Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 21 Februari 2011

Wah .. dah 1ribu kengkawan TWITTER

 

Wah .. tidak ku sangka .. dalam diam diam dah lebih satu ribu rupanya .. heheh...

image Walaupun tak beberapa aktif sangat bertwitter namun masih ada yang sudi add aku .. Terharu .. huk huk .. nak nangis sat bleh ? Hehe.. guwau jer ..

Aku cuma bertwitter masa nak g kerja dan otw balik rumah je.. Masa kat opis , takde masa dah .. cukup dah dengan berblog.. tak sempat nak berbalas balas twitt.. Sbb tu ada yang terbabas aku tak balas .. huhu.. jgn marah eh..

Bagi yang sudi nak add aku , cari je BENASHAARI .. hehehe..tqqq ...

Ayam pon aku tak kisah dah !

IMAG0066

Kalau dah hantu , maka hantulah dia .. Hehe.. hantu blog ! Tu la dia .. Letak ayam KKR depan mata pon aku tak hirau kalau aku dah mula menaip entri.. Tak kisah apa apa dah ! Yang penting , update !!

Itulah yang berlaku tadi di Alamanda .. Walaupun dah masuk waktu makan malam , aku tetap update satu entri dulu ... sbb dah datang idea.. jangan biarkan 'berlalu' ...

Bila dah ada idea .. jangan tunggu basi .. Bila dah basi .. nak kasi fresh , dah tak best kan ? Kena pantas.. Bagi aku , blogger ni macam wartawan .. Bezanya wartawan ni kena ada editor .. Blog tak perlu... kasi up terus.. Tapi kalau salah fakta , siap lerrr... I SAMAN U ... U SAMAN I ...

Vlog di Putrajaya ari tu .. Yang bawak laptop dan update blog mereka di sana .. sapa eh ??? Ok.. aku sorang jer .. hahaha... Yang lain mmg berhibur.. ok la tu.. diorng muda lagi.. banyak masa lagi untuk berjaya .. dan aku , semakin kesuntukkan masa ..

Usia blog aku ni , baru setahun lebih .. terlalu jauh lagi untuk berjaya .. maka aku kena kerja keras.. Atau , biarkan je begitu.. Update bila rasa nak update .. Tapi bila begitu , jangan la dengkikan blogger lain yang naik .. kan ?

Kerja keras atau kerja secara bijak ? mana satu pilihan anda ??

Aku sedar aku ini sudah berpunya ...

 

Dua hari ni blog aku asik dok keluar perkataan HELIZA ... Mesti ada yang fikir aku nak mengatal .. Iskh.. jangan begitu .. Apa yang aku lakukan itu adalah satu 'amanah' yang telah dipertanggungjawabkan untuk aku.. Inilah cara aku ...

Aku dijemput untuk menghadiri majlis pelancaran album HELIZA tempohari... Satu penghormatan buat aku.. Jadi apa yang aku lakukan adalah untuk membalas kembali penghormatan yang diberikan olehnya dengan mempromosi album beliau ..

Mungkin 'aura' aku tak la sebagus blogger blogger lain tapi aku cuba melakukan yang terbaik.. Maka aku promosi sebaik mungkin sebagaimana aku mempromosi majalah RAPI , 1Tube.my yang mana telah sudi menjadikan aku salah satu segmen mereka ...

Sememangnya aku , ujang , broframestone sengaja mencetus satu 'isu' agar kelihatan seperti mana yang korang fikirkan sedangkan itu cuma satu drama jer .. OKeh ?

Kami sedar kami siapa .. Jangan risau .. okeh !

Jangan benci LELAKI !!

 

Putus cinta ? Kerapkali lelaki dipersalahkan ! Kenapa lelaki ? Dijawab oleh perempuan , katanya lelaki gatal ! Pantang tengok perempuan berdahi licin , cun , jelita , seksi  dan banyak lagi la alasannya ..

Laaa... maknanya puncanya adalah perempuan la kan ? Perempuan la bersalah kan ? Haaa... Lelaki , kalau tak digoda .. tak jalan.. Tapi kalau di goda tapi tak layan , tak jadi gak kan ? Tapi untuk berapa lama tu ?

Bayangkan kalau hari hari digoda ? Jari jemari pegang tasbih pon silap silap letak dalam laci !! Syaitan tuu... dah membisik.. Iman nipis.. Walaupun berkopiah sekali pon , belum tentu kebal !

Tapi , jika perempuan sendiri yang sedar diri ... pakai elok elok.. tau mana batasannya , pergaulannya ... rasa rasa lelaki camana ? Bayangkan ikan diletak dalam tupperware .. walaupun hidung si kucing tu terbau haruman ikan tu , boleh ke dia nak bukak tudung tupperware tu ? Mampu tunjuk taring n kuku je la jawabnya.. Selamat ikan tu kan ? Bila selamat ikan tu , maka kucing tu makan je la biskut kering tuan dia bagi tu ..

Sebelum nak salahkan lelaki atas perpisahan kerana dek orang ketiga , cuma kita sama sama perbetulkan kehidupan kita .. Berbalik pada Al-quran dan sunnah Rasulullah s.a.w .. InsyaAllah ... Selamat semua .. Kalau gatal sangat pon , buat cara yang halal !  Yang ni , mmg sah kucing gatal la .. Tak larat pon nak gak .. camana tu ?

Ehem.. khas buat Heliza...eh.. perempuan saja..

       image     image 

pelbagai lagi ada dijual di > http://shawlsayucinta.blogspot.com/

Bosan ? Jom serbu !!

 

Setiap hari ada je blogger buat contest , GA dan macam macam lagi aktiviti untuk menghargai pembaca mereka ... kan kan ?

OK.. tamo bebel lelebih.. makin menyampah kan ? Tak pe..tak yah bagitau.. aku tau sorang dah.. simpan je dalam hati tu yer.. biar menanah je perasaan menyampah tu dalam hati tu yer..Hehe.. kalau nak luahkan , sila beristighfar dan mengucap dulu.. Baru luahkan .. biar marah dalam keadaan beriman .. okeh ?

Senarai GA n CONTEST :

  1. http://sayaphalusinasi.blogspot.com/2011/01/contest-best-header-for-apezs.html
  2. http://red-kamikaze.blogspot.com/2011/02/kamikaze-jom-skodeng-30-blogger.html
  3. http://eppyphamdiary.blogspot.com/2011/02/cool-wif-sunglass.html
  4. http://bonadsayang.blogspot.com/2011/02/siapa-mata-duitan-join-contest-pertama.html
  5. http://williewinkie.blogspot.com/2011/02/contest-muncung-paling-cun-habis.html
  6. nak tanya..!!!!!!!!
    kenapa asyik sibuk HELIZA....!!!! ( ni dari UJANG9897 .. apa kes ni  ??? )
  7. http://jomklikblog.blogspot.com/2011/01/rm-300-untuk-follower-bermula.html
  8. http://efashi.blogspot.com/2011/02/segmen-iq-anda.html
  9. http://inibelogfyna.blogspot.com/2011/02/contest-teka-lirik-lagu.html
  10. http://noremyrahmat.blogspot.com/2011/02/1st-giveaway-black-bagi-diri-mu.html
  11. http://meandslimming.blogspot.com/2011/02/contest-diet.html
  12. http://sum1buchuknya.blogspot.com/2011/02/raimi-1st-giveaway_14.html
  13. http://familymoza.blogspot.com/2010/12/saya-nak-shawl-ini.html
  14. http://lifeoftyra.blogspot.com/2011/02/first-contest-jumping-high-photo.html
  15. http://sweetcardigan20.blogspot.com/2011/02/cardigan-free-utk-contest-pose-dengan.html
  16. http://illustrasiaku.blogspot.com/2011/02/c-teamusical-water-ball-giveaway.html#more
  17. http://mumlittlemonster.blogspot.com/2011/02/photogediks-contest.html

TU JE... TUTUP DAH YER OFFER ... hehehe .. untuk lihat keterangannya mengenai GA dan CONTEST sila ke SINI

Blogger Pilihan BEN ASHAARI

 

Sangat cekal... aku saja duga dia .. nak tengok sampai bila dia nak 'follow' entri blog ni .. Aku tabik ! Mmg dia cekal !! Aku tau dia bukan nak mengampu tapi dia nak pendapat aku ...

Pendapat aku , yer... mmg sangat sesuai dengan blognya .. Sangat cute tapi kalau nak aku kata pilihan aku , hurm... belum kot... Maaf , aku terus terang jer .. Blog dia menarik.. Entri dia menarik... Susun atur dia menarik .. tapi header bukan citarasa aku..

Aku suka header yang berani .. Punya maksud maksud tersirat .. atau warna warna yang berani.. Header bagi aku sangat penting kerana ianya mewakili blogger tu sendiri .. Sejauh mana blogger tu sanggup 'bermain' ! Haa...

Tapi aku respek blogger ni .. I Likeee !! bukan suka kat dia tapi suka dengan kecekalan dia.. Tak mustahil dia mampu pergi jauh dalam dunia blog ni jika dia berjaya mengembangkan sayapnya .. Eceh.. cam helang lak.. Tapi serius , mmg ada bakat .. Teruskan usaha ...

Jangan marah atau terasa eh ... tapi aku kasi tabik hormat !! 10x okeh !!! Er... nak tau sapa ? Jom...  SINI

Hasil 10 ribu FOLLOWER

 

image

Hasil blogging untuk bulan Jan - Feb 2011 .. Tanpa main SEO .. hasil merepekan aku ... eceh.. Ok la kan ? Ramai gak masuk baca entri aku yang 'cam budak sekolah ' tu haa...

Hurm..cabaran aku seterusnya , bagaimana nak dapatkan 10 ribu UV sehari ??? Takat ni dah boleh capai 6-7 ribu UV .. Tapi tu la kan.. baru setahun.. orang lain dah bertahun tahun baru leh dapat..Bukan mudah .. Hurm.. camana eh.. camana eh.. SEO ? Tamo.. tak puas.. sesekali ok la..

Maaf !! Aku tiada peminat !!

 

Blog ada tempat aku 'bersantai ' .. Di situ aku berkongsi cerita.. Apa saja cerita .. Santai .. serius atau melepaskan geram dengan cara berhemah .. hehehe ..

Bila mereka masuk dan baca .. lalu follow mahupun komen , bagi aku itu adalah pembaca blog dan ada juga blogger sendiri.. Mereka bukanlah peminat blog aku mahupun peminat aku ..

Maaf ! Aku tiada peminat dan aku tidak akan buat HARI BERTEMU PEMINAT atau BERSANTAI BERSAMA PEMINAT mahupun GATHERING BERSAMA PEMINAT !

Serius , aku malu dan segan bila ada orang kata mereka peminat blog aku .. Sbb aku tak layak ada peminat .. Cukuplah mereka masuk dan baca kemudian dapat sedikit sebanyak info yang aku cuba sampaikan.. Memadai sudah bagi aku.. Sedikit pahala buat aku dan semoga Allah menjauhkan dosa dari aku ..

Tidak lebih dari itu.. Aku bukan terkejar populariti .. Cukuplah blog aku je popular .. Tu pon atas niat nak meramaikan lagi pembaca .. Bukan sebab nak glamer .. Aku tak hidup ada glamer duniawi ...

Hadiah 10 ribu FOLLOWER !!

 

jENG JENG JENG ... Takde maknanya hadiah... tapi penghargaan.. hehe.. buat mereka yang sedang menganjurkan GA , CONTEST atau apa saja pertandingan dan inginkan aku buat promosi , sila tinggalkan link beserta sedikit penerangan mengenainya .. Kalau takde penerangan , aku tak promote eh ..

Tu je la.. malas nak bebel panjang.. Nak sambung dengar lagu CUMA AKU je kata HELIZA ..

Di sebalik cerita FOLLOWER ke 10 ribu !

 

 

huhu...berangan jela kan haku ni..sy sedikit xcited rini sbb sy follower ke 10k abg ben...(jdi follower pun nk kecoh ke?ehee..10 000!!!bukan 1000!!bukan 100!!)

sebelum ni x lah pulak sy follow juz jdi silent reader jer..then,sedang berblogwalking tdi n terwalk plak kt blog abg ben..sedang2 bace entry die,mate jdi blink2 kt word "pengikut" tu...time tuh angka yg trpapar 9996..

sambungan > SINI

HELIZA ... tolong jangan meluat dengan aku ...

 1 2

Seharian aku dok memasang lagu yang sama dengan kuat di opis aku neh.. Promosi percuma ! Heliza , sila belanja Kenny Rogers okeh !

Aku ni , kalau lagu tu dah sedap , aku akan dengar sampai telinga aku ni dah kuar ..er.. tak yah sebut la eh .. Tapi tu la.. serius , aku suka lagu ni .. Jarang aku nak suka lagu melayu.. Biasa lagu tamil .. eh.. Tak.. mmg aku suka lagu lagu melayu ni ... Cuma rentak orang muda skang ni je tak leh aku nak layan sangat ..maklumlah , aku kan zaman SCORPIONS dan SPRINGS gitu.. hahahha.. tolongla.. jiwanggg.. tapi mmg aku pon.. Dalam hati ada taman okeh !

Berbalik pada topik utama , ehem.. Heliza pon berdehem ok dalam lagu dia tu.. hahaha..rosak rosak.. Aku suka lagu.. Ujang suka orangnya .. berbeza okeh ! BroFramestone ? Semua dia suka..asalkan orang tu perempuan ..

Mp3 ? Aiseyman..tak leh la letak.. tu dah kira cetak rompak tu.. Dah la lagu tu dia buat sendiri .. iskh.. tak le letak dalam ni.. aku tak sampai hati.. nak beli la cd dia.. sian orang kita.. buat susah susah.. kena klon terus.. Grr..bayangkan blog kita kena klon.. camana ???

Header Pilihan Ben Ashaari Hari Ini ..

 

image http://chepifirdaus.blogspot.com

10 ribu FOLLOWER !!!

 

image

Alhamdulillah.. 10,000 jugak akhirnya .. hurm... tapi kenapa aku tak gembira ??? Hurm.... Tak kisah la.. terima kasih buat semua rakan rakan tak kira pembaca atau pon blogger  sendiri atas sokongan korang selama ini kepada BEN ASHAARI BLOG .. Tanpa korang semua , blog ni takde apa makna tapi aku tetap membebel gak ..

Aisey.. ramai dok tunggu 10k rupanya.. hahaha... Tqq.. sama sama excited eh ..

Dye dan aq sama sama dowh !!

 

Faham ? Faham la kan.. tapi tak semua orang faham ... memula aku ingat ada kumpulan hip hop baru nak tubuh ke ? Bila aku baca dan eja betul betul ..dari depan ke belakang.. dari belakang ke depan , baru aku tau !! Stylo siuttt.. pergh..

Dye .. dia kan ? Aq tu aku kan ? dowh tu doh kan ? Yang berasal dari bodoh kan ? Aiseyman... Dulu masa aku kecik kecik.. mmg dok cakap tang belakang tu ada 'doh' .. pastu jadi 'dol' ... skang 'bai' ... macam macam.. tapi kalau makcik makcik la kan ( bukan semua yer ) , mesti ada 'yang' ... abis ngan laki orang pon dia 'yang' kan .. grrr..

Dalam blog , kalau nak bagi semua orang baca blog kita tu , bahasa kenala standard .. samada english atau bahasa melayu.. Nak gabungkan pon , nasib la.. jadi rojak mamak atau pasemboq je a kan ? Tapi sebaiknya , pilih antara satu .. Pembaca suka baca blog yang mudah .. Kalau diorng baca sampai berkerut dahi , maka pening la dia kan ?

Penggunaan 'dowh' atau 'doe' .. aku perasan pon ada yang  antar email kat aku yang mana penghujung ayatnya ada dowh ! Aiseyman ... yang bagi tu masih lagi kanak kanak rebina dowh ! hahahaha... tapi tak la aku marah .. biar je la..

Maka hati hati dalam penulisan kita.. Aku pon baru sedar , anak jiran aku darjah 5 dok baca blog aku gak.. Cuba aku tulis dowh dowh dye dye .. gitu.. tak ke nanti dia cakap kat mak dia , abang ben tu tak lulus bm ke ?? Sapa malu ?? Mak aku gakkk !

Realiti kehidupan ..

 

Hurm... tensen kan ? keje dalam opis tapi dalam tu ada 'penyangak' ..  Berpura pura baik tapi dalam diam rupanya syaitan bertopengkan manusia ..

Amat bahaya orang begini.. Tersengih depan kita .. Memanggil dengan panggil manja kononnya  sangat sporting tapi dalam diam dok menyucuk orang atasan ..

Tu belum lagi ada spesis sanggup menggunakan 'pihak ketiga' untuk menundukkan orang atasan agar mengikut kata kata dia.. Haih.. dah tak takut dosa ke ?

Masih wujud.. Berhati hatilah .. terutama mereka yang ada musuh dalam selimut.. Senantiasa perkukuhkan diri tu dengan mengamalkan surah surah yang diajar oleh rasulullah s.a.w untuk mengelakkan dari terkena buatan orang yang dengkikan kita ..

Hurm...wujud lagi ! Jangan ingat dalam filem David Teo je ada ..

Aku terpaksa akui... aku jatuh cinta dengan HELIZA ..

Rasanya kali pertama aku tengok muka Heliza Helmi ni kat AF kan ? Orang kata suara dia lemak lemak cam Siti Nurhaliza kan ? Aku terlupa dah masa tu.. Sbb tak minat sangat AF masa tu... Yelah , rancangan tu terlampau 'drama' sangat.. Naik menyampah gitu ..

Pastu ramai cakap pasal kecomelan HELIZA .. Hurm.. dan aku tak amik port dah langsung pasal mana mana peserta AF .. Biarlah mereka dengan rezeki mereka , kan ?

Tapi hari Sabtu hari tu , merubah segala pandangan aku mengenai HELIZA.. Gathering di Times Square bersama SAHABAT BLOGGER dulu yang mana HELIZA datang sebagai tetamu jemputan mengundang tsunami sebentar di SB menyebabkan aku sendiri pon nak tau 'aura' Heliza itu , lalu aku hadir ke majlis pelancaran single dia ..

Ya ... mmg sedap suara dia ... dan lagu terbaru dia CUMA aku , menjadi peneman aku sepanjang perjalanan dari CHERAS- PUTRAJAYA-CHERAS yang mana aku asik ulang dengan satu lagu tu sahaja !!! Gabungan rentak ala ala raggae berjaya mencuri hati aku tu.. Aku mmg gemarkan lagu berentak raggae kerana santai ...

Mmg terbaik ! Buat HELIZA HELMI , semoga anda berjaya dalam karier anda ! Teruskan usaha .. Semoga Allah memberkati usaha anda , sekeluarga ...

Tercekik chewing gum ..

 

Mmg feveret aku mengunyah gula gula getah ni ha... senaman mulut orang kata ... orang mana yang kata tu aku tak pasti la... tapi yang pasti bukan orang orang la .. haha...

Untuk menguruskan pipi aku ni dulu , mmg aku dok buat kerap .. Mengunyah saja ... hehe... Mmg berhasillah ... tak caya ? Tu gambar baju putih tu , hasil usaha keras aku mengunyah gula gula getah tanpa gula tu sampai naik muak dan lenguh rahang aku ..

Tercekik ? Seingat aku ada la beberapa kali.. Lebih lagi bila mengunyah sambil tidur ... mmg berbaloi la kan ? Mata tutup tapi mulut dok ngunyah .. mana tak tercekik ..

Ari tu ... di Klcc .. menemami isteri ku yang satu itu menghabiskan sisa sisa duitnya dengan membeli barang solekkan di sana , terjadi satu kes haru.. Aku rasa aku hampir boleh dimasukkan ke dalam hospital la... Hahah..Dok sedap mengunyah tetiba , 'tuupp' .. aku tertelan.. Kalau masuk perut terus tak pe.. ni tersekat kat kerongkong.. Takkan nak jerit mintak tolong kot ?

Aku control... Rileks rileks... Dengan muka yang selamba , aku cuba keluarkan kembali gula gula getah tu.. 3-4 kali mencubanya , akhirnya berhasil.. Mmg la berhasilkan .. kalau tak , sahih aku tak menaip dah entri pagi ni.. Hehehe .. .

Tapi serius... mmg cuak gak laa...Kang mintak tolong orang , aku terhutang budi lak kat dia ... Jadi biar je aku usaha sendiri sampai aku berjaya.. Dan aku mmg berjaya la.. hahahah.. bengong.. Ego !

Grrr.. serik ??? Tak mungkin  aku serik mengunyahnya.. Ni pon kembali mengunyah.. Takkan nak tercekik tu dah cukup untuk mematahkan semangat aku untuk mengembalikan raut wajah aku yang ayu seperti dulu kot ?

Poyo !

Pengiraan Bermula dan jangan pelik

 

image

19... 18... 17.. bila akan genap 10,000 dan apakah yang akan berlaku  selepas itu ???

Jangan pelik... ada yang pelik blog blog yang sangat simple entrinya tetapi penuh dengan komen ... Kenapa dan mengapakah ini berlaku ? Cuba godek blog tersebut .. Berapa banyakkan entri yang sudah ada dalam tu dan berapa lamakah blog itu telah wujud ?

Untuk menstabilkan blog bukan mudah .. Bila dah stabil , pembaca mereka dah tau rentak penulisan blogger itu .. Maka tidak perlu hairan jika blog tersebut punya ratusan komen walaupun cerita pasal makan saja .. Jangan pelik.. Jika pelik , cuba cermin diri sendiri !

Penutup SAYA BLOGGER AKTIF

 

Semua blog aku senaraikan di BENASHAARI2 . Page itu akan aku biarkan selama seminggu .. Jadi buat mereka yang berminat untuk blogwalking mencari blog blog aktif , boleh gegar disana ..

Terlalu banyak sangat blog yang join .. Dan ramai tak sabar nak aku up.. jadi aku up secara pukal je la.. Takde pilihan.. nak tunggu satu satu , entah bila la nak abis kan ? Yang tunggu pulak , tak sabar.. hurm... No komeng !

Ok.. aku update terus disana ... Mungkin esok baru akan selesai ...  Aku ada dua tangan je yer .. ...

Terima kasih kerana sudi sertai segala segmen selama ini .. Harap telah memberi impak kepada blog korang semua.. Kita hanya mencuba ..

Hurm..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI