Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 1 Mac 2011

KISAH AKU MMG GILER TRAFIK : Entri Pilihan

 

 

hamba allah nie dah lama tak balik rumah jumpa mak die...beliau nie dulu suke sangat amek dadah...dadah jenis apa??alllah je yang tahu..setelah hampir sepuloh tahun beliau menghilang..akhirnya pada jun tahun lalu beliau pulang..

semua orang jadi pelik..sebb ape die balik..keadaan die biase sahaja...sihat...tak nampak macam sakit pula..dibuatnye bilik air baru untuk mak..buat lantai baru untuk rumah mak..

habis duit simpanan die guna untuk perbaharui rumah mak die..sehinggalah satu hari...beliau jatuh sakit..tak boleh bangun..hendak terkencing pun payah...dijerit nama mak..mak datang membantu beliau sambil marah-marah

 

sambungan > SINI

AKU MMG GILA TRAFIK ! SO WHAT ???

- TUTUP DAH -

Sebuah segmen pemanas jiwa dari aku khas untuk blog blog yang berminat nak memanaskan kerusi masing masing .. Eceh ... Sebenarnya ini hanyalah sebuah segmen suai kenal untuk bulan MAC 2011 .. Pasti ramai blog blog baru kan ?

Syarat ? Untuk yang ini hanya dibuka khas pada blog yang punya follower di bawah 500 saja ... Amacam ? Berminat ? Tak susah pon ... sangat mudah .. Cam biasa , buat satu entri khas ...

  1. Sila letak header BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk : AKU MMG GILA TRAFIK ! SO WHAT ?? dan linkkan ke entri ini ..
  3. Berikan satu cerita yang menginsafkan korang tentang kematian yang boleh dikongsikan bersama pembaca blog korang dan juga pembaca baru ..
  4. Tinggalkan link diruangan komen entri ini..

Tu jeee... cepat cepat .. Tutup ? Esok !!! Grrr....

Menunggu masa ..

 

Hurm... kesian ... macam macam andaian .. Tapi yang pastinya , dah sampai masanya untuk kembali kepadaNya .. 

Masa aku sampai .. erk..bukan aku je..ramai la... ada dalam 4 orang .. g ngan kereta jabatan jer .. Sampai sampai situ , ramai dah ada .. kawan kawan dari jabatan dia .. Hurm.. muka sedih sedih campur geram .. Geram sebab .. hurm... Tak pe.. jika benar , biar Allah membalas segala perbuatannya tu ...

Sehingga tadi , kawan aku tu masih bergantung pada bantuan pernafasan .. Manakala pihak hospital nak mendapatkan kebenaran dari ayah kawan aku tu untuk mengambil organ.. Kira derma organ la.. Hurm..

Entahlah ... Bila pula masa kita ...

Kita sering terlupa ..

 

Mati itu pasti ... Tapi berapa ramai antara kita sentiasa memikirkan soal mati ? hurm... 'takut'  kata mereka.. Atau sekadar satu ucapan di mulut saja ... 'takut ...

Namun kita sering terlupa.. tak percaya ? Cuba hitung kembali sejak kita bangkit dari tidur tadi .. Dosa yang telah kita buat dari pagi tadi.. hurm.. tak sedar kan ?

Bila cakap soal mati , timbul terus keinsafan .. 5 saat saja ! Kemudian , lupa balik dah .. Berseronok kembali.. Bergelak ketawa .. Selagi tak sampai 'masa' kita , selagi itu kita 'tersenyum' .. Seolah olah lambat lagi 'masa' kita ..

Aku dalam perjalanan ke Hospital Melaka .. ziarah sahabat aku yang sedang koma akibat ketumbuhan dalam kepala .. Menurut rakan yang sedang berada di sana , doktor akan menarik bantuan pernafasannya bila bila masa saja..

Sahabat aku ni , lama dah aku kenal dia .. sejak mula aku berada di jabatan ini , dialah antara dua kawan lelaki yang aku ada ... Kalau outstation , kerap gak la aku ngan dia .. hurm.. Kenangan...tinggal kenangan ?

Bila mengenangkan dirinya yang sedang koma itu , aku terfikir.. apakah agaknya ujian yang sedang dilaluinya .. Hurm... Terlalu banyak persoalan dalam benak aku ni ...

Dunia .. dunia .. dunia ... kita menangis kerana dunia ... tetapi tidak langsung mengeletar  ketakutan bila teringatkan neraka ..  Astagfirullah al'azim...

Semoga Allah mengampuni segala dosa dosa kita semua..

Privasi anda di blog diceroboh ?

 

Apa kata kita belajar membuat aduan .. Tadi aku buat dah satu aduan .. Biasanya jika aduan tu terbukti benar , maka sakitlah mereka yang buat aniaya tu .. hehe.. Aku ? Malas nak layan .. nak marah marah dalam blog dah .. Terus aku bukak SKMM ..

Cari butang 'Aduan' ... terus buat laporan .. senang .. tak payah nak peningkan kepala .. Nak menyorok ? Silalah .. nak menyorok la sangat.. ingat besar la sangat yer Malaysia ni ..

Ala... tak sakit mana pon dok menyakat gitu .. Tapi kita kena gak amik tindakan .. Kalau dibiar , nanti disakat budak lain gak kan ?  Ok la..

Bagi mereka yang kena sakat tu , kalau dibuat dalam bentuk hitam putih , dapatkan bukti .. buat aduan .. Tu je.. tak perlu nak pening pala ..sbb yang dok menyalak tanpa identiti ni dalam dunia intenet ni lebih lagi di malaysia ni semua spesis takde jantina .. Jadi , jangan layan .. okeh ?

Entri berkaitan lagi > SINI

BEN ASHAARI dan GENGBLOGGER ... Apa kes ??

 

Pernah dengar GENGBLOGGER.COM ? Aku rasa korang mesti pernah punya kan ? Bagi mereka yang tak pernah tau kewujudan GB ni , silalah jengok jengok..

GB adalah sebuah laman web  yang mana direka khas untuk mempromosi blog blog dengan cara ping  entri entri terkini .. Cara nak login atau daftar sangatlah mudah .. Hanya memerlukan FACEBOOK atau TWITTER .. hubungkan saja dan siap !

Sejarah tertubuhnya GB ni ada kaitan dgn aku ? Hehe.. ada ... aku org pertama yang diminta KONG ( pemilik GB ) untuk melawat GB dan beri pandangan .. Tak ingat dah .. tu la..silap.. kalu tak leh buat vlog dah tentang sejarah penubuhan GB tu ..

Ok... aku tak nak la cerita dari sudut aku je..apa kata korang baca sendiri coretan dari KONG ... jom , g baca kat SINI

image

Pengalaman mematangkan kita ..

 

Sesungguhnya benar kata kata tersebut ... "Pengalaman mematangkan kita " .. tak kira dalam apa jua bidang kita ceburi ataupun kehidupan seharian kita , segalanya memerlukan pengalaman.. ilmu akan datang setelah pengalaman itu diproses dengan jayanya .. Eceh.. Berbeza ok ! Ilmu yang dipelajari dengan ilmu yang diperolehi dari pengalaman ..

Dua tiga hari ini , dunia blog sebelah timur ni ( belah lain ok je kot ) , bergoncang sedikit gara gara kutukan ( bukan kritikan ) blogger blogger yang terlebih ' cerdik ' ni .. tapi kita patut berterima kasih kepada mereka , sekurang-kurangnya selepas ini ramai blogger akan berhati hati terhadap penulisan serta penampilan mereka ..

Aku ? Hehe... lama dah merasai pengalaman ni ... sbb tu aku tak layan.. Cuma skit skit je saja panaskan lagi keadaan.. Best gak tengok diorg lak melatah .. hahaha...

Sebagai blogger ... mental kena kuat .. Semua blogger pasti kena kutuk dan kritik .. Cuma jika melampaui batasan , tindakan sewajarnya boleh diambil seperti melaporkan kepada pihak berwajib ( SKMM dan PDRM ) dan menyaman malu .. Jangan ingat mereka tak boleh mengesan IP mereka ni.. Semua ni ciptaan manusia jer .. banyak kelemahan ..

Jadi , kes kes seperti  ini janganlah melemahkan semangat kita untuk terus berjuang dlm bidang blogging ini .. Biarkan mereka dengan cara mereka ... Mereka itu cuma kunang kunang yang menyerikan lagi malam kita .. kan kan ?

Lewat lagi ?

 

Hujan di Putrajaya ... Lebat dengan selebat-lebatnya .. Dah la tidur semalam kul 4 pagi.. Tapi kelewatan aku tidur tu bukan saja saja .. Aku tersenyum.. Sekurang-kurangnya aku mendapat sesuatu di luar jangkaan .. alhamdulillah.. Ini bermakna aku kena pasang strategi baru ..

Sekarang dalam LRT ... Aku terpaksa lepaskan LRT yang sepatutnya aku naik tadi sebab terlalu penuh .. Dan pastinya dengan melepaskan LRT tadi tu , aku akan lewat 5 minit ! Hurm.. .. Baru masuk awal bulan dah cacat rekod ..

Tak pe la .. aku cuma manusia biasa ... Malas nak terikat dengan kecemerlangan .. Jika kecemerlangan itu menjanjikan sesuatu pasti aku mengejarnya ... tapi tak pon.. nehh.. biar je la .. yang penting aku datang kan ... hehe ..

InsyaAllah .. jap lagi aku dan kawan kawan pejabat ke Hospital Melaka .. Menziarah seorang rakan aku yang mana sekarang ni dalam keadaan koma dan hanya bernafas dengan bantuan mesin oksigen .. Penyakitnya ? Hurm...

Entahlah ... toksah la kita dok berbangga sangat dengan dunia ni ... Sekejap je hampanya .. Apa yang sepatutnya ialah niat kita untuk mendapatkan syurga Allah .. kekal seperti yang dijanjiNYA ...

InsyaAllah ..

Masa depan dengan berblogging ?

 

Salam.. selamat pagi...

Nak tanya .. bila korang bukak blog korang tu la kan ..  Er , bagi yang ada blog la ... ada tak korang terfikir sampai bila korang nak berblog ni ? Atau ada tak korang fikir apa korang nak buat dengan blog korang tu ?

Hurm... Aku ? aku tak fikir jangka masa .. tapi ada aku fikir apa aku nak buat dengan blog aku ni ... Aku serius dengan berblogging ni .. Bukan takat suka suka .. atau nak kumpul kawan ...aku pasti korang tau jawapan aku yang terakhir tu kan ?

Apa yang aku fikir selama ini rupanya bukan aku saja yang memikirkannya .. Ada kawan juga yang punya pemikiran cam aku ni haaa.. Hehehe.. Bermakna dia nampak apa yang aku nak buat selama ini .. Bukan takat berblog kosong !

Aku punya rancangan jangka panjang dalam dunia blog ini ... Seperti yang aku beritahu dalam vlog aku sebelum ini , 2 tahun pertama ini adalah tahun pengenalan BEN ASHAARI.COM !

Kalau nak tau , g tengok vlog aku semula ... klik kat atas tu ha... VIDEO SANTAI BEN ASHAARI...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI