Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 9 Mac 2011

JELAJAH BLOG LUAR NEGARA 2011

 

Memandangkan di sini dah malam dan pastinya di sana dah siang kan ? Hehehe.. tak semestinya kan ? tak kisah la.. jadi aku beri peluang pada blogger blogger yang berada di luar negara dulu ..

  1. BANNER BEN ASHAARI Sila letak BANNER ini
  2. Tajuk JELAJAH BLOG LUAR NEGARA dan linkkan ke entri ini ...
  3. Siapa yang layak masuk ? Blogger blogger yang belajar atau menetap di luar negara ..
  4. Ceritakan secara ringkas mengenai diri anda ..
  5. Apakah kenangan manis anda disana ..
  6. Kenangan pahit anda ?
  7. Kata kata khas buat si mereka yang ingin menyambungkan pelajaran di luar negara ..

Sila tinggalkan Url entri anda di ruangan komen ini .. Terima kasih ..

JELAJAH BLOG IBU 2011: PENUTUP

 

image

"kepada anak-anakku: sayangilah ibu dan babah, kakak jangan gaduh-gaduh dengan adik ye, adik ada sorang je....
dan buat anak-anak yang berada di luar sana: zaman sekarang memang banyak cabaran, silap langkah punah masa depan, jangan merungut bila ibubapa membebel marahkan anda tapi ajak ibubapa bincang apa masalah yang anda sedang hadapi agar mereka faham kenapa anda memberontak dalam diam."

Wow...sempoi..tp ..erkk erk..baca la sendiri..hehe...> SINI

 

http://luckylizan.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://almaripinkezy.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html

http://www.mamakidzjourney.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://naniekhairani.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://thestoryofmyjourney.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://umiaiz.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://rozita-ceritaita.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu-ben-ashaari.html

http://fitribintisenin.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011.html

http://sajejer.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://azrinzfamily.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://mumlittlemonster.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://cikbetty.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

 

TERIMA KASIH !!! SEGMEN SELEPAS INI IALAH...

Kejutan budaya atau ... ?

 

Terkejut aku lihat gambar seseorang yang aku kenali di Facebook... Keturunan dia amat aku kenal .. Semua baik baik belaka .. Hurm... Dia sendiri pon aku kenal memula ok orangnya ..

Nak sangat vogue agar setaraf dengan kawan kawannya  yang mana bertaraf artis gitu lalu berpakaianlah seperti artis yang gayanya ibarat Hollywood ...

Itulah kata orang .. Kawan kawan akan membentuk personaliti kita dalam diam ... Jika kita kawan kerana materialistik , maka materialistiklah kita jadinya .. Jika ke arah akhirat , maka ke sanalah jalan kita ..

Jadi , berhati-hatilah ..jangan gelap mata dan jangan gelap hati... Dunia ini sementara.. Keindahan ini cuma khayalan saja..  Segalanya sekadar persinggahan untuk ke sana yang lebih abadi..

JELAJAH BLOG IBU 2011 : 9

image

Abang,
Nora ni isteri yang tak sempurna, tapi tak bermakna Nora tak cuba untuk jadi sempurna. Namun, buat masa ini, harap abang masih sudi menerima isterimu ini seadanya.
Mudah2an kasih abg akan mengubah Nora menjadi lebih baik dari sebelum ini. AMinnnn.

Haaa... tu diaaa... nak baca lagi ?? Sat lagi la... Meh aku nak bagitau tentang  blog dia .. Haa.. blog dia kan.. pergh... g la tengok sendiri ! Tak larat nak bagitau ! Mmg cun abis !!! Tak caya ? Sapa suh tak percaya .. G la tengok sendiri > SINI ..

Dan ada gak kawan kawan dia ni .. haa.. sapa ??  Jom .. :

http://nurhayatimohd.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://nini3posen.com/?p=10939/

http://skybluemelleymey.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://www.ceritaindahkami.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html

http://cintapertamakami.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://yatiememories.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://maszlavista.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html

http://luckylizan.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://ummihanie.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu/

Yess.. satu round lagi.. abis !!

Mop lantai ? Ni yang aku malas ni !

 

" Takkan nak mop lantai kot ? Aku demam nieh ! " Grr.. hati aku membebel ...

Esok ada tetamu nak datang .. Wife lak tak selesa kalau rumah tak bersih walaupun dah mmg bersih .. Mau tak mau , aku turun je la.. g tolong dia ... sian dia.. Bagus tak aku ? Tak pe tak pe .. aku tau.. tak yah jawab..

Capai batang mop.. dengan mamai , aku mop bermula dari bilik tidur utama ... Kemudian bilik tidur tetamu .. Dan seterusnya di bilik tidur budak yang mana aku tempatkan semua bahan bacaan dia situ ..

Hurm... Ternampak sebuah buku yang menarik ..SATU RASA DUA HATI  karya PAHROL MOHD JUOI .. Terus aku masuk ke dalam ... Hurm.. satu topik yang kena pada masanya ... SEDEKAH ISTERI ;MIMPI ATAU REALITI ..

Isteri membebel...apa yang patut si suami lakukan ? Dalam topik tu ada beritahu tentang tu .. dan ianya amat logik sekali .. Bila si isteri membebel apa yang patut si suami lakukan ialah diam .. Ingat kembali segala sedekah yang si isteri berikan ...seperti mengemas rumah , memasak , membasuh baju , menjaga anak .. Dalam erti kata lain si isteri telah menyedekahkan masa , tenaga dan juga rasanya pada si suami ..

Hurm... Betul jugak kan.. Dalam penat penat , wife amik gak aku kat stsn ERL .. Pastu masak untuk aku.. basuh baju... hurm.. Takkan aku baru nak mop pon dah bebel ?

Ok ok.. aku amik mop ... terus aku mop... Kemudian .. dia suruh mop kat bawah lak... pastu suruh aku buang sampah lak .. Huwaa... banyaknya arahan !!!

Mengapa blog aku tiada pembaca ?

 

Hari ni aku asik bagi tips pasal blog jer.. pasti ada yang meluat.. Kalau ada tu , aku tak boleh nak kata apa dah la sbb 10 orang suka.. terpaksa aku ikut yang 10 orang yang suka tu kan ? hhehe..

Ada orang tanya aku .. apakah pengisian yang patut ada dalam blog dia ? Pergh...  Soalan begini patut dilemparkan kepada guru guru .. Diorng lagi teror wooo... Tapi bukan semua guru .. Sebab ada gak guru 'hampeh' ! Hati busuk ! Serius.. dalam dunia blog kita ni pon ada .. Nak buat camana kan , cikgu pon manusia .. Tapi pandang pandang la kiri kanan.. Awak tu cikgu.. tak bagitau pon , orang tau awak tu cikgu .. okeh !

Pengisian perlu ada dalam blog .. Seteruk teruk KFC pon ada gak khasiat dia .. Seteruk teruk air coke pon ada gak kegunaan dia .. Jadi entri kita ? Seteruk teruk pon perlu ada info gak kan ?

Kenapa blog kita tiada pembaca ? Dah abis promosi ? Korang promosi camana ? Blogwalking ? tu bukan promosi !! Itu ko usung sepanduk ke sana sini .. Ko tulis kat sepanduk tu , sila la lawat www.benashaari.com ... mana la orang nak singgah !

Cuba fikirkan sesuatu yang kreatif .. Yang mana sekali je orang nampak , terus dia nak klik ! Haa.. itu yang patut ada dalam promosi kita tu .. Kalau takat usung sepanduk , baik sewa helikopter jer kan ?

Dalam blog , jgn terlalu pusing pi pusing mai.. Dok cerita yang itu jer .. Balik balik , aku jatuh cinta.. balik balik aku p dating sana sini .. Atau pon tak sudah sudah cerita pasal harta dia .. Haa.. kena culik baru tau !!

Blogger sekarang ni dahagakan ilmu.. Mereka perlukan cerita berdasarkan realiti kehidupan .. Kalau takat cerita biasa ,baik tengok TIRAMISU kan ? haa..

Sebagai blogger , kena ada ilmu .. Ilmu di dada untuk dicurahkan kepada pembaca .. Apa ilmu yang korang ada yang korang sanggup nak kongsikan bersama ?

Blog aku blog peribadi.. cerita biasa jer ? ok fine.. kalau gitu , jangan la tanya kenapa blog aku tak ramai pembaca .. Ramai sangat ke nak baca kisah peribadi kita ??? Tak ramai .. Sbb kita bukan selebriti atau VVIP .. Jadi kena fikirkan semula apa yang patut kita sumbangkan kepada pembaca kita .. Okeh ?

Tanda-tanda blog kita dah berjaya !

 

image

Perkara pertama aku buat dalam dunia blog ni ialah , blogwalking.. Itu adalah ajaran turun temurun dunia blog.. Blogger wajib blogwalking .. Grr... Kononya kena g berkenalan dengan blogger blogger lain ..

Kenapa aku perlu ikut semua 'adat' tu ??? Aku terpandang GENGBLOGGER.COM .. Kenapa semua blogger kesana ?? Berpusu pusu blogger ke sana ?

Tujuannya adalah satu .. Untuk promosi entri terbaru mereka ! Hanya itu .. Mereka ke sana untuk promosi entri mereka ..Kemudian mereka pergi.. Kembali ? sudah pasti .. mereka akan kembali untuk promote entri mereka ..

Kalaulah aku mampu buat , blogger blogger itu berpusu pusu ke blog aku , kan bagus .. Tapi bagaimana ? apa yang harus aku buat ? Apakah umpan yang harus aku letak ?

Segalanyan di benak aku satu tika dulu.. aku fikir siang dan malam .. Akhir... sila rujuk gambar gambar diatas .. Itulah tanda kejayaan segala usaha penat lelah aku selama ini .. usaha yang mana aku juga dimaki hamun .. dikritik dan digelak ..

SUFEENAN berada di UK .. dan nama BEN ASHAARI juga berada di sana .. Bukankan itu satu kebanggaan ? TERIMA KASIH SUFEENAN kerana memberitahu kabar gembira ini.. Aku amat terharu..

Kualiti sesebuah blog ...

 

Jeng jeng jeng .... Tu diaa.. tetiba lak aku bukak cerita bab kualiti .. ISO 900/2010 ek ? Hahaha.. mengarut !

Ini sekadar pendapat aku setelah tempohari berbincang dengan seorang sahabat mengenai kualiti sesebuah blog .. Satu tika dulu , blog aku dipenuhi dengan pembaca-pembaca (audience) yang terdiri diatas umur 25 tahun .. Ini kerana aku gemar mempromosinya di dalam akaun FACEBOOK aku sendiri ..

Majoritinya adalah perempuan .. Jika aku ada satu produk yang mana perempuan yang gunakannya , apalah sesuai aku mempromosinya di situ ?

ok.. skang lihat blog aku di kala ini .. Aku gemar 'bermain' dalam group group FACEBOOK dan majoritinya adalah remaja yang mana dalam lingkungan umur 18-24 tahun .. Apakah produk yang sesuai dipromosikan dalam blog aku tika ini ? Itu satu contoh bab promosi produk ..bisnis.. iklan .. jana $$ ..

Kualiti sesebuah blog bukan saja terletak kepada blog itu sendiri tetapi pada blogger itu juga .. Blogger juga memainkan peranan penting dalam membentuk blognya sendiri ..

Bayangkan aku .. BEN ASHAARI .. Dalam blog , cerita gempak.. Bab fesyen .. Gaya .. Tapi bila diluar .. selekeh .. Aku ini sedang membawa title BLOGGER .. Apakah ini seorang BLOGGER ? Seiring dengan blognya , kita kena sama ... Blog dan blogger kena kemas .. Lain la jika blognya sekadar biasa je.. maka oklah jika blogger tu biasa jer .. Penampilan perlu dijaga ..Ada mata memandang.. Tak perlu vogue .. cukup sekadar kemas ..

Isi kandungan .. Ramai bicarakan tentang isi kandungan sebagai kualiti sesuatu blog .. Mmg betul .. Tapi bagi aku , bukan mudah untuk menjual sesuatu produk jika orang tidak mengenalinya walaupun produk tersebut tinggi kualitinya ..

Aku amik contoh .. JUSTIN BIEBER dan SITI NURHALIZA.. jika kedua dua ini membuat konsert di tempat yang sama , harga tiket yang sama .. yang manakah akan dapat sambutan ? Ingat .. Penonton ada banyak kategori .. Siapakah yang korang nak tarik ? Remaja atau orang dewasa ?

image Pengunjung blog aku , majoritinya perempuan dan diumur 18-24 tahun .. Bagaimana aku nak menarik minat pembaca wanita yang berumur 25-34 tahun yang mana mereka ini mempunya kuasa membeli yang tinggi ?

Atau bagaimana aku nak menarik minat golongan pembaca yang terdiri dari mereka yang berjawatan profesional ?  Apakah hanya dengan blog atau entri yang berkualiti mampu menarik minat kereka ?

Hurm ... Menarik bukan ? Satu cabaran yang patut blogger fikirkan.. Bukan sekadar nak menambah FOLLOWER atau TRAFIK .. banyak perkara yang menarik boleh kita fikirkan agar blog kita ini dibaca oleh pelbagai peringkat umur ...

JELAJAH BLOG 2011 : 8

 

image

" Kenangan pahit  ni dah 2 kali saya rasakan, dan terbaru hari Jumaat minggu lepas dan baru pagi tadi saya baru boleh keluar dari wad. Anak saya telah disahkan dijangkiti paru-paru berkuman (Pneumonia). Perasaan saya sukar diungkapkan, memang sedih sangat. Tapi menurut doktor penyakit ni masih boleh dirawat lagi. Kali pertama anak saya ditahan wad akhir tahun lepas dengan penyakit yang sama."

Template cantik dh.. warna cantk dah ..tapi ada sesuatu yang kurang.. : ) korang rasa camana ? Cuba tengok sendiri > SINI

Dan blog blog ibu yang lain :

http://secangkir-madu-buat-nur.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://mysweetheartkyra.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://noormurniothman.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://penaglow.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://rossalle.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://lelord-mamanajlaa.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://lianadaysofmylife.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://iniblogsyima.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html..

http://rizaros.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://akubilerrajin.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html

http://dmnfarra.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://ibugebu81080.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://shimasall.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html

TERIMA KASIH ..

Kenapa mengharapkan gading sedangkan tanduk pon berguna ?

 

Hurm.. Aku terbaca satu blog kawan ni .. Kecewa katanya .. Kecewa kerana dia sering singgah ke blog blog popular tapi tak dapat kunjungan balas .. Hurmm... Ada dia tulis  blog mana dia pergi .. termasuk blog aku ..

Sewaktu aku mula berblog , aku berfikirkan seperti mana dia fikir.. Alangkah bestnya blog kita ini dapat kunjungan blogger popular.. Maka kita pon pergi la ke blognya.. 'Tayang' muka habis cun dah ni.. Tapi takde respon ..

Kecewa .. bila kecewa , ada yang malas berblog .. Cuba fikir semula .. Kita buat blog ni semata mata nak suruh blogger blogger popular ni datang singgah ke ??  Apakah blogger blogger biasa ni , tak berguna langsung ke ?? Jangan lupa , blogger blogger ni pon manusia gak .. Tak de kerdipan bintang di badan dia tu haa.. Berlagak bintang lagi ada la padahal hampeh jer ..

Aku ke , atau mana mana blogger yang kononnya dicop sebagai blogger popular , sama macam blogger yang lain .. Kitorang pon makan nasi gak .. Sakit perut gak.. Cirit birit gak .. Sama jer.. Kenapa mengharapkan kehadiran mereka hanya semata untuk menaikkan semangat ?? Boleh tu boleh ,

Camana nak tarik perhatian blogger blogger popular ni !  Untuk tarik perhatian blogger blogger ni , korang kena juga jadi popular ! Bagaimana nak popular , tu terpulang dengan kreativiti sendiri ..

Ingat , sebenarnya yang mempopularkan blogger adalah blogger sendiri .. Bukannya blogger popular yang mempopularkan blogger .. Jadi , berkawanlah seramai mungkin ..

Biar popular kerana ilmu.. Bukan kerana gaya atau fesyen ..

Rahsia aku ramai FOLLOWER

 

image Satu hari tu , aku terfikir .. bagaimana aku nak perkenalkan diri aku kepada pembaca pembaca di luar negara sana ? Blog aku dalam bahasa melayu.. Kalau dalam bahasa Inggeris , tak la susah .. Hurm..

Di luar negara sana tu , ramai rakyat Malaysia .. Sudah tentu mereka nak info dari dalam negara ni kan.. Yang paling dengan ialah blogger di Malaysia ni .. Cun !

Tapi , camana aku nak dekati mereka ? Sah sah aku tak dilayan mereka .. Camana camana camana  ? Jika aku berjaya masuk ke 'kawasan' mereka , pastinya bilangan FOLLOWER aku bertambah dengan sendirinya .. Tak payah suruh .. hurm.. camana eh ?

Tu untuk blogger di luar negara.. Camana pulak dengan blog blog yang dok bercerita pasal masakan pulak ? Diorng ni lagi la susah .. Salah masuk , kena senduk aku nanti ! Haa.. jangan main main .. Mulut dengan buih air didih tu sama je 'panas'nya.. haaa.. hahaha.guwau je akak akaaak sekalian..

Tu blogger masakan .. Blogger ibu ibu yang bercerita pasal anak mereka yang comel comel tu lak. .camana? Aku takde anak.. Takkan ank cerita pasal anak sedara lak kan ? Mau gak aku kena gelek dengan kereta sorong tu nanti !

Semua ini aku fikir.. bagaimana nak 'pikat' mereka ? Melalui segmen ? Kalau dengan segmen , camana nak tarik perhatian diorng untuk join ? Ramai blogger buat segmen tapi tak berjaya , kan ?

Cuba fikirkan.. itu yang aku fikirkan setiap hari dan akhirnya aku dapat jawapan ...  :)

JELAJAH BLOG IBU 2011 : 7

 

image

" Cik Dya :

Erm,im a mother of two sons.Sekarang menetap di kuala terengganu.im working as a school teacher.But please dont judge me as a 'cikgu' because saya memang sedikit kurang waras.hehe.not a typical normal type of 'cikgu'. Jadi, harap boleh terima cik dya yang sempoi ni ya :) "

Cantik dan klasik ! Suka blog gini .. Hurm... Ada pesanan buat korang semua ... G la baca sendiri kat > SINI

Dan blog blog ibu yang seterusnya ...

http://deeladybee.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu-bersama.html

http://nicemamaforever.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://allaboutastory.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://maizamurad.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://kahirarazlan.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-20011kategori-ibu.html

http://qemaishak.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://mohintai.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://buahkerdasbusuk.blogspot.com/2011/03/pertama-kalinya-jelajah-blog-kategori.html

http://halilaibrahim.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://ilahmasakanku.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html

http://kasihmommy.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu-bersama-ben.html

http://pondoksiti.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://mytwittertongue.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://damyakaudihatiku.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html

 

TERIMA KASIH ...

Aku sudah 'high' !

 

Demam.. belum kebah lagi.. selsema dah ok skit ..tapi batuk lak.. hurm.. Bila batuk , kepala rasa bergoyang gitu .. hehe.. Jadi pagi tadi , aku pekena ubat batuk yang doktor bagi tu ..

Dua sudu ! Sukatan , menurut kat situ cuma satu sudu. Aku nak cepat baik la konon .. Pastu , naik atas .. tengok laptop.. Tengok cun punya laptop .. Sempat update satu entri pastu ??? Zasss... lenaa..

Dalam tengahari , wife balik .. dia tengok aku dok tidur lagi .. Padahal ada urusan rasmi nak disettlekan dengan aku .. Aku bangun dalam keadaan khayal !!! Sengih jer ... Cakap pon merapu tah hapa hapa..

Abis semua aku nak langgar .. Baru aku tau camana khayal.. Bila g kedai mamak , makan tak hengat.. Sambil makan sambil senyum.. Wife geleng kepala je.. Tu la.. makan ubat tak ikut sukatan !!!

Aku sengih.. Nak cepat baik ler ! Adeh... Dah tak pasal pasal cam penagih dadah.. Nasib bak berisi.. Kalu kurus ??

JELAJAH BLOG IBU 2011 : 6

 

image

Sebuah blog yang amat ringskas seperti orangnya... haa... camana tu ? Yang tu aku tak leh la nak jelaskan sebab dia dah tulis dalam blog dia .. hehee.. Jom kita g baca > SINI

 

Manakala blog ibu bu ang lain :

http://umiscupcake.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://sedetikilham.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://xanarazak.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://sedetikilham.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://mamaglamdiva.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://almaripinkezy.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html

http://nopija.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://qasehmurni.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://born2touchurheart.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://lovelymasha.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html

TERIMA KASIH..

Apa hak kau nak kacau blog orang ?

 

Aku pelik dengan perangai segelintir makhluk halus yang sangat dengki dengan log log milik orang lain ! Apa hak diorng nak kacau atau mempersoalkan tulisannya dalam blog milik seseorang?

Seorang  kenalan blogger , baru baru ini mendapat satu komen dari seorang 'alien' yang mana menamakan dirinya sebagai 'tut' .. dan berjantina perempuan ..Haa..

Entah apa yang dia dengki sangat kat kawan aku ni , sampai dia siap sound kat member aku ni berlagak dok bercerita tentang pengembaraan dia di pelusuk dunia ! Weh.. lantak dia la nak tulis apa !! Yang kau gi baca sapa suruh ??? Dengki ke tak dapat travel ?

Serius.. aku pelik.. member aku ni tak kacau sapa sapa pon .. Dia cuma logkan segala perjalanan dia bila dia bergerak ! Weh... aku pon akan buat gitu kalau aku ditempat dia.. Yang nak jaki jipang ni apahal ?

Biasanya spesis ni spesis yang hatinya hitam.. Kalau orang bercerita sedikit , dipandangnya terus negatif.. sedangkan niat orang tu nak berkongsi.. dia bukannya tunjuk apa yang dibelinya tapi sekadar memberitahu apa ada di sana dan perasannya !

Melayu dengan melayu pon nak berdengki ! Apa punya spesis da !

Soalan maut untuk BEN ASHAARI ...

 

"Assalamualaikum.sihat pakcik? Macam mana mahu naikkan traffik?
Pakcik guna SEO ke? lagi satu,entry mana titik tolak permulaan trafik pakcik melonjak naik? Entry tu pakcik tulis pasai pa? Macam mana pakcik dapat idea nak tulis? Adakah sebab ke'geram'an terhadap musuh pakcik? Hihi lately,entry pakcik berusnsur mcam tu lah..=p "

 

Tu dia .. Hang panggil aku pakcik no ! Tua sangat ka aku nehhhh ..  huk huk ... sedey.. sedey.. ilang mood blogging aku .. Dah letak pic skit punya kacak ..pon dapat title pakcik lagi .. Panggil la ABE ko.. Kanda ko .. paling tidak pon Baby Boy .. haa.. kan nampak lagi mesra gitu.. hahaha..

Aku gurau je ok ... Izinkan aku menjawab soalan eh ? Tepi skit yer.. Minta maaf yer.. saya nak ke pentas untuk menjawab soalan dari penanya tadi tu yer .. Lupa nak tanya nama.. tak pe la..esok tanya nama eh ?

  1. Camana nak naik naikkan trafik ?
  2. Aku guna SEO ?
  3. Entri mana yang menjadi meletop memula eh ?
  4. Camana aku dapat idea nak menulis ?
  5. Punca kegeraman aku terhadap musuh aku ?

Ok... maka inilah jawapan ku ...

  1. Sebagai permulaan , semua isu utama dalam negara dan luar negara adalah trafik ... Gunakan itu .. Belajar mengolah tetapi awas , hati hati dengan fakta !  Pastikan kredit diberi atau tulis sumber yang terlibat ..
  2. Aku cuba semua kaedah .. Dan akhirnya aku puashati dengan cara aku sekarang ini ..
  3. Entri mana ? Hurm.. kalau tak silap aku entri BLOG PERLU DIDAFTARKAN dan BLOG BEN ASHAARI dijual ! Google la yer ..
  4. Idea ? Segalanya bermula dari pancaindera .. Mata , telinga , mulut , rasa dan sentuh .. Dihantar ke otak lalu di olah menjadi bicara hati dan kemudiannya di sampaikan dalam bentuk entri ..
  5. Aku tak geram kat sapa sapa pon .. Aku saja buat begitu sbb nak menunjukkan dgn penulisan , kita boleh bermain emosi dengan pembaca .. Ada sedih , geram , gembira , lucu .. dan sebagainya .. Jika kita penulis yang bagus , kita mampu bermain emosi dengan pembaca .. Jika pembaca merasai tulisan kita bermakna , kita mampu mempengaruhi perasaan merka .. Dan aku tak punya musuh .. hehehe..

Tu je la.. Kang nak g Alamanda , bayar bil Broadband neh ! Grrr....

JELAJAH BLOG IBU 2011 : 5

 

" Saya seorang suri rumahtangga sepenuh masa . Mempunya 3 cahayamata dan bakal menyambut kelahiran yang ke - 4 tidak lama lagi . Sedang menetap di Doha , Qatar . Sebuah negara arab yang memberi 1001 ketenangan buat kami sekeluarga . Saya seorang yang simple dan sedang jatuh hati dengan dunia blogging sejak akhir - akhir ini . Dunia blogging memberi banyak info kepada saya ..."

Maaf , gambar tak leh nak letak lagi sbb aku guna bb yang berbayar harian dan ianya cuma GPRS !!! Nak tunggu loading abis pon aku sempat g rebus ayam untuk buat kek halia 3 rasa ..  huh !

OK.sambung ... blog ini milik Miza .. Blog yang simple dan mesra pengguna .. Blogger dia pon mesra alam gak... kan kan ?  Jom tengok apa pesanan dia untuk korang > SINI

Dan rakan rakan blog ibu yang lain ... jom lawat blog diorg ..

http://kasih-ibu-arif.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu-segmen-ben.html

http://babyqila91.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://duniakuchieyda.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://myalycia.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://www.manjemama.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://mamakembar3.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://momsthinking.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://mamasayangiman.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-2011-kategori-ibu.html

http://deardiary-umi.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

http://puanbee.com/2011/03/08/jelajah-blog-kategori-ibu/

TERIMA KASIH ...

Membebel .. membebel.. membebel !!

 

" Ni baju sapa ? "

" Ni tuala sapa ? "

" Ni kasut sapa ? "

" Dah berapa kali bilang suruh kasut kat rak kasut tu ?? "

" Makan tak reti basuh pinggan ker ?? "

" Ni sapa nak basuh baju ni ? "

" Awak ni tak abis abis dengan kopi , kopi , kopi "

Dan banyak lagi laa .. Ni bukan la kes aku tapi kes yang biasanya terdapat di dalam rumahtangga yang mana disorokkan betul betul ke dalam tangga batu rumah tersebut ..

Haa.. wahai isteri isteri di muka bumi ini .. Cuba bayangkan .. Satu hari tu  ... " tiada lagi baju di situ " , tuala itu tidak digunakan langsung , kasut itu tidak lagi berganjak dari rak itu , pinggan itu tidak langsung digunakan dan macam macam lagi ..

Apakah tandanya itu ???? ANDA TELAH DIMADUKAN okeh !!! Selamat malam !!

Kejar TRAFIK ? ke Cari TRAFIK ? atau Tunggu TRAFIK ?

 

Bosan .. Tajuk membosankan ... TRAFIK ni apa ? LALU LINTAS ? Kalau dalam dunia blog TRAFIK ni apa ? Ada pelbagai istilah .. Tapi bagi aku , satu jer ... PEMBACA ... Aku hanya perlukan pembaca tulen singgah di blog aku dan itulah TRAFIK sejati ...

Pembaca tulen ni ... ada dua.. kalau dia suka , dia komen... kalau dia tak suka , dia pergi... Tapi dia akan datang lagi .. Nak tengok , ada perubahan tak ... Tak de gak ? sekali lagi dia pergi... Dan dia akan kembali untuk kali terakhir untuk melihat perubahan .. Jika tiada , sayonara  .. Dia akan pergi , kalau kembali pon sekadar menjeling .. kot kot ada perubahan .. hehe ... Sbb tu susah sangat kita nak dapat komen dalam blog .. kan kan ?

Ramai blogger tercari cari TRAFIK .. Blogger yang pandai bermain dengan coding , maka dia akan tunggu TRAFIK .. Dipasang segala jerangkap samar , kemudian dia akan makan dengan sekenyang kenyangnya .. Tak payah susah payah .. Satu umpan sudah memadai untuk seminggu .. 

Berbeza dengan aku .. Aku mengamalkan mencari TRAFIK .. Aku tak terkejar kejar TRAFIK tapi aku cari .. Di mana lubuk lubuk TRAFIK selalu lepak .. haaa.. Ada mukim mukim 'diorng' ni .. Kalau jumpa , mewah beb ! Mewah dengan komen , semangat dan juga kawan .. Mereka ini boleh jadi pembakar semangat jika kena gaya.. Tak kena gaya , kita dibakarnya ! Haha...

Jadi , cuba fikir.. mana satu korang nak sebenarnya .. Korang nak kejar trafik.. Korang nak cari trafik ? Atau nak tunggu je Trafik tu singgah kat blog ?

P/s : Ada 'alien' panggil aku TUHAN TRAFIK ... hahaha...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI