Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 12 Februari 2011

AdyBudika tanya BEN ASHAARI ..

 

Pergh.. macam forum ehwal blogger lak .. hehe.. aku tak layak.. maaf yer ... tapi sekadar memberi pandangan dan pendapat aku setelah ditanya ...

" selain contest tu..apa lagi eh yang leh aku buat untuk naikkan minat org untuk terus baca blog aku... " soalan dari ADIBUDIKA

Contest.. mmg cara mudah untuk mempromosi blog .. Tarikan hadiah menjadi keutamaan dalam contest .. Lagi best hadiah , lagi ramai sertai.. Betul ke ? Sebenarnya , bagi aku tak ... Yang menarik sesuatu contest tu adalah contest tu sendiri ! Contest perlulah kreatif dan lain dari yang lain .. Kalau asik asik sama je , blogger pon malas nak join.. Hadiah , mmg menarik.. cuma kadang kadang , blogger bukan nak hadiah tapi keseronokkan join contest tu...

Tapi biasanya lepas mereka join contest tu , mereka akan terus ilang atau hanya sedikit je yang kembali ke blog kita .. Ini tips aku .. Bila kita buat contest , kita kena sedar .. waktu ini ramai yang akan ke blog kita .. Dan pada masa inilah kita pikat mereka ! Bukan pikat dengan contest tapi pikat dengan 'cerita' kita .. Cerita atau entri kita laa maksud aku ni haaa..

Kalau seminggu dok buat entri contest tu je , pembaca yang kali pertama masuk pon akan boring.. Dia takkan nampak keistimewaan blog tu .. Korang bayangkan eh .. Kalu kita tengok pertandingan bola sepak di padang... apakah penonton akan menonton perlawanan tu 100% ?? Tak kan ? diorng akan tengok gelagat  penonton lain.. Atau cuba nak provoke penyokong lawan. .. atau paling tidak pon usha awek kat depan atau belakang diorng.. haaa.. betul tak ?

Jadi ... bila buat contest , selang selikan dengan entri yang best ! Mudah kan ?

Siapa nak blog mereka direview ??

 

Blogger yang sedang meningkat naik , AYU sedang dalam mempromosi segmennya yang tersendiri .. Aku dah masuk tengok dan ianya .. menarik sekali ! Tak perlu susah susah buat entri ! Korang hanya perlu tinggalkan url blog korang je kat situ ... Haa.. susah tak ?

Bagi aku la kan ... promosi dua hala ini yang paling bagus .. contoh la kan .. Ini bukan mintak balasan .. Andaikata korang join segmen blogger Ayu tu , dan dia dah review blog korang , buatlah satu entri penghargaan pada dia .. Kan itu win win situation ..Ayu dah menceritakan tentang blog korang pada pembaca dia dan tiba masa korang pulak cerita pasal blog Ayu pada pembaca korang.. Adil la kan ?

Malangnya tak ramai berfikiran begitu .. Jangan fikirkan soal popular ! Popular tu akan datang sendirinya bila blog kita tu mmg bagus .. Jgn tengok blog aku !! Blog aku tak popular okeh ! G tengok blog blog yang layak digelar blog popular .. Haa.. tengok entri dia... cerita dia.. layout blog dia .. dan bagaimana dia menarik pembaca dia ..

Aku harap selepas ini lebih ramai blogger bersatu padu.. jangan fikirkan soal 'perut' sendiri .. Tak rugi langsung kita bekerjasama .. Tengok aku dan Mat Gebu.. tuu kat atas tu.. kitorang saling bertukar pembaca .. Rugi tak ? Rugi laaa.. aku tak dapat rasa masakan mat gebu nih !! Mat , kirim maggie goreng tiga rasa kat putrajaya eh !!

Rugikah aku bila promosi blog mereka ?

 

Aku mmg suka promosi blog .. Kenapa ? Entah ... saja je kot ? Suka membahagi bahagikan segala kekayaan yang aku ada .. Eceh.. potoss ... Takde maknanyaa !!!

Ari tu , aku ada promote satu blog ni .. si Puteri Katek .. dengan entri INI .. Dua tiga hari kemudian , dia bagitau aku , dengan entri tu , dia dapat lebih 100 follower begitu saja dan lebih 500 UV ! Gulp .. Aku kerugian !! Alangkah bagusnya jika aku kenakan bayaran ! Hahaha.. takde maknanya !! Takkan kaya  aku dengan cara begitu ..

Aku suka bila mereka suka .. Bukan bangga tapi aku dapat rasakan kegembiraan mereka tu .. Ala , bukan luak pun trafik aku kan .. malah lagi bertambah bila aku buat begitu.. Tak caya ? Cuba la buat ..

Best woo promosi blog ni lebih lagi blog blog yang mmg patut naik ! Korang rasa blog korang patut dapat peluang begitu ? Cuba tinggalkan entri terbaru hari ini dan beri sebab kenapa korang patut diberi peluang begitu di ruangan komen entri ni ?

Entri Pilihan Malam ini dan meh aku kasi tips ..

 

Terima kasih buat  Syed Graphix dengan entrinya "Aku Nak Jadi Macam Ben Bolehh?? " .. Katanya dia nak update blog setiap masa.. macam aku buat .. Boleh ke ? Masalahnya bukan boleh atau tidak tetapi mahu atau tidak ... tu jer ...

Macam sekarang ni aku kat Ali Bistro , Precint Diplomatik dengan member aku .. laptop tetap aku bawak.. sekurangnya masa melepak ni sambil berborak aku dapat update  dua tiga entri dengan cerita yang berlainan .. Borak tetap borak.. update tetap update ..

Berkaitan dengan blog klon tu .. aku tak kisah langsung.. tapi yang aku jauh hati tu , mereka yang follow dan mereka komen di situ majoritinya aku kenal .. Bukan apa , diorng semua dulu tu komen kat blog aku dulu.. Sebab tulah aku malas nak membalas komen di sini ..
Kalau benar mereka ni sahabat aku , mereka tak amik kisah langsung aku balas atau tidak komen mereka .. Sbb apa ,jika meraka add aku di FB atau Ym,pastinya aku akan layan seperti 10 tahun dah kenal.. tak caya ?? G  tanya pu3 katek tu.. kan kan ? Dok memanjang panggil aku PCB ! huh..

Ok.. Kes blog klon tu lebih pada hasad dengki.. saja nak menjatuhkan semangat aku .. tapi sayangnya .. aku malas nak layan .. Tapi aku berterima kasih pada dia sbb aku tau dah sapa gunting dalam lipatan ! Hehe..

Amik aura anak kembar di Gathering Kembar !

 

Nak pergi ke tak nak ? Dekat sangat dah ni .. tak g , rugi pulak... Bukan apa , segan .. Yang datang semua bawak pakej .. Aku tak lengkap pakej lagi.. Hehe... masih double.. Tapi tak pe la... Dah bagitau kat Huszaini kt blog dia semalam yang aku nak g...

Tapi tak de la nak g tepat jam 4.. aku g lebihkan skit masa .. dalam kul 5 lebih.. lagi pon hujan dah masa tu... Kena tunggu renyai.. dan , tak rasa lak diorang akan stay lama kat situ.. maklumlah , hujan pastu bawak budak budak lak tu.. hurm...

Ternyata meleset.. aku ngan wife , saja masuk ke kawasan tu dan tengok... kot kot diorng ada lagi.. Erk.. tapi aku tak pasti belah mana.. Yang aku tau kat Precint Diplomatik jer .. hehehe.. Taman ??? Aiseyman.. Tak tau ada taman situ.. WAh..ada taman.. leh jongging sana nanti.. hahahaha.. lupa lak.. hahaha..

Ok... g masuk n cari.. Tetiba nampak ada banyak kereta kat situ.. Hurm.. diorng la ni kot.. Nampak pon ada ramai budak kat situ .. Nak singgah ke tak nak ? Segan nih.. maklumlah , tak dijemput .. hehe.. Jemput jemput .. aku je segan...

Pusing satu round.. Kemudian buat keputusan , aku singgah .. Dan hasilnya ,

182887_192806650742979_100000409372347_644392_4895854_n 180604_192804934076484_100000409372347_644387_2777809_n

Nampak tak nama aku kat situ ?? Hehe.. last sekali tu.. haha... Tak pe, janji datang kan ?

Buat Zaini , maaf tak lepak lama .. maklumlah , ada urusan rumahtangga kena selesaikan .. Mau cari barang dapur kat pasar malam Bangi.. Tu pon lewat dah... Tak sempat nak makan .. Tapi , alhamdulillah .. dapat gak jumpa kawan kawan dan curi sedikit aura budak budak tu.. kot kot dapat kembar 4  , kan ? Anak kembar 4 okeh.. bukan bini 4 ! Tamo okeh ! Eceh, berlagak alim ... konon.. hahahaha... tapi serius , tamo ... pening kepala .. hati pon runsing.. eceh !

Apa pun , tahniah buat geng geng parents kembar kerana berjaya juga mengadakan gathering mereka tu.. Caiyok ! masuk hmetro lagi tuu...

Maaf... broadband aku disekat !

 

Pagi tadi , celik mata .. tengok blog.. tak leh bukak.. Ni mesti internet kat area Putrajaya wat hal  lagi... Terdetik kat dalam hati aku..

Tak kisah... kang g Low yatt .. mesti ok.. Tapi bila sampai sana... hurmm... g kat celcom.. dia kata tak bayar padahal wife aku kata bayar dah ... Grrr.... tak pe.. bayar dulu.. nanti check ngan Cimb..

Jadi.. nak tak nak.. kena guna wi-fi free.. Tak bayar ? Tiap tiap bulan bayar .. Tapi jumlah dia bukan seperti yang sepatutnya.. beratus ratus okeh !

Hurm... ni aku guna ?? nanti cerita.. nak g bangi jap.. g pasar malam sana ...

Kata mereka mengenai 1Tube.My dan Vlog aku ..

 

Buat pengetahuan korang  VideoLog aku dah lebih  4200 penonton dalam dalam tempoh 2 hari.. Ok la kan.. aku bukan artis.. ramai gak tengok kat situ.. tapi best ke ? Er.. VideoLog tu apa? Ok.. sebelum tu , kita tengok komen diorng ..

  1. miszATIN
  2. ain revival
  3. Woofer Storm
  4. erra syahira
  5. Azwani
  6. Qaseh dalia adelia

Nak join ? Baca entri kat atas tu haa..

Aku mengaku.. aku cuba bunuh dia !

 

Baru sampai dari Low Yatt.. Tak jadi beli iPad.. Beli external hardisk jer.. Harga , rm198 untuk 500GB ... wd punya.. ok la... mmg nak beli.. tranfer smua gambar gambar dalam laptop ni.. penuh sangat dah .. hurm..

Pagi tadi , aku terkejut ... semalam aku mmg cuba bunuh dia.. Dan aku sangkakan dia dah mati ! Hurmm... Aku tak berani nak cekik dia.. apatah lagi nak tikam dia .. Itu semua akan meninggalkan bukti forensik !

Aku terfikir.. berkat tontonan filem filem bermutu tinggi dari luar negara mahupun filem hindustan , aku guna kaedah paling selamat dan menjimatkan .. Aku lemaskan dia ! Sekurangnya dia mati lemas kan ? Boleh dianggap hero gak la dia kan ? Hurm..

Serius.. aku ingat aku dah berjaya.. Setelah melihat dia terbujur kaku.. aku tolak badan dia dengan kaki aku.. Tak bergerak ! Yess ! Yess !! Bukan Yes broadband tu yer.. Hurm..

Pagi tadi , sewaktu aku nak mandi.. aku tengok dia dah takde !! Hah ?? Aku tanya wife aku .. dia kata takde pon gak.. Sah ! Mak limah hidup kembal dan balik rumah ! Eh silap... lipas tu hidup balik ! Gulp.. rumah aku pasni pasti berhantu... huhu.. hantu lipas ?

Rela beri kebenaran nikah lagi !

 

Wah... sampai gak aku kat Low Yatt Plaza... Dah g antar htc aku akt Pda Expert.. Dia kata card aku rosak ... hurmmm .. kena beli baru.. RM70 terbang.. tak pe la... nak kata apa dah kan.. Diorng kata mmg mmc yang diorng provide tu mmg problem.. bila tukar baru , ok dah .. sekati korang la.. janji ok dah ..

Pastu aku ajak wife g cari MAC Store .. Huh.. lemah je langkahnya .. Wife aku ni macam akauntan negara.. Semua abis kena buat kertas kerja dulu sebelum membeli belah .. grrr..

Muka monyok gitu.. Dia kata , dia rela beri kebenaran aku kawin lagi dari g membazir gitu je ! Wah.. peluang keemasan .. Tapi dia tau.. aku takkan boleh punya ... Kenapa ? Aku ni spesis cepat pening kepala apatah lagi dengan kerenah perempuan ! Dengan dia pon cukup dah.. nak tambah lagi satu !

Grr.. Tak kira.. aku nak gak iPad.. sampai kat butik Mac... Aku pon try dulu .. Godek sana sini .. tengok sana sini .. Tanya sana sini ... Last last.. aku ajak wife keluar dari situ.. Dia tanya nape ? Aku jawab... tak best ! Guna netbook je  la... Ipad cam tak sesuai untuk kelasakan aku jer... Huh.. Jawabnya , aku terus bukak netbook dalam lrt jer !

Bahaya macam ni !

 

Lewat tidur malam tadi.. Subuh kena gegar ngan wife.. pastu aku tidur balik... hehehe.. Plan nak g pasar kat Sri Kembangan untuk beli barang dapur , terbatal disebabkan aku terlalu ngantuk dan penat .. Penat mata dan minda.. hehe..

Sedar sedar .. dah kul 10 pagi ! Huh.. kata nak g Low Yatt ... hurmm.. g turun bawah.. tengok wife dok layan tv.. Aku tanya la kenapa tak kejutkan aku ? Dia jawab.. dah kejut dah ! Huih .. mana mungkin.. kalau dah kejut sah sah dah sampai Low Yatt... hurmm ..

Dia kata aku tak nak pergi ! Grr.. mana mungkin.. aku nak g hantar service HTC aku nih .. hurmmm ... aku suruh dia bersiap ... Dia seolah malas nak g.. Aku tau sangat.. Selain nak g hantar htc aku tu . aku nak g sambar iPad.. hehehe ... mmg la dia tak nak.. membazir katanya ..

Eh.. aku tanya dia balik... Bila pulak aku tak nak pergi ? Dia kata dia tanya aku tadi.. Waahhh .. mana aci !! Tanya orang dalam keadaan tak sedar !! Bahaya la gini !! Kalau suruh sign tukar harta pon , sure aku sign punya !! Grrr... Tapi ok gak kan.. Dia pun spesis gitu gak... kalau nak suruh dia sign borang nikah lagi pon , sure tak sedar kan ? Hehehe.. idea idea ...

FACEBOOK ADALAH TEMPAT PROMOSI BLOG BAGI AKU !

 

Bukan tempah untuk aku berborak atau bersuai kenal.. Facebook adalah tempat untuk aku promosi blog dan juga urusniaga blog .. Kalau takat nak bersuai kenal sikit sikit tu ok la.. tapi kalau nak buang masa tu , maaf ...

Jadi , bila aku ditarik masuk mana mana group dalam tu , maka aku akan gunakan 150%  peluang itu untuk promosi blog aku .. Maklumlah , blog aku masih mentah ..

Jika nak berborak , aku rela gunakan YM .. Kebelakangan ini , aku kerap ditarik masuk ke dalam group blogger ... maka aku mmg akan paste entri aku di sana ! Bukan nak berborak atau berbalas mesej.. Kalau nak diikutkan , aku boleh la hangin sbb ditarik tanpa kebenaran tapi aku biar jer .. Hurm.. entah di mana silapnya tetiba aku pulak dikatakan kaki spam ??? Walah weiiii... dasat !

Aku terus tarik diri dari group tu.. Iskh.. serius .. aku tak hingin pon nak ada dalam tu... Aku sendiri pon ada berlambak group... Meh sini aku nak ingatkan .. Jangan main suka nak tarik pastu nak block blogger semata mata paste entri !  Kalau nak berborak , buat private group dan jgn tarik blogger yang tak pasti suka atau tidak ! Belajar hormati privasi orang lain...

Aku spam betul betul jika aku ditarik lagi !

Huh ! Aku malu dengan blog itu !!!

 

Huh... Aku check dalam referral aku pagi ni .. terkejut ! Sangat tinggi trafik dari dia .. Pelik ... aku terus masuk menerusi link yang terdapat di referral tu ...

Terkejut.. Sangat menarik blognya .. Gambar gambar yang diambil pon sangat best... Hurmm... Aku suka.. yup.. aku suka ... menarik sekali... kemas dan teratur ...

OK.. fine.. aku tewas ... sangat menarik entrinya ... aku tutup blog ! Tak caya ? G baca sendiri kat blog dia .. huh.. malu... malu aku .. nak tidur ar .. tenangkan jiwa ... huwaaaaaaa 

G baca kat SINI

Memang belog 'aku' tapi kena fikir gak ..

 

Jemu nak menegur ? Erm... tak la... Bukan takde pilihan .. ada ... tapi perlu gak bagitau .. Aku bukan nak menegur .. Bukan nak mengajar.. Tapi sekadar nak bagaitau jer.. Samada nak ikut atau tidak , terpulang .. Okeh ?

Ada banyak blogger mintak aku tolong bagi pendapat mengenai blog mereka .. Ok.. fine.. aku masuk .. dan tengok.. tapi tiap kali aku masuk dan tengok , menda yang sama je nak ditegur ...

Beginilah.. aku taknak bagitau apa yang tak kena atau apa yang kurang ... Cara paling mudah dan memberi pengalaman secara tidak langsung kepada blogger itu sendiri iaitu .... buat sendiri !

Apa yang nak kena buat ? Cuba cari blog blog yang mana dah lama di dunia blog ini .. Maksud aku blogger lama la.. blogger lama yang aktif.. Haa.. jgn cari yang setahun sekali update .. tamo gitu.. cari yang aktif.. Aku bukan salah seorang dari mereka.. hehehe.. tak layak di bandingkan ..

Apa yang patut korang buat ialah , tengok blog mereka.. apa yang mereka letak di blog mereka.. Dan bandingkan dengan blog korang sendiri.. Jika korang buat blog untuk kepuasan diri sendiri , maka biarkan jer.. Tapi jika buat blog untuk masyarakat umum ... sila kaji !

Blog adalah untuk dibaca... Jangan lupa .. blog mencerminkan blogger tu sendiri ..

Entri Santai Malam ini ..

 

" ingat lollipop je ke ada banyak perisa . okay tak lollipop pon ingat ice pop  je ke yang banyak jenis .kitkat pon hado okay . meriah gitu . ada sesape nak tempah ke ? boleh la call incix zack zukhairi . bukan ke beliau belajar kat jepun . eh ke dia dah balik kalao dah melepas lah kan nak rasa . hax

tanpa membuang masa membaca bebelan aku yang ntah pape . mari kita lihat pelbagai perisa kitkat yang di jual dekat jepun . wuyyo dorang nih suka sangat nak buat macam2 kan "

sambungan > sini

Blogger beri pendapat mengenainya ..

 

Lagi pendapat yang .. hurmmm .. hurm.. camana eh .. hehehe.. ok la kot.. kena baca gak ... kan kan .. dah mintak pendapat.. hehee...

  1. farahin :)
  2. Kuronofu91
  3. DeQdEq
  4. Amirchip
  5. AMMAR YASIR
  6. Adi Zhaf
  7. bun
  8. strawberrycincau
  9. Nadhirah-chan
  10. nur
  11. - Kid -
  12. ayucinta
  13. Muhammad hamizan bin yusof
  14. Aq Waeda,,,

Jom g baca !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI