Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 27 Februari 2011

Mereka pon pernah dikutuk akhirnya .. lihatlah dunia ..

 

Siapakah yang pernah dikutuk sebelum benah benar berjaya dalam bidangnya ? Sat nak pk.... hurm.. hurm.. hurm... Ramai siottt... Terlalu ramai .. Setiap kali kena kutuk , setiap kali itulah satu semangat baru menjelma ..

Perlu ke aku sebut nama nama tu ?  Aku rasa korang pon dah belajar sejarah kan ? Atau paling tidak pon kita lihat je contoh pelakon serta artis tanahair kita sekarang ni.. Walaupun ada yang tak layak dijadikan contoh tapi ada bahagian yang boleh kita ambik ikhtibar.. Tak semua negatif kan ?

Aku ? Puas dah kena kutuk.. Tiap kali aku kena kutuk , aku mmg bengang.. Grr.. rasa cam nak g tumbuk je muka diorng tu .. Tapi bila aku fikirkan semula , itu yang diorng nak ! Diorng nak aku melatah dan buat entri khas untuk diorng ! Giler trafik siuttt... Trafik murahan .. Aiseyman.. Tamo laa.. aku tersedar ..

Seperkara yang member aku pesan.. Itu tandanya blog kita semakin dikenali ! Kalau takde orang kutuk atau kritik , maka takde feedback la kan ? Betul .. Tapi tak perlu sampai mengeji... Tu sangatlah kejam dan buruk ! Ingat , nak kutuk , sila kutuk yahudi ! Yang nak dikutuk itu adalah saudara seagama .. Nak kritik , sila.. guna akal ..

Aku dan segmen aku.. Pergh.. ramai benci siut !! Diorg kata segmen aku takde faedah !! Takde kebaikkan !! Dah pernah join ke ? Ke segan nak join ? Malu eh ? Tak cuba tak tau kan ? Segmen aku ada satu platform untuk blogger berkenal kenalan.. Nak sesuatu yang berfaedah ? Tutup blog tu .. G perpustakaan.. baca buku kat sana .. Penuh dengan ilmu kat sana ..

Kadang kadang , mereka yang suka mengkritik ni , guna kepala lutut bila menghuraikan fakta fakta mereka .. Tak cuba lagi tapi dah buat kesimpulan .. Macam Putrajaya dan Cyberjaya .. Baru dalam perancangan , ramai dah kata membazir duit rakyat .. Tapi sekarang ?? Mmg membazir tapi untuk jangka masa panjang ??? Sampai bila kita nak tercengang tengok negara orang ??? Sampai bila nak kagum tengok negara orang ? Negara sendiri , diperli perli lak !! Cait !

Dan sekarang .. setiap kali diorng kutuk aku lebih lebih lagi segmen aku , aku buat lagi dan lagi dan lagi dan lagi !!! Contoh segmen aku tu ... GEGAR 1000 BLOG !! 1000 BLOG sertai weh !!! Ko ada ??

Mereka pon pernah dikutuk akhirnya .. lihatlah dunia ..

 

Siapakah yang pernah dikutuk sebelum benah benar berjaya dalam bidangnya ? Sat nak pk.... hurm.. hurm.. hurm... Ramai siottt... Terlalu ramai .. Setiap kali kena kutuk , setiap kali itulah satu semangat baru menjelma ..

Perlu ke aku sebut nama nama tu ?  Aku rasa korang pon dah belajar sejarah kan ? Atau paling tidak pon kita lihat je contoh pelakon serta artis tanahair kita sekarang ni.. Walaupun ada yang tak layak dijadikan contoh tapi ada bahagian yang boleh kita ambik ikhtibar.. Tak semua negatif kan ?

Aku ? Puas dah kena kutuk.. Tiap kali aku kena kutuk , aku mmg bengang.. Grr.. rasa cam nak g tumbuk je muka diorng tu .. Tapi bila aku fikirkan semula , itu yang diorng nak ! Diorng nak aku melatah dan buat entri khas untuk diorng ! Giler trafik siuttt... Trafik murahan .. Aiseyman.. Tamo laa.. aku tersedar ..

Seperkara yang member aku pesan.. Itu tandanya blog kita semakin dikenali ! Kalau takde orang kutuk atau kritik , maka takde feedback la kan ? Betul .. Tapi tak perlu sampai mengeji... Tu sangatlah kejam dan buruk ! Ingat , nak kutuk , sila kutuk yahudi ! Yang nak dikutuk itu adalah saudara seagama .. Nak kritik , sila.. guna akal ..

Aku dan segmen aku.. Pergh.. ramai benci siut !! Diorg kata segmen aku takde faedah !! Takde kebaikkan !! Dah pernah join ke ? Ke segan nak join ? Malu eh ? Tak cuba tak tau kan ? Segmen aku ada satu platform untuk blogger berkenal kenalan.. Nak sesuatu yang berfaedah ? Tutup blog tu .. G perpustakaan.. baca buku kat sana .. Penuh dengan ilmu kat sana ..

Kadang kadang , mereka yang suka mengkritik ni , guna kepala lutut bila menghuraikan fakta fakta mereka .. Tak cuba lagi tapi dah buat kesimpulan .. Macam Putrajaya dan Cyberjaya .. Baru dalam perancangan , ramai dah kata membazir duit rakyat .. Tapi sekarang ?? Mmg membazir tapi untuk jangka masa panjang ??? Sampai bila kita nak tercengang tengok negara orang ??? Sampai bila nak kagum tengok negara orang ? Negara sendiri , diperli perli lak !! Cait !

Dan sekarang .. setiap kali diorng kutuk aku lebih lebih lagi segmen aku , aku buat lagi dan lagi dan lagi dan lagi !!! Contoh segmen aku tu ... GEGAR 1000 BLOG !! 1000 BLOG sertai weh !!! Ko ada ??

Jom lari mengejar pelangi ..

 

" Apa ?? 1 ribu pembaca sehari ? Mak aih.. camana nak dapat tu ? Blog aku bukan best pon ... cerita aku biasa biasa je.. camana aku nak dapat sampai 1000 pembaca sehari ? .. Itu baru  fikirkan soal pembaca.. bila fikir soal bagaimana aku nak dapatkan income dari situ ? Mmg aku pening .. mmg aku bingung "

Itulah yang ada dalam kepala aku setiap hari .. tapi dulu la... skang ni , aku dok pk camana nak bagi sampai 10 ribu pembaca sehari .. Pembaca yang benar benar masuk untuk baca entri aku .. Pembaca yang tak sabar menungggu aku update setiap hari .. Pembaca yang senantiasa tersenyum dan ketawa bila membaca entri aku .. Itu yang aku nak .. Soal duit adalah soal no 2 .. kalau ada , ada la.. rezeki kan..

Satu angan-angan yang aku tak langsung rasa akan menjadi kenyataan .. mustahil !! Sapa nak kenal atau baca blog BEN ASHAARI ??? Takkan ada punya ... BEN ASHAARI bukan artis.. bukan selebriti.. bukan lelaki bujang.. eceh..

Impian aku , ibarat mengejar pelangi .. Cantik .. menyinari langit selepas hujan .. aku berlari mengejarnya .. makin lama makin jauh .. makin cantik ... makin aku sedar ... biarlah pelangi itu dilangit sana .. aku cuma perlu menikmatinya saja ...kan ?

Jual burger atau nak buat blog ?

 

Aku kerja.. wife aku pon kerja.. gaji kami digabung berdua , mmg terlebih makan .. Alhamdulillah ..rezeki.. entah sampai bila , kitorang tak tau.. Selagi Allah memberi nikmatNya , dengan kedua belah tangan disertai syukur kepadaNya kami ucapkan ..

Tapi aku perlu pandang ke hadapan .. sampai bila ? Mmg benar , duit dicari sampai bila takkan cukup .. Tapi pengalaman mengajar aku , selagi terdaya , carilah... simpan untuk masa hadapan.. Siapa tau , sewaktu susah itulah duit itu diperlukan.. Siapa tahu , ada anak beranak kita memerlukannya nanti ? Siapa tahu kan ? Kalau tak digunakan , bolehlah gunakan ke arah amal ibadat seperti mengerjakan umrah atau haji kan ?

Aku nampak , blog antara sumber pendapatan yang paling mudah nak dilombong ... Aku hanya perlu bekerja keras dari sudut penulisan dan juga kreativiti .. Nampak mudah tapi sebenarnya perit !

Andaikata , aku meniaga burger bersama kawan kawan disebelah malam .. Ditolak dengan masa yang mana patutnya aku bersama dengan wife dirumah tetapi aku bekerja part time di luar , berbaloikah $$ yang aku dapat ? Dah la siang kerja.. malam pon nak kerja lagi ?

Dengan berblog , aku boleh bekerja dengan bijak .. Walaupun nampak susah tapi senang sebenarnya .. Aku bukannya anak orang kaya .. Bapak aku takkan tinggalkan harta untuk aku ... Dia suruh aku carik sendiri ! Sbb itu aku nampak blog antara sumber pendapatan sampingan aku.. Aku tak nak harap duit warisan orang tua.. Aku tak nak harap duit gaji sebulan sekali jer.. aku ada perancangan masa depan.. Perlu ke aku cerita ? Tapi tu la , mereka yang ' cetek' akal takkan nampak semua ini.. Apa yang mereka nampak adalah zahirnya saja .. Heh.. sbb itulah hasilnya cuma zahir saja .. Masih cetek pengalaman hidup ..

Bukan tamak .. bukan gila $$ tapi aku gunakan kederat aku untuk mendapatkan setiap satu sen.. Aku tak perlu pinjam PTPTN atau MARA bagi menghasilkan pendapatan sampingan aku .. Aku cuma perlu buat blog .. Duit dari tu , aku simpan .. dan aku akan kembangkan.. Jadikan satu bisnis ...

Dari blog , kita ke perniagaan .. Jangan cetekkan pemikiran .. Sila fikir jangka panjang ... Aku bangga dengan hasil aku sekarang .. Aku tak perlu berlagak mulia seolah olah tak perlukan duit sampingan .. aku perlukan sebab aku nak duit dari hasil titik peluh aku.. Aku update entri , aku kena fikir .. aku kena menaip.. aku kena bukak mata dengan terang.. aku kena berjaga setiap malam.. aku bekerja bagi menghasilkan entri aku .. Simple tapi aku tetap kena fikir ..

Aku enjoy berblog disamping dapat pulangan .. Dan sesungguhnya , aku bersyukur dengan pemberianNya.. Entah sampai bila , aku tak pasti tapi selagi DIA memberi , aku menerimanya dengan ALHAMDULILLAH ... Jangan ego dan jangan sombong ...

Spesis murahan ...

 

image 

http://revolusichinta.blogspot.com/ ( header pilihan )

 

Aku terima sms... hurm.. aku lama dah jangkakan semua ni... Biasalah , takkan ada yang senang hati punya .. Tapi memanggil seseorang dengan sesuatu gelaran yang tidak sepatutnya ... apakah hukumnya ?

 

"Hadis : Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya :" Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat." Hadith riwayat Ahmad dan Tirmizi Huraian : i) Memperli, memperolok-olok, mengejek, menghina, memperleceh, memperlekeh, memanggil dengan gelaran yang memalukan, menyatakan kekurangan orang secara terang-terangan dan sebagainya adalah perbuatan yang sangat dilarang oleh Allah. ii) Sesiapa yang mencaci orang lain sebenarnya dia mencaci dirinya sendiri. Sebaiknya selaku umat Islam kita hendaklah hidup saling hormat-menghormati, bantu-membantu dan tolong-menolong. Justeru, apabila mendengar celaan, kita sepatutnya bertindak menyembunyikan keburukan tersebut sekalipun seseorang yang dicela itu memang telah melakukan sesuatu dosa yang mengaibkan kerana kemungkinan orang itu telah bertaubat dan taubatnya diterima oleh Allah. Sesungguhnya sesiapa yang berbuat demikian ganjarannya adalah amat besar di akhirat kelak. "

sumber : SINI

Ada banyak lagi... Cuma apa yang aku nak katakan , jangan suka suka menjatuhkan air muka seseorang .. Ingat , kita semua ini manusia.. Jangan berani bersuara jika tutup muka !

Aku malas amik tau semua ini kerana yang biasa 'menyalak' bukit ni jenis yang memerlukan perhatian orang ramai .. kononnya berani bersuara tapi dengan menjatuhkan air muka orang lain ? Cermin la diri tu sendiri ...

Semua orang tau , buat blog boleh menghasilkan duit .. Cara dan teknik  saja berbeza.. Dah jadi seperti satu pekerjaan... Seperti jual burger tepi jalan suka suka .. Ada rezeki , ada la... sekurangnya tak menjatuhkan air muka orang lain ..

Dunia maya ni ada dua ... satu yang berani .. satu yang penakut .. Yang penakut ni , berani baling batu pastu lari jauh jauh .. sembunyi.. Orang yang kena baling ni mesti la angin kan ? Pastu yang membaling ni ketawa berdekah dekah .. Lupa ke Allah Maha Melihat ??

Sekarang ini , aku lebih kesiankan rakan aku yang terdampar koma  di hospital kerana ketumbuhan dalam kepala .. Perlu ke aku amik kisah korang punya kritikan yang berbaur cemburu dan dengki tu ? Aku tak kisah dan aku tak peduli kerana sebenarnya korang sedang sedekahkan pahala korang kepada orang yang korang kutuk dan keji tu..

Wallahualam.. Semoga Allah mengampuni dosa dosa kita semua ...

Aku akan 'paksa' mereka google ..

 

Masih aku ingat lagi .. bagaimana pensyarah memberi tugasan tanpa sebarang point .. Apa yang dia suruh buat ialah , 'CARI' ... Pergh.. dah la tak tau apa apa .. '0' wehh !! Bengang giler .. maki hamun je dalam hati .. Tensen .. rasa nak g jerit je kat telinga pensyarah tu tapi tak berbaloi.. dia pakai tudung.. takkan tinggal kesan sangat kot .. hehehe ..

Tapi Alhamdulillah , berkat arahan dia itu , aku memahami maksud 'CARI' ! Bila aku dah bekerja , kebanyakkan kerja aku melibatkan ' CARI' .. Disebabkan aku terlibat dengan banyak perisian baru terutama dalam bidang multimedia , maka aku kena 'CARI' samada dalam internet dan juga di kedai kedai buku.. Perpustakaan ? Jangan cerita la.. mmg ulat dulu.. hehe ..

Dan pekerjaan aku sekarang ini pon tak kurang dengan tugasan yang memerlukan aku senantiasa 'CARI' dalam internet.. Bila bos nak maklumat , maka aku dengan pantas kena cari dan seterusnya menghubungi pihak terbabit bagi mendapatkan info yang dikehendaki ..

Bayangkan jika segalanya depan mata ... Apakah yang akan terjadi pada aku ? Segalanya 'disuap' jer .. Kesannya , aku jadi 'gemuk' dan malas ! Segalanya aku hanya perlu mintak saja ..

Kali pertama aku buat blog , aku pon tak tau apa apa .. Walaupun aku mmg tau buat web tapi blog adalah asing bagi aku .. Tak semudah itu walaupun mudah jeeee ..

Macam macam info ada berkaitan dengan blog.. Kalau tanya blogger , penerangan adalah ringkas tapi jika mereka buat entri mengenainya maka lebih jelas lagi cerita tersebut..

Sebab itulah aku gemar suruh blogger baru GOOGLE dulu baru bertanya .. Kenapa begitu ? aku nak mereka dapat info dengan membacanya terlebih dahulu kemudian baru bertanya ..

Bayangkan jika ada blogger tanya , " BEN , nuffnang tu apa ? " .. aku takkan jawab.. sebaliknya aku akan suruh dia google.. Kenapa ? Sbb dalam tu akan jumpa banyak entri berkaitan NUFFANNG .. Dia juga akan jumpa entri berkaitan cara pemasangan , tujuan , kelebihan malah juga cara cara nak tarik trafik ke blog.. macam macam ada .. Kalau bertanya , maka jawapan yang akan dia dapat cukup ringkas.. Dan dia akan tau yang asas je la .. Seterusnya dia akan bertanya , bertanya dan terus bertanya sedangkan jawapan ada dihujung jarinya ..

Aku bukan nak berlagak sombong bang... Jangan lupa .. kalau kita asik disuap jer , akal kita tu nak digunakan untuk apa ?

Cadang dan kritik dalam dunia blog dan kehidupan kita ..

 

Dalam satu mesyuarat ... Cadangan diperlukan untuk mengeratkan lagi perhubungan kejiranan di taman itu .. Maka keluarlah pelbagai jenis cadangan ... Paling tidak pon ada 5 cadangan setelah puas berfikir ..

Bila dah bagi cadangan , maka tibalah masa untuk mengkritik cadangan itu .. Pergh.. bukan sorang yang akan kritik tapi ramai !! Pergh.. bab kritik atau tentang ramai.. tapi bila bab nak membantu atau bagi cadangan semua pakat malas nak fikir ..

Ini yang aku nampak .. bila nak kritik , mmg sedap !! Bila suruh buat atau bagi cadangan , haprak !!!: " Lu pandai cakap je la bai .. Takat cakap aku pon boleh.. Cuba usahakan sesuatu dari dok cakap kosong jer !! " ..

Kalau pk dengan akal sebenarnya , nak membangunkan sesuatu lebih sukar dari nak memusnahkan... Blogger yang ada sekarang ni .. majoriti dicop blogger sampah , sebenarnya bijak ! Mereka tak bodoh sebenarnya.. Mereka menggunakan apa saja isu atau publisiti untuk menarik pembaca.. Kena bijak ! Bila pembaca masuk ke blog mereka , penyampaian mereka jika kreatif pasti akan mengujakan pembaca tersebut seterusnya membuatkan pembaca tersebut berminat untuk kembali ke sana .. Jika sebaliknya , maka itu adalah yang terakhir ..

Mmg benar .. dunia blog ni , dunia pelbagai pelbagai pendapat .. macam macam pendapat boleh kita baca .. Tapi ada yang bertindak selamat dengan berdiri diatas pagar.. Mungkin ada sebab .. Jadi tak perlu nak fikir bukan bukan ..

Kesimpulan .. DIGI , MAXIS , CELCOM dan TELEKOM.. Masing masing ada strategi untuk menjual produk mereka .. Terpulang pada citarasa pengguna .. Tak perlu nak kutuk .. Ari ni kita kutuk yang itu , entah esok esok kita guna yang itu..

Jangan lupa .. dunia blog ni kecil ... jangan berlagak sombong ..atau nak tunjuk bijak .. Takat keluar pendapat nak bagi ramai sokong , ramai boleh ... tapi cuba usahakan sesuatu.. Meriahkan dunia blog.. Jangan omong kosong jer ...

"Eh.. ayang kentut ke ? "

 

Masa bercinta.. segalanya manis belaka ....

" Eee.. dia sendawa la .. comel je rupa "

"Eh.. ayang kentut ke ? Bau cam One drop perfume jee .. wangi jer "

" Ayang , tu.. bulu hidung terkeluar.. meh anja cabutkan "

" Ala.. baju ayang terkena kuah sos yer tadi ? Jom g beli baju baru "

Dan banyak lagi laa...

 

Setelah  menikah dengan sahnya ..

" Ya Allah ... buruk benor laa awak sendawa.. serupa badak sumbu sendawa "

" Awak kentut ke ?? Mak aih.... dah berapa bulan tak buang air besar ? "

" Kot ye pon , gunting gunting la bulu hidung tu.. geli la saya tengok .. dah la.. kensel keluar g beli barang dapur ! "

" Teruknya awak makan.. sampai baju baju awak cicahkan dengan sos tu ? Buat malu saya jer .. lain kali malas nak makan luar ! "

 

Mmg nampak kejam kan ? Aku saja bagi nampak kejam .. sebenarnya la sekejam ni tapi inilah yang berlaku pada kebanyakkan mereka yang dah berkahwin.. Manisnya hanya seketika jika tidak reti memeliharanya ...

Blog tempat lepas tension ? Sapa kata ??

 

Kalau lepas tension secara berhemah , mungkin ok... Kalau lepas tension dengan tulis bukan bukan .. maki hamun .. kutuk mengutuk .. keji mengeji ... blog amatlah tak sesuai lagi .. Serius.. Kecuali kalau kita privatekan .. tu tersangatlah okeh ..

Kalau korang , "ala .. blog aku mana ada orang baca..jadi leh la cerita macam macam " .. Yo bro ... korang silap .. Hari ni mungkin takde .. esok tau ke ? Kalau diorg google ? Terkena ada keyword ? Tak ke parah ?

Lagi satu .. kalau korang dok lepas tension dalam tu.. siap ada caci maki .. Sapa dapat dosa setiap kali ada orang membaca entri tersebut ?

Maka relevan lagi tak blog dijadikan tempat lepas tension ? Tak ! Blog , bagi aku adalah tempat curahan cerita kehidupan seharian dan juga perkara perkara diseliling kita .. Kecuali blog yang bercerita pasal politik , agama atau isu isu penting negara .. maka tak sesuailah dibincangkan oleh mereka yang bukan ahli ..

Nasihat aku, bila buat entri ... guna pendekatan selamat .. hari ini korang post caci maki.. tapi tak delete dan biar je dalam tu... Lagi beberapa bulan.. datang blogger baru .. dia godek blog korang.. dia jumpa entri tu.. camana ? Dia boleh jadikan isu wooo.. Kena pulak masa skang ni korang dah bertaraf ahli masjid.. haaa ..tak ke segan ??

Maka berhati hati dalam menulis entri .. Lepas tension tu boleh tapi guna 'akal ' sebelum hilang akal !

Vlog ? Apa kes beb !!!

 

Vlog.. skang kecoh pasal vlog ? Huih.. lama dah weh .. vlog ni lama dah bertapak dalam malaysia .. Cuma ada yang perasan atau tidak jer ..

Ok .. aku cerita satu cerita kuno la eh ... 1TUBE.MY ... sebuah website buatan tempatan dan dimiliki oleh orang melayu ... Satu bangsa dengan aku dan juga satu agama .. Alhamdulillah .. Aku bangga beb ! Aku pernah keje dengan company multimedia dan aku tau betapa sukarnya untuk menaikkan satu satu produk.. Yang nak bagi jatuh ni ramai siott !! Mata buta .. hati pon buta .. Yang penting nafsu puas walaupun tak tau apa apa !

Aku dijemput oleh pihak 1Tube.My untuk buat vlog pertama aku bersama mereka.. Sebenarnya lebih pada  suka suka je disamping memperkenalkan 1TUBE.MY kepada pembaca blog aku .. Apa salahnya kan ? Kalau Youtube milik orang luar boleh meletup , takkan anak tempatan kita nak biar sepi kan ?

Bila aku buat vlog pertama aku tu , aku tak nak la aku sorang sorang buat.. Aku tau , ramai blogger di malaysia ni berbakat .. Apa salahnya aku ajak ramai ramai buat .. Saja memeriahkan lagi 1TUBE.MY tu .. kan ? Salah ke ?

Bagi aku , diorg nak cakap apa dalam tu.. nak buat apa dalam tu.. nak  mengedikss ker.. nak terlompat ke.. nak menjerit ke.. selagi tak salah di sisi agama dan undang-undang , ok je kan ? Yang tak puashati ni nape ? Tak suka jangan tengok.. sapa suruh tengok gak ??

Cuba fikir ek.. blog kita tu.. ingat bagus sangat ke ? Nak tunggu bagus baru boleh buat blog ? Baru nak buat entri ? Weh.. cermin diri tu dulu ... Awak punya blog dulu camana ? Skang ni camana ? Dah taraf Tun Mahathir punya ? Dah taraf Dr Maza punya yang mana setiap entri punya dalil , dan fakta ?? Jangan main sedap tembak bang .. Bukak mata sebelum nak bom orang !

Aku bukan nak backup sapa sapa.. Bagi aku , blogger yang dah suka rela bantu 1TUBE.MY untuk menaikkan produk anak tempatan secara sukarela tu , dah cukup bagus dah .. Sekurangnya mereka dah cuba berbakti.. Ko ??? Cakap lebih pon tak guna .. Habuk pon tarak ..

Kutuk boleh kutuk.. kritik boleh kritik... Tapi pandang kiri kanan .. Sekurangnya blogger kita ni ada gak mencuba sesuatu yang baru .. tak de dok mengarut membohong orang jer !

Entri Mengarut ?

 

Grr... aku kat Sg.Buloh skang .. Internet , dari tadi asik EDGE ! Tensen tak ? Giler tensen ...  Nak update , nak blogwalking pon susah giler ..

Tensen .. bila aku tensen... aku makan .. bila aku makan , aku risau lak aku gemuk.. bila aku gemuk , kena pulak bersenam... bila dah bersenam , kurus balik .. bila dah kurus balik , aku tensen.. bila aku tensen , aku makan .. adeh.. dok pusing pusing gini jer ..

Petang tadi , sampai rumah .. layan hindustan .. tah hapa hapa tak cerita dia .. sikit sikit nyanyi .. sikit sikit nyanyi .. pastu siap tukar baju dan tempat .. abis nyanyi , gaduh.. tumbuk , 10km jauhnya tercampak.. tak mati mati tak.. bila tembak , 10 das  kena penjahat , 12 mati.. hero ..100 das , baru 1 kena.. tu pon kena tang rambut ! bosan tul ..

Ok.. ni adalah contoh entri mengarut.. entri mengarut ni lebih pada entri suka suka je bagi aku .. Saja saja mengarut .. Bukan  mengarut cama tah hapa hapa tu.. saja nak ngomel dalam blog .. cuma kekurangannya ialah info.. Kalau takat cerita macam aku buat tu, korang rasa pembaca happy bila baca ? Ada yang suka.. tapi ada gak tak suka .. Apa kata tambah sedikit dengan info ...

" Tapikan , bersenam ni bagus sebenarnya .. Walaupun badan naik gemuk , itu tandanya kita perlu mula jaga tubuh badan kita.. Kalau kurus jer , kita asik dok pk , badan kita sihat jer .. Tak la aku kata gemuk tak sihat tapi gemuk ada lemak.. lemak perlulah dibakar kan ? Tak sihat dibiar gitu kan ? "

Ok... kita selitkan satu info .. apa kata entri hindustan tadi pon kita selitkan sedikit info ..

" Tapi bagus gak diorng ni kan .. dalam dok nyanyi dok diorg sempat promosi tempat tempat menarik.. Cuba tengok cam filem yang Shah Rukh Khan .. ada gak terselit tempat tempat menarik di malaysia dalam filem dia kan ? Diorg ni suka promosi tempat tempat yang cantik ... bukankah kita juga patut promosi blog blog yang bagus bagus pada pembaca kita ? kan kan ? "

Mengarut tu boleh.. tapi selitkan dengan info dan juga pendapat sendiri .. Amacam ? Boleh buat ?

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI