cerita yang kita makan 3 bijik burger.. tapi kalau tulis .. "Acah jerr " .. maknya ... kita nyanyi lagu  " Kau pertama dan terakhir " .... haaa...

Mmg perlu kita mencuba pelbagai teknik dan strategi sebelum kita jumpa 'diri' kita ... Bukan mudah ... tapi kena la sabar dan berhati hati.. jangan sampai ada yang terasa hati atau makan hati ..

Kesimpulan yang aku dapat setelah sekian lama aku berblog ni , sebenarnya pembaca suka bacaan ringan ... Majoritinya ... suka yang ringan dan tidak memberatkan kepala .. kalau nak berat berat , diorng lebih rela tunggu pesta buku antarabangsa kuala lumpur .. Lagi berbaloi kan ?

Menipu jangan.. berjenaka ok.. kita bagi pembaca tersenyum dan geram tapi gembira.. Macam aku kata tadi , kita bermain dengan emosi pembaca..

Kalau aku kata aku nak tutup blog , korang caya ?

Header Pilihan Hari ini ..

 

image

Simple dan kemas... Gabugan dua warna yang membawa maksud yang tersurat dan tersirat ... BANGKU KOSONG !

Jangan menipu dalam blog ...

 

Hurm.. pagi tadi ada sorang blogger tanya pendapat aku mengenai satu teknik trafik .. Hurm... Tah la.. seolah cam skim piramid lak gamaknya ..

Ginilah... biar kurang dari tinggi tapi kosong ! Maksudnya , walaupun seorang pembaca tapi dia membaca entri kita dari 10 orang tapi sekadar lalu tanpa menoleh langsung entri kita ..

Apa guna begitukan ? Kalau tajuk gempak tapi cerita takde kaitan pon satu hal.. Bukan tak boleh.. tapi nanti orang masuk sekali tu je.. Pastu tak percaya dah ..

Tajuk boleh gempak.. tapi biarlah berkaitan.. Kita pon perasan kadang kadang majalah atau suratkhabar tabloid menggunakan tajuk gempak untuk menarik pembeli .. Sesekali apa salahnya jika gunakannya , kan ?

Bagi aku , pembaca asli diperlukan diblog aku.. bukan sekadar singgah dan ucap hi pastu ilang dengan harapan aku ke blognya untuk tertekan butang FOLLOW ...

Hurm ...

Nak ku salahkan siapa ? Tips trafik ke blog lagi ?

 

Pagi yang ceria ku dicemari dengan warna merah yang tercatit pada kedatangan aku hari ini ..

Hurm.. Erl dah awal... tapi Lrt pulak , lambat.. bila dah lambat  maka penuhlah orang .. Kesannya , aku lewat.. Takkan aku nak bertolak tolak dengan perempuan kot ?

Hurm.. nak tak nak bagi je perempuan naik dulu.. Hurm... Geram ? Tak la.. Esok g awal la.. terpaksa naik Erl kul 7 pagi.. nasib baik esok jumaat .. hurm ...

Oh ya.. dah tengok video aku tu ? Dalam tu ada aku ceritakan tips untuk dptkan mood untuk berblog .. Dengar la sendiri.. Ops.. bab suara tu ? Hehe... penat sangat kot ... atau .. ? Apa alasan eh aku nak bagi...

Video BERSANTAI BERSAMA BEN ASHAARI pecah rekod 1TUBE.My !

 

Hehe.. selamat pagi.. tumpang lalu sat pakcik makcik...  anak cucu nak habaq skit... Terkejut.. terkejut bukan kerana kejutan elektrik tapi sbb admin di 1TUBE.My ada bagitau .. video yang aku buat kelmarin tu , pecah rekod..

image

Gulp.. tak sangka pulak gitu eh... Tapi tak kisah la... Terima kasih buat semua rakan rakan yang telah memberi sokongan pada aku selama mana mengenali aku tak kira samada dalam dunia blog atau sebaliknya ..

Terharu neh ... sat nak pi tandas.. eh sat... dah tengok belum video tu ? Kalau belum.. tengok kat atas tu atau g terus ke sini ...

http://www.1tube.my/video/1627/Santai-bersama-Ben-Ashaari--video-sharing-malaysia

Kata mereka tengok kat sini lagi pantas.. Tah...ok.. nak p tandas ..

Entri khas dari BEN ASHAARI - LIVE !!

Ehem... Tengok je.. jgn kutuk kutuk .. haaaa.. sumpah jadi gecko nanti !!

Kalau slow , cuba ke sini ...

Maaf semua ..

 

Aku tak pasti akan kebenaran berita mengenai rakan blogger kita yang baru aku maklumkan tadi... Menurut orang paling hampir dengannya ... hurmmm ... tah la... adoiii.. aku bengang betul la .. Korang baca sendiri ek.. aku dapat mesej ni di FB dan SMS .. Kalau korang , korang nak buat apa ?

 

" salam... maaf mengganggu.. saya cuma nak menyampaikan pesanan ibu kepada tuan punya blog-ayie.com :
Assalamualaikum kepada semua blogger yang mengetahui tentang blog-ayie.com, saya ibu kepada azhari bin azmi atau dikenali ayie, ingin beritahu anda, bahawa ayie telah kemalangan jalan raya pada pagi tadi. Jika ada sesiapa kenal ery, beritahu beliau juga. Harap maklum.
menurut ibunya lagi, ayie kini dalam keadaan koma akibat gegaran otak dan dia akan dipindahkan ke kelantan malam ni..
doakan la moga beliau cepat sedar dan sembuh.. sekian. "

 

Aku pecaya .. tapi menurut orang yang paling hampir dengan Ayie , seolah olah ini satu sandiwara ! Helooooooooooooooo.... apa kes ni ?? Kang kalau harimau datang makan kambing kau , orang kampung malas nak g tolong tau !

Serius .. kalau ni kes tipu , maka ini kali pertama dan terakhir aku percaya kau sebagai seorang kawan .. Selepas ni , pandai pandai la bernafas ...

Tapi kalau betul ... hurm.. semoga cepat sembuh...

" macam mana nak jadi blogger mcm awk "

 

" Boleh tanyA ...macam mana nak jadi blogger mcm awk...sayA sgt berminat nak buat tapi tak tahu dr mana nak bermula..... "

Aku dapat soalan ni di FACEBOOK ... mungkin dia nak tau camana nak jadi blogger .. Hurm.. ok .. mudah je.. aku rasa ramai boleh jawab soalan ni ..

Paling asas ... register di BLOGSPOT.COM .. Reka layout atau guna je yang sedia ada .. sebagai permulaan .. post satu entri.. Tadaaa... Anda seorang blogger .. Mudah bukan ?

OK.. semudah itu jer.. aku tamo cerita lebih lebih.. sebab soalan dia gitu jer .. Bab nak dapatkan pembaca , $$ .. tu dah ramai buat .. Yang ni ? Pon ramai buat tapi tak pe la.. aku jawab je la...

Bagi mereka yang berminat jadi blogger , aku amat amat alukan .. SELAMAT DATANG KE DUNIA BLOG !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI