Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 18 Februari 2011

Apa yang perlu dilakukan jika ..

 

Jika ada blog mengutuk /mengeji / mencaci maki dengan terang .. menyebut nama atau meletakkan gambar blogger yang dikutuk , maka tindakkan undang undang boleh diambil ... Samada menyaman , melaporkan pada polis dan ke SKMM ( Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia ) .. Kemana dia nak lari ? IP sebagai pengenalan diri ada.. Walaupun dia boleh guna IP yang bukan miliknya , ianya tetap boleh dikesan.. tiada yang mustahil dalam dunia nyata ini ..

Yang kedua ... jika tidak menyebut nama mangsa , tetapi anda mengetahuinya maka gunakan kebijaksaan anda sebagai rakan.. Buat tak tau .. Tak perlu laporkan pada rakan anda itu kerana itu akan mengeruhkan lagi keadaan .. bak kata orang dulu dulu " biarkan anjing kecil itu terus menyalak bukit .. takkan runtuh bukit tu .. "

Yang ketiga.. bila masuk ke blog blog berunsur negatif begini .. cepat cepat keluar kerana unsur negatif yang penuh dalam blog tersebut boleh merosakkan hati anda itu .

Yang keempat .. geleng kepala.. sebab dia takde isu .. Sifat begini mmg suka makan daging saudara dia nanti diakhirat.. Dan jangan bazirkan amalan kita selama ini dengan menyedekahkan kepada mereka yang kita kutuk / umpat / keji itu..

Mudah je kan ? aku sendiri pon tak nak mana mana blogger bagitau aku tentang blog blog yang mengutuk aku.. Aku tak nak tau dan aku tak kisah .. Apa yang boleh aku sampaikan ialah , KASIHAN...tu jer..

Ada orang nak bertomoi dgn aku ke ?

 

Pergh.. aku saja saja masuk ke blog rakan blogger tadi.. ada dia buat satu entri ... Katanya ada satu makhluk ni berminat nak bertomoi dengan aku ... n kata entri aku ni entri budak darjah satu n tak puashati eh aku masuk majalah .. Hehe..

Hehe... sian kan ? Pasal apa sampai gitu sekali ? Teringin nak bertomoi dengan aku sebab blog ? Aiseyman malu tul ! G Israel sana tu.. Bertomoi ngan rejim zionis tu ha.. berbaloi giler punya .. Ini nak bertomoi dengan sama bangsa dan satu agama ???? Malunya.. malu siut..

Kalau benarlah dah cukup jaguh , turunkan ilmu tu dalam blog.. Bukan pakat nak tunjuk hero ajak orang bergaduh .. Aku nak bergaduh pasal blog ?? Hehe... Perlu ke ? Sat nak pk.. Eh.. tak perlu pk... buang masa buang karan .. buang peluh jer ..

Kalau nak tunjuk jugak... jadilah blogger yang benar benar jaguh.. Dalam dunia blog , kita jadi blogger.. kalau atas gelanggang , kita jadi pejuang... Pandai pandai la mengembek ! Jangan salah masuk kandang ...

Masih lagi blogger dalam kepanasan ..

 

Grr.... geram... mau je aku tukar guna UNIFI.. tapi kalau 24 jam duduk rumah , best la gak .. Tak pe la.. janji dapat update sat ...

Berikut lagi 15 blog yang punya 1000 - 1500 follower... Nak join ? G masuk dah ke link utama untuk menyertai segmen ini ..

  1. http://ohbloggy.blogspot.com
  2. http://embunmenitis-yaya.blogspot.com
  3. http://faizalfredley.com
  4. http://aidaatblog.blogspot.com
  5. http://www.zackentry.com
  6. http://tomatokering.blogspot.com
  7. http://akuxpandaitulis.blogspot.com
  8. http://halusinasi90.blogspot.com
  9. http://mietos.blogspot.com
  10. http://miraamirudin.blogspot.com
  11. http://me-viewingtheworld.blogspot.com
  12. http://thegoldenrosereturn.blogspot.com
  13. http://fatinmyra.blogspot.com/
  14. http://bahulucom.blogspot.com
  15. http://iammrshakim.blogspot.com

Maka mereka yang tepat ialah ...

 

iqbalhakimi kata "pakai shawl yang gaya ala2 sama....
letak gambar besar2 kat header..
letak nama sendiri kat header..
dua2 ada kaitan dengan langkawi.."

AdiaLuze jawab "

1) design shawl bebudak yang cute2 ni unik skit.. Tak semua orang leh gayakan...
2) Gambo Header muka ala2 macam kartun anime (mata besar, mulut kecik)
3) Dua2 orang Langkawi :) "

Maka tu je la.. Aku ketawa sebab gaya dah sama... pastu dua dua dari satu tempat dan mereka saling tidak kenal mengenali tetapi diketemukan di dunia maya ini.. Menarik bukan ?

Bak kata 'dia' ... " BERASAL DARI SEKOLAH YANG SAME!!
DIA MAKTAB MAHMUD LANGKAWI SAME DENGAN YUYU! OHHH JUNIOR KUU ZYRA!!! NI KAKAK MU PALING SOPAN DI SEKOLAH!! "

Lawak lawak ..

Pembaca setia atau pembaca sedia ?

 

image Lagi 200 , akan cukup sejarah peribadi yang tak dijangkakan langsung dalam kamus hidup aku ... Alhamdulillah dan terima kasih semua ..

Entri aku tadi berkaitan TRAFIK , ada la sorang blogger popular masakini menegur aku .. hehe.. dia ingat aku salah tulis 'pembaca setia ' sedangkan aku mmg maksudkan 'pembaca sedia ada ' ...

Pembaca setia , boleh jadi pembaca senyap atau pembaca tak senyap.. hahaha.. malas nak pk perkataan dia .. Ok ... Antara pembaca senyap dan pembaca sedia ada , peranan dia mmg berlainan ..

Pembaca senyap , mereka mmg gemar masuk ke blog kita .. mesti wajib nak masuk.. Yang ni mmg best la.. dia mmg menghasilkan 1UV setiap .. Ok la kan ? Mungkin mereka akan bercerita tentang blog kita kepada rakan mereka pulak.. best la kan  ?

Manakala pembaca sedia ada ni , belum tentu mereka akan kembali .. Datang sekali kemudian pergi tanpa memandang belakang dah ..Apa yang patut kita buat bila 'pembaca sedia ada' ni datang ke blog kita ?

Hehe.. inilah yang sepatutnya kita fikirkan.. Rugi biarkan pembaca sedia ada ni berlalu begitu saja .. Amat rugi ... betul tak ? kan ? OK.. perhatikan gambar yang aku letak kat atas tu ..

Follower aku senantiasa bertambah dan terus bertambahkan ? Jika pembaca setia , apakah follower aku akan bertambah ? Hehe... Fikir yang tu gak ... ok ? Nak g Alamanda lak..  Sambung kat sana ..

Aku mmg gila TRAFIK !

 

Ujang9897 hantar mesej kat aku.. dia kata semalam review entri dia tu dapat 300 UV ... Best ? Pergh... mmg best la kan .. Bukan skit tu .. Tapi sebenarnya skit .. kan ?

Sewaktu melepak berinfomasi bersama geng geng Sahabat Blogger di Putrajaya ari tu , aku ada memberitahu pada FAIZAL FREDLEY (FF) bahawa semua blogger mampu dapat trafik beribu ribu sehari dan juga boleh buat segmen mahupun contest .. Tapi apakah yang mereka 'terlupa' sebenarnya ?

Mereka terlupa bahawa trafik yang mereka dapat ari tu , adalah untuk hari itu saja .. kan ? Pas abis segmen atau contest , trafik akan menurun semula .. betul ?

Apakah yang patut dilakukan sebenarnya dengan trafik trafik itu ?? Kalau kita memandang trafik itu hanyalah nombor , maka trafik itu cumalah nombor.. Tapi jika kita memandang trafik itu adalah debunga yang sedang berterbangan maka inilah masanya untuk meluaskan lagi jajahan !

Ya.. aku mmg gila trafik.. tapi bukan trafik nombor ! Aku gila trafik pembaca !! Hehe.. Satu pembaca sedia ada boleh menghasilkan 10 pembaca baru... Bayangkan !!!

Apakah persamaan kedua blogger ini ???

 

image http://zyralicious.blogspot.com/

image

http://kupukupukecik.blogspot.com/

Sapa betul , aku review khas blog dia !

Hehehe.. jgn gelak tau.. aku puas dah gelak.. hahahah... Yuyu jumpa dah kembar dia.. ke ada kaitan diorng ni ??? hahahhaha ... Ok.. ni ada satu contest kalau berminat la .. Klik SINI

Senarai blogger 'kepanasan' ...

 

Yeargh.. kepanasan untuk menjadi blogger yang sebenarnya blogger .. InsyaAllah ... Rajin rajin la yer ... Jangan jadi cam aku nih.. malas !!

  1. http://noorhekmat.blogspot.com/
  2. http://littlehoneybun.blogspot.com
  3. http://inibelogfyna.blogspot.com
  4. http://kapieartslover.blogspot.com
  5. http://emonmoon.blogspot.com
  6. http://wacanaku2009.blogspot.com
  7. http://puingcinta.blogspot.com
  8. http://fztogether.blogspot.com
  9. http://loqkimagri.blogspot.com
  10. http://mariammderat.blogspot.com
  11. http://kakaksyaza.blogspot.com
  12. http://heandsheloves.blogspot.com
  13. http://jantankeparat.blogspot.com
  14. http://missmasyitah.blogspot.com
  15. http://pokcikejoy.blogspot.com
  16. http://ams-whitelover.blogspot.com
  17. http://firikhwan.blogspot.com
  18. http://diariummi.blogspot.com/
  19. http://fiestory.blogspot.com
  20. http://ohbloggy.blogspot.com

OK.. 20 dulu.. kasi simpan sikijap... Erk.. tengok je ???

Bagaimana nak jadi blogger yang berjaya ?

 

Ramai nak jadi blogger yang berjaya .. Aku pon nak berjaya jugak.... Tapi berjaya tu , dari sudut apa ? Kalau kita tengok , sebenarnya ramai blogger yang berjaya .. Bezanya , ada yang menyerlah dan ada yang low profile.. Mana satu yang kita nak sebenarnya ?

Mengikut pengalaman aku la kan .. Yang jenis menyerlah ni sampai keluar ke tv , majalah , suratkhabar dan macam macam lagi.. Ni kira dah tahap glamer la.. Tapi apakah mendatangkan pulangan lumayan ? Wallahu'alam ..

Yang jenis low profile ni pulak .. tak glamer .. tapi blog dia meletup.. meletup dari segi trafik.. Ada je orang masuk baca.. Blog blog gini lebih pada blog tutorial .. Kekuatan pada teknik blogging pon punca tah henti henti pengunjung masuk .. Yang ni jenis senang kira punya .. Tak payah pening nak cari isu atau entri apa nak dibuatnya.. Dah cukup power dah ..

Jadi , yang mana satu nak ? Glamer atau low profile ? Untuk berjaya , ilmu kena ada .. ilmu blogging.. Bukan takat main post entri kemudian blogwalking .. Mmg susah.. takkan hari hari nak blogwalking kan ? Kena ada ilmu ...

Kalau rajin , cuba google.. ada saja teknik blogging yang diajarkan .. Cuma rajin mengkaji atau tidak .. Kalau berjaya gunakan , insyaAllah blog senantiasa ada pengunjung..

Aku , aku gemar buat kerja susah.. Aku puas dengan kerja susah .. Work hard kat Wak Jawa .. Tapi aku suka gitu.. walaupun pening kepala tapi aku tersenyum.. Sbb diorng masuk kerana nak baca entri aku.. Tiada teknik blogging diselitkan disitu .. Cuma , bebelan aku secara santai ..

Aku puas.. namun masih belum dikategorikan sebagai blogger yang sudah berjaya ..

Ada orang tanya , siapa BEN ASHAARI ni ?

 

Aiseyman .. malu aiii.. dia tanya kat komen blog aku la.. Pengasas blog ke , tanya dia .. Gulp... Kenapa ramai orang kenal dia ? Lagi dia tanya ... Hurm...

BEN ASHAARI ni blogger tepi laut je.. tak de nak menyelam ke lain dalam untuk melihat keindahan dasar laut sebaliknya gemar menghabiskan masa melihat terbitnya mentari dan terbenamnya matahari .. Matahari disebalik awan adalah segala idea kepada misterinya kehidupannya sebagai seorang blogger ... Itu jer.. Tidak lebih dari itu .. Bukan cuba mencipta nama sebagai selebriti atau mengejar populariti sebaliknya membuktikan bahawa semua individu mampu dikenali ramai dengan cara tersendiri asalkan berfikiran positif .. Bukan mudah untuk berjaya tetapi mudah untuk mengecapinya jika ada usaha dan senantiasa berdoa kepadaNya agar pintu rezeki senantiasa terbuka untuk kita ..  Tu jer.. okeh ?

Ok.. senarai blog yang terpinggir dan ini yang terakhir untuk 100 FOLLOWER ke bawah ...

  1. http://shares-something.blogspot.com
  2. http://rafizacute.blogspot.com/
  3. http://syafizaalexa.blogspot.com
  4. http://qasehdindakanda.blogspot.com/
  5. http://nabamku.blogspot.com/
  6. http://forevermore-mizsakma.blogspot.com/
  7. http://kyrahasman.blogspot.com/
  8. http://risingsunawakenmoon.blogspot.com/
  9. http://yayashahrizan.blogspot.com/
  10. http://diyanadena.blogspot.com/
  11. http://kapieartslover.blogspot.com/
  12. http://oasisofheart.blogspot.com
  13. http://heartstoryteller.blogspot.com/
  14. http://superbulat.blogspot.com
  15. http://bicarahaticinta.blogspot.com/
  16. http://sophieamran.blogspot.com/
  17. http://chepot2954.blogspot.com/
  18. http://ikmalira87.blogspot.com
  19. http://kisah-gadismelayu.blogspot.com/
  20. http://intanmaizura.blogspot.com

OK.. pasni 1000 -1500 , ok ?

Aku terharu dengan dua entri ini ..

 

Aku tak rasa mereka ni nak membodek.. dari cara mereka  , mmg mereka meluahkannya.. Aku pernah merasai apa yang mereka rasa .. Hurm... satu hari nanti , mereka pula akan merasainya.. InsyaAllah ..

Hurm... pastinya akan ada lalat menyinggah dan meninggalkan pesanan maut buat mereka .. Aisey.. pasal pa lagu tu ? Toksah la ... hurm...

Hurm... pening kepala tetiba lak.. nak tengok monitor pon dah kabur .. hurm... tapi kena update promosi .. huhu..tak pe.. dah janji... kena tepati... sedaya mungkin..

SEGMEN BLOGGER PANAS : PUNYAI 1000 -1500 FOLLOWER ?

 

Ok... memula , mana mana yang tercicir dalam SEGMEN KHAS BAWAH 100 FOLLOWER , sila tinggalkan juga url korang di ruangan entri ini dengan url yang lama tu eh ..

Buat yang baru ... berminat nak join ? Jom... cam biasa apa yang kena buat ialah entri baru :

  1. Header Ben Ashaari Blog
  2. Tajuk : SEGMEN BLOGGER PANAS : PUNYAI 1000 - 1500 FOLLOWER ? dan linkkan ke entri ini ..
  3. Tinggalkan url korang di ruangan komen entri ini ..

Terima kasih.. Eh , tutup .. malam ni ... cepat...

Lagi lagi senarai Blogger Baru ..

 

  1. http://ciknarlieza.blogspot.com/
  2. http://nuruldya13.blogspot.com
  3. http://dieylashaza.blogspot.com
  4. http://cerekairku.blogspot.com
  5. http://dayahremlee.blogspot.com
  6. http://kenyanglaparkehidupan.blogspot.co
  7. http://pedachepallar.blogspot.com
  8. http://blog-lianalovekhairi.blogspot.com
  9. http://shares-something.blogspot.com
  10. http://frameandlenses.blogspot.com

OK.. ni je ke ?? ada sapa lagi yang tak dimasukkan ? ? panggilan akhir ni.. haaa... pasni 1000 ke atas lak ...

Khas buat wanita ...

Bagi mereka yang tinggal dalam kawasan Selangor dan Kuala Lumpur , dan berminat dalam bidang kecantikan ... ehehe.. jeng jeng ... dup dap.. dup dap... terutama dlm solekan laa... dan juga beminat untuk menambahkan lagi pendapatan sampingan , sila baca betul betul di bawah ini ...

Siapa sahaja yg berminat dengan solekan tapi tidak mampu untuk menyertai mana2 kursus solekan ( PERCUMA OKEH ! ) , jom join kursus yang ditawarkan oleh RED GLOW ACADEMY ini ...

Jangka masa : sebulan saja.. Setiap hari Sabtu dan Ahad .. bermakna kelas cuma 8 kali saja.. Wajib hadir kesemua kelas ..

Masa : 10 pagi hingga 3 petang .. kejap je kan ?

Lokasi : SHAH ALAM ..

Tawaran sehingga bulan Disember 2011 ..

Mereka yang masih belajar ( budak U ) pon boleh join .. FREE nehh !! Rugi wooo ...

Skang dibuka untuk pengambilan bulan MAC 2011 ... Berminat ? Sila email nama dan no tel ke BENASHAARI@YAHOO.COM

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut , sila rujuk SINI .. Terima kasih ..

Jika ada perubahan , pihak Red Glow akan memberitahu ...

Cuba hidup dengan cara sendiri ..

 

Alhamdulillah .. tahun ni aku tidak menitikberatkan langsung bab SEO .. aku main taip je apa aku nak cerita .. Dan sangat memberangsangkan.. Mereka menyukainya ..

Dulu , aku pasti akan ada masukkan artikal berita .. Ada blogger tak suka .. katanya aku blogger copy paste .. Dan sekarang , aku buat segmen promosi jer.. ari ari dok promote .. Dan alhamdulillah , ramai kata berbaloi.. Sokongan padu dari rakan rakan blogger dan pembaca yang lain .. Terharu aku !

OK.. senarai pagi ini ..

  1. http://cikmonstercantek.blogspot.com
  2. http://inielaiesayaie.blogspot.com
  3. http://fizalinolie-ourlifeourstory.blogspot.com
  4. http://fyzamahazir.blogspot.com/
  5. http://gebangkembangwiflea.blogspot.com
  6. http://ryderchip.blogspot.com
  7. http://aihanmujar.blogspot.com
  8. http://senyumumisimpul.blogspot.com
  9. http://tintaaien.blogspot.com
  10. http://kueziya.blogspot.com
  11. http://oggyblue.blogspot.com/
  12. http://nurikhyardee.blogspot.com
  13. http://akudieya.blogspot.com
  14. http://mrsmaza.blogspot.com
  15. http://chipsmoresaje.blogspot.com
  16. http://purnamalie.blogspot.com/
  17. http://buttersheep.blogspot.com
  18. http://thisisme-shera.blogspot.com
  19. http://sindarella84.blogspot.com
  20. http://fynashahruddin.blogspot.com/
  21. http://lovelyemiralisa.blogspot.com
  22. http://simbiosisparadigma.blogspot.com
  23. http://penjejak-mimpi.blogspot.com
  24. http://nurulcomeygurl93.blogspot.com
  25. http://akmallrazlan.blogspot.com

Ok.. selepas ini ada satu entri khas buat wanita ... Baekk punya terutama buat mereka yang teringin mahir dalam .. erk... tungguuu ..

Penyeri pagi rakyat malaysia ..

 

Abang Jem .. Mat Salleh .. Wak Jawa... Dengar Sinar.Fm pagi pagi tak ? Setiap pagi kalau dalam kereta mesti wajib bukak SINAR punya .. Kenapa ? Aku mmg minat Salleh Yakub dari kecik lagi.. Senyum dia mmg ikhlas sungguh ...

Kali pertama aku tengok persembahan dia secara live sewaktu dia dijemput membuat persembahan di Kementerian Kewangan , beberapa tahun yang lepas .. Mmg dia best ! Tatak sombong punya olang looo ...

Dan dia sering menjadi contoh kepada para lelaki yang teringin nikah lebih dari satu ..Yelah , dia kawin bukan sbb rupa.. haaa... Ni tidak , nak kawin je mesti perempuan tu cun ajaa... Kalau tak cun , mesti kaya.. Haa... camana tuh ?

Melihatkan perwatakkan dia tu , tak mustahil para isteri dia susah nak merajuk dengan dia ..Ilmu agama dia pon boleh tahan.. Kalau takat isteri nak merajuk jer , kasi kuar je dalil agama .. hehehe... sure pk balik nak buat dosa kering kat suami... Yelah , baik gitu dari dok maki hamun dan bertekak dengan si isteri kan ?

Lelaki wajib ada pengetahuan agama yang meluas bila berumahtangga .. Bukan takat bila nak menikah lebih baru nak bukak kitab.. adeh ...

Aku tau aku tak kacak !

 

Kali pertama aku ditampar oleh cikgu , ketika darjah 3 dulu .. Huih.. cikgu perempuan tampar aku tu.. Birat pp aku.. balik aku repot kat bapak aku .. Bapak aku kata apa tau ? " Jom g saman cikgu tu !! " .. Menang wehhh... Aku kaya jap masa tu.. dapat la simpan duit untuk masa depan padahal baru darjah tiga.. Haaa.. tapi sayang.. tu cuma angan angan aku jeeee... Sebaliknya bapak aku menambahkan birat kat pipi sebelah lagi.. Cukup lega ! Tu pasal aku tembam sampai skang !

Kesan dari tamparan cikgu tu membuatkan aku menyampah pada dia sampai aku keluar dari sekolah rendah tu... Masih aku ingat lagi , waktu subject Matematik .. Disebabkan itu , aku benci matematik ! Kalau tak , aku dah jadi juruterbang yang berjaya dah .. Benci kat matematik la aku jadi .. er.. takyah la cakap.. malu aii ..

Sebenarnya kan , kita tak sedar ... Telapak tangan kita ni , besar impaknya pada anak anak kita ( eceh ) atau budak kecil.. Jangan main suka nak tampar anak kita atau main ketuk  kepala budak .. lebih lagi cikgu ... Maaf .. aku cakap berdasarkan pengalaman aku semasa mengajar dulu .. Aku tak buat sebab aku kesian ...

Bukan tak boleh tampar tapi zaman ni anak kecil tak lagi selasak dulu.. Walaupun main sukan lasak tapi dalam hati ada taman punya .. Buang karan jer.. er... cam aku.. hehehhe...

Satu pesanan buat bakal guru .. tensen camana pon , jangan angkat tangan pada budak .. Terlalu tinggi impaknya.. gunakan je pendekatan psikologi.. aku rasa cikgu lagi teror dari aku kan.. hehe..

Mesti korang tertanya , kenapa aku kena tampar dek cikgu tu ?? aku bercakap sewaktu dia mengajar .. Pastu dia panggil aku.. dia tanya aku .. Tuliskan dalam nilai wang ... TIGA RINGGIT DAN ENAM PULUH SEN...  Aku tulis waktu tu apa ??? $3.60sen ... hehehe.. mana mana cikgu pon le bunuh diri kalau dapat anak murid cam aku ..

Tapi kesan positif.. aku terus teror bab duit.. hehehe.. tapi masih malas bab Matematik .. Selain tu , aku rasa aku tak hensem kot.. rambut masa tu ala ala alleycats weh !! Kalau zaman ni leh la dibanggakan.. hahahha .. takde maknaa !!

Aku tamo add dah orang kat FACEBOOK !!

 

Insaf.. tamo dah .. nanti aku dikatakan gedik lak.. Macam aku lak beria beria .. iskh.. Padahal nak kumpulkan blogger .. pastu berkawan kan.. buka nak buat bini pon.. Pergh.. ayat !

Kecil hati aku.. sat nak ukur .. Haa.. kurang 0.01 cm .. haih... Niat nak berkenalan dengan mana yang termampu tapi disalahfahamkan .. Aku tau la aku bukan artis kan .. Kalau aku artis ?? Cuba aku add diorng.. Maunya diaorang lari satu malaysia !! Artis add peminat .. Haa.. Cuba bayangkan .. Bayangkaaan.. Mari kita bayangkan bersama sama.. Bayangkan kita berada di atas bukit yang menghijau... Datang lelaki yang kacak lagi tampan.. Artis la tu.. Haa.. pastu dia sapa korang .. Eceh.. Kalau artis tu perempuan .. bayangkan .. sapa eh.. sapa sapa je la.. janji bukan aku .. Haaa.. mesti seronok punya sampai guling guling kat situ ..

Tapi takpe la .. Aku dah add dah mana yang termampu.. Yang tak add tu , kalau sudi add la aku yer... Aku terima dengan hati yang terbuka.. Siap open table !! " Mamak !! Teh o 10 !!! Semua dia bayar !! "

Gitulah ada dunia .. Suka tak semua .. Tak semua suka .. kan ?

Tua tapi muda ...

 

Sebelum tidur ... aku selalu renungkan kembali saat saat aku kecil dulu.. Sekarang aku dah berumur 35 tahun.. tapi masih terasa seperti belasan tahun ..

Tiap kali aku balik ke rumah orang tua aku .. Wajah ayah aku paling sayu aku lihat .. Wajah tua dia .. Kepenatan terserlah tapi disimpan dalam dalam .. Ceria hanya lakonan ... sedangkan aku tahu , dia terlalu penat bekerja ..

Hanya anak buah aku saja pengubat keletihan dia tu .. Biasanya lepas aku workout , aku akan duduk bersama dengan dia dalam 10 minit gitu .. berbuat sambil mengurut telapak kaki dia .. Keras .. tanda terlalu banyak berjalan .. Kesian.. Tak sanggup nak mengalir air mata depan dia ..

Dia bukan seperti aku .. kalau hadiah pemberian orang , akan dia simpan elok elok .. Sandal Hush Puppies yang pernah aku belikan pada dia dulu ... kalau tak silap aku selepas aku dapat bonus.. dia simpan kemas dalam kotak kasut dia ..

Hari tu , dia pakai kembali sewaktu pulang ke kampung .. Sayangnya kasut tu 'meletup' .. aku rasa mungkin dah terlalu kembang dibahagian tapak sandal tu .. Dibuat dari gabus aku rasa.. mmg sedap dipakai tapi tu la.. takde rezeki .. Hampa je muka dia.. Dia kata dia sayang sandal tu .. hurm... pemberian anak dia ...

Aku mmg suka lebihkan ayah aku walaupun dulu ayah aku tu garang dengan aku .. Sbb dia sanggup bersusah payah demi aku sewaktu aku belajar dulu .. Siang malam dia bawak teksi untuk mencari duit belanja pelajaran aku .. Hurm ..

Alhamdulillah...walaupun aku dah kawin.. aku tetap balik ke rumah tu 2-3 kali seminggu untuk melihat keadaan mereka.. Saja aku bagi alasan untuk ke gym padahal kat putrajaya ni ada gym pon .. Nasib baik wife aku jenis tak kisah .. Sbb tu aku tak kisah kalau nak balik Kelantan tiap tiap bulan sbb dia masih ada ibu bapa .. Dan aku faham perasaan tu .. Lagi pun aku mmg suka jalan jauh.. rehat minda.. Diorg kat sana pon tak kacau aku sangat bila balik sana .. Sporting gitu .. hehe..

Kita jangan lupa.. kita akan tua .. dunia ni umpama roda... jangan bongkak dan angkuh bila berjaya .. Jangan lupa orang tua kita bila bergaji besar ...

hurm ...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI