Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 8 Mac 2011

Aku nak letak SHOUTBOX !

 

Jeng jeng jeng ... Tu diaaa.. mata mata penyamun tarbus dah terbeliak !!! APAAA ?? BEN ASHAARI nak letak SHOUTBOX ??? Mari seranggggg.. ala ala cerita BRAVEHEART lak blog aku nanti diserang lalu dicampakkan pelbagai sampah sarap ..

Aku cakap ni ber .. ops.. aku tulis ni berdasarkan .. iskh.. aku taip ni berdasarkan kisah benar masa mula mula aku berblog .. Diulangi.. Mula mula ok !! Baru buat je dah ada lalat hurung .. Dia kata aku ni GAY ! Mak aihh... aku pakai baju putih sambil senyum ibarat pelakon menang Anugerah Seri Angkasa kategori pelakon iklan pon dia jeles ??? Gila ke apa ?

Adoi.. malam ni aku tensen la plak.. dah la ada HYPERTENSION .. Mau gak esok aku tutup blog terus.. Seronok la diorng .. Diorg leh berblog dengan tenang sekali eh ?? Oh tidak mungkin.. aku takkan benarkan 'korang' berblog dengan happy sekali.. Aku akan muncul dengan pelbagai segmen lagi .. Sahih otak 'korang' tu jammed punya .. Ele... hidup masih guna duit mak bapak , ada hajat nak 'cubit' orang tua .. Cait..

Ops.. lari topik .. Sebenarnya aku tak nak guna SHOUTBOX .. SHOUTMIX atau apa saja je la yang seangkatan dengannya .. Bukan apa.. aku tak nak blog aku ni jadi medan pertempuran warga asing yang tak cukup akal .. Haa kauu.. Aku cakap betul kauu.. Haaa... erk.. pasal pe tukar intonasi nih ??

Begitulah adanya.. Aku pernah letak dulu.. sempat la nak berputik tapi lalat dah curik madunya.. Kalau lebah tu , aku rela lagi.. tapi ni lalat ?? Lalat nak buat apa dengan madu ???? Pelik betul ..

Ok ok.. aku mengarut banyak dah.. tak makan ubat.. ni last entri aku untuk 5 minit ni.. kot sat lagi mana tau ada idea baru.. aku update lagi eh.. Tu pon kalau tak pengsan dek penangan ubat...

BEN ASHAARI berlagak ! Serius weh !!

 

Berdasarkan kisah benar yang korang leh dapat dari entri INI maka sesungguhnya aku mengaku aku berlagak ! Tak caya tanya la orang yang pernah jumpa aku .. Yang mana pernah lepak minum dengan aku .. Serius weh , aku asingkan meja .. Tak layak duduk semeja dengan aku .. Tak caya ? Jumpa la weh ..

Sat aku nak toreh tangan aku.. nak tengok.. warna darah yang mengalir keluar celah celah kulitku yang suci murni ini .. Tu diaaa.. darah mahsuri weh... siap ada tulis kat celah celah darah tu MAHSURI made in Langkasuka ... haaaa.. wa cakap lu ..

Korang baca dah kat entri tu ? Jadi aku ni berlagak kan ? Mmg pon .. aku nak nafikan apa dah .. dah dia kata gitu.. Mamat TANPA NAMA tu selalu lepak ngan aku .. Main guli masa kecik kecik dulu .. Dia bawak sepuluh bijik.. pastu bawak balik rumah , setengah bijik je.. tu pon yang pecah punya .. tu pasal dia bengang ngan aku ..

Panjang cerita dia sebenarnya antara aku dengan dia ni .. malas je nak berbalah.. Tak kisah la.. mungkin aku dulu dengan dia pernah berbesan .. tak pon aku ni bekas jiran rumah dia .. kot la kan .. Tu pasal dia kata gitu.. Kenal lama dah .. kan ?

Entah la... mungkin baru selisih bahu dah kata aku berlagak.. dunia dunia.. Dia ingat aku ni Elton John ke apa ?

P/S : SEGMEN JELAJAH BLOG IBU TERGENDALA SEHINGGA ESOK KERANA KERJA KERJA MENAIKKAN PENCAWANG BROADBAND DIRUMAH AKU SEDANG GALAK DILAKUKAN .. HARAP MAKLUM.. ( Lagu Maafkan kami...)

Aku BENCI BROADBAND di MALAYSIA ni !!

 

Mahal dan mengarut !! Tau tau dah limit ... Diorng suruh kita guna internet tapi suruh bayar mahal mahal ?? Kalau guna UNIFI atau STREAMYX , boleh ke usung ke hulu ke hilir ? Kata negara maju ? tang mana majunya ? Grrrr... Sampai bila kita nak diperkudakan begini ?

Dulu dengar cerita , PUTRAJAYA dan CYBERJAYA ni internet free .. Aku dh ulang alik kat sini , dah bertahun tahun .. nak free , g kedai mamak .. kalau takat kedai mamak , kedai makan kat Kelantan pon free !

Bayangkan la... Broadband kita ni macam guna air lak.. Tak nak guna tutup.. nak guna , bukak.. Kalau yang guna handphone dan kena online 24 jam untuk terima email lak camana ? Selagi on tu kalau tak silap aku kena bayar ..

Camana la nak galakkan rakyat Malaysia ni maju ?? Dari dulu macam ni gak .. Kena main je kita neh .. Bukan murah .. Setiap satu byte kena bayar .. Gila ke apa ?? Baik guna internet kat pejabat.. Free !!! huh !

JELAJAH BLOG IBU 2011 : 4

 

"Buat suami tercinta, terima kasih kerana sudi menerimaku seadanya dan menjadi suri dalam hidupmu. Terima kasih kerana tidak mengenal lelah mencari rezeki yang lebih untuk kehidupan yang selesa buatku serta anak-anak. Terima kasih atas kasih sayangmu yang sentiasa berhemah dan berlemah-lembut terhadapku dan anak-anak. Terima kasih kerana sama-sama menyambut kelahiran dan mendidik 5 orang cahayamata yang 'chubby' belaka! He..he.. nak genapkan jadi 6? "

Bukan kata ku ok ! Itu adalah kata kata Adzriel .. Banyak lagi  kata kata ibu muda ni dalam blognya .. Berkaitan dengan blognya , tiada komen .. cun ! Semoga berbahagia ..

Ok.. jom kita g baca blog blog ibu yang lain .. sempena hari Wanita sedunia nih ...

http://terataitasikmadu.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu-by-ben.html

http://mamaeina.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011kategori-ibu.html

http://nabamku.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://mamaaiman.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://www.mummynemo.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu-oleh-ben.html

http://sweethoney-ayu.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://tinaothman.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://alifaimanaqil.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://anuarsalmiah.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://cydaacme.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://www.makdaraterdiva.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://ummi-ieraakmal.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu-2011-ben.html

 

Serius.. korang patut jelajah blog mereka ! Antara mereka ini ada yang punya pengaruh yang luar biasa.. korang kena carik !

Pandang dan lihatlah.. Kaji .. dan kaji ..

 

image 

(atas ) dari 5 FEB 2011 - 7 MAC 2011

image

(atas ) dari 25hb  MAY ke 24 JUN 2010

 

Belum sampai setahun tapi jumlahnya dah berganda .. Alhamdulillah .. Hasil kerja gila aku mengejar trafik  , aku nampak dah hasilnya .. Apakah hasilnya ? Bukan 4k tu tapi ada la.. Satu hari nanti  nanti aku tunjukkan apakah hasil dari kerja gila aku tu ..

Jangan lupa , bulan ni aku buat entri berdasarkan cerita aku.. segmen dengan kreativiti aku .. Aku tak main dengan sebarang SEO .. tiada isu nasional .. dan aku masih bernafas dengan cantiknya !

OK.. tu dari sudut $$ .. dari sudut persahabatan , aku dapat ramai kawan yang benar benar berkualiti ! Serius.. Ramai ... aku nak senaraikan , kang takut ada yang terlepas pandang tapi mereka sangat sangat berkualiti !! Terima kasih !!

Dengan TRAFIK aku dapat $$ dan aku dapat kawan ! Sapa kata trafik tak berguna ? Yang tak berguna tu , tak tau nak cari trafik sebenarnya ...Maksud aku ialah , mereka menidakkan kepentingan trafik .. Sama jugak bila mereka menidakkan kepentingan $$ dalam kehidupan ..

BLOG dan TRAFIK tidak boleh dipisahkan !

JELAJAH BLOG IBU : 4

 

image "Seorang insan yang simple dalam serba serbi. Amat bahagia dapat menjadi surirumahtangga kerana tak berapa suka berkerjaya. Memeningkan kepala! Suka membaca buku, melayari internet terutamanya tentang masakan dan kraf dan yang paling utama, suka membuat experiment di dapur. Tapi suka buat, tak berapa suka makan... "

Mamafami.. Sapa tak kenal dia ?? Seorang blogger dalam kategori masakan yang mana tersangatlah popularnya .. Sebaris dengan Mat Gebu , Kak UmmiZaihadi dan juga geng geng mereka yang lain .. Aku tak boleh sebaris dengan mereka .. Aku teror masak maggie jer ..

Blog Mamafami ni , jangan cakap la.. amat ok.. Camana dapurnya , camtu la blognya .. aku nak sentuh pon takut.. nanti kena sudu dek Mamafami..

Ops.. panjang.. korang g la tengok sendiri blog dia yer .. > MAMAFAMI

 

Dan blog blog ibu yang lain .. Wajib masuk sebab ada amanat untuk korang !

http://thetriplets18.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://hasrisa.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html

http://kejora1.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://eliyaezlinalias.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://cintahinggasyurga.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html

http://masikarfan.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://eddlyna-lovebuckets.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu-by-ben.html

http://fatimahsahak.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

Selamat berkenalan ... Jangan lepaskan peluang yang ada ..

Pendapatan Blog bulan ini .. RM4K dan lebih skit..

 

Alhamdulillah ... Rezeki bulan ni... Mungkin Allah nak bagi aku tang ni dan bukannya tang tu lagi .. Maka aku bersyukur padaMu , Ya Allah ..

Hasil aku gila trafik , maka bulan ni aku dapat lebih dari RM4k .. Dicampur sana sini , maka itulah aku dapat untuk bulan ini ... Tu tak termasuk gaji ok ! 

Sebenarnya jumlah ini kecil ! Ada blogger yang  yang capai berbelas ribu sebulan .. Bukan yang tu ! Yang tu , malas aku nak cakap .. Cerita gempak je.. Tapi ada seorang blogger lelaki muda yg pendapatan melalui blog mencapai belasan ribu setiap bulan ..

Pendapatan melalui blog ini tidaklah tetap .. Segalanya bergantung kepada trafik korang .. dan juga kerajinan .. Macam aku , terbatas dengan pekerjaan .. Kalau aku benar benar serius , aku jamin aku boleh dapat lebih dari tu ...

Macamana aku dapat ? Dari NUFFNANG ? INNITY ? Tu antara penyumbang tapi tak banyak la.. namun aku tetap bersyukur .. Terima kasih NUFF dan INNITY.. Dan sekarang aku dah bertukar ke INNITY 100% .. Pendapatan ? Sangat sangat memuaskan ... Tak caya ? Tanya Faizal Fredley.. dia sendiri terkejut dengan income dia untuk hari ini saja .. hehehe.. tu belum lagi abis hari ini.. Baru setengah hari .. Haaa..

Aku bukan nak berlagak atau menunjuk ! Cuba fikir positif.. Aku yang bekerja , dah berkahwin , ada aktiviti sampingan lagi mampu menghasilkan pendapatan sampingan yang mana korang pon ada iaitu BLOG !

Aku boleh .. korang kenapa tak boleh ???

Bila BLOGGERS bergroup !

 

Aku dulu , mmg giler berchatting .. aku boleh berchatting dari pagi sampai ke malam .. Abis segalannya .. malas main bola .. malas nak bersenam.. Nak bercampur gaul dengan masyarakat pon malas ! Asyik nak ngadap komputer saja.. Sehingga raya pon malas nk g beraya .. Haa tu dia ..

Tu masa remaja dulu la.. Sekarang , aku sedar .. masa itu emas  .. Dalam dunia maya ini , segalanya berlalu dengan pantas sekali .. kena cepat kejar .. Rugi dibiarkan begitu saja lebih lebih lagi bila mengetahui blog ini sebenarnya adalah ' lombong emas '

Kebanyakkan blogger takkan bagitau .. Kalau nak tau , sila beli e-book mereka.. Mereka takkan cerita secara percuma .. Atau takkan ada blogger nak berkongsi cerita lombong emas mereka .. Jika ada pun , hanya suku dan selebihnya disimpan untuk dirinya sendiri.. Mana mungkin nak diceritakan segalanya.. Kalau nak , silalah korek sendiri.. Sebab itulah ada blogger terkial kial sehingga sekarang .. Kalau nak maju , kena la bergerak sendiri .. Maaf , tu bukan aku cakap .. Ada blogger termasyur kata begitu ..

Ok... Sekarang isu berkenaan GROUP di FACEBOOK ... Aku baru tersedar .. dulu aku tak suka berforum .. Maksud 'dulu' tu masa aku mula mula berblog .. Apa yang aku buat ialah , update update update .. Aku pernah join Forum .. tapi tak sesuai dengan jiwa aku .. Kalau nak berforum , jom duduk depan kedai mamak .. order dan cerita ! kalau dalam dunia maya , segalanya adalah praktikal.. Baca tutorial dan praktikkan terus ..

Apa yang berlaku sekarang ini , segalanya kembali pada dunia chatting .. Group ditubuhkan untuk beramah mesra.. BAGUS !! AKU sokong ! Di sini mereka akan berkumpul dan berbincang .. Tapi jika jumlah sudah melebihi beribu ribu , bagaimana nak berbincangkan ? Akan timbul masalah juga nanti ..

Keburukan ... Group ini hanya dianggotai oleh  kumpulan tertentu .. Jika remaja , maka remaja je join .. Jika dewasa .. masa semua dewasa je .. Begitu juga geng geng parents / ibubapa... Bagaimana nak berkembang jika semua dalam kelompok masing masing ?

Aku terfikir semua ini dulu .. Aku tengok kenapa FOLLOWERS aku tak bergerak... Setiap kali aku post , hanya jumlah online yang sama .. Orang yang sama je komen.. Bagaimana aku nak dapatkan pembaca baru ?

Sama konsep seperti penjajahan / peperangan segalanya adalah untuk mendapatkan bahan mentah yang terdapat dalam negara itu .. Apa yang perlu blogger lakukan ialah , kembangkan sayap itu  ! Jajah kawasan kawasan lain .. Tapi perlulah dengan cara berhemah.. Guna sopan santun .. Perlu ada sikap win win situation .. Jika tamak haloba , maka takkan berjaya konsep ini ..

KEMBANGKAN SAYAP .. Jangan abiskan masa dengan cerita yang tiada faedah dalam group .. Lepas post entri , promote , tengok isu / tajuk dalam group .. jika takde yang best , keluar.. g cari bahan untuk entri seterusnya... atau teruskan g promosi entri tu di kawasan lain ..

KENAPA kena duduk kat situ dan teruskan mengarut ??? Jika mmg suka , tak pe.. Tapi jangan mengeluh bila ada blog yg mana FOLLOWERSnya terus meningkat sedangkan korang sendiri tak berminat tapi mengejek pulak !

Fikir sendiri.. Jangan dengki sekiranya rakan korang berjaya ...

JELAJAH BLOG IBU 2011 : 3

 

image Kisah bonda aidid

" From day 1 bergelar ibu, hanya yang pernah melalui je dpt gambarkan kemanisan memiliki cahaya mata. Letih lenguh lemas memgendong sembilan bulan 10 hari tu, + kesakitan semasa dok meneran nak bagi depa keluar... semua tu hilang sekelip mata, the moment aku terpandang the serenity of my newly born child. Sayu gembira sebak semua rasa ada. Perasaan yg hanya dpt dimiliki sejurus selepas kelahiran." sambungan > sini

Hurm... berkenaan dengan blog ..mudah sekali nak masuk.. takde widget yang mampu buat korang garu kepala .. I like ! Senang dan mudah .. Warna pon cool jer.. 

 

Manakala blog blog ibu yang lain ... ada pesanan untuk korang ... JOm :

http://amnybelle2606.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://mamayana10.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://laydie-dda.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://itsmeshielafirdaus.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://diarialeesya.blogspot.com/2011/03/penghargaan-buat-blogger-pemes-amos-en.html

http://arianasstorys.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://eppyphamdiary.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

 

Selamat bersuai kenal ... untuk join segmen ini , sila rujuk entri INI

Peluang depan mata ! Jangan persiakan wahai blogger baru ..

 

Perasan tak ? Kenapa aku kembali buat segmen Jelajah Blog ? Buat pengetahuan korang , Jelajah blog ni dah aku buat dari tahun lepas ..

Sejak aku buat tu , aku dah kenal pelbagai peringkat umur blogger.. Tak kira suri rumah hinggalah ke pelajar sekolah rendah.. Jangan tak tau.. ada blogger masih belajar ok !

Jadi golongan ini akan senantiasa berada dalam blog kita.. Kalau kita asik dok bergaul sesama kita , sampai bila kita nak maju ? Asik buat entri berkenaan , remaja , belia , atau masalah masalah negara .. Kita terlupa pembaca blog ni macam macam ada ... Cerita dalam blog perlu pelbagai ..

Jadi , aku harap , dengan kehadiran segmen ini , korang termasuk aku pandai pandai la curik peluang yang terhidang depan mata .. G la berkenalan dengan mereka.. Follow mereka dengan ikhlas .. jangan memaksa ..

Dan berkawan dengan jujur .. Sapa tau , diantara mereka ini punya network yang cun punya ! Serius !! Aku kenal ramai yang punya network yang tak terduga keluasannya !!

JELAJAH BLOG IBU 2O11 : 2

 

image Kata mama likha  ..

" Menulis cara aku, bahasa yang mudah paham. Tiada niat untuk bersaing dengan sesapa. Malikha penyelamat aku bila aku marah. "

Sebuah sangat simple dan kemas sekali susunannya .. Malu aku tengok.. nampak sangat perbezaan seorang suami dan seorang ibu dari segi susunan.. huhu .. malu malu.. sat nak cari bantal .. nyorok .. huhu..

Cam biasa .. mereka ada tinggalkan pesanan untuk korang semua.. g la baca .. Jom .. klik SINI

 

Dan juga rakan rakan mama likha yang seterusnya .... sapa eh ? jom tengok ...

http://azian-muhammad.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://ummiluv.blogspot.com/2011/03/segmen-jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://misz-ella.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu-by-ben.html

http://diana-senyumsenyum.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

Haaa.. semua best .. ada pesanan ... Tak masuk , baca maka rugi laaaa !!

Kacak benor ke aku neh ?

 

Selesai g klinik.. 150/100 tekanan darah aku .. Grr.. doktor kata tinggi.. Kalau aku g semalam , mau doktor panggil ambulan ... Mmg pon.. mlm tadi aku punya sakit kepala , sampai susah sangat nak tidur ..

Maka tadi aku pon g la klinik dengan wife .. Dia keje .. aku je terpaksa cuti.. Lepas makan , g terus .. Dia tunggu dalam kereta sbb malas nak bayar parking dan aku sorang je masuk ..

Bila masuk dalam tu , pembantu klinik tengok aku cam kenal jer .. Eceh.. perasan tul .. Aku bagi Mykad kat dia .. Dia tanya aku penah datang ke ? Kebetulan doktor lalu.. Lalu aku tegur doktor tu.. Kenal dah doktor tu.. Doktor tu pon kenal aku dah ..

Kalau doktor tu kenal aku dan aku pon kenal dia sah sah aku penah datang ke klinik tu kan ? Aku tengok muka pembantu klinik tu.. Senyum.. " Pernah datang " ... Dia pon cari kad aku .. Last last dia kata takde ...

Kawan dia carikan .. Jumpa.. " Kau cari camana ha ? " .. Hehe.. lawak tu diorng ... Seminit kemudian.. Masuk seorang perempuan muda.. Ala ala vogue gitu..

Aku pandang dia .. terus dia tersadung kat pintu masuk tu.. " Opocot ! " Dia cam marah kasut tu lak.. Aku wat dek je la.. aisey... potong vogue tul la dia nih.. hahahah...

Nama aku dipanggil .. Jumpa doktor.. bla bla bla.. dapat 2 hari.. dia suruh rehat.. Suruh aku tutup blog .. so aku kena tutup blog la 2 hari .. huk huk.. nanti aku sambung segalanya yer .. jangan marah eh..

OK.. tang tu aku temberang. takkan aku nak cerita kat doc pasal blog lak.. nak mati kena bebel ??? Selalu tidur lewat ?? huhu.. Doktor kasi ubat sakit tekak , demam , antibiotik.. suruh rehat banyak2.. hurm..

Persoalannya , apakah aku akan rehat banyak banyak ??

5 aksi comel BEN ASHAARI bersama CIKGU COMEL !

Aksi comel BEN ASHAARI ?? Yeargkkhhhhh ..Habis macho dah ni !

image

image

image

image

image

Nak tau sapa diorng ni ??? G la cari sendiri kat blog SINI

Untuk perempuan saja .. Lelaki jgn tengok !

131679_184345874914751_117161871633152_765685_412539_o Nak tau lagi ? Meh sini haa > http://islamioparadise.blogspot.com/

JELAJAH BLOG IBU 2011 : 1

 

imageHurmm... Sedikit pengenalan diri dari MAMAEMA

"Isteri kepada Mohd Hairi Haris..Mama for a little princess, Azwa Safriena and prince, Aqeel Syafiq... ALHAMDULILLAH dengan kehadiran mereka berdua dlm famili aku..ku harap dikurniakan keluarga yg bahagia selamanya... simply:caring:friendly"

Blog .. kemas.. biasa la.. ibu kan... mesti kemas.. warna pon cun.. Adaa cerita gak dalam tu.. nak tau ? JOm baca > MAMAEMA

 

Manakala rakan rakan BLOG IBU yang lain ialah  :

http://bunneesya.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://shares-something.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://shares-something.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

Ok.. 3 blog ini , kena usha sendiri.. bagi pandangan sendiri terhadap blog mereka ...  amacam ? Masa untuk berkenalan ...Jangan sombong.. tak baik.. :)

JELAJAH BLOG IBU 2011 : MAMALEESYA

 

Ini edisi khas memandangkan blogger ni paling pantas hantar penyertaannya .. hehehe .. Kita tengok intro mengenai dirinya ..

"Seorang isteri dan mama yang sangat sempoi. Suke berkarya tentang gula-gula hati kami Aleesya. Berbelog merupakan terapi terbaek untuk minda. "

Menarik sekali blognya .. Seperti biasa , seorang ibu takkan lepaskan peluang letak gambar anaknya di dalam blognya.. hehe.. Nanti besar leh tengok kan ..  :)

image Ok... mmg sempoi dan cantik blog ni...Ada cerita peribadi jika bermnat nak tau ... Kalau nak tau , g la jengok sendiri eh ...

Jom ... > SINI

Jelajah BLOG 2011 : Kategori IBU

-SEGMEN DITUTUP SUDAH -

Ramai tertanya tanya , bila BEN ASHAARI nak kembali dengan segmen JELAJAH BLOG dia neh... Bezanya segmen ni , ada review sekali tapi bukan semua .. dalam 11 blog , hanya satu akan direview manakala bakinya korang sendiri yang akan review atau komen..

Review bukan bermaksud kritik atau kutuk .. Kita cara kelebihan blog tersebut.. tapi jika ada yang perlu ditegur , kita tegur cara berhemah.. NO KUTUK KUTUK okeh !!

Jadi , buat mereka yang berminat :

  1. BANNER BEN ASHAARI Sila letak BANNER ini
  2. Tajuk JELAJAH BLOG KATEGORI IBU dan linkkan ke entri ini ...
  3. Siapa yang layak masuk ? Blogger blogger yang sudah bergelar ibu ...
  4. Ceritakan secara ringkas mengenai diri anda ..
  5. Apakah kenangan manis anda sewaktu bergelar ibu
  6. Kenangan pahit anda ?
  7. Kata kata khas buat si suami ...
  8. Jika ada anak , apakah nasihat anda kepadanya dan juga buat anak anak yang berada di luar sana ..
  9. Apakah harapan anda kepada anak anda ..
  10. Nasihat buat si gadis di luar sana ..

Jika sudah , sila pastekan url entri anda di ruangan komen ini... Terima kasih ... Tutup , tengah malam ini ...

Baru sikit dah mengeluh ..

 

Demam.. sakit tekak ... hurm...dah 3 hari dah ni.. hurmm...Jap lagi nak g klinik.. Jgn disuruhnya g hospital dah la ... Mau gak aku kena tahan kat sana ..

Ni mesti disebabkan kuah daging ari tu.. Silap makan aku.. hurm... Dalam dok sihat sejahtera tu , Allah nak uji keimanan kita .. Mengeluh ? Tu la ... masa kita sihat , nak bersyukur sekejap pon susah , kan ? Bila sakit , pandai pulak mengadu domba ... baru nak cari Tuhan ..

Alhamdulillah .. sekurangnya ingat gak kat Allah .. Ada yang siap g jumpa bomoh.. siap kata kena buatan orang .. haaa...lagi teruk gitu eh.. Sedangkan salah sendiri , terus cop orang buat.. Fitnah dah tu..

Kita kena beringat.. sewaktu kita boleh berlari , cuba lihat lihat rakan kita seperti PADLIE  ni...  Ada orang berlari sampai tak ingat dunia .. bila jatuh terduduk , marahkan tanah .. sedangkan salah sendiri ..  Rakan kita ni , dalam keadaan anugerah Allah begitu pon dia tetap bersyukur ! Kalau aku ditempatnya , entah sejauh mana ketabahan hati ni .. Demam ni pon dah asik mengeluh ..

Buat sahabat , Padlie , teruskan mengejar cita cita .. Semoga berjaya !

Kita lebih suka kenang buruk dari cantik ..

 

Mula mula , jutaan buat semua blogger yang sudi buat entri pasal blogger istimewa kita , Sukur Ibrahim .. Blogger tak kira ternama mahupun baru dalam dunia blog ini , sudi meluangkan satu entri mencoretkan kisah blogger kita tu ..

Tujuan aku cuma satu ... Menengahkan mana mana blogger yang bagus ( aku rasa ) dalam cerita dia.. Punya info.. punya cerita ..pengajaran dan tauladan ..

Blog blog begini aku akan cuba ajak rakan rakan lain naikkannya.. Bukan apa ,rasa rugi kalau terkubur nanti.. Sekurangnya kita kasi suntik satu semangat agar senantiasa ada mood untuk berblogging..

Namun begitu , aku sedar ... segala usaha aku selama ini akan kelihatan kotor sekiranya ada setitik nila .. pasti akan rosak segala kenangan manis selama bertahun lamanya ..

Dan ianya berlaku sekarang.. Segala kedaimaian berakhir kerana dek hasutan syaitan .. Dia pasti ketawa mengilai kerana berjaya menghancurkan pepaduan anak cucu adam !

Tiada apa lagi yang dpt aku sumbangkan ..

 

image Alhamdulillah .. hasil 'kerja' kita , berjaya memberi semangat padanya .. Itulah yang patut ada dalam diri setiap blogger.. senantiasa memberi sokongan antara satu sama lain .. Bukan dok mencekik sorang diri atau dok menjatuhkan orang lain !

Peliknya bila ajak buat kebajikan , diam la pulak ! Masa nampak salah orang , menjerit sampai nak kuar anak tekak .. Tuding jari tu kalau boleh nak sampai ke dalam anak mata blogger tu .. Sampai gitu sekali perangai ! busuk punya olang !

Ok ok.. malas tambah dosa.. Yang sedia ada ni pon tak tau camana nak harung nanti.. Astagfirullah al]azim.. Ampunkan aku , Ya Allah ...

Kita ke senarai terakhir.. pasni takde dah yer .. aku nak tidur.. sakit kepala.. kot kalau aku tak bangun esok , maka inilah entri aku yang terakhir .. :)

http://piecesofniaron.blogspot.com/2011/03/berjinak2.html

http://amrafahan.blogspot.com/2011/03/aku-kagum-dengan-mohd-sukur-ibrahim.html

http://littlelovealways.blogspot.com/2011/03/aku-tetap-aku-mohdsukuribrahim.html

http://shearasol.blogspot.com/2011/03/misi-hebat-untuk-insan-hebat.html

http://www.sunahsukasakura.com/2011/03/khas-untuk-awak.html

Grr.. ada awek cun punya ko la Sukur.. ni aku jeles neh !! hahaha... guwau je bro ... good luck n apa apa roger aku.. Seluruh persatuan penyamun akan bekerjasama membantu ! okeh  chief ??

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI