Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 23 Februari 2011

Gathering lagi ?

182941_192190490801318_136294546390913_552733_5075282_n Gambar hiasan - eceh.. gambar bersama Jaa masa vlog @ putrajaya ari tu haa...

Aku baru terima jemputan untuk hadiri gathering Cikgu Gathering di Times Square , Sabtu ni .. Gulp ... Geng geng blogger cikgu lak buat gathering eh .. huhu..

Sejak kali pertama aku g gathering SB ari tu , sampai sekarang .. tiap tiap minggu ada je projek ngan blogger .. Huih... mmg boleh bikin isu gini .. huhu ..

Aku tak pasti lagi boleh g ke tak sbb sabtu ni aku ada hal penting nak diuruskan ... 90% aku nak g ... seronok jumpa kawan kawan baru tapi 10% lagi , i segan u.. semua cikgu cikgi je.. aku ? cikga jer.. segan aii..

BEN ASHAARI mmg berlagak !

 183407_195614647128846_100000409372347_664848_764610_n 181684_195614603795517_100000409372347_664847_1163607_n

Penat.. bangun kul 5 lebih.. workout ... g kerja.. lepas kerja , g gym.. baru balik rumah.. Semuanya guna public transport.. Dan pada masa yang sama , aku berblog .. Setiap kali aku ada masa lapang.. seperti sekarang .. ada lagi 12 minit untuk sampai ERL , aku update entri ini ..

Semasa dalam LRT aku blogwalking , masuk ke blog yang aku mmg kenal .. kira aku silent reader dia jer... Tapi bila baca entri dia yang INI , aku rasa sedikit kecewa .. APAAA ??? Kecewa ????

Tidak sama sekali.. Aku tidak kecewa langsung .. Bayangkan .. aku ini cuma manusia biasa ... Sedangkan ALLAH mengurniakan rezekiNYA pada kita ini pon masih ada yang tidak reti bersyukur dan berpuashati ini kan pulak aku ??? Mana mungkin .. Aku tidak mungkin dan tidak boleh puaskan hati semua pihak..

Tak kisahlah .. janji dari 100 orang , aku dapat puaskan seorang pon dah memadai ... aku cuma insan biasa ... kan kan ?

Macam tak percaya je kan ?

imageKejap je dah lebih 10 ribu .. Baru ari Isnin ari tu merayakan 10 ribu Follower .. Yelah , aku kan blogger biasa jer .. bukan artis .. dah tua .. tak kacak lak tu ... haaa... entri pon tak best.. pendek pendek jer .. tapi mampu gak capai 10k dan terus naik ..

Ini membuktikan , sapa sapa boleh jugak dapat ... ASALkan ???? Dah puas bagitau.. rujuk VLOG aku tu yer .. hehe.. nak baliK.. mau pg gym... menghilangkan pp aku tuuuuu ... grrr ..

Bila blogger jadi pelakon

 

image Aku dalam proses menyiapkan satu filem pendek.. dalam 5 minit punya filem... Yang mana pelakon utamanya aku sendiri ( rujuk gambar bawah ) dan penjahat last sekali ( gambar atas yang bertulis ujang )

image

Cerita dia ringkas jer .. mana si hero ni pergi , si penjahat ni akan ikut .. Apa tujuan dia ikut , itu biarlah rahsia .. nak tau kena tengok movie ni nanti.. Penuh dengan adegan romantik antara hero dengan heroin ( dah tau sapa ) ... dan juga adegan aksi yang sangat menarik .. Cuma babak penjahat ni yang dilakonkan oleh blogger picisan , Ujang cumalah 5 saat .. tu pon sekadar lalu depan kamera .. Bajet tak banyak untuk dia ..

Skrip untuk Ujang , ada.. sapa kata tak de ... Bayangkan bila kamera difokuskan ke arah rambut  Ujang , dan dia toleh ke arah kamera lalu dia membuka mulut untuk berkata " Aa" .. terus director jerit dengan cepat dan lantang " CUTTTTTTT " .. Perfect !!!

Itu je la babak untuk Ujang .. Kira yang pertama dan terakhir.. Selebihnya babak antara hero bersama penjahat yang lain ..

Tajuk filem ni ? lom pk lagi.. sbb pening kepala pk skrip untuk Ujang !

Apa perlu dilakukan sekiranya blog tiada pengunjung ?

 

Sedihkan ? Tulis entri dah best dah .. cerita siap bergambar lagi.. Gambar tu pulak siap edit dalam photoshop lagi.. haaa..tapi takde pon orang masuk baca dan komen .. Frust kan ? Kecewa kan ? Rasa cam nak bersara je dari dunia blog ni .. Join je balik dunia farmville je.. kan kan ?

Cuba periksa balik blog korang .. apa tak kena ? Entri kah atau blog tu sendiri ? Ada blog yang aku masuk  dan tertarik nak komen ..tapi bila nak tinggalkan komen , aku kena jawab pelbagai soalan .. cam nak exam jer lagaknya ..Itu mematahkan semangat juang aku untuk meninggalkan komen.. Tu baru aku ! Kalau lagi 100 orang tu camana ?

Cuba tengok entri INI .. Aku letak gambar.. kacak kacak belaka.. tapi 1 komen je dapat .. haaa .. Tu entri awal tahun 2010 .. Dan tengok INI .. Tu entri 2009 ..

Kedua dua entri ni antara yang best aku cuba buat tapi sayangnya kurang mendapat perhatian .. Kenapa ? Cuba korang fikir .. camana pembaca nak tau tentang kewujudan blog korang tu ?? Jawapannya cuma satu jer .. korang buat blog tapi tak buat promosi awalan.. Promosi pengenalan takde ..

Korang kena anggap blog korang tu satu produk jualan .. Bagaimana nak perkenalkan produk korang tu kepada orang ramai sedangkan diorg pon ada gak blog .. Camana nak bagitau blog korang tu menarik dan bagus untuk dibaca ? Dan paling penting , kat mana nak jual produk korang tu ..

Bila promosi pengenalan berjaya , insyaAllah .. blog akan ada pengunjung.. bila dah gitu , mantapkan entri ! Nak panjang atau pendek , bergantung pada kreativiti korang sendiri... Kena bijak dan pantas .. Cepat amik peluang .. jangan nganga jer ...

Belajar bersabar.. hari ini bukan penentu esok hari... tapi hari ini adalah permulaan untuk esok hari ..

Kalau lelaki pegang lelaki punya ..

 

Kalau perempuan mengayakan ala ala comel cam melagakan hidung , pipi gitu , boleh je kan ? Nampak cutee gitu.. Kalau lelaki buat camana ? Nanti nak tengok Mat Gebu ngan Ujang buat masa g Sedenak nanti eh ? Aku nak amik gambar .. nampak comel ke tak .. OK Mat ? Ujang on je tu .. hehe.. guwau je eh..

Ceritanya gini .. seringkali aku ternampak , mamat indon atau bangla ( aku rasa laa .. kalau tak maaf eh ) , kalau berjalan berkumpulan  pasti ada yang berpegangan tangan gitu .. Gulp.. bukan apa .. bila aku tengok tangan diorng tu penuh ngan bulu berkerinting tu , aku tak leh sanggup bayangkan jika bersimpul mati nanti .. haaa... Huhu..

Perempuan pegang tangan sesama mereka bila berjalan .. ok je kan ?  Kalau lelaki ? Boleh tak ? Nampak cute tak ? Tak punya kan ? Apakah cute ini milik perempuan je ??? Cuba bayangkan jika lelaki pakai seluar mandi  polka dot pink putih ( maaf eh.. nak bayangkan sesuatu yang cute ) ok tak ?

Jadi kan ... cute ni lebih sesuai untuk perempuan dalam pelbagai sudut.. Lelaki ? Sememangnya dah dikenali dengan gagah dan tampan.. Macam vin diesel tu la.. kang cakap cam aku , ada gak yang jeles ..

Betul tak ?

Header Blog Pilihan ..

 

image http://hasrulhassan.blogspot.com/

 

I LIKE !!! TERSURAT N TERSIRAT

Bukan ku sengaja intai ..

 

Sewaktu aku kecik kecik dulu ... aku kecik dulu comel tau !! Haa... Pakat kena cubit je pipi.. Yela yela.. aku tauu.. korang pon comel.. Ni cerita aku ke cerita korang ?? Sibuk je nak bercerita gak !!  Grrr...  Ok.. sambung .. diam boleh ?? Ok... gini cerita dia .. aku ..panjang dah .. g perenggan kedua la ... tu laa.. korang la nih !

Teringat la mak aku neh.. kalau nak bersiap keluar g mana mana terutama nak g kenduri la .. Dia punya siap , mak aih .. kalau zaman tu ada blog , bapak aku sah sah boleh siap 5 entri dah ! Aku rasa semua perempuan gitu kot .. Nak dapatkan keyakinan.. Nanti orang kata ,bini sapa ? Bini korang gak kan .. haaa

Bila aku check .. tu dia.. mak aku aih.. pakai kain dalam... pastu baru pakai baju kurung .. Aku tanya la.. awat pakai kain dalam ??? Tak panas ke ? Dia jawab , kain baju kurung ni kan nipis.. jarang .. orang boleh nampak ! Oooo... Aku masa tu main oo jee.. tak paham pon sebenarnya ..

Zaman sekarang ni , aku rasa tak ramai dah pakai kain dalam .. susah la nak jumpa perempuan terutama yang muda muda ni .. Kalau boleh tak nak pakai kain pon ada kan.. hahaha.. aku gurau je laaa... Tapi hakikat kan ??? Haa... Aku , selalu sangat la dapat tengok show free.. bukan salah aku okeh !! Bukan aku sengaja nak tengok.. Dah diorg berdiri tengah panas.. Cahaya menerjah masuk .. lalu , jeng jeng jeng.. korang pk la sendiri !!

Tujuan aku ni satu je la... bukan nak bukak aib perempuan ..cuma nak bagitau je la.. Bagi yang menitikberatkan aurat dan maruah diri tu , baju kurung korang tu ada yang nipis.. jadi boleh nampak ( lutsinar gitu ) bila ada cahaya yang menyinari badan korang tu .. Bagi yang tak kisah tu , ala ala I SEKSI UUU  tu.. aku tak nak kata apa la.. buat la selalu ... tangggung je sendiri eh.. Pakcik Beng dah bagitau ni.. nanti kang ada yang menskodeng , jgn pulak g marah orang tu ... haaa.. sendiri cari bala.. kan kan  ?

Aku kena gelak sebab buat blog ..

 

Kali pertama aku dengar perkataan 'blog' ialah dari mulut sahabat aku , Kong ( tuan punya GengBlogger.com ) ... Dia suruh aku buat blog memandangkan aku 'gila' update status kat FB ..

Blog ?? Apa tu ? Kalau aku bukak internet pon semata mata YM dan FB .. Lain , tarak .. Main game ? Jauh sekali... bosan ..hahhaha.. Dia cakap boleh buat duit ngan blog.. Aku tak minat ..

Satu hari tu , wife aku kecoh .. dia nak buat blog sebab kawan dia ada blog .. dia paksa aku buat .. Grr.. aku lama dah tinggalkan bidang website ni.. aku tak suka.. serius.. sbb apa ? Bila aku dah mula , susah nak berhenti.. Buat mereka yang tak tau , aku dulu ada dah website sendiri.. pada penghujung tahun 90an ..mmg laris gak la masa tu .. Aku promosi di mirc .. hehe.. tu pasal bab promosi ni , kacang je bagi aku.. pengalaman kata orang .. hehe ..

Ok sambung .. wife aku suruh gak buat untuk dia.. Maka aku pon mula godek godek... Kemudian aku tengok la dia update... Ler , tu jer ?? Kalau gini aku pon boleh.. Kemudian , wife tunjuk aku blog blog yang popular gitu .. eceh.. Aku pon tengok je la .. Aiseyman.. Gini je ???? Aku pon boleh apa !!

Maka wujudlah benashaari.blogspot.com ... Si kong sponsor jadi dot com ... Hehe.. 2 tahun dah dia sponsor.. murah je.. hehe.. Memula aku punya entri cerita tentang kehidupan aku.. kemana saja aku pergi aku cerita .. Aku tulis dan aku update.. Ada yang gelakkan aku buat blog ni.. buang masa katanya .. Adik perempuan aku pon sekali weh.. Dia siap cakap , wat pe wat blog ni.. kang blog ke mana , bini ke mana ! Aku sengih jer ..

Aku perhatikan blog blog orang .. cerita mereka .. sama je tapi mengapa ramai pengunjung blog mereka ? Kajian demi kajian aku buat.. Semua isu , topik aku cuba.. Kena kritik , kena kutuk ... semua tu dah aku lalui .. Bosan dan  geram sbb yang kutuk ni , sebenarnya sekadar debu di tepi tong sampah je ... nak balas , buang masa jer ..

Setiap saat setiap minit aku fikirkan resepi.. Apakah resepi mereka ?? Apakah yang membuatkan blog mereka ramai pengunjung ? Faktor masa bukanlah jawapannya... Mesti ada sesuatu yang menarik ..

Maka aku cuba satu persatu dan akhirnya aku perasan ...GENGBLOGGER.COM !! Itulah jawapan sebenarnya .. Itulah yang aku perlu buat sebenarnya !!

Hari ini , setiap kali aku bukak laptop , takde sapa nak tersengih .. atau nak perli aku dah .. malah diorg nak tengok apa yang aku taip .. Aku tak kisah dah .. di mana mana saja akan aku bukak laptop aku tu.. 5 minit sudah cukup untuk aku hasilkan satu entri luahan hati aku.. Aku tak perlu cari info info yang bermutu untuk dibuat satu entri luahan hati .. cuma emosi perlu stabil .. hehe ..

Dan inilah aku sekarang ... mereka gelak dulu.. sekarang aku gelak jer.. sbb diorng pon sibuk nak buat blog setelah mendengar cerita aku mengenai dunia blog .. Sapa tak tertarik bukan ?

Ada ke orang nak baca blog kau ??

 

Mula mula aku buat blog , aku tak kisah langsung tentang " ada ke orang nak baca blog kau " tu .. Sebab aku sedar sapa aku .. Tapi itulah yang membuatkan aku bersemangat untuk bagitau pada dunia , " HELLLOOOOOOOOOO.... BEN ASHAARI DISINI !! " ..

Cabaran itu aku sahut.. Aku nak buat  mereka senantiasa nak membaca cerita dari aku .. Setiap hari sampai mereka jemu !! Boleh ke jemu ? Boleh .. kalau aku tak pandai lagi bercerita atau cerita aku membosankan .. Tapi aku kena pastikan itu tidak berlaku ..

Jangan lupa ! Orang yang nak baca blog aku ni , sama je level aku .. Level yang mana dia sendiri pon hamba Allah .. Kena solat gak 5 kali sehari .. Kena puasa gak.. Sama je kan ? Apa bezanya ? Sama sama berdarah merah .. Kalau takat diukur dari segi kekayaan atau pangkat , maka selayaknya mereka cuma perlu baca atau tonton CNN atau  majalah business je la.. kan ? Diorng pon mesti bosan ! Sesekali nak gak 'skodeng' cerita cerita dongeng rakyat cam aku punya ni .. kan ?

Jadi , jangan putus semangat .. Samada ada atau tidak orang nak baca blog kita tu , lantak la.. Korang nak bercerita , bercerita jer .. kemudian , g je paste url korang tu kat mana mana kelab blogger yang ada .. Kalau menarik cerita kita itu , pastinya akan lama mereka kat situ .. kalau tak menarik , pastikan akan datang kasi menarik !

Jangan risau .. tak rugi apa apa pun .. Bergembiralah dengan blog korang tu .. Hari ini padang pasir.. sapa tau boleh bertukar jadi sekebun pokok kurma jika benar benar nak menukarkannya.. Pastikan cara dan jalannya tepat dan niat  kerana ALLAH

Malas tapi perlu !

 

Aku malas nak update blog hari ni .. Entah mengapa rasa macam berat saja nak update .. Mungkin penat kot atau , nak berehat dalam seminggu dua .. Yelah , selama ni teruk mengerjakan blog aku ni ha.. Blog ni pon tak kunjung putus terima tetamu.. Kalau dia mampu bercakap pasti dia suruh aku offline dulu... Tak larat dia nak menjamu tetamu dah .. huhu ..

Aku update di Twitter dan Facebook.. Tapi mereka tak percaya yang aku mampu bercuti dari update blog .. Grrr... Mungkin betul la kot.. Aku sukar nak bercuti dari berblog sebab setiap entri adalah suara hati aku .. kan kan ?

Satu perkara .. mengenai vlog aku semalam .. Dah tengok ? Kalau belum klik SINI .. Sebenarnya aku nak tambah lagi dalam tu.. Oh ya.. aku sedar dalam tu aku dok guna kata ganti diri yang mana kejap SAYA , kejap AKU .. Kena faham , aku ckp tu spontan .. kemudian .. bila aku menjawab soalan , biasanya aku akan guna SAYA  .. lagi pon ari tu aku sangat sangat penat.. Terlari sana sini .. Dari kenduri kawin di Cheras kemudian kembali ke Putrajaya ... makan pon skit je tu... padahal makanan kat kenduri tu sedap sedap blaka.. huhu.. mana tak naik pp aku nih !

Ok.. pasal vlog tu .. aku sebenarnya nak melahirkan rasa kecewa .. Kecewa sbb blogger yang gemar mengutuk sana sini tapi penakut ! Penakut menunjukkan sapa dirinya sebenar tapi dengan berani mengutuk orang .. Semua orang boleh buat gitu .. Pakai topeng kemudian g bunuh orang !

Tapi sebenarnya sapa yang malu ? Orang yang tak tau mengenai dunia blog memandang rendah terhadap blogger .. Bagi mereka , blog cuma tempat mengarut .. Nak bergossip .. mengutuk... atau sekadar amik tips atau petua petua .. paling best pon platform ahli politik meluahkan pendapat.. Kita ni camana ?? Sekadar memeriahkan saja ? Tiada memberi sebarang faedah terhadap dunia blog ?

Disebabkan segelintir inilah dunia blog dipandang sebelah mata .. Berlagak macho tapi penakut ! Entah cukup umur atau tidak sebenarnya.. Sama gak mereka yang pandai memberi komen tapi takde muka ! Semua orang boleh lepaskan pandangan negatif dengan tutup muka.. Tapi apakah kebaikkannya ? Membantu membaiki blog ? Aku tak rasa langsung !

Benarkah kita punya sahabat di zaman ini ?

 

Sahabat paling agung .. paling susah dicari ganti ialah sahabat sahabat Nabi Muhammad s.a.w  .. Kalau kita baca kisah mereka , atau dengar hadis mengenai mereka mereka itu , sesungguhnya mereka cukup bertuah berada di zaman itu !

Terlalu banyak kisah sebenarnya yang kita boleh jadikan panduan dan teladan namun berapa ramai antara kita yang mengambil ikhtibar dari persahabatan mereka itu ? Hurm..

hurm.. persahabatan .. atas dasar apa persahabatan terbentuk sebenarnya .. Ke arah manakah perjalanan persahabatan itu  ? hurm... bukan sesuatu yang mudah untuk menentukan keikhlasan persahabatan itu ..

Teruji sedikit , berapa ramai yang undur diri  ? Berapa ramai akan membantu ? Entah la ... dunia sekarang ni , segala bantuan perlu ada balasan .. Bukan segalanya percuma dah ...

Hidup kita ni belum benar benar teruji sebenarnya .. Andaikata kita cacat dan lumpuh.. siapa sebenarnya yang sanggup jaga kita ? Andai berlaku , berapa ramaikan yang akan bersabar melayan karenah kita ?

Itu baru sahabat .. Kita sendiri sebagai anak , bila orang tua minta bantuan sedikit , terus je jawab ' takde duit ' atau ' takde masa ' ... Astagfirullah al a'zim ... Itukah balasan kita ?

Terlalu banyak pengalaman hendak dikongsikan bersama sebenarnya... Blog aku ni , di waktu ini ramai pembaca muda .. Maka letakkanlah segala niat , KERANA ALLAH .. insyaAllah ...segalanya membuahkan senyuman kerana ikhlasan kita ..

Patahkah semangat juang ku ini ?

 

Tiada mood .. rasa seolah nak tutup terus blog dan lupakan dunia maya ini .. FACEBOOK , TWITTER mahupun YM sekali gus.. Dunia aku setiap hari adalah realiti kehidupan .. Tiada lagi maya ..

Penat .. bosan .. kecewa .. itu semua yang ada sekarang ini dalam diri aku .. Umpama kita belajar dengan tekun.. Siang malam berjaga.. Bila tiba masa peperiksaan , rakan kita yang tak belajar langsung tu lulus dengan cemerlang dan dapat lanjutkan pelajaran ke menara gading sedangkan kita tau dia menipu sewaktu peperiksaan dan kita ? Terpaksa g audition Mentor dengan harapan nak ubah nasib diri sendiri .. Boleh gitu ? Hurm..

Sebenarnya aku tak kisah semua itu .. Ada yang bagitau aku , entri aku kena cilok .. atau digubah kemudiannya dia yang cipta idea tu .. hehe...  Aku perlu marahkah ? Tak pon.. aku senyum je la.. Ibarat pencipta kereta la .. Orang lain cipta tapi dengan kreativiti yang pencipta lain tu ada , maka dijadikan dengan lebih baik .. Namun kita tau sapa pencipta asalnya.. Memadai... pahala jika ada kebaikkan..

Sebenarnya yang boleh mematahkan semangat aku ni adalah satu jer .. KEPERCAYAAN .. untuk aku terus hidup dalam dunia blog ini , aku perlukan KEPERCAYAAN ... Samada aku perlu percaya diri sendiri bahawa aku boleh maju atau mereka percaya pada aku yang aku boleh maju !

Tapi jika mereka tidak percaya , itu tidak mengapa .. Satu suntikan semangat buat aku untuk aku buktikan .. tapi jika diri sendiri sudah luntur semangat , maka segalanya akan berakhir ...

Siapakah yang patut menaikkan kembali semangat ini ???

Tips Blog ..

 

Ramai bertanya mengenai tips berblog pada aku .. hurm.. ok .. kali ni aku dah keluarkan secara live ... Dah ada dua vlog aku yang mana aku ada kongsikan tips tips mengenai promosi dan cara aku berblog... :)

Buat mereka yang tak tau nak buat apa atau kehilangan mood nak berblog , bolehlah redah sambil tonton vlog kedua aku ni .. InsyaAllah , boleh membantu... SINI

TERIMA KASIH ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI