Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 5 Mac 2011

Komen DI SEBALIK TABIR BLOG

image

Wah... tepat dapat 333 komen menjadikan jumlah komen di BLOG BEN ASHAARI ada ..

image

Tu semua termasuk dengan url yang ditinggalkan je .. tak la semua komen komen bernas lagi mengujakan .. hehehe ... Apa pun , jutaan terima kasih kerana sudi tinggalkan komen walaupun aku tak balas .. hehee..

82 ribu ... tak lama dah nak cecah 100,000 ...

Ingin berada dalam bloglist BEN ASHAARI ?

-TUTUP DAH -

Hanya 10 blog saja akan terpilih ! Aku tak nak banyak banyak dah sbb loading akan jadi slow.. Bila slow , korang gak pening kepala kan ?

Terbuka pada mana mana blog yang tak anti BEN ASHAARI .. Hehe.. mana la tau kan ? kot ada yang benci tapi berpura pura jer .. Hehe..tak baik tau menuduh ! Berdosa.. Yelaah.. aku minta maaf..

Ok ok .. skang kita kembali ke isu utama negara ... Sapa nak berada dalam bloglist BEN ASHAARI ? Skang ni aku tak buka dah sbb malware ada di mana mana .. Jadi aku buat gini je la.. Hanya 10 saja akan terpilih ... Ada rahsia wooo... hehehe..

Berminat ? Mudah saja ... Buat satu entri khas :

  1. Tajuk : CERITA KREATIF AKU PASAL BEN ASHAARI ! dan linkkan ke entri ini ..
  2. Sila letak header BEN ASHAARI BLOG
  3. Sila buat satu cerita yang sangat kreatif mengenai BLOG BEN ASHAARI .. Mesti lebih 100 patah perkataan ! Dibenarkan amik gambar dalam ni ...
  4. TIDAK DIBENARKAN MENCACI MAKI , MENCARUT , MAKI HAMUN ( sama je la tu kan ) atau sebagainya .. Kalau buat, aku repot !
  5. Tarikh tutup , tengah malam ni !! hehehe ..
  6. Hanya 10 saja akan terpilih .. Tapi yang join tu akan disenaraikan ... Camana aku akan pilih ? Tu rahsia.. hehehe ..

Ok.. sila mulakan .... Ops.. sila paste url entri korang di ruangan komen ini .. Cepat Cepat ...

Yang dah tersenarai , kalau nak masuk sekadar suka suka pon boleh je.. sbb akan disenaraikan dalam dalam satu list nanti ..

Entri Pilihan Malam ini ...

 

Kata orang, bila kita ikhlas dalam melaksanakan sesuatu, tentu ada ganjaran yang menanti.Begitu juga dengan aku.Aku ikhlas mengekang rindu dan kegilaanku berblogging kerana aku wajib memeriksa kertas ujian anak-anak muridku yang 5 kelas tu.Hasilnya, hari ini aku berjaya memeriksa kelima-lima kertas kelas tersebut.Oleh kerana rinduku pada blogging umpama gunung berapi yang akan meletup, selepas saja asar, aku segera mengadap Cik Lenovo unguku.

   Ku sangkakan hujan hingga ke petang ( maklumlah sehari aku tak update blog.Mungkin ramai pembaca yang dah lari).Rupa-rupa mentari masih menyinari( Jangan marah ek cikgu BM sebab aku ubah suai kata-kata di atas) Tak ku sangka Cik Nuffy masih sudi menambah BE ku yang kelima.Walaupun 3 dah pun menjadi metered earning, sekurang-kurangnya ada 2 lagi yang masih bernyawa.Terima kasih banyak-banyak!

Selanjutnya > sini

Camana aku buat PILIHAN BLOG ?

196907_1583702953813_1272913242_31307808_6146404_n

Bersama blogger , YUS di RED GLOW  

Soalan dari rakan blogger .. camana aku buat pilihan blog .. Ari tu aku dah buat entri khas berkenaan soalan tersebut , tapi tak pe la.. aku buat sekali lagi ..

Segalanya berdasarkan mood aku tika tu... Kalau aku tengok ok , cun , kreatif , aku terus buat entri .. Sama gak dengan entri .. Kalau entri dia sesuai untuk 'suasana' waktu tu , aku terus jadikan entri pilihan ...

Jika ada yang mintak aku jadikan blog dia sebagai PILIHAN , maka aku akan masuk dan lihat .. Apakah sesuai atau tidak ? Kadang kadang , bukan aku tak nak .. tapi ada yang tak sesuai .. Blog yang berat atau baru sangat buat blog .. Kandungan belum ada lagi..

Kalau ada yang mintak aku bagi pendapat mengenai blog sekali pon , aku akan buat cuma segalanya bergantung pada masa .. Kalau tengah free tu , ok la. kalau bz , aku minta maaf je...

Yelah , aku pon manusia biasa kan .. hehehe..

Di sebalik Tabir Blog : 16

 

image okey...apa yang aku nak story ea..hmmm...aha! nama penuh yasmin mohd nordin,nama glamer lagi vogue MIEYN.anak jati kolumpo berdarah kacukan MELAYU + SIAM + PAKISTAN.seorang yang cepat sensitif dan emosional giler.sekaramh tengah neves menunggu result SIJIL PALING MUDAH a.k.a SIJIL PELAJARAN MALAYSIA.disebabkan tiada insurans mulut dikenakan di malaysia maka aku suka mengeluarkan ayat-ayat cinta laser bila aku naik marah.tak suka berdolak dalik dan aku suka straight to the point.paling penting aku masih single lagi suci...haha 

selanjutnya > sini

lagi ???? >

http://noipunyablog.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://www.aidaazryn.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://amniey91.blogspot.com/2011/03/segmen-ben-ashaari-di-sebalik-tabir.html

http://bloghazmin.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog-hazmin.html

http://eyjalukman.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://yasmeen-shaje.blogspot.com/2011/03/disebalik-tabir-blog-mieyn-nordin.html

http://izyanyuyu.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://aynzumi.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://ria-skh91.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://solomolo.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://vaithis-vaithis.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog-vaithis.html

http://rabiasensei.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://awekretro.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://natasyaeve.blogspot.com/2011/03/disebalik-tabir-blog-nadia-natasya.html

http://syazanazura.blogspot.com/2011/03/behind-scenes-of-syazanazura.html

BEN ASHAARI belajar bersolek ... mekap laa !

IMAG0102

IMAG0103

IMAG0106

IMAG0109

IMAG0108

Begini ceritanya .. pagi tadi , aku ke RED GLOW ACADEMY yang terletak di Shah Alam .. Cam biasa aku pon letak la status aku di FB yang mana aku nak ke sana bersama wife ..

Sekali si YUSSNAZALIDA tinggalkan komen.. dia kata nak g jumpa aku kat situ.. Aku okeh jer .. Sementara tu aku lepak kat McDocnalds ..

Dalam kul 1 lebih , gerak naik ke RED GLOW ... Nak g jumpa Najwa ..Ada projek skit ngan dia ... hehe..

Bila masuk je situ , tengok ada kelas solekan . Kelas ni percuma tau !! Haa.. nak belajar ??? Kalau nak , sila rujuk entri INI .. Serius ! percuma je.. apa yang perlu ialah komitmen korang terhadap kelas ni ! Sebulan je beb ... seminggu 2 kali ..sabtu dan ahad .. tak lama pon ..

OK.. kalau berminat , email kat aku eh... atau leh hubungi pihak RED GLOW sendiri .. Email aku , benashaari@yahoo.com ..

Sambung.. hehe.. Bila dah jumpa Yus ni , aku ajak sekali la naik atas .. tengok sendiri.. kot kot dia leh ajak mana mana kawan dia yang berminat.. Leh buat duit woo.. jadi jurumekap kawan kawan .. hehe.. sapa tau kan ?

Kat dalam tu , sambil borak , aku bagi la tips sikit skit kat Yus ni.. bagi semangat .. maklumlah , student.. walaupun bz , mesti ada masa lapang tu.. leh update blog.. jangan biarkan bersawang ..

Erk.. panjang lak.. cukup ..nanti cerita lagi.. Er.. sebenarnya , aku minat gak menyolek ni.. hehehe.. kreatif woo.. mau kasi nampak cun bukan mudah .. hehehe...

Blog Pilihan BEN ASHAARI hari ini ..

image Respek blogger ni !!

http://mohdsukuribrahim.blogspot.com

Tak mati dek kritikan ..

 

Ini bukan entri sakit jiwa atau aku kena serang dek lalat mahupun tungau .. takde takde takde ... Saja nak bagi tips dan panduan buat blogger blogger yang baru nak bertapak dan sedang meningkat naik ..

Ya... terima kasih .. aku tau aku tak layak bagi tips atau panduan memandangkan blog aku ni pon tak bagus mana kan ? Tapi ada aku kisah ? Yang kata gitu , sbb dia dengki jeeeee... Aku tau blog aku bagus..Kenapa aku kata gitu ? Sbb aku yang buat.. Kalau aku tau blog aku tak bagus , baik tutup je.. Kenapa aku perlu semakkan lagi kepala pembaca dengan kehadiran blog aku ni kan ? Hehe..

Bukan riak .. bukan berlagak .. tapi hakikat.. Kita perlu ada keyakinan terhadap apa jua yang kita buat.. Kalau asyik nak melutut je  , susah la.. Apakah diorang je layak berdiri ?? Cuba fikir eh .. korang kata blog korang tak bagus .. Itu bermakna penulisan korang jugak tak bagus.. Tapi dimana korang sebenarnya ? Ada yang sedang belajar di UNIVERSITI .. ada yang bekerja dalam bidang profesional atau paling tidak pon , lulus SPM dah pon..

Ini bermakna korang ada ilmu.. ada pendidikan.. apa yang kurang cumalah pengalaman dan juga teknik mahupun kreativiti.. Semua itu boleh didapati dengan kerajinan dan usaha .. Perlu ada semua itu.. Mana ada pemain bola sepak  dunia lahir terus main untuk kelab dunia ? Semua bermula dari bawah ! Jangan terlalu merendah diri sangat .. Boleh , mmg patut merendah diri tapi sehingga merasakan diri tu tak berguna , itu dah salah !

Allah cipta manusia dengan pelbagai kelebihan .. Apa yang perlu kita buat , ialah cari dan cungkil .. Mungkin korang kata korang tak berbakat dalam dunia blog ni .. mungkin dalam bidang lain .. Heloo... blog cuma penulisan .. Korang takkan tak reti buat karangan ?? Semua orang belajar buat karangan.. apa yang perlu korang buat ialah pendedahan..Banyakkan belajar dari membaca artikal artikal berilmu dan juga yang santai santai ..

Berblog macam memandu kereta... Amik kelas ... belajar memandu.. Dan sila pandu diatas jalan raya .. Ikutilah peraturan yang ditetapkan.. Apakah mereka yang bagus saja boleh memandu kereta diatas jalan raya ? 

Sesiapa saja boleh berblog ! Cuma bukan semua boleh maju dalam dunia blog .. Kenapa ? KEMAHUAN ! dan juga SEMANGAT ! tak lupa juga kehendak ALLAH .. tapi itu boleh berubah dengan doa kita kepadaNYA .. itu dah berbalik pada KEMAHUAN bukan ?

InsyaAllah ... Aku boleh , korang ?? LAGI LAAA BOLEH !! Kritikan ?? Helloooo.... diorg yang kritik tu sapa ? Pemenang ANUGERAH NOBEL ?? Pemain bolasepak terbaik dunia ? Atau bekas perdana menteri ?? Diorg tu sama jee cam kita .. Berlagak pandai padahal KOSONG !

Maka , berkongsilah pengalaman dan pendapat korang tentang dunia ini kepada pembaca pembaca blog ! Niatkan kerana ALLAH... Syurga Allah yang kita mahukan .. InsyaAllah ..

Bila BEN ASHAARI Menjawab pertanyaan blogger ..

 

" saya macam tertanya-tanya, macammana ye if blogger yang memang tak suka n takkan post gambar die dalam blog?
since saya tengok dan perhati, even dalam blogger pilihan BA or di sebalik tabir semua ada pic yang ditonjolkan.
selama saya berBW,kebanyakan header adalah muka tuan blog tu.tapi bagi yang memang suka 'menyimpan' mukanya, adakah tu dikatakan tak jujur or something else? "

Salam dan selamat pagi  ..

Hurm .. Adalah hak masing masing untuk meletakkan gambar mereka atau tidak ... Tetapi majoriti pembaca lebih selesa membaca dan menjadi pembaca setia sesebuah blog itu setelah mengenali pemilik blog tersebut menerusi gambar serta cerita cerita kehidupan harian blogger tersebut .. Ini pendapat aku ..

Ok..kenapa aku tonjolkan blog blog yang ada gambar pemilik tuannya .. Sebenarnya aku tak galakkan blogger wanita terlalu tonjolkan gambar mereka dalam blog kerana boleh mendatangkan ' masalah ' satu hari nanti atau disalahgunakan .. Tetapi apa yang aku cuba buat ialah menonjolkan blog mereka dengan mengenalkan blogger tersebut kepada pembaca di blog aku ini .. Contoh gini yer ,

" Kawan kawan , ini rakan blogger baru kita ... Si polan binti /bin si polan ... marilah berkenalan "  ...

Mereka lebih selesa untuk berkawan selepas itu .. Cuma gambar di header tu biarlah selesa dan tidak menyakitkan mata.. Dan bagi aku itu adalah satu keberanian.. Bukan menjual muka tapi yakin terhadap diri sendiri dan seterusnya berhati hati dalam  penulisan dunia blog ini kerana mereka telah 'dikenalpasti' kerana gambar mereka telah terpampang !

Ok ..soalan selanjutnya .. bagi mereka yang menyimpan muka atau tak letak gambar mereka , apakah mereka tidak jujur ?

Lihat contoh paling dekat .. MAT GEBU @   .. Dia tak letak muka pon ? Blog wife aku tak letak muka pon ? Banyak blog tak letak muka pon .. Tidak pernah timbul persoalan mereka ini jujur atau tidak .. Ibarat penyanyi kumpulan AMUK yang pakai topeng ketika menyanyi.. Penonton tertanya tanya .. siapakah dia sebenarnya ? Sekadar tertanya tanya.. Bukan isu jujur atau tidak ..

Kejujuran sesebuah penulisan boleh dikesan di dalam entri blog  mereka .. Jika mereka pembaca setia blog tersebut , mereka boleh mengetahuinya .. Jika blog itu adalah pertama kali dibacanya , mmg agak sukar untuk mengesannya tapi bersikap positif ... iaitu ambil yang baik baik isinya ... Mudah je kan ?

Kesimpulan ... aku akan pilih blog blog yang mana mereka sendiri berminat untuk aku tonjolkan mereka dalam dunia blog ... Jangan lupa , aku ada  BLOG PILIHAN , HEADER PILIHAN dan ENTRI PILIHAN .. Ops.. BLOGGER PILIHAN .. Sekadar promosi percuma buat rakan rakan blogger sebagai tanda terima kasih atas sokongan mereka pada aku selama ini ...

TERIMA KASIH ..

Di Sebalik Tabir :15

 

image

Panggil aku ShahDodol berasal dari Johor Bahru,

berumur 22 tahun dan tersangat lah suka menari,

suka karaoke walaupun suara tak sedap,

dan obses dgn Korean Hairstyle

kepada peminat dodol :

marilah kita bersama-sama kacau dodol :P

selanjutnya > sini

Dan blog blog yang lain .. :

http://sesuatudankita.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://bicarasigadisdesa.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://putrilyanie.blogspot.com/2011/03/heheheheeee.html

http://kringg.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://ctsweet111.blogspot.com/2011/03/segmen-di-sebalik-tabir.html

http://gebangkembangwiflea.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://tinta-moden.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog-kathy-rospin.html

http://safiyahezora.blogspot.com/2011/03/disebalik-tabir-blog.html

http://lady-twilightmoon.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://cahayanurqasih.blogspot.com/2011/03/disebalik-tabir-blog-cahayanurqasih.html

http://atie-adam.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.htm

http://bloginimyblog.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://tqalessthenthree.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://www.sissyira.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://mycottoncollection.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-blog-di-sebalik-tabir-blog.html

http://jaa64.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://kuronofu91.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://shyra25.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://yourmineisme.blogspot.com/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://cikiema.frenzyfm.my/2011/03/di-sebalik-tabir-blog.html

http://ashadirara.blogspot.com/2011/03/disebalik-tabir-blog-rara-abdullah.html

Header Pilihan Malam ini ...

image

http://fateentherockstar.blogspot.com/

Blogger Pilihan Malam ini ..

 

image fatin dayana bt mawardi nasution. 18 y/0. buckle up guys , coz u're gonna get craazy ! zasss XD

http://fatinsopendiary.blogspot.com/

Aku hanya mampu ketawa puas !

 

Syukur , syukur aku kepada Allah .. Segalanya terbukti dengan pantas namun perit ! Bukan mudah tapi aku buktikan ... Mereka ketawa dahulu , aku geram saat itu .. Sekarang aku ketawa , ketawa puas .. Puas sbb ternyata ianya menjadi kenyataan ..

Kenapa ? Blog aku ni , blog cerita biasa .. Pelbagai cerita aku kongsi bersama .. Segala cerita , kenangan malah pengajaran aku  letakkan di sini dengan harapan , pembaca dapat merasai apa yang aku rasai ..

Bermula Ogos lalu ( 2010 ) , aku terima satu iklan dari http://rizi-biz.com/ dimana dia sendiri meletakkan harga iklan tersebut .. Aku ternganga tak percaya .. Alhamdulillah , sehingga sekarang dia masih lagi berada di tapak iklan tersebut ..

Aku cuba segala-galanya dalam dunia blog .. Eh.. bukan semua ... hehe..banyak lagi aku tak cuba .. namun aku akui , blog mampu membuatkan blogger tersengih ..

Aku bukan nak ajar blogger bersikap materialistik ! Tapi sila buka kepala otak tu .. Lapangkan minda.. Jangan fikir negatif.. Apakah dengan bekerja dengan orang , baru boleh ada duit ? Berblogging pon ibarat bekerja.. Kita menghasilkan penulisan sendiri .. Lain la yang jenis ciplak tu.. Kita kerah idea .. Nak kasi pembaca gembira .. ketawa.. bukanlah mudah .. sangat susah ok !!

Sejak aku ada blog ni , rezeki aku bertambah .. Tadi aku baru saja terima satu cek dari syarikat iklan .. Dan insyaAllah , esok aku akan termeterai satu perjanjian yang mana $$ lumayan juga .. Manakala INNITY menjana $$ sesuai dengan trafik aku.. berbaloi baloi !

Apakah rahsianya ? TRAFIK ! Mereka kata aku gila trafik .. Yup.. mmg aku gila trafik.. kalau aku tak gila trafik , sapa nak baca blog aku ? Unta padang pasir ?? Aiseyman .. TRAFIK = PEMBACA  ... Aku nak pembaca dengan jumlah yang besar.. Itulah kepuasan ..

Untuk mendapatkan trafik yang tinggi , ada pelbagai cara dan cara aku ialah seperti mana korang nampak sekarang .. Itulah aku , hari ini dan insyaAllah hari hari mendatang ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI